IDAG udkommer min nye bog 7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener.  Tak for en fantastisk modtagelse af bogen, det er overvældende og dejligt at mærke dn store interesse. Du kan i et par dag endnu benytte dig af den ekstraordinære rabatkode på 15%. Det kan du læse mere om herunder. 
Her til formiddag kan du høre mig fortælle om bogen i radioen - på P4 formiddag - det er cirka 10,35, det går løs. I aften fejres udgivelsen hos Kristian F. Møller på Store Torv i Aarhus for fulde huse. Jeg glæder mig. Du kan også læse om bogen i Alt for Damerne og i Aarhus Onsdag i denne uge.  
 
I dette nyhedsbrev kan du læse mere om, hvornår vi egentlig er midaldrende og hvornår vi er gamle. Du kan læse om epigenetik, og om den sunde middelhavsmad og meget andet, vi kan gøre for at holde os sunde og raske - hele livet.
 
Og så er det tid til D-vitaminerne. Et nyere studie peger på interessant nyt. For det første viser det, at doseringen af D vitamin bør foretages individuelt og afhænge af personens vægt  - og faktisk også hudfarve. Mennesker med højt BMI har behov for to til tre gange højere doser end normalvægtige. Et andet studie tyder på, at mørk hudfarve også stiller højere krav til dosis. Det er vigtig viden, for de anbefalede anbefalinger på 400 i.u. dagligt kritiseres for at være sat for lavt, og knap halvdelen af alle danskere ligger for lavt på D3-vitamin om vinteren, heraf mange unge. Det duer ikke, for D3 vitamin kan beskytte os mod en række sygdomme, herunder også vira. Et nyere studie viser, at blandt en større gruppe normalvægtige, der fik 2000 i.u. D vitamin dagligt, var forekomsten af kræft hele 38% lavere, sammenlignet med dem, der indtog samme dosis, men havde et højere BMI. 
Hold da op, hvor kunne vi efter min mening spare penge og lidelse ved at indføre årlige, lægelige monitoreringer og målinger og sikre, at alle danskere havde tilstrækkeligt høje niveauer året rundt. Du kan læse mere herunder. 
 
Sædvanen tro finder du også nye, inspirerende og delikate opskrifter her i nyhedsbrevet. Først og fremmest en opfordring herfra til at følge bølgen og trenden og spise professorens energigrød om morgen, her får du den i version 2.0. Du finder også opskriften på en lækker antiinflammatorisk smoothie, en skøn bønnesalat, en virkelig vidunderlig efterårssalat samt små tomattærter og det skønneste auberginefad med kikærter. Mad til weekenden, der bare smager. Der er mange velsmagende muligheder.
Pas på jer, ha' det godt og GOD læselyst med STOR tak for jeres store støtte og opbakning til mig og min nye bog.
Anette     
 
 

Professorens grønne energigrød version 2.0

 
Professorens grønne energigrød version 2.0
 
Professorens grønne energigrød er gået viralt, og rigtig mange danskere og nordmænd starter nu dagen ligesom professor Oluf Borbye Pedersen med 4-500 gram sunde, friske og blendede grønsager og frugt. Det giver energi og super næring til dine tarmmikrober.  Jeg kan kun sige; prøv den, eventuelt også som smoothie. 
 
 

IDAG udkommer bogen. Få ekstra 15% rabat - gælder få dage...

 
7 veje til et langt liv
 
Min nye bog hedder 7 veje til et langt liv , og den præsenterer dig for den seneste nye  videnskab indenfor epigenetik, der er læren om, hvordan du i videst muligt omfang kan få det bedste ud af dine gener og holde dig rask og rørig hele livet. Tidligere troede vi, det var generne, der bestemte, idag ved vi, at vores daglige valg af levevis spiller en kæmpe stor rolle. Der er masser at gøre, det er ikke spor svært, tværtimod, så smager det godt, og du vil føle dig godt tilpas. Uanset din alder, så er kroppen modulerbar og lydhør. Du finder redskaber til et godt og langt liv i raskhed og glæde lige her.
Du kan forudbestille bogen 7 veje til et langt liv til særpris...

BESTIL BOGEN HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV ved betaling kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå ekstra 15% rabat på dagsprisen hos Saxo. Tilbuddet gælder få dage endnu. 

Vejl. udsalgspris er kr. 300,-. Rabatkoden kan ikke benyttes hvis man i forvejen har Saxo Premium-fordelspriser, og kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder, gælder ejheller automatisk for fri fragt. Du kan købe 7 veje til et langt liv HER

Dette er en reklame for min egen bog
 

Hvornår er man midaldrende og hvornår er man gammel?

 
Hvornår er man midaldrende og hvornår er man gammel?
 

Vi danskere lever længere og længere, og derfor kan det give god mening at pudse begrebet ”gammel” af. Men samtidig kan vi med stor fordel også sætte øget fokus på selve kvaliteten af vores leveår. Det kan du læse meget mere om i bogen 7 veje til et langt liv.

Der er ikke et entydigt svar på dét at blive midaldrende. Nogle vil sige, at “midalderen” starter i 40’erne, og andre vil måske sige først i 60’erne.

For kvinder kunne det give mening at sige, at man er midaldrende, når overgangsalderen starter – i gennemsnit som 52-årig. Her stopper vi kvinders reproduktionsevne, og det påvirker både fysisk og mentalt. For mænd kunne man måske anvende begrebet midtvejskrise, som gennemsnitligt opstår blandt 44-årige mænd, at netop her på dette tidspunkt er man midaldrende.

I sidste ende kan man argumentere for, at det at være midaldrende måske er mere en både fysisk og mental følelse, end blot et simpelt tal.

På samme måde er der ikke en entydig definition på, hvornår man kan betegnes som gammel eller ældre. WHO definerer 65-årige som ”ældre” og 80-årige som gamle.  FN arbejder med en international grænse på 65 år for begge betegnelser.

I Japan diskuterer man, om denne “ældre” grænse bør sættes op til 75 år, for i Japan har man en anden tilgang til og respekt for alderdommen og den erfaring, der følger med, end vi har i Danmark.

Men hvad er det i virkeligheden, der kendetegner det at blive midaldrende – ældre? Er det blot et tal? Eller handler det hele i virkeligheden ikke om, hvordan vi har det?

I mine øjne giver det ikke så meget mening blot at definere alder som et tal. For et tal er fakta og kan i virkeligheden jo slet ikke diskuteres. Langt mere interessant er det at se på kvaliteten af vores liv og helbred. Er vi sunde og raske? Lykkelige? I stand til at klare os selv?

Faktum er, at vi bliver ældre og ældre. Heldigvis ser det også ud til, at både det mentale og fysiske helbred følger med. At blive ældre skal jo helst ikke betyde, at vi blot får flere år, hvor vi føler os kørt ud på livets sidespor og muligvis oplever os selv som en belastning, men i stedet at vi får flere år med et godt helbred, livskvalitet og glæde, og hvor vi er i stand til at tage vare på os selv. Hvordan du gør det, kan du læse mere om i min bog 7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener. 

Du kan læse, dele og like hele artiklen her
Hvornår er man midaldrende og hvornår er man gammel?

 
 
 

Hvad er epigenetik?

 
Hvad er epigenetik?


Vil du gerne leve et langt og godt liv? Så skal du vide, at du selv kan påvirke din levealder og dit helbred i positiv retning i langt højere grad, end vi hidtil har troet.

Det viser et helt nyt forskningsområde, der kaldes epigenetik, som betyder “oven på og rundt om generne” – og er et udtryk for de livsstilsmæssige påvirkninger, der løbende kan have indflydelse på dine medfødte geners udtryk. Epigenetik er et samlet udtryk for den forskningsretning, der undersøger, hvordan vores livsstil – herunder både mad, motion, sociale relationer, mental balance, vægt, stress, rygning, alkohol og forurening – kan påvirke de gener, vi har fået med fra fødslen. 

Kort forklaret er dit genom betegnelsen for din samlede biologiske arvemasse. Dit epigenom derimod er en del af arvemassen, som ifølge forskerne ser ud til at være påvirkeligt og dynamisk. Det betyder, at du ikke nødvendigvis behøver blive et offer for dine nedarvede gener. Selvom du skulle være arveligt disponeret for visse sygdomme - det er vi stort set alle sammen - så har du faktisk takket være epigenetikken en reel chance for at påvirke generne, så disse dispositioner ikke kommer til udtryk.

Studier viser endda, at det aldrig er for sent at gå i gang. Mennesker helt op i 70 års-alderen kan øjensynligt reducere risikoen for tidlig død af alle årsager med helt op til 50 % blot ved at ændre deres mad- og motionsvaner.

Epigenomer kan forklares som små mærker, der afsættes på vores gener. Mærkerne affødes af vores valg af livsstil. Afhængigt af, hvilke instrukser, de epigenetiske mærker afsætter, vil et gen kunne aktiveres eller de-aktiveres, og dine genetiske dispositioner aktiveres eller forblive inaktive.

Det positive er, at vi ved at spise en sund, økologisk og antiinflammatorisk mad, røre os på daglig basis, have meningsfulde relationer til andre mennesker og holde måde med alkohol og stress, kan vi altså lægge ti år eller mere til vores liv, forsinke aldringsprocessen, forebygge sygdomme og holde både krop og hjerne i bedst mulig form. 
 
Epigenetikken er et forholdsvist nyt forskningsområde, et område i rivende udvikling. Det er interessant og særdeles brugbart for os allesammen at vide, at der er en hel del, vi selv har indflydelse på, og at vores valg af livsstil kan påvirke både helbred og livslængde positivt. 
 
Du kan læse meget mere i min bog
7 veje til et langt liv,
og du kan læse mere her 
Hvad er epigenetik? 
 
 
 

Dit sundeste madvalg

 
Spis middelhavsmad

Friske økologiske grøntsager i store mængder, hummus, sundt fedt i form af gode jomfruolier samt skønne krydderurter er nogle af de ingredienser, som middelhavskøkkenet sværger til. Alle os, der bor i Norden, kan med fordel kigge sydlændingene over skulderen, for middelhavsmad har, udover at være antiinflammatorisk og blodsukkerstimulerende, også en lang række andre fordele. Derfor har jeg også valgt middelhavskosten, som den fremtrædende i min nye bog “Syv veje til et langt liv ”.

For at få et langt og sundt liv er det vigtigt, at vi giver vores celler det optimale miljø at arbejde i, og her er maden et af de allervigtigste redskaber i værktøjskassen. 70 % af vores immunsystem sidder i forbindelse med tarmene, og middelhavsmaden er kendt for både at bedre fordøjelsen og tarmmikrobiomet til gavn for immunsystem og alle de signaler, som rundsendes blandt kroppens celler og organer.

Vi ved, at sund middelhavsmad, tilberedt af gode, økologiske råvarer, effektivt kan forebygge sygdomme, som skyldes inflammation, såsom hjertekarsygdomme, diabetes, kræft og demens, og at det på blot få uger vil kunne sænke et for højt kolesteroltal. Desuden er det mad, der giver energi, styrker din hjerne, dit hjerte, dit velvære og dit humør. Og så både smager det godt og ser forførende ud på tallerkenen med alle dets dejlige farver.

Men hvad er middelhavsmad så helt præcist? Middelhavskost består af mad tilberedt fra bunden af årstidens friske råvarer. Herunder mange, farverige grøntsager, bælgfrugter, frugter og bær samt krydderurter og krydderier. Derudover er måltiderne rige på nødder, frø, kerner, fisk og masser af ekstra jomfruolivenolie. Det er et lavt indhold af mættet fedt og et højt indhold af kostfibre. Og så er det et fravalg af alt for mange kød- og mejeriprodukter og præfabrikerede færdigretter.

Til gengæld kan et lejlighedsvist godt glas rødvin sagtens finde vej til middagsbordet, men nøgleordene her er mådehold – og nydelse. For det er ikke bare mængderne, der mætter, det er også farverne, duftene og nærværet omkring spisebordet.

I min nye bog 7 veje til et langt liv kan du læse meget mere om middelhavsmad og hvordan du kan opnå det gode, lange liv. Her finder du også lækre og sunde opskrifter, som jeg viderebringer fra lokale kvinder, jeg har mødt på mine mange rejser i området. I bogen finder du også De syv aldersknapper, som du kan anvende og skrue op eller ned for, afhængig af formåen og tid. 
Du kan læse hele artiklen her Spis middelhavsmad og lev længere

 
 

Antiinflammatorisk smoothie

 
antiinflammatorisk smoothie
 
 
Antiinflammatorisk bær smoothie smager fantastisk og er super let at lave og sund at starte dagen med. Du kan også sagtens tage den med dig, hvis du har travlt. Antiinflammatorisk bær smoothie er en let og lækker morgenmad eller perfekt som et mellemmåltid. Find opskriften her
 
 

Antiinflammatorisk salat

 
Antiinflammatorisk bønnesalat
 

Denne opskrift på antiinflammatorisk bønnesalat er både velsmagende og enkel. Bønnesalaten er fyldt med næring, den er antiinflammatorisk, og den mætter godt. Du kan anvende frosne eller friske grønne bønner eller asparges – eller begge dele. 
Du kan finde opskriften her
Antiinflammatorisk salat
 
 

Nyt om D vitamin

Nyt om D vitamin
 
Der hersker ingen tvivl om, at D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i vores kroppe. Det dannes ud fra solens stråler, der, når de rammer kolesterolet under huden, via lever og nyrer omdannes til aktivt D vitamin, og det er i stand til at beskytte os mod en lang række sygdomme, lige fra vira til en vis beskyttelse mod kræft.  

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle danskerne tager 400 i.u. dagligt vinteren igennem. Det skyldes, at vi ikke kan spise os til D-vitamin, og at solen er sparsom og står lavt i vintermånederne. De fleste danskere har også opbrugt deres depoter fra sommerens sol i november måned.
 
Mange har kritiseret de anbefalede niveauer for at være alt for lave, og efter min mening kunne disse anbefalinger også godt trænge til en opdatering. Som et ekstra kuriosum i denne sammenhæng har Sundhedsstyrelsen ovenikøbet instrueret danske praktiserende læger om IKKE at måle patienternes D vitaminniveauer, medmindre der er særlige indikationer på mangel.  

Ikke alene viser et helt nyt studie, at vores behov for D vitamin er individuelle og i særlig grad afhængig af vores vægt. Overvægtige mennesker har behov for 2-3 gange højere doser end normalvægtige, ligesom mange mennesker af anden etnisk herkomst har behov for højere doser. Dernæst tyder meget på, at de fleste mennesker generelt har højere behov for D vitamin end de anbefalede 400 i.u., mange op til fire-fem gange højere doser end de anbefalede, nemlig 1600- 2000 i.u.. Er du overvægtig eller mørklødet, kan dine behov være endnu højere, nemlig 3-6000 i.u.  

Næsten halvdelen af befolkningen har lave niveauer af D vitamin i blodet (mindre end 50 nmol/l), bedømt på mere end 50.000 analyser. Svær mangel på D vitamin registreredes hos cirka 7%. Det er ganske bekymrende, at næsten hver anden dansker forsat går rundt med for lave D vitaminniveauer, og det er især alarmerende og alvorligt, at registreringerne også forekommer blandt yngre og teenagere. Cirka 15% af unge mennesker vurderes at have værdier, der ligger lavere end 25 nmol/l i december måned.  
 
Flere læger har været ude med budskabet om, at såfremt alle danskere lå tilstrækkeligt højt på D vitamin vinteren igennem, så ville der kunne spares 16-17% på de samlede sundhedsudgifter herhjemme. Til trods herfor, og det faktum at knap halvdelen af befolkningen er i mangel, så er det ganske bemærkelsesværdigt, at alle læger ikke automatisk tjekker deres patienters D vitaminniveauer og sikrer, at de ligger tilstrækkeligt højt året rundt. Konsekvenserne af sådanne undladelser kan vise sig ganske alvorlige. D vitamin kan udover at beskytte dig mod vira, også beskytte i en vis grad mod kræft. Et nyt studie viser, at blandt en større gruppe normalvægtige, der fik 2000 i.u. D vitamin dagligt, var forekomsten af kræft hele 38% lavere, sammenlignet med dem, der indtog samme dosis, men havde et højere BMI. 
 
Jeg forstår derfor ikke, at vi ikke i langt højere grad end tilfældet er, anvender D vitamin i forebyggende, individuelt doserede mængder, monitoreret af lægerne? Det er billigt, det er let at administrere og solid forskning viser, at det har kæmpestor beskyttende effekt mod en lang række sygdomme.
 
Tiden er inde lige nu til at starte med D vitaminer. Du kan læse hele artiklen, også om optimale doser, former samt risikoen for overdosering her
Ny og vigtig viden om D-vitamin 
 
 

ÅBNE FOREDRAG

 
Foredrag
 
 
Flere af jer har spugt om jeg kommer rundt i landet og holder foredrag. Dette efterår er fyldt op, og et par af foredragene er åbne for alle. Har du også lyst til at komme forbi til et hyggeligt og inspirerende foredrag eller deltage i webinaret hjemme i stuen, så finder du efterårets åbne muligheder her:

1. På udgivelsesdagen - IDAG - gæster jeg Kristian F. Møller boghandel og fortæller om min nye bog - 7 veje til et langt liv - Den 28.09.23 kl 18.30 - UDSOLGT
 
2. Jeg gæster Tidslerne i Kolding med mit foredrag Mad mod kræft. Det er den 12.10.23 og du kan TILMELDE dig HER
 
3. Du kan se webinaret 7 veje til at langt liv helt GRATIS hos Zevio den 24.10 kl. 11,00. Du kan tilmelde dig lige HER
 
4. Jeg besøger Beder Fysioterapi den 25.10 kl. 19,00 med foredraget 7 veje til et langt liv, der også omfatter nyt om osteoporose og vitaminer og mineraler. Tilmeldingslink følger

5. Jeg glæder mig også til at komme til Brædstrup Bibliotek, her fortæller jeg mere om 7 veje til et langt liv den 08.11.23 kl. Du kan TILMELDE dig HER
  
6. Du kan også opleve mig LIVE på Bogmessen den 3. november, mere herom senere.

Jeg håber vi ses Anette

Auberginefad med kikærter

 
Auberginefad
  
Auberginefad med kikærter og harissa smager ganske enkelt fantastisk. Retten er vegetarisk og glutenfri, og store auberginestykker vendes i krydderier og bages i ovnen, hvorefter de overhældes med en skøn tomat- og harissasauce og bages færdige. Resultatet er sprødt, blødt og velsmagende. Som prikken over i’et topper vi med mandler, mynte, yoghurt og tahin. Du finder opskriften her Auberginefad med kikærter 
 

Tærte med tomat og spinat

 
Tærte med tomat og spinat

Opskrift på den eller de lækreste tærter med masser af smag og kraft. Du kan bage en stor tærte eller fire små og servere dem til aften med en fyldig salat til eller til frokost eller brunch, som de er. Tærterne er lette og hurtige at lave, og de er også velegnede til at tage med på skovtur eller picnic.
Find opkriften her 
Tærte med tomat og spinat 
 
 
 

Ugens salat

Salat med rødbeder og brombær
 
Salat med rødbeder og brombær og friske figner er en skøn, fyldig og velsmagende salat, der kan serveres sammen med alle former for vildt, fjerkræ eller grønsagsfrikadeller. Salaten er fyldt med skønne smagsvarianter, er smuk, farverig og smager helt fantastisk. Du kan finde opskriften her Salat med rødbeder og brombær 
 

 

Husk, at du i et par dage endnu stadig kan opnå 15% ekstra rabat på den aktuelle dagspris hos Saxo. Ved at indtaste koden LANGTLIV til allersidst under betaling kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev på EKSTRA 15%.  

Du kan gøre brug af det ekstraordinære tilbud LIGE HER  7 veje til et langt liv

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af min nye bog og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette