I denne uges udgave af Madforlivet nyhedsbrev sætter vi fokus på tomater. Tomaterne modnes i disse dage, og de er fyldt med sundhed, ikke mindst på grund af deres høje indhold af lycopen. Herunder kan du læse mere om, hvordan du aktiverer det sunde lycopen, og hvad det er godt for.
 
Det er sundhed, der bare smager, og i dette nyhedsbrev finder du derfor en lang række skønne og sommerlige opskrifter, der lige passer til ferie og terrasseliv. Du kan også læse og prøve et par af opskrifterne fra en helt ny bog, skrevet af Henrik og Ingo fra Garden of Lemons, der slet og ret bærer titlen Tomater. En bog, der er fyldt til randen med nytænkte og toplækre opskrifter med tomater. Jeg har ovenikøbet fået tildelt det ærefulde hverv at skrive forord til denne smukke bog, det er jeg stolt af, for den er i særklasse god. 
 
Lav en god kop kaffe eller te, og glæd dig til lidt selvforkælelse med god viden om tomater, den bedste olivenolie og mad som medicin, og et nyhedsbrev, der er fyldt med skønne og delikate opskrifter, som lige passer til sol og sommer. Nyd det hele og hinanden og rigtig god weekend.
Anette     
 
 

Forrygende ny bog om tomater - udkommer IDAG!

 
Tomater
 
Er du som jeg begejstret for tomater, så kan jeg varmt anbefale dig at anskaffe bogen om Tomater, der udkommer idag. Den er skrevet af Henrik Vilain og Ingo Schauser, der også kaldes Citrondrengene fra Garden of Lemons. De kan lave mad, så englene synger, og denne bog er fyldt til randen med nytænkte og toplækre opskrifter med tomater. 

Min fotograf Sara Galbiati og jeg selv havde lejlighed til at smage flere af retterne under vores besøg på Garden og Lemons, og hver en bid vakte begejstring. Henrik og Ingo's holdning til god mad, fremstillet af gode råvarer, afspejler sig ikke kun i deres hverdag, men også i deres bøger, hvor du finder virkelig vidunderlige opskrifter. Og her sidder jeg nu med endnu en skøn bog i hænderne, skrevet af de to herrer, nemlig denne nye bog om Tomater.

Tomater har altid haft en særlig plads i mit hjerte, og jeg nyder at dyrke tomater i alskens farver og former i mit drivhus. Fælles for alle tomater er smagen af sol og sommer. I bogen Tomater kan du udover opskrifterne også læse om tomatens historie og indhold af sunde næringsstoffer. Eksempelvis stammer tomaters røde farve fra stoffet lycopen, der er fantastisk sundt, har antioxidant effekt og dermed kan indgå i beskyttelsen af dig og dine celler. For effektivt at aktivere lycopenet og få glæde af dets gavnlige virkninger, så er det bedst at varme tomaterne op og kombinere dem med en god ekstra jomfruolivenolie. Ekstra jomfruolivenolie er i sig selv livgivende, så tomater og olivenolie er faktisk noget nær en perfekt kombination. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at dykke ned i bogens opskrifter, selv lave din tomatsauce og prøve de mange virkelig gode tomatopskrifter af, for eksempel den marokkanske tomatsalat, som du finder opskriften på herunder.  

Bogen Tomater er gennemført lækker, den er rig på viden om de sunde tomater, og som sagt fyldt med stemning, sol og skønne opskrifter. Jeg har ovenikøbet fået tildelt det ærefulde hverv at skrive forord til denne smukke bog, det er jeg stolt af, og den får mine allervarmeste anbefalinger, også som værtindegave eller hvis du vil glæde en god ven. Du kan købe bogen Tomater HER
 
 

Spis dig sund i tomater

 
Tomater
 
Tomater indeholder masser af nærende vitaminer, men det er i særlig grad stoffet lycopen, der adskiller tomater fra mange andre sunde afgrøder. Lycopen har en lang række gavnlige og forebyggende egenskaber og ser også ud til at kunne anvendes i behandlingen af en række lidelser, blandt andet visse former for kræft.

Lycopen er det stof, der giver tomaterne deres røde farve, og tomater er vores rigeste kilde til det gavnlige og beskyttende lycopen. Lycopen får du dog også fra vandmeloner, papayaer og røde grapefrugter.

Indtag af tomater kan hæmme oxidering af kroppens fedtstoffer. Kombineres opvarmede tomater med en god ekstra jomfruolivenolie, så opnåes der et optimalt resultat. Det skyldes, at tomaterne skal varmes op for at lycopenet aktiveres. Dernæst maksimeres frigivelsen og optagelsen af lycopen, når der tilsættes gode fedtstoffer. Ekstra jomfruolivenolie er også fantastisk sundt og livgivende, har en kolesterolafbalancerende effekt, og når tomaterne således beskytter kolesterolet mod iltning og øger optagelsen af lycopen, så må det være noget nær den perfekte kombination.

Der forskes dog stadig i lycopenets mange anvendelsesmuligheder, og der er stadig meget vi ikke ved. Et ved vi dog, og det er, at lycopenindholdet i hårdt tilberedte tomater mister flere af sine sundhedsgavnlige effekter. Derfor er eksempelvis hjemmelavet tomatsuppe, hjemmelavet tomatsauce, ketchup og tomatsalat med nænsomt bagte tomater det mest ideelle, såfremt målet er et højt indtag af lycopen.

Find den tomatsort, som du bedst kan lide, spis den i rå mængder friske eller bagte i salater med gedefeta og rødløg, i supper eller i en lækker tomattærte og gerne i kombination med ekstra jomfruolivenolie og friske krydderurter. Husk at tomater ikke skal køleskabet, så smager de ikke af nær så meget og modnes heller ikke fuldt og helt. 

Tomater er sunde, og du kan med stor sundhedsfordel spise masser af disse røde og supersunde frugter. Og, du læste rigtigt, for tomaten er en frugt, men de fleste af os betegner den som en grønsag, og tomater passer fint ind i den kategori også.
Her kan du læse, dele og like hele artiklen
 
 

Tomattærte

 
Tomattærte
 

Skøn og lækker tomattærte med ramsløg, der sagtens kan erstattes af hvidløg. Lige til en hyggeaften på terrassen. Du finder opskriften, der også kan laves glutenfrit her
Tomattærte 

 
 

Tomatsalat med melon

 
Tomatsalat med melon
 

Tomater, vandmelon og timian smager, og denne salat egner sig som tilbehør til kylling, fisk og grønne frikadeller. Du kananvende salaten som en frokostret eller forret. Du finder opskriften her 
Tomatsalat med melon

 
 
 

Fantastisk let og lækker tomatsalat

 
Tomater
 
Indbydende let og velsmagende tomatsalat med saft og kraft, der kan serveres til frokost eller som tilbehør til aftensmaden. Vælg tomater i forskellige sorter og farver, det ser indbydende ud, og husk at fordøjelsen allerede starter ved synet og duften af maden. Du kan finde opskriften lige HER

 

Marokkansk tomatsalat

Tomatsalat
 
Marokkansk tomatsalat med appelsin og sorte oliven er en fantastisk tomatsalat med smagsnoter fra det nordafrikanske køkken iblandet lidt sydfransk charme. Tomatsalaten med syrligtsøde appelsiner, friske tomater og salte oliven stammer fra Henrik Vilain og Ingo Schausers bog om Tomater. 
Marokkansk tomatsalat
 
 

Pizza napolitana

Pizza

Skøn og virkelig velsmagende pizza - pizza napolitana med rucola. Den er god, fremstillet af de bedste og friskeste råvarer og tilberedt efter princippet ‘less is more’. Opskriften stammer fra Henrik Vilain og Ingo Schausers bog om Tomater. 
Du finder opskriften her
Pizza napolitana med rucola

 

Tomatsalat med kylling

Tomatsalat med kylling
 
Denne lækre tomatsalat med kylling smager rigtig godt og kan anvendes som såvel en frokost- som aftensmadsret. Tomater er sunde, fyldt med næringsstoffer og smager fantastisk, særligt om sommeren, når de er i sæson. Tomater indeholder det gavnlige stof lycopen, og for at aktivere og optage lycopenet, så er det bedst at varme tomaterne op og indtage dem med lidt god olie. Derfor er tomaterne i denne salat bagt i ovnen og blandet med lidt god olivenolie. Det fremhæver også tomaternes smag. Du finder opskriften her
 

Prøv en Gazpacho

Gazpacho
 

Gazpacho er en traditionel, krydret spansk tomatsuppe, der nydes kold enten som forret eller til frokost. Den smager fremragende, er perfekt til en varm sommerdag, og der kan skrues op for smagen med chili og hvidløg eller du kan vælge en mere afdæmpet version, der er mindre krydret.
Find opskriften her

Gazpacho  

 

Prøv grønne, stegte tomater

grønne, stegte tomater
  
Stegte grønne tomater er en delikat lille og let ret. Muligvis har du set filmen af samme navn, og dermed oplevet, hvordan de lækre, stegte, grønne tomater kan bringe glæde. Benyt dig derfor af sæsonen for grønne tomater til at prøve at lave stegte, grønne tomater enten til frokost eller som tilbehør til aftensmaden. Find opskriften her
Grønne, stegte tomater

 
 

Vælg den bedste og sundeste ekstra jomfruolivenolie

 
Olivenolie

Vi har vidst det i mange år, at flere af de olier, der sælges i danske supermarkeder, er af alt for ringe kvalitet. Vi er mange, der har forsøgt at råbe myndighederne op og appellere til klarere lovgivning og flere kontroller. Vi mangler nemlig i den grad et klart og utvetydigt regelsæt på fedtområdet her i Danmark. Disse appeller har hidtil været forgæves, og de vigtige nuancer er heller ikke medtaget i de nye reviderede kostråd. Det er meget trist, for kvaliteten af de fedtstoffer, vi vælger at indtage, afspejler sig direkte i vores sundhedstilstand. Derfor skal vi ikke bare spise flere planteolier, der ofte indeholder omega 6 fedtsyrer af allerværste skuffe. Vi får nemlig generelt for mange omega 6 fedtsyrer ifht omega 3, og tipper balancen, kan det øge graden af inflammation i kroppens væv. 
 
Så vil du starte et godt sted, så invester i en god ekstra jomfruolivenolie, økologisk og på mørk flaske. Det eneste kvalitetsparameter, vi som danskere er efterladt med, når vi skal ud at købe olivenolie, er betegnelsen ekstra jomfru. En ekstra jomfruolivenolie skal nemlig jf. forordningen være uraffineret, stabil og ren. En olie, der skal kunne bære betegnelsen ekstra jomfru, må således ikke afvige fra det jomfruelige og uspolerede. Den er fremstillet af mekanisk pressede, nyhøstede oliven, den er ikke opvarmet, ikke raffineret, ikke tilsat kemi, indeholder ingen urenheder og er ikke harsk. 
 
Du kan smage, om en olivenolie er ægte ekstra jomfru, når olien dufter friskt, som nyslået græs. Det er din garanti for en frisk olie. Når olien er frisk og ekstra jomfru, så vil du også kunne smage de plantenæringsstoffer, som olien indeholder. De udmærker sig ofte ved en let kradsen i halsen, når du indtager olien. Et andet kvalitetstegn er også, at oliesmagen skal forsvinde hurtigt.

Raffinerede, harske og ødelagte olier dufter ikke friskt af græs, kradser ikke i halsen og du vil opleve en oliesmag i munden i lang tid efter indtag.

Et hurtigt bud på ekstra jomfruolivenolier, som du med sikkerhed kan købe, og som de seneste analyser viser vitterlig er ekstra jomfru, er blandt andet flg.:
1. De ekstra jomfruolivenolier, som forhandles i Coops forretninger Brugsen og Kvickly er jf. en undersøgelse ekstra jomfru og holder dermed hvad de lover.
Eksempelvis Ânglamark Økologisk, italiensk extra virgin olivenolie.
2. Min favorit olivenolie, og den jeg selv anvender hver dag, er fra Colombani. Den er god, dufter og smager fantastisk og er 100% ekstra jomfru. 
Du kan læse mere HER

 
VJeg har høstet de første tomater i drivhuset, og de smager ganske enkelt pragtfuldt. Vil du glæde dig selv eller en god ven med bogen Tomater, så kan du læse mere og købe den lige HER

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig og god uge
Anette