Godmorgen fra London. Her skinner solen og foråret blomstrer. Jeg nyder London i disse dage, særligt min familie og tre dejlige børnebørn, der bor herovre. Herunder kan du finde et par af mine bedste London tips og links til skønne steder at besøge og hyggelige og særlige restaurantoplevelser, hvis du skulle finde på at lægge vejen forbi. 
 
I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev får du også lidt nyt om det livsvigtige D-vitamin, som alt for mange af os mangler. En række forskere har set nærmere på, hvad vores egentlige behov for D vitamin er, og de vurderer, at behovene er langt højere end de officielle anbefalinger. Behovene er også individuelle, og det viser sig, at D3 vitamin er det mest immunstyrkende vitamin, vi kan danne, og det kan hjælpe os med at forebygge sygdomme og infektioner. En dansk overlæge har udtalt, at hvis alle danskere havde tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer, så kunne vi spare omkring 16-17% på de samlede sundhedsudgifter herhjemme. Alligevel tilpasser vi ikke vejledningerne efter den seneste nye forskning, vi tilpasser heller ikke niveauerne efter individuelle behov, faktisk tilpasses der slet ikke noget som helst i den retning, for ingen har tilstrækkelig fokus på området vitaminer og mineraler. Tværtimod har danske læger fået påbud om at begrænse målinger af patienterness D vitaminniveauer. Det virker tudetosset, for det er ikke dyrt at analysere blodet for D vitamin og dermed både spare sundhedsvæsen og os allesammen for sygdom. Alligevel fokuseres der ikke på denne helt oplagte, forebyggende mulighed. Du kan læse og høre en læge fortælle mere om, hvad forskningen siger om D vitamin og din sundhed herunder. 
 
Det er noget så vigtigt at være fedtbevidst, faktisk mere end nogensinde. Betydningen af dine valg af kvalitetsfedt kontra det modsatte er enorm, og desværre anvendes ødelagte og raffinerede planteolier i flere og flere fødevarer. Spiser du mange forarbejdede madvarer, dårlige olier, margariner, fast-food eller færdigretter, så kan sådanne valg faktisk føre en masse dårligdomme med sig. Vælger du derimod det sunde fedt til og det dårlige fra, så giver du din krop meget af det, den trives allerbedst på. Læs med herunder, for det er slet ikke så svært at navigere sundt i junglen af fedtstoffer. 
 
Sædvanen tro finder du også delikate opskrifter på indisk kylling med spinat, svampepostej med salat, Blomkål a la Bearnaise med kylling og gulerødder, engelske Eggs Benedict og den skønneste grapefrugt smoothie. Nyd det hele og rigtig god weekend.
Anette     
 
 

Grapefrugt Smoothie

 
Grapefrugt smoothie
 
 
Lækker, frisk, skøn og velsmagende Grapefrugt Smoothie. Du finder opskriften her
 
 

Vælg det sunde fedt og gå i en stor bue udenom det usunde

 
Sundt fedt
 
Noget fedt er livsvigtigt og sundt og udgør blandt andet de beskyttende bestanddele i dine cellemembraner, andre fedtstoffer kan være decideret sundhedsskadelige og øge graden af inflammation i kroppens væv. Sidstnævnte har du bedst af at gå i en stor bue udenom. Det er faktisk helt afgørende for din livskvalitet og dit helbred at du kan kende forskel, og desværre er der ikke megen brugbar hjælp at hente i de officielle kostråd.
Lidt af hvert hver dag
Vi skal have lidt mættet, umættet og flerumættet fedt hver dag. Det er ikke svært, lidt økologisk,  gammeldags kærnet smør på brødet i stedet for pålæg og andet animalsk fedt, kan være en god kilde til det mættede fedt, der er afgørende for kønshormon- og D vitamin dannelsen. En god ekstra jomfruolivenolie i dressingen over grønsagerne vil sammen med et par mandler, valnødder eller avocado give dig de monoumættede fedtsyrer, du har brug for.
Omega 3 og omega 6 - vær kræsen
Udfordringerne opstår ofte, når vi skal vælge flerumættede fedtsyrer. Det er her, vi finder de essentielle (livsvigtige) fedtsyrer fra omega 3 og 6 familien, som vi ikke selv kan danne, men derimod skal sørge for at få hver dag igennem mad eller kosttilskud. De er sarte, og omfater blandt andet omega 3, som mange danskere mangler. Omega 3 fedtsyrer får du bedst fra kværnede hørfrø, plankton, alger eller fisk. Vær kræsen i dine valg af kilder, for mange fiskeolier kan fx være forurenede, opkoncentrerede og harske. Derfor har jeg personligt valgt hver dag at tage en spsk kværnede hørfrø samt 2-3 stk Zooca/Nordfolk omega 3 fra plankton hver dag. Derudover spiser jeg økologisk laks eller ørred et par gange om ugen. Det er alle gode og rene kilder.  
Pas på med omega 6 vegetabilske olier og margariner
Forvirringen er total, når vi skal vælge omega 6 fedtsyrer, herunder fedtsyren LA linolsyre. Denne fedtsyre er fremherskende i de fleste omega 6 rige planteolier og smørbare produkter, som vi faktisk anbefales at bruge i vores køkkener. Planteolier anprises ligefrem som sunde, men de kan udgøre en ganske alvorlig trussel mod din sundhed, hvis du får for meget. Og det er let at få for meget, for raffinerede omega 6 fedtsyrer findes eksempelvis i majsolie, vindruekerneolie, solsikkeolie, rapsolie eller andre tilsvarende raffinerede planteolier og margariner, de blandes også hyppigt i færdigrettre og fast-food og formodes at være en af de primære kilder til udvikling af høj grad af inflammation og dermed potentiel årsag til en lang række sygdomme.
Hold balance i indtaget
Forskningen har også vist os, at når du har en stor mængde Linolsyre LA og omega 6 i din kost, vil det enzym, der hedder delta-6-desaturase hurtigt blive opbrugt. Det kan være uheldigt, for det er det samme enzym, der også anvendes i omdannelsen af omega 3, fra ALA i hørfrø til de vigtige DHA og EPA, som er det omega 3, du bl.a. finder i fisk. Balance imellem indtaget af omega 3 og omega 6 er vigtigt, men i dag mangler mange omega 3 og får alt for meget omega 6. Det er dine daglige valg af mad, der kan tippe balancen og øge risikoen for udvikling af sygdom. Prioriter istedet gode, uraffinerede kilder med fokus på omega 3, DHA og EPA, for de er essentielle, altså livsvigtige, og udover en lang række sundhedsfordele, sænker de samtidig graden af inflammation i kroppens væv. Du kan læse meget mere her om Sundt fedt
 
 

Anbefales vi nok D vitamin?

 
Anbefales vi tilstrækkeligt med D vitamin?
 

Mangel på D3 vitamin er stærkt forbundet med øget risiko for udvikling af en lang række sygdomme, hvoraf flere har vist sig at kunne forbedres ganske afgørende ved enten tilstrækkelig sol- eksponering  eller ved indtag af kosttilskud med D3-vitamin. Disse sygdomme omfatter blandt andet astma, psoriasis, gigt, knogleskørhed, sclerose,  tuberkulose og infektioner.

Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3 vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne. Siden 2004 har man kendt til betydningen af D3 vitamin, og man har vidst, at hovedparten af danskerne manglede D vitamin i november måned. Primært fordi den bedste kilde til D vitamin er solens stråler, og vi har her i de nordlige lande, lange og mørke vintre. Desuden er det ikke muligt at spise sig til tilstrækkeligt D vitamin. Alligevel skulle der gå helt frem til 2020 før Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen anbefalede alle danskere at indtage D vitamin fra september til maj. 400 i.u. (10 mcg) anbefalede de, at vi tog, og primært for at forebygge knogleskørhed. Hvor disse anbefalede doser stammer fra, får stå hen i det uvisse, men det står klart, at blot en time eller to i solen om sommeren, ofte helt naturligt kan give op til 20-25,000 i.u. D3 vitamin dagligt, altså mange hundrede gange højere doser, end de officielle anbefalinger. Derfor har mange forskere da også undret sig over regeringers og styrelsernes lave D vitamin anbefalinger.

I forbindelse med et senere studie (se reference via link) screenede man rutinemæssigt ved indlæggelsen samtlige patienter på et hospital i Cincinatti, Ohio, for D-vitaminmangel. Studiet blev påbegyndt i juli 2011 og de indlagte blev tilbudt tilskud med D3 vitamin, enten for at rette op på eller forebygge mangel. Studieforløbet har kørt over syv år, og i løbet af denne tid har der være mere end 4700 patienter indlagt, hvoraf langt de fleste takkede ja til tilskud med enten 5000 eller 10.000 IU/dag D3 vitamin. På grund af bekymringer for bivirkninger gik kun nogle få med til at indtage større mængder, der spænder fra 20.000 til 50.000 IE/dag. Der var dog ikke en eneste patient, der fik D3-vitamin bivirkninger i form af hypercalcæmi eller andre former for bivirkninger, der ville kunne  tilskrives tilskud af vitamin D3. Tværtimod oplevede en del af patienterne bedring, både i sygdomme og almentilstand.  Sammenfattende var konklusionen, at langsigtet tilskud med D3-vitamin i doser fra 5000 til 50.000 IE/dag synes at være sikkert at indtage. På The Mayo Clinic i USA har man igennem mange år haft lignende erfaringer.  Anbefales vi tilstrækkeligt med D3 vitamin?

 
 

Sådan får du tilstrækkeligt D

 
Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?
 
 

Tre ting du skal vide om D vitamin:

  1. D3 vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, som vi kender, og det er videnskabeligt dokumenteret, at tilstrækkeligt høje niveauer af D3 vitamin i kroppen, kan hjælpe i forebyggelsen af en lang række sygdomme. Det er sygdomme som kræft, osteoporose, diabetes, hjertekarsygdomme samt en lang række autoimmune sygdomme.
  2. Tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer i blodet sænker graden af inflammation i kroppen. Øget inflammation indgår i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. I kombination med let vægttab kan effekten forstærkes.
  3. Tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer i blodet sænker blodtrykket og forebygger en lang række sygdomme.

Hvad skal jeg tage?

Tidligere troede vi, at D vitamin primært havde betydning for knoglesundheden, for såvel D3 vitamin og K2 vitamin hjælper kroppen med at anvende magnesium og calcium til at bygge stærke knogler. I dag ved vi, at D vitamin også har stor generel sygdomsbeskyttende effekt. Mangel på D vitamin kan ligeledes føre til forhøjet blodtryk, ligesom lave niveauer kædes sammen med en mulig øget risiko for udvikling af kræft med mere.

Jeg kan anbefale D3 vitamintilskud fra Nature’s Own eller Nani, de er gode, letoptagelige food state kvaliteter og billige. Pharma Nords D-pearls kan også anbefales. Husk også altid at tage et multivitamin tilskud af høj kvalitet sammen med dine D vitaminer, for vitaminer og mineraler spiller sammen, og D vitamin har brug for andre vitaminer og mineraler for at kunne virke effektivt. Gode multivitamintilskud kan eksempelvis være den jeg selv tager; Nature’s Own CoQ10 multi eller Terra Nova. Du kan læse mere via linket herunder.

D vitamin skal tages som kosttilskud om vinteren i Danmark, det er den bedste måde at sikre tilstrækkeligt høje niveauer, da det ikke er muligt at spise sig til tilstrækkelige niveauer. Dog kan det for mange være nødvendigt at tage året rundt. Nødvendig dosis er individuel, og vil du gerne være klogere på dine personlige behov, kan du eventuelt bede din læge måle dine D3 vitaminniveauer og dosere derefter. Du skal sørge for, at dine niveauer ligger imellem 75 og 100 nmol/l hele året rundt. 
Her kan du læse mere Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?

 
 

Ny viden om D vitamin

 

Hvorfor tilpasser styrelserne ikke deres anbefalinger efter den seneste nye forskning?

Under covid viste både lande og hóspitaler rundt omkring i verden markante og gode resultater, såvel forebyggende som behandlende med D vitamin mod Covid. Herhjemme var vi mange, der gjorde opmærksom på disse forhold, alligevel blev de først anerkendt efter, at Corona pandemien var overstået. Hvorfor tager ingen danske læger sig af at få D3 vitamin på dagsordenen, det skorter ikke på solide og gode forskningsresultater. Og hvorfor tilpasser vores styrelser ikke deres anbefalinger løbende efter forskningen? Alt peger jo på, at anbefalingerne er utilstrækkelige. 

Man får let det indtryk, at de livsvigtige vitaminer og mineraler slet ikke eksisterer for danske læger og styrelser. Hvad skyldes det, og hvorfor ser ingen en interesse i at spare mange penge på sunhdedsvæsenet via den forebyggende indsats, som tilstrækkelige D3 vitaminniveauer vil kunne medføre? – og selen, og zink, og magnesium og så videre? Du kan læse mere via links herunder.

Det blev for nylig oplyst i DR1 programmet Sundhedsmagasinet, at hvis der indføres årlige D3 vitamin målinger for alle danskere samt skræddersyede anbefalinger i forhold til D3 vitamin tilskud, når niveauerne ligger lavt, så vil der årligt kunne spares cirka 15-16% af det samlede sundhedsbudget i Danmark. Det kan undre, at ingen udviser bare den mindste nysgerrighed eller initiativ til at igangsætte nationale målinger en gang om året. 

Her kan du læse artiklen Ny forskning i relation til D3 vitamin

 
 
 

En hilsen fra London

 
 
Jeg holder meget af London, måske også fordi min ældste søn med familie bor her. Da jeg var ung, opholdt jeg mig i England i et par måneder, og der forelskede jeg mig hovedkuls, både i London, men også i selve landet og menneskene. Her lærte jeg, at rigtig meget kan løses over a nice cup of tea. I dag er besøg i London lagt ind som faste blokeringer i kalenderen, og jeg nyder det hver eneste gang, særligt selvfølgelig mine tre dejlige børnebørn. 
 
Hvis jeg skal nævne tre ting, du med fordel kan opleve i London, så er det:
 
1. Borough Market - det bedste madmarked i London og en rigtig dejlig oplevelse, som du kan kombinere med et besøg på Tate Modern og Shakespeare's The Globe.
2. Hyde Park - en tur ned igennem den smukke park er en dejlig oplevelse. Om morgenen kan du se ryttere på smukke heste, og om eftermiddagen samles englænderne på græsset, når vejret er godt. I det hele taget, gør Londons mange parker byen til noget helt særligt.
3. Notting Hill er et charmerende område med smukke huse, skønne forretninger, fantastiske restauranter og en berømt gade med en blå dør. Absolut et besøg værd. Slut af med en smoothie eller kaffe på skønne Daylesford. 
 
Har du tid til lidt shopping, kan jeg varmt anbefale Marylebone High Street. 
 
 

Autentisk indisk restaurant

Dishroom
 
Kommer du til London, så kan jeg varmt anbefale dig den autentiske, uformelle og hyggelige restaurant The Dishroom. Er I færre end seks personer, kan der ikke bestilles bord, så må man pænt line up udenfor og vente på, at der findes et bord. Det går nu forbløffende hurtigt og effektivt, og der serveres indisk te til os ventende imens. Maden er fantastisk, stemningen ligeså. Find restauranten her The Dishroom
 

Kylling m spinat indian style

Indisk kylling med spinat
 
Kan du også godt lide indisk mad, så kan du hurtigt og let lave denne ret med Indisk kylling med spinat. Du kan krydre den efter dine og jeres smagsløg og servere den med gurkemejeris og råkost. Det er en sund, børnevenlig og forholdsvis mild udgave af indisk kylling, der er virkelig god. Du kan også servere de sprøde Pappadoms eller Charpati brød til. Du finder opskriften her Indisk kylling med spinat  
 

De bedste burgers i London - også glutenfri

 
 
Får du lyst til en burger på turen til London, så kan jeg varmt anbefale Honest Burger – de laver super gode burgers, og de bedste glutenfri burger, jeg endnu har smagt. Det er et fantastisk godt koncept. Du kan  finde dem flere steder i byen, blandt andet ved King’s Cross, Liverpool Street, Soho, Notting Hill, Fitzrovia og også i Brixton, Camden, Clapham og Tooting.
 
I det hele taget er det ikke svært at leve glutenfrit i London, de fleste restauranter og forretninger har et stort og varieret udvalg. Find flere Glutenfri rejsetips. 

Otto Lenghi's nye restaurant

ROVI
 
Otto Lenghi, der er kendt for sine fantastisk velsmagende retter, har åbnet endnu en restaurant i London, nemlig ROVI. En smuk og stilfuld restaurant med et menukort, der bugner af spændende grønsagsrige retter med masser af smag og fantasi. Det er en stor oplevelse at spise på ROVI, en smagsmæssig inspirationsrejse, men heller ikke billigt. Det kan dog varmt anbefales. Du finder ROVI HER
 
 

Blomkål m estragon & kylling

Blomkålsmos med pocheret kylling
 
Denne ret kunne have været serveret på Rovi. Den smager noget så godt, nærmest som en variant af bearnaisesauce, men den er sund, let og lækker. Du kan med fordel servere blomkålsmos som tilbehør til såvel grønsager som fisk eller vegetarretter eller som her til kyllingebryst, gulerødder og broccoli. Du finder opskriften her
Blomkål med estragon og kylling
 
 

Hyggeligt at mødes med gode venner i London

 
I London mødtes jeg med Susy og Christian Grundahl til en hyggelig frokost på ROVI og dernæst kaffe på Marylebone High Street og et glas vin til at slutte af på i SoHo. Hyggeligt, inspirerende og fyldt med livsglæde og god snak. Herover ser du en af de seks retter vi fik på ROVI; spicy forårsløg med cremet gedeost og grøn sauce. Det smagte fantastisk. Fotocredit: Susy Grundahl
 
 

Eggs Benedict

Eggs Benedict

Jeg fik Eggs Benedict første gang som ung i England, og det har været min favoritspise lige siden til særlige lejligheder. Jeg har lavet en sundere version af Eggs Benedict end den traditionelle, men den smager godt, og Eggs Benedict er en sund morgenmad med spinat, økologisk laks og her stenalderbrød eller andet glutenfrit brød. Eggs Benedict 
 

Svampepostej med salat

Svampepostej

Svampepostej med salat – Glutenfri og vegetarisk. Denne svampepostej med salat er let at lave og smager fantastisk godt. Svampepostejen kan serveres som selvstændig vegetarret med en god salat til eller som tilbehør. Postejen kan let laves glutenfrit. Prøv svampepostej med salat som en skøn vegetarisk og let ret. 
Du kan finde opskriften her
Svampepostej
 

 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig og god uge
Anette