Imorgen søndag er det kålens dag. Kålens dag markerer overgangen til kålsæsonen, og dagen er oprindeligt introduceret af min gode kollega Anette Sams, der blandt andet har skrevet bøgerne Kålhydrater og Veganske kålhydrater. 
 
Vi tyvstarter fejringen af den gode ide her i Madforlivet nyhedsbrev, og derfor finder du herunder forklaringerne på, hvorfor kål er så sunde samt en masse inspirerende opskrifter med kål, så du kan starte kålsæsonen op allerede her i weekenden.  

Vi har også forlænget muligheden for at bruge rabatkoden LANGTLIV til ekstra 15% rabat på min nye bog ´7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener´. Rabatkoden giver jer idag mere end 30% rabat på min helt nye bog, et tilbud til alle jer, der er trofaste modtagere af madforlivet nyhedsbrev. Læs mere herunder, for bogen er Danmarks første Lev-længe-manual, der er både god, smuk og brugbar.  Glæd dig og læs mere herunder. 
  
I denne ekstra udgave i anledning af Kålens dag finder du som sagt også delikate opskrifter på kålrige måltider, der bare smager. Rigtig god læselyst og god uge til jer og jeres kære
Anette     
 
 

Kong kål

 
Kong kål
 
 
Kål er sundt, og denne smoothie er kongen af kål. Det er den lækreste og friskeste kål smoothie, der stammer fra Mads Bo, High on life, og den smager fantastisk - prøv den... 
Du finder opskriften lige her Kong kål 
 
 

Vi har forlænget mulighedenfor at købe min bog m ekstra rabat

 
7 veje til et langt liv
 
Vi har på grund af den store interesse, valgt at forlænge muligheden for at få 15% ekstra rabat på min nye bog. Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå yderligere 15% rabat på den i forvejen reducerede dagspris hos Saxo. Det vil sige, at du lige nu kan spare mere end 30% på den vejledende pris på kr. 300,-.
 
7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener er en omfattende lev-længe manual på 296 sider, hvor du finder den seneste nye forskning, også præsenteret af forskerne selv, kombineret med livsbekræftende, erfarings-baserede historier fra det virkelige liv.
7 veje til et langt liv er bogen, der præsenterer dig for den seneste nye videnskab indenfor epigenetik. I kombination med mange menneskelige erfaringer og beretninger får du via syv regulerbare og velunderbyggede aldersknapper, redskaberne til, hvordan du i videst mulig udstrækning kan holde dig rask og rørig hele livet. Der er masser at gøre, og det er ikke spor svært, for uanset alder, så er kroppen modulerbar og lydhør. Det hele er krydret med 58 fænomonale opskrifter.
 
Du kan forudbestille bogen her til særpris
BESTIL BOGEN 7 veje til et langt liv

Indsæt rabatkoden LANGTLIV til allersidst under betaling, så fratrækkes der yderligere 15% fra Saxo's i forvejen reducerede dagspris, så din samlede rabat udgør mere end 30%.
Rabatkoden indsættes til allersidst ved betaling. 7 veje til et langt liv er på 296 sider, udkommer den 28.09, hvor du vil få bogen tilsendt. 
Vejl. udsalgspris er kr. 300,-.
Rabatkoden kan ikke benyttes hvis man i forvejen får en Saxo Premium-fordelspris, og kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder, gælder ejheller automatisk for fri fragt. Dette er en reklame for min egen bog. 
 
 

Kål er sundt

 
Kål er sundt
 

Kål er super sundt, primært fordi kål er fiberrige og fyldt med vitaminer, flavonoider og andre plantenæringsstoffer. Kål er tarmmikrobernes livret, og derfor er masser af kål med til at skabe sund variation og diversitet i det vigtige tarmmikrobiom, der er betegnelsen for de to kilo mikrober, bakterier, svampe og vira, du har i dine tarme.

Mange typer kål kan hjælpe kroppen til afgiftning og med at forebygge sygdom. Desværre har mange danskere et anstrengt forhold til kål. Muligvis husker vi barndommens udkogte broccoli, mors blomkålsgratin eller farmors brunkål. Kål fortjener da også en bedre behandling end som så, og kål kan tilberedes let, lækkert og velsmagende. Jo mere kål der er på middagsbordet, jo mere jubler fordøjelsen, jo hurtigere bliver vi mætte og jo sundere bliver vi. Fibre fra kål binder brugt kolesterol og brugte østrogener til sig og transporterer dem ud i toilettet. Udskilles de ikke, kan de potentielt forårsage ballade i kroppens indre biokemi.

Kål skal tilberedes nænsomt og delikat og tilsættes masser af smag. Snit kål helt fint, for eksempel spidskål, grønkål, hvidkål, rosenkål eller rødkål. Mariner de fintsnittede kål i en lækker dressing med olivenolie, honning og citron og smag til med krydderier og krydderurter og lad det stå og trække før servering.

Du kan kombinere kålen med æblestykker og hakkede valnødder eller mandler. Rosenkål kan hakkes fint med æbler og vendes i en lækker dressing med olivenolie, honning og citron. Lad det trække og tilsæt mandler. Det smager fantastisk dejligt. Rå blomkål kan blendes og vendes i en lækker dressing med Acido, sennep, honning og krydderurter og kombineres med rødløg, tomater, ærter etc. til en meget lækker cremet salat. Alternativt til blomkåls bearnaise. Spidskål kan snittes fint og vendes på panden med hvidløg, chilli, revet gulerod og til sidst lidt Acido og krydderurter.

Grønkål er kongekål, og grønkål findes i mange smukke varianter. De er næringsrige og fiberrige. Tricket med grønkål er at snitte det ligeså fint som persille. Kombiner den finthakkede kål med eksempelvis let stegte stykker peberfrugt i forskellige farver, valnødder og en lækker olivenoliedressing.

Broccoli går for at være verdens sundeste grønsag, og titlen er fuldt fortjent, for broccoli indeholder nogle helt særlige næringsstoffer, som afgifter og sundhedsfremmer. Damp gerne broccolien, bland med bagte tomater, oliven og feta og lav en olivenoliedressing eller server den dampede broccoli med en dressing af blendet, kogt selleri blandet med honning, sennep. Der er masser af andre muligheder med de sunde kål. Læs hele artiklen her
Kål er sundt

 
 

Et nyt syn på kalorier

 
Er tarmmikrobiotaen bestemmende for din vægt?


Det vigtige tarmmikrobiom formes konstant, afhængigt af, hvad vi spiser. Et helt nyt studie sætter fokus på sammenhængen mellem overvægt og tarmmikrobioments evne til at optage næring fra maden. Det viser sig nemlig at være yderst individuelt og afhænge af tarmmikrobiomets diversitet og kvalitet samt transittiden, hvor meget næring, der udtrækkes af den mad, du spiser. Det forskerne kalder `energihøsten´ er således dybt individuel og afhængig af, hvilke tarmbakterier, der er dominerende i den enkeltes tarm. Tarmmikrobiomet formes igennem livet, blandt andet af den mad, du vælger at spise.

Forskerne undersøgte `energihøsten´ fra maden hos 85 overvægtige voksne danskere. Her blev såvel afføringens energitæthed som transittiden målt. Forskerne fandt til deres overraskelse, at en lang transittid i tarmen var forbundet med en større energitæthed i afføringen. De havde forestillet sig det modsatte, at jo længere tid maden opholdt sig i tarmen, jo mere næring optog den enkelte og dermed ville der være mindre næring tilbage i afføringen. Det viste sig omvendt, at jo længere tid maden opholdt sig i tarmen, jo mindre glæde og energi fik forsøgspersonerne ud af den.

Man kiggede også på tarmmikrobiomets sammensætning af bakterier, og forsøgsdeltagerne blev inddelt i grupper efter deres respektive dominerende bakteriesammensætning. Bacteroides, Prevotella, Akkermansia og Ruminococcaceae. Deltagerne med Bacteroides dominans fik mest energi ud af maden, samtidig vejede de cirka 10% mere end de øvrige deltagere, hvilket svarede til cirka ni kilo. Andre med dominans af Ruminococcaceae havde  den længste transittid. De vejede modsat markant mindre end de øvrige deltagere.

Med andre ord; Når nogle mennesker synes at have lettere ved at tabe sig end andre, skal vi måske også finde svaret i variationen af tarmenes mange indbyggere, og særligt tre dominerende typer, Prevotella, Akkermanisa og Bacteroides har betydning for vægten.

Har du overvægt af Bacteroides, så kan det være mere vanskeligt for dig at tabe dig, i modsætning til, hvis Prevotella og Akkermansia er dominerende. Hvilken af de to typer, der er mest fremtrædende, hænger blandt andet sammen med, hvad du spiser. Mennesker, der hovedsageligt spiser plantebaseret, vil have flest Prevotella og Akkermansia, hvorimod Bacteroides hersker blandt mennesker, der spiser meget animalsk protein og mættede fedtsyrer. 

Forsøgene her dokumenterer ikke endegyldigt en sammenhæng mellem mindre energi i afføringen og højere vægt, men indikationen er klar. Tarmens livretter er blandt andet kål. Læs hele artiklen her 
Et nyt syn på kalorier

 
 

Lækker kålsalat med æbler

 
Kålsalat med æbler
 
Kålsalat med æbler er en delikat og fyldig salat, der er velegnet til såvel bøffer uden kød, grønne frikadeller eller et godt stykke økologisk kød. Du kan sagtens tilberede ekstra af salaten, så der er til let frokost næste dag. Du kan finde opskriften her
Kålsalat med æbler 

Broccolisalat med dressing

 
Broccolisalat
  
Broccoli hører til kategorien: verdens sundeste grøntsager. Denne salat er mættende,  antiinflammatorisk, næringsrig og fyldt med sunde fibre. Prikken over i’et er den skønne, fyldige gulerodsdressing. Salaten er let at tilberede, passer til alle typer kød og postejer og smager forrygende godt. 
Broccolisalat med lun dressing 
 

Salat med kål og brombær

 
Salat med kål og brombær

Salat med rødbeder og brombær og friske figner er en skøn, fyldig og velsmagende salat, der kan serveres sammen med alle former for vildt, fjerkræ eller grønsagsfrikadeller med linser. Salaten er fyldt med skønne smagsvarianter, er smuk og farverig at servere og smager helt fantastisk.
Salat med brombær  
 

Vinderne er fundet. Du kan stadig nå at blive en kærlig ven

 
Det kærlige måltid
 
Vinderne af 2 eksemplarer af Det kærlige måltid's kogebøger er fundet. Tak til Jer, fordi I er blevet kærlige venner, og til lykke til de heldige vindere, der er:

Camilla Boutrup, Sabro
 
&

Bjarne Fruensgaard, Risskov

Du kan stadig nå at støtte Det kærlige måltid og blive en kærlig ven. Det Kærlige Måltid er en fantastisk og velgørende organisation, der tilbereder og leverer måltider til familier, der er ramt af akut sygdom eller på anden måde er i midlertidig nød. Det er velgørende arbejde af allerhøjeste kaliber, hvor unge frivillige laver mad til midlertidigt kriseramte familier. De gør et fantastisk stykke arbejde, og på denne måde opnåes der en positiv kombinationseffekt, hvor både kriseramte familier hjælpes med sund mad, men hvor også mange unge mennesker kan finde mening og læring. På billedet ser du stifter og ildsjæl Charlotte Thyberg, der gør en kæmpeindsats for at kunne hjælpe endnu flere sygdomramte familier. Charlotte er netop blveet kåret som Årets bedste ildsjæl. 

Har du lyst til at hjælpe Det kærlige måltid? SÅ BLIV EN KÆRLIG VEN 

Det koster kun 250 kr. at blive En Kærlig Ven, og alle pengene går til endnu flere måltider til sygdomsramte familier i Aarhus og Aalborg Kommune. Samtidig er du med til at styrke det unikke, lærerige og inkluderende fællesskab blandt de frivillige. Tilmeld dig HER
 

Let og lækker hvidkålssalat

Hvidkaalssalat
 

Der er rigtig megen mad i hvidkål, der er både en mættende, fiberrig og billig grønsag. Kål er supersundt, og denne hvidkåls salat er susende nem at tilberede. Hvidkål smager ikke af så meget, men når du lader den marinere i egen saft og tilsætter ganske få krydderier, så får den en fantastisk smag, der passer til alle former for andet tilbehør. Find opskriften her

Let og lækker hvidkålssalat
 

Ønsker du mere inspiration?

Kålhydrater
 
 
Ønsker du mere viden om, hvorfor kål er de sundeste kulhydrater, du kan spise, så er dette bogen. Forfatteren Anette Sams fortæller dig, hvorfor kulhydrat fra kål har den diametralt modsatte virkning på kroppen end de raffinerede kulhydrater i fx pasta, brød og sukker. Det kan samtidig hjælpe dig ud af insulinresistens, overvægt og livsstilssygdomme.
Du kan købe bogen lige HER
 

Ugens: Kålpizza med burrata

Kålpizza
 
Kålpizza med burrata, parmaskinke og rucola er en lækker, let og super sund spise. Den vil kunne glæde hele familien, den er let at tilberede, fiberrig og glutenfri, og opskriften stammer fra bogen Kålhydrater. Du kan finde opskriften her
Kålpizza med burrata 
 

 
HUSK, vi har lige forlænget muligheden lidt for at købe min nye bog´7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener´ med ekstra 15% rabat. Du kan roligt glæde dig, for her er tale om en bog, fyldt med gode, velunderbyggede og positive budskaber, som vi alle kan få stor gavn og kæmpe glæde af.  Du kan altså stadig nå at forudbestille bogen her til særpris - BESTIL BOGEN 7 veje til et langt liv 

Indsæt rabatkoden LANGTLIV til allersidst under betaling, så fratrækkes der yderligere 15% fra Saxo's i forvejen reducerede dagspris, så din samlede rabat udgør mere end 30%. 

 
Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af min nye bog og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette