I denne uges udgave af Madforlivet nyhedsbrev sætter vi fokus på helt ny forskning, der kæder kvaliteten og variationen af vores tarmmikrobiom sammen med risikoen for udvikling af den frygtede Alzheimers sygdom. Meget tyder på, at vores vigtige tarmmikrober kan have indflydelse på vores hukommelse. Derfor er det en god ide, udover en generel sund levevis, at fodre tarmmikroberne med masser af deres livretter hver dag, nemlig sunde, fiberrige og økologiske grønsager. I kombination med grønsagsrige måltider, mindre kød, en god nattesøvn og nul tobak, kan du nå et langt stykke ad den forebyggende vej mod demens og hukommelsessvigt. En naturlig og med garanti bivirkningsfri vej for både krop, hjerne og livskvalitet. 
 
Forskningen viser faktisk, at flere og flere sygdomme - også psykiske sygdomme og depression - kan have deres udspring i en uafbalanceret tarmmikrobiota. Du kan læse meget mere om denne helt nye forskning herunder samt i min bog 7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener. Du har stadig, som modtager af Madforlivet nyhedsbrev, mulighed for at købe bogen her med EKSTRA 15% rabat på Saxo's i forvejen lave pris. 
Du kan købe 7 veje til et langt liv til særpris lige HER  7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV kan du opnå EKSTRA 15% rabat på dagsprisen hos Saxo. 

I tirsdags deltog jeg i et interview på Radio4. Det blev til en interessant samtale med journalist Julie Meldgaard Harboe, hvor vi taler om det gode, lange liv, og hvordan vi får det bedste ud af det. Nåede du ikke at høre det, så kan jeg varmt anbefale dig at høre det, enten, der hvor du normalt hører podcast, eller HER 

Imorgen kan du både opleve mig på Radio Nova kl. 11 eller på Bogmessen, Under uret scenen, hvor Søren Dahl interviewer mig kl 14,40.

På onsdag gæster jeg Brædstrup bibliotek, hvor vi skal have en god snak om 7 veje til et langt liv. Håber vi ses.  

Du finder også en række skønne opskrifter herunder i form af Madpandekager med grønt fyld, delikat salat med Hokkaidogræskar, broccolifrikadeller, Brain Booster smoothie og den skønneste æblekage med mandellåg.  Hyggelig og delikat weekendmad, og husk at lave ekstra, så du har til fryser eller madpakker. 
Nyd det hele og hinanden og rigtig god weekend.
Anette     
 
 

Brain Booster Smoothie

 
Brain Booster smoothie
 
 
Denne Brain Booster Smoothie indeholder alle de gode råvarer, som din hjerne elsker. Ved at tilberede og drikke sådan en smoothie hver dag, tilfører du både krop og hjerne masser af gavnlige næringsstoffer, og så smager den ovenikøbet godt. Du finder opskriften her 
Brain Booster
 Smoothie

 

NYT: tarmmikrobiomet kobles til udvikling af Alzheimer

 
Tarmmikrobiom kædes med Alzheimer
 
Vi ved, at et sundt tarmmikrobiom har stor indflydelse i relation til bevarelse af raskhed og sundhed hele livet. Nu peger helt ny forskning på, at forekomsten af særlige inflammationsfremmende bakterier i tarmen kan spille en rolle i relation til udvikling af Alzheimers sygdom og dårlig hukommelse. Det er første gang, at der er blevet etableret en direkte forbindelse imellem tarmens mikrobiom og udvikling af sygdommen demens. Denne viden kan vise sig væsentlig, for den kan formodentlig også sætte os i stand til at handle, også forebyggende.
 
Det vigtige tarmmikrobiom består af to kilo forskellige mikroorganismer, der i god variation, mængde og kvalitet kan sikre os sundhed og indre balance i livet. Såfremt der opstår ubalance i tarmmikrobiomet, så kan uønskede mikrober og bakterier potentielt komme i overvækst. Dette nye studie har vist, at mennesker, der lider af Alzheimers sygdom, har en højere forekomst af inflammationsfremmende bakterier i deres tarme. Disse bakterier ser jf. dette mindre studie ud til at være direkte forbundet med udvikling af dårlig hukommelse og Alzheimer.  
 
Det er forskere fra University College i Cork, der har sammenlignet afføringsprøver fra 69 personer, der alle led af Alzheimers sygdom med prøver fra 64 raske personer. De transplanterede derefter prøver fra henholdsvis de demensramte og de raskes mikrobiom til rotter. De rotterne fik overført de betændelsesfremmende bakterier fra de dementes tarmmikrobiom, så observerede forskerne straks begyndende tegn på Alzheimer. Produktionen af nerveceller faldt og de kunne registrere nedsat hukommelse.  
 
Alzheimer er en sygdom i vækst, og det er den hyppigste årsag til udvikling af demens, tab af  hukommelse og fald i kognitive evner. Jo før Alzheimer og demens opdages, jo større er chancerne for at forebygge sygdommene. Derfor kan denne forskning vise sig væsentlig i relation til at imødegå Alzheimer og demens.  
 
Det bedste, du kan gøre, er at nære dit tarmmikrobiom med masser af fiberrige, økologiske og næringsrige grønsager. Du kan læse og dele hele artiklen her
Tarmmikrobiomet kobles til udvikling af demens og Alzheimer

 
 

God mad nytter...

 
Antiinflammatorisk kost redder liv
 

Nyere dansk forskning viser, at vores valg af mad og livsstil har stor betydning for hjernesundheden og risikoen for at udvikle demens. Ved at spise mere hjertesundt styrker du også hjernen, og det ser ud til, at du næsten kan halvere risikoen for udvikling af demens, samtidig med at du effektivt forebygger hjertekarsygdomme.

Det er forskning fra Rigshospitalet, der viser, at en sund hjertekarmæssig livsstil med masser af grønsager, sundt fedt og fisk næsten halverer risikoen for udvikling af aldersrelateret demens og hjertekarsygdomme på samme tid.

Resultaterne er særdeles brugbare, for vi har i dag ikke en effektiv behandling af demens. Den amerikanske læge Dale Bredesen publicerede for cirka syv år siden den første forskning i verden, der viste, at mad, kosttilskud og livsstil spiller en afgørende rolle i forbindelse med forebyggelse og behandling af demens. Hans behandlingsprogram er omfattende men effektivt. Dale Bredesens forskning har vist, at kost- og livsstilsændringer er effektive indsatsområder mod demens og Alzheimers sygdom. En indsats, der er helt og aldeles bivirkningsfri. Nu har danske forskere nået et lignende resultat, men fremlægger et mere enkelt behandlingsprogram, som alle vil kunne efterleve.

Studiet er baseret på spørgeskemabesvarelser og blodprøver fra 61.664 deltagere fra Herlev-Østerbroundersøgelsen. Resultaterne viste, at kombinationen af en sund livsstil uden rygning og fravær af diabetes, men derimod med daglig motion og normalt blodtryk, over en periode på mere end otte år, næsten halverede risikoen for at udvikle aldersrelateret demens. Jeg kan anbefale dig at supplere med 100-års pakken HER

For forskerne bag studiet har det været afgørende at kunne øge forebyggelsesindsatsen generelt, men specielt for de bestemte dele af befolkningen, som har størst risiko for at udvikle demens. Et af målene for forskningen har således været at påvise, at enkle tiltag med sund mad, masser af grønsager, motion og ingen rygning kan have en effekt, da det skal være let og tilgængeligt for alle danskere at følge rådene og dermed sikre en bedre livskvalitet for mange, særligt ældre. 

Du kan læse hele artiklen her 
Halver risikoen for demens

 
 

Sådan spiser du hjernegodt

 
demens kan forebygges
 
Antallet af ældre, der udvikler demens eller Alzheimer, er stigende i verden, og alene i Europa er der sket en fordobling af antallet af borgere med demens siden 1990. The Lancet har i 2020 udarbejdet et review på baggrund af den foreliggende forskning, ligesom der i løbet af 2021 er publiceret nye og interessante resultater vedrørende forebyggende tiltag.

Ifølge disse resultater spiller livsstil som mad, bevægelse, tobak og alkohol en rolle for den stigende udvikling i forekomsten af demens. Også uddannelsesniveau, vægt og søvn har en vis betydning. Enkelte studier har også vist, at tilstrækkelige niveauer af mikronæringsstoffer som D, E, B og C vitaminer samt selen kan have betydning for sygdomsrisikoen, idet disse mikronæringsstoffer har vist en vis beskyttende effekt. Udviklingen af sygdommen er tæt knyttet til såvel for høje insulinniveauer som blodsukkerubalancer. øget inflammation og oxidativt stress i hjernens væv. En effektiv indsats mod demens og Alzheimer kan således have effekt. Faktisk kan risikoen halveres ved at ændre livsstil med flg. tiltag:

  • Lev sundt, grønt og økologisk - 600 g grønt om dagen
  • Tilstræb at holde en for dig optimal vægt
  • Sørg for stabile blodsukker- og insulinniveauer
  • Tilstræb et velbalanceret blodtryk via det du spiser, drikker og får dig rørt
  • Få dig rørt hver dag, gå, dans, svøm eller andet, som du kan lide
  • Suppler din gode mad med højkvalitets vitaminer og mineraler
  • Lad være med at ryge
  • Lad være med at drikke for meget alkohol
  • Prioriter en god nattesøvn i fuldstændigt mørke
  • Motioner din hjerne med sukoku, kryds og tværs eller andet
  • Gør noget hver dag, der gør dig glad

Ved at spise god mad med masser af økologiske grønsager, sunde fedtstoffer og gode proteiner fra fx fisk, fjerkræ eller bælgfrugter til hvert eneste af dagens måltider, så kan du komme langt i hjerne- og tarmsundhedens tegn. Ved også at bevæge din krop hver dag, hjælper du din hjerne til større sundhed og fleksibilitet. Læs mere i min bog
7 veje til et langt liv
Demens kan forebygges

 
 

Broccolifrikadeller

 
Broccolifrikadeller
 

Disse broccoli frikadeller er et hit. De smager ikke alene fantastisk godt, de er også sunde og lette at lave. Du kan lave dem små eller lidt større, og eventuelt servere dem med en god tomatsalat og hjemmelavet pesto. Du finder opskriften her Broccolifrikadeller 

 

Salat med Hokkaidogræskar

 
salat med Hokkaido

Denne mættende salat med Hokkaido og quinoa smager fantastisk godt og er velegnet som selvstændig frokostret eller som aftensmad med de lækre broccolifrikadeller til. Du finder opskriften her 
Skøn salat med Hokkaido

 

Læs mere om, hvordan du forebygger demens og Alzheimer

 
7 veje til et langt liv
 
Min nye bog hedder 7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener - og den præsenterer dig for den seneste nye videnskab indenfor aldring og epigenetik, der krydret med erfaringer fra verdens Blue Zones og allerældste, viser os vejene til et godt og langt liv i raskhed og friskhed.

Tidligere troede vi, det var generne, der bestemte, idag er vi klogere og ved, at vi selv har stor indflydelse. Uanset din alder, så er kroppen lydhør og modulerbar, du finder redskaberne til et godt og langt liv i bogen.
 
Citat fra Bogvægtens anmeldelse: 
“7 veje til et langt liv” er herlig og håbefuld læsning om et godt og glædesrigt liv, hvor du selv skruer på aldersknapperne. Du kan nemlig selv have en vis indflydelse på din aldringsproces. Er du klar til at gribe bolden?" 

Køb bogen 7 veje til et langt liv med EKSTRA 15% rabat 7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV når du når frem til sidst i betalingen, kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå 15% ekstra rabat på dagsprisen hos Saxo.

7 veje til et langt liv er på 296 sider, og vejl. udsalgspris er kr. 300,-. Rabatkoden kan ikke benyttes hvis man i forvejen har Saxo Premium-fordelspriser, og kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder, gælder ejheller automatisk for fri fragt.  

Du kan købe bogen her 7 veje til et langt liv
Dette er en reklame for min egen bog
 

Ses vi på Brædstrup bibliotek på onsdag?

 
Brædstrup
 
 
Kom til foredrag med mig på Brædstrup bibliotek den 8. november
Du kan høre meget mere om 7 veje til et langt og godt liv. Jeg glæder mig til en dejlig og hyggelig aften. Jeg håber vi ses.
Du kan tilmelde dig foredraget lige HER


 

Madpandekager m hummus

 
Madpandekager
 

Grønne madpandekager med hummus og grønt er en både delikat, let og børnevenlig ret. Pandekagerne er glutenfri, mælkefri og vegetariske, og pandekagerne kan serveres med årstidens grønsager som tilbehør. Her serveres de i en udgave med hummus, salat, frisk spinat, squash og ærter, men de fleste grønsager egner sig. 
madpandekager med hummus 
 

 

Æblekage med mandler

 
Æblekage
  

Denne opskrift på glutenfri æblekage hører til mine absolutte favoritter, og den smager helt fantastisk dejligt. Den er let at lave, du kan tilberede æblemos og have i fryseren, så er den lynhurtig. Kombinationen af æbler og det delikate mandellåg er perfekt. Opskriften er glutenfri. 
Find opskriften her 
Æblekage med mandellåg 

 

Antiinflammatorisk madplan
 
Du kan stadig nå at købe min bog 7 veje til et langt liv med eksgtra 15% rabat ved at bruge koden LANGTLIV lige her 7 veje til et langt liv
 
Nåede du ikke at høre programmet Kraniebrud på P4 med mig, så kan du høre det som podcast, der hvor du normalt hører podcast eller HER 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig og god uge
Anette