Lider du af sure opstød eller reflux og tænker, at du har for megen mavesyre, så læs artiklen herunder, for måske er det helt andre ting, der er på spil. Vi spiser medicin mod for megen mavesyre og reflux som var det slik, måske endda helt uden at have for høje mavesyreniveuaer. Ny forskning viser, at denne medicin kan øge risikoen for en lang række sygdomme, herunder også demens. Læs mere herunder og få gode råd til, hvordan du kan undgå reflux og sure opstød helt naturligt. 
 
Der har i den forgangne uge været en del indslag i medierne om D-vitamin, ikke så meget om vi skal supplere vores mad med D-vitamintilskud, for det skal vi, men mere, om de billige kosttilskud med D-vitamin er lige så gode som de dyre. Man har også i debatten fået indtrykket af, at man kan spise sig til tilstrækkeligt D vitamin om vinteren, og at de billigste tilskud er lige så gode som de dyre. Det er de IKKE. D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og derfor optages og omdannes det langt mere effektivt i selskab med sundt fedt fremfor alene. Husk også at dosis er individuel og vi kan heller IKKE spise os til tilstrækkeligt høje D-vitamin niveauer vinteren igennem. Derfor skal vi tage D-vitamintilskud i denne mørke tid, nogle endda hele året. D-vitamin beskytter os, også mod influenza og andre former for vira, så det er vigtigt at have tilstrækkeligt høje niveauer. Læs meget mere herunder, også hvorfor din D-vitamin skal tages separat og ikke i en multi. 

Min nye bog 7 veje til et langt liv er blevet overvældende godt modtaget, tak for det, og flere læsere har skrevet pæne ord om den, enkelte har endda kaldt den et mesterværk. Mit håb med bogen er at få sat fokus på de mange muligheder vi har for at holde os raske og sunde hele livet - også i alderdommen. I bogen finder du erfaringer fra de mange gamle mennesker i verdens blå zoner i skøn forening med den seneste nye forskning. Det er hverken fanatisk eller ekstremt, men helt almindelig sund fornuft, kombineret med hulens god mad. Har du endnu ikke købt bogen, så kan du købe den lige HER
 
Psst... på Facebook idag kan du læse mit indspark i debatten om landbrugets fortsatte brug af glyphosat og PFAS, som de lystigt sprøjter ud over vores mad og heftigt påstår ikke er skadeligt. Al forskning tilsidesættes, hvad med vi menneskers, jordens og drikkevandets sundhed? 
 
De fleste af os vil gerne leve mere grønt og skære ned på kød til fordel for linser, bønner og grønsager, men måske savner vi inspiration til de grønne retter, og nok så væsentligt, måske kender vi ikke tricket med umami. Kød indeholder naturligt umamismagen, der tilfredsstiller vores mæthedshormoner og giver smag og mundfylde. Det gør grønsager ikke, derfor skal vi, når vi laver grønne bøffer eller frikadeller tilsætte umamismagen, det gør en kæmpe forskel. Jeg bruger personligt miso, soltørrede tomater eller tang. Prøv det af, det virker, for mad skal smage og tilfredsstille vores smagsløg og mæthedhormoner.
 
En helt ny bog - Madglæde - har set dagens lys, og du kan læse om den og prøve et par af de lækre, grønne og velsmagende opskrifter af herunder.  
 
Sædvanen tro finder du også opskrifter på både en grøn smoothie, der er ideel for tarmmikrobiotaen og god mod refluks og sure opstød. Du finder også den lækreste - og nemme - ærtepuré med bagte gulerødder, en smuk lilla salat med rødbeder og quinoa, superlækre grønne falafler, skønne broccoliboller til madpakken samt skønne og nemme æblemuffins med crunch til weekendhygge. Bon appetit, jeg håber, at du må få glæde af denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev og de mange informationer og sunde opskrifter. Ønsker jer alt godt og rigtig god læselyst. 
 
Anette    
 
 
 

Tarm Booster Smoothie

 
Tarm Booster smoothie

Tarm Booster Smoothie er både god mod reflux, børnevenlig, velsmagende og fyldt med sunde fibre og  næringsstoffer, der er tarmbakteriernes livretter. Tarm booster Smoothie kan også fryses ned og serveres som sunde ispinde. Vælg økologiske ingredienser, så sikrer du flere sunde næringsstoffer og ingen uønsket kemi.
Du finder opskriften her 
Tarm Booster Smoothie
 
 
 

Værd at vide om mavesyre

 
Værd at vide om mavesyre
 
Du har brug for mavesyre. Mavesyren beskytter dig mod potentielt skadelige bakterier i maden, ganske enkelt ved at slå dem ihjel. Mavesyren indgår også i fordøjelsen af proteiner, hvis aminosyrer er helt afgørende for opretholdelse af en sund organisme. Mavesyre har betydning for din dannelse af det væsentlige B12 vitamin i tarmen, der ikke alene indgår i energiproduktionen, men også er afgørende for din hjertesundhed. 

Halsbrand skyldes langtfra altid for høj produktion af mavesyre. Derimod skyldes halsbrand, sure opstød eller refluks ofte

  1. for lave mavesyreniveauer
  2. rygproblemer eller 
  3. forkerte madvaner. 

1. Indtages syreneutraliserende medicin mod halsbrand og sure opstød i de mange tilfælde, hvor problemet skyldes for lave mavesyreniveauer, så kan indtag af denne medicin gøre dig syg og forårsage lav mavesyreproduktion. Er du bærer af bakterien Helicobacter pylorii, der kan forårsage mavesår, så kan indtag af den bivirkningstunge syreneutraliserende medicin ligeledes forværre problemet, fordi det hindrer kroppen i selv at gøre kål på bakterien (følg link herunder for mere).

2. Refluks kan opstå på grund af spændinger i mavesækkens muskulatur, ligesom refluks kan opstå i forbindelse med rygproblemer eller hos børn på grund af det såkaldte KISS kid syndrom. KISS kid syndrom er et udtryk, som anvendes i forbindelse med spændinger i nakke samt nakkeknogle. Nerverne som kontrollerer maven sidder her og kan ”komme i klemme”, hvilket kan medføre refluks. Problematikken kan afhjælpes effektivt med osteopati.

3. Halsbrand, sure opstød eller refluks kan også opstå på grund af forkerte madvaner. Spiser du for mange fødevarer af dem, der fremmer syredannelsen, eller madvarer, som du tåler dårligt, så kan du opleve halsbrand, sure opstød eller refluks. Herunder kan du se, hvilke fødevarer, der kan fremkalde sure opstød:

• Rødvin og anden alkohol
• Kaffe og sort te
• Chokolade
• Gluten, hvis du ikke tåler det
• Pebermynte
• Citrusfrugter
• Løg
• Fed mad, fast food, frituremad etc.

Lider du jævnligt af sure opstød eller smerter ved den øverste del af mavesækken, så kan du med fordel undgå ovennævnte fødevarer. Det er også værd at være opmærksom på, at rygproblemer, en klemt vagusnerve, for lave mavesyreniveauer og allergi og overfølsomhed overfor visse fødevarer kan fremkalde netop disse symptomer. Du kan læse meget mere om dette via nedenstående links.

Er symptomerne slemme, så undlad ovenstående fødevarer, spis masser af økologiske grønsager, mandler og kartofler. Du kan ofte også med fordel hæve dit hovedgærde på din seng cirka 10-15 cm, så overkroppen ligger højere end underkroppen og sove på venstre side, det vil få mavesyren til at samle sig i et depot der, istedet for at løbe op i spiserøret.

Det kan betale sig at kende årsagen til din refluks, og så behandle den underliggende årsag.
Du kan læse hele artiklen her
Halsbrand - værd at vide om halsbrand og sure opstød

 
 

Medicin kan gi' demens

 
Mavesyre - for lidt eller for meget

 

Jeg har skrevet og advaret mod brugen af protonpumpehæmmere og syreneutraliserende medicin her på Madforlivet.com siden 2014, altså i næsten ti år. Alligevel er disse lægemidler blandt de hyppigst anvendte i Danmark. I USA er det den mest solgte type håndkøbsmedicin, også selvom FDA igennem mange år har advaret mod brugen af dem.

Trods de mange allerede velkendte bivirkninger udskrives der stadig megen protonhæmmende og syreneutraliserende medicin i Danmark. Forbruget af disse former for medicin, der i Danmark er receptpligtige, er på 20 år næsten tredoblet, så nu vurderes det, at cirka 600,000 danskere indtager denne type medicin. Mange uden egentlig at have behov for medicinen, viser en ny undersøgelse.

Disse former for medicin ordineres rutinemæssigt mod mavesår, reflux og sure opstød, ofte uden forundersøgelse af, om mavesyreniveauerne hos patienten er for høje eller for lave. Det er skidt, for symptombilledet er det samme ved såvel for høje som for lave mavesyreniveauer, men bivirkningerne ved indtag af disse præparater kan være meget alvorlige, i særdeleshed såfremt symptomerne skyldes for lave mavesyreniveauer. Mavesår forårsages ikke af for høje mavesyreniveauer, som man tidligere troede, men derimod af bakterien helicobacter pylorii, ligesom lidelsen reflux ofte er fødevarerelateret eller skyldes en defekt lukkemuskel eller klemte nerver. Det forekommer således væsentligt, også i denne sammenhæng, at finde årsagen til symptomerne og behandle den, fremfor blot at tilbyde bivirkningstung medicinsk symptombehandling.

Helt ny forskning fra Nationalt videnscenter for demens og Aarhus Universitet viser en øget risiko for udvikling af demens ved indtag af syrepumpehæmmende medicin. Risikoen ser ud til at øges, i takt med hvor lang tid medicinen indtages, ligesom mennesker, der lider af begyndende demens er særligt udsatte. Der hersker dog en lille usikkerhed i relation til, om det direkte er medicinen, der afføder demens eller om det er andre faktorer, der spiller ind. Undersøgelsen viste dog en klart højere risiko blandt dem, der tog medicinen, sammenlignet med dem, der ikke tog medicinen.

Trods adskillige tidligere advarsler om massive bivirkninger, herunder knoglebrud, kronisk nyresygdom, leverskader, lungebetændelse og kræft, viser undersøgelser fra 2020, at PPI’er (protonpumpehæmmere) kan øge risikoen for udvikling af type 2-diabetes, særligt hvis midlet indtages over længere tid. Denne risiko formodes forbundet med PPI’ernes massive påvirkning af og ændringer af tarmmikrobiomet. Denne helt nye undersøgelse peger på en mulig sammenhæng mellem indtag af samme type syrehæmmende medicin som ovennævnte og så øget risiko for udvikling af demens.

Forskerne bag denne seneste undersøgelse anbefaler derfor, at lægerne nøje afveje bivirkningerne kontra effekterne ved udskrivning af medicin mod mavesår og mavesyre, også set i lyset af, at undersøgelsen påviser et markant overforbrug af disse typer medicin.
Du kan læse hele artiklen her 
Medicin mod mavesår og mavesyre kan øge risikoen for demens
 

 
 

7 veje til et langt liv går sin sejrsgang

 
7 veje til et langt liv
 
Min nye bog hedder 7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener, og den præsenterer dig for mangeårige erfaringer kombineret med den seneste nye videnskab indenfor aldring og epigenetik. Den viser vejene til et godt og langt liv i raskhed og friskhed - uden fanatisme eller ekstreme råd. 

Tidligere troede vi, det var generne, der bestemte, idag er vi klogere og ved, at vi selv har stor indflydelse via vores valg af mad og livsstil. Der er masser at gøre, og det betaler sig at sætte ind på sundhedskontoen hele livet. Uanset din alder, så er kroppen modulerbar og lydhør, og i bogen finder du enkle og velundrebyggede redskaber til et godt og langt liv. Det er sund fornuft hånd i hånd med erfaringer, videnskab og vidunderlige opskrifter.
 
Læsere skriver sådan her: 

Jørgen R: Den bedste bog jeg har læst om råd til et godt langt liv. Inspiration på næsten hver side, masser af gode råd. 5+1 stjerner!

Finn N: Et mesterværk - intet mindre. Læs den!

Her kan du købe min bog 7 veje til et langt liv 

Dette er en reklame for min egen bog
 

Lidt VIGTIG viden om D-vitamin

 
D vitamin
 
 

Sommeren er gået på hæld og dermed også den høje sols livgivende stråler. Solen er den bedste kilde til kroppens dannelse af D-vitamin, men om vinteren er solen sparsom og står lavt. Derfor er tiden nu igen inde for de fleste danskere til at tage et dagligt tilskud af D3-vitamin. Mangel på D3-vitamin kan øge risikoen for udvikling af en lang række sygdomme, og et studie, foretaget af Statens Seruminstitut og Kræftens Bekæmpelse har afsløret, at mange af os danskere mangler det livsvigtige, fedtopløselige D3-vitamin om vinteren. Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nutrients.

Det er 19 år siden, at den amerikanske forsker Michael Holick første gang fremlagde en stort set enslydende konklusion på sit forskningsprojekt. Derfor må vi håbe, at denne nye, nu danske forskning og indsigt, langt om længe må afspejle sig i større fokus på D3 vitaminniveauerne. Tilstrækkeligt høje niveauer af D3-vitamin i kroppen ER nemlig susende vigtigt for vores sundhed og kan formentlig både spare mange af os for symptomer og lidelser og sundhedsvæsenet for store udgifter.

D3-vitamin er et af de vigtigste vitaminer, som vi kan danne. Vi kan ikke spise os til det, derfor skal vi danskere tage det som tilskud vinteren igennem. Det har hormonlignende status i kroppen, og netop denne status bevirker, at aktivt D-vitamin er immunmodulerende, immunstyrkende og involveret i en lang række afbalancerende og sundhedsfremmende processer. Udover ovenstående eksempel har D3-vitamin stor betydning for din generelle sundhed, men også i forhold til forebyggelse af eksempelvis knogleskørhed, kræft og mange andre lidelser, herunder influenza og virale infektioner. Mangelsymptomer på D3-vitamin er træthed, uoplagthed, smerter i led og muskler med mere. Det er ikke en god ide at mangle D3 vitamin.

Tre ting du skal vide om D vitamin:

  1. D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, som vi kender, og det er videnskabeligt dokumenteret, at tilstrækkeligt høje niveauer af D3 vitamin i kroppen, kan hjælpe i forebyggelsen af en lang række sygdomme. Det er sygdomme som kræft, osteoporose, diabetes, hjertekarsygdomme samt en lang række autoimmune sygdomme. Tilstrækkelige niveauer beskytter også mod influenza og virale infektioner.
  2. Tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer i blodet sænker graden af inflammation i kroppen. Øget inflammation indgår i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. I kombination med let vægttab kan effekten forstærkes.
  3. Tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer i blodet sænker blodtrykket og forebygger en lang række sygdomme

Er de billige ligeså gode som de dyrere?

Nej. Kort og godt. D-vitamin er fedtopløseligt vitamin, og helt ny forskning viser, at når D vitamin indtages i kombination med sundt fedt, så øges optageligheden markant. D vitamin, der indtages i en multivitaminpille, har således langt vanskeligere betingelser med at blive optaget og omdannet i kroppen, end D-vitamin indtaget som food-state, altså i kombination med en fødevarematrix, som i dette tilfælde sundt fedt. 

Jeg kan derfor anbefale D3-vitamintilskud fra Nature’s Own eller Nani, de er gode, letoptagelige food state kvaliteter og billige. Pharma Nords D-pearls kan også anbefales. Husk også altid at tage et multivitamin tilskud af høj kvalitet sammen med dine D vitaminer, for vitaminer og mineraler spiller sammen, og D vitamin har brug for andre vitaminer og mineraler for at kunne virke effektivt. Personligt tager jeg et dagligt multivitamintilskud i form af Nature’s Own CoQ10 multi, D3 i form af D-pearls fra Pharma Nord vitamin og Zooca omega 3 fra plankton.

Hvordan ved jeg, om jeg får nok?

Doseringen af D3-vitamin er individuel, og mange eksperter mener, at de danske anbefalinger ligger i den lave ende. Såvel din vægt som din hudfarve og levevis kan have betydning for, hvilken dosis, der er optimal for dig at tage, og altså også kvaliteten af kosttilskuddet med D-vitamin. Det optages langt mere effektivt i kombination med mad eventuelt din læge måle dine D3 vitaminniveauer, så du kan dosere efter at ligge på cirka 100 nmol/l året rundt. Behovene er individuelle.
Læs hele artiklen her Tid til D-vitamin tilskud

 

 
 

Ærtepuré med gulerødder

 
Ærtepure med bagte gulerødder

Ærtepuré med bagte gulerødder vil givetvis smage alle familiens medlemmer, også de yngste. Den smager dejligt, er let at lave og ser indbydende ud. Opskriften stammer fra Alberte Syengaards bog Madglæde. 
Du kan finde opskriften her
 
 

Broccoliboller

 
Broccoliboller
 
Broccoli boller er susende lækre og lette at bage, de er sunde, glutenfri og antiinflammatoriske. Jeg kan varmt anbefale dig at prøve denne opskrift på Broccoli boller med ost og ærteskud. Opskriften stammer fra bogen Kålhydrater. Find opskriften her 
Broccoliboller
 
 

NY bog: MADGLÆDE

 
Madglæde

Madglæde er e helt ny bog, skrevet af Alberte Stengaard. Den er smuk, inspirerende og fyldt med skønne, grønne opskrifter for hele familien. Du behøver hverken være vegetar eller veganer for at elske Madglæde, bogens opskrifter er for alle, der gerne vil afprøve nye, grønne, spændende og velsmagende opskrifter. 
 
For omdrejningspunktet i Albertes bog er, at de grønne retter smager. Der er vitterlig tale om madglæde, når man bladrer eller prøvesmager sig igennem bogen opskrifter, her finder du både skønne salater, klassiske retter i grønne versioner, pastaretter samt masser af fif og tips til blandt andet skønne dressinger og dips, der fuldender udtryk og oplevelse. 

Madglæde er udsprunget af Albertes egne erfaringer og er en manifestation af selv at have fundet madglæden i det grønne køkken. Man mærker passionen bogen igennem, tak Alberte for hjertegode og lækre opskrifter. Opskriftsbogen Madglæde får mine varmeste anbefalinger. Du kan købe den HER

 

Grønne falafler

 
Grønne falafler

Disse grønne falafler er lette at tilberede, de smager susende godt, og så er de ovenikøbet gode både til aftensmad, i frokostmadpakken eller som supplement til morgenmaden. Du kan derfor roligt lave ekstra. 
Du finder opskriften her
 

Lækker, lilla salat

 
Lilla salat med rødbeder og quinoa

Denne salat er smuk at servere, den passer som tilbehør til det meste, og så smager den samtidig vældig godt. Opskriften stammer fra Alberte Syengaards bog Madglæde. 
 
Du finder opskriften her
 

Skønne, nemme æble crumble-muffins

 
Æble crumble muffins
 
Disse glutenfri æble crumble muffins er super lækre, delikate og gode til en hyggestund eller til at tage med på farten. Æble crumble muffins kan også nydes med lidt græsk yoghurt eller creme fraiche på toppen.
Opskriften finder du her 
Æble crumble muffins 
 
 

7 veje til et langt liv
 
Fik du købt 7 veje til et langt liv? Hvis ikke, kan du nå det lige HER

Og så er de sidste æbler høstet. Er du også heldig at have et æbletræ eller adgang til sæsonens skønne æbler, så nyd det, for æbler er susende sunde. De fleste æbler kan holde sig i en kasse, omviklet med et filttæppe eller andet lunt, andre skal laves til æblegrød og fryses ned i mindre portioner straks efter plukning. Prøv for eksempel æblekagen med mandellåg herover, den er virkelig god. Du finder opskriften HER 
 
Har du venner eller familie, som også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min kommende bog, der udkommer til januar, så følg med i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige efterårsdage
Anette