Denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev fokuserer på sund hud, naturlig solbeskytelse og hvilke fødevarer, der nærer og beskytter. Du kan møde den skønne og vidende Anette Kristine Poulsen, der bare ved så uendeligt meget om sund hud og hudpleje. Hun har arbejdet med hudpleje det meste af sit liv, og er også kvinden bag det velbesøgte site Beautyspace.dk. Læs mere om Anette og hent hendes gode råd herunder. 
 
Jeg vil også rigtig gerne høre din mening om, hvilken forside, der skal pryde min nye bog, og har du lyst til at hjælpe mig og sende en mail med, hvilken forside du foretrækker, så  deltager du automatisk i en konkurrence om et af de allerførste signerede eksemplarer af ´7 veje til et langt liv´, der udkommer til september. Håber du har lyst til at hjælpe ved at give din mening til kende, for din mening betyder meget.  

 
I denne uge kan du også læse nyt om Oluf Borbye Pedersen, professor og en af verdens førende forskere indenfor betydningen af et velafbalanceret tarmmikrobiom. Han opfordrer dig til at indføre én enkelt ny vane, der vil kunne hjælpe dig og din sundhed helt enormt. 
 
Sædvanen tro finder du også delikate opskrifter. Måske var det noget med den skønne hyldeblomst mocktail, den lækre tomattærte, friske tomatsalat eller grønne kartoffelsalat, eventuelt i selskab med lidt Skagen fisk? 

Nyd sommeren, hinanden og det hele 
Anette     
 
 

Sommer drink - mocktail med hyldeblomst og blåbær

 
Sommer drink - mocktail
 
 
Den lækreste og friskeste sommer drink helt uden alkohol. Mocktail'en består af hyldeblomst, citron og blåbær, og den smager fantastisk. Du finder opskriften her 
 
 

Vil du hjælpe mig med at vælge forside til min nye bog?

 
Spørgeundersøgelse
 
Nogle af jer har måske bemærket, at jeg har arbejdet hårdt og intenst på færdiggørelsen af min bog nummer 40. Den er nu ved at være klar til tryk. Jeg har tilstræbt at skabe Danmarks første praktiske og lettilgængelige lev længe-manual. I bogen finder du den seneste nye forskning på området, selvfølgelig i lettilgængelig og brugbar form, og jeg glæder mig rigtig meget til at præsentere den for dig, for emnet er spændende og noget vi allesammen kan bruge, og så er området - epigenetikken - det hotteste forskningsområde lige nu. Så glæd dig, du vil som modtager af Madforlivet nyhedsbrev få et helt særligt tilbud på bogen inden længe. 
 
Indtil da, vil jeg være mægtig glad, hvis du vil hjælpe mig med at beslutte, hvilken forside, der skal pryde bogen.Titlen er ´7 veje til et langt liv´, og disse to forsider er i spil. Hvis du vil lade mig vide, hvilken du foretrækker, så deltager du automatisk i konkurrencen om et af de allerførste signerede eksemplarer af bogen.

Vil du hjælpe mig, så svar venligst på flg.:
 
Hvilken forside kan du bedst lide?

A
eller
B
 
Send venligst dit svar til anette@madforlivet.com snarest muligt. Din mening er højt værdsat og husk venligst at skrive navn og adresse i mailen. På forhånd tak Anette

 
 

Mød skønne Anette Kristine Poulsen

 
Anette
 
Anette Kristine Poulsen er en kvinde, der ved rigtig meget om hud og hudpleje. Hun har arbejdet med hudpleje det meste af sit liv, og er også kvinden bag det velbesøgte site Beautyspace.dk. Anette er skønhedsredaktør på Børsen, forfatter til bøgerne Slip Rynkehysteriet, Superhud, Seriøst bedre hud og den fantastiske Bedre hud med årene, og så er hun fast tilknyttet TV2, hvor hun som ekspert fortæller om hud og hudpleje. 
 
Anette er også en dejlig uhøjtidelig kvinde, der har let til smil, og som hylder uvildigheden og uafhængigheden, som jeg selv gør. Hun undersøger, afprøver og anbefaler sine mange læsere, de produkter og gode råd, som hun selv har gode erfaringer med, og er hverken fortaler for mega dyre skønhedscremer eller botox. 

Anettes grundfilosofi er, at hudpleje skal komme både indefra og udefra, være konkret og veldokumenteret, og cremerne skal bestå af de allerbedste ingredienser. Dette omfattende emne uddyber Anette i hyppige og lærerige artikler på Beautyspace.dk og på Instagram under @beautyspace. Vi kvinder vil gerne bevare huden smuk, velplejet og spændstig, og derfor kan jeg varmt 
anbefale dig at følge Anettes mange gode råd. Her kan du læse meget mere om Anette Kristine Poulsen og Beautyspace og naturlig solbeskyttelse
 
 

Sådan holder du huden smuk

 
Kemi i cremer
 
Har du nogensinde tænkt over, at mænd og kvinder ældes forskelligt? Det skyldes blandt andet, at der er ganske stor forskel på mænds og kvinders hud. Det opleves ofte som, at vi kvinders hud rynker og ældes hurtigere end mænds, hvilket er temmelig irriterende.

Strukturen i huden er forskellig, selve opbygningen af hudlagene bevirker, at mænds hud er stærkere, tykkere og dermed rynker og ældes langsommere end kvinders. Mænd hud er for eksempel cirka 20% kraftigere end kvinders og indeholder også langt flere fedtceller og mere collagen. Kvinders hud er mere fleksibel og dermed også svagere i strukturen, og så bliver vores hud også markant tyndere og indeholder mindre fedt, når vi går i overgangsalderen. Det betyder, at den lettere rynker og kan blive slap. Forskellene skyldes først og fremmest forskellene i den hormonelle aktivitet, der for mænds vedkommende skyldes det mandlige kønshormon testosteron, og for kvinders østrogener.

Huden er kroppens største organ, og den har behov for tilstrækkeligt med væske og sundt fedt for at kunne næres og holde formen. Du kan nære din hud både indefra og udefra, og faktisk er noget af det bedste du kan gøre for din hud at holde den hydreret med cirka 1 ½ - 2 liter rent vand hver dag. Suppler med sunde fedtsyrer som hørfrøolie, omega 3 fra plankton (Zooca), fisk og ekstra jomfruolivenolie og suppler med bær, der er rige på antioxidanter. C vitamin indholdet i for eksempel jordbær eller havtorn er højere end i grapefrugter, og da jordbær, hindbær og solbær desuden indeholder stoffet ellagsyre, så kan disse bær faktisk virke foryngende på huden. Vores hud kræver en indsats hver dag. L
æs mere her
Sådan får du smuk hud 
 
 
 

Bedre hud med årene

 
Bedre hud med årene
 
Bogen Bedre hud med årene fortjener en masse ros. Den er skrevet af Anette Kristine Poulsen, der også er kendt som skønhedsredaktør på Børsen og forfatter til flere bøger om hud og hudpleje. Bogen er både klog, saglig og videnskabeligt velunderbygget, så den er god at læse, hvis man gerne vil være klogere på, hvad der kan være godt for ens hud. Og ærlig talt, så er den også befriende læsning. For endelig en klog kvinde, der tager livtag med de mange, ofte alt for dyre, anti-age og anti rynke cremer, der kan være fyldt med parabener og andet kemisk skidteras.

Anette præsenterer dig i denne bog for gode, brugbare og "nede-på-jorden" råd, og hylder faktisk tendensen til at vælge fornuftige, enkle cremer, fremfor de dyre prestige mærker. Men ikke alt er op til cremer og serummer, det væsentlige er ifølge Anette, at du hver dag indfører en række gode og enkle rutiner og vaner, spiser sundt, får dig rørt og sover godt. Særligt lægger Anette vægt på tilstrækkeligt med omega 3 og D vitamin, for alle disse tiltag kan være med til at holde din hud frisk og spændstig.

I bogen anbefaler Anette også periodevis faste. Det kan enten være i form af faste imellem kl. 19 og 07 om morgenen. Det kan også være en hel fastedag en gang om ugen. Sådanne pauser eller tiltag stimulerer ikke alene nydannelsen af immunforsvarsceller, men også af hudceller.

Denne bog får mine allervarmeste anbefalinger. Den er GOD, letlæselig og den bedste guide du kan have ved hånden, når du - uanset alder - skal finde gode råd til din hud. 

Du kan købe bogen her 
Bedre hud med årene
 
 

D vitamin er godt for huden, men har brug for kolesterol?

 
D vitamin

De fleste af jer, der modtager mit nyhedsbrev, kender til betydningen af D-vitamin. Det er vigtigt at have tilstrækkeligt høje niveauer året rundt, for D-vitamin modulerer og styrer immunsystemet og en hel masse andre vigtige funktioner i kroppen. Vi kan solbade intelligent om sommeren og tage D-vitamintilskud om vinteren, vi skal bare hver især sørge for at ligge på 70-100 nmol/l i blodet hele året, og det er individuelt, hvad der skal til, for at vi gør det.  
Ny forskning peger nu på en mulig sammenhæng imellem mangel på D-vitamin og så øget risiko for udvikling af hjertekarsygdomme som for højt blodtryk, diabetes, hjertesvigt og åreforkalkning. Vi ved, at tilstrækkeligt D-vitamin sænker blodtrykket effektivt, vi ved også at det til en vis grad kan beskytte os mod autoimmune sygdomme, men det er nyt for mange, at lave D-vitaminniveauer kan reducere HDL kolesterolniveauerne og øge risikoen for høje blodsukkerniveauer eller muligvis insulinresistens (forstadiet til type-2 diabetes) og kan være forbundet med lave D-vitaminniveauer og dermed øget risiko for udvikling af hjertesygdomme.  
Lavt D-vitamin kan således være direkte involveret i lavt HDL kolesterol og højt HbA1c (kendt som sladreblodsukkeret), men hvad kom først? Hønen eller ægget, kan lavt D-vitamin i blodet skyldes lavt HDL kolesterol, eller forholder det sig omvendt? For at danne D-vitamin fra solens stråler kræver det, at vi har tilstrækkeligt med kolesterol, det er nemlig kolesterolet i huden, der omdanner solens stråler til det livgivende og beskyttende D-vitamin. Det hele hænger sammen. Så sørg for at få tanket godt med D vitamin hele sommeren, og tillad ikke, at dine kolesterolniveauer bliver for lave.  
Læs mere her om D vitamin
  
 

D-vitamin og tomater beskytter huden mod solen

 
tomater
 

Der er stigende evidens for, at såvel tilstrækkeligt høje niveuaer af D vitamin samt blandt andet lycopen fra tomater kan beskytte huden mod skoldning og solstråleskader. 

Det er interessant og smart, for det betyder, at du også kan beskytte huden indefra. Flere af de råvarer, du vælger at spise, har nemlig vist sig at virke beskyttende på din hud mod de skadelige virkninger fra solens ultraviolette (UV) stråling.
 
I denne sammenhæng er carotenoider (fx. beta caroten fra gulerødder og røde peberfrugter), lycopen fra tomater og vandmelon og lutein fra broccoli og spinat særligt virksomme. Og de er samtidig super sunde.
 
Langt de fleste publicerede undersøgelser har fokuseret på netop disse tre næringsstofgrupper og har vist, at indtag i form af råvarer eller kosttilskud er forbundet med beskyttelse mod solskoldning og hudskader, så spis endelig løs af disse sunde sager. 

I studierne fik forsøgspersonerne kosttilskud bestående af 8 mg beta caroten, 8 mg lycopen og 8 mg lutein, og det gav en effektiv solbeskyttelse blandt deltagerne, der blev målt efter ti ugers indtag. 
Du kan læse mere HER og hente inspiration til opskrifter her

Sommerlig tomatsalat
(som på foto)
Delikat tomattærte (som på foto)
Hjemmelavet tomatsauce
  
 

Oluf Borbye Pedersen; Indfør én god vane og få det bedre...

 
Indfør én god vane
 
Professor Oluf Borbye Pedersen har efterhånden kortlagt en lang række sygdomme og symptomer, for hvilke vores vigtige tarmmikrobiom spiller en afgørende rolle. Tarmmikrobiomet er betegnelsen for vores cirka to kilo mikrober i tarmen, og deres kvalitet, variation og mængde er afgørende for din sundhed livet igennem. 

Tarmmikroberne lever af fibre, primært fra grønsager, der i tarmen omdannes til specielle sundhedsfremmede fedtsyrer som for eksempel smørsyre (butyrat), der styrker tarmslimhinderne og immunforsvaret. Mikroberne er også i stand til at gøre plantemadens indhold af sunde vitaminer, mineraler og polyfenoler tilgængelige og letoptagelige for kroppens celler. 
 
Olufs forskning viser blandt andet, at sammensætningen og funktionen af bakterierne i tarmen er markant anderledes blandt mennesker, der lider af blandt andet type 2 diabetes, depression, leddegigt, sklerose, skizofreni, anoreksi og demens, end blandt raske mennesker, og når den ændres til det bedre, så får den enkelte det også langt bedre. Derfor vurderer forskerne, at tarmmikrobiomets variation og mængde er helt afgørende for vores sundhed.
 
Vil du gerne styrke din tarmmikrobiota, så kan du indføre én god og effektiv vane henover sommeren; tyvstart dagen med en grøn smoothie, der indeholder cirka 200 gram sunde og fiberrige grønsager, der nærer dit tarmmikrobiom. Den ikke alene smager, den gør også grønsagernes vitaminer og mineraler lettere tilgængelige for kroppens celler. Find opskriften her
 
Psst, imorgen søndag kan du læse Mette Mølbaks fantastiske artikel om Oluf Borbye Pederesens seneste forskning i Berlingske Tidende. 

Kartoffelsalat m forårsgrønt

 
Kartoffelsalat
  
Nye, økologiske kartofler og masser af forårsgrønt er opskriften på denne virkleig velsmagende kartoffelsalat, der stammer fra Kartoffelkogebogen.
F
ind opskriften her
 
 

Skagen fisk fra Ruth's

 
Skagen fisk

Skagen fisk er en delikat og enkel fiskeret, der smager af Skagen, forår og sommer. Krydderurter, nye kartofler og en delikat beurre blanc fuldender billedet. 
Find opkriften her 
Skagen fisk fra Ruth's 

 

 
Jeg vil så gerne høre DIN mening om, hvilken forside, der skal pryde min nye bog. Har du lyst til at give din mening til kende, så skriv, om du foretrækker forside A eller B i en mail til anette@madforlivet.com. Så deltager du samtidig i konkurrencen om et signeret eksemplar af min nye bog ´7 veje til et langt liv´, der udkommer til september.
 
 
Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette