Denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev handler om smag, tarmbiota, vægt og vand.  Alle disse faktorer er vigtige for din sundhed, og derfor finder du herunder den seneste nye viden om betydningen af smag for at få spist tilstrækkeligt med grønsager hver dag. Det er professor Ole G. Mouritsen, der både i artikel og webinar fortæller om, hvor vigtigt det er, at tilsætte den eftertragtede umamismag til de grønne retter. Du kan også helt gratis downloade hans e-bog om emnet ´Tag smagen med på råd´. Du finder linket herunder.
 
Din vej til bedring af sundhed, velvære, optimal vægt, stabilt blodsukker, mindre inflammation går via en sund og velafbalanceret tarmbiota. Læs om den seneste forskning herunder, og gæt engang, hvad der hører til tarmmikrobernes livretter; grønsager. 
 
Jeg må tilstå, at jeg blev overrasket, da Magnus Heunicke oplyste, at man nu fremsætter et forslag om udfasning af og forbud mod PFAS i brandslukningsskum i.....2024. Jeg troede ærlig talt, at det var forbudt forlængst. Men man bliver overrasket, og jeg må tilstå, at jeg frygter, at den handlingsplan, som man vil fremlægge, slet ikke løser problemerne med PFAS og forurenet drikkevand i hanerne her og nu, men måske først om tyve eller tredive år. Det kan vi ganske enkelt ikke bruge til noget. Imens godkender Miljøministeriet stadig hver eneste dag stoffer fra PFAS familien til brug i industrien og som ingrediens i pesticider! Der er tre livsnødvendige ting for menneskeligt liv; luft, vand og mad. Alle disse faktorer er nu forurenet med PFAS stoffer. Hvad er det lige, vi har gang i? Der må og skal efter min mening indføres et forbud mod PFAS her og nu, stop for nye godkendelser og lad os så få renset det vand, inden det sendes ud. Læs geolog Walter Brüsch's (Dansk Naturfredningsforening) faktuelle artikel om status på det danske drikkevand herunder, det er skræmmende. Vi skal IKKE lade os spise af med en EU udfasningsplan, der kan løbe over de næste ti-tyve år, der må ageres nationalt og samvittighedsfuldt i denne sag. 
 
Læs med og lad dig inspirere til sunde, velsmagende og budgetvenlige måltider herunder samt i webinaret og i min bog Spar & spis, der er med ekstra 20% rabat idag og imorgen i anledning af webinaret. Rabatkoden er VELSMAG. 
 
Ønsker jeg jer allesammen en dejlig og hyggelig uge
 
Anette    
 
 
 

Grøn smoothie med protein

 
Grøn smoothie med protein


Grøn smoothie med protein er både børnevenlig, velsmagende og fyldt med sunde fibre, der nærer den vigtige tarmbiota. Den er også fyldt med vitaminer og mineraler, der optages mest effektivt i denne blendede form. Den grønne smoothie er let at tilberede og kan hurtigt blive hele familiens favoritmorgenmad eller mellemmåltid før eller efter træning.
Du finder opskriften her
Grøn smoothie med protein 

 

Er tarmbiotaen bestemmende for din vægt?

Er tarmbiotaen bestemmende for din vægt?
 

Der har længe hersket en forståelse for, at vores tarmmikrobiota har afgørende indflydelse på vores generelle sundhed. Sammensætningen, mængden og kvaliteten af tarmmikrober har nemlig stor betydning for et godt helbred, men har den også betydning for vores vægt?

Et helt nyt studie sætter fokus på sammenhængen mellem overvægt og tarmbiotaens evne til at optage næring fra maden. Det viser sig nemlig at være yderst individuelt og afhænge af tarmbiotaens diversitet og kvalitet samt transittiden, hvor meget næring, der udtrækkes af den mad, du spiser. Det forskerne kalder `energihøsten´ er således dybt individuel og afhængig af, hvilke tarmbakterier, der er dominerende i den enkeltes tarm. Tarmbiotaen formes igennem livet, blandt andet af den mad, du vælger at spise.

Den seneste forskning viser os, at tilstedeværelse af nogle bakterier i tarmbiotaen ser ud til at kunne trække mere energi ud af maden end andre, og denne viden kan forhåbentlig føre til en bedre forståelse af koblingen mellem tarmmikrober, madens transittid i tarmen og eventuel udvikling af overvægt. Målet er at kunne hjælpe overvægtige med mere målrettede, individuelle madplaner, der kan styrke tarmmikrobiotaen og dermed understøtte et eventuelt ønske om vægttab.

Forskerne undersøgte `energihøsten´ fra maden hos 85 overvægtige voksne danskere. Her blev såvel afføringens energitæthed som transittiden målt. Forskerne fandt til deres overraskelse, at en lang transittid i tarmen var forbundet med en større energitæthed i afføringen. De havde forestillet sig det modsatte, at jo længere tid maden opholdt sig i tarmen, jo mere næring optog den enkelte og dermed ville der være mindre næring tilbage i afføringen. Det viste sig omvendt, at jo længere tid maden opholdt sig i tarmen, jo mindre glæde og energi fik forsøgspersonerne ud af den. Visse tarmbakterier spillede også ind. Deltagere med overvægt af Bacteroides fik mest energi ud af maden, samtidig vejede de cirka 10% mere end de øvrige deltagere, hvilket svarede til cirka ni kilo. Deltagere med dominans af Ruminococcaceae havde den længste transittid. De vejede modsat markant mindre end de øvrige deltagere.

Med andre ord; Når nogle mennesker synes at have lettere ved at tabe sig end andre, skal vi måske også finde svaret i variationen af tarmenes mange indbyggere, og særligt tre dominerende typer, Prevotella, Ruminococcaceae og Bacteroides har betydning for vægten. Har du overvægt af Bacteroides, så kan det være mere vanskeligt for dig at tabe sig, i modsætning til, hvis Prevotella ellerRuminococcaceae er dominerende. Hvilken af typerne, der er mest fremtrædende, hænger blandt andet sammen med, hvad du spiser. Mennesker, der hovedsageligt spiser plantebaseret, vil have flest Prevotella, hvorimod Bacteroides hersker blandt mennesker, der spiser meget animalsk protein og mættede fedtsyrer.

Forsøgene her dokumenterer ikke endegyldigt en sammenhæng mellem mindre energi i afføringen og højere vægt, men indikationen er klar. Forkæler du din tarmbiota med den mad, som den allerbedst kan lide, så vil den til gengæld belønne dig med en optimal tarmbiota og øget insulinfølsomhed, som er helt afgørende for appetitregulering, forbrænding og vægttab. Og tarmbiotaen elsker grønsager. 

Du kan læse, like og dele hele artiklen her
ER tarmbiotaen bestemmende for din vægt?

Det hele handler om smag

 

Denne artikel er skrevet af Ole G. Mouritsen, professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet. Ole er manden bag en lang række bøger, og han er vel nærmest verdensmester i smag og betydningen af aroma og gode smagsoplevelser. Ole har været med til at åbne vores øjne for umami, tang, blæksprutter og sushi, råvarer, der ikke er helt så anvendte i danske køkkener, som de kunne være. Netop smag er også et gennemgående tema i Oles bøger, herunder også det seneste skud på stammen ”Grønt”, der er skrevet i samarbejde med Klavs Styrbæk. Den kan du læse mere om herunder.

“Vi skal spise mindre kød og mere grønt både for sundhedens skyld, men nu også for klimaets skyld og i bæredygtighedens navn”, skriver Ole G. Mouritsen, der fortsætter, “problemet er bare, at det grønne mangler de grundsmage, især umami, som vi evolutionært er betinget til at eftertragte. Så spørgsmålet melder sig nu, om vi kan lave så velsmagende mad af grønt, at vi i længden kan holde ud at spise mere og mere forskelligt grønt.”

Vores bog Grønt med umami og velsmag: Håndværk, viden og opskrifter giver en en enkel forklaring på, hvorfor og hvordan vi tilfører grønsagsretter de eftertragtede smagsoplevelser. Du kan læse mere og købe bogen GRØNT HER

 
GRØNT
 

GRATIS e-bog

 
Tag smagen med på råd
 
 
 
Vi kan blive sundere, få en mere velafbalanceret tarmbiota og vægt, ligesom det også hjælper kloden og klimaet, hvis vi spiser flere grønsager og mindre kød. Men hvad hjælper det, hvis grønsagerne ikke smager eller tilfredsstiller vores smagsløg?
 
Grøn mad er ikke sundt, før det er spist. Derfor er det fint med officielle kostråd, men gode praktiske råd og viden om  håndtering af grønsager og grønsagsretter er bare bedre.
 
Det er nemlig noget så vigtigt, hvis du gerne vil have mere grønt på tallerkenen, at du sikrer dig, at alt det grønne smager og tilfredsstiller. Grønsager indeholder ikke den såkaldte umami smag, som vi mennesker eftertragter, men den kan tilsættes, og det er en god ide at gøre. 
 
Det er forholdsvist let at tilsætte de eftertragtede smagsoplevelser til de grønne retter. Derved bliver de både mere interessante, velsmagende og tilfredsstillende. Det vil ikke bare medføre, at vi spiser mere grønt, men også være til gavn for den grønne omstilling og føre til større generel sundhed for den enkelte. Det handler ikke alene om smag men også om konsistens, duft, omgivelser og anretning af maden.
 
Derfor har professor Ole G. Mouritsen i samarbejde med en række kolleger skrevet denne gode og omfattende e-bog, der giver dig god viden og flere valg på smagshylden. 
 
Alle sanser er i spil, når mad skal nydes og spises med glæde og tilfredshed. 
GOD fornøjelse. Se med i webinaret og læs meget mere om emnet i min bog Spar & spis.
OBS! ekstra 20% rabat idag og imorgen ved brug af koden VELSMAG

Du kan downloade e-bogen Tag smagen med på råd helt GRATIS lige her
 
 

Fik du set webinaret Grønne retter med masser af VELSMAG?

 
Spar & spis
 
Hvis ikke, så kan du se webinaret lige HER

Bliv klogere på, hvorfor du med fordel kan tilføre smagen af umami til dine grønsagsretter og find alle de enkle, velsmagende og billige opskrifter sammen med endnu flere gode råd i min nye bog Spar & spis 

Vil du også gerne leve grønnere, sundere og billigere, så er der EKSTRA 20% rabat på min bog SPAR & SPIS KUN idan og imorgen - brug koden VELSMAG 

Glæd dig selv eller en, du holder af Køb bogen Spar & spis med 20% rabat lige HER 

 
Spar & spis

Blomkålssuppe med squash

Blomkålssuppe med squash
 
Engang imellem er det let og lækkert med en suppe. Denne blomkålssuppe med squash smager eminent godt og er velegnet både til familiens yngste som ældste medlemmer.
Du kan finde opskriften her
 

Bagt græskar med krydderier

Bagt græskar med krydderier

Græskar er billige og har samtidig en delikat og mild smag. I kombination med skønne krydderier tilføres det blide græskar saft og kraft. Bagt græskar med krydderier smager fantastisk og er velegnet som tilbehør. Se opskrift her
Bagt græskar med krydderier
 
 

Broccolibøffer med ´bearnaise´

Broccolibøffer med blomkålsbearnaise
  
Jeg kan på det varmeste anbefale dig at prøve de skønne broccolibøffer med bagte løg og blomkålsbearnaise. Det er en i særklasse velsmagende ret, der er fyldt med fibre, næringsstoffer og smag. Retten stammer fra min bog Spar & spis
Du kan finde opskriften lige her
 
 

Brain Booster Smoothie

Brain Booster Smoothie
 
Denne Brain Booster Smoothie indeholder alle de gode råvarer, som din hjerne elsker. Ved at tilberede og drikke sådan en smoothie hver dag, tilfører du både krop og hjerne masser af gavnlige næringsstoffer, og så smager den ovenikøbet godt.
Du kan finde opskriften her
 
 

Grønne vafler med kikærter - til morgenmad eller frokost

 
Grønne vafler
 
Forkæl dig selv og familien med disse vildt lækre og sprøde grønne vafler med kikærter, der både er sunde og som smager ret forrygende, hvad enten de serveres med brombærsyltetøj, laks eller skaldyrssalat. Vaflerne er ovenikøbet super lette at lave, glutenfri og kan tilberedes vegansk.
Du kan finde opskriften her
Grønne vafler med kikærter
 
 

Fin du læst geolog Walter Brüsch's artikel om den danske vandkvalitet og PFAS?

Fakta om grundvand, drikkevand og PFAS
 

Denne grundige og faktuelle artikel er skrevet af geolog og politisk rådgiver for Danmarks Naturfredningsforening Walter Brüsch. Walter, der nu er 70 år, har arbejdet med grundvand, drikkevandskvalitet, pesticider og andre uønskede stoffer i mere end 40 år. Først hos GEUS, og de seneste seks år hos Danmarks Naturfredningsforening. Mange tak for den grundige og oplysende artikel Walter.

Desværre var der en fejl på siden ifbm adgangen til denne artikel. Det er løst nu, og herunder kan du finde og læse Walters artikel 
Fakta om PFAS og PFOS i drikkevandet 

 

 

Fik du set webinaret om smag, ellers kan du se det HER
 
Du - eller dem, du kender, kan tilmelde sig nyhedsbrevet HER 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en god uge
Anette