Efterårsferien er anledning til hygge og glædesfyldte aktiviteter med børn og børnebørn. Den kan også være anledning til bare at nyde efterårets smukke farver og måske også nye og sunde retter. Det er altid sjovt at prøve nyt og vænne sig til nye smage og bedre og mere hjemmelavet mad. En lang række forskningsresultater peger nemlig på, at både vi voksne, men i særdeleshed også vores børn, kan påvirkes negativt af forarbejdet mad og fast food. Det handler om, at spiser vi forarbejdet mad, fast food, sukker og frituremad, så kan det påvirke vores og vores børns adfærd og intelligens negativt. Derfor får du her lidt nyt om, hvad det kan betale sig at være opmærksom på i forhold til morgenmadsprodukter, sukker og fast food, der ofte har et højt indhold af industrisalt, sukker og dårligt fedt. En virkelig dårlig kombination. Disse ord får selvfølgelig følge af gode og velsmagende opskrifter på den lækreste hjemmelavede pizza, en suveræn og sundere burger og masser af andre sunde og lækre retter, der både er børnevenlige og enkle.   
 
Og så er der kommet en ny bog. Spionchefen Lars Findsen har skrevet sine erindringer, og jeg har slugt bogen, der er spændende, men også skrækindjagende. Du kan læse mig omtale herunder. 
 
Hjemmebagte kager til hyggestunder, det hører også efteråret til, og derfor får du her til ferien opskriften både på den skønne chokoladekage, som du kan se øverst og på æblemuffins, der er lynhurtige og bare smager godt. Hyggelige stunder med familie eller gode venner er nemlig også sunde :-). 
 
God uge, håber I kan holde varmen og rigtig god læselyst. 
 
Anette    
 
 
 

Super lækker og børnevenlig smoothie

 
Solskinssmoothie

Delikat, cremet, lækker og let smoothie, der er velegnet - også til de yngste. Solskinssmoothie er en god måde at få sunde og fiberrige frugter og gulerødder indenbords på. For at optage flest muligt af råvarernes gavnlige næringsstoffer, så er det en god ide at kombinere smoothien med lidt godt fedt. Det kan være fra et surmælksprodukt eller mandelmælk som her, men det kan også være fra en god ekstra jomfruolivenolie eller hørfrøolie. Du finder opskriften her
 
 

Fast food påvirker

 
Fast food påvirker børns intelligens
 

Familiens valg af mad kan påvirke børns intelligens og adfærd i højere grad, end vi måske forestiller os. En gennemgang af den foreliggende forskning på området viser, at børns hjerner kan påvirkes negativt, hvis de spiser primært forarbejdet mad, fast food og andre former for næringsdrænet mad med et lavt indhold af sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler.

Et barns ernæringstilstand og familiens valg af mad kan påvirke barnets intelligens og adfærd. En ny oversigt, udfærdiget af blandt andet Dr. Charles B. Simone konkluderer, at børns hjerner og intelligens kan påvirkes negativt, hvis den mad barnet spiser, består primært af forarbejdet mad, fast food og andre former for næringsdrænet mad med et lavt indhold af fibre, sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler.

Det startede med Dr. Alexander Schauss, der helt tilbage i 80’erne påviste, at mangel på livsvigtige vitaminer og mineraler blandt børn kunne påvirke deres intelligens og adfærd negativt. Nu har Dr. Simones gennemgang af en lang række forskningsprojekter bekræftet dette, og den viser, at mange hundrede tusinde børn i hele verden påvirkes negativt af stærkt forarbejdede fødevarer, fast food og mangel på sunde fibre, vitaminer og mineraler.

Mere end en million studerende fra New York deltog i en af de undersøgelser, som Simone har inddraget i sin rapport. Blandt dem, der fik serveret meget frugt og grønt og mindre dårligt fedt og sukker, steg den akademiske præstationsevne med hele 16 procent. Antallet af børn med indlæringsvanskeligheder faldt på et år fra 125.000 til 74.000. I et andet randomiseret, kontrolleret forsøg, som Dr. Simone inddrog i sin rapport, deltog 1.750 børn og unge fra bl.a. USA og England. Her ville man se, om tilskud af vitaminer og mineraler havde nogen indvirkning på de unges IQ og adfærd. Uanset alder, race, køn eller sammensætning var der en bedring i de unges adfærd, og de dårligst ernærede børn forbedrede deres IQ med cirka 16 point.

En anden undersøgelse, der er medtaget i rapporten viste, at børn, der indtog vitamin- og mineraltilskud i tre måneder, havde markant bedre resultater end de, der ikke tog kosttilskud. To andre studier viste, at indtag af vitaminer og mineraler havde betydning for voksne fængselsindsattes adfærd. Tilskud af vitaminer og mineraler fik simpelthen antallet af voldelige og antisociale tilfælde til at falde med 40%.

Derfor kan jeg varmt anbefale, at du laver god og grøn mad fra bunden, gode madpakker og i det hele taget begrænser dit barns indtag af forarbejdet mad, fast-food og frituremad. Fast food påvirker dit barns intelligens, måske også din, og Simone anbefaler derfor, at børn og unge, der er i risiko for at være dårligt ernærede, med fordel kan blive undersøgt at deres læge for vitamin- og mineralmangel, og denne læge anbefaler også de fleste mennesker – børn som voksne – at tage et højkvalitets vitamin- og mineraltilskud hver dag. Med højkvalitets vitamin- og mineraltilskud mener jeg organiske food state vitaminer og mineraler med højere optagelighed end mange af de uorganiske og dårligt optagelige produkter. Du kan læse artiklen her
Fast food kan påvirke børns intelligens

 
 

Fedt eller sukker?

 
Fedt eller sukker

 

Er du også forvirret over de mange forskellige udmeldinger om mad? Fedt eller sukker – hvad er værst? Er fedt farligt, og er sukker nu også så skadeligt, som vi hører? Det er ikke helt let gerne at ville leve sundt i Danmark.

Vi får at vide, at indtag af mættet fedt kan gøre os syge, men nylige studier tilbageviser mættet fedt som årsag til udvikling af eksempelvis hjertekarsygdomme. Derimod kommer der mere og mere fokus på inflammation som årsag til udvikling af stort set alle velfærdssygdomme. Indtag af forarbejdede og raffinerede, umættede omega 6 fedtsyrer som solsikkeolie og vindruekerneolie kan netop fremme inflammationsniveauerne i kroppen. Det kan indtag af store mængder kød, kødpålæg og mælkeprodukter også, men det hører vi som landbrugsland ikke så meget om.

Det er veldokumenteret, at sukker i store mængder ikke er sundt. Det belaster vores system, skaber blodsukkerubalancer og stress. Vi spiser alt for meget sukker i Danmark, fordi sukker blandes i en lang række fødevarer som eksempelvis morgenmadsprodukter, læskedrikke og fast food, men også fordi vi generelt godt kan lide den søde smag.

MEN det allerværste du ifølge den seneste forskning kan udsætte din krop for, er kombinationen. Kombinationen af forarbejdede fedtstoffer og sukker kan ganske enkelt få fatale konsekvenser for dit helbred og din livvidde. En særlig kombination af fedt, sukker og salt kan ifølge ny forskning skabe en afhængighedslignende tilstand i hjernen, idet kombinationen af disse fødevarer påvirker samme områder i hjernen som kokain. Dårligt fedt, sukker og salt kan altså gøre dig afhængig af disse fødevarer, fordi de påvirker særlige belønningsområder i hjernen, og dermed giver stor tilfredshed og nydelse, men altså også afhængighed.

Måske kender du det, hvis du engang imellem spiser fast food? Det er muligvis vanskeligt kun at nøjes med en chip fra chips posen, ligesom cremekiks og pommes frites ofte er designet, så de netop lige præcis indeholder den kombination af dårligt fedt, sukker og salt, som gør, at du føler en særlig form for tilfredsstillelse. Kan dette være en af årsagerne til fedmeepidemien i den vestlige verden? Det bedste du efter min mening kan gøre er at lade være med at spise det, og undlade at lære dine børn at spise det. Når der skal hygges, så lav maden selv af gode, økologiske råvarer og gode fedtstoffer og drop bare sukkeret. Gode, sunde madvaner er den bedste gave vi kan give os selv og vores børn og børnebørn. Læs hele artiklen
Fedt eller sukker - hvad er værst?

 

fedt eller sukker?
 
 

Morgenmadsprodukter under lup

 
Morgenmadsprodukter under lup
 
 

I USA sætter FDA - U.S. Food and Drug Administration - ind mod sygdom og overvægt. De skriver i deres pressemeddelelse, at indtag af sund mad kan sænke risikoen for kronisk sygdom. Rigtig mange mennesker kender muligvis ikke forskel på, hvad der er sund, og hvad der er usund mad, lyder det. Derfor vil FDA hjælpe den enkelte amerikaner med at forbedre deres kendskab til fødevarers sundhedsgrad, så de selv kan blive sundere, og tiltaget forventes at redde liv. Måske en ide herhjemme også, at der blev nedsat et uvildigt råd til at luge ud i mængden af usunde fødevarer, der ofte er forklædt i farvestrålende og indbydende emballager. 

Derfor skal fødevarer, der er reguleret af U.S. Food and Drug Administration, opfylde visse krav for at kunne gå under betegnelsen ´sunde´. Fra den 28. september i år trådte disse nye FDA-krav i kraft i USA, og det betyder, at morgenmadsprodukter, som du måske troede var sunde, måske slet ikke passer til den betegnelse ifølge de nye definitioner på, hvad der er sundt.

For at leve op til betegnelsen ´sund´ skal produktet leve op til flg. kriterier:  

1.     Kornprodukter skal være mindst ¾ fuldkorn
2.     Kornprodukter må max. Indeholde 1 g mættet fedt
3.     Kornprodukter må max. indeholde 230 mg natrium og 2,5 g tilsat sukker.

Det betyder, at produkter som Corn flakes, Cheerios, Frosty minihveder, Special K, Rosinklid, Life samt Honningbunter af honningristet havre IKKE lever op til betegnelsen SUND.  

Disse nye vejledninger er iværksat på baggrund af konferencen i Det Hvide Hus om sult, ernæring og sundhed. Det er iværksættelsen af en national strategi, der har til formål at sætte en stopper for sult, at forbedre ernæringsstatus og sundhed samt øge graden af fysisk aktivitet inden 2030,  Skriver FDA i sin pressemeddelelse. 

Jeg tænker, gad vide om mange af de rugbrød, der sælges herhjemme som sunde,  vil kunne leve op til disse krav? Indtil videre må vi klare os med ovenstående amerikanske informationer og ellers tommelfingerreglen om at lave sin mad fra bunden af gode og ærlige råvarer. Du kan læse hele artiklen her
Morgenmadsprodukter under lup  

 
 

Grønne deller i kål

 
Grønne deller i kålwrap

Skønne grønne deller i kålwrap er let og lækker aftensmad for både børn og voksne. Det er super velsmagende, sundt, fiberrigt og velegnet også til frokost dagen efter.
Du kan finde opskriften her
 
 

Broccoliboller

 
Broccoliboller
 
Broccoli boller er både lækre og lette at bage, de er sunde, glutenfri og antiinflammatoriske. Jeg kan varmt anbefale dig at prøve denne opskrift på Broccoli boller. Opskriften er fra bogen Kålhydrater. Find opskriften her 
Broccoliboller
 
 

NY bog - jeg siger bare; læs den!

 
Spionchefen
 
Det er voldsom interessant læsning, når en af Danmarks mest centrale embedsmænd gennem 20 år, Lars Findsen, nu fortæller sin version af den største skandalesag nogensinde indenfor dansk politik. 
 
I bogen ´Spionchefen´beretter Lars Findsen stille og roligt om sine oplevelser både op til og under sin 71 dage lange fængsling. Beretningen, der er baseret på hans dagbogsnotater, er således en personlig fortælling. Når man læser bogen, så fremstår den - uanset politisk overbevisning - som en hudløst ærlig afsløring af den barske virkelighed og de voldsomme konsekvenser, man også kan komme ud for, hvis man involverer sig med magtens kerne i Danmark. 

Hånden på hjertet, jeg synes, at det er skrækindjagende læsning, særligt hvis man som almindelig borger vægter ordentlighed, ærlighed og åbenhed højt og samtidig er stor tilhænger demokratiet. Jeg kan bare inderligt inderligt inderligt anbefale dig at læse den...

Du kan købe bogen lige her
Spionchefen - erindringer fra celle 18  

 
 

Søde kartofler med fyld

Søde kartofler med fyld
 

Søde, bagte kartofler med grønt fyld er en let, lækker og antiinflammatorisk opskrift, som du kan servere som tilbehør til aftensmaden eller som selvstændig frokostret. 
Du kan finde opskriften her
Søde kartofler med grønt fyld

Æble crumble muffins

Æble muffins
 
Skønne og virkelig velsmagende æble muffins, der er susende lette at bage og fyldt med gode, sunde ingredienser. Æble muffins er perfekte til en hyggestund i efterårsferien og de vil glæde både børn og ældre. Se her

Hjemmelaver, sund burger

sund burger
 
Forrygende velsmagende og sund, hjemmelavet burger, der kan serveres engang imellem, når trangen melder sig, eller når der skal være fest. Sund burger smager helt fantastisk og mange af ingredienserne kan forberedes i forvejen, så det er let at gå til. Når du bager burgerbollerne selv, så smager det hele bare så meget bedre. 
Sund burger
 
 

Den lækreste chokoladekage

Chokoladekage
 
Pragtfuld chokoladekage, der bare vækker lykke. Denne version er, som er vist allerøverst, er også både glutenfri, mælkefri og vegansk, og den smager forrygende. Denne chokoladekage er bagt i en springform, men du kan sagtens tilberede den i mindre portionsforme eller i muffinforme. 
Du finder opskriften her
 
 

Pizza
 

Synes du, at der skal en hyggelig pizza på middagsbordet her i efterårsferien, så er der bare kæmpestor forskel på, om du bager den selv og laver ´frit valg´fyld eller om du køber udefra. Fast food pizza er en af de mest usunde spiser, du kan komme i nærheden af, mest på grund af deres mega høje indhold af raffineret industrisalt og dårligt fedt. Derfor er det bare en virkelig god ide selv at lave pizzaen, du kan forberede dejen i forvejen og fryse ned, også hvis den skal være glutenfri. Lav et stort fad med alt jeres favoritfyld og nyd både at kreere hver jeres favorit pizza, men også smagen og de gode råvarer. Sådan får du sund pizza. Du finder opskriften HER 
 
Har du venner eller familie, som også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min kommende bog, der udkommer til januar, så følg med i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige dage
Anette