Godmorgen, min spritnye bog Spar & Spis går om kort tid i trykken, og derfor vil jeg være noget så taknemmelig for din hjælp til, hvilken forside, jeg skal vælge. Det er svært at vælge, og derfor håber jeg, at du vil bruge to minutter på lige at skrive dit umiddelbare valg til mig, om det skal være den røde eller grønne. Din mening har betydning, og du kan se de to forsider herunder. 
 
Jeg har i mange år interesseret mig for, hvordan vi kan holde vores hjerner skarpe hele livet. Flere og flere mennesker oplever desværre svigtende hukommelse eller endnu værre demens og Alzheimer. Den amerikanske professor Dale Bredesen har forsket i dette emne og udviklet en effektiv protokol, der rent faktisk kan forebygge og til dels afhjælpe ovennævnte sygdomme og hjælpe os allesammen med at holde hjernen i topform hele livet. Jeg har skrevet bogen Hjernegod mad på baggrund af Dale Bredesens forskning, og herunder får du mulighed for at downloade e-bogen til kun 29,-, ligesom du i artiklerne kan læse, hvilke faktorer, der understøtter en god hjernefunktion, og hvilke der kan dræne. Helt ny forskning viser eksempelvis, at vores voldsomt høje forbrug af syreneutraliserende medicin kan øge risikoen for udvikling af demens. Læs med herunder.  
 
I dette nyhedsbrev finder du også masser af opskrifter på hjernegod mad, ligefra Brain Booster smoothien til kåldolmere, delikat rosenkålssalat, skøn dal eller dahl samt hyggelige og sunde broccoliboller. De smager allesammen bare virkelig godt. 
 
Du finder også en opfordring til at støtte skønne Lone Landmand og Søren Sørøver med realiseringen af deres drøm om et økologisk og bæredygtigt brænderi via Coop's crowdfunding. Du kan blive Vinhuset Kvist & Vitus' brandyambassadør og samtidig glæde dig selv eller en, du holder af med en gave eller andel. Læs mere herunder.  
 
 
Rigtig god uge, håber du kan holde varmen og rigtig god læselyst. 
 
Anette    
 
 
 

Spar & Spis - hjælp mig - hvilken forside synes du er bedst?

 
Forsider
 
 
Min nye bog Spar & Spis går i trykken om få dage, men jeg er i tvivl om, hvilken forside, jeg skal vælge. Vil du hjælpe mig med at fortælle, hvilken forside du synes bedst om? RØD eller GRØN? Send gerne dit svar hurtigst muligt til anette@madforlivet.com - din hjælp er højt værdsat.

Og du kan roligt glæde dig, for Spar & Spis er en bog for dig, der elsker god og velsmagende mad, men som gerne vil have redskaberne til at leve både billigere og sundere. Med den gode smag i højsædet guider bogen dig igennem junglen af stigende fødevarepriser, og hjælper dig til gode, mættende og lækre måltider til ganske små penge. Du finder et væld af tips og gode råd, som sætter dig i stand til at navigere budgetvenligt, bæredygtigt og sundere, så du både sparer penge og samtidig hjælper krop og klode. Nogle af landets førende forskere deltager og understøtter bogens mange forslag, ligesom bogen byder på ikke mindre end 50 lækre og sunde opskrifter på skønne måltider til priser, hvor alle kan være med. Alle retter er lette at gå til og kan tilberedes helt uden at gå på kompromis med sundhedsværdien.

Som modtager af Madforlivet nyhedsbrev får du selvfølgelig et supertilbud på bogen, før alle andre, og med mulighed for levering inden jul. Stay tuned, jeg glæder mig så meget til jeres svar, så bogen hurtigt kan blive trykt og nå frem til at ligge under juletræerne. 

Send gerne dit svar RØD eller GRØN? til anette@madforlivet.com
 
 
 

Brain Booster Smoothie

 
Brain Booster Smoothie

Temaet i artiklerne herunder er ny forskning indenfor hjernesundhed, for det ER til en vis grad muligt via mad og livsstil at holde hjernen skarp og forebygge demens og Alzheimer. Forekomsten af disse to frygtede sygdomme, er kraftigt stigende i disse år, og derfor kan du herunder finde nyt om den seneste nye forskning med gode og praktiske redskaber til forebyggelse. 
 
Prøv for eksempel en daglig Madforlivet's Brain Booster Smoothie. En Hjernegod Smoothie, fyldt med velsmag og blåbær. Du finder opskriften her
 
 

Halver demensrisikoen

 
Hjernegod mad
 

Helt ny forskning fra Rigshospitalet viser, at en sund hjertekarmæssig og blodsukkerstabiliserende livsstil næsten halverer risikoen for udvikling af aldersrelateret demens. Studiet, der blev publiceret 6. oktober i European Heart Journal, viser, at en sund livsstil kan forebygge både hjertekarsygdomme og demens på samme tid.

Resultaterne er særdeles brugbare, for vi har i dag ikke en effektiv behandling af demens. Den amerikanske læge Dale Bredesen publicerede for cirka syv år siden den første forskning i verden, der viste, at mad, kosttilskud og livsstil spiller en afgørende rolle i forbindelse med forebyggelse og behandling af demens. Hans behandlingsprogram er omfattende, men effektivt. Dale Bredesens forskning har vist, at kost- og livsstilsændringer er effektive indsatsområder mod demens og Alzheimers sygdom. En indsats, der er helt og aldeles bivirkningsfri. Nu har danske forskere nået et lignende resultat, men fremlægger et mere enkelt behandlingsprogram, som alle vil kunne efterleve.

Studiet er baseret på spørgeskemabesvarelser og blodprøver fra 61.664 deltagere fra Herlev-Østerbroundersøgelsen. Resultaterne viste, at kombinationen af uddannelse, en sund livsstil uden rygning og fravær af diabetes, men derimod med daglig motion og normalt blodtryk, over en periode på mere end otte år, næsten halverede risikoen for at udvikle aldersrelateret demens.

Den højeste risiko for at få demens blev set blandt kvinder, der ryger og lider af diabetes, har en kort uddannelse, og er bærere af et bestemt gen, det såkaldte APOE ɛ44 genotype. Her viste studiet, at  risikoen for at udvikle demens i løbet af 10 år lå på hele 48 procent for kvinder i alderen 60-69 år, og 66 procent for kvinder over 80 år.

For forskerne bag studiet har det været afgørende at kunne øge forebyggelsesindsatsen generelt, men specielt for de bestemte dele af befolkningen, som har størst risiko for at udvikle demens. Et af målene for forskningen har således været at påvise, at enkle tiltag med sund mad, motion og ingen rygning kan have en effekt, da det skal være let og tilgængeligt for alle danskere at følge rådene og dermed sikre en bedre livskvalitet for ældre. 

Komiteen, The Lancet Commission on Dementia Prevention, vurderer, at cirka en tredjedel af alle demenstilfælde kan tilskrives flg. ni faktorer.

  • Rygning menes at være årsag til 14 pct af alle demensdiagnoser i verden. Rygning øger risikoen for demens med 60 pct.
  • Depression menes at være årsag til 10 pct af alle demensdiagnoser i verden. Depression øger risikoen for demens med 90 pct.
  • Høretab øger risikoen for demens med 94 pct.
  • Kort skolegang (til femte-sjette klasse) giver 59 pct øget risiko. 
  • Type 2 diabetes øger risikoen for demens, og det kan betale sig at holde sine blodsukkerniveauer stabile.
  • Forhøjet blodtryk øger risikoen for demens.
  • Fedme øger risikoen.
  • Social isolation og fysisk inaktivitet kan medføre demens.

Du kan læse hele artiklen her
Halver risikoen for demens
  

 
 

Pas på syreneutraliserende

 
Pas på med syreneutraliserende medicin


Ny forskning peger på, at indtag af syreneutraliserende medicin, kan øge risikoen for demens. I USA har ANH anmodet om,
 at myndighederne advarer mod brugen af et af verdens mest solgte lægemidler – syreneutraliserende medicin eller PPI protonpumpe-hæmmere. Medicinen anvendes i dag i vid udstrækning mod mavesår, høje mavesyreniveauer, reflux og sure opstød, selvom det er velkendt, at årsagen til disse lidelser i dag ofte ligger i bakterielle infektioner, i madvalget eller ovenikøbet kan stamme fra for lave mavesyreniveauer, som mange ældre i dag lider af.

PPI'er hører til blandt de mest udbredte lægemidler i den vestlige verden, men mange brugere er muligvis ikke klar over, at indtag er forbundet med alvorlige bivirkninger. Udover at kunne ændre balancen i den vigtige tarmbiota, kan indtag også øge risikoen for knoglebrud, kronisk nyresygdom, leverskader, lungebetændelse, hjertesygdom og kræft. Helt nye undersøgelser afslører, at PPI’er desuden kan øge risikoen for udvikling af type 2-diabetes med 74%, særligt hvis midlet indtages over længere tid. En stor undersøgelse, offentliggjort i JAMA Neurology i 2022 har vist, at regelmæssig brug af PPI'er øgede risikoen for demens med 52% sammenlignet med ikke-brugere.

Meget tyder på, at varigheden af indtaget af PPI’er har betydning. Mere end to års anvendelse gav en 26% stigning i den generelle risiko for udvikling af sygdom. Stoppede deltagerne med at indtage syreneutraliserende medicin/PPI’er, så faldt den øgede sygdomsrisiko markant.

Trods disse mange og veldokumenterede bivirkninger udskrives der stadig megen syreneutraliserende medicin i Danmark. Forbruget af disse former for medicin, er mere end fordoblet i årene frem til 2017 og udskrives stadig nærmest per automatik ved mavesår og reflux.

En af de store udfordringer er, at symptombilledet er det samme ved såvel for høje som for lave mavesyreniveauer. Indtages PPI’er ved for lave mavesyreniveauer, kan bivirkningerne være særdeles alvorlige og faktisk føre til kroniske mave-tarmproblemer.

Mavesår forårsages ikke af for høje mavesyreniveauer, som man tidligere troede, men derimod af bakterien helicobacter pylorii, ligesom lidelsen reflux ofte er fødevarerelateret eller skyldes en defekt lukkemuskel eller klemte nerver.

Det vurderes, at mellem 60 og 70 % af de mennesker, der i dag indtager disse lægemidler, ikke har brug for dem. Syreblokkere som PPI'er løser ikke selve årsagen til de maveproblemer, som ofte er relateret til for lave mavesyreniveauer, ikke for høje. Det betyder, at indtagelse af syreblokkere i mange tilfælde simpelthen kan forværre maveproblemerne.

Den nyfundne forbindelse mellem indtag af PPI'er og øget risiko for udvikling af demens og Alzheimer, må tilføje endnu en årsag til øget opmærksomhed i forhold til udskrivning og indtag af disse lægemidler.

Du kan læse denne artikel her 
Syreneutraliserende medicin kan øge risikoen for demens 

 
 

Historien bag Hjernegod mad & SUPER tilbud KUN 29,-

 
Hjernegod mad
 
Professor Dale Bredesen har forsket i demens og Alzheimer med et inderligt ønske om at kunne hjælpe de mange, der får disse sygdomme. Som det er idag, findes der nemlig ikke en virksom medicin mod lidelserne. 

Han iværksatte indledende forsøg med kostændringer, individuelt baserede vitamin- og mineraltilskud og introduktion af en række livsstilsændringer, og det lykkedes ham at hjælpe ni ud af ti demente. Han scannede og tog blodprøver før iværksættelsen af det, han kalder Bredesen protokollen, og igen efter tre måneder. Deltagerne blev på forholdsvis kort tid hjulpet til bedre hukommelse og til et bedre liv. De hvide områder i hjernen var tydeligt reduceret og hukommelsen bedret. 

Idag har Dale Bredesen private klinikker i USA, England og flere andre steder, som tilbyder hjælp ud fra ovennævnte principper. Det sker ved høflig egenbetaling. Herhjemme er vores sundhedsvæsen anderledes strikket sammen og slet ikke gearet til denne form for behandling. Den omfatter nemlig adskillige timelange samtaler, omfattende scanninger og blodprøver, og behandlingen består af god mad, motion og vitamintilskud. Sådanne tiltag er vi desværre slet ikke vant til eller klædt på til at arbejde med i vores sundhedssystem. Derfor er det fint, at Rigshospitalets forskning peger på nogle af elementerne i en mere fornklet udgave i deres forslag. 

Det samme gør jeg i min bog Hjernegod mad. Jeg gør Dale Bredesens anbefalinger i relation til mad, motion og øvrige ændringer i livsstil lettilgængelige, for de virker og er effektive. I Hjernegod mad, der er baseret på Bredesens forskning, finder du de grundlæggende principper, anvisninger og masser af gode opskrifter til Hjernegod mad.

Lige nu og i de kommende 3 dage, kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev købe e-bogen Hjernegod mad for KUN kr. 29,- HER 

(Normalpris for e-bog er kr. 99,-. Ønsker du den fysiske bog, så kan den købes for 199,- HER
Tilbuddet udløber søndag den 6. november)

 
 

Kåldolmere med grønt fyld

 
Kåldolmere med grønt fyld

Kåldolmere er en lidt glemt ret, som fortjener en renæssance. Kåldolmere med grønt fyld smager helt fantastisk godt og tilfører masser af grønt, sunde fibre, smag og næring. Du kan sagtens lave, så du har til to dage. Opskriften er glutenfri, mælkefri og vegetarisk.
Du kan finde opskriften her
 
 

Broccoliboller

 
Broccoliboller
 
Broccoli boller er både lækre og lette at bage, de er super sunde, glutenfri og antiinflammatoriske. Jeg kan varmt anbefale dig at prøve dem, bollerne er lette at bage, er velegnede til madpakke eller supper, og så kan de kan fryses. Opskriften er fra bogen Kålhydrater. Find opskriften her 
Broccoliboller
 
 

Støt Lone Landmand's crowdfunding - et godt projekt

 
Lone Landmand
 
Lone Landmand og Søren Sørøver holder til på Brandbygegård ved Odder. De har et helt fantastisk dejligt sted med masser af dyr og en fuldstændig fænomonal køkkenhave. Her hersker en sjælden ro, og alle gårdens beboere lever i naturlig harmoni med naturen og hinanden. Selvfølgelig dyrkes alt økologisk eller biodynamisk, for det er sådan både dyr og grønsager har det bedst. 
 
Lone og Søren har både vinstokke og en æbleplantage, og de har igennem en årrække forfinet deres produktion af både vine og forskellige former for spiritus. De har derfor etableret Vinhuset Kvist & Vitus, der nu også skal være et brandyhus.
 
De gæve og hårdtarbejdende iværksættere ønsker at etablere et brænderi, der, drevet af solenergi og masser af praktisk arbejde, kan producere brandy på gården. Det vil de gerne have din hjælp til, og derfor har de etableret et crowd funding projekt via Coop. Du kan støtte ved at købe produkterne, ved at forudbestille skønne arrangementer, hvor du kan smage på produkterne, eller ved at bestille andele i de tønder med brandy, som de producerer. Du kan blive Vinhuset Kvist & Vitus' brandyambassadør. Støtten kan også tjene som en perfekt julegave til en, du holder af. 

Ønsket er at få fuld kontrol med processen og blive uafhængige af energiforsyningen udefra. Med et lille brænderi i forbindelse med vineriet vil parret kunne udnytte råvarerne bedre samt mindske spildet af dyrkede frugter, druer og bær betragteligt. Med eget solcelleanlæg vil de være mindre følsomme over for udsving i energipriserne og helt sikre på, at den strøm, der anvendes rent faktisk er grøn og ikke kun pyntegrøn.

Vil du være med til at bakke op om Danmarks første brandybrænderi med egen energikilde, så kan du støtte HER 

 
 
 

Salat med rosenkål

Salat med rosenkål og pekannødder
 

Salat med rosenkål og pekannødder er virkelig lækker og velsmagende og egner sig perfekt som tilbehør til både kødfrie retter samt retter med kød og fjerkræ.

Du kan finde opskriften her
Salat med rosenkål og pekannødder

Suveræn Daal

Dahl
 

DAL eller DAHL er en indisk ret, der med friske tomater og ristede mandler er en virkelig smagfuld gryderet, her serveret med lækre toppings af ristede mandler, limeblade, fuldfed yoghurt, tomat, peberfrugt og friske korianderblade. Find opskriften her 
Suveræn opskrift på DAL

 

 

Endnu en bog er nu på vej i trykken, og jeg nærmer mig udgivelsen af bog nummer 40. Fyrre bøger på 20 år, hvis jeg tæller det hele med, det er jeg stolt af. Men alt dette, både bogskriverierne, nyhedsbrevene og sundhedsdebatterne er i høj grad også blevet til på grund af jer. Uden jeres mangeårige og trofaste støtte, jeres opbakning og engagement ville Madforlivet slet ikke være det fantastiske forum, det er i dag. Så stor tak til jer og for jer. Jeg glæder mig uendeligt meget til at præsentere min nye bog Spar & Spis for jer. Den tilbyder masser af gode og velunderbyggede råd og virkelig lækker mad - altsammen til små penge. Fik du sendt dit svar, hvilken forside du bedst kan lide? RØD eller GRØN? til anette@madforlivet.com
 
Har du venner eller familie, som også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min kommende bog, der udkommer til januar, så følg med i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige dage
Anette