Vidste du, at rødbeder er super sunde og ovenikøbet kan være med til at sænke dit blodtryk helt naturligt. Lige nu er det sæson for de smukke, røde beder, og det kan betale sig at spise lidt bagte, svitsede eller revne rødbeder hver dag, for de er fyldt med næring og velsmag. Du kan også drikke rødbedesaften, det er også super sundt, og det og meget mere kan du læse om og hente inspiration til herunder.
 
Det kærlige måltid barsler idag med den fineste kogebog, der både fortæller historien om den kærlige non-profit organisation, der hver uge hjælper hundredevis af familier, der er ramt af alvorlig sygdom, men også indeholder en lang række skønne, inspirerende opskrifter. Bogen udgives af Politikens forlag, og overskuddet går ubeskåret til Det kærlige måltids videre drift. Du kan læse meget mere om bogen Det kærlige måltid herunder, og jeg kan varmt anbefale dig at købe bogen og samtidig støtte det gode og kærlige formål. 

Måske er tiden også inde til at gi' dine gryder og pander et ekstra tjek, for mange teflon og non-stick køkkenredskaber kan indeholde PFAS, der efter flittig brug kan afgives til maden. Det handler ganske enkelt om at undgå disse smudsafvisende, men også kræftfremkaldende stoffer, der efter min mening helt burde forbydes. Madforlivet har kigget gryder og pander efter i sømmene, og jeg har personligt på den baggrund truffet en række valg, som jeg deler med dig herunder. 
 
 
OG, så fik vi igår lagt sidste hånd på fotograferingen til min nye bog, der udkommer inden længe på Politikens forlag. I kan roligt glæde jer. 
 
Jeg håber, at du og dine får glæde af denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev og de mange artikler og sunde opskrifter, der i denne uge blandt andet også byder på en skøn Red Revolution smoothie fra Mads Bo og High on Life. Du kan også finde de skønneste salater med rødbeder, rosenkål og broccoli, efterårets allersundeste og mest velsmagende råvarer. Ønsker jer alt godt og god læselyst. 
 
Anette    
 
 
 

De mange fordele ved rødbeder...

 
De mange fordele ved rødbeder


Rødbeder har mange sundhedsfordele, og rødbedesaft kan eksempelvis sænke dit blodtryk let og effektivt. Det viser nyere forskning. Rødbeders høje indhold af naturligt nitrat og andre mineraler og sporstoffer kan have en overordentlig positiv indvirkning på dine indre balancer, herunder dit blodtryk. Blot 1-2 dl friskpresset rødbedesaft dagligt er således - sammen med daglig bevægelse - en af de mest effektive, naturlige midler til afbalancering af blodtrykket.

En meta analyse konkluderer, at rødbedesaft har blodtrykssænkende effekt, og i et af de medtagne studier målte forskerne blodtrykket på forsøgsdeltagerne over en 24-timers periode efter indtagelse af enten fire doser rødbedesaft (i alt 100 g) eller vand. De målte også nitrat niveauet i urinen før indtagelse og op til 24 timer senere. De fandt at at såvel det systoliske som det diastoliske blodtryk blev sænket over en periode på 24 timer blandt de deltagere, der indtog rødbedesaft, i forhold til blot at drikke vand. Forskerne konkluderede, at effekten af en dosis på 100 g rødbedesaft var særdeles positiv i forhold til deltagernes blodtryk. Disse resultater styrker beviserne for, at mineralrige grøntsager som rødbeder blandt andet kan sænke blodtrykket.
Du kan læse hele artiklen her
Sænk dit blodtryk med rødbeder

 
 
 

Det kærlige måltid

 
Det kærlige måltid
 

Det Kærlige Måltid er en velgørende organisation, der tilbereder og leverer måltider til familier, der er ramt af akut sygdom eller på anden måde er i midlertidig nød. Det er velgørende arbejde af allerhøjeste kaliber, hvor unge frivillige laver mad til midlertidigt kriseramte familier. På denne måde opnås der en positiv kombinationseffekt, hvor både kriseramte familier hjælpes med sund mad, men hvor også mange unge mennesker kan finde mening og læring.

Charlotte Thyberg er kvinden bag den fænomenale organisation; Det Kærlige Måltid. Det er velgørende arbejde af allerhøjeste kaliber, hvor unge frivillige laver mad til midlertidigt kriseramte familier. Det leveres ud til familierne en gang om ugen.

Charlotte hørte om projektet på en rejse rundt i USA. Her har Ceres, som community projektet hedder derovre, eksisteret i 15 år, og rigtig mange kriseramte familier og unge er blevet hjulpet via initiativet. Charlotte oplevede ved selvsyn den særdeles positive kombinationseffekt, der udsprang af initiativet; både at kriseramte familier fik leveret sunde og nærende måltider, men også at mange unge mennesker fandt mening, fællesskab og læring i frivilligt at hjælpe med at tilberede disse måltider.

Efter hjemkomsten gav Charlotte projektet mange tanker og overvejelser, og vurderede efter grundig research, at behovet for et sådant tiltag også i Danmark ville være stort. Hun brændte så meget for ideen, at hun sagde sin gode stilling op, og Det Kærlige Måltid blev grundlagt. I øvrigt som den første afdeling nogensinde udenfor USA.

Familier, der er i nød på grund af akut sygdom eller andet, kan kontakte Det Kærlige Måltid og ansøge om at få leveret mad en gang om ugen. Det er ofte familier, der midlertidigt er ramt af alvorlig sygdom, som eksempelvis kræft, og som har vanskeligt ved at få hverdagen til at fungere. Projektet er ikke støttet økonomisk af Aarhus Kommune, men er derimod afhængig af private og virksomheders donationer samt fondsdonationer.

Det kærlige måltid er kommet rigtig godt fra start, og der leveres nu måltider til et stort antal familier i både Aarhus og Ålborg. Interessen for projektet er stor, men det er den økonomiske usikkerhed også, for Det Kærlige Måltid er blandt andet afhængig af private donationer for at kunne hjælpe. Har du lyst til at hjælpe dette fantastiske initiativ videre, så kan du donere et beløb eller købe deres kogebog, der udkommer idag. 
Du kan læse mere om Det kærlige måltid her 

Det kærlige måltid

 
 
 

Økologisk mad - mindre kræft

 
Økologisk mad kan reducere kræft
 

Økologisk mad kan reducere risikoen for visse kræftformer, det drejer sig særligt om mindsket risiko i forhold til to typer kræft, viser et nyt fransk studie. Undersøgelsen baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse, og herudfra viser de umiddelbare resultater, at især sygdommene post menopausal brystkræft og non-Hodgkin lymfom formodentlig og til en vis grad kan forebygges via økologisk levevis. Konklusionen på spørgeskemaundersøgelsen viste nemlig, at de mennesker, der spiser hovedsageligt økologisk mad, sjældnere udvikler non-Hodgkin lymfom og brystkræft efter overgangsalderen.

68.946 frivillige deltog i studiet, der blev forestået af Julia Baudry fra Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale i Paris. Hovedparten af deltagerne var kvinder i midten af fyrrene. Deltagerne skulle oplyse, hvor ofte de havde spist seksten forskellige økologiske råvarer, eksempelvis grønsager, frugt, kød, fisk, mejeriprodukter, færdigretter og olier. Der blev også spurgt ind til deres motions- og solvaner samt til deres indkomstforhold.

Der blev fulgt op på disse spørgsmål efter cirka 4 ½ år. I denne periode havde 1340 af deltagerne udviklet kræft i en eller anden form. Når forskerne sammenlignede de deltagere, der ofte spiste økologisk med dem, der sjældent spiste økologisk, fandt de, at de mest økologiske kunne have op til 86 procent lavere risiko for at udvikle lymfekræftsygdommen non-Hodgkin lymfom og 34 procent lavere risiko for at udvikle brystkræft efter overgangsalderen.

Desværre er dette studie alene baseret på spørgeskemaer med 16 spørgsmål, der blev ikke taget blod- eller urinprøver i forhold til mængden af pesticidrester i kroppen eller andet, og det er ærgerligt og svækker studiets konklusioner. Undersøgelsen kan efter min mening alligevel tjene som en indikator og forhåbentlig inspirere til endnu flere og mere detaljerede undersøgelser i forhold til mulige sammenhænge imellem pesticidrester og risiko for udvikling af kræft.

Hvor kunne det derfor være befriende, såfremt der her i Danmark blev iværksat et større uvildigt kostforsøg med henblik på at højne danskernes sundhed og forebygge en række sygdomme, herunder kræft. Mærkværdigvis ser vi ikke initiativ til et sådant, trods åbenbare forskelle i indholdet af næringsstoffer og pesticidrester med mere i de to kategorier. Kostforsøg eller ej, jeg har truffet mit valg, jeg køber økologisk hver gang. Læs med her 
Økologisk reducerer kræftrisiko

 

 
 

Bogen om Det kærlige måltid udkommer idag

 
Dert kærlige måltid
 
Det kærlige måltid er et non-profit hjerteprojekt, hvor unge som ældre frivillige laver god mad til familier, der i en periode er presset af sygdom. Det er ildsjælen Charlotte Thyberg, der står bag Det kærlige måltid, som nu barsler med en kogebog med alle de skønne opskrifter, som organisationens mange frivillige laver hver uge og bringer ud til familierne. 

Bogen om Det kærlige måltid fortæller historien om, hvordan Charlotte lod sig inspirere til projektet i USA, sagde sit job op og startede Det Kærlige måltid i Danmark. Bogen fortæller også om de mange, der har haft gavn af den kærlige mad og om de tusindvis af frivillige, der lægger timer i madlavningen og samtidig får gavn og glæde af fællesskab og læring. 
 
Bogen er dejlig at sidde med, smukt fotograferet, og heri finder du mange opskrifter både fra Det kærlige måltids eget køkken, men også fra vi mange, der har bidraget med en eller flere opskrifter. Her er masser af god inspiration til kærlige måltider, som du også kan servere for dine kære.
 
Ved at købe bogen Det kærlige måltid bidrager du til den videre drift af organisationen, for overskuddet går ubeskåret til Det Kærlige Måltid. Det er Politikens forlag, der udgiver og Sara Galbiati, der har fotograferet. Køb den her, støt Det kærlige måltid og hent masser af skøn inspiration, mine varmeste anbefalinger. 
Du kan købe bogen her
 
 

Undgå PFAS og fluorstoffer - vælg den bedste pande

 
Den bedste pande
 

Mange pander og gryder har teflon eller slip-let belægning. Det er hverken godt for miljøet eller for din sundhed, for mange af dem indeholder PFAS, som ved brug kan afgives til maden under tilberedning. Derfor; vælg pander, stegepander og gryder, der ikke er med teflon eller andre slip-let belægninger. Vælg køkkenredskaber, der ikke belaster hverken miljøet eller sundheden.

Da det for en del år siden gik op for mig, at slip-let pander og teflonpander indeholder PFC stoffer eller PFAS – skadelige fluorstoffer, der kan være toksiske for både mennesker, natur og miljø, så blev jeg urolig. For jeg oplevede jo, at mine teflonbelægninger med tiden var blevet ridsede, og tænkte, om det mon kunne frigive potentielt skadelige stoffer til maden? Vores myndigheder beroliger, men jeg var og er ikke helt overbevist. Af hensyn til såvel min egen sundhed som miljøets sundhed, satte jeg mig derfor for at undersøge markedet og udskifte mine gryder og pander med de bedste af slagsen.

Rigtig mange danskere har – som jeg havde – teflon pander og gryder. Det har været praktisk, for maden brænder sjældent på, du kunne nøjes med mindre fedtstof, de er billige og lette at rengøre. Så fordelene er mange, men jeg foreslår, at du lader hensynet til din egen sundhed og miljøet – vægte højest. De fluorstoffer, der anvendes i produktionen af teflon, nedbrydes kun langsomt, og kan ende i både din mad og i naturen.

Efter grundig søgen, fandt jeg frem til, at mine fremtidige pander og gryder skulle være af enten jern eller rustfrit stål. Disse overflader afgiver ikke nogle former for uønsket kemi, ligesom levetiden på produkterne er længere end for køkkenudstyr med slip-let belægninger.

Jeg har en del jernpander efterhånden, jeg valgte mærket deBuyer, der har en mangeårig tradition for produktion af jernpander til alle formål. De holder godt – der er faktisk livstids garanti, når du som almindelig forbruger køber en deBuyer jernpande. Rengøringen går ligeledes let i varmt vand, panderne skal blot vedligeholdes med olie, ligesom du ved opstarten skal gi’ din nye jernpande en lidt større behandling med olie, men det er hele indsatsen værd. Jeg har både en almindelig pande, en omeletpande og en pandekagepande, og jeg bruger dem hyppigt og flittigt og er meget glad for dem. De kan også anvendes i ovnen. Du kan læse hele artiklen her 
Pander og stegepander - vælg den bedste 

 
 

Rødbede smoothie

 
 smoothie

Prøv denne skønne og velsmagende rødbede smoothie (foto øverst)
du finder opskriften her 

Red Revolution smoothie 
 
 

Rødbede salat med feta

 
Rødbedesalat

Denne salat er virkelig lækker, den smager forrygende dejligt og passer som tilbehør til alt. Find opskriften her 
 
 
 

Rosenkål er struttende sunde

 
Rosenkål
 

Rosenkål er sunde, men mange undgår de sunde små kål, fordi de har en tendens til at smage rigtig meget af kål, og måske henlede tankerne på, eller sågar fremkalde, luft i maven. Vidste du, at jo kortere tilberedningstid, des mindre smag, lugt og luft?

Det er sæson for rosenkål lige nu, og måske skulle du gi’ dem en ekstra chance, for de små grønne kål strutter faktisk af sundhed. Det eneste du skal huske er ikke at koge, bage eller stege dem for længe. Såvel smag som konsistens bliver langt bedre ved blot kortvarig tilberedning.

De små rosenlignende kålhoveder kaldes på engelsk Brussel sprouts, fordi man mener at de stammer fra området omkring Bruxelles i Belgien. De er lette at dyrke og vokser på tykke stokke, og er egentlig allerbedst at plukke af, efter at frosten har sat ind, idet smagen først udvikler sig, når rosenkålen har fået årets første frost. Rosenkål har et højt indhold af antioxidanter og vitaminerne B, C og E. Indeholder også gode mineraler i særlig grad magnesium og kalium. De er rige på kostfibre og stoffet glucosinolat, som begge er med til at holde fordøjelsen i orden. Nyere forskning har også påvist, at rosenkål kan være effektive hjælpere mod kræft.
Læs hele artiklen her
Rosenkål er sunde

 
 
 

Rosenkålssalat med mandler

Rosenkålssalt
 

Rosenkålssalat med mandler og citrus-dressing er en let og lækker salat, som jeg har kreeret til bogen Det kærlige måltid. Du finder opskriften, som kan serveres som en selvstændig ret eller som tilbehør til grønne frikadeller eller kylling eller andet. Se opskrift her 
Rosenkålssalat med cashewdressing

Broccolisalat med gulerødder

Broccolisalat med gulerodsdressing
 
Broccoli hører til kategorien: verdens sundeste grøntsager. Denne salat med broccoli er mættende, antiinflammatorisk, næringsrig og fyldt med sunde fibre. Prikken over i’et er den skønne, fyldige gulerodsdressing. 
Du finder opskriften her

Gaven til maven
 

Der blev igår lagt sidste hånd på min nye bog, der udkommer inden længe på Politikens forlag. Du kan roligt glæde dig. Her ser du min super dygtige fotograf Sara Galbiati i fuld sving med fotograferingen af de sidste retter til bogen. Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min kommende bog, i drivhusets og havens afgrøder samt i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige dage
Anette