Drømmer du også om en sund, modstandsdygtig og spændstig hud hele vinteren, så læs med her i nyhedsbrevet, hvor du finder gode og brugbare tips til en hjemmelavet ansigts-scrubbecreme, gode næringsstoffer som fx. C vitaminer og mit foretrukne collagenprodukt, så du let kan gøre din hud klar til vinterens komme.
 
Du kan også læse om, hvordan en gruppe danske forskere nu kræver et fuldstændigt forbud mod PFAS flurstoffer i Danmark. Fluorstofferne er overalt i drikkevand, tøj, møbler, biler, i pander og gryder og faktisk også i cremer og kosmetik. Det er vildt. Politikerne har lukket øjnene og ladet stå til, og har ovenikøbet tilladt industrien at firedoble forbruget herhjemme siden 2017. PFAS er ikke-nedbrydeligt og stofferne kan gøre os og vores børn syge. Det er på tide, at vi får et forbud, ligesom dengang med transfedtsyrerne. Der gik Danmark enegang, og det har reddet mange danske liv. Mange andre lande er siden fulgt efter. Lad os gøre det igen med PFAS. Skriv under her på Tænks underskriftsindsamling for et forbud mod PFAS og sker der stadig ingenting, så lad din stemme til valget afgøre det.  Stem på dem, der har vist vilje til at sætte folkesundheden over monetære interesser. Læs mere herunder.
 
I næste uge, kan du læse om, hvilke gryder og pander, du skal holde dig fra pga PFAS, og hvilke du med sindro kan købe og anvende i madlavningen. Madforlivet har tjekket markedet og deler denne vigtige viden i næste ugave af Madforlivet nyhedsbrev. 
 
Vidste du, at broccoli er supersundt og godt for både tarmsundhed og leverafgiftning. Det er det, og du kan læse meget mere om broccoli her. Er du som jeg broccolifan, så får du også et par opskrifter med broccoli i form af den lækreste broccolisalat og broccoliboller.  
 
I dette nyhedsbrev finder du også opskriften på en velsmagende collagen smoothie, på en delikat æblekage med mandler, på den skønneste rødbedesalat med blommer og på let og lækker blomkålsrisotto. Bon appetit, jeg håber, at du må få glæde af denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev og de mange informationer og sunde opskrifter. Ønsker jer alt godt og rigtig god læselyst. 
 
Anette    
 
 
 

Smoothie til hud, hår og negle

 
Collagen smoothie

Collagen er helt afgørende for hud, hår og negle, og jeg plejer at blande mit Marine collagen pulver i en lækker smoothie, fyldt med C vitamin. Du smager det ikke, og kombinationen af C vitaminrige bær og frugt sammen med collagen, giver et optimalt resultat, da collagen virker bedre i samarbejde med C vitaminer og andre antioxidanter. Du finder opskriften her
 
 
 

Sådan holdes huden smuk

 
Sådan holdes huden smuk
 

Huden er kroppens største organ, og breder du et menneskes hud ud på jorden, så vil det dække et areal på cirka to kvadratmeter. I lighed med kroppens andre organer har huden brug for daglig omsorg og pleje, forskellen er blot, at en stor del af huden er synlig for dig selv og omverdenen. Måske er det derfor, der sælges skønhedscremer for milliarder.

Den vigtigste pleje du kan tilbyde din hud kommer dog indefra. Det handler i særlig grad om kvaliteten, variationen og mængden af den mad , du spiser, og dermed dine mikrober i tarmen – nemlig den såkaldte tarmbiota. Udover tarmbiotaen har også din tarms hudkonstitution – tarmslimhinden – afgørende betydning. En utæt eller permeabel tarm kan potentielt øge risikoen for udvikling af en række autoimmune sygdomme, der kan påvirke såvel din livskvalitet som hud.

Tarmsundheden har således stor betydning for din huds sundhed, modstandskraft og udseende. Derfor har dine daglige valg af mad og drikke stor indflydelse – også på din hud. Tilstrækkeligt med rent vand hver dag er et must, det hydrerer og styrker hudens modstandskraft.

Måske hører du til blandt de mange, der har oplevet, at huden kan reagere på forskellige former for mad. Eksem kan stamme fra allergi eller sensitivitet overfor en række fødevarer. Glutenholdig mad, komælksprodukter og soja hører til blandt de hyppigste syndere. Selv en lidelse som psoriasis kan ofte lindres ved en glutenfri levevis, ligesom rosacea kan mildnes via en antiinflammatorisk livsstil. Acne rammer 2/3 af alle unge i vesten og kan mildnes og afhjælpes ved at afholde sig fra komælksprodukter, sukker, alkohol samt hvidt brød, pasta, og fastfood. Ved samtidig tilførsel af masser af fiberrige grønsager i kombination med organisk food-state zink, en multivitamin af høj food state kvalitet samt eventuelt A vitamin i form af Nordic Natural cod liver oil, så kan tilstanden i mange tilfælde afhjælpes. 

Mange voksne kvinder oplever, at en daglig portion Bone broth eller et dagligt tilskud af collagen kan hjælpe dem med at bibeholde en smuk og fast hud. Et randomiseret, placebokontrolleret studie fra 2019 underbygger dette. Deltagerne fik 10 gram collagen dagligt i kombination med acerola juice eller en placebo drik. Studiet underbygger, at tilskud af collagen er i stand til at øge og genoprette hudens hydrering, elasticitet og tæthed efter tre måneders brug. Undersøgelsen underbygger også resultaterne fra tidligere forskningsresultater. De deltagere i studiet, der indtog collagen, oplevede også selv, at deres hud så bedre ud og var glattere og smukkere efter 2-3 måneders brug.

Collagen optages og anvendes bedst i kombination med C vitamin, allerbedst C vitamin fra frugter og bær, som havtorn, hyben, granatæbler, aroniabær og andre bær og frugter. Personligt kombinerer jeg en Collagen smoothie hver dag med en måleske Plantforce C vitaminpulver, der er fremstillet af naturens C vitaminrige råvarer, og efter min mening det bedste C-vit. p.t. 

Tre effektive skønhedstips:
  

1.     Spis sundt og grønt. Ved at tilføre kroppen – og dermed huden – de helt nødvendige råvarer, så kan du holde huden smuk og spændstig. Det indebærer C vitaminrige grønsager, sunde fedtstoffer og gode opbyggende proteiner, eksempelvis i form af collagen, C vitamin og en food state multivitaminmineralpille fx Nature's Own CoQ10 multi, Nani eller Terra Nova. 

2.     Skrub eller exfolier din hud skånsomt hver dag, det giver glød og hæmmer dannelsen af døde hudceller og dermed grå og trist hud samt rynker. Du kan lave din egen skrubbecreme af 1 spsk ekstra jomfruolivenolie, 1 tsk honning og 2 spsk havregryn.  

3.     Anvend gode, økologiske cremer, der naturligt nærer og hydrerer.

Du kan læse hele artiklen her
Collagen - det nye sort

 
 

Min foretrukne collagen

 
Collagen

 

Vi mennesker har et naturligt højt indhold af collagen i vores ellers vandige kroppe. Kroppens collagen tegner sig i ungdommen for cirka 33% af de proteiner, vi har i kroppen, og collagen udgør de væsentligste byggesten – eller rettere den vigtige, fibrøse lim – der er at finde i vores muskler, ledbånd, sener, knogler og hud.

Fra cirka 30-års alderen begynder kroppens niveauer af collagen at falde. Det er veldokumenteret og delvist naturligt, men kan også skyldes, at vi i dag har fået for vane at skære alle collagenrige dele af råvarerne fra og smide dem ud. Det er for eksempel fiskeskindet, svinehuden, knogler fra dyr eller skallerne fra skaldyr.

Derfor oplever mange, at et dagligt kosttilskud af collagen kan hjælpe dem med at bibeholde en smuk og fast hud. Et randomiseret, placebokontrolleret studie fra 2019 med 72 forsøgspersoner i alderen 35 til 73 år, underbygger dette. De blev opdelt i to grupper, hvor halvdelen igennem 12 uger fik 10 gram collagen i kombination med acerola juice, indeholdende C vitamin, E vitamin, zink og biotin. Den anden halvdel fik en placebo drik. Studiet underbygger, at tilskud af collagen er i stand til at øge og genoprette hudens hydrering, elasticitet og tæthed efter tre måneders brug. De deltagere i studiet, der indtog collagen, oplevede også selv, at deres hud så bedre ud og var glattere og smukkere efter 2-3 måneders brug.

Nogle oplever hurtigere effekt end efter 12 uger, det er individuelt. Generelt kan siges, at et indtag på 5-10 gram collagen dagligt er optimalt for de fleste – det svarer til 1-2 spsk. Du skal ikke indtage højere dosis, men for nogle kan 5 g være lige så effektivt som 10 g. Det afhænger af alder, vægt og hudstruktur. Collagen optages og anvendes bedst i kombination med C vitamin, allerbedst C vitamin fra frugter og bær, som havtorn, hyben, granatæbler, aroniabær og andre bær og frugter. Hvis ikke jeg laver en smoothie til morgenmad eller frokost, hvori nogle af disse komponenter indgår, så tager jeg en dosis Plantforce C vitamin pulver sammen med mine vitaminpiller og collagen. Det er fremstillet af naturens C vitaminrige råvarer.

Proteinerne i collagen er sammensat af en række aminosyrer, der er helt afgørende for strukturen og effekten af collagenet. De to mest almindelige collagenkilder stammer fra kvæg (bovine) eller fisk (marine). De adskiller sig særligt på to punkter. Collagen fra fisk indeholder 7 ud af otte essentielle aminosyrer og optages cirka 1 ½ gang bedre end collagen fra kvæg. Fiskene fanges og behandles skånsomt, og denne form er derfor også mindre miljøbelastende end den bovine fra kvæg. Der findes 29 forskellige typer collagen i kroppen, men den mest fremherskende er type 1, der udgør cirka 80% af kroppens samlede collagen. Collagen fra fisk består 100% af type 1 collagen samt aminosyrerne prolin og hydroxyprolin, der øger kroppens muligheder for at anvende collagenet. Bovint collagen fra kvæg består af en blanding af type 1 og 3.

Som det fremgår af ovennævnte kan det anbefales at du er særdeles kvalitetsbevidst, når du skal vælge og købe kosttilskud med collagen. Personligt har jeg valgt Marine collagen fra Plent. Det er effektivt, letoptageligt, rimeligt i pris i forhold til andre produkter og fås i flere varianter.
Marine collagen fra Plent fås nu også i små dagsdoser, lige til at tage med i tasken.
Læs mere HER
eller i en større bøtte med 300 g HER

Dette er ikke en reklae, men efter at have afprøvet og undersøgt flere forskellige produkter, er dette mit personligt foretrukne.

Collagen
 
 

Danske forskere i fælles opråb: Forbyd PFAS NU!

 
Forskere i opråb - forbyd PFAS
 
 

En række danske forskere råber nu op i kor for at få regeringen til at indføre et totalforbud mod de ekstremt sundheds- og miljøskadelige flourstoffer, PFAS. Og det skal være NU. Flourstofferne er så skadelige og findes i så mange sammenhænge, at vi ikke kan vente længere med at handle.

PFAS er en samlet betegnelse for mange tusinde ikke-nedbrydelige flourstoffer, som vi ved, er særdeles sundhedsskadelige, men som alligevel findes i en lang række dagligdags produkter, og som derfor er svære for det enkelte menneske at undgå. Ifølge en række førende danske forskere, der netop har skrevet et debat-indlæg i Jyllands-Posten, er dette så alvorligt et problem, at de beder politikerne skride til handling omgående og indføre et totalforbud mod de skadelige stoffer. Blandt de bekymrede forskere er blandt andet professor i miljømedicin, Philippe Grandjean og professor Xenia Trier fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Flourstofferne kaldes også for evighedskemikalier, fordi de er vanskeligt nedbrydelige og er næsten umulige at udskille fra menneskekroppen. Det betyder, at stofferne – som vi altså nærmest ikke kan undgå at komme i kontakt med på daglig basis – ophober sig i kroppen. Og selvom vi siden 70'erne har vidst, at de kan påvirke vores hormon- og immunforsvar negativt, nedsætte vores reproduktionsevne, øge risikoen for visse kræftformer og nedsætte effekten af vacciner samt er under mistanke for at påvirke kvinders evne til at amme, ja, så er stofferne stadig til stede i stor stil i industrien, i vores børns tøj og regntøj og ikke mindst i vores drikkevand.

PFAS-stofferne blev forbudt i fødevareemballage af pap og papir i 2020, men de anvendes stadig bredt i f.eks. møbel-, bil- og tøjindustrien, og de findes i masser af hverdagsprodukter som cremer, make-up, maling, tandtråd, imprægnerede produkter som Goretex og regntøj samt i køkkenudstyr. I 2009 kom flourstofferne på listen over de særdeles sundhedsskadelige POP-stoffer (Persistent Organic Pollutants), men det er, som om det ikke gør indtryk på vores politikere. For bare siden 2017 har man tilladt industrien at firedoble forbruget af de selvsamme stoffer alene herhjemme. Ifølge de forskere, der nu er gået på barrikaderne, er der kun ét at gøre ved problemet, og det er at tage fat om ondets rod og fjerne kilden til denne forurening. Med andre ord er den eneste rigtige løsning at indføre et totalforbud mod de skadelige PFAS-stoffer. Og Danmark kan gøre det - lige nu, det kræver bare politisk vilje og handling. 

Flourstofferne hober sig fortsat op i både mennesker, dyr, natur og drikkevand.15.000 grunde i Danmark er under mistanke for at være forurenet med PFAS i en grad, så det kan forurene grundvandet og dermed skade vores sundhed. Og næsten et lige så stort antal er under mistanke. Af de undersøgte grunde havde over 80 % af dem forekomster af PFAS over grænseværdierne. Problemerne vil vokse og vokse i de kommende år, for der er store mængder på vej ned igennem jordlagene. Derfor må og skal et PFAS forbud følges op af en rensning af drikkevandet, før det sendes ud. Læs mere HER

Alligevel er der endnu intet sket fra politisk side, hverken mht PFAS forbud eller rensning. I EU-regi har man udarbejdet en strategi for et forbud mod de skadelige PFAS-stoffer, men desværre har dette ikke udmøntet sig i praksis endnu. Og ifølge de danske forskere, som står bag debat-indlægget i Jyllands-Posten kan vi ikke bare sidde på hænderne og vente på, at det sker. Danmark er nødt til at komme op af stolen og selv iværksætte nogle helt konkrete tiltag, herunder et totalforbud af stofferne. Og det skal være nu, påpeger forskerne.

Jeg håber inderligt, at politikerne snart vil lytte til de eksperter og forskere, der så tydeligt er bekymret over, at de fortsat vender det blinde øje til dette uhyggelige problem, som udgør en tikkende bombe under både miljøet og vores allesammens sundhed. Vores folkevalgte må og skal tage denne nationale katastrofe alvorligt. For hvad kan dog være vigtigere end borgernes sundhed? Valget nærmer sig, så lad politikernes ageren i denne sag være afgørende for, hvor vi sætter vores kryds. Indtil da, støt et forbud med en underskrift HER
Læs og del hele artiklen Forskere i opråb - forbyd PFAS NU!

I næste uge kan du læse om, hvilke pander og gryder, du skal undgå pga PFAS, og hvilke du med sindsro kan købe og bruge!

 
 

Rødbedesalat med blommer

 
Rødbedesalat med blommer

Skøn og super velsmagende rødbedesalat med grønkål og blommer. Salaten er velegnet til vildt, lam og andet kød samt til vegetariske retter. Lav endelig ekstra til frokost dagen efter.
Du kan finde opskriften her
 
 

Broccoliboller

 
Broccoliboller
 
Broccoli boller er susende lækre og lette at bage, de er sunde, glutenfri og antiinflammatoriske. Jeg kan varmt anbefale dig at prøve denne opskrift på Broccoli boller med ost og ærteskud. Opskriften stammer fra bogen Kålhydrater. Find opskriften her 
Broccoliboller
 
 

Broccoli er super sundt - prøv en lækker Broccolisalat

 
Broccolisalat
 

Broccoli er blevet en populær spise i Danmark de seneste år, og med god grund. Broccoli er nemlig en ganske unik grøntsag. Udover et højt niveau af vitaminer og mineraler indeholder broccoli også en række plantenæringsstoffer, der har vist sig at have sundhedsfremmende egenskaber i en grad, som adskiller netop broccolien fra de fleste andre grøntsager.

Hemmeligheden hedder “sulforaphan”. Broccoli indeholder blandt andet forløberne til et stof, der hedder sulforaphan. Sulforaphan aktiverer nogle gener, der tager sig af produktionen af afgiftende enzymer. De kan f.eks. opsamle de uopløselige kræftfrem-kaldende stoffer i cellerne og koble dem sammen med opløselige stoffer, og dermed transportere stofferne ud af kroppen via blodbanen. Der er lavet talrige forsøg med broccoli og broccolispirer, og alt tyder på, at en kost rig på broccoli kan have en sundheds-fremmende effekt. 

Denne Broccolisalat med cashewnøddedressing smager fantastisk dejligt, er super sund og velegnet som tilbehør til såvel fisk som kød og vegetarretter. Opskriften her
Broccolisalat med cremet dressing 

 

 
 

Blomkålsrisotto med svampe

Blomkålsrisotto
 

Blomkålsrisotto med svampe er en virkelig lækker ret med masser af smag. Opskriften er forholdsvis enkel, den er sund og fiberrig og mættende, den stammer fra bogen Kålhydrater. 
Du kan finde opskriften her
Blomkålsrisotto med svampe

Lækker æblekage m/mandler

Æblekage
 
Skøn og virkelig velsmagende æblekage, der er let at bage og fyldt med gode, sunde ingredienser. Æblekagen er bagt med mandellåg, og den er både smuk og glutenfri. Du kan servere den både til hverdagshygge og fest. Se opskriften her

Gaven til maven
 

Så er der høstet æbler. Er du også heldig at have et æbletræ eller adgang til sæsonens skønne æbler, så nyd det, for æbler er susende sunde. De fleste æbler kan holde sig i en kasse, omviklet med et filttæppe eller andet lunt, andre skal laves til æblegrød og fryses ned i mindre portioner straks efter plukning. Prøv for eksempel æblekagen med mandellåg herover, den er virkelig god. Du finder opskriften HER 
 
Har du venner eller familie, som også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min kommende bog, der udkommer til januar, så følg med i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige dage
Anette