I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev sætter vi fokus på B-vitaminer for der er ny forskning, der viser, at B-vitaminerne er yderst væsentlige for en lang række kropslige processer. Herunder finder du derfor vigtigt nyt om B-vitaminer, der er livsvigtige, og som samtidig kan have betydning for både din energidannelse, din methylering og din hjertesundhed samt meget andet. Det kan afgjort være en god ide at sikre sig, at du får tilstrækkeligt af alle B-vitaminfamiliens otte medlemmer hver eneste dag. Hvert enkelt B-vitamin har nemlig betydning. Flere af jer kan måske huske, at B6, B12 og folinsyre har særlig betydning i forhold til homocystein og hjertekarsygdomme, B6 vitamin har stor betydning for dannelsen af serotonin og melatonin, og dermed for humør, overskud, søvn og muligvis også livslængde. Du kan læse meget mere herunder. 
 
Min bog udkom i torsdags, og den har fået en fantastisk modtagelse, tak for det, og tak for de mange smukke og positive ord, som I har givet den med på vejen, da I modtog den. Mange, mange tak. Skulle du have lyst til at købe en som gave eller andet, så kan I stadig anvende den helt særlige rabatkode, der giver Jer EKSTRA 15% rabat på Saxo's i forvejen lave pris. Men skynd jer, for den udløber snart. 

Du kan købe 7 veje til et langt liv til særpris lige HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå EKSTRA 15% rabat på dagsprisen hos Saxo, men kun i få dage mere. 

Forleden kunne vi fejre Den internationale kaffedag. Og der er faktisk noget at fejre, for 1-2 kopper kaffe om dagen kan - under de rette omstændigheder - påvirke både sundhed og livslængde positivt. Selvfølgelig forudsat at du tåler kaffe. Læs meget mere herunder.

Det er æbletid, og derfor får du opskriften på min virkelig lette og lækre æblemorgenmad, som også kan tjene som dessert eller mellemmåltid. Den smager noget så dejligt, og æbler er sunde og fiberrige. 

Sædvanen tro finder du også nye, inspirerende og delikate opskrifter her i nyhedsbrevet. Denne gang kan du prøve de velsmagende svampefrikadeller, den skønne Tabbouleh salat, den forrygende porre-løgtærte eller den lækre blomkålssuppe. Jeg kan også varmt anbefale Birchermyslien eller æblemorgenmaden. Der er mange velsmagende muligheder.
Pas på jer og ha' det rigtig, rigtig godt
Anette     
 
 

Den skønneste æblemorgenmad, der bare smager...

 
Æblemorgenmad
 
 
Denne skønne, nemme og velsmagende æble morgenmad er lækker og velegnet for hele familien. Du kan let tilberede æblerne, når det er sæson, og så fryse dem ned. Du finder opskriften her Skøn æblemorgenmad 
 
 

Sidste udkald for EKSTRA 15% rabat...

 
7 veje til et langt liv
 
Min nye bog er nu udkommet og er blevet overmåde godt modtaget, TAK for det. Bogen hedder 7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener, og den præsenterer dig for mangeårige erfaringer kombineret med den seneste nye videnskab indenfor aldring og epigenetik, der viser os vejene til et godt og langt liv i raskhed og friskhed.

Tidligere troede vi, det var generne, der bestemte, idag er vi klogere og ved, at vi selv har stor indflydelse. Der er masser at gøre, og det betaler sig at sætte ind på sundhedskontoen hele livet. Uanset din alder, så er kroppen modulerbar og lydhør, og i bogen finder du enkle og velundrebyggede redskaber til et godt og langt liv.

Du kan forudbestille bogen 7 veje til et langt liv til særpris...

BESTIL BOGEN HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå 15% rabat på dagsprisen hos Saxo.

7 veje til et langt liv er på 296 sider, og vejl. udsalgspris er kr. 300,-. Rabatkoden kan ikke benyttes hvis man i forvejen har Saxo Premium-fordelspriser, og kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder, gælder ejheller automatisk for fri fragt. 

Du kan forudbestille 7 veje til et langt liv HER
Dette er en reklame for min egen bog
 

Nyt om B-vitaminer

 
Nyt om B vitaminer


B-vitaminer er vigtige, og de er altafgørende for, at en lang række kropslige processer kan finde sted. B-vitamingruppen består af otte forskellige varianter, og flere af dem indgår blandt andet i kroppens energidannelse, men også i den vigtige methyleringsproces.

En ny undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Nutrients, viser, at ønsker du sundhed og raskhed hele livet, så er det en god ide at sørge for, at du har tilstrækkeligt høje niveauer af hele B-vitaminfamilien.  

B-vitaminer er vandopløselige, og derfor optager kroppen let det, vi har brug for, og udskiller resten via urinen. Det betyder, at din urin godt kan blive mere gul end normalt, hvis du vælger at supplere din mad med B-vitaminpiller. Vi har, i modsætning til de fedtopløselige vitaminer K, E, D og A, ikke et lager i kroppen af B-vitaminer, og derfor skal de helst tilføres hver eneste dag og helst allesammen sammen for at bevare balancen.   

De otte medlemmer af B-vitaminfamilien kendes også under navnene B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantothensyre), B6 ​​(pyridoxal phosphat), B7 (biotin), B9 (folinsyre eller folat) og B12 (cobalamin). De har alle betydning, og en undersøgelse fra 2019 har eksempelvis vist, at indtag af B6-vitamin kunne sænke risikoen for udvikling af depression og hjertekarsygdomme. Andre undersøgelser og reviews har vist en sammenhæng mellem tilstrækkelige niveauer af B6, B12 og folinsyre og så lavere risiko for hjertekarsygdom, formodentlig fordi disse tre vigtige vitaminer samtidig sænker niveauerne af homocystein i blodet. Høje niveauer af homocystein kan beskadige blodkarrene og øge risikoen for blodpropper og hjertekarsygdomme. 

Det bedste er selvfølgelig at kunne få de nødvendige B-vitaminer gennem maden, men det kan være vanskeligt i dag, særligt fordi de fleste B-vitaminkilder er animalske, som for eksempel indmad, fjerkræ, tun og laks, hvilket betyder, at mange vegetarer og veganere let kan komme i mangel. Det kan derfor være en god investering at supplere din gode mad med et godt B-multivitamintilskud. Læs mere om manglende fokus på B12 lige her
Manglende fokus på B12 

 
 

NAD+ er værd at kende

 
NAD+
 

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på kosttilskuddet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det kan forbygge aldersrelaterede sygdomme.

NAD er et vitaminlignende stof med det meget mundrette fulde navn Nikotinamid-adenindinukleotid, og dets primære funktion er at manøvrere udenom aldersrelaterede sygdomme og bevare energiniveauerne hele livet.

NAD+ kan vi normalt selv danne ud fra B3 vitamin i nikotinamid form, men evnen til omdannelse daler med årene. Lave NAD+ niveauer kan bidrage til manglende energi, hjertekarsygdomme, manglende hukommelse og flere andre sygdomme. Med andre ord; NAD+ kan hjælpe med at holde dig sund og vital og leve et godt, langt liv.

NAD+ har således stor betydning for aldringsprocessen, og anvendes derfor også som et målbart aldringsparameter.Stoffet har betydning for din energidannelse, for dit immunforsvars evne til at beskytte dig samt dit DNA, ligesom din fedtsyreomsætning, dine led samt dine cellers og huds sundhed er helt afhængige af tilstrækkelige NAD+-niveauer. Din kognitive formåen som hukommelse og koncentrationsevne hænger ligeledes sammen med dine niveauer af NAD+.

En række undersøgelser har vist, at NAD-niveauer falder med alderen, og forringelsen af ​​NAD-metabolismen fremmer adskillige aldringsrelaterede sygdomme. Omvendt har opreguleringen af ​​NAD-metabolismen, eksempelvis i form af kosttilskud med forløberne til NAD+, vist sig at forhindre faldet af NAD+ og har vist gavnlige virkninger mod aldring og ældningsassocierede sygdomme.

Derudover har mange undersøgelser vist, at genetisk og/eller ernæringsmæssig aktivering af NAD-metabolismen ser ud til at kunne forlænge levetiden for forskellige organismer. Samlet set er det klart, at NAD-metabolismen spiller flere vigtige roller i aldringsprocessen og for levetiden.

At holde sine NAD+-niveauer højt hele livet kan sikre en sundere alderdom i raskhed og glæde. NAD+ er et effektivt værktøj i bekæmpelsen af aldring. Personligt tager jeg NAD+ fra Life Extensio, Europe. Du kan læse mere HER

 
 

Lidt om kaffe i anledning af den internationale kaffedag

 
kaffe
 

Forleden dag fejrede vi Den internationale kaffedag, og adskillige studier understøtter vores viden om, at 1-2 kopper kaffe om dagen under de rette omstændigheder kan påvirke både sundhed og livslængde positivt. Selvfølgelig forudsat at du tåler kaffe. 

Vi danskere hører til blandt de allermest kaffedrikkende folkeslag i verden, så for de af os, der godt kan lide kaffe, er dette formodentlig godt nyt. En til to kopper kaffe om dagen ser ud til – for mange mennesker – at kunne modvirke udviklingen af en række sygdomme som for eksempel Parkinsons sygdom eller type 2-diabetes. Faktisk ser det ud til, at 1-2 kopper kaffe – med eller uden sukker – potentielt kan forlænge levetiden. Anvender du kunstige sødemidler ser billedet dog lidt mere broget ud, og resultaterne er ikke konsistente. De positive virkninger opnås optimalt ved indtag af usødet kaffe, det er i det hele taget en vanesag.

Der er også publiceret en række forskningsresultater, der viser en række negative sider af kaffedrikning. Eksempelvis ser det ud til, at særligt stempelkandekaffe kan være problematisk og øge kolesteroltallene. Derimod ser filterkaffe ud til at være den sundeste form for kaffe. Vælger du ovenikøbet en let ristet, økologisk bønne, så får du en optimal kop kaffe uden rester af sprøjtemidler eller acrylamider.

Kaffe indeholder koffein, der i for store mængder blandt andet kan føre til uro, hjertebanken, forhøjet blodtryk og dårlig nattesøvn. Sover du dårligt, når du har drukket kaffe sidst på dagen eller om aftenen, så prøv at udelade kaffe efter kl 14, så kan din lever formodentlig nå at afgifte tilstrækkeligt med koffein til at du kan sove. Er du stresset og har høje niveauer af adrenalin og kortisol i blodet, så kan et højt kaffeindtag være fristende, men faktisk kan det forværre situationen og føre til øget udskillelse af stresshormoner.

Vi kommer heller ikke udenom, at vores genetiske disposition også her kan spille ind. Vores evne til at nedbryde og udskille koffein fra kaffe kan være forskellig. Om det handler om din levers konstitution og effektivitet, eller om det handler om din genetiske disposition eller mængden og kvaliteten af kaffe, det får stadig stå hen i det uvisse, men nøglen til forståelse for vores forskellige reaktioner på kaffe skal formodentlig findes i vores forskellighed og respektive evner til at nedbryde koffein i leveren.

Meget tyder på, at tåler du kaffe, så kan 1-2 kopper kaffe om dagen være både sundt og livsforlængende. Så nyd dem med sindsro og bryg en kop god filterkaffe, nyd den og glæd dig over hyggestunden og den gode smag, men også over alle de potentielt positive sundhedseffekter af en kaffetår.

OBS! husk, at du ikke skal tage dine vitaminpiller på samme tid som din kaffe, da kaffen kan hæmme optagelsen. Lad der gerne gå 1-2 timer imellem kaffen og vitaminpillerne. Du kan læse mere om kaffe her Kaffe er sundt for de fleste 

 
 

Bircher mysli

 
Bircher mysli

Birchermysli er en fantastisk let, lækker og mættende morgenmad. Den hører til blandt favoritterne herhjemme og denne opskrift er både fiberrig og glutenfri. Du kan sagtens tilberede til flere dage. 
Find opkriften her 
Bircher mysli  
 
 

Lækker blomkålssuppe

 
Blomkålssuppe
 
Engang imellem er det let og lækkert med en suppe. Denne blomkålssuppe med squash smager eminent godt og er velegnet både til familiens yngre som ældre medlemmer. Suppen er super let at lave, ser delikat ud og du finder opskriften her 
Blomkålssuppe 
 
 

Svampe frikadeller

 
Svampe frikadeller
  
Svampe frikadeller med mandler er bæredygtige, velsmagende og velegnede til såvel børn som voksne. Du kan roligt lave ekstra, så du har til madpakkerne eller fryseren. Opskriften stammer fra Kirsten Skaarups bog Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer. 
 
 

Porre-løgtærte

 
Porre-løgtærte
 

Denne porretærte med rødløg kan let blive familiens favorittærte. Den har smag og fylde, og er samtidig let at tilberede. Porrer og rødløg er sunde og næringsrige, så kombinationen er optimal. Server gerne en salat, tilpasset årstiden til. Du kan finde opskriften her
Porre-løgtærte 

 

Ugens salat

Tabbouleh
 
Grønkål Tabbouleh med hasselnødder er en yderst delikat og velsmagende salat, der egner sig fortrinligt til vildt, fjerkræ, fisk eller som en selvstændig frokostret. Grønkål Tabbouleh med hasselnødder er enkel og super sund, fyldt med næringsstoffer, saft og kraft. Opskriften stammer fra Mette Løvbom, og du kan finde opskriften her 
Grønkåls tabbouleh med hasselnødder 
 
 

 

Du kan stadig nå at gøre brug af det helt ekstraordinære tilbud på min nye bog, du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev, får her, hvor du kan opnå EKSTRA 15% på bogen:

BESTIL BOGEN LIGE HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå 15% rabat på den aktuelle dagspris hos Saxo.

 
Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af min nye bog og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette