Godmorgen. Vi starter dagen med inspiration til den lækreste Sundheds smoothie, for vidste du, at du optager vitaminer og mineraler mere effektivt fra friskblendede grønsager og frugt? Det er en genial måde at få ekstra grønsager, næringsstoffer og fibre på. Denne smoothie indeholder det hele, både gavnlige fibre, opbyggende proteiner og sundt fedt. Jeg kan kun sige prøv den! Du kan også tage den med dig, hvis du skal køre langt på arbejde eller drikke den i løbet af formiddagen. 
 
Et kæmpestort studie, EAT studiet, der fornylig blev publiceret, konkluderer, at MADEN er blandt de allervigtigste parametre i forhold til bevarelse af sundhed og forebyggelse af sygdom. Herunder kan du læse mere, for dine daglige valg af mad ER bare vigtige. Et andet studie viser, at vælger du økologiske råvarer, når du køber ind og laver mad, så nedsætter du også din sygdomsrisiko. Du kan læse meget mere herunder. 

Det bringer mig videre til et helt nyt studie, der slår fast, at tilstrækkeligt med D vitamin i kroppen, kan beskytte dig mod vira og infektioner som influenza og corona. Du kan læse mere om de enkle tiltag, og hvordan du bedst beskytter dig og dine herunder. 
 
 
Jeg håber, at du og dine får glæde af disse nyheder i denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev, ligesom du kan hygge dig med de mange sunde opskrifter. Du kan i denne uge finde opskrifter på blandt andet Sundhedssmoothie, bagte auberginer, søde, bagte kartofler, den skønneste salat med broccoli, ristede grønsager i fad, voldsomt gode valnøddeboller og den lækreste æblekage med mandellåg. Det hele tilberedt af de skønneste økologiske og velsmagende råvarer.
Ønsker jer en rigtig god uge og god læselyst. 
 
Anette    
 
 
 

Sundhedssmoothie

 
Sundheds smoothie


Denne Sundhedssmoothie er fyldt med næring og sunde fibre, og jeg kan varmt anbefale den. Du optager vitaminer og mineraler mere effektivt fra blendede grønsager, bær og frugt, og denne smoothie kan du drikke straks, den er blendet, eller du kan tage den med på farten og drikke den som mellemmåltid eller efter træning. Du finder opskriften her 
Sundhedssmoothie
 

 
 

Maden er vigtig

 
Maden ER vigtig
 
Lad mad være din medicin! Sådan sagde Hippokrates for mange år siden, men efterlever vi det fornuftige råd, eller lever vi i en helt omvendt verden?

Som I ved, så er jeg stor fortaler for god, nærende og økologisk mad som basis for en sund krop. Det er min overbevisning, at vi kan komme meget langt sundhedsmæssigt ved at spise mad, der er tilberedt fra bunden af de allerbedste råvarer. Og faktisk viser ny forskning, at maden er et af de allervigtigste redskaber vi har, når vi taler forebyggelse af sygdom og optimering af sundhed.

For mig at se er de mange forarbejdede og næringsdrænede fødevarer, fyldt med alskens kemi, en af de største trusler mod vi menneskers sundhed. Dernæst det forurenede drikkevand. Vi har sjusket med de væsentlige og livsvige faktorer, som netop skulle kunne holde os sunde og vitale. 
 
Idag har 2/3 af alle danskere over 16 år en diagnose på en kronisk – ofte medicinkrævende – sygdom. Måske skulle vi til at gøre en indsat for at få det hele på ret køl. Måske er tiden inde til et oprør mod det overvældende udbud af forarbejdet og kemifyldt mad, forurenet drikkevand og bivirkningstung medicin? Derfor er mine bedste råd:
 
1. Vælg årstidens bedste, gerne økologiske råvarer, når du handler ind
2. Spis mindre kød og mere grønt
3. Lav god mad fra bunden og tilbered gerne større portioner og frys ned
4. Suppler med gode food-state multivitaminer og mineraler + D3 vitamin + omega 3
5. Bevæg dig hver dag og tag ansvar for, at det vand, du drikker, er rent 

Som I også ved, så kan det være helt utroligt vanskeligt med alderen at optage tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler gennem maden, også selvom I vælger de bedste råvarer. Vores egenproduktion af mange af mikronæringsstofferne falder ligeledes med alderen, og derfor mener jeg, at vi med sundhedsfordel kan tilbyde kroppen god mad og supplere de skønne måltider med food state vitaminer og mineraler hver dag. På den måde tilbyder vi kroppen de relevante råvarer, så den kan producere alt det, der måtte være behov for, for at holde kroppen i topform og immunforsvaret skarpt. Læs artiklen her
Lad maden være din medicin
 
 
 
 

Økologisk mad er sundere

 
Økologisk mad kan reducere kræft

Økologisk mad er sundere og mere næringsrigt end konventionelt dyrkede afgrøder, og ved at vælge økologiske råvarer, kan du reducere risikoen for visse kræftformer. Det viser et  fransk studie, der baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse. Især sygdommene post menopausal brystkræft og non-Hodgkin lymfom vil til en vis grad kunne forebygges via økologisk levevis. Konklusionen på spørgeskemaundersøgelsen viste nemlig, at de mennesker, der spiser hovedsageligt økologisk mad, sjældnere udvikler disse sygdomme. 

68.946 frivillige deltog i studiet, der blev forestået af Julia Baudry fra Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale i Paris. Hovedparten af deltagerne var kvinder i midten af fyrrene. Deltagerne skulle oplyse, hvor ofte de havde spist seksten forskellige økologiske råvarer, eksempelvis grønsager, frugt, kød, fisk, mejeriprodukter, færdigretter og olier. Der blev også spurgt ind til deres motions- og solvaner samt til deres indkomstforhold. Der blev fulgt op på disse spørgsmål efter cirka 4 ½ år. Resultatet var, at de, der spiste mest økologisk, kunne have op til 86 procent lavere risiko for at udvikle non-Hodgkin lymfom og 34 procent lavere risiko for udvikling af brystkræft efter overgangsalderen.

Desværre er dette studie alene baseret på spørgeskemaer med 16 spørgsmål, der blev ikke taget blod- eller urinprøver i forhold til mængden af pesticidrester i kroppen eller andet, og det er ærgerligt og svækker studiets konklusioner. Undersøgelsen kan efter min mening alligevel tjene som en indikator og forhåbentlig inspirere til endnu flere og mere detaljerede undersøgelser i forhold til mulige sammenhænge imellem pesticidrester og risiko for udvikling af kræft.

Hvor ville det være befriende, såfremt vi her i Danmark iværksatte uvildige kostforsøg med henblik på at højne danskernes sundhed og forebygge en række sygdomme, herunder kræft. Mærkværdigvis ser vi ikke gnisten af initiativ til noget sådant, trods åbenbare forskelle i indholdet af næringsstoffer og pesticidrester med mere i de to kategorier.

Kostforsøg eller ej, jeg har truffet mit valg, jeg køber økologisk hver gang. 
Læs med her 
Økologisk reducerer kræftrisiko

 

 
 

Ny forskning - sådan er du godt beskyttet vinteren igennem

 
Sådan er du godt beskyttet


En række forskningsresultater har vist, at optimale D vitaminniveauer kan hjælpe til et stærkere immunforsvar og dermed beskytte dig mod bl.a. influenza og andre virale infektioner. Et studie, publiceret i april i år, viste, at kombinationen af tilskud af D3 vitamin, omega 3 fedtsyrer og daglig aktivitet eller træning havde en vis kræftforebyggende effekt. 

Det er ret interessant, for kan det være mangel på livsnødvendige vitaminer som bl.a. D3 vitamin, selen, C vitamin, visse B vitaminer etc., der øger vi menneskers risiko for udvikling af sygdom. Vi kender alle til knogleskørhed, beri-beri, skørbug med mere. Disse sygdomme og mange flere er direkte affødt af vitaminmangel. Derfor forekommer det også mærkværdigt, at vitaminer og mineraler ikke anerkendes som livsnødvendige for os mennesker.  

Måske vil et dagligt indtag af kvalitets vitaminer og mineraler + omega 3 fedtsyrer netop sammen med din sunde mad kunne være nøglen til at styrke krop og immunforsvar og forebygge sygdom vinteren igennem? Derfor, og i særlig grad nu, da vinteren står for døren, kan det måske være en god ide med lidt gode råd, også om vitaminer og mineraler.

Hvor meget er så nødvendigt, hvilke vitaminer og hvordan sikrer du dig eksempelvis at få nok D-vitamin, nu da solen ikke kan være din kilde? Hvordan forbereder du dig bedst til vinterens komme? Her får du mine 7 bedste råd:
 
1. Spis sundt, drop sukkeret og spis istedet masser af økologiske grønsager. De er rigere på næringsstoffer end konventionelle. Du kan ikke spise dig til tilstrækkeligt med fx. D vitamin, derfor vil gode tilskud være en god investering sammen med maden. Vælg food state vitaminer og mineraler, da optageligheden og kvaliteten er høj. Det er eksempelvis Nature's Own, Nani, NDS eller Terra Nova. 
 
3. Tag altid en god multi som basis, for vitaminer spiller sammen. Personligt tager jeg Nature's Own CoQ10, det er der, du efter min mening får mest kvalitet for pengene. 

4. Tag ekstra D vitamin vinteren igennem. Behovene er individuelle, så spørg eventuelt din læge, om vedkommende vil måle dine niveauer, du skal ligge på 100 nmol/ll hele året. Doser derefter. Personligt tager jeg Nature's Own D3 vitamin. 

5. Suppler med Nordfolk omega 3, et fantastisk omega 3 produkt, udvundet af plankton. 

5. Kom udenfor hver dag og få dig rørt og tag ansvar for, at det vand, du drikker, er rent

6. Skab muligheder for en god nats søvn - gerne syv timer hver nat i fuldstændigt mørke

7. Luft ud hver dag og vask dine hænder hyppigt. 

Kompetente forskere og professorer har i relation til Covid pandemien gennemgået al foreliggende forskning ifht øget risiko for virale infektioner, og der var konklusionen, at visse vitaminer og mineraler vil kunne beskytte dig mod virale infektioner. Læs hele artiklen Sådan er du godt beskyttet vinteren igennem

Du kan læse en relateret artikel her
Kan vitaminer og mineraler beskytte dig? 

Du kan købe ovennævnte produkter HER eller HER 

 
 
 

Ovnristede søde kartofler

 
Ovnristede søde kartofler

Let, lækker og billig ret med søde, ovnbagte kartofler og yoghurt, nødder med mere. Prøv den, den smager fantastisk dejligt og stammer fra Mina Stones´smukke bog Kærlighed, olivenolie og citroner.  
du finder opskriften her 
 
 
 

Ovnristede grønsager i fad

 
Ovnristede grønsager i fad

Denne grønsagsrige, fiberrige og utroligt velsmagende ret er både lækker, let og billig. Den kan serveres alene med lidt godt brød til eller som tilbehørsret til stort set alt. Den stammer fra Mina Stones´smukke bog Kærlighed, olivenolie og citroner. Se opskriften 
 
 
 

NY bog - Kærlighed - olivenolie og citroner

 
Kærlighed, olivenolie og citroner
 

Den smukkeste bog om kærligheden til god mad har set dagens lys. Ifølge forfatteren Mina Stone er det vigtigste, når du vil skabe skønne og velsmagende måtider, kærlighed. Kærlighed til mad og gode råvarer. Dertil føjer du den mest udsøgte ekstra jomfruolivenolie, god salt og citroner. Så enkelt er det, hvis du spørger stjernekokken Mina Stone, der blandt andet driver museumscaféen Mina’s på MoMA’s PS1 i New York, men som altså også er forfatter til bogen Kærlighed, olivenolie og citroner. 

Opskrifterne tager udgangspunkt i det græske køkken, og allerede der, er jeg solgt. Mina deler ud af sine favoritopskrifter fra sit professionelle liv som kok, men også fra sin barndom og og en opvækst i en delvist græsk familie.

Bogen er krydret med livsbekræftende historier og smukke billeder. Den er en  kærlighedsgestus til det gode måltid, og til de retter, som overleveres fra generation til generation. Her finder du opskrifter på skønne salater, retter med kød, fisk, grønsager, bønner og linser, ris- og pastaretter, desserter og morgenmad. Det er enkle retter, der er lette at gå til. Smagene er ganske vidunderlige, og tanken er at inspirere til samlende hyggelige men enkle måltider og dermed skabe stjernestunder. Du kan prøve et par af bogens opskrifter herunder. Denne bog får mange af mine stjerner og mine allervarmeste anbefalinger. Du kan købe bogen her 
Kærlighed, olivenolie og citroner 

 
 
 

Den bedste Broccolisalat

Broccolisalat med gulerodsdressing
 
Broccoli hører til kategorien: verdens sundeste grøntsager. Denne salat med broccoli er mættende, antiinflammatorisk, næringsrig og fyldt med sunde fibre. Prikken over i’et er den skønne, fyldige gulerodsdressing. 
Du finder opskriften her
 
 

Skønne valnøddeboller

Valnøddeboller
 
Skønne, lækre og sunde valnøddeboller, der smager helt fantastisk dejligt. Er du også så heldig at have valnødder i haven eller adgang til valnødder, så brug dem til disse boller, der smager virkelig godt. Valnødderne tilfører udover sunde fedtsyrer også fylde og sødme. Du kan bage dem med eller uden gluten. 
Valnøddeboller
 
 

Bagte auberginer

Bagte auberginer med pinjekerner

Når aubergine ristes i ovnen med masser af god olivenolie, så får den en karamleagtig konsistens og smag. Det er lækkert. Denne ret kan spises med lidt god fisk, fjerkræ eller grønne frikadeller. Opskriften stammer fra den smukke bog Kærlighed, olivenolie og citroner, skrevet af Mina Stone. Se opskrift 

Ovnbagte auberginer 
 
 

Den skønneste æblekage

Æblekage
 
Den allerskønneste æblekage med mandellåg. Opskriften hører til blandt mine absolutte favoritter, og den er både nem at tilberede og smager fantastisk godt. Kombinationen af sunde æbler og lækre mandler er optimal. 
Du finder opskriften her
 
 

Nyhedsbrev
 

Min nye bog udkommer inden længe på Politikens forlag. Du kan roligt glæde dig, for den handler om noget, der berører os allesammen. Følg med her i nyhedsbrevet, anbefal det også meget gerne til dem, du kender. I næste uges nyhedsbrev kan du nemlig læse mere om bogen, og du får mulighed for at hjælpe mig med, hvilken forside jeg skal vælge, inden bogen går i trykken. Det vil jeg være meget glad for. Du får også - som tak for din hjælp - mulighed for at vinde et af de allerførste signerede eksemplarer. Du er velkommen til at dele linket til nyhedsbrevstilmelding med dine venner lige HER
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min kommende bog, i drivhusets og havens afgrøder samt i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige dage
Anette