Er der noget vigtigere for os end vores børn og børnebørns sundhed? Nej vel. Derfor kan vi også med fordel hjælpe dem alt, hvad vi kan, til en god start på livet, både før, under og efter graviditet og fødsel. Vi kan blandt andet give dem den bedste start ved at prioritere økologiske råvarer og lære dem gode, sunde spisevaner. Du kan herunder læse Anette Straadt's artikel om børn og graviditet, du kan læse om Hjertejordemoderen Siff, for begge kan være dine hjælpere og støtter, når et lille nyt liv melder sin ankomst. Du kan også læse og om spritny forskning, der endnu engang sætter fokus på tarmmikrobiotaen som en helt afgørende faktor i forhold til udvikling af sundhed eller sygdom - også hos dit lille barn.
 
Vi hører ikke så meget om PFAS mere, selvom PFAS er en reel og voldsom stor trussel mod os allesammen. Miljøministeriet og Forsvarsministeriet bliver da også udsat for voldsom kritik i Rigsrevisionens seneste rapportRigsrevisionen skriver i deres beretning, der udkom forleden, at ministeriernes indsats har været både “utilstrækkelig og langsommelig.” Rigsrevisionen betegner ministeriernes indsats i årene 2007-2021 som “meget utilfredsstillende”. Både miljø og menneskelig sundhed betegnes i rapporten som potentielt udsat for unødige sundheds risici. Rigsrevisionen er en af de instanser, der udøver den parlamentariske kontrol i Danmark. Udfordringerne med de potentielt sundhedsskadelige PFAS-stoffer har været kendt og kortlagt i mere end 15 år, måske snarere 25 år, alligevel har ingen af de ansvarlige ministerier foretaget en nødvendig indgriben. Så ryd dog op i inkompetencen i de respektive ministerier og styrelser!

Det, der udløste balladen og viste os omfanget af denne gigantiske skandale var Korsørsagen, hvor medlemmer af kogræsserforeningen havde spist oksekød fra græssende køer på PFOS og PFAS forurenede marker i Korsør. Der blev målt særdeles høje niveauer af PFAS-fluorstoffer, ikke alene i jorden og drikkevandet, men også blandt de medlemmer, der havde spist kødet. Der er ikke taget initiativ til rensning af hverken jord eller vand, ligesom mange af de ramte ikke har oplevet at få fornøden hjælp i forhold til høje niveauer af PFAS i blodet og deraf øget risiko for udvikling af en række sygdomme. Derfor må og skal nogen udvise ansvarlighed i denne sag. I må stoppe med at godkende PFAS stoffer i Miljøministeriet, beslut det NU. Og så skal der tages affære. De mange ton PFAS, som vi importerer i Danmark, skal kortlægges, for hvor ender de henne? Og så skal vi gå enegang herhjemme og forbyde PFAS stofferne helt og aldeles, ikke mindst for vores børn og børnebørns skyld. Indtil da er mit bedste råd: køb økologisk og rens dit vand
 
Du finder også herunder en invitation til Gastronomi mod cancer, hvor otte stjernekokke stiller op til den vildeste festmiddag på Aros den 11. juni. Pengene går direkte til Børnecancerfonden. Kom og vær med til en pragtfuld aften og støt samtidig et rigtig godt formål. 
 
Sædvanen tro, finder du også superlækre opskrifter på de skønneste, børnevenlige grønne og røde smoothies, på festlige pandekager i sjove farver, dejlige kyllingenuggets med mos, sunde minirugbrød med chokolade og ikke mindst Kirsten Skaarups lækre frugtmadder. Masser af inspiration til børnevenlige retter til hele ugen, som vil glæde både børn og børnebørn. Nyd det hele og rigtig god weekend og uge.
 
Anette    
 
 
 

Alle børn elsker pandekager - disse her er sunde og festlige

 
pandekager
 
 
Super skønne og lækre pandekager, der kan laves i flere farver og serveres til morgenmad, hygge eller fødselsdag. Du finder opskriften HER
 
 

VIND skøn vinterbadekåbe til dig og en badeponcho til dit barn

 
Vinterbadekåber


Måske kender du Vinterbaderens skønne badeponchoer og -kåber? De er noget så lækre, gennemførte og af allerhøjeste økologiske bomuldskvalitet. Lige nu tilbydes de skønne kåber og ponchoer helt ekstraordinært med en Mors Dags rabat på 15%. Du kan også være heldig at vinde en kåbe til dig selv og en poncho til dit barn eller barnebarn ved at deltage i Madforlivet's konkurrence herunder. 

Vinterbadekåben har masser af skønne detaljer, er foret med ekstra sugende økologisk bomuldsfrotte, så det virker som et håndklæde, når du lige har været i vandet eller i brusebadet. Jeg har en sådan kåbe, og jeg kan fortælle, at det er den bedste kåbe, jeg nogensinde har haft. Vinterbadekåben har en værdi af kr. 1699,-.  

Børnebadeponchoen er syet af det overskydende frotte fra voksenprodukterne. Børneponchoerne er skønne, rummelige og puttelige med en dejlig blød hætte som giver ly for sol og vind, lommer, også en`hemmelig´lomme samt en praktisk lynlås i halsen. Badeponchoens ærmer kan justeres i længden og findes til voksne og børn i størrelse 3 - 5 år samt 7-9 år. Børneponchoen har en værdi af kr. 599,- eller 699,-. Jeg kan varmt anbefale dem, børnene hygger sig i dem.

Lige nu kan du købe disse skønne vinterbadekåber til dig selv, eller til en, du holder af som Mors dags gave. Vinterbaderen giver helt ekstraordinært rabat på både kåber og ponchoer. Du får 15% rabat ved at anvende koden MORSDAG.
Køb 
kåber og ponchoer med rabat her Vinterbaderen 
Tilbuddet gælder til og med 21.05.23. 

Du kan også deltage i konkurrencen om 1 voksen vinterbadekåbe og 1 børneponcho til en værdi af kr. 2300,-. Du skal bare svare rigtigt på nedenstående spørgsmål:

Hvad er børneponchoerne fremstillet af?
A. polyester
B. overskudsfrotte fra voksenproduktionen

Send dit svar A eller B til anette@madforlivet.com inden søndag den 30.04.23

Du kan læse mere om kåber, ponchoer og kvaliteter her Vinterbaderen 
Dette er ikke en reklame, jeg er bare oprigtigt begejstret.  

 

Børnevenlig grøn eller rød smoothie

Tarm Booster smoothie
 
Du finder opskrifterne på de skønne, næringsrige og børnevenlige smoothies lige her
Grøn tarmboosteer smoothie & Rød Knogle Booster smoothie
 

Nyt om børn og graviditet

 
Vigtig viden før og under graviditeten
 

Denne artikel er skrevet af Anette Straadt, der er mangeårig sundhedsplejerske med den kendte hjemmeside Æblebørn Anette har udvidet sit univers med Graviditet.dk

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv.

Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb, hjerne, nervesystem, immunforsvar med mere grundlægges nu, og allerede før graviditeten kan du med stor fordel gøre din krop parat. Det vil samtidig øge dine chancer for at blive gravid.

Du kan derfor med fordel spise sundt med masser af grøntsager, bevæge dig, sove godt og give dig tid til ro ind imellem. Spis så vidt muligt økologisk og undgå unødig kemi i din hverdag. Vælg økologiske råvarer og plejeprodukter. Undgå også hårfarvning, imprægnering og maling. Finder du det nødvendigt at foretage en let udrensning, før du bliver gravid, så kan du med fordel dyrke motion der får dig til at svede, drikke masser af rent vand, holde godt gang i fordøjelsen, spise bitre urter som understøtter leverafgiftingen. Infrarød sauna kan også anbefales. En eventuel afgiftning skal foretages FØR, du bliver gravid, ikke imens du er gravid.

Studier, foretaget af professor Philippe Grandjean har vist, at indhold af tungmetaller i navlestrengsblodet kan overføres til barnet og påvirke dets intelligens. Phillipe Grandjean anbefaler derfor, at alle, der ønsker at blive gravide eller allerede er gravide, prioriterer økologiske råvarer og plejeprodukter.

Tag gerne et tilskud af en god food-state kvalitets multivitamin/mineral tablet, for eksempel Nature's Own pregnancy support, såvel før som under graviditeten. Suppler gerne med ekstra D3-vitamin og et højkvalitetets omega 3 tilskud, eksempelvis Zooca, udvundet af alger. Styrk også gerne tarmmikrobiotaen med et godt probiotikatilskud, eksempelvis Bio-Kult, Udo’s probiotika eller Multidophilus. Det kan også styrke dit barns immunforsvar.
Du kan læse resten artiklen HER
Og finde Anette's nye graviditets hjemmeside HER og Æblebørn

 
 

Mød Hjertejordemoderen

 
Hjertejordemoderen
 

Har du behov for din egen private jordemoder til at hjælpe dig med særlige spørgsmål, afklaring eller massage under graviditeten, så kan jeg anbefale dig Hjertejordemoderen. Her kan du læse, hvad Siff skriver:

Som Hjerte Jordemoder tilbyder jeg dig de optimale rammer omkring graviditet, fødsel og meget mere. Derfor er du velkommen her hos mig, og jeg vil hjælpe dig i processen, så du fuldt og helt kan nyde alt det smukke under din graviditet.
 
Jeg kan hjælpe dig til ro og til at komme ned i kroppen for en stund. Hjælpe dig til at møde og mærke dig selv, uanset om det handler om alverdens følelser, din fødsel eller noget helt andet. Jeg tilbyder dig støtte i din proces, og du er velkommen alene eller med din partner. 

Jeg hedder Siff, jeg er jordemoder og emotionel coach, og hos mig bliver du mødt med viden og ro og masser af tid til det, der er behov for, når et lille nyt liv er undervejs. Jeg er stærkt fagligt funderet, nærværende, har glimt i øjet og en stærk jordforbindelse. Det er  blandt andet de kvaliteter, du vil møde i en både tryg og tillidsfuld atmosfære. 
 
Tag et kig på min hjemmeside eller på mine sociale medier og tiltaler det dig, så ligger klinikken i hjertet af Aarhus, på Park Alle, lige ved Banegården. Er du til online samtaler, så kan vi ses på zoom. Jeg vil glæde mig til at byde dig velkommen. 

Du kan finde Siff, Hjertejordemoderen lige HER
 
 
 
 

Nyt spændende studie kortægger indholdet i babybleer

 
Baby's bleer afslører
 

Endnu et studie underbygger betydningen af en sund og velafbalanceret tarmbiota. Denne gang baseret på babyers bleindhold. 647 danske babyer har nemlig lagt ble til et nyt studie, som blandt andet Københavns Universitet står bag. Og der var ret så interessante ting for forskerne at finde i bleerne. Her opdagede man nemlig mere end 200 hidtil ukendte virusfamilier, som måske kan kaste nyt lys over virussens funktion i kroppen og mulige beskyttelse mod kroniske sygdomme.

I fem år har forskere fra blandt andet COPSAC (Dansk BørneAstma Center) og Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet nærstuderet indholdet af 1-åriges bleer. Her vrimler det nemlig med vira og bakterier, men hvor vi i mange år har været bevidste om, at tarmbakterier kan beskytte børn mod kroniske sygdomme, ved vi meget lidt om virus’ funktion. Det var da også virus, forskerne interesserede sig for, og her fandt de masser af interessant nyt i bleerne. Nærmere bestemt 10.000 virusarter, fordelt på 248 forskellige virusfamilier. Kun 16 af dem var kendte i forvejen.

Forskerne mener, at det er babyernes endnu ikke fuldt udviklede immunsystem, der gør det muligt at kortlægge de mange arter af virus. Denne nye viden er interessant, fordi den giver et indblik i tarmens mangfoldighed af vira og dermed et helt nyt grundlag for at finde ud af, hvad disse betyder for vores mikrobiota og immunsystem. Meget tyder på, at inflammation spiller en rolle ved de fleste kroniske sygdomme, hvilket er tegn på, at vores immunsystem ikke fungerer optimalt. Vira og bakterier interagerer med vores immunforsvar i en fin balance, og forstyrrelser af denne balance kan tilsyneladende øge risikoen for udviklingen af kroniske sygdomme. Og derfor er resultaterne af dette nye studie, offentliggjort i Nature Microbiology, virkelig spændende. Det kan forhåbentlig gøre os meget klogere på de forskellige vira og mikrober og deres mulige rolle i beskyttelsen mod kroniske sygdomme. Læs hele resten af artiklen her 
Baby's bleer afslører mere end 200 virusfamilier 

 

Gastronomi mod cancer til støtte for Børnecancerfonden?

 
Gastronomi mod cancer
 
Kom og vær med, for otte mesterkokke har sagt ja til at lave den skønneste mad, når velgørenheds-arrangementet Gatronomi mod cancer løber af stabelen på Aros
den 11. juni 2023. 
 
Alle deltagere arbejder frivilligt og gratis, og dette storslåede event kunne ikke finde sted, hvis ikke en række ildsjæle og kokke havde lagt både passion, energi og arbejde i projektet. Beløbene går ubeskåret til Børnecancerfonden. 
 
Kom og vær med til en aften udover det sædvanlige og i en god sags tjeneste. Du kan berede dig på en på alle måder fantastisk oplevelse, også gastronomisk: 
  1. Bobler og snacks
  2. 5-retter menu med vine
  3. Kaffe og sødt
Aftenen koster kr. 2000,- per person. Pengene går direkte til Børnecancerfonden. Alle arbejder gratis og råvarer, vine og lokaler er sponsorerede.

Kom og vær med, tag gode venner under armen eller køb en billet til en, du holder af.  Du kan tilmelde dig lige her Gastronomi mod cancer 
 
 

Lækre kyllingenuggets

Kyllingenuggets
  
Hjemmelavede og velsmagende nuggets, der er lette at lave. Disse hjemmelavede kyllinge nuggets er tilberedt af økologisk kyllingebryst og rasp, enten fuldkorn eller glutenfri rasp. De er særdeles børnevenlige. Denne opskrift stammer fra min bog Gaven til maven.
Du finder opskriften her
Kyllinge nuggets
 
 

Kirstens frugtmadder

Fire fine frugtmadder
 
Disse skønne frugtmadder er delikate og festlige og stammer fra Kirsten Skaarups bog Grønt Smørrebrød. Du kan anvende forskellige typer brød med eller uden gluten, og alle variationerne er smurt med cashewnøddecreme. De er velegnede til en hyggestund i stedet for kage. Opskriften finder du her 
Fire fine frugtmadder 

 
 

Minirugbrød med chokolade

 
minirugbrød med chokolade
 
Disse minirugbrød med chokolade er velegnede til madpakken, skovturen eller blot som en sund eftermiddagssnack. Brødene er bagt af stenmalede, økologiske kornsorter og chokoladen er 70%. Det er ingredienser af allerhøjeste kvalitet og næringsindhold, hvor alle skaldele og næringsstoffer er bevaret. Opskriften her Minirugbrød med chokolade
 
 

Antiinflammatorisk madplan
 

Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedssrbev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig og god uge
Anette