Kender du begrebet kartoffelferie? Det hed efterårsferien i gamle dage, hvor skolebørnene hjalp til med kartoffelhøsten. I denne uges udgave af Madforlivete nyhedsbrev får du ny viden om kartofler. Hvilke er sundest, hvordan tilberedes de bedst og meget mere også om de mange sprøjtemidler, som kartoffelavlerne sprøjter ud over de konventionelle kartofler. Nogle af dem er potentielt kræftfremkaldende, men det har ikke afholdt Kræftens Bekæmpelse fra at indgå samarbejde og anbefale køb af disse sprøjtede knolde. Læs mere herunder. 

7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener, finder du redskaberne til, hvordan du i videst mulig udstrækning kan holde dig rask og rørig hele livet. Der er masser at gøre, og det er ikke hverken fanatisk eller svært, for uanset alder, så er kroppen modulerbar og lydhør. Du har - som modtager af Madforlivet nyhedsbrev en ekstraordinær mulighed for at forudbestille bogen her med EKSTRA 15% rabat. 

BESTIL BOGEN HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå ekstra 15% rabat på dagsprisen hos Saxo.

I denne uge kan du også læse om min favoritrestaurant Fru Larsen i Laurbjerg. Suveræn service, hygge og sublim mad hånd i hånd hos parret Christian Neve og Karina Grand Kannegaard. Du kan læse meget mere om det skønne sted herunder. 

I forbindelse med udgivelsen af min nye bog i næste uge kommer jeg rundt i landet og holder foredrag. Et par af disse foredrag, blandt andet i Brædstrup den 8. november, er et åbe foredrag. Det kunne være hyggeligt at ses, du kan tilmelde dig herunder.  

Som vanligt finder du dejlige, velsmagende og enkle opskrifter, blandt andet på den skønneste vitamindrik, på den lækreste kartoffelpizza, søde bagte kartofler med yoghurt, den skønneste og mest mættende grønsagssuppe med kartoffelcreme, grovboller med søde kartofler samt lækre rodfrugtreder til hele familien. 

God læselyst, god fornøjelse og 
rigtig gode sidste dage i kartoffelferien...
Anette     
 
 

Den skønneste vitamindrik - fyldt med mikronæringsstoffer

 
vitamin drik
 
 
Grønsager og frugt er gode kilder til vitaminer og mineraler, og du kan supplere dagens måltider med denne velsmagende, friskpressede eller blendede grønsagssaft og dermed øge indtaget af mikronæringsstoffer. Særligt, hvis du drikker saften med det samme. Du finder opskriften her Vitamindrik 
 
 

LIGE NU - Få EKSTRA 15% rabat på min nye bog

 
Vinderen er fundet
 

Det er en positiv og livsbekræftende bog, der som titlen antyder sætter fokus på et sundt, godt og langt liv, og ikke mindst på, hvad vi selv kan gøre for at opnå dette. I bogen får du både velresearchet ekspertviden, skrevet i et letforståeligt sprog, og personlige, spændende og hyggelige beretninger fra mennesker, der hver især har fundet vejen til det lange og gode liv. Og så får du selvfølgelig hele 58 nye, lækre og velsmagende opskrifter, som tager udgangspunkt i verdens sundeste køkken; middelhavskøkkenet.

Omdrejningspunktet er ikke en fanatisk eller streng diæt, men derimod bogens syv aldersknapper, som vi med fordel kan skrue på for at få et langt og godt liv i topform. Selvom vi ikke kan stoppe tiden og forblive evigt unge, så præsenterer bogen dig for mange dagligdags tiltag, som vi selv kan iværksætte for at forsinke aldringsprocessen, reducere risikoen for mange sygdomme og lidelser og dermed øge vores generelle velbefindende. Det er selvfølgelig ikke alt, vi selv kan styre, men du kan påvirke mere end du tror via dine valg af mad, bevægelse og sociale liv, og det allerbedste er, at det aldrig er for sent at gå i gang. 

Du har lige NU mulighed for at gøre brug af det helt suveræne tilbud på min nye bog, du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev, ekstraordinært, får her:

BESTIL BOGEN MED EKSTRA 15% RABAT HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV (til allersidst ved betaling) kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå EKSTRA 15% rabat på dagsprisen hos Saxo.

7 veje til et langt liv er på 296 sider, og vejl. udsalgspris er kr. 300,-. Rabatkoden kan ikke benyttes hvis man i forvejen har Saxo Premium-fordelspriser, og kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder, gælder ejheller automatisk for fri fragt. 
Dette er en reklame for min egen bog! 

 
 

Kartoffelferien

Kartoffelferie
 
I gamle dage blev efterårsferien kaldt kartoffelferien, fordi skolebørnene holdt fri fra skole i en uge for at kunne hjælpe til med kartoffelhøsten. Det har de gjort lige siden 1899 og i mange år frem. I dag byder ugen i stedet på en velkommen ferie for mange familier.  

Vi danskere har kendt til kartoflen siden 1760’erne, hvor kong Frederik V forsøgte at opdyrke den jyske hede og dyrke kartofler der. Du kan læse om det hele i Ida Jessens fremragende bog ”Kaptajnen og Ann Barbara”, som jeg varmt kan anbefale. Du kan også se den anmelderroste film, baseret på bogen, ”Bastarden” med Mads Mikkelsen, den har jeg endnu til gode at se, men skal selvfølgelig en tur i biffen inden længe.  

Kartofler er bedre og sundere end deres ry, og faktisk var det hjemmedyrkede kartofler og kål, der reddede danskernes sundhed under 1. og 2. verdenskrig. Her stod den legendariske læge Mikkel Hindhede for kostrådene. Hindhede påviste blandt andet, at vores proteinbehov er meget lavere, end man tidligere havde antaget. Under de to verdenskrige blev fødevare-rationeringen tilrettelagt efter Hindhedes programmer, og det betød mindre kød og flere kartofler. Følgen var, at sundhedstilstanden blandt danskerne var bedre end alle implicerede nationers.

Kartofler er sunde, men også stivelsesrige. 
Nyere forskning viser, at hvis du koger kartofler og stiller dem i køleskabet i nogle timer, og anvender dem kolde i for eksempel i en lækker salat eller kartoffelsalat, så dannes der resistent stivelse, der ikke påvirker kartoflerne i nær samme grad, som hvis de spises varme. Dette gælder i højere grad gamle kartofler fremfor nye. Læs mere her Resistent stivelse 

 

Særligt sunde kartofler

Søde kartofler


Søde kartofler ligner umiddelbart almindelige kartofler, men de har faktisk ikke så meget med kartofler at gøre. Søde kartofler er rodfrugter, og helt oprindeligt er de orange knolde døbt batat. Den søde kartoffel har meget at byde på. De indeholder samme mængde stivelse som en hvid kartoffel, men er tillige rige på gavnlige stoffer, der hjælper til at stabilisere blod-sukkeret og øge insulinfølsomheden.

Søde kartofler indeholder også antioxidante plantepigmenter, som ikke er til stede i almindelige kartofler – for eksempel er orange søde kartofler rige på beta-caroten, og lilla søde kartofler har flere anthocyaniner. Flere af disse gavnlige stoffer sidder i skallen, og derfor kan det betale sig at skrubbe kartoflerne og spise dem med skal på, i stedet for at skrælle dem.

Søde kartofler fremhæves i Middelhavslandene for deres mange sundhedsfordele, og når du spiser søde kartofler får du gavn af det høje fiberindhold samt de mange sunde antioxidanter.

Det høje fiberindhold giver større mæthed, og de mange mikronæringsstoffer kan styrke immunforsvarets evne til at beskytte dig mod sygdom. Søde kartofler indeholder særligt mange C vitaminer, betakarotener, B1 vitaminer samt mangan og kalium. Disse mikronæringsstoffer er særdeles gavnlige for stort set alle indre kropslige processer.

Søde kartofler kan anvendes til rigtig mange retter, de kan bages, moses, anvendes som hjemmelavede, bagte pomfritter eller rives i gryderetter, wok, brød eller kager. Du kan finde opskriften på lækre boller med søde kartofler herunder. Læs mere her 
Søde kartofler er sunde

 

Støtter Kræftens bekæmpelse salget af sprøjtede kartofler?

 
 
Kræftens Bekæmpelse har i en årrække opfordret danskerne til, at købe konventionelle lammefjordskartofler. De har haft en økonomisk aftale med kartoffelindustrien ved Lammefjorden i Odsherred om salg af deres lammefjordskartofler, pakket i lyserøde poser, for at signallere, at når du køber disse kartofler, så støtter du Kræftens Bekæmpelses kampagne "Støt brysterne".
 
Lammefjordskartofler ser dog i perioden 2021-2022 ud til at være blevet sprøjtet ikke mindre end 18 gange med 18 forskellige sprøjtemidler (lovpligtig indberetning til Miljøstyrelsen). Et af midlerne er ovenikøbet svampemidlet Reglone, der har været forbudt i EU siden 2019. Den danske regering har dog år efter år givet kartoffelavlerne dispensation til at anvende midlet, trods omfattende viden om stoffets giftighed. Reglone forbindes blandt andet med øget risiko for hjerneskader blandt fostre og udvikling af Parkinsons sygdom.

Aktivstoffet i Reglone hedder diquat, og det det fungerer som en nervegift. Når det sprøjtes over kartoffelmarkerne, så kan det ikke blot ende som rester i kartoflerne, men også i grundvandet, som vi drikker her i Danmark. Lektor emeritus Jan Bert P. Gramsbergen, der er tidligere forsker ved Institut for Molekylær medicin på Syddansk Universitet, vurderer ikke, at der eksisterer nogen sikre niveauer, når mennesker udsættes for diquat. Diquat er designet til at ødelægge celler. Mennesker, der lever tæt på områder, hvor der har været sprøjtet med diquat, har vist sig at have en øget risiko for blandt andet at udvikle Parkinsons sygdom.
 
Konventionelle kartofler hører til blandt den mest sprøjtede afgrøder i Danmark, og det er ikke usædvanligt, at hele 18 forskellige sprøjtemidler spredes ud over mange konventionelle danske kartoffelmarker. Ofte sprøjtes der også med Roundup, der indeholder aktivstoffet glyphosat. Glyphosat er uden sammenligning det mest udbredte sprøjtemiddel i verden. Nylige evalueringer af de herbicider og sprøjtemidler, det indgår i, viser, at det har kræftfremkaldende potentiale. En nyere metanalyse viser blandt andet en øget risiko for udvikling af non-Hodgkin lymfom blandt mennesker, der eksponeres for glyphosat. Det sænker vores immunforsvar, påvirker vores tarmmikrobiom og meget mere. Den danske regering brillerer igen ved at stemme for at fortsætte brugen af glyphosat i yderligere ti år, trods et EU forslag om udfasning. Sidst det var til afstemning i EU, om midlet skulle udfases, stemte Danmark som eneste land imod.

Der tilsættes også PFAS til de pesticider, landmændene anvender. PFAS er verdens mest toksiske samling evighedskemikalier, der er i familie med bl.a. DDT. Det er såmænd stemplet og godkendt af Miljøstyrelsen, hvis du skulle komme i tvivl om lovligheden af at sprøjte sådanne giftstoffer udover vores mad.

Et nyt studie viser, at kvinder, der har været udsat for de udbredte evigheds-kemikalier ser ud til at have øget risiko for at udvikle for æggestokkræft, brystkræft og andre former for hormonelt relaterede kræftformer. PFAS fluorstofferne anvendes i tusindvis af husholdningsprodukter, som fx. i rensemidler og vandafvisende produkter, men også i slip-let køkkenudstyr og pander. PFAS-kemikalier kan forstyrre særligt kvinders hormonfunktioner og ser dermed ud til at kunne øge vores risiko for udvikling af hormonrelaterede kræftformer. Der er fundet forbindelser mellem kvinder, diagnosticeret med kræft, og så høj eksponering fra disse stoffer.
Utroligt at Kræftens Bekæmpelse ikke i højere grad støtter økologien fremfor det konventionelle landbrug med flittige brug af potentielt sygdomsfremkaldende stoffer.
Vi har 
kun et at gøre; KØB økologisk HVER gang! Læs hele artiklen her
Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder


 

Kender du fru Larsen i Laurbjerg?

 
Fru Larsen i Laurbjerg er en ganske særlig og hyggelig restaurant, der ligger nord for Aarhus. Ægteparret Christian Neve og Karina Grand Kannegaard, der forpagter dette skønne sted, har tjenermæssig baggrund og mange års erfaring med fine-dining. De har blandt andet michelinerfaring fra henholdsvis Restaurant Domestic og Restaurant Ti Trin Ned.
 
Køkkenet hos Fru Larsen bestyres af de to skønne køkkenchefer Simon Nielsen og Filipe Pereira. Fru Larsen er virkeliggørelsen af Kannegaard og Neve parrets drøm om at drive et sted med fokus på suveræn mad, godt værtskab, lækre vine, hygge og alt det, der også hører med til en mindeværdig aften, og flere af deres retter er fine beviser på, at man sagtens kan lave mad af højeste kaliber ved hjælp af danske råvarer. Her syltes, tørres og fermenteres hos fru Larsen, så naturens mange skatte kan nydes af restaurantens gæster hele året. 
 
Personligt har jeg haft adskillige suveræne madoplevelser med Karina og Christian, både på tidligere restauranter, men også hos Fru Larsen i Laurbjerg. De kommer også gerne ud i dit hjem og kokkererer og serverer, det er faktisk en virkelig stor fornøjelse og en luksus uden lige. Det har jeg benyttet mig af muligheden et par gange, og det har betydet, at jeg både har kunnet være værtinde og nyde selskabet og maden, uden som enlig at skulle flyve og fare. 
 
Jeg kan på det varmeste anbefale Christian Neve og Karina Grand Kannegaards ekspertise og skønne kokkerier, det er en ganske særlig fornøjelse, de kan bare det der. Derfor er en af retterne i min nye bog også inspireret af Fru Larsen i Laurbjerg. Du kan læse mere om stedet og parret HER
 
Fru Larsen
 

Rodfrugtreder med kartofler

 
Rodfrugtreder
  
Delikate og velsmagende “reder”, lavet af bagte rodfrugtspagettistrimler, tilføjet æg. De er dekorative og indbydende og kan serveres som morgenmad, frokost eller som tilbehør til aftensmad. Find opskriften her
 

Lækre boller m sød kartoffel

 
Boller med søde kartofler

Disse grovboller med søde kartofler smager skønt, nybagte eller optøede og lunede, smurt med gammeldags kærnet smør. De er fiberrige og sunde og lette at bage.
Find opkriften her 
Boller med søde kartofler
 

Suppe med kartoffelcreme

 
Grønsagssuppe
 
Denne fantastiske grøntsagssuppe med kartoffelcreme smager suverænt og er en mættende middagsret. Du kan sagtens tilberede suppe til to dage, så du har let mad ti dag to. Du kan med fordel anvende økologiske råvarer, de smager bedre og er mere næringsrige end konventionelle. Du finder opskriften her 
Fyldig grønsagssuppe 
 

Søde kartofler med yoghurt

 
Søde kartofler med yoghurt
 

Ovnristede søde kartofler med græsk yoghurt, pistacienødder og koriander er en virkelig skøn ret, let, hurtig, billig og sund. Søde kartofler er bare sunde og velsmagende. Ovnristede søde kartofler med yoghurt kan serveres som en selvstændig frokostret eller som tilbehør til en fyldig salat eller andet. Find opskriften her 
Ovnristede søde kartofler 

 

Kom til foredrag i Brædstup om det gode liv

 
Brædstrup
 
Har du også et ønske om at kunne holde dig så frisk og sund som muligt hele livet? Jeg kommer til Brædstrup bibliotek onsdag den 8. november kl 18,30 og fortæller om nogle af de hemmelige veje til et langt og godt liv.

Du får indblik i den helt nye videnskab indenfor aldring og epigenetik, det krydres med fortællinger og erfaringer fra nogle af verdens ældste, der bor i verdens Blue Zones eller blå zoner. Du vil få inspirerende indspark, velunderbygget viden og konkrete redskaber, som vil sætte dig i stand til at navigere optimalt og sundt i livet - hele livet. Kom og vær med til en hyggelig, underholdende, lærerig og inspirerende aften. Jeg glæder mig 
Du kan tilmelde dig HER

 

GRATIS Webinar på tirsdag den 24.10 kl 11.00

 
Foredrag
 
 

På dette webinar vil jeg dele nogle af hemmelighederne bag et godt og langt liv med jer, og I vil også få et par af redskaberne til, hvordan I rent praktisk opnår det.

Baseret på den seneste nye forskning og mange gamle menneskers levede erfaringer får du masser af velunderbyggede råd, krydret med historier fra det virkelige liv.

Tidligere troede vi, at generne styrede - også hvor gamle vi fik lov at blive. I dag ved vi bedre, for takket være en helt ny forskningsgren, kaldet epigenetikken, ved vi, at det i højere grad er miljøet rundt om generne, der afgør, hvordan generne kommer til udtryk. Miljøet skabes af den mad, vi spiser, og den levevis vi vælger, og det positive er, at du dermed selv har mulighed for at påvirke.

Det er aldrig for sent at sætte ind på sundhedskontoen og få det bedste ud af dine gener.

Vær med og stil spørgsmål, jeg glæder mig. 
Webinaret er GRATIS 
Du kan tilmelde dig HER (klik på "Se her")

Kan du ikke deltage den 24.10 kl 11,00, så meld dig til, så modtager du et link, så du kan se webinaret, når det passer dig. 

Kartoffelpizza med ost og rosamarin

Kartoffelpizza

Denne delikate Kartoffelpizza med ost og rosmarin kan varmt anbefales. Den stammer fra Adam Aamanns bog Aamanns grønne køkken, og den er sprød og velsmagende og passer til hele familien. Jeg kan varmt anbefale kartoffelpizzaen, den smager i særklasse godt. Men husk at lægge dejen til bundene dagen før. 
Du kan finde opskriften her 
 

7 veje til et langt liv
 
Min nye bog´7 veje til et langt liv´går sin sejrsgang, og du kan som modtager af Madforlivet nyhedsbrev gøre brug af det ekstraordinært gode tilbud på ekstra 15% rabat. Bestil bogen her  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå 15% rabat på den aktuelle dagspris hos Saxo.

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af min nye bog og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram

 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette