Denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev har sat fokus på vagusnerven, din vigtige tiende hjernenerve. Helt ny forskning har nemlig indikeret, at denne vigtige hjernenerve har større betydning end vi hidtil her erkendt, og at den muligvis også kan være nøglen til afhjælpning af lidelser som depression, overvægt, inflammation og alkoholisme. Læs med herunder, hvor du også kan finde redskaber og øvelser til stimulation af vagusnerven. 

Idag er sidste chance for at bruge rabatkoden LANGTLIV til ekstra 15% rabat på min nye bog ´7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener´. Rabatkoden giver jer idag mere end 30% rabat på min helt nye bog, et tilbud til alle jer, der er trofaste modtagere af madforlivet nyhedsbrev. Læs mere herunder, for det er blevet en virkelig god, smuk og brugbar bog . Danmarks første Lev-længe-manual. Glæd dig og læs mere herunder. 
 
Der er også fokus på tomater, så vi kan få fuld gavn af de sidste tomater, inden sæsonen slutter. Tomater er topsunde, og du kan hente inspiration til msalater og retter med tomater herunder, ligesom du kan læse, hvordan du bedst tilbereder dem, så du får fuld gavn af de sunde næringsstoffer. 
 
Vinderne af konkurrencen om Det kærlige måltids kogebøger er også udtrukket, det kan du også læse mere om herunder.   
 
Sædvanen tro finder du delikate opskrifter på stress-af smoothie, svampetærter, der også kan tilberedes med tomater, marokkansk tomatsalat og tomatsalat med melon, der bare smager. Rigtig god læselyst og god uge til jer og jeres kære
Anette     
 
 

Stress-af smoothie - lækker, sund og velsmagende

 
stress-af smoothie
 
 
Den lækreste og friskeste stress-af smoothie - prøv den...
Du finder opskriften her 
 
 

SIDSTE CHANCE for at købe min nye bog m ekstra stor rabat

 
7 veje til et langt liv
 
Så er det sidste chance IDAG for at få 15% ekstra rabat på min nye bog. Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå yderligere 15% rabat på den i forvejen reducerede dagspris hos Saxo. Det vil sige, at du lige nu kan spare kr. 96,- per bog, det er mere end 30% på den vejledende pris på kr. 300,-.
 
7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener er en omfattende lev-længe manual på 296 sider, hvor du finder den seneste nye forskning, også præsenteret af forskerne selv, kombineret med livsbekræftende, erfarings-baserede historier fra det virkelige liv.
7 veje til et langt liv er bogen, der præsenterer dig for den seneste nye videnskab indenfor epigenetik. I kombination med mange menneskelige erfaringer og beretninger får du via syv regulerbare og velunderbyggede aldersknapper, redskaberne til, hvordan du i videst mulig udstrækning kan holde dig rask og rørig hele livet. Der er masser at gøre, og det er ikke spor svært, for uanset alder, så er kroppen modulerbar og lydhør. Det hele er krydret med 58 fænomonale opskrifter.
 
Du kan forudbestille bogen her til særpris - BESTIL BOGEN 7 veje til et langt liv

Indsæt rabatkoden LANGTLIV til allersidst under betaling, så fratrækkes der yderligere 15% fra Saxo's i forvejen reducerede dagspris, så din samlede rabat udgør mere end 30%.

Rabatkoden indsættes til allersidst ved betaling, og den udløber i nat kl. 24. 7 veje til et langt liv er på 296 sider, udkommer den 28.09, hvor du vil få bogen tilsendt. 
Vejl. udsalgspris er kr. 300,-.
Rabatkoden kan ikke benyttes hvis man i forvejen får en Saxo Premium-fordelspris, og kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder, gælder ejheller automatisk for fri fragt. Dette er en reklame for min egen bog. 
 
 

Nyt om Vagusnerven

 
Vagusnerven
 

Den tiende hjernenerve er nervus vagus, og den er formodentlig vigtigste af vores hjernenerver. Vagusnerven – eller rettere vores to vagusnerver, for vi har et par, der opererer i hver sin side, kontrollerer det parasympatiske nervesystem, den del af nervesystemet, der sætter os og vores organer i stand til at slappe af og modvirke stress og angst. De fungerer som en slags motorvej for signaler, der sendes fra hjernen til hjertet og tarmen og omvendt.


Helt ny forskning indikerer, at denne vigtige hjernenerve har større betydning end hidtil anerkendt, og, at den udover ovennævnte, muligvis også kan være nøglen til afhjælpning af lidelser som depression, overvægt, inflammation og alkoholisme.

Stimulering af vagusnerven blev allerførst anvendt i behandlingen af epilepsi, men forskerne opdagede, at mange epilepsipatienter, udover mindre alvorlige anfald, også generelt fik det bedre, slappede bedre af, var gladere og havde en lavere grad af inflammation. I 2016 viste et studie, at stimulation af vagusnerven også kunne reducere graden af inflammation, leddegigt og Crohn’s sygdom i kroppen.

Et forskerteam med professor Chris Toumazou i spidsen er for øjeblikket i gang med at undersøge, om kontrolleret stimulation af en særlig gren af vagusnerven vil kunne påvirke signalleringen af mæthedshormoner, så en sådan behandling vil kunne anvendes i behandlingen af overvægt.

Du kan via øvelser og osteopatiske påvirkninger hjælpe en klemt eller understimuleret vagusnerve til at fungere bedre, men i dag er der også udviklet små elektriske enheder eller devices, der stimulerer nerven. Små studier har vist, at denne fremgangsmåde ser ud til blandt andet at kunne afhjælpe høj grad af inflammation og sygdomme opstået på grund af dette, træthed, hjerteproblemer og fordøjelsesudfordringer.
 
Forskerne bag vurderer dog, at langt flere sygdomme vil kunne bedres via stimulation af denne vigtige nerve og arbejder på at udvikle en teknik, der formodentlig vil kunne hjælpe mange, også mennesker med whiplash etc. Firmaet Parasym er langt fremme med deres Nurosym stimulator. Der mangler dog større studier til at underbygge effekten heraf, og det er ikke umiddelbart alle, der kan have glæde af at anvende den elektriske nervestimulator, så tal med din læge om mulighederne, før du køber eller prøv ewvt. de praktiske øvelser i artiklen her til højre. Her kan du læse hele artiklen 
Værn om vagusnerven
 
 

Stimuler vagusnerven

 
Sådan stimulerer du agusnerven
 
Nervus vagus er den længste nerve, som du har i kroppen. Den udspringer i bunden af hjernen, løber igennem en lille åbning i kraniets kant, deler sig og løber langs halsen og igennem kroppen, passerer undervejs fordøjelsessystemet, leveren, milten, bugspytkirtlen, hjertet og lungerne. Vagus nerven kontrollerer det parasympatiske nervesystem, der er den del af nervesystemet, der sørger for at du kan slappe af, ligesom den kontrollerer fordøjelsen.

Vagusnervens konstitution er væsentlig for vores helbred og udgør faktisk en nøgle til, hvor godt vores kroppe tilpasser sig blandt andet stress. Kompromitteres vagusnerven, klemmes den eller svækkes dens effekt på andre måder, eksempelvis ved trafikuheld, whiplash, fald eller blot ved muskelspændinger, så kan det være forbundet med øget risiko for udvikling af alt lige fra eksempelvis øget inflammation, hjertekarsygdomme, slagtilfælde, diabetes, depression, kronisk trætheds syndrom, dårlig fordøjelse, refluks, øget inflammation og en række autoimmune lidelser.

Vagusnerven består af både motoriske og sensoriske nerver. Cirka 30% af nervefibrene er motoriske og kontrollerer fordøjelsen. Cirka 70% af nervefibrene er sensoriske. Vagusnerven kontrollerer indirekte hjernehinden i bunden af kraniet, hvor rygmarven kommer ud, samt hjernehinderne omkring lillehjernen. En klemt eller spændt vagus nerve kan derfor eksempelvis forklare nakkesmerter øverst i nakken samt hovedpine bagerst i hovedet. Derudover fører en gren af nerven til stemmelæberne, så hæshed er også et forventeligt og hyppigt symptom på irritation af nerven.

Studier har vist, at blot fem minutters sang, humming åndedrag (Bhramari pranayama) og Ujjayi åndedræt alle har umiddelbar positiv indvirkning på vagusnerven og dermed også på blodtryk og puls etc. Ujjayi åndedrætsteknikken kender du sikkert, hvis du dyrker yoga. Hvis ikke, kan du finde mere information om denne effektive åndedrætsteknik via linket herunder. Krop og psyke hænger uløseligt sammen, og jo mere vi lærer om vagus nervens enorme betydning, også for vores psykiske velbefindende, jo større sammenhænge åbenbares der for os.

Du kan hente hjælp hos en osteopat eller dygtig kranio-sakral terapeut, der også kan lære dig, hvordan du selv kan vedligeholde en fleksibel og afslappet vagus nerve. Det er fuldstændig bivirkningsfrit og særdeles virksomt. Du kan læse hele artiklen her
Sådan stimulerer du vagusnerven
 
 
 

Vinderne er fundet. Du kan stadig nå at blive en kærlig ven

 
Det kærlige måltid
 
Vinderne af 2 eksemplarer af Det kærlige måltid's kogebøger er fundet. Tak til Jer, fordi I er blevet kærlige venner, og til lykke til de heldige vindere, der er:

Camilla Boutrup, Sabro
 
&

Bjarne Fruensgaard, Risskov

Du kan stadig nå at støtte Det kærlige måltid og blive en kærlig ven. Det Kærlige Måltid er en fantastisk og velgørende organisation, der tilbereder og leverer måltider til familier, der er ramt af akut sygdom eller på anden måde er i midlertidig nød. Det er velgørende arbejde af allerhøjeste kaliber, hvor unge frivillige laver mad til midlertidigt kriseramte familier. De gør et fantastisk stykke arbejde, og på denne måde opnåes der en positiv kombinationseffekt, hvor både kriseramte familier hjælpes med sund mad, men hvor også mange unge mennesker kan finde mening og læring. På billedet ser du stifter og ildsjæl Charlotte Thyberg, der gør en kæmpeindsats for at kunne hjælpe endnu flere sygdomramte familier. Charlotte er netop blveet kåret som Årets bedste ildsjæl. 

Har du lyst til at hjælpe Det kærlige måltid? SÅ BLIV EN KÆRLIG VEN 

Det koster kun 250 kr. at blive En Kærlig Ven, og alle pengene går til endnu flere måltider til sygdomsramte familier i Aarhus og Aalborg Kommune. Samtidig er du med til at styrke det unikke, lærerige og inkluderende fællesskab blandt de frivillige. Tilmeld dig HER
 

Nyd tomattiden...

 
Tomater
 
Tomater indeholder masser af nærende vitaminer, men det er i særlig grad stoffet lycopen, der adskiller tomater fra mange andre sunde afgrøder. Lycopen har en lang række gavnlige og forebyggende egenskaber og ser også ud til at kunne anvendes i behandlingen af en række lidelser, blandt andet visse former for kræft.

Lycopen er det stof, der giver tomaterne deres røde farve, og tomater er den rigeste kilde til det gavnlige og beskyttende lycopen. Lycopen får du dog også fra blandt andet vandmeloner, papayaer og røde grapefrugter.

Indtag af tomater kan hæmme oxidering af kroppens fedtstoffer. Kombineres opvarmede tomater med en god ekstra jomfruolivenolie, så opnåes der et optimalt resultat. Det skyldes, at tomaterne skal varmes op for at lycopenet aktiveres. Dernæst maksimeres frigivelsen og optagelsen af lycopen, når der tilsættes gode fedtstoffer. Ekstra jomfruolivenolie, økologisk og på mørk flaske, er fantastisk sundt og livgivende, har en kolesterolafbalancerende effekt, og når tomaterne således beskytter kolesterolet mod iltning, så må det være noget nær den perfekte kombination.

Der forskes dog stadig i lycopenets mange anvendelsesmuligheder, og der er stadig meget vi ikke ved. Et ved vi dog, og det er, at lycopenindholdet i hårdt tilberedte tomater mister flere af sine sundhedsgavnlige effekter. Derfor er eksempelvis hjemmelavet tomatsuppe, hjemmelavet ketchup og tomatsalat med nænsomt bagte tomater det mest ideelle, såfremt målet er et højt indtag af lycopen.

Find den tomatsort, som du bedst kan lide, spis den i rå mængder friske eller bagte i salater med gedefeta og rødløg, i supper eller i en lækker tomattærte og gerne i kombination med ekstra jomfruolivenolie og friske krydderurter. Husk at tomater ikke skal køleskabet, så smager de ikke nær så godt og modnes heller ikke fuldt og helt. Du kan læse hele artiklen her Spis dig sund i tomater 

Prøv Marokkansk tomatsalat

 
tomatsalat
  
Marokkansk tomatsalat med appelsin og sorte oliven er en fantastisk tomatsalat med smagsnoter fra det nordafrikanske køkken iblandet lidt sydfransk charme. Tomatsalaten med syrligtsøde appelsiner, friske tomater og salte oliven stammer fra Henrik Vilain og Ingo Schausers bog om Tomater. Find opskriften her
 

Små svampetærter

 
Svampetærter

Skønne svampetærter, der er delikate og velegnede som forret eller tilbehør. Du kan tilberede en stor svampetærte eller fire små af denne portion. De er lette at tilberede, kan tilberedes lige før servering. Svampetærte kan tilberedes glutenfri og vegetarisk, og svampene kan erstattes af tomater. 
Find opkriften her 
Svampetærter 
 
 

Ugens salat

Tomatsalat med melon
 
Denne tomatsalat med melon er frisk og skøn i smagen. Kombinationen af tomater, melon og timian er unik. Salaten er hurtig lige at tilberede og servere.
Du kan finde opskriften her
Tomatsalat med melon
 

 
HUSK, det er sidste chance IDAG for at købe min nye bog´7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener´ med ekstra 15% rabat. Du kan roligt glæde dig, for her er tale om en bog, fyldt med gode, velunderbyggede og positive budskaber, som vi alle kan få stor gavn og kæmpe glæde af.  Du kan stadig nå at forudbestille bogen her til særpris - BESTIL BOGEN 7 veje til et langt liv 
Indsæt rabatkoden LANGTLIV til allersidst under betaling, så fratrækkes der yderligere 15% fra Saxo's i forvejen reducerede dagspris, så din samlede rabat udgør mere end 30%. 
 
Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af min nye bog og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette