I denne uges udgave af Madforlivete nyhedsbrev får du ny viden om bananer. De fleste af os kan godt lide bananer, og de er hyppigt i anvendt i smoothies for at tilføre fibre, mineraler, sødme og cremethed. Men måske skal vi til at lave lidt om på det, for noget tyder på, at et enzym i bananer hæmmer optagelsen af sunde flavonoider fra de øvrige ingredienser i smoothien som fx. bær, grønsager og frugt. Du kan læse mere om det hele herunder.  

Min nye bog 7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener er Danmarks første omfattende lev længe-manual. Det betaler sig at kende til såvel forskning som erfaringer indenfor området aldring, det er nemlig muligt at forhale og forsinke aldringsprocesserne og holde frisk og sund - hele livet. Bogen præsenterer dig for de seneste nye landevindinger indenfor epigenetikken, og denne veldokumenterede viden går hånd i hånd med mange menneskelige erfaringer og beretninger fra steder i verden, de såkaldte Blue Zones, hvor beboerne igennem mange år bare har levet i henhold til denne helt nye forskning. Det er ganske enkelt sund fornuft og videnskab til hverdagsbrug, fortalt i øjenhøjde.

7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener, finder du redskaberne til, hvordan du i videst mulig udstrækning kan holde dig rask og rørig hele livet. Der er masser at gøre, og det er ikke hverken fanatisk eller svært, for uanset alder, så er kroppen modulerbar og lydhør. Du har - som modtager af Madforlivet nyhedsbrev - i et par dage endnu, mulighed for at forudbestille bogen her med EKSTRA 15% rabat. 

BESTIL BOGEN HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå ekstra 15% rabat på dagsprisen hos Saxo, det vil sige, at du lige nu kan spare kr. 96,- per bog, det er mere end 30%. 

7 veje til et langt liv er på 296 sider, udkommer den 28.09, hvor du vil få bogen tilsendt.
Vejl. udsalgspris er kr. 300,-. Rabatkoden kan ikke benyttes hvis man i forvejen får en Saxo Premium-fordelspris, og kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder, gælder ejheller automatisk for fri fragt.

I denne uges nyhedsbrev finder du også en række forskeres fund i forhold til naturlig beskyttelse mod Covid. En helt ny Corona variant BA.2.86. er kommet til Danmark. Det er en version, der består af ikke mindre end 30 nye mutationer. Der hersker tvivl om vaccinernes effekt i forhold til denne nye supermuterede covidvariant. Herunder kan du læse mere om den, og hvad forskerne fandt frem til, at vi selv kan gøre. 

Du kan også helt GRATIS downloade min e-bog om Magnesium - det oversete mineral. Faktisk burde vi alle have langt større fokus på betydningen af magnesium, et mineral som mange mangler, og her i bogen kan du læse om det hele, også hvorfor formen der indtages, har så stor betydning. 

I forbindelse med udgivelsen af min nye bog i næste uge kommer jeg rundt i landet og holder foredrag. Et par af disse foredrag er åbne for alle, og du kan se hvilke herunder. Det kunne være hyggeligt at ses.  

Som vanligt finder du dejlige, velsmagende og enkle opskrifter, blandt andet på den skønneste vitamindrik, på den lækreste græske Mousakka, på en vidunderlig blomkålssalat, der eksempelvis kan serveres med de saftige kyllingehakkebøffer. 

God læselyst, god fornøjelse og 
rigtig god uge
Anette     
 
 

Den skønneste vitamindrik - fyldt med mikronæringsstoffer

 
vitamin drik
 
 
Grønsager og frugt er gode kilder til vitaminer og mineraler, og du kan supplere dagens måltider med denne velsmagende, friskpressede eller blendede grønsagssaft og dermed øge indtaget af mikronæringsstoffer. Særligt, hvis du drikker saften med det samme. Du finder opskriften her Vitamindrik 
 
 

Du kan stadig nå at benytte dig af særtilbuddet på min nye bog

 
Vinderen er fundet
 
Ønsker du dig et langt, sundt og godt liv? Min nye bog, ´7 veje til et langt liv´, giver dig banebrydende ny viden om, hvordan du selv kan påvirke sundhedheden, raskheden og livslængden  – samt værktøjerne til at gøre det.

Det er en livsbekræftende bog, der som titlen antyder sætter fokus på et sundt, godt og langt liv, og ikke mindst på, hvad vi selv kan gøre for at opnå dette. I bogen får du både velresearchet ekspertviden, skrevet i et letforståeligt sprog, og personlige, spændende og hyggelige beretninger fra mennesker, der hver især har fundet vejen til det lange og gode liv. Og så får du selvfølgelig masser af nye, lækre og velsmagende opskrifter, som tager udgangspunkt i verdens sundeste køkken; middelhavskøkkenet.

Omdrejningspunktet er ikke en fanatisk eller streng diæt, men derimod bogens syv aldersknapper, som vi med fordel kan skrue på for at få et langt og godt liv i topform. Selvom vi ikke kan stoppe tiden og forblive evigt unge, så præsenterer bogen dig for mange dagligdags tiltag, som vi selv kan iværksætte for at forsinke aldringsprocessen, reducere risikoen for mange sygdomme og lidelser og dermed øge vores generelle velbefindende. Det er selvfølgelig ikke alt, vi selv kan styre, men du kan påvirke mere end du tror via dine valg af mad, bevægelse og sociale liv.

De syv aldersknapper, som præsenteres i bogen, bygger på en ny forskningsgren, der kaldes  epigenetikken. Den sætter fokus på den del af vores arvemasse, som vi selv kan påvirke. For vores gener alene bestemmer ikke i så høj grad, som vi hidtil har troet. Vi bærer alle dispositioner for en række sygdomme i vores gener, men med vores livsstil, vores valg af mad, motionsvaner, søvn og sociale liv, kan vi selv påvirke, om disse dispositioner kommer til udtryk eller ej. Du kan blandt andet læse, hvordan du holder arvelige, potentielle sygdomsgener i ave, dæmper den inflammation, som øger risikoen for en lang række sygdomme, stabiliserer dit blodsukker, passer på dine celler og de vigtige tarmbakterier, får mere energi i hverdagen og ikke mindst forlænger antallet af gode leveår. Forskernes resultater omsættes således i bogen til konkrete værktøjer og god mad, du kan bruge i din hverdag.

Det er aldrig for sent at gå i gang. Vores krop og indre biokemi er modtagelig for gavnlige livsstilsændringer hele livet igennem.

Du har stadig mulighed i et par dage endnu for at gøre brug af det helt suveræne tilbud på min nye bog, du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev, ekstraordinært, får her:

BESTIL BOGEN LIGE HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå 15% rabat på den aktuelle dagspris hos Saxo. Det vil sige, at du lige nu kan spare kr. 96,- per bog ved at forudbestille, det er mere end 30% på den vejl. pris. 

7 veje til et langt liv er på 296 sider, udkommer den 28.09, hvor du vil få bogen tilsendt.
Vejl. udsalgspris er kr. 300,-. Rabatkoden kan ikke benyttes hvis man i forvejen får en Saxo Premium-fordelspris, og kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder, gælder ejheller automatisk fri fragt.

Dette er en reklame for min egen bog! 

 
 

Ny viden om bananer - skal vi droppe dem i smoothien?

 
bananer
 
Skal vi droppe bananer i smoothies? Muligvis, for et nyt studie viser, at enzymet PPO i bananer kan hæmme optaget af sunde flavonoider fra andre af smoothiens ingredienser som bær, frugt eller grønsager.

Et nyligt publiceret studie har vist, at enzymet PPO (polyphenol oxidase) i bananer kan forhindre kroppens optagelse af flavonoider fra de andre ingredienser i smoothien som for eksempel bær, frugt eller grønsager. Flavonoider er stoffer, der findes i planter, grønsager og frugt, og de kan have antioxidativ effekt i kroppen. Lidt ærgerligt, for de fleste kan godt lide bananer, og de tilfører ofte smoothien blødhed og sødme.

Men desværre viste resultaterne fra studiet med stor tydelighed, at biotilgængeligheden af flavonoider fra bær- og grønsagssmoothies, tilsat banan, blev reduceret. Det viste sig til gengæld ikke at være tilfældet for flavonoider i smoothies, der ikke indeholdt banan.

PPO (polyphenol oxidase) findes i en række frugter og grønsager, der altså kan påvirke tilgængeligheden af flavonoider før og efter indtagelse. Dette studie viser, at særligt banan kan begrænse biotilgængeligheden flavonoider i smoothies, men måske skal der flere studier til, så vi kan få kortlagt dette enzyms indvirkning på optaget, også i andre sammenhænge.

Kan vi spise grønne bananer i stedet?

De fleste af os kan godt lide bananer. De er bløde, de er søde, og de mætter godt og er lette at spise, men de grønne, umodne bananer kan måske være sundere at spise.

Når man høster bananer, så er de som regel grønne, og så modner bananer undervejs, når de transporteres til supermarkedet. Grønne bananer er mere bitre, mindre søde i smagen og hårdere i konsistensen, men de gode nyheder er, at de grønne bananer indeholder mindre PPO end de modne gule, OG derudover indeholder grønne bananer også det, der kaldes resistent stivelse. Når bananerne modnes, omdannes stivelsen til sukker.

Cirka 80% af stivelsen i grønne bananer er resistent stivelse, som ikke fordøjes i tyndtarmen. De betegnes ofte som fibre, og de er sunde, både ifht blodsukkerbalancen, me også ifht tarmens mikrobiota. Grønne bananer hjælper også med bedre blodsukkerbalance. Bananer mister imidlertid deres indhold af resistent stivelse i takt med, at de modnes.

Næring til tarmens mikrober

Grønne bananer er en god kilde til pektin, der er en kostfibertype, som giver hurtig mæthed, men som også kan agere som næring for tarmens mikrober. Den resistente stivelse og fibrene i grønne bananer har en slags præbiotisk effekt, så de fodrer tarmbakterierne og fremmer dannelsen af den vigtigste fedtsyre i din tarm, nemlig smørsyre eller butyrat. Når du spiser grønne bananer kan du dermed hjælpe dine tarmbakterier med at holde sig sunde og mangfoldige. Pektinen og den resistente stivelse nedbrydes, når bananer modnes.

Måske skal vi vænne os til at lave grønne smoothies, hvor vi tilsætteer avocado i stedet for banan? Du kan læse hele artiklen her
Skal vi droppe bananer i smoothies?

 
 

Ny Corona variant breder sig

Ny Coronavariant breder sig
 
Vi husker det alle; den forfærdelige tid med isolation, mundbind og sprit i lange baner. Nu er en helt ny Corona variant af muterede omikron former netop blevet navngivet, den kaldes BA.2.86. Denne usædvanlige variant er nu også kommet til Danmark, den er tidligere observeret i Israel, USA og Storbritannien.

Den nye virusvariant er usædvanlig derved, at den er udviklet på baggrund af 30 nye mutationer. Statens Seruminstitut holder et vågent øje med alvorligheden og smitsomheden af BA.2.86, ligesom de er ved at undersøge, om vaccinerne beskytter mod denne helt nye variant. Ovennævnte lande deler erfaringer og fund løbende, så vi alle kan blive klogere. Det er nemlig temmelig usædvanligt, at corona forandrer sig så markant, så hurtigt og udvikler hele 30 nye mutationer.

En anden Corona variant, der kaldes EG.5.1, har huseret i Danmark og andre steder i verden igennem de seneste måneder, og denne variant bliver mere og mere udbredt i Europa. Den adskiller sig mindre fra de tidligere varianter i forhold til BA.2.86, og symptombilledet ligner det, som vi husker fra pandemi årene. Det bliver derfor spændende at se, hvordan BA.2.86 udvikler sig. Vi må håbe, at den ikke er så slem. 

Belært af erfaringerne, har en række forskere set nærmere på, hvordan vi bedst kan forebygge angreb fra de forskellige Covid varianter. Det er faktisk muligt i en vis grad at forebygge, og du kan læse mere om forskernes fund i artiklen her til højre. 
Kan vitaminer beskytte dig?

 

Kan D vitamin beskytte dig?

Husk D vitamin
 

Kan vitaminer og mineraler beskytte dig og hjælpe immunforsvaret mod vira og covid? En gennemgang af den foreliggende forskning indenfor mikronæringsstoffers betydning for udvikling af infektioner og covid, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nutrients, viser, at mangel på specifikke mikronæringsstoffer, som vitaminerne og mineralerne selen, zink og D vitamin, kan være en del af forklaringen på nedsat immunforsvar. Vi hørte for nylig Sundhedsstyrelsen oplyse, at vaccine mod influenzavirus ikke har effekt blandt danskere under 40 år. I det hele taget er det vanskeligt at vaccinere mod virus, da vira muterer konstant. Det er det, vi ser i denne nye variant BA.2.86, der består af hele 30 mutationer. Derfor er en investering i et stærkt immunforsvar en rigtig god ide.

D vitamin kan du danne ved at solbade intelligent, men her i Danmark må vi nødvendigvis tage det i tilskudsform vinteren igennem. D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kender til. Desuden stimulerer D-vitamin modningen af immunceller.

En undersøgelse fra Los Angeles har vist, at D-vitaminmangel kan være en risikofaktor for positivt covid-testresultat. En lignende undersøgelse fra Cincinnati fandt sammenhænge mellem D-vitaminmangel og indlæggelse på hospitalet, sværhedsgrad og endda død.

Det er påvist, at D-vitamin er i stand til at reducere risikoen for covid infektion. 

Læs mere om forskningen her 
D vitamin kan beskytte dig

 

 

Selen kan beskytte dig

 
Tilskud af selen redder liv
 

Selen er et ganske lille, men vigtigt mineral, som har betydning for adskillige funktioner i kroppen. Selen styrker immunsystemet, er helt afgørende for et sundt stofskifte, fungerer som en antioxidant og beskytter mod inflammationstilstande. Det er også med til at beskytte mod hjertekarsygdomme, tidlig aldring og så har det indflydelse på især mænds kønshormoner og fertilitet.

Mange danskere mangler sporstoffet selen, og det kan selvfølgelig skyldes vores selenfattige jord, men også det faktum, at selen beskytter mod kviksølv, som vi måske har ganske høje niveauer af i kroppen, også uden at være klar over det. Amalgamfyldninger, vacciner samt et højt indtag af fisk, særligt tun og laks, kan være blandt skadesforvolderne.  

I forhold til immunforsvaret ved vi, at mennesker med tilstrækkeligt høje selen niveauer i blodet er mere modstandsdygtige overfor sygdom og infektioner. Studier har desuden vist, at raske voksne med let mangeltilstand af selen får væsentligt forbedret immunrespons ved tilskud af selen. Man har således kunnet måle både kortere varighed af virusinfektion og bedre immunrespons, når der gives selentilskud. Vi styrker blandt andet kroppens modstandskraft med forskellige vitaminer og mineraler – og her er selen især værd at fremhæve. Du kan læse mere om den helt nye forskning i selen herunder. 

Læs hele artiklen her Vitaminer og mineraler kan beskytte dig

 

Vælg food state selen

 
Selen
 

Selen er et sporstof, der findes i alle levende celler. Selenholdige proteiner spiller en væsentlig rolle for immunforsvaret og indgår i beskyttelsen mod infektioner, men har også betydning for kroppens energiproduktion og aldringsproces.

Jorden her i Europa indeholder lave niveauer af selen, hvilket betyder, at de fleste indbyggere generelt indtager for lidt selen til, at cellerne kan fungere normalt. Vores kilder til selen i denne del af verden er hovedsageligt kød og fisk, men vi får også lidt ved indtag af rigtigt fuldkornsbrød. Såfremt vi skulle spise os til tilstrækkeligt høje selenniveauer via maden, ville vi skulle spise så meget, at det ganske enkelt ikke er muligt for et almindeligt menneske.

Derfor er det optimalt at indtage tilskud af selen på daglig basis. Det beskytter, men det er også vigtigt, at det er organisk food stat selen, du vælger. Uorganisk selen kan i for høje mængder være decideret giftigt at spise. Desværre tilsættes mange vitaminpiller uorganisk selen. Ønsker du et optimalt indtag af selen, så vælg organisk selen i form af food state selen eller organisk bundet selen. Det er eksempelvis Pharma Nords selen eller Nature's Own

 

 

Her holder jeg åbne foredrag i den kommende tid

 
Foredrag
 
Flere af jer har spugt om jeg kommer rundt i landet og holder foredrag. Dette efterår er fyldt op, og et par af foredragene er åbne for alle. Har du også lyst til at komme forbi til et hyggeligt og inspirerende foredrag, så finder du efterårets åbne foredrag her:

1. På udgivelsesdagen - på torsdag - gæster jeg Kristian F. Møller boghandel og fortæller om min nye bog - 7 veje til et langt liv - Den 28.09.23 kl 18.30 - UDSOLGT

2. Dagen efter - altså på fredag den 29.09.23 afholder jeg et online Webinar hos Zevio - også om 7 veje til et langt liv - Det er kl. 11.00, det foregår online og er GRATIS Det varer 30 minutter og du kan TILMELDE dig lige HER

3. Jeg gæster også Tidslerne i Kolding med mit foredrag Mad mod kræft. Det er den 12.10.23 og du kan TILMELDE dig HER

4. Jeg glæder mig også til at komme til Brædstrup Bibliotek, her fortæller jeg mere om 7 veje til et langt liv den 08.11.23 kl. Du kan TILMELDE dig HER

5. Jeg kommer også til Beder den 25. oktober, mere herom på torsdag.
 
6. Du kan også se mig LIVE på Bogmessen den 3. november, mere herom senere.

Jeg håber vi ses Anette

Kyllingehakkebøffer

 
Kyllingehakkebøffer
  
Skønne og velsmagende kyllingehakkebøffer, der her serveres med cremede rødbeder, men som også er perfekte sammen med blomkålssalaten her til højre. Kyllinge-hakkebøffer er delikate, lette at lave og med velsmagende. Find opskriften her
 

Lækker blomkålssalat

 
Blomkålssalat

Dette er en anderledes version af blomkålssalat, hvor blomkålen blendes, og det giver en overraskende delikat og cremet salat. Blomkålssalat er sund og passer fint til såvel fisk som kød eller som supplement til vegetariske middagsretter. Find opkriften her 
Lækker blomkålssalat
 
 

Den skønneste Moussaka - græsk og velsmagende

Moussaka
 
Den skønneste Moussaka, der smager og mætter. Moussaka stammer fra Grækenland og er en krydret og lækker ret med kartofler, krydderurter og oksekød. Du kan finde opskriften her Moussaka 
 

GRATIS e-bog til dig som modtager af Madforlivet nyhedsbrev

 
Magnesium
 
Alle danskere burde kende til betydningen og de store sundhedsfordele ved at have tilstrækkeligt høje magnesiumniveauer i kroppen. Magnesium er et overset mineral, men  mineralet har afgørende betydning for muskelaktivitet, knoglesundhed, nervesignalering, hukommelse og meget, meget mere. Alligevel er dets afgørende betydning stærkt underkendt, og magnesium er i dag en mangelvare hos de fleste danskere. Læs med her, hvorfor, hvordan, hvorfra og hvilken form, der bedst optages. Du kan som modtager af Madforlivet nyhedsbrev downloade min e-bog Magnesium - det oversete mineral helt GRATIS lige her
Magnesium
 
 

7 veje til et langt liv
 
Min nye bog´7 veje til et langt liv´udkommer på torsdag, og du kan liige nå at gøre brug af det ekstraordinært gode tilbud inden. Benyt dig af den favorable rabatkode, der giver ekstra 15% rabat. Bestil bogen her  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå 15% rabat på den aktuelle dagspris hos Saxo. Det vil sige, at du lige nu kan spare kr. 96,- per bog ved at forudbestille, det er mere end 30% på den vejl. pris på kr. 300,-. Bogen udkommer den 28.09.23.  

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af min nye bog og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette