|
 |
 |
 |
Snart er det juleaften, og derfor får du i dette nyhedsbrev en lang række af mine allerbedste juleopskrifter, som er enkle, sunde og bare smager rigtig godt. Lige herunder finder du min helt nye opskrift på lækre grønne vafler med kikærter, der bare smager, og tilsættes de kanel og kardemomme samt lidt brombær, så er det den perfekte forkælelse jule morgen. Du finder også opskrifter på julens skønneste salater, på lækre julesmåkager, og på en svampepostej, der bare smager, enten som et plantebaseret supplement juleaften eller til julefrokostbordet. Du finder også opskriften på min lækre hvide gløgg, som kan tilberedes i to versioner, så familiens yngste også kan være med. Ingen jul uden ris a la mande, så selvfølgelig finder du min opskrift på ris a la mande, tilberedt med eller uden komælk, ligesom bagværket kan bages med eller uden gluten. Alle skal kunne være fornøjede i julen og nyde lækkerierne.
Du finder sædvanen tro også lidt ny forskning, der understreger vores viden om, at vi simpelthen spiser for meget dårligt og raffineret fedt. Raffinerede omega 6 planteolier burde efter min mening forbydes, for de skaber ubalance og øger graden af inflammation i kroppens væv. Høj grad af inflammation øger risikoen for udvikling af en lang, lang række sygdomme. Vær derfor særligt opmærksom her til jul, for disse olier - der blandt andet omfatter solsikke-, majs- og vindruekerneolie - blandes i rigtig mange fødevarer, også i mange af juleretterne, særligt hvis du køber de forarbejdede af slagsen. Et af de allerbedste sundhedsråd jeg derfor kan gi' dig, er at være kvalitetsbevidst i dine fedtindtag. Du kan læse meget mere herunder.
Der finder du også et effektivt sparetip, for jeg er blevet fan af høkasseprincippet. Du behøver ikke at have en høkasse af træ, men kan bruge din dyne eller en af de smarte nye Cook-it høkasser, der ingenting fylder, men som tilbereder maden uden brug af dyr el. Maden smager af mere, så prøv det eventuelt med julekartoflerne eller risengrøden, så er det let at gå videre med sammenkogte retter med mere. Der kan så let som ingenting spares mange penge.
OG som en ekstra gestus til dig, kan du, som modtager af Madforlivet nyhedsbrev, GRATIS downloade hele to JULE e-bøger, hvor du samlet finder alle mine og mine dygtige kollegers allerbedste juleopskrifter. God fornøjelse med det hele.
Tilbage er nu kun at ønske dig og dine en rigtig dejlig, fredfyldt og glædelig jul. Tak for dig og jer!
|
 |
|
|
|
 |
Julens bedste, grønne vafler
|
Forkæl dig selv og familien med disse vildt lækre og sprøde vafler, der både er sunde og som smager ret forrygende, hvad enten de serveres med brombærsyltetøj eller skaldyrssalat. Vaflerne er ovenikøbet super lette at lave, er uden sukker men derimod proteinrige. Du finder opskriften her Grønne, sprøde vafler
|
|
|
|
 |
Julens bedste og hurtigste gløgg
|
Her får du opskriften på en hvid og super velsmagende gløgg, som kan tilberedes med eller uden alkohol. Laver du den alkoholfri version med æblesaft, så kan gløggen nydes af hele familien, også de yngste. Det smager rigtig godt, er let at lave og er et godt supplement til julehygge i december måned.
Ønsker du at tilsætte lidt alkohol til den hvide gløgg, så er hvidvin og rom gode valg, og det tilfører lidt mere fylde og skarphed til drikken, som bestemt heller ikke er dårligt. Det er en super hyggelig og nemt tilberedt drik, som de fleste synes om.
Du kan finde opskriften her
|
|
|
|
 |
Forskning: vælg det sunde fedt til og lad det usunde stå
|
 |
Vi har brug for fedt, men det er kun det sunde og uspolerede fedt, som kroppen har gavn af. Spiser vi for mange raffinerede og hydrogenerede omega 6 fedtsyrer, så kan det øge inflammation i kroppens væv, forskubbe kroppens fine balancer og potentielt føre til udvikling af en lang række sygdomme. Derfor er det en rigtig god ide - særligt i denne juletid - at vælge sine kilder til fedt med stor omhu og kvalitetsbevidsthed. Kroppen har brug for lidt mættet, monoumættet og flerumættet fedt hver eneste dag, men kvaliteten er helt, helt afgørende for effekten.
Lytter vi til den seneste forskning, så spiser vi danskere gennemsnitligt alt for meget omega 6 i forhold til omega 3. Det anbefalede forhold i indtaget ligger på 1:3-4 imellem omega 3 og omega 6. Vores indtag er forrykket og for højt, formodentlig på grund af industriens særdeles høje forbrug af raffinerede omega 6 planteolier i færdigretter, bagemix og en lang række andre produkter, så vores indtag idag nærmere ligger på 1:10. Det er uheldigt, for omega 6 skaber ballade og udkonkurrerer de sunde omega 3 fedtsyrer i cellernes membraner. Dert betyder også, at de fleste af os med fordel kan nedprioritere indtage af omega 6 og opprioritere indtaget af omega 3 for optimal sundhed og balance.
Omega 3 fedtsyrer får du bedst fra hørfrø, hampefrø, plankton og fisk samt i koldpressede ekstra jomfruolier heraf. Undgå dog de konventionelt opdrættede fede fisk, vælg i stedet økologisk opdrættede ørreder og laks eller de små fisk som ansjoser, sardiner og sild. Få gerne lidt fra hver af disse kilder hver dag. Vælger du fiskeolie som din kilde til omega 3, så vær særdeles kvalitetsbevidst. Personligt foretrækker jeg Nordfolk Omega 3, udvundet af plankton, Nordic Natural cod liver oil eller Algae omega. Det kan have adskillige fordele: Omega 3 fedtsyrer styrker dine cellemembraner, immunforsvaret, hjertesundheden, cellemembranerne og skaber ro og balance i din indre biokemi.
Omega 6 fedtsyrer får du blandt andet naturligt gennem mandler, nødder, solsikkekerner, sesamfrø samt i koldpressede ekstra jomfruolier heraf. Det er primært indenfor denne gruppe fedtstoffer, at du finder de fleste raffinerede og ødelagte olier og margariner som sojaolie, solsikkeolie, majsolie, vindruekerneolie etc. Hold dig helt fra disse. De blandes ofte også i færdigretter etc. og det kan derfor betale sig også at undgå de værste skurke, som udover ovennævnte olier ofte er:
Frituremad Mange færdigretter Færdige ovnkartofler og pommes frites Alle former for dej- og sovseblandinger Remoulade og mayonnaise Købedressinger Margariner, flydende som faste Pålægssalater Tortillas og Chips Frugtpålæg Kager, kiks og meget brød
Ofte er disse fedtsyrer blot deklareret med udtrykket “vegetabilsk olie”. Det kan jo forvirre, fordi Fødevarestyrelsen anbefaler os at spise flere vegetabilske olier i maden. Det ville være klædeligt og en god ide, såfremt de hurtigst muligt fik rettet op på denne misforståelse og i stedet udbrede vores store nutidige viden om betydningen af kvaliteten af det fedt, vi spiser. Vores ekstremt høje indtag af omega 6 planteolier fra soja-, majs-, solsikke- eller vindruekerneolie udgør nemlig en veritabel bombe under vores sundhed. Sojaolie er på vej frem, også i Danmark – desværre. Industrien elsker den billige, raffinerede GMO sojaolie, og alene i USA regner man med, at cirka 20 procent af alle de kalorier, befolkningen indtager, inden længe vil stamme fra sojaolie. Det er skræmmende, men du kan via dine aktive valg, når du handler ind, ændre på denne tendens. Læs hele artiklen her Vælg Sundt fedt
|
|
 |
Sådan nyder du bedst og sundest julemaden
|
 |
Det kan betale sig at undgå de værste fælder, når du skal købe ind, og vær kvalitetsbevidst i dine valg af råvarer. Det behøver ikke at være dyrere, for ved at købe gode, uforarbejdede råvarer fremfor forarbejdede, får du som regel højere kvalitet for færre penge.
Mine 5 bedste råd til dig er derfor:
1. Vær fedtbevidst. Vælg altid økologisk, gammeldags kærnet smør fremfor blandingsprodukter og margariner. Gammeldags kærnet smør er en fortrinlig kilde til det mættede fedt vi skal ha' hver dag. Erstat fedt fra kød og færdigt pålæg med lidt rigtigt smør hver dag, det nærer også den vigtige tarmbiota. Vælg lidt nødder og mandler samt den bedste ekstra jomfruolivenolie som kilde til det monoumættede fedt og undgå helt raffinerede omega 6 olier som solsikke-, majs- eller vindruekerneolie - også raffinereet rapsolie, blandet i færdigretter, bagemix med mere, og som ofte er deklareret som ´vegetabilsk olie. Vælg i stedet uraffinerede ekstra jomfruolier fra hørfrø eller hampefrø som kilde hertil. Du kan læse mere her om Sundt fedt.
2. Julen er også tid for chokolade og anden juleslik. Her kan jeg varmt anbefale dig at vælge de bedste kvaliteter og eventuelt lave lidt julekonfekt selv og supplere med et par clementiner, mandler og lidt tørret frugt. Lad os tage chokoladen, for der er virkelig STOR forskel på en god og forholdsvis sund chokolade, og så chokolade, der er tilsat dårligt fedt og masser af sukker. Chokolade fremstilles som regel af kakaomasse, kakaosmør og sukker. Kakaomasse fra kakobønnen er faktisk rimelig sund, og derfor gælder det om at købe økologisk chokolade med et højt kakaoindhold, gerne 70%. Kakaosmør er fedt fra kakaobønnen, men vær opmærksom, for dårlig chokolade tilsættes ofte også dårligt og raffineret fedt. Hvid chokolade kan næsten ikke kaldes chokolade, da den ikke indeholder kakaomasse, men derimod ofte mere sukker og fedt. Eksemplevis har Ânglamark gode økologiske chokolader til rimelige penge. Kør efter: Lidt med godt. Du kan finde opskrifterne fra billedet her på let og lækker konfekt.
3. Sørg for masser af lækre salater til julens retter, for ved at kombinere julemaden med mere grønt, så mindsker du effekten af den ofte fede og stivelsesrige julemad, og så smager det rigtig godt. Herunder i nyhedsbrevet finder du gode forslag til skønne julesalater.
4. Husk at drikke masser af rent vand i julen, for ofte serveres der gløgg, portvin og vin, så derfor er rent vand et must. Gør det til en regel at drikke et stort glas rent vand for hvert glas vin, så er du godt kørende.
5. Kom ud og få dig rørt hver dag i julen. Bevægelse er vigtigt, for det skaber glæde og hjælper fordøjelsen. Det kan også hjælpe dig til at forbrænde nogle af de ekstra kalorier, der ofte ryger indenbords i julen.
Her finder du enkle opskrifter på sund og lækker Julekonfekt
Rigtig glædelig jul
|
 |
|
|
|
 |
Den sidste vinder i julekonkurrencen Spar & spis er fundet...
|
Julens sidste vinder er fundet!
Vinderen af julens sidste konkurrence om en gavekurv og et eksemplar af min seneste bog Spar & spis til en værdi a´kr. 1500,- er nu udtrukket, og den heldige vinder blev:
Lise-Lotte Grønbæk fra Ikast
Stort til lykke Lise-Lotte, rigtig god fornøjelse med kurven og rigtig glædelig jul.
Har du også lyst til at glæde en, du holder af, til jul eller nytår med min nye bog Spar & spis, så kan du købe den lige HER
|
|
|
|
 |
Jul med Anette og venner er fyldt med 76 siders lækker julemad, som gode venner og kolleger har bidraget til. De har velvilligt stillet deres allerbedste juleopskrifter til rådighed, og du vil derfor kunne finde spændende og nytænkte opskrifter på lækker julemad og på alt lige fra delikat konfekt og kager til varme drikke, salater og postejer til julebordet.
Du kan downloade e-bogen helt GRATIS HER
|
|
 |
Download Madforlivet’s inspirerende jule e-bog med 24 delikate opskrifter – alle med og uden gluten. Bogen indeholder opskrifter på julebag, konfekt, gløgg, salater og postejer til julebordet, morgenbordet og julefrokosten, alt samlet i en handy lille e-bog, som du kan have på Ipad, computer eller telefon. Du kan glæde dig, rigtig glædelig jul. Du kan downloade e-bogen helt GRATIS HER
|
|
|
|
 |
Delikat salat med grønkål, granatæbler og søde kartofler. Den er sund, velsmagende og ser samtidig smuk ud på julebordet. Kombinationen af råvarer gør denne salat til noget nær den ultimative Julesalat. Du kan finde opskriften herFantastisk Julesalat
|
|
 |
Min bedste julerødbedesalat
|
Denne salat hører til blandt mine favoritter. Den er superlækker med de bagte rødbder og sødmefyldte blommer (du kan også bruge clementiner eller nektariner), det passer perfekt til julemaden, og så ser den smuk ud. Du finder opskriften her
|
|
|
|
 |
Julens lækreste rødkålssalat med appelsin og pærer
|
Rødkål hører julemaden til, og her kan du finde min absolutte favoritopskrift på en frisk rødkålssalat med appelsin, pærer og valnødder eller pekannødder. Den er super sund. let at lave, og så passer den perfekt som tilbehør til julemaden, både juleaften og julefrokosterne. Du kan finde opskriften herSuveræn rødkålssalat med appelsin og pærer
|
|
|
|
 |
Ønsker du et plantebaseret supplement til julemiddagen eller julefrokosten, så kan denne skønne og enkle svampe-postej anbefales. Svampepostejen kan serveres som selvstændig vegetarret med en god salat til eller som supplement til kød eller vildtretter. Postejen kan let laves glutenfrit. Du finder opskriften her Svampepostej
|
|
 |
Den dejligste Julerissalat
|
Denne julede opskrift på rissalat smager fremragende og kan let anvendes som selvstændig ret til julefrokosten eller som tilbehør til vegetariske retter eller kødretter. De friske tranebær tilfører sammen med appelsinsaft en frisk og dejlig smag. Salaten er let at lave og er gluten- og mælkefri. Du finder opskriften her
|
|
|
|
 |
Hyggelige, velsmagende og enkle honningkager, der er lette at bage og kan tilføres en pikant smag af muskat. Honningkagerne er delikate og sødet med honning, så de er runde i smagen. Honningkagerne kan bages med eller uden gluten. Find opskriften her Herlige honningkager
|
|
 |
Julens bedste pebernødder
|
Pebernødder er en typisk dansk juletradition og den ældste form for julegodter, som vi kender til. Pebernødder har været kendt helt tilbage til 1400 tallet og de kan bruges i spil, i kræmmerhuse og selvfølgelig som julegodter. Du finder opskriften her Pebernødder
|
|
|
|
 |
Et godt spareråd - Brug høkassen
|
 |
Ovnen og komfuret bruger meget strøm, og vil du gerne spare på el-regningen og leve mere klimavenligt, så kan det måske være en god ide at prøve den gammeldags høkassemetode, eksempelvis til julemiddagens kartofler eller til risengrøden.
Mad i høkasse er en traditionsrig tilberedningsmetode, der oprindeligt baserer sig på at udnytte varmen og energien optimalt. Fordelene er faktisk mange, for det letter madlavningen, giver maden mere smag, er klimavenligt og besparende.
Har du ikke lige en høkasse, så kan du bruge en termokasse, din dyne eller en af de nye smarte Cook-it høkasser, der alle letter madlavningen, frigiver kogeplader og sikrer, at retten kan færdigtilberedes helt uden brug af el.
Kartofler: Rengør kartoflerne, kom dem i en gryde med rigeligt vand, opvarm vand og kartofler til de koger, lad dem koge i fem minutter og stil dem i høkassen i en kraftig gryde med låg på, indtil de er færdigkogte. Det tager cirka samme tid, som hvis du kogte dem på komfuret.
Risengrød: Skyl grødrisene og kog dem op i cirka 1 dl vand. Kom mælk på, og rør rundt. Når grøden koger, tager du den af blusset og sætter den i høkassen, i sengen eller i Cook-it høkassen. Lad grøden stå i et par timer, ikke mere. Kog den derefter forsigtigt op, til den har den rette konsistens). Server julegrøden med smør og kanelsukker.
Du finder mange flere brugbare sparetips og billige, men sunde og velsmagende opskrifter til hele familien i min bog Spar & spis, som du kan købe HER
|
|
|
|
 |
Rigtig glædelig jul til jer allesammen, og glæd jer til det nye år, hvor du kan finde inspirerende webinarer og masser af brugbare opskrifter.
Er du glad for Madforlivet nyhedsbrev, så er du meget velkommen til at anbefale nyhedsbrevet til venner og familie, som også vil kunne have glæde af en masse viden og opskrifter. De kan tilmelde sig helt gratis HER
Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige juledage
Anette
|
|
|
|
 |
|