Fornylig oplevede vi igen avisartikler med budskabet om, at vitaminpiller er unødvendige og i værste fald skadelige. Den opmærksomme læser er givetvis begyndt at se et mønster, for det sker cirka hvert andet år, og det er på godt en dansk usmagelig hetz, der potentielt kan påvirke folkesundheden negativt.

Vitaminer og mineraler er livsvigtige, og pointen er, at MANGEL på blot et enkelt vitamin eller mineral kan føre til generende symptomer eller sygdom. De bedste kilder til vitaminer og mineraler er god mad, men vi forarbejder flere og flere af vores råvarer, spiser mere og mere fast-food og take-away, ligesom vores dyrkningsmetoder og håndtering af fx. grønsager gør det vanskeligt for den enkelte at optage tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer. Det toppes af det faktum, at vi med alderen danner færre enymer, mavesyre og signalstoffer mm. og netop derfor, for ikke at blive konfuse, opleve hukommelsesbesvær eller urolige ben og meget mere, så vil en vitaminpille af høj kvalitet være på sin plads hver eneste dag. Men der er stor forskel på vitaminpillers kvalitet og optagelighed, og derfor kan det betale sig at udvælge sig de bedste, organiske food-state former fremfor uorganiske og syntetiske. Du kan læse med herunder, hvor der også refereres til den efterhånden omfattende forskning på dette område. 
 
Og så er der udkommet en ny bog, og den er GOD. Det er professor Jens Lundgren, som vi sikkert alle husker fra Coronatiden, som den tillidsvækkende læge, der stillede op, oplyste og beroligede og var en fast støtte i svære tider. I hans læseværdige bog fortæller han åbent og ærligt om tvivl, kampe og politiske agendaer - kort sagt meget af det, der foregik bag kulisserne. Vi får allesammen ros - alle os, der udgør den danske befolkning - for vores hensynsfulde og omsorgsfulde optræden under pandemien. Men det er befreiende, at en af hovedkræfterne under pandemien ærligt fortæller om, hvad der egentlig foregik. Du kan læse meget mere om denne spændende bog herunder. 
 
Og så er der fundet mere PFAS. Svimlende høje tal med niveauer, der er 10,000 gange højere end grænseværdien. Det er ved Vandel flyveplads imellem Billund og Vejle. Billund vand har adskillige vandboringer i området, og sådan her vil det blive ved i lang tid. 15,000 steder blev for godt et år siden udpeget rundt i Danmark, de skulle undersøges for PFAS. Knap 10% er indtil nu undersøgt (man kan vist ikke beskylde miljøministeren og regeringen for at handle hurtigt i denne sag), og der er fundet forhøjede niveauer i 82% af disse. Vi må og skal have PFAS forbudt NU, ligesom vandet skal renses inden det sendes ud til os allesammen. Det er vigtigt for vores egen og vores børns sundhed. Mange har i den forbindelse spurgt mig, om flaskevand også indeholdt PFAS. Det har TV2 undersøgt, og fundet ti forskellige typer flaskevand fri for PFAS, men husk at flaskevand giver andre typer udfordringer med mikro- og nanoplast og bakterier. Du kan læse mere herunder.
 
Jeg håber, at du og dine får glæde af denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev, artiklerne og opskrifterne, der i denne uge blandt andet også byder på min favoritmorgenmad, to lækre og nemme salater samt hyggelige havregrynskager til en tår efterårskaffe.
Ønsker jer god læselyst. 
 
Anette    
 
 
 

Vitamin drik

 
Vitamin shot


Grønsager er de bedste kilder til vitaminer og mineraler, og du kan supplere dagens måltider med denne velsmagende, friskpressede grønsagssaft og dermed øge indtaget af mikronæringsstoffer. Særligt, hvis du anvender økologiske afgrøder og drikker saften med det samme, du har presset den. Og så smager den noget så godt, så prøv den…
Du finder opskriften her
Vitamin drik

 
 

Vigtig viden om vitaminer

 
Vigtig viden om vitaminer
 
Et dagligt indtag af vitaminer og mineraler kan være et rigtig godt og forebyggende tiltag. Uden vitaminer – intet liv. Ved at sikre kroppen tilstrækkelige niveauer af de mikronæringsstoffer, der indgår i opbygningen af nyt væv, i dannelsen af vigtige enzymer, hormoner og signalstoffer, sætter du den i stand til at forebygge sygdom. Sygdom opstår nemlig ofte, hvis vi mangler et eller flere vitaminer eller mineraler.  
 
Stik modsat påstandene i den seneste hetz mod indtag af vitaminer, viser en række undersøgelser, at mangel på vitaminer og mineraler kan gøre os syge. Ældre, der tager vitaminer, mineraler og Q10 er mere hjertesunde, end de, der ikke indtager disse tilskud. Mangel på D vitamin svækker immunforsvaret og øger risikoen for en lang række sygdomme. Mangel på selen øger risikoen for kræft, og i Danmark har vi særdeles selenfattig jord. Mangel på magnesium kan gi’ uro i benene, hukommelsesbesvær og konfushed, og mangel på organisk calcium og magnesium kan føre til knogleskørhed, som vi nærmest har verdensrekord i.  
 
Vi har rigtig mange dygtige læger i Danmark, men vi må også være ærlige og indrømme, at medicinstudiet, der tager cirka syv år, ikke omfatter læren om vitaminer og mineralers effekt. Læger lærer ikke generelt om betydningen af vitaminer og mineralers kvalitet, form, optagelighed og effekt. Hånden på hjertet, så er mange lægers speciale symptombehandlende medicin, hvilket de fleste af os i perioder også er blevet hjulpet af.   Jeg har arbejdet med vitaminer og mineraler i nu 22 år. Jeg er uafhængig og uvildig, har ikke monetære partnerskaber med nogen. Jeg kan oplyse, at vitaminer og mineraler er særdeles vigtige. Ofte skyldes symptomer eller sygdomme blot mangel på et enkelt vitamin eller mineral. Alligevel skal vi cirka hvert andet år læse forsider, hvor læger, professorer eller andre, der er noget ved musikken, kører en offentlig hetz mod vitaminer og mineraler. Nogle af disse har arbejdet for medicinalindustrien, men jeg ved selvfølgelig ikke, om der er en sammenhæng her.  
 
Såfremt læger ville deres patienters bedste, og det formoder jeg de fleste vil, så anbefalede de ikke vitaminpiller af værste kvalitet og kaliber, ej heller uorganisk calciumcarbonat med D vitamin, der øger kvinders risiko for hjerteinfarkt markant eller harsk fiskeolie. Enten sætter de sig ind i området og anbefaler de bedste, højtoptagelige og organiske food state former på markedet, eller også indrømmer de, at de ikke ved nok om det og henviser til nogen, der gør. 
Læs hele artiklen her
Vigtigt at vide om vitaminer
 
 
 

Prøv fx. 100-års pakken

 
100-års pakken

Professor Urban Alehagen er kardiolog ved Universitetshospitalet i Linköping i Sverige og han står bag en række 
banebrydende studier. Det største, fra 2013, blev offentliggjort i International Journal of Cardiology. Her var resultaterne også særdeles overbevisende. De forsøgspersoner, der hver dag indtog tilskud af selen og Q10, havde hele 54 % lavere risiko for at dø af hjertekarsygdom. Normalt er det en af de mest almindelige dødsårsager blandt ældre. Det gjorde forskerne nysgerrige efter at finde yderligere sammenhænge, så de begyndte systematisk at analysere de over 50.000 blodprøver, som var blevet opbevaret på køl. Det er siden blevet til mere end 20 opfølgningsstudier.

Det er en af årsagerne til, at jeg selv tager det, jeg kalder 100 års pakken hver dag. Og jeg mærker, hvis jeg en dag glemmer at tage mine tilskud. Det er velkendt og helt normalt, at vores egen produktion af CoQ10 aftager med alderen. Produktionen af mange andre væsentlige enzymer og signalstoffer, mavesyre med mere aftager også med alderen. Risikoen for sygdom på grund af mangel på vitaminer og mineraler kan undgårs ved et dagligt tilskud af højkvalitets food state vitaminer.

Alehagens forskning viser for eksempel, at vi her i Skandinavien på grund af vores selenfattige jord, skal have mindst 100 mikrogram selen dagligt for at være dækket ind. Vores gennemsnitlige indtag ligger på under det halve. Anden forskning har også vist, at D3 vitamin har en immunmodulerende og sygdomsforebyggende effekt, og det optimale er, at ligge på 100 nmol/l i blodet året rundt. Det kræver for de fleste danskere, at vi tager tilskud hver dag i vintermånederne, for nogle hele året.

Ved indtag af enkelt vitaminer og mineraler, er det en god ide altid også at indtage en multivitamin/mineralpille af høj kvalitet, for mikronæringsstofferne arbejder sammen og har brug for hinanden. Nature’s Own CoQ10 multi er af høj food state kvalitet og udmærker sig ved at indenholde lidt CoQ10. Det betyder, at du kan nøjes med 1 tablet med 100 mg CoQ10 ved siden af, i stedet for de to, der er anvendt i studierne. Derved spares der penge. Du kan læse mere via links herunder.

100 års pakke indeholder flg:

Natures Own CoQ10 multi – 1 stk
Nature’s Own D3 vitamin – 1 stk
(fra september til maj)

Pharma N Seleno Prec 100 mcg – 1 stk
Pharma Nord Bio-Q10 100 mg – 1-2 stk
Nordfolk Omega 3 – 2 stk

Læs for eksempel med her 
Professor Urban Alehagen: Selen redder menneskeliv

 
 

En fantastisk bog om Corona og virus er netop udkommet

 
Vild virus
 
Professor i infektionssygdomme, ekspert i HIV, Jens Lundgren har i samarbejde med sundhedsjournalist Lars Igum Rasmussen skrevet en fascinerende og ærlig bog om Coronapandemien, om forløbet og hans egen rolle som rådgiver indenfor sundhedsvæsennet under pandemien. Det er fascinerende læsning, og helt befriende, at en af hovedpersonerne under pandemien nu fortæller om, hvad der foregik bag kulissen i den udfordrende periode, som vi alle husker. Bogen er virkelig velskrevet, grundig og susende spændende læsning. 
 
Vi blev taget på sengen af corona, og Lundgren forklarer i bogen, at vi til dels i vesten var for sene til at forstå alvoren og forskellen på SARS, COVID-19 samt smittevejene, der i kombination med italiensk inkompetence gjorde, at vi alt for sent erkendte, hvor alvorlig en lungebetændelsesepidemi og pandemi, vi stod overfor. 
 
Trods sin normalt mere tilbagetrukne rolle som professor og forsker indenfor HIV, stillede Jens Lundgren op, og hans indsats og forskning har gjort en kæmpe forskel for os allesammen. Han var den yderst tillidsvækkende læge på tv, der under skræmmende nedlukninger, stille og roligt fortalte os om risici, senfølger og forebyggende tiltag. Han besvarede spørgsmål fra bekymrede borgere og hans facon var troværdig og beroligende. 

I bogen fortæller Jens Lundgren også hudløst ærligt om tvivl, udfordringer og politiske dagsordener i perioden, og hans skriver blandt andet i bogen:

"Nedlukning, hjemsendelser og forsamlingsforbud er hårde instrumenter, der virkelig skal bruges med omtanke. De har enormt stor indflydelse på folks liv og måde at fungere på. Jeg er derfor i tvivl om, hvorvidt den tilgang vi brugte, var for hård, i forhold til den gavnlige effekt vi fik ud af det. Vi fik det lave smittetryk, som vi ønskede os, hvilket gjorde det lettere at håndtere pandemien, og vi kom mere sikkert ind i de varme måneder af 2021, men måske betalte vi en for høj pris for det."

Jens Lundgren er af den overbevisning, at fuld information og åbenhed er vigtig i pandemibekæmpelse. Det er derfor beundringsværdigt, at han som en af hovedpersonerne under pandemien nu står frem og fortæller åbent og ærligt om nogle af de mange kampe, han har måttet tage undervejs, om dilemmaer, politiske dagsordener og personlige overbevisninger. Det er virkelig godt, klogt og fint fortalt med respekt for alle involverede, ikke mindst danskerne, der får stor ros:

"Vi har i Danmark en befolkning, der lytter, der er klog, oplyst, følger med, orienterer sig, tænker selv og er betænksom og hensynsfuld. Skal man tale om samfundsværdier, så viste pandemien mig et dansk samfund, jeg gerne vil leve i.”

Vild Virus får mine allervarmeste anbefalinger, en virkelig GOD og læseværdig bog.
Du kan købe bogen her
 
 

Vi skal vælge politikere, der vil passe på os og på drikkevandet

 
 
 
I 2015 skrev jeg et åbent brev til den daværende fødevareminister om problemerne med landbrugets øgede sprøjtning med pesticider nær drikkevandsboringer. Niveauerne af pesticider i drikkevandet var allerede dengang forhøjet, og endnu flere giftstoffer var på vej ned igennem jordlagene. Det er siden blevet langt værre, og ministeren hørte jeg ikke fra.
 
I 2018 og 2019 skrev jeg artikler, hvori jeg advarede alle danskere om, at vi om få år ikke ville kunne skænke os et glas rent drikkevand fra hanen. Målinger viste alarmerende forurening af grundvandet. En række danskere oprettede underskriftsindsamlinger og skrev ligeledes artikler, men der var desværre ingen lydhørhed. De ansvarlige har negliceret problemet, vi har lukket øjne og ører, og nu står vi i suppedasen. 
 
Idag ved vi, at grundvandet og drikkevandet er forurenet af stærkt sundhedsskadelige PFAS stoffer og pesticider. Vi har kendt til problemerne, for der er gennem flere år lukket mere end 100 vandboringer om året på grund af forurening, og vandværkerne har fortyndet sig ud af problemerne eller fået dispensation til at sende forurenet vand ud i de danske hjem. Vandværkerne har råbt SOS, Dansk Naturfredningsforening har påpeget problemerne, hvorfor reagerede vi dog ikke i tide?
 
Har vi været så forblændede og tillidsfulde, at vi har troet på politikernes ord igennem mange år om, at vandet er fint og at vi stadig har verdens reneste drikkevand? Har du lagt mærke til, at du ikke hører disse ord mere overhovedet? Den danske drikkevandskvalitet er en katastrofe, og udover de potentielle sundhedsmæssige aspekter, ligger der en endnu større mængder giftstoffer i jordlagene, der bevæger sig ned mod grundvandet, så problemerne forsvinder ikke, de bliver kun værre.

Det kommer til at koste, for det eneste, der er at gøre nu, er at rense vandet, før det sendes ud til alle os forbrugere. Men det må og skal de ansvarlige politikere iværksætte, selvom det betyder, at de skal indrømme deres fejl og manglende håndtering af dette enorme problem. Iværksættes det ikke NU sammen med et forbud mod PFAS, så risikerer vi at endnu flere danskere bliver syge, og belaster et sundhedsvæsen, der i forvejen er fuldstændig i knæ. Lad os derfor få ansvarlige politikere, der ikke er bange for at indrømme deres fejl og tager hånd om den enkelte danskers sundhed. Du kan læse hele artiklen her
Gør vandkvalitet til et tema i valgkampen 
 

 
 

Nye fund af PFAS

 
drikkevand


Først var det Korsør, så Fanø, og nu viser en rapport fra Region Syddanmark, at jord og muligvis også grundvand i omkring Vandel Flyveplads er stærkt forurenet af de sundhedsskadelige PFAS fluorstoffer. Området ligger mellem Vejle og Billund, og det er her, at forureningen har vist sig slem. 
Et af de steder omkring flyvepladsen, hvor man har målt, ligger værdierne mere end 10,000 gange over grænseværdien. I området omkring brandøvelsespladsen er værdierne overskredet 1.850 gange.

Desværre har Billund Vand en del boringer i sidstnævnte område, og eksperter forventer, at disse boringer kan blive lukket i nærmeste fremtid, såfremt resultaterne af vandanalyserne viser forurenet drikkevand.

Både danske og udenlandske forskere har advaret imod disse giftige stoffer igen og igen, og i de seneste måneder har man næsten dagligt i medierne kunne læse om PFAS-forurening overalt i landet. Der er cirka 15,000 områder i Danmark, der skal undersøges for PFAS forurening. Under en procent af dem er undersøgt og her fandt man PFAS forurening 82% af stederne.

Det er virkelig skræmmende, at de eneste, der ikke ser ud til at have vores drikkevandskvalitet på dagsordenen er dem, der rent faktisk både kan og bør gøre en forskel, nemlig politikerne. Temaet er end ikke indeholdt i det nye finanslovsforslag, og miljøministeren skubber problemet ud til kommunerne, holder dem ansvarlige og synes i øvrigt at trække sagen i langdrag. Det er ganske enkelt ikke i orden , at man bare lader stå til, mens mange danskere intetanende kan risikere at blive syge.

Vi har kendt til denne problemstilling i mange år, alligevel har regeringen tilladt industrien at øge brugen af PFAS stoffer med fire gange sammenlignet med forbruget for bare fem år siden.

PFAS og PFOS flourstoffer betegnes verdens farligste kemikalier. De mistænkes for at påvirke vores hormon- og immunforsvar negativt, øge risikoen for visse former for kræft, skade vores reproduktionsevne og nedsætte effekten af vacciner, som vi jo ellers i høj grad sætter vores lid til i disse år. Fluorstofferne er ikke-nedbrydelige og vanskelige at udskille.  

For mig at se, er det nødvendigt at reagere omgående og vi må gøre flg.:

1. PFAS skal forbydes. Vi kan og vi skal forbyde det nu, også selvom det betyder enegang i EU. Vi kan godt, hvis vi vil!
2. Drikkevandet skal renses, før det sendes ud til de danske husstande, og det skal gå hurtigt. Metoden er fundet og kører fx. på Fanø.
3. De personer, der har været udsat for høj eksponering fra PFAS, skal hjælpes. Det er der også fundet metoder til.

Men der skal ske noget NU, lad os derfor gøre drikkevandskvaliteten til et afgørende tema i valgkampen og for, hvor du sætter dit X og husk på, at de ansvarlige politikerne slet ikke har handlet på dette emne i de seneste år, bare skubbet det fra sig. Det handler om tillid. Her kan du læse artiklen 
Nu kan du selv rense dit drikkevand for PFAS og pesticider

 
 

De bedste typer flaskevand

 
Det bedste flaskevand

Vores drikkevandskvalitet er truet af PFAS, hvilket får mange til at ty til flaskevand. På Fanø, hvor alle boringer er ramt af PFAS forurening, og vandet overalt er forurenet, kunne de i sommer slet ikke skaffe flaskevand nok til øen. Nu har vandværksbestyrelsen besluttet at rense vandet med en vandrensemaskine (samme system, som jeg har, bare i større målestok), før det sendes ud til brugerne. Dette system fjerner alle pesticider og PFAS 100%.

Mange har i forbindelse med de mange og stadigt stigende fund af PFAS i drikkevandet, skrevet og spurgt mig, om der også er PFAS i flaskevand. Det har TV2’s journalister fået testet på Eurofins laboratorier, hvor de har indsendt nedenstående typer flaskevand og testet dem for PFAS-stoffer.  

Resultatet var, at der ikke blev fundet PFAS i nogen af de 22 forskellige slags flaskevand.

De testede følgende mærker:  
1.     Nordic Well – drikkevand uden brus (købt i Netto)
2.     Salling Drikkevand (købt i Føtex)
3.     Fiji – Artesian Water (købt i Føtex)
4.     Kildevæld – naturligt mineralvand uden brus (købt i Netto)
5.     Aqua d’Or – uden brus (købt i Føtex)
6.     Hope (købt i Rema 1000)
7.     River – naturligt mineralvand (købt i Aldi)
8.     Saskia – naturligt mineralvand (købt i Lidl)
9.     Coop Vand Denice – naturligt mineralvand (købt i SuperBrugsen)
10.  Egekilde – naturligt mineralvand (købt i Føtex)  
 
Så, i forhold til PFAS kan du roligt drikke ovenstående typer flaskevand, men der er ingen garantier. Flaskevand kan også indeholde PFAS og bakterier, så vælg en af ovenstående, hvis der skal flaskevand på bordet. Desværre indeholder mange typer vand på plastflaske mikro- og nanoplast, ligesom plastflaskerne forurener voldsomt meget, hvis vi alle skulle skifte til flaskevand.

Det bedste er helt klart, at vi får PFAS forbudt og vores grundvand renset, inden det sendes ud til os alle sammen. Tænk på det, når du nyder din morgenkaffe og dit glas vand dertil, for vi har taget rent drikkevand som en selvfølge. Det er det ikke mere, så derfor må du også presse på politisk eller vælge selv at rense det, før du laver din kaffe eller te. 
Du kan læse, like og dele artiklen her
Det bedste flaskevand
 
 
 

Tarmbakteriernes festmåltid

 
Tarmbakteriernes festmåltid
 

Denne opskrift kalder jeg for Tarmbakteriernes festmåltid, fordi du med et sådant måltid giver de sunde tarmbakterier optimale betingelser og samtidig har du med denne morgenmad allerede fra morgenstunden indtaget 1/3 af dagens anbefalede indtag af 600 gram grønsager og frugt. Du kan variere retten i det uendelige, afhængig af, hvad du har i køleskabet. Du kan eksempelvis også tilsætte persille, hvedegræs, tang, ananas eller bær. Du kan krydre den med lakrids, vanille, mynte eller kardemomme, og du kan sagtens skifte valnødderne ud med hasselnødder eller pekannødder. Du kan finde opskriften her
Tarmbakteriernes festmåltid 

 
 

Skøn og let bønnesalat

Bønnesalat
 
Her får du en opskrift på en super lækker salat med bønner og blåbær, der bare smager. Find opskriften her 
Bønnesalat 

Salat med kål og æbler

Salat med kål og æbler
 
Skøn, skøn efterårssalat med kål og æbler. Den smager fantastisk. 
Du finder opskriften her

Havregrynscookies med peanutbutter
 

Får du lyst til en god kop kaffe eller te i selskab med familien eller en god veninde, så kan du prøve disse virkelig lækre og sprøde havregryn cookies, der stammer fra Anette Hoegh Nielsens bog Plantebaserede fristelser.
Du finder opskriften her Havregryn cookies
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min kommende bog, i drivhusets og havens afgrøder samt i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige dage
Anette