I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev sætter vi fokus på vitaminer og mineraler, for rigtig mange finder det vanskeligt at navigere i junglen af kosttilskud og vitaminpræparater. Og det er vitterligt en jungle, men for de fleste af os er det faktisk en rigtig god og klog ide at supplere vores måltider med tilskud af mikronæringsstoffer, for måden vi dyrker og forarbejder vores råvarer på idag, har medført et betydeligt næringsstoftab, så det kan være vanskeligt at få tilstrækkeligt gennem maden. Herunder kan du læse mere om, hvordan du bruger dine penge bedst. Og blot til orientering, så er jeg 100% uvildig og uafhængig, jeg har ingen monetære samarbejder med virksomheder ejheller reklamer her i nyhedsbrevet eller på min hjemmeside. 
 
Vitaminer og mineraler er underkendte og udskældte, men heldigvis har kloge og gode mennesker lavet uafhængig forskning, der blandt andet viser, hvordan visse vitaminer, mineraler, omega 3 og coenzymQ10 kan forebygge for eksempel hjertekarsygdom, give dig mere energi og styrke dig generelt. Ud fra denne forskning har jeg sat de bedste tilskud sammen i det, jeg kalder 100-års pakken. Du kan læse meget mere om alt dette, om forskningen og 100-års pakken herunder, hvor foreløbigt et firma har valgt at køre et tilbud på den samlede pakke. Du får ovenikøbet en ekstra gave med ved køb i denne uge. Meget mere om dette herunder. 
 
I tirsdags afholdt jeg et webinar om min nye bog 7 veje til et langt liv. Flere tusinde af jer så med og stillede spørgsmål, tak for det. Havde du ikke lejlighed til at se med, så får du muligheden for at se webinaret via linket herunder. 
 
I har givet min bog en fantastisk modtagelse, tak for det, og tak for de mange smukke og positive ord, som den har fået med på vejen. Inderligt tak. Skulle du have lyst til at købe en som gave eller andet, så kan du stadig anvende den helt særlige rabatkode, der giver dig EKSTRA 15% rabat på Saxo's i forvejen lave pris. 
Du kan købe 7 veje til et langt liv til særpris lige HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå EKSTRA 15% rabat på dagsprisen hos Saxo. 

Det er æbletid, og derfor får du opskriften på min virkelig lette og lækre æblekage med crunch, som også kan tjene som dessert eller som det søde indslag til en hyggelig kaffestund. Den smager noget så dejligt, og æbler er sunde og fiberrige. Sædvanen tro finder du også et par delikate opskrifter på blandt andt en skøn selleri-appelsinsalat, der kan serveres med broccolibøffer eller svampefrikadeller, på den lækreste suppe med kylling, samt på den herligste porre-løgtærte. Der er mange velsmagende muligheder.

Pas på jer og ha' det rigtig, rigtig godt her i regnen og blæsten
Anette     
 
 

Den skønneste æblekage med crunch, der bare smager...

 
Æblemorgenmad
 
 Du finder opskriften her Æblekage med crunch 
 
 

Igen mulighed for EKSTRA 15% rabat...

 
7 veje til et langt liv
 
Min nye bog er blevet overmåde godt modtaget, mange TAK for det. Bogen hedder 7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener, og den præsenterer dig for mangeårige erfaringer kombineret med den seneste nye videnskab indenfor aldring og epigenetik, der viser os vejene til et godt og langt liv i raskhed og friskhed.

Tidligere troede vi, det var generne, der bestemte, idag er vi klogere og ved, at vi selv har stor indflydelse. Der er masser at gøre, og det betaler sig at sætte ind på sundhedskontoen hele livet. Uanset din alder, så er kroppen modulerbar og lydhør, og i bogen finder du enkle og velundrebyggede redskaber til et godt og langt liv.
 
Citat fra Bogvægtens anmeldelse: 
“7 veje til et langt liv” er herlig og håbefuld læsning om et godt og glædesrigt liv, hvor du selv skruer på aldersknapperne. Du kan nemlig selv have en vis indflydelse på din aldringsproces. Er du klar til at gribe bolden?" 

Du kan købe bogen 7 veje til et langt liv med EKSTRA 15% rabat...

KØB BOGEN HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV når du når frem til sidst i betalingen, kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå 15% ekstra rabat på dagsprisen hos Saxo.

7 veje til et langt liv er på 296 sider, og vejl. udsalgspris er kr. 300,-. Rabatkoden kan ikke benyttes hvis man i forvejen har Saxo Premium-fordelspriser, og kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder, gælder ejheller automatisk for fri fragt. 

Du kan købe 7 veje til et langt liv HER
Dette er en reklame for min egen bog
 

Værd at vide om vitaminer

 
Værd at vide om vitaminer


Jeg nærer et personligt håb om, at en væsentlig del af fremtidens behandlingsformer kommer til at omfatte rådgivning indenfor sund økologisk mad, optimering af tarmmikrobiomet via sund mad og sunde fedtstoffer samt probiotika, i kombination med individuelt tilpassede vitamin- og mineraltilskud. Tænk hvad vi i det daglige kan gøre selv med den rette viden, og hvad vi kan spare på sundhedsvæsenet og på bivirkningstung medicin, såfremt læger og sundhedsansatte lærte om værdien af sund mad og implementerede disse væsentlige faktorer med mad og vitamintilskud i deres daglige praksis. En læge fra Odense Universitetshospital har udtalt, at hvis bare alle danskere havde tilstrækkeligt høje D-vitaminniveauer hele året, så ville der kunne spares 16-17% på vores samlede sundheds-udgifter. Så stor betydning har bare et mikronæringsstof. Alligevel oplever vi manglende information og ligefrem en kampagne imod dette livsvigtige vitamin. Modstanden og den manglende viden og interesse begrundes med, at behandlinger med vitaminer og mineraler ikke er tilstrækkeligt videnskabeligt dokumenterede.

Videnskab kræver penge, og vitaminer og mineraler kan i modsætning til lægemidler ikke patenteres. Der er dog alligevel kommet en del videnskab på området igennem de seneste år, ofte betalt af uafhængige forskningmidler og udført af brave forskere, men disse studier ligger ikke lige på de hylder, som lægerne normalt henter viden fra. Det er rigtig ærgerligt. 

Det undrer mig, hvordan vores styrelser og læger for det første kan udtale igen og igen, at vi får de vitaminer og mineraler, som vi behøver, igennem vores mad. For det andet refererer de til ADT (anbefalet daglig tilførsel), der rent faktisk er baseret på skøn. ADT-værdierne blev oprindeligt foreslået som en vurdering af, hvad der måtte være de absolutte minimumsbehov af vitaminer og mineraler for at undgå mangelsygdomme. Men man glemmer, at vi alle er forskellige, har individuelle behov og bor forskellige steder i verden. Kvaliteten af vitaminer og mineraler er også forskellig, og det kan blandt andet afspejle sig i optageligheden.

Ingen tvivl om, at de bedste kilder til vitaminer og mineraler er vores mad. Det kræver bare en kæmpe indsats i dag at få tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer ad den vej, hvis det overhovedet er muligt, for vi kan eksempelvis ikke spise os til tilstrækkeligt høje D-vitaminniveauer om vinteren, ligesom det også kan være problematisk at få tilstrækkeligt med selen og zink. Calcium får vi derimod i rigelige mængder, men glemmer måske det om muligt endnu vigtigere magnesium, som mange, særligt ældre, mangler. Denne problematik skyldes blandt andet måden vi dyrker og forarbejder vores råvarer på.

Der er sket et markant fald i vores afgrøders indhold af mikronæringsstoffer gennem de seneste 80 år. Dengang eksisterede begreber som økologiske og konventionelle afgrøder ganske enkelt ikke. Alle afgrøder kunne dengang betegnes som økologiske. De var særdeles rige på mikronæringsstoffer. Med det konventionelle landbrugs indtog, som vi kender det i dag, skete der en betydelig forringelse af næringsstofindholdet og en samtidig forøgelse af sprøjtemiddelrester og anden kemi i vores fødevarer. Ligeledes forarbejdes vores råvarer i langt højere grad end tidligere. Det har haft store konsekvenser for råvarernes indhold af vitaminer og mineraler. Udtalelserne baseres på målinger af fødevarer, der viser, at der ikke er sket et nævneværdigt fald i indholdet af mikronæringsstoffer igennem de seneste 20 år. Såfremt det er befolkningens sundhed, der er målet, så burde man måske have sammenlignet de nutidige næringsstofudpinte afgrøder med næringsstofindholdet i samme afgrøder for 80 år siden. Det har man ikke gjort. Det er ikke rimeligt, for at tage nuværende næringsstofudpinte afgrøder og sammenligne dem med andre næringsstofudpinte afgrøder fra for 20 år siden, og påstå at vupti, der er ingen forskel, det kan potentielt få alvorlige konsekvenser for den generelle folkesundhed. 

Når disse udpinte råvarers indhold af vitaminer og mineraler sættes op imod løst skønnede minimumsbehov, og når individuelle faktorer udelades af ligningen, så er det svært at se logikken.
Læs mere i bogen 7 veje til et langt liv samt Værd at vide om vitaminer

 
 

Og nu vi er ved det...

 
Kvaliteten af vitaminer og mineraler har betydning
 

Mangel på livsvigtige vitaminer og mineraler kan potentielt gøre dig syg, og mange symptomer og dårligdomme kan faktisk skyldes mangel på disse, ofte oversete, vitaminer og mineraler, der også kaldes for mikronæringsstoffer. Selv i dag kædes forekomsten af en række sygdomme sammen med både D-vitaminmangel, selenmangel og vitaminmangel generelt. Kroppen giver som regel lyd, hvis den mangler vitaminer og mineraler. Det betyder, at du ved at følge kroppens signaler, kan hjælpe dig selv til selvhjælp ved at tilføre en for dig optimal variation af næringsstoffer. Herunder finder du et par typiske symptomer på vitamin- og mineralmangel. Det kan bl.a. være:

1. Eksem eller udslet (ses ofte ved mangel på biotin og B + A vitaminer samt zink)
2. Nedsat energi og immunforsvar samt træthed og hyppige infektioner (ses ofte ved generel mangel på mikronæringsstoffer, med særligt fokus på D3 vitamin, zink og selen)
3. Hårtab (ses ofte ved mangel på biotin og B vitaminer)
4. Urolige ben samt kramper i benene (ses ofte ved mangel på magnesium)
5. Mundsundhed (ses ofte ved generel mangel på mikronæringsstoffer samt omega 3)

Mange af disse symptomer kan skyldes mangel på mikronæringsstoffer. Tilførsel af relevante vitamin- og mineraltilskud, i en form og kvalitet som kroppen kan optage, vil ofte afhjælpe disse symptomer. Vær dog opmærksom på, at mange typer medicin også kan have nogle af ovennævnte symptomer som hyppige bivirkninger.

Ønsker du at tage daglige tilskud af vitaminer og mineraler, så vær kvalitetsbevidst. Det er ikke nødvendigvis dyrere, men mange vitaminpiller indeholder billige eller uorganiske former med lav optagelighed. Det betyder, at din krop skal bruge kræfter på at udskille overskydende mængder, og det er både uhensigtsmæssigt og kan også give en falsk tryghed.

Jeg har nu igennem mange år undersøgt former og optagelighed i relation til en lang række vitaminer og mineraler, og mine personlige valg af vitaminer og mineraler er i food state former. Det er så at sige mikronæringsstoffer, pakket ind i en madpakke, så kroppens celler kan genkende dem og optage dem. Jeg foretrækker disse vitaminer og mineraler fremfor de mange uorganiske former, da optageligheden er højere, og det derfor er muligt at opnå en god effekt selv med ganske små doser vitaminer og mineraler.

Nature’s Own CoQ10 multi er en fantastisk multi, og et af de virkelig få, gode multivitaminmineral produkter i Danmark, der indeholder CoQ10. Det er suverænt for din mundsundhed (CoQ10 styrker tandkødet) og for dine energiniveauer. Iøvrigt har Nature’s own også nogle virkelig gode børne multivitaminer uden alskens kemi tilsat, men i food state kvalitet og med høj optagelighed, for ikke at nævne Bone support til knoglerne.

Vælger du vitaminer og mineraler, der som food state produkterne er koblet op på en fødevarematrix, så øger det optageligheden, du kan nøjes med mindre doser og være tryg ved, at de optages. Mine personlige præferencer (jeg er 100% uvildig og uafhængig, så dette er mine personlige valg). Vælg for eksempel:

1. Multi. Nature’s Own CoQ10 multi eller Nani multi. Der skal altid indtages en multi, såfremt du tager enkelt vitaminer og mineraler, da mikronæringsstofferne spiller sammen.
2. D vitamin optages bedst som separat tilskud, koblet op på sundt fedt, for eksempel i form af Nature’s Own, Nani eller Pharma Nord D vitamin 1 stk dagligt (behovene er individuelle). 
3. Selen og zink, for eksempel fra Pharma Nord 1 stk dagligt
4. C vitamin pulver fra Plantforce - ægte fødevarebaseret C vit. 1 måleske dagligt
5. Omega 3 -Zooca fra plankton – 2 stk dagligt

Er du kvinde over 50 år, kan du ofte med fordel tage Nature’s Own Bone Support med food state-calcium, -magnesium, D3-vitamin, bor og K2-vitamin. Det er en optimal cocktail til knoglesundheden. Tager du både Nature’s Own CoQ10 Multi og Nature’s Own Bone Support, vi du formentlig være dækket ind med D-vitamin, så udelad ekstra tilskud. 
Som mand over 50 år skal du ikke umiddelbart tage calciumtilskud, derimod en til to stk. food state-magnesium til natten.

Du kan læse mere HER og finde mine personlige indkøbslister HER

 
 

Hvad er 100-års pakken?

 
100-års pakken
 
Professor Urban Alehagen er en af de læger, der har forsket i vitaminer og mineralers betydning for vores helbred og livslængde. Han har påvist ganske fantastiske resultater i forhold til selen og CoQ10's fænomonale effekt ved hjertekarsygdomme, hvor daglige tilskud af selen og CoQ10 markant bedrede hjertefunktionen blandt forsøgspersonerne på alle parametre. Antallet af dødsfald blandt mennesker, der indtog disse tilskud, blev ligeledes reduceret.

Resultaterne af dette studie, der blev offentliggjort i International Journal of Cardiology, viste, at de forsøgspersoner, der hver dag indtog tilskud af selen og Q10, havde hele 54 procent lavere risiko for at dø af hjertekarsygdom, en hyppig dødsårsag blandt ældre.

Ud fra data og blodprøver fra disse oprindelige studier, har Urban Alehagen og hans forskerteam udledt yderligere 25 interessante delresultater. Et af disse er, at de af os, der har lave niveauer af selen CoQ10 ofte har en øget grad af oxidativt stress og inflammation, der kan sætte ekstra fart på aldringsprocessen. Tager man disse to stoffer som tilskud, vil det kunne påvirke aldringsprocessen, så den forløber i et langsommere tempo. De har også påvist, at de deltagere, der tog tilskud af coenzym Q10 og selen, holdt sig i live i længere tid, ligesom telomerafkortningen blev hæmmet. 

Disse studier og denne viden ligger blandt andet til grund for min såkaldte 100-års pakke, der indeholder det, mange 40+ kan have behov for hver dag. Den kan potentielt - sammen med den gode mad - være med til at forebygge og holde os friske. Du kan læse mere herunder om, hvad 100-års pakken indeholder, og et firma har ovenikøbet et godt tilbud lige nu. Du kan købe 100-års pakken HER
Du kan læse meget mere om Urban Alehagens forskning i 7 veje til et langt liv.
Du kan læse mere om Urban Alehagens forskning her Aldring kan forhales

Dette er ikke en reklame, jeg er blot inderligt begejstret
 
 
 

Suveræn mulighed for at købe 100-års pakken

100 års pakken
 
 
Et firma har valgt at udbyde min 100-års pakke som en samlet pakke til køb, der indeholder til to måneders forbrug. De kører lige nu en ret suveræn pris på pakken, ligesom du også kan købe hvert produkt for sig. Det er dog en fordel at hoppe ud i den samlede pakke, for i denne uge giver de rabat, og du får ovenikøbet få en skøn sæbeskål og to stykker økologisk oliven luksussæbe med helt gratis, de har en værdi af kr. 89,-.  
Du kan gøre brug af tilbuddet på 100-års pakken lige HER
Dette er ikke en reklame, jeg er bare begejstret 
 
 
100-års pakken
100 års-pakken

Se og lyt med; webinar, radioudsendelse og foredrag

 
 
Fik du ikke set Zevio webinaret i tirsdags, så kan du se med lige HER
 
Du kan lytte med Radio4 på tirsdag kl. 12.10-13.00 hvor studievært Julie Meldgaard Harboe og jeg taler om 7 veje til et langt liv. I næste uges nyhedsbrev får du et link, så du kan høre udsendelsen som podcast også. 
 
Du kan også komme med til foredrag på Brædstrup bibliotek den 8. november om netop 7 veje til et langt liv. Du kan tilmelde dig lige HER
 
Håber vi ses eller høres ved...
 
 

Indisk kyllingesuppe

 
Indisk kyllingesuppe
  
Indisk kyllingesuppe hører til en af mine favoritter. Suppen smager fantastisk godt, er let og hurtig at lave og yderst velkrydret. Den smager forrygende godt, eventuelt med et stykke godt surdejsbrød til.
Du finder opskriften her
 

Porre-løgtærte

 
Porre-løgtærte


Denne porretærte med rødløg har både smag og fylde, og er samtidig let at tilberede. Porrer og rødløg er sunde og næringsrige, så kombinationen er optimal. Server gerne en salat, tilpasset årstiden til. 
Du kan finde opskriften her

Porre-løgtærte 

 

Ugens salat

Selleri-appelsinsalat
 
Lækker sellerisalat med appelsin er en både indbydende og velsmagende salat, som du kan servere til alskens retter som grønne broccolibøffer eller svampefrikadeller. Du kan finde opskriften her 
Lækker selleri-appelsinsalat 
 
 

7 veje til et langt liv
 

Du kan stadig nå at gøre brug af det helt ekstraordinære tilbud på min nye bog, du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev, får her, hvor du kan opnå EKSTRA 15% på bogen:

BESTIL BOGEN LIGE HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå 15% rabat på den aktuelle dagspris hos Saxo.

 
Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af min nye bog og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette