Godmorgen, her får I, som læsere af Madforlivet nyhedsbrev, som de allerførste, spritnye nyheder om vores drikkevand. I denne uges nyhedsbrev kan jeg nemlig afsløre, at jeg netop har modtaget helt nye resultater på undersøgelser, foretaget på det anerkendte laboratorium Eurofins, der viser, at du nu selv kan rense dit drikkevand fuldstændigt for PFAS og pesticider - derhjemme og i dit eget køkken eller bryggers. Det er banebrydende nyt, og kan lade sig gøre via en kombination af et keramisk filter samt en vandrense-maskine. Vandprøverne til analyserne er indsamlet på Fanø, hvor PFOS og PFAS niveauerne i drikkevandet ligger på det dobbelte af grænseværdien. Det samme er tilfældet flere andre steder i landet. Målingerne fra Eurofins viste, at vandrensningen fjernede PFAS fluorstofferne fuldstændigt sammen med pesticider og andre uønskede stoffer. Du kan læse meget mere om dette og disse Breaking News herunder.  
 
Du kan også læse om helt ny forskning, der viser, at det er muligt at bremse vi menneskers aldringsproces. Det er sådan set også Breaking News :-). Det er professor Urban Alehagen, der står bag denne banebrydende forskning, der viser, at vi er i stand til at bremse aldringsprocessen effektivt. Urban Alehagens tidligere undersøgelser, der blev offentliggjort i International Journal of Cardiology, viste, at de forsøgspersoner, der hver dag indtog tilskud af selen og CoQ10, havde hele 54 % lavere risiko for at dø af hjertekar-sygdomme. Denne nye undersøgelse er ikke mindre overbevisende. Læs mere herunder.  
 
IDAG udkommer Anette Hoeg Nielsens med den dejligste bog om Plante-baserede fristelser. Det mærkes bogen igennem, at Anette er en sand mester ud i skønne retter og lækre kager, der smager. Bogen får herunder mine varmeste anbefalinger, og jeg kan varmt anbefale dig at prøve de skønne havre cookies med peanutbutter eller de lækre havreblinis med blåbær, som du finder opskrifterne på herunder. Herlige lækkerier, tilberedt af de allerbedste råvarer. 
 
Jeg håber, at du og dine må nyde godt at disse nyheder fra Madforlivet. Selv synes jeg emnerne er vigtige og væsentlige, og jeg håber, at du må få gavn og glæde af både artikler og opskrifter, der i denne uge byder på skøn Vitamin drik, den lækreste efterårssalat med brombær, aubergine frikadeller, æblesmør eller den skønneste nøddekage med bær, der bare smager. 
Alt godt til jer
Anette    
 
 
 

BREAKING NEWS - helt nye undersøgelser - nu kan du selv rense dit drikkevand for PFAS og pesticider

 
Nu kan du selv rense dit drikkevand

Vores grundvand og drikkevand er forurenet af pesticider og PFAS. Faktisk er en af de største kilder til eksponering fra PFAS og PFOS her i Danmark vores drikkevand. 
 
Rigtig mange af os danskere er naturligt nok foruroligede over denne forurening og ønsker derfor at vide, hvordan vi effektivt kan sikre os selv og vores familier rent drikkevand? Den danske regering oplyser, at de arbejder på et generelt forbud i EU af de giftige flourstoffer, som også kaldes PFAS. Men dels har et sådant forbud lange udsigter, dels er det jo som at forsøge at slukke en skovbrand med en vandpistol. Forbruget af PFAS har været stærkt stigende i Danmark i de seneste år, og miljøministeren udtaler, at der kan være fluorstoffer af essentiel betydning for vores samfund, som ikke skal forbydes. Ja, man må undres? Faktum er, at der er PFAS fluorstoffer overalt, også mange steder i grundvandet og drikkevandet. 
 
Helt nye undersøgelser, foretaget på det anerkendte laboratorium Eurofins, viser, at den enkelte familie kan rense deres drikkevand fuldstændigt for PFAS og pesticider. Det kan lade sig gøre via en kombination af et keramisk filter samt en vandrensemaskine eller via en vandrensemaskine med dobbelte filtre. Det renser drikkevandet effektivt for PFAS og pesticider – faktisk 100%. Vandprøverne til analyserne er indsamlet på Fanø, hvor PFOS og PFAS niveauerne i drikkevandet ligger på cirka 4na/l. Det er det dobbelte af den i Danmark fastsatte grænseværdi på 2 ng/l.
 
Resultaterne af disse vandanalyser er solide og har ganske overbevisende vist, at drikkevandet blev renset fuldstændigt til et niveau på: 0,000ng/l. Maskinerne kan let installeres hjemme i køkkenet eller bryggerset, hvor de kobles til vandhanen.  
 
Det er Sundt-vand.com, der her i Danmark står bag disse maskiner og nye laboratorieundersøgelser. Disse analyser er de første på PFAS og PFOS, og disse helt nye målinger dokumenterer, at du derhjemme let og effektivt kan fjerne de ikke-nedbrydelige og sundhedsskadelige PFAS-stoffer + uønskede pesticider fra dit drikkevand.
Her kan du læse mere om Sundt-vand.com
Du kan like og dele denne artikel her
Dette er IKKE en reklame, men en serviceoplysning og videregivelse af ny viden og mine egne personlige erfaringer. Jeg er uvildig og indgår ikke i monetære samarbejder med virksomheder. 
 
 

Vand - et tema i valgkampen?

 

Rent drikkevand er ikke længere en selvfølge i Danmark, og eksperterne forudser, at problemet kun bliver værre. De anbefaler stærkt, at vores drikkevand renses, før det sendes ud. Nye analyseresultater viser, at det er muligt, men vi mangler ansvarlige, handlekraftige politikere.

Fokus er for øjeblikket rettet på gruppen af giftige flourstoffer, også kaldet PFAS og PFOS. De truer, sammen med pesticidrester og mange andre sundhedsskadelige stoffer, vores drikkevand og sundhed. Både danske og udenlandske forskere advarer imod disse giftige stoffer igen og igen, og i de seneste måneder har man næsten dagligt i medierne kunne læse om PFAS-forurening overalt i landet.

Der findes cirka 12,000 forskellige fluorstoffer. I Danmark tester vi for 4-12 ud af disse 12,000. FIRE - TOLV ud af TOLV TUSINDE – du læste rigtigt. Grænseværdien for PFAS i drikkevandet er herhjemme sat til 2 ng/l. På hvilken baggrund vides ikke, men Danmarks miljøforsker nummer et, Philippe Grandjean, har til TV2-news oplyst, at den efter hans mening bør være 0 ng/l. USA forventes at komme med et forbud og en grænseværdi på 0 inden længe.

Vi kan ikke vente med at handle, for det er ikke uden grund, at man kalder gruppen på cirka 12,000 flourstoffer for verdens farligste kemikalier. De mistænkes for at påvirke vores hormon- og immunforsvar negativt, øge risikoen for visse former for kræft, skade vores reproduktionsevne og nedsætte effekten af vacciner, som vi jo ellers i høj grad sætter vores lid til i disse år. Fluorstofferne er ikke-nedbrydelige og vanskelige at udskille og komme til livs. For mig at se, er det nødvendigt at reagere omgående og gøre flg.:

1. PFAS skal forbydes. Vi kan og vi skal forbyde det nu, også selvom det er EU enegang.
2. Drikkevandet skal renses, før det sendes ud til de danske husstande - NU
3. De personer, der har været udsat for høj eksponering fra PFAS, skal hjælpes.

Det er skræmmende og frustrerende, at de eneste, der ikke ser ud til at have vores drikkevandskvalitet på dagsordenen er dem, der rent faktisk både kan og bør gøre en forskel, nemlig politikerne. Temaet er end ikke indeholdt i det nye finanslovsforslag, og miljøministeren skubber problemet ud til kommunerne, holder dem ansvarlige og synes i øvrigt at trække sagen i langdrag. Måske til efter et valg?

Derfor skal vi gøre drikkevandet til et tema i valgkampen! Del denne artikel, skriv læserbreve og lad os få rent drikkevand på dagsordenen. Indtil da, kan du gøre som jeg, rense dit vand. Du kan dele og læse artiklen her
Lad os gøre drikkevandet til et tema i valgkampen

 
 

Så rens da det vand

 

Det vælter frem med nye målinger, der viser, at ikke bare drikkevandet men også jord og hav er stærkt forurenet af de ikke-nedbrydelige og kræftfremkaldende PFAS fluorstoffer. Eksperter udtaler til Ingeniøren, at problemet formodentlig kun bliver værre de kommende år. De anbefaler en rensning af det danske drikkevand. 

Regeringen har valgt en mærkværdig strategi, og det synes ikke at være danskernes sundhed, der har højeste prioritet. Bare det at få konstateret graden af forurening i boringerne har taget alt for mange år, og gør det stadig. Måske har det noget at gøre med, at når det tjekkes, så lukkes boringerne som regel? Vi lukker mere end 100 boringer om året herhjemme. 

I de seneste måneder har man næsten dagligt i medierne kunne læse om den omfattende og uhyggelige forurening af drikkevandsboringer, vandløb og mennesker med giftigt PFAS. Nu skulle man tro, at denne viden fik landets miljøminister op ad stolen for omgående at tage affære. Men nej. Der sker intet med afgørende effekt for drikkevandskvaliteten eller PFAS forureningen. Ingen tiltag for at sætte gang i den helt og aldeles nødvendige rensning af vores drikkevand, og et helt afgørende forbud mod PFAS har lange udsigter, ministeren taler ligefrem om, at nogle PFAS stoffer kan have essentiel samfundsmæssig betydning, og derfor ikke skal forbydes??? Ja, man må undres. 

Et forbud mod fluorstoffer og pesticider samt omgående iværksættelse af rensning af drikkevandet er områder, der bør og skal fokuseres på, og det bør iværksættes omgående. Vi har redskaberne, men den politiske vilje mangler. Det er beskæmmende.

Jeg har igennem flere år renset mit vand via et keramisk filter, og nu også en vandmaskine, så jeg kan sikre mig selv og mine kære 100% rent drikkevand. 

Læs mere om filter og maskine HER 
Du kan læse, like og dele artiklen 
Så rens da det vand

Dette er IKKE en reklame, men en serviceoplysning og videregivelse af mine egne personlige erfaringer. Jeg er uvildig og indgår ikke i monetære samarbejder med virksomheder. 
 

 
Sundt-vand.com
 
 
 

DEN BEDSTE VITAMINDRIK, DER NÆRER OG SMAGER...

Vitamin drik
 
Styrk dig selv og din krop med en daglig vitamin drik, der smager fantastisk dejligt.
Du kan finde opskriften her
 
 

Ny forskning og 100-års pakken...

 
100 års pakken
 

Helt ny forskning, foretaget af blandt andet professor Urban Alehagen, viser, at vi er i stand til at bremse menneskets aldringsproces.
Resultaterne viser, at kroppens celler kan holdes vitale i længere tid, når forsøgspersoner indtager en kombination af selen og coenzym Q10. Forskernes håb er, at dette vil kunne hjælpe ældre personer med at holde sig friske og sygdomsfri i længere tid.

I undersøgelsen så forskerne nærmere på de såkaldte telomerer, der er en slags snipper i enden af cellens DNA eller arveanlæg, der beskytter cellen. Snipperne bliver kortere og kortere med alderen, og anvendes som en markør for en celles forventede levetid. Telomerers længde anvendes derfor hyppigt som en form for aldringsmarkør. Forskerne målte samtidig en række andre aldrings-markører.

Resultaterne af denne uafhængige forskning var overbevisende. De forsøgspersoner, der indtog en kombination af selen og CoQ10 hver dag, havde markant længere telomerer end den gruppe, der fik placebo. Gruppen af forsøgspersoner, som fik de to aktive præparater, SelenoPrecise og Bio-Quinone Q10, havde således længere telomerer, hvilket fører forskerne til den konklusion,  at tilskud af disse to stoffer kan have stor betydning for aldringsprocessen.

Professor Urban Alehagen

Professor Urban Alehagen er kardiolog ved Universitetshospitalet i Linköping i Sverige og leder af undersøgelsen. Han fortæller; ”Vi mennesker er udsat for en accelererende aldringsproces, hvor øget oxidativ stress og øget inflammation sætter ekstra fart på processen, specielt hvis vi har lave niveauer af selen og Q10. Hvis folk, som mangler de to stoffer, tager et tilskud, kan det bremse aldringsprocessen, så den forløber i et langsommere tempo”.

Det seneste studie er foretaget ved hjælp af blodprøver, som forskerne har taget regelmæssigt fra de i alt 443 forsøgsdeltagere over en periode på fem år. Denne seneste undersøgelse er en fortsættelse af Urban Alehagens banebrydende studie fra 2013, offentliggjort i International Journal of Cardiology. Her var resultaterne også særdeles overbevisende. De forsøgspersoner, der hver dag indtog tilskud af selen og Q10, havde hele 54 % lavere risiko for at dø af hjertekarsygdom. Normalt er det en af de mest almindelige dødsårsager blandt ældre. Det gjorde forskerne nysgerrige efter at finde yderligere sammenhænge, så de begyndte systematisk at analysere de over 50.000 blodprøver, som var blevet opbevaret på køl. Det er siden blevet til mere end 20 opfølgningsstudier.

100 års pakken

Det er en af årsagerne til, at jeg selv tager det, jeg kalder 100 års pakken hver dag. Og jeg mærker, hvis jeg en dag glemmer at tage mine tilskud. Det er velkendt og helt normalt, at vores egen produktion af CoQ10 aftager med alderen. For os, der bor i Danmark, er det også almindeligt at mangle selen og D3 vitamin, fordi vores jord er selenfattig, og vi har lange perioder med lavtstående sol og mindsket lys. Ovenstående forskning viser, at vi skal have mindst 100 mikrogram selen dagligt for at være dækket ind. Vores gennemsnitlige indtag ligger på under det halve. Anden forskning har også vist, at D3 vitamin har en immunmodulerende og sygdomsforebyggende effekt, og det optimale er, at ligge på 100 nmol/l året rundt. Det kræver for de fleste danskere, at vi tager tilskud hver dag i vintermånederne, for nogle hele året. Du kan læse mere via links herunder.

Derfor indeholder min 100 års pakke flg:

Natures Own CoQ10 - 1 stk
Nature's Own D3 vitamin - 1 stk (fra september til maj)
Pharma Nord Seleno Precise 100 mcg - 1 stk
Pharma Nord Bio-Quinone Q10 100 mg - 1-2 stk
Nordfolk Omega 3 - 2 stk

Du kan læse, like og dele hele artiklen + referencer og yderligerere artikler her
Ny forskning - aldring kan bremses

 
 

Er havregryn sunde?

 
Er havregryn sunde?

Er havregryn sunde? Havregryn er fiberrige, næringsrige og fra naturens side glutenfri. En skål havregryn om dagen kan faktisk dække cirka 1/3 af dit daglige fiberbehov – uden at skabe fordøjelsesbesvær, oppustethed eller forstoppelse. Derimod mætter havregryn rigtig godt og er et godt valg til både morgenmad, mysli, i frikadeller eller bagværk.
 
Havregryn indeholder rigtig mange kostfibre, også fibre, der er gode for fordøjelsen og tarmen. Havregryn er fra naturens side glutenfri, men mange konventionelle havregryn kontamineres med hvede under forarbejdningen. Lever du glutenfrit, så køb de glutenfri havregryn, så er du sikret.
 
Mange konventionelle havregryn gennemgår en hårdhændet behandling i form af dampning og kogning ved høje temperaturer, og det bevirker en unødvendig dannelse af det kræftfremkaldende stof acrylamid. Processen foretages, når producenten ønsker stor sprødhed og en holdbarhed på mere end et par måneder for havregrynene. Jeg køber af samme årsag altid Aurion’s havregryn, da de ikke gennemgår den samme hårde proces. Aurions havre dampes med tør damp ved temperaturer under 80 grader, henstår herefter i en god time ved 80 grader, hvorefter den valses og tørres. Det er den mest skånsomme metode at producere havregryn på, og dannelsen af acrylamider sker primært ved temperaturer over 80 grader.  
 
Vælg derfor de økologiske, grovvalsede havregryn. De er sunde og rige på kostfibre, der hjælper tarmen med at transportere brugt kolesterol og galdesyrer ud af kroppen. Og køber du de skånsomt valsede, så finder du heller ingen acrylamider deri.  
Du kan læse, like og dele hele artiklen 
 
 

Kender du sort havre?

Kender du sort havre?
 
 

Personligt er jeg blevet lidt vild med sort havre, fordi det smager godt og har en god tekstur, når det koges.

Sort havre er en gammel kornart, der er kommet frem igen. Sort havre er virkelig sundt, smager fantastisk godt og indeholder mere protein, flere fibre og gode fedtsyrer end almindelig havre, samt et stof, der hedder beta-glucan. 

Beta-glucan styrker immunforsvaret og har en regulerende effekt på kolesterolniveauerne i blodet. Så ønsker du den effekt, så kan du med fordel spise 75 g sort havre om dagen, i fx.  grød, mysli eller brød. 

Skallen på hel sort havre er sort, heraf navnet sort havre, men når skallen fjernes og grynene valses, så bliver de hvide. Til gengæld mætter de mere end almindelige havregryn, de bevarer en god tekstur ved kogning, og så smager de virkelig godt. 

Du kan sagtens anvende sort havre som du anvender almindelige havregryn, i bagværk, til grød eller bare i en mysli til yoghurten. Du kan købe sort havre i helsekostforretninger eller udvalgte supermarkeder. 

Du kan læse mere om fibre her
Fibre i maden gør dig sundere
 

 

 
 
fibre
 
 
 

IDAG udkommer: Anette Hoeg's Plantebaserede fristelser

 
Plantebaserede fristelser
 
Min gode kollega Anette Hoeg Nielsen har skrevet den dejligste bog om Plante-baserede fristelser. Det mærkes bogen igennem, at Anette er en sand mester ud i skønne retter og lækre kager, der smager. En længe næret drøm om en bog er nu realiseret, og sikken en gave. Her har Anette samlet ikke mindre end 60 virkelig lækre og velsmagende kager og andre fristelser, der er tilberedt af de allerbedste råvarer. Her er ikke fokus på kalorier, men derimod på velsmag og kvalitet, og resultatet er noget så vellykket - både for øjne og ganer. De fleste fristeler er sødet med tørret frugt eller kokossukker, der søder mere og smager bedre end almindeligt sukker. Der er anvendt fuldkornsmel eller gode glutenfri meltyper som for eksempel havremel, og der er i det hele taget kældet for velsmag, kvalitet og sunde råvarer.
 
Jeg har været så heldig at smage Anettes kager og fristelser, og jeg må sige: de er virkelig GODE. Jeg kan varmt anbefale dig at prøve Anettes havregrynskager med peanutbutter og havreblinis, du kan finde opskriftene herunder. 
 
Anette har en velbesøgt Instagram profil under navnet Madmedgloed. Her kan du se alle Anettes skønne retter og fotos. Det er en side, man bliver glad af. Farverig og indbydende, ligesom Anettes nye bog. Mine varmeste anbefalinger. 
Køb bogen lige her
 
 

De bedste havregryn cookies med peanutbutter

Havregryn cookies
 
Skønne, lette og super lækre Havregryn cookies med peanutbutter, lige velegnet til en god kop kaffe. Havregryns cookies er gluten- og mælkefri og virkelig nemme at bage.  Opskriften stammer fra Anette Hoegh Nielsens bog Plantebaserede fristelser.
Du kan finde opskriften her
 
 

Havreblinis med blåbær

Havreblinis med blåbær
 
Denne opskrift på skønne havreblinis med vilde blåbær er både lækker og velsmagende, gluten- og mælkefri. Opskriften stammer fra Anette Hoegh Nielsens bog Plantebaserede Fristelser. Du kan finde opskriften her

Rødbede-brombær salat

Salat med rødbede og brombær
 
En top lækker efterårs salat med rødbeder, kål, brombær og friske figner. Salaten passer til alle retter, såvel vegetar- som kødretter og også auberginefrikadeller.  
Du finder opskriften her

Tid til æblesmør

Æblesmør
 

Æblesmør er sundt, det smager godt, men det har ikke som sådan noget med smør at gøre. Navnet kommer af, at Æblesmør er velegnet til at smøre på brødet. Æblesmør er let at tilberede, det kan opbevares på glas i køleskabet i en god uges tid. Find opskriften her 
Æblesmør

Aubergine frikadeller

Aubergine frikadeller
 
Aubergine frikadeller er superlækre og lette at tilberede. Du kan servere dem med en fyldig salat og en god pesto eller med bagte rodfrugter. Det er let og velsmagende aftensmad, men husk at lave ekstra af de skønne aubergine frikadeller, så du også har til frokost næste dag. Du finder opskriften her
Aubergine frikadeller

Nødekage

 
Skønne sensommerdage kan nydes og fejres, blandt andet med denne Fantastiske nøddekage. Du finder opskriften her
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min nye bog, i drivhusets og havens afgrøder samt i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige dage
Anette