I denne uges udgave af Madforlivet nyhedsbrev sætter vi fokus på hjerne og hukommelse. Et nyere studie viser nemlig, at en sund levevis med flere grønsagsrige måltider og mindre kød sammen med en god nattesøvn og nul tobak, stille og roligt kan forebygge demens og stimulere hjernen og hukommelsen. En naturlig og med garanti bivirkningsfri vej for både krop og hjerne. 
 
Du kan herunder læse om, hvordan du med fordel kan indføre de gode og sunde vaner, og du kan samtidig læse om en ny bog - Mad til hjernen - der trin for trin fortæller dig om hjernens livretter, og hvordan du bedst kan stimulere den. Det er en god bog at blive klog af, for vi ved, at tarmsundheden har kæmpestor betydning for hjerne og sundhed generelt, så det, du vælger at spise, påvirker begge dele. Forskningen viser, at flere og flere sygdomme - også psykiske sygdomme og depression - kan have deres udspring i en uafbalanceret tarmmikrobiota. 
 
En af vejene du kan vælge, er den antiinflammatoriske livsstil, og har du lyst til, på helt naturlig vis, at nedbringe graden af inflammation i kroppen og hjernens væv, så kan du i denne uge - til og med søndag - købe min Antiinflammatoriske MADPLAN som e-bog til halv pris. Bogen indeholder praktisk og velunderbygget viden og opskrifter til to ugers antiinflammatorisk levevis. Rigtig mange er blevet hjulpet af bogens råd, og de velsmagende livsstilsændringer kan ofte mærkes efter kort tid. 
 
Du finder også en række skønne opskrifter herunder, Brain Booster smoothie, skøn sommersalat, broccolifrikadeller, avocadoburger samt rabarbersauté med sommerspidskål. Skøn og lækker weekendmad, og husk at lave ekstra, så du har til fryser eller madpakker. 
Nyd det hele og hinanden og rigtig god weekend.
Anette     
 
 

Brain Booster Smoothie

 
Brain Booster smoothie
 
 
Denne Brain Booster Smoothie indeholder alle de gode råvarer, som din hjerne elsker. Ved at tilberede og drikke sådan en smoothie hver dag, tilfører du både krop og hjerne masser af gavnlige næringsstoffer, og så smager den ovenikøbet godt. Du finder opskriften her 
Brain Booster
 Smoothie

 
 

NY forskning; mad og demens

 
Plantemad sænker kolesteroltallet
 

Nyere dansk forskning viser, at vores valg af mad og livsstil har stor betydning for hjernesundheden og risikoen for at udvikle demens. Ved at spise mere hjertesundt styrker du også hjernen, og det ser ud til, at du næsten kan halvere risikoen for udvikling af demens, samtidig med at du effektivt forebygger hjertekarsygdomme.

Det er forskning fra Rigshospitalet, der viser, at en sund hjertekarmæssig livsstil med masser af grønsager, sundt fedt og fisk næsten halverer risikoen for udvikling af aldersrelateret demens og hjertekarsygdomme på samme tid.

Resultaterne er særdeles brugbare, for vi har i dag ikke en effektiv behandling af demens. Den amerikanske læge Dale Bredesen publicerede for cirka syv år siden den første forskning i verden, der viste, at mad, kosttilskud og livsstil spiller en afgørende rolle i forbindelse med forebyggelse og behandling af demens. Hans behandlingsprogram er omfattende men effektivt. Dale Bredesens forskning har vist, at kost- og livsstilsændringer er effektive indsatsområder mod demens og Alzheimers sygdom. En indsats, der er helt og aldeles bivirkningsfri. Nu har danske forskere nået et lignende resultat, men fremlægger et mere enkelt behandlingsprogram, som alle vil kunne efterleve.

Studiet er baseret på spørgeskemabesvarelser og blodprøver fra 61.664 deltagere fra Herlev-Østerbroundersøgelsen. Resultaterne viste, at kombinationen af en sund livsstil uden rygning og fravær af diabetes, men derimod med daglig motion og normalt blodtryk, over en periode på mere end otte år, næsten halverede risikoen for at udvikle aldersrelateret demens. Jeg kan anbefale dig at supplere med 100-års pakken HER

Den højeste risiko for at få demens blev set blandt kvinder, der ryger og lider af diabetes, har en kort uddannelse, og er bærere af et bestemt gen, det såkaldte APOE ɛ44 genotype. Her viste studiet, at  risikoen for at udvikle demens i løbet af 10 år lå på hele 48 procent for kvinder i alderen 60-69 år, og 66 procent for kvinder over 80 år.

For forskerne bag studiet har det været afgørende at kunne øge forebyggelsesindsatsen generelt, men specielt for de bestemte dele af befolkningen, som har størst risiko for at udvikle demens. Et af målene for forskningen har således været at påvise, at enkle tiltag med sund mad, masser af grønsager, motion og ingen rygning kan have en effekt, da det skal være let og tilgængeligt for alle danskere at følge rådene og dermed sikre en bedre livskvalitet for mange, særligt ældre. Du kan læse hele artiklen her 
Halver risikoen for demens

 
 
 

Ny bog om hjernesundhed - Mad til hjernen

 
Mad til hjernen
 
 
Det er efterhånden et velkendt faktum, at der foregår en intens udveksling af signaler imellem tarm og hjerne. Denne forbindelse imellem tarm og hjerne og tilbage igen fra hjerne til tarm er interessant og betyder, at vi må se på vores tarmmikrobiom som en aktiv medspiller i vores trivsel, såvel fysisk som psykisk. 
 
Tarmmikrobiotaen består af de cirka to kilo mikrober, som vi har i tarmene, og de skal helst næres, passes og plejes, så de kan danne og sende de signaler, der koder for sundhed og livsglæde fremfor lige det modsatte. Det betyder igen, at kvaliteten af den mad, du hver dag vælger at spise, har kæmpestor betydning, for det er den mad både mikrober og signalstoffer dannes ud fra.
 
Vil du gerne vide, hvilken mad, der danner grundlag for den sundeste tarmmikrobiota og de allerbedste signalstoffer, så kan du med fordel læse denne nye bog - Hjernemad – trin for trin - skrevet af Karen Nørby. Den er vigtig, tager dig i hånden og hjælper dig med at forstå sammenhængene, så du kan kommunikere optimalt med din indre biokemi via din mad. Faktisk burde denne bog uddeles på skoler og læreanstalter, så alle børn og unge kan læse om disse sammenhænge og dermed blive i stand til at passe optimalt på deres krop, hjerne og tarm. Alle os, der nu er voksne, kan også have stor gavn af bogens vide, for bogens budskaber omfatter både hvordan du kan bedre dit helbred, humør og hukommelse, men også flere sygdomme, der kan forebygges med den rette indsats. 
 
Forskningen indenfor betydningen af en varieret og optimal mikrobiota i tarmen er eksploderet de seneste år, og meget tyder på, at selve årsagen til adskillige psykiske lidelser er at finde netop her. Det giver håb og mening for mange med såkaldt psykiske lidelser, der alt for ofte efterlades uden effektiv hjælp. Den hjælp finder du i Karen Nørbys bog Hjernemad – trin for trin. Den får mine varmeste anbefalinger, læs den og brug den, for den er fyldt med virkelig gode og brugbare råd. Du kan købe bogen HER

 
 

Sådan spiser du hjernegodt

 
 
demens kan forebygges
 
 
 
 
Antallet af ældre, der udvikler demens eller Alzheimer, er stigende i verden, og alene i Europa er der set en fordobling af antallet af borgere med demens siden 1990. The Lancet har i 2020 udarbejdet et review på baggrund af den foreliggende forskning, ligesom der i løbet af 2021 er publiceret nye og interessante resultater vedrørende forebyggende tiltag.

Ifølge disse resultater spiller livsstil som mad, bevægelse, tobak og alkohol en rolle for den stigende udvikling i forekomsten af demens. Også uddannelsesniveau, vægt og søvn har en vis betydning. Enkelte studier har også vist, at tilstrækkelige niveauer af mikronæringsstoffer som D, E, B og C vitaminer samt selen kan have betydning for sygdomsrisikoen, idet disse mikronæringsstoffer har vist en vis beskyttende effekt. Udviklingen af sygdommen er tæt knyttet til såvel for høje insulinniveauer som blodsukkerubalancer. øget inflammation og oxidativt stress i hjernens væv. Men en effektiv indsats mod demens og Alzheimer har således effekt. Faktisk kan risikoen halveres ved at ændre livsstil med flg. tiltag:

  • Lev sundt, grønt og økologisk
  • Tilstræb at holde en for dig optimal vægt
  • Sørg for stabile blodsukker- og insulinniveauer
  • Tilstræb et velbalanceret blodtryk via det du spiser og får dig rørt
  • Få dig rørt hver dag, gå, dans, svøm eller andet, som du kan lide
  • Suppler din gode mad med højkvalitets vitaminer og mineraler
  • Lad være med at ryge
  • Lad være med at drikke for meget alkohol
  • Prioriter en god nattesøvn i fuldstændigt mørke
  • Motioner din hjerne med sukoku, kryds og tværs eller andet
  • Gør noget hver dag, der gør dig glad

Ved at spise god mad med masser af økologiske grønsager, sunde fedtstoffer og gode proteiner fra fx fisk, fjerkræ eller bælgfrugter til hvert eneste af dagens måltider, så kan du komme langt i hjerne- og tarmsundhedens tegn. Ved også at bevæge din krop hver dag, hjælper du din hjerne til større sundhed og fleksibilitet.

Demens kan forebygges

 
 

Antiinflammatorisk levevis

 
Antiinflammatorisk kost redder liv
 

En undersøgelse fra Sverige har påvist, at antiinflammatorisk levevis er forbundet med lavere risiko for at udvikle blandt andet hjertekarsygdomme og kræft, og herunder altså også demens, ifølge det danske studie.

Det svenske studie blev publiceret i tidsskriftet Journal of Internal Medicine, og det interessante er, at en antiinflammatorisk levevis, meget i stil med den måde, de lever på i Middelhavslandene, også var forbundet med lavere generel risiko for at dø tidligt.

Hjertekarsygdomme betegnes i dag som en af verdens største dræbere, og en af de primære årsager til udvikling af hjertekarsygdom er høj inflammation. Der har været fokuseret meget på kolesterol i denne forbindelse, men kolesterol er samtidig et livsvigtigt fedtstof, der også har en beskyttende effekt.

Faktisk indgår høj grad af inflammation i udviklingen af de fleste af de sygdomme, som vi i dag ser i stor stil. To tredjedele af alle voksne danskere har i dag en kronisk, ofte medicinkrævende diagnose. Den lader vi lige stå lidt…

Resultaterne ved en antiinflammatorisk levevis er overbevisende. Erfaringerne – og altså nu også forskningen viser, at mennesker, der spiser en antiinflammatorisk kost og lever antiinflammatorisk og grønt får det meget bedre, og lever længere. Du kan selv have indflydelse på dit liv og forebygge sygdomme ved aktivt og helt naturligt at spise sundere. Antiinflammatorisk levevis redder liv.

I ovennævnte undersøgelse deltog 68.273 svenske mænd og kvinder i alderen 45 til 83 år, og de blev fulgt i 16 år. De deltagere, der spiste og levede efter de antiinflammatoriske kostprincipper, havde en 18% lavere risiko for dødelighed af alle årsager, en 20% lavere risiko for død af hjertekarsygdomme og en 13% lavere risiko for kræftdødelighed sammenlignet med dem, der fulgte kostprincipperne i mindre grad.

Rygere, der levede antiinflammatorisk, oplevede endnu større fordele sammenlignet med rygere, der ikke fulgte kostprincipperne.
Læs mere her
Antiinflammatorisk levevis redder

 
 

Broccolifrikadeller

Broccolifrikadeller
 

Disse broccoli frikadeller er et hit. De smager ikke alene fantastisk godt, de er også sunde og lette at lave. Du kan lave dem små eller lidt større, og eventuelt servere dem med en god tomatsalat og hjemmelavet pesto. Du finder opskriften her Broccolifrikadeller 

 

Skøn, sommerlig salat

sommerlig salat

Let, skøn og sommerlig salat, fyldt med velsmag, abrikoser og bær. Salaten smager virkelig godt og du kan servere den til fisk, grønne frikadeller eller grillmad. En salat, fyldt med sommer og sol. Du finder opskriften her
Skøn og sommerlig salat 
 
 

Antiinflammatorisk MADPLAN til 1/2 pris

 
Antiinflammatorisk MADPLAN

Har du lyst til at prøve to antiinflammatoriske uger henover sommeren og konstatere, hvor godt det kan føles i kroppen med mindre inflammation, så kan du nu og til og med på søndag købe min Antiinflammatoriske MADPLAN til KUN 49,- (norm. pris kr. 99,-)

En antiinflammatorisk levevis kan være en let og effektiv vej ud af generende symptomer, og det er også jf. en nylig svensk undersøgelse forbundet med generel højere livskvalitet og lavere generel risiko for sygdom og tidlig død at leve antiinflammatorisk. 

Bogen indeholder en fuldstændig MADPLAN til to uger fyldt med lækre, velsmagende og antiinflammatoriske opskrifter. Der er groft sagt lagt vægt på grønsager, fisk og god olivenolie, og alle opskrifter er lette at gå til, de er samtidig fiberrige og glutenfri. 

Her kan du downloade Antiinflammatorisk MADPLAN
(tilbuddet gælder til og med 9. juli
 

Avocadoburger

Avocadoburger
 

Denne lækre Avocado burger med courgette, æble-grønkåls-slaw og smørfritterede salvieblade kan tilberedes og serveres med eller uden gluten og komælk. En burger må gerne både knase, være blød og saftig, samt smage af noget sødt, surt, salt og stærkt. Denne burger opfylder alt dette, og opskriften stammer fra Henrik Vilain og Ingo Schauers bog. Avocadoburger 

 

 

Rabarbersauté med spidskål

Rabarbersauté
  
Denne delikate rabarber sauté med spidskål, nye kartofler og asparges kan varmt anbefales og kan nydes som den er, men er også velegnet som tilbehør til alle former for fisk, fjerkræ, kød eller linser. Den smager fantastisk. Opskriften stammer fra bogen “Smagen af rabarber”. Find opskriften her
 
 

Antiinflammatorisk madplan
 
Havde du lyst til at prøve den Antiinflammatorisk MADPLAN?

I næste uge kan du læse mere om de bedste former for solbeskyttelse, ligesom du kan hjælpe mig med at beslutte forsiden til min nye bog og deltage i konkurrencen om et eksemplar. Måske kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig og god uge
Anette