Velkommen til et Madforlivet nyhedsbrev med lidt om tarmbiota, allergi og særligt fokus på stress. Flere og flere danskere oplever stress, muligvis også uden at de helt er klar over, at det er stresshormoner, der huserer i deres krop. Mange bliver nærmest helt afhængige af følelsen af effektivitet og handlekraft, som ofte hører med til den livsstil, der fører til stress. Afhængighed af kaffe, cola, sukker, energidrikke eller andet stimulerende og usundt følger hyppigt med. Hvad du kan gøre ved det, og hvad der kan være involveret - f.eks. din Vagus nerve med mere, kan du læse mere om herunder, hvor du også finder opskriften på en læskende og lækker Stress-af Smoothie. 
 
Du kan også møde Oluf Borbye Pedersen, professor og en af verdens førende forskere indenfor betydningen af en velafbalanceret tarmmikrobiota. Hvad skal der til for at holde tarmbiotaen sund og hvorfor er det så vigtigt? Du kan læse meget mere her. Vidste du iøvrigt, at tarmmikrobiotaen også kan have indflydelse på, om du reagerer allergisk eller autoimmunt? Læs mere om det hele herunder. 
 
Vi har trukket vinderen af konkurrencen om en vinterbadekåbe og poncho, men tilbuddet om 15% rabat kører videre lidt endnu, så du kan stadig nå det eller måske ønske dig en af de lækre kåber i MORSDAGS gave.
 
Sædvanen tro finder du også delikate opskrifter. Måske var det noget med de velsmagende gulerodsbøffer med en skøn kartoffel/bønnesalat til eller hvad med grønne falafler med bagte gulerødder og dip. Lette og lækre retter, der lige passer til weekendmad, og husk at lave ekstra, så du har til fryser eller madpakker. Og så kan jeg varmt anbefale dig at prøve de allerskønneste og sunde fiberboller. De kan varmt anbefales. Opskrifterne finder du ligeledes herunder.
Nyd det hele og rigtig god weekend.
Anette     
 
 

Stress-af Smoothie

 
Stress-af smoothie
 
 
Lækker og frisk Stress-af Smoothie, der både er beroligende og smagfuld. Du finder opskriften her
 
 

Kronisk stress kan dræne kroppen for mikronæringsstoffer

 
Kronisk stress
 

Flere og flere mennesker oplever at have kronisk stress, muligvis også uden at de er klar over, at det er langtidsstresshormoner, der huserer i deres krop, og holder dem kørende. Faktisk kan mange blive helt afhængige af den følelse af at være effektive og handlekraftige, en livsstil, der ofte kombineres med et højt forbrug af kaffe, sukker, energidrikke eller andet stimulerende.

Vores hormoner har det bedst i balance, og de har alle stor betydning for vores mentale, fysiske og følelsesmæssige sundhed. Balance i kroppens hormoner kan udfordres af måden vi lever på, det vi spiser og drikker, men også af angst, en tilstand, som mange eksempelvis oplevede under pandemien. Kommer blot et enkelt hormon i ubalance, så kan alle kroppens øvrige hormoner påvirkes. Undersøgelser har vist, at hormonel ubalance blandt andet kan ændre dit humør, din adfærd, din evne til at koncentrere dig og din sundhed generelt.

Kortvarig stress udløser i første omgang stresshormonet adrenalin og dernæst langtidsstresshormonet kortisol. Disse hormoner hjælper os med at kunne handle hurtigt og effektivt. Bliver stressen – og dermed kortisoludskíllelsen – for langvarig og kraftig, så kan det ende med binyretræthed, udmattelse og udbrændthed.

Det er i binyrerne, kroppen producerer kortisol, og de små binyrer har kun en vis kapacitet. De er ikke designet til langvarig stress, og derfor udtrætter langtidsstress kroppen og forbruger mange ressourcer og mikronæringsstoffer. Med andre ord, langvarig stress kan ælde os før tid og gøre os trætte og uoplagte på grund af mangel på vitaminer og mineraler.

Derfor skal denne form for udbrændthed eller træthed, som alt for mange lider af, adresseres via binyre genopretning. Tilfør de næringsstoffer kroppen mangler og suppler med afstressende tiltag som for eksempel lange gåture eller cykelture, yoga, meditation eller mindfullness. Osteopati kan også gavne. En undersøgelse har vist, at massage ikke kun reducerede kortisolniveauerne med cirka 31%, men også medvirkede til at øge niveauerne af serotonin med 28%. Serotonin kaldes også for budbringeren af det gode humør.

En livsstilsændring med det formål at reducere graden af stress og genoprette kropslig energi og styrke kan være en helt afgørende beslutning, der kan have stor positiv indvirkning på din livskvalitet. Du kan læse hele artiklen her
Kronisk stress

 
 

Kend din Vagusnerve

 
Kend din vagusnerve
 

Oplever du ofte nakkepine, dårlig fordøjelse, reflux eller hæshed, så kan det være din nervus vagus, der er på spil. Vagus nerven kan det betale sig at kende, for den er involveret i rigtig mange kropslige funktioner. Det er faktisk den, der overordnet styrer fordøjelsen samt hele den vigtige del af vores nervesystem, der sørger for at vi kan slappe af.
Du mærker sikkert særligt vagusnerven, når den er klemt, for så kan den ikke varetage sine opgaver i tilstrækkelig grad.Vagusnerven består af både motoriske og sensoriske nerver. Cirka 30% af nervefibrene er motoriske og kontrollerer fordøjelsen. Cirka 70% af nervefibrene er sensoriske fibre fra de organer, som vagusnerven kontrollerer. Vagusnerven indeholder også fibre, som kontrollerer hjernehinden omkring hullet i bunden af kraniet, hvor rygmarven kommer ud, samt hjernehinderne omkring lillehjernen.Dette kan forklare nakkesmerter øverst i nakken samt hovedpine bagerst i hovedet. Disse symptomer kan være en konsekvens af irritation af de nervefibre, som er interoceptorer.
 
Derudover giver nerven en gren til stemmelæberne, så hæshed er også et forventeligt og hyppigt symptom på irritation af nerven.Reflux (tilbageløb af syre i spiserøret) vil som et eksempel irritere vagusnerven, og via de interoceptive nervefibre gives hjernen info om dette, hvilket kan få konsekvenser i form af nakkesmerter, hovedpine og hæshed. Operativt arvæv fra brystkassen, skjoldbruskkirtlen og lignende ses også ofte som årsager til nerveirritation.
Jeg er personligt blevet godt hjulpet med min vagusnerve, og bliver det stadig fra tid til anden, af osteopatiske behandlinger.
Du kan læse hele artiklen her
 
 

Stress og osteopati

 
Behandling af stress med osteopati
 

Denne artikel er skrevet af osteopat Anne Sophie Christensen.
Det er når vi oplever os fysisk og mentalt udfordret over en længere periode, uden umiddelbar mulighed for forandring, at kroppen reagerer med bl.a. vedvarende humørsvingninger, muskelspændinger, tankemylder, hovedpine, umotiveret hjertebanken, fordøjelses- og søvnbesvær. Behandling med osteopati kan være med til, at støtte op om kroppens vitale funktioner og derigennem hjælpe dig ud af den negative stressspiral.

Osteopaten vil i forbindelse med behandlingen af stressrelaterede problematikker vælge, at arbejde med de områder som hos den enkelte, behøver mest støtte, som for eksempel nervesystemet, herunder funktionen af særligt vagus nerven, samt hormonsystemet, bugspytkirtlen, skjoldbruskkirtlen, binyrerne, milten og leverens forhold og effektivitet. Osteopaten kan for eksempel arbejde på, at dæmpe den del af nervesystemet, der står for kamp og flugt, så kroppen kan opnå en større afspænding. Hvad osteopaten vælger at arbejde med, afhænger af netop din krops tilstand, den dag du træder ind på klinikken.

Osteopaten lytter med hænderne, med henblik på, at lokalisere det område, eller system, hvor der er potentiale til en positiv forandring. Det er altså den iboende vitalitet, som osteopaten ønsker, at støtte op om. Eksempelvis kan osteopaten vælge, at støtte op om fordøjelsen, milten, leverens og nyrernes arbejde, for derved at lette kroppens evne til, at udskille affaldsstoffer. Dette kan blandt andet skabe gunstigere forhold for din søvnkvalitet. Med en bedre nattesøvn mindskes behovet for hurtige kulhydrater og stimulanser, der igen betyder mindre belastning af fordøjelse, hormon og nervesystem. Læs mere her
Behandling af stress m osteopati
 

 
 
 

Mød Oluf Borbye Pedersen -

 
Tarmbakteriernes festmåltid
 
Oluf Borbye Pedersen er professor og en af verdens førende tarmmikrobe specialister. De cirka to kilo mikrober, bakterier og andet godt, som vi har i vores tarme, spiller nemlig en stor rolle, ikke alene i Olufs liv, men også i dit. Tarmmikrobiomets mikrober, bakterier, svampe og vira fungerer nemlig bedst i balance og variation, og har derfor - afhængig af kvaliteten, mængden og typer af mikrober, evnen til at kode for sundhed - eller lige det modsatte. Derfor kan det betale sig at forkæle sin mikrobiota. 
 
Oluf kalder tarmmikrobiomet for vores indre ’kemifabrik’, da der her konstant produceres signalstoffer og hormoner, der sender signaler rundt til kroppens celler - også til hjernen.  Oluf Borbye Pedersen og hans forskerteam har for nylig publiceret studier, der viser en klar sammenhæng mellem et tarmmikrobiom i ubalance og øget risiko for udvikling af sygdomme som overvægt, anoreksi, tyktarmskræft, inflammatoriske tarmsygdomme – herunder Crohns sygdom – såvel som skizofreni, depression og autisme.

Vi får de allerførste spæde mikrober og bakterier fra vores mor under fødslen. Derefter er det op til os selv at vedligeholde og udvikle en sund tarmbiota. Men den har det svært, den tarmmikrobiota, for den udfordres af forarbejdet mad, raffinerede olier, fast-food og take-away nemme retter. Det er ikke tarmgavnlige fødevarer. I stedet gør vi allerbedst i at fodre beboerne i vores respektive tarmmikrobiota med deres livretter; grønsager. Det er helt enkelt en af de bedste sundhedsinvesteringer, du kan gøre; spis masser af grønsager og mindre kød. 

Oluf & co.'s forskning viser nemlig allerede nu, at en overvejende plantebaseret mad nærer de tarmmikrober og bakterier, som vi gerne vil have flere af i tarmen. Så, vil du være god ved dig selv, så spis overvejende grønt og varieret. 500 gram grønsager om dagen, så er du godt kørende. 
 
Motion øger også mangfoldigheden af gavnlige tarmbakterier, så få dig rørt hver dag, og drop gerne alkohol, cigaretter og fed mad. Fedtholdige fødevarer og kød kan nemlig gøre tarmvæggen utæt, fremme inflammation, og øge risikoen for både allergi og autoimmune sygdomme som for eksempel gigt samt for åreforkalkning og blodpropper. 

Derfor er Oluf's bedste råd: start dagen med Tarmbakteriernes festmåltid, der giver dig og dine tarmmikrober hele 150 g grønsager som en god start på dagen, og så smager det godt. Her finder du opkskriften på Tarmbakteriernes festmåltid
Du kan læse artiklen her om Tarmbakterierne er truet
Og her kan du læse en artikel om emnet i Helse
 
 
 
 

Skøn salat med nye kartofler

Salat med nye kartofler
 

Denne salat med nye kartofler og linser er mættende og virkelig lækker og fyldig i smagen. Du kan koge puy linser og kartofler dagen før, så er det hurtigt lige at blande salaten og servere den. Salaten er vegetarisk og glutenfri. 
Du kan finde opskriften her

Salat med nye kartofler og linser

 

 

Prøv en gulerodsbøf til

Gulerodsbøffer
 

Disse skønne gulerodsbøffer er et hit, de smager fantastisk, er bæredygtige, sunde og er ikke spor vanskelige at lave. Opskriften er udviklet af min gode veninde, madskribenten Kirsten Skaarup, og jeg kan varmt anbefale dig at prøve dem. Du finder opskriften her 
Gulerodsbøffer

 
 

Vinderen af de skønne Vinterbadekåber er udtrukket...

 
Vinterbaderen
 
Det kan være sundt og afstressende at vinterbade, måske også derfor flere og flere danskere vinterbader. Skulle du få lyst, så er Vinterbaderen er kendt for de skønneste vinterbadekåber og badeponchoer i den lækreste, gennemførte, økologiske bomuldskvalitet.
Og du behøver ikke at være vinterbader for at nyde de skønne kåber. Det er for eksempel den bedste kåbe, jeg personligt nogensinde har haft.
 
Lige nu tilbydes de skønne kåber og ponchoer helt ekstraordinært med en Mors Dags rabat på 15%. 

I sidste uge havde vi en konkurrence om en vinterbadekåbe og en børneponcho til en samlet værdi af kr. 2300,- 
Vinderen er nu udtrukket, og den heldige er 

Lone Aude Andreasen

Til lykke Lone!

Du kan stadig ønske en kåbe til Mors Dag med rabat, ligesom du kan købe den med 15% rabat helt frem til 21. maj. Du opnår 15% rabat ved at anvende koden MORSDAG.
Køb kåber og ponchoer med rabat her Vinterbaderen 

Læs med her om Vinterbadning, brunt fedt og vægttab

Du kan læse mere om kåber, ponchoer og kvaliteter her Vinterbaderen 
Dette er ikke en reklame, jeg er bare oprigtigt begejstret.  

Probiotika mod allergi?

Zinobel

Også i relation til allergi ser tarmmikro-biotaen også ud til at spille en afgørende rolle, og vi kan således med stor sundhedsfordel gøre en indsats for at optimere vores tarmbiota. 
 
At tage et tilskud af mælkesyrebakterier er let og enkelt, men ofte glemmes de effektive mælkesyrebakterier i behandlingen efter eksempelvis antibiotika kure eller ved lidelser som irritabel tyktarm eller allergi. Antibiotika kan redde liv, men man skal huske, at antibiotikaen slår såvel de uønskede som de ønskede bakterier ihjel. Derfor skal tarmbiotaen genopbygges med grønsager, mælkesyrebakterier, mælkesyregærede grønsager eller velsyrnet økologisk yoghurt. Mine foretrukne probiotika er Udo's probiotika og Bio-Kult. 
 
 

Zinobel serum mod allergi

Zinobel serum

Udover at Zinobel serum er den bedste serum, du overhovedet kan anvende, fordi den er rig på det fantastisk styrkende og helende beta-glucan,
så har Zinobel serum også  erfaringsmæssigt en overraskende gavnlig effekt i forhold til pollenallergi.

Oplever du udfordringer med løbende, kløende næse eller øjne, så viser erfaringerne, at Zinobels serum er virkelig god og effektiv.
 
Zinobel Instant Care serum er 100% dansk udviklet, og det er ganske enkelt et suverænt produkt med helt unikke og forskelligartede gavnlige virkninger. 
Du kan købe Zinobel serum lige HER

Dette er ikke en reklame, jeg er bare oprigtigt begejstret
 

Skønne, grønne falafler

Grønne falafler
  
Disse grønne falafler er lette at tilberede, de smager susende godt, og så er de ovenikøbet gode både til aftensmad, i frokostmadpakken eller som supplement til morgenmaden. Du kan derfor roligt lave ekstra, så du har i køleskabet. Her er de grønne falafler serveret med rodfrugter og sundt krydderurtedip. Grønne falafler 
 

De allerbedste fiberboller

Stenalderboller

Fiberrige og tarmbiotavenlige boller, bagt helt uden mel, glutenfri, mælkefri og særdeles fiberrige og mættende. Disse geniale boller er superlækre og virkelig velsmagende og så er de er ovenikøbet lette at bage. Bollerne indeholder fibre fra grønsager, loppefrøskaller og kerner. 
Find opkriften her Stenalderboller 
 

madplan 2.0
 
Har du lyst til tre sunde og gode uger, så kan du helt GRATIS downloade e-bogen MADPLAN 2.0 med opskrifter og madplan HER

Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig og god uge
Anette