Foråret og solen er her, og de gode nyheder er, at solens stråler er livgivende og vigtige for vores energiniveauer og sundhed. Det er også ud fra solens stråler, at vi danner livsvigtige D vitaminer, der kan beskytte os mod sygdom. For efterhånden 18 år siden, deltog jeg i et symposium i USA, hvor verdens førende D vitamin forsker fra Harvard, Michael Holick, for første gang præsenterede sin banebrydende forskning om D vitamin. Indtil da, havde det ikke været et vitamin, man regnede fior noget. Han påviste, at vi har D vitaminreceptorer overalt i kroppen, og at D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, der findes. Det kontrollerer ikke blot dit immunforsvar, det har også betydning for dit velbefindende, dine hormoner og dit blodtryk, og så beskytter det dig mod infektioner og mod forbrænding fra solens stråler. Den bedste kilde til D vitamin ER solens stråler, men Michael Holicks forskning og råd om 15-30 minutters daglig intelligent solbadning uden solcreme med faktor, startede et ramaskrig i USA, hvor man var vant til at smøre sig ind, før man gik ud i solen, uanset hudtype og længden af opholdet. Vi skal selvfølgelig opføre os intelligent i solen, men vi skal nyde den, nu den er her, for særligt her på vores breddegrader, mangler mange D vitamin, ganske enkelt fordi vi om vinteren ikke danner det. Solen står for lavt, hvis den overhovedet er fremme. Så nyd det, for blot 15 minutter dagligt tilfører mange tusinde enheder D vitamin til det lille lager, vi har i kroppen. 
 
En dansk overlæge udtalte for nogle år siden på TV2, at hvis alle danskere havde tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer, så kunne vi spare 16-17% på de samlede danske sundhedsudgifter. Jeg skrev også om den forskning i D vitamin, der blev lavet i forbindelse med Corona, der viste, at mennesker med tilstrækkeligt høje niveauer, sjældnere blev smittet. Først i år, altså efter Corona pandemien, oplyses vi fra officiel side om, at D vitamin rent faktisk har en beskyttende effekt mod vira. I England var de mere proaktive og uddelte under Corona D vitamin gratis til særligt udsatte befolkningsgrupper. Så dyrk intelligent solbadning i disse dage og dan en masse befordrende D vitamin :-)
 
Du kan også lade dig inspirere af e-bogen Fem sunde dage, der kan kickstarte en sundere levevis og hjælpe dig med optimering af din sundhed, vægt, energiniveauer og tarmbiota.  Det er nemt, bogen indeholder al den viden og de opskrifter du skal bruge, og der er mange fordele ved at følge råd og opskrifter i e-bogen Fem sunde dage, som du kan downloade til kun kr. 29,-. 
 
Herunder kan du også læse om, hvordan melatonin kan hjælpe mod overgangsaldersymptomer, og hvorfor vi kvinder skal være særligt opmærksomme i forhold til eksponering fra PFAS, for stofferne sænker fertiliten. Ikke nok med at de ikke-nedbrydelige fluorstoffer, som nogle har godkendt brugen af til stort set alting, og som derfor er overalt, potentielt kan gøre os syge, de sænker altså også kvinders fertilitet, og dermed også hele vores fremtidige eksistens her på jorden. Well done Sherlock, eller hvad det geni, der har stemplet "godkend" til anvendelse af disse stoffer, nu ellers hedder. 
 
 
Sædvanen tro, er der skønne opskrifter på programmet, denne gang i forårets tegn med Forårs smoorhie, skøn salat med stegte radiser, spidskål med asparges og rabarbersaute, der bare smager, og den skønneste blomkålspizza med asparges. Hop ud i de skønne retter og nyd weekenden i sol og glæde. Måske skulle du også lige overveje tilbuddet fra Fysio Bootcamp, der er det sted jeg personligt er glad for at træne. Kompetente fysioterapeuter, udendørs træning, godt humør og effektive resultater. Du kan læse mere herunder, og modtagere af madforlivet nyhedsbrev får 10% på de hold, deer starter op om 14 dage. Nyd det hele og ha' det rigtig godt.  
Anette     
 
 

Prøv en Forårs smoothie

Forårs smoothie
 
Denne lækre Forårs smoothie er både næringsrig og velsmagende. Ved at blende de sunde grønsager og frugter får du alle fibrene med, og vitaminerne og mineralerne bliver samtidig  lettere for kroppens celler at optage. Som en ekstra gevinst, smager den bare fantastisk godt. Du kan finde opskriften her 
 

GODT nyt om SOLLYS

Hænger anoreksi sammen med tarmmikrobiotaen?
 

Solen er her lige nu, så lad os nu bare nyde den i fulde drag. Det kan vi nemlig roligt gøre, for en svensk undersøgelse har med stor tydelighed vist, at det at komme ud i solen er sundt for os, ja ligefrem livsforlængende.

Studiet konkluderer, at kvinder, der er aktive og ofte opholder sig udenfor i solen, har en lavere dødelighed end kvinder, der undgår soleksponering. Faktisk kan man gå så vidt, som at sige, at mangel på sollys potentielt kan være lige så skadeligt for vores sundhed som at ryge cigaretter. Meget tyder også på, at sollys giver os energi. 

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Journal of Internal Medicine viser klart, at sollys er livsvigtigt for os mennesker. Nogle forskere har faktisk tolket studiet sådan, at det at opholde sig i solen er så væsentligt for vi menneskers sundhed, at det bør drøftes, om ikke det kan anses for medicinsk uetisk at rådgive om det modsatte, altså helt at holde sig fra soleksponering. Studiet viste nemlig, at de personer, der undgik solen, levede i kortere tid, end de deltagere, der hyppigt opholdt sig i solen. Faktisk blev levetiden for ikke-soleksponerede i gennemsnit reduceret med 0,6-2,1 år.  

Øget eksponering for sollys øger din levetid og giver dig mere D vitamin og energi. Solen er den mest effektive kilde til D vitamin, men i Danmark er det kun om sommeren, at solen står tilstrækkeligt højt på himlen. Disse budskaber blev også fremført i 2003 af Harvard forskeren Michael Holick, da han publicerede sine banebrydende studier om betydningen af D vitamin for sundhed og forebyggelse af sygdom. Der rejste sig en mediestorm, fordi den gængse opfattelse var, at soleksponering øgede risikoen for hudkræft. Denne overbevisning er stadig fremherskende, men måske er tiden nu inde til, at vi tager den op til revision. For sollys ER vitaliserende og livsvigtigt, og intelligent soleksponering i kortere perioder hver dag uden solcreme med faktor er også helt afgørende for en effektiv D vitamin dannelse. Er sollys livsvigtigt?

 

Derfor er D vitamin livsvigtigt

 
Mangel på D vitamin kan øge risikoen for udvikling af en lang række sygdomme, og et studie, foretaget af Statens Seruminstitut og Kræftens Bekæmpelse har vist, at mange af os danskere mangler det livsvigtige, fedtopløselige D3 vitamin om vinteren. Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nutrients.

Det er nu 18 år siden, at den amerikanske forsker Michael Holick første gang fremlagde en stort set enslydende konklusion på sit forskningsprojekt. Derfor må vi håbe, at denne nye, nu danske forskning og indsigt, langt om længe afspejler sig i større fokus på D3 vitaminniveauerne. Tilstrækkeligt høje niveauer af D3 vitamin i kroppen ER nemlig susende vigtigt for vores allesammens sundhed, og vi kan som samfund spare både sundhedsvæsenet for store udgifter og os allesammen for sygdom blot ved at måle og rådgive om, hvordan vi sikrer os tilstrækkeligt høje niveauer hele året. 
D3 vitamin er et af de vigtigste vitaminer, som vi kan danne. Det har hormonlignende status i kroppen, og netop denne status bevirker, at aktivt D vitamin er immunmodulerende, immunstyrkende og involveret i en lang række afbalancerende og sundheds-fremmende processer. Udover ovenstående eksempel har D3 vitamin stor betydning for din generelle sundhed, men også i forhold til forebyggelse af eksempelvis knogleskørhed, kræft og mange andre lidelser, herunder formodentlig også influenza, hvilket underbygges af en nyligt publiceret gennemgang af forskningen på området. 

En dansk overlæge udtalte for nogle år siden på TV2, at hvis alle danskere havde tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer, så kunne vi spare 16-17% på de samlede danske sundhedsudgifter. Mangelsymptomer på D3 vitamin er træthed, uoplagthed, smerter i led og muskler med mere. Det er ikke en god ide at mangle D3 vitamin.
Ny forskning indenfor D vitamin

 

Bliv forårsklar på Fem sunde dage

 
Fem sunde dage


Kickstart dine sundere vaner med Fem sunde dage. Her finder du viden, opskrifter og inspiration til en sundere hverdag samt opskrifter til sunde fem dage med enkle og grønne opskrifter til dagens måltider.

Lad dig inspirere og prøv Fem sunde dage, det er overskueligt, og det gør dig godt.
I e-bogen finder du lækre opskrifter og solid viden til optimering af sundhed, vægt, energiniveauer og tarmbiota på kun fem dage. Det er lige til at gå til. 

Du kan købe e-bogen Fem sunde dage lige her for KUN kr. 29,- 
Fem sunde dage

 

NY viden: PFAS sænker kvinders fertilitet

PFAS sænker kvinders fertilitet
 

Helt ny forskning, publiceret i det internationale tidsskrift Science of the Total Environment, viser, at kvinder, der har været udsat for PFAS fluorstoffer, kan have markant nedsat fertilitet - helt op til 40%.  


PFAS - de såkaldte evighedskemikalier - som er overalt i jorden, i havvandet, i drikkevandet i fødevarer samt i smudsafvisende tøj og sko, slip-let pander, maling, møbler og tøj, er således ikke blot potentielt kræftfremkaldende, men kan altså også påvirke kvinders fertilitet negativt. 

De deltagende kvinder, der havde forhøjede niveauer af PFAS i blodet, havde ifølge forskningen, gennem-snitligt 40% lavere chance for at blive gravide, end kvinder, uden forhøjede PFAS niveauer i blodet. Jo højere PFAS niveauer, jo lavere fertilitet. 

Alt, hvad vi omgiver os med, er forurenet med PFAS. De skrækkelige, toksiske stoffer, som vi slet ikke kender de langsigtede sundhedskonsekvenser af, truer os på sundheden og nu også på vores overlevelse i form af nedsat fertilitet. WHO - verdenssundhedsorganisationen - har fornylig udtrykt bekymring i forhold til den generelt nedsatte fertilitet for en ganske stor andel af jordens befolkning. Et ud af seks mennesker i verden er ramt af nedsat frugtbarhed - det kan blandt andet skyldes PFAS. 
 
Vores politikere MÅ derfor tage affære, showet med EU og kun et delvist forbud duer ikke. Vi må og skal i front i Danmark med et totalt PFAS forbud og en omgående rensning af drikkevandet. Det er vores og vores børns helbred, der gambles med, og bare det, at dette har kunnet komme så vidt, at der er tilladt import og anvendelse af så store mængder toksisk og ikke-nedbrydeligt PFAS, bør kalde på en undersøgelse af, hvor ansvaret skal placeres. For nogen skal påtage sig et ansvar for denne utilstedelige, uacceptable og vildt voldsomme generationsforurening. 
 
Vi kan ikke selv helt undgå at komme i kontakt med PFAS, som situationen er idag, men vi kan rense vores drikke-vand, undgå slip-let pander, købe økologisk og være opmærksom på tøj, maling, møbler og tæpper og meget mere. Men jeg bliver faktisk virkelig, virkelig vred over at nogen, hvis løn vi allesammen er med til at betale, har kunnet handle så uforsvarligt og direkte skadeligt i forhold til vores allesammens sundhed. Lad os få et totaltforbud, en rensning af drikkevandet og en undersøgelse for at få ansvaret placeret, for selvfølgelig skal de skyldige stilles til ansvar for dette generationstyveri. 
Hvad er PFAS og PFOS?
 
 
 

Lidt om melatonin og overgangsalder

Hormoner i topform
 

Der sker store forandringer i kvindekroppen omkring 50 års alderen, når vores østrogenniveauer falder, vores menstruationer ophører og vi dermed også ophører med at kunne få børn. Vi kalder denne fase for overgangsalderen. Udover de følelsesmæssige udfordringer denne forandring kan medføre, så oplever mange kvinder også fysiske symptomer i form af blandt andet hedeture, vægtøgninger, humørforstyrrelser og dårlig søvn. En ny undersøgelse foretaget af en international gruppe forskere viser, at kvinder i overgangsalderen formodentlig vil kunne drage fordel af tilskud af melatonin. Dette signalstof ser ud til at kunne lindre nogle af de ubehagelige symptomer, der kan opstå i forbindelse med overgangsalderen. Melatonin spiller en overordnet hormonel rolle, og forskerne bag denne undersøgelse antyder, at det kan være et drastisk fald i kvindernes melatonin niveauer, der medvirker til udvikling af disse symptomer. Derfor indikerer nedennævnte studie, at melatonin, givet til kvinder i overgangsalderen som tilskud til natten, ikke kun vil kunne hjælpe til en bedre nattesøvn, men muligvis også kan have humørforbedrende og beskyttende effekter. Forskerne bag studiet slår fast, at der er behov for yderligere forskning, men at noget tyder på, at melatoninbaseret terapi til kvinder i overgangsalderen i doser på 1-2 mg REN melatonin (ikke depot) til natten, vil kunne afhjælpe flere symptomer i forbindelse med overgangsalderen.

Hormoner dannes ud fra næringsstoffer fra den mad, du spiser, og kvaliteten har direkte indflydelse på, hvordan din organisme responderer. Sender du gode signaler, får du et godt resultat – og omvendt. Gennem sunde fedtstoffer, proteiner, kulhydrater, vitaminer og mineraler kan du hjælpe kroppen med at danne hormoner i rette kvalitet og mængde – og dermed skabe et hormonsystem i topform og balance. Fodrer du derimod kroppen med næringsfattig mad, sukker, fast-food, glutenholdig mad med mere, så kan manglen på essentielle næringsstoffer som aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler føre til nedsat hormonproduktion, og så har vi balladen.

Humørsvingninger, dårlig nattesøvn, indre uro og en vedvarende følelse af stress og manglende energi samt overvægt kan være tegn på hormonel ubalance. Der er derfor al mulig grund til at se på den måde, du lever og spiser på, hvis du oplever nogle af de ovennævnte symptomer.

Det kan du læse mere om her
Hormoner i topform
 

 
 

Prøv Fysio Boot-Camp? Suveræn træning med fysioterapeuter

 
Fysio Bootcamp
 
Personligt har jeg stor glæde af min træning med Fysio Bootcamp. Det er udendørs træning, og du kan også træne i dit lokalområdes friske natur. Du finder her motiverende fællesskaber, der støtter og løfter din udvikling. Med din egen faste fysioterapeut gennem hele forløbet, tilbyder Fysio Bootcamp os allesammen, uanset skavanker, helt perfekte rammer til en målrettet træningsoplevelse. Uanset niveau kan du deltage og vil opleve styrkeopbygning og accelereret fedtforbrænding, mens du systematisk bliver stærkere og bedre. Det er virkelig træning, som forebygger og gør glad. 

Der starter nye hold om to uger, du kan tilmelde dig her og få 10% rabat på forløbet med rabatkoden: madforlivet2023 HER 

Salat med stegte radiser

Salat med stegte radiser
 
En rigtig forårsret: Salat med stegte radiser. En skøn salat med kartofler og radiser, der egner sig perfekt til fisk, fjerkræ eller grønne frikadeller. Den er let at tilberede og frisk i smagen, jeg kan varmt anbefale dig at prøve den. Du finder opskriften lige her
Salat med stegte radiser 

 

Rabarbersaute' med spidskål

Rabarber saute' med spidskål
  
Endnu en rigtig forårsret; rabarber sauté med spidskål, asparges og nye kartofler, og den kan varmt anbefales. Du kan nyde den, som den er, men den er også velegnet som tilbehør til alle former for fisk, fjerkræ, kød eller linser. Opskrift fra bogen “Smagen af rabarber”, du finder den her 
Rabarber saute´med spidskål 
 
 

Prøv en lækker blomkålspizza

Blomkålspizza
 
Denne blomkålspizza smager fantastisk godt, pizzabunden er som navnet antyder lavet af blomkål. Det betyder, at denne blomkålspizza er både glutenfri og vegetarisk og fyldt med skønne, nærende, smagfulde og fiberrige grønsager. Blomkålspizza er let at lave og du kan ændre toppingen. 
Blomkålspizza
 
 

 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedssbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 
De får ovenikøbet en inspirerende e-bog, fyldt med opskrifter på sund og lækker aftensmad til en værdi af kr. 29,- helt GRATIS ved tilmelding. Det kan du også få som modtager af Madforlivet nyhedsbrev ved at klikke HER
 
Vidste du iøvrigt, at du kan finde alle tidligere nyhedsbreve i arkivet HER

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, er du SÅ velkommen på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig og god uge
Anette