Dette nyhedsbrev indeholder en masse god information til dig, der gerne vil investere i raskhed og sundhed - hele livet. Der er meget at vinde, og meget vi selv kan gøre, også selvom vi selvfølgelig ikke kan kontrollere alt. Den nye epigenetiske forskning giver os redskaber og viden om, hvordan vores livsstil kan være helt afgørende for vores kropslige sundhedstilstand og hvordan vores genetiske dispositioner kan stimuleres eller hæmmes. Væsentlig viden, såfremt ønsket er et liv og en alderdom i raskhed og glæde. 
 
Derfor får du her en række forskellige redskaber. Du kan vælge at læse en artikel om emnet, du kan vælge at lytte til to forskellige podcasts om emnet, eller du kan vælge at læse min seneste bog ´7 veje til et langt liv´, der netop omhandler dette emne. Det bedste af det hele er, at det aldrig er for sent at gå igang med at sætte ind på sundhedskontoen. Forhåbentlig vil du også, efter at have læst eller hørt nedenstående, føle dig inspireret til at gøre en indsats for sundhed og raskhed hele livet. 

Vi starter med maden og dine daglige valg af råvarer, der er afgørende vigtige. Du kan læse hvorfor i artiklen herunder. Du kan læse en opdatering i forhold til bananer i smoothies, hvor der manes til besindighed, før der konkluderes endeligt. Hvorfor kan du læse herunder, hvor du også kan finde sunde og skønne opskrifter på spinatlasagne med squash, spicy græskarsuppe, chili sin carne med små majspandekager og den skønneste grønne morgenmad, fyldt med fibre og næring. 

Du kan læse mere om emnet i næste uge, og du er også velkommen til at erhverve min bog med EKSTRA 15% rabat ved brugen af rabatkoden LANGTLIV lige HER

Indtil da, ønsker jeg jer allesammen en dejlig og hyggelig uge og rigtig god fornøjelse med podcasts, artikler og opskrifter. 
Anette    
 
 
 

Start dagen sundt

 
Grøn smoothie


Forkæl dig selv og familien med denne super morgenmad, der kan drikkes som smoothie eller spises som grød. Den er ikke alene noget af det sundeste og mest energigivende, du kan spise, den er også velsmagende. Den indeholder masser af sunde grønsager, fibre og næringsstoffer, og de optages mest effektivt i denne blendede form. 
Du finder opskriften her Super morgenmad

 

Vælg din mad med omhu og lyt til to interessante podcasts

 
 
Maden er et af de helt grundlæggende og vigtige parametre for opretholdelse af sundhed og livskvalitet. Derfor kan det betale sig at være kræsen og omhyggelig i sine valg af råvarer. Vi ved, at årstidens økologiske råvarer og økologisk mad generelt hører til de sundeste og mest næringsrige valg, du kan foretage. En fransk undersøgelse viste også, at økologisk mad ser ud ud til at kunne reducere risikoen for visse kræftformer som
non-Hodgkin lymfom og brystkræft. Undersøgelsens svaghed er, at den var baseret på en spørgeskemaundersøgelse, men konklusionen viser, at de mennesker, der hovedsageligt spiste økologisk, markant sjældnere udviklede de to ovennævnte kræftformer. 

Desværre er dette studie alene baseret på spørgeskemaer med 16 spørgsmål, der blev ikke taget blod- eller urinprøver i forhold til mængden af pesticidrester i kroppen eller andet, og det er virkelig ærgerligt. for det gør studiets konklusioner sårbare. Det, der kan undre er dog, at ingen andre forskere har fundet anledning til at lave mere omfattende studier indenfor dette vigtige område. 

Hvor kunne det ellers være befriende, såfremt der her i Danmark blev iværksat et større uvildigt kostforsøg med henblik på at højne danskernes sundhed og forebygge en række sygdomme, herunder kræft. Et forsøg, hvori de helbredsmæssige forskelle på at indtage økologiske kontra konventionelle afgrøder, blev grundigt belyst. Mærkværdigvis ser vi ikke initiativ til et sådant, trods åbenbare forskelle i indholdet af næringsstoffer og pesticidrester med mere i henholdsvis konventionelle kontra økologiske afgrøder. Kostforsøg eller ej, jeg har truffet mit valg, jeg køber økologisk eller biodynamisk hver gang.

Et andet pradoks er også, at vi spiser mere og mere stærkt forarbejdet, næringsdrænet og sukkerrig mad. Ny forskning sætter fokus på, hvordan det kan påvirke vores helbred negativt.

At spise mad, som er stærkt forarbejdet, kan have store konsekvenser for vores helbred og vægt. Forarbejdede fødevarer og forarbejdet mad sættes nemlig i forbindelse med udvikling af både fedme, inflammation- og betændelsestilstande samt metaboliske sygdomme som forhøjet blodtryk, for højt kolesterol og åreforkalkning.

Når flere og flere danskere kæmper med overvægt, høj grad af inflammation, stofskiftesygdomme og diabetes er der grund til at kigge på, om årsagen skal findes i maden. En række undersøgelser peger på, at en stigning i antallet af de nævnte sygdomme kan hænge sammen med tendensen – at vi spiser mere forarbejdet mad. 

Måske skal vi i højere grad nærstudere den mad, der fremstilles og sælges, for det ser desværre ud til, at det potentielt kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, når producenterne piller for meget ved råvarerne.

Nogle forskere peger på, at en af årsagerne til forarbejdede fødevarers tvivlsomme kvalitet er, at visse naturlige og vigtige stoffer i råvarerne, som for eksempel vitaminer, mineraler, sunde fedtstoffer og gavnlige plantehormoner kan gå tabt under forarbejdningen og altså slet ikke komme kroppen til gavn.

Efter min mening er listen over uheldige følgevirkninger af industriens unænsomme og uhensigtsmæssige forarbejdning af mange af vores naturlige fødevarer alt for lang, og  både måden vi dyrker og forarbejder vores fødevarer på, HAR betydning for den enkelte danskers helbred. 

Derfor vil jeg til hver en tid råde dig til, som noget af det vigtigste, at du så vidt muligt går efter årstidens naturlige, uforarbejdede og økologiske råvarer, hvor det er muligt. De er både mere næringsrige, mere velsmagende og mere tilfredsstillende. Du kan læse mere her
Forarbejdet mad kan koste på helbredskontoen

 

Podcast Radio4 Kraniebrud

 
Kraniebrud
 
Vi kan være genetisk disponerede for at udvikle bestemte sygdomme, men vi har faktisk en ret stor indflydelse på, hvordan vores gener kommer til udtryk – og dermed også, hvilke sygdomme vi udvikler og hvor tidligt i livet, de dukker op. Vi undersøger, hvad epigenetikken kan lære os om, hvordan vi kan skrue på de genetiske knapper – og finde vej til et længere og sundere liv. Vært: Julie Meldgaard Harboe. Lyt med HER
 
 

Podcast Radio NOVA

 
Radio Nova
 
Hvad skal der til for at leve længe? Hvordan spiller sociale relationer ind i relation til din  sundhed og hvad er det vigtigste fokusområde, hvis du gerne vil leve et godt og langt liv? Anette Harbech Olesen, som er sundhedsdebattør og forfatter til bogen "7 veje til et langt Liv", gæster studiet til en spændende snak om netop dette. Vært og tilrettelægger: Daniel Cesar.  
Hør podcasten her på Radio Nova 

 

Selvforkælelse eller en god gaveide? EKSTRA 15% rabat

 
7 veje til et langt liv
 
 
Min nye bog 7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener - præsenterer dig for den seneste nye videnskab indenfor aldring og epigenetik, der krydret med erfaringer fra verdens Blue Zones og allerældste, viser os vejene til et godt og langt liv i raskhed og friskhed.

Tidligere troede vi, det var generne, der bestemte, idag er vi klogere og ved, at vi selv har stor indflydelse. Uanset din alder, så er kroppen lydhør og modulerbar, du finder redskaberne til et godt og langt liv i bogen.
 
Citat fra Bogvægtens anmeldelse: 
“7 veje til et langt liv” er herlig og håbefuld læsning om et godt og glædesrigt liv, hvor du selv skruer på aldersknapperne. Du kan nemlig selv have en vis indflydelse på din aldringsproces. Er du klar til at gribe bolden?" 

Køb bogen 7 veje til et langt liv med EKSTRA 15% rabat 7 veje til et langt liv

Ved at indtaste koden LANGTLIV når du når frem til sidst i betalingen, kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev opnå 15% ekstra rabat på dagsprisen hos Saxo.

7 veje til et langt liv er på 296 sider, og vejl. udsalgspris er kr. 300,-. Rabatkoden kan ikke benyttes hvis man i forvejen har Saxo Premium-fordelspriser, og kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder, gælder ejheller automatisk for fri fragt.  

Du kan købe bogen her 7 veje til et langt liv
Dette er en reklame for min egen bog
 
7 veje til et langt liv
 

Opdatering vedr. bananer i smoothies!

bananer
 

Et nyere studie har bragt tvivl om bananer i smoothies var sunde. Det skyldes, at enzymet PPO, der også findes i bananer kan hæmme optaget af sunde flavonoider fra andre af smoothiens ingredienser som bær, frugt eller grønsager.

Studiet viste, at enzymet PPO (polyphenol oxidase), der findes i bananer, avocado og andre grønsager og frugter, kan forhindre kroppens optagelse af flavonoider fra de andre ingredienser i smoothien som for eksempel bær. Flavonoider er stoffer, der findes i planter, grønsager og frugt, og de kan have antioxidativ effekt i kroppen.  

PPO (polyphenol oxidase) findes som sagt i en lang række andre frugter og grønsager end bare bananer, og det ser altså ud til, at de kan påvirke tilgængeligheden af flavonoider før og efter indtagelse. men der manes nu til besindighed. Der skal flere studier til, før noget kan konkluderes, så vi kan få kortlagt dette enzyms indvirkning på optaget, også i andre sammenhænge.

Bananer har været de mest udskældte PPO-rige råvarer, men som sagt findes PPO helt naturligt i en lang række andre afgrøder, og deres funktion er helt enkelt at hæmme iltning eller oxidation. Derfor manes der nu til ro, indtil vi ved mere og har flere studier at bygge vores viden på. 
Du kan læse artiklen her Skal vi droppe bananer i smoothies?

 
 

Spinatlasagne med squash

 
Spinatlasagne med squash
 
I denne spinatlasagne med squash er de traditionelle lasagneplader skiftet ud med bagte eller grillede squash skiver. Fyldet består af spinat, løg, hvidløg og feta samt en bechamelsauce med fetaost. Spinatlasagne med squash smager forrygende og er et godt, velsmagende og sundt alternativ til den traditionelle lasagne. Du kan finde opskriften her
Spinatlasagne med squash
 
 

Chili sin carne m pandekager

 
Chili sin carne
 
Chili Sin Carne med små majspandekager er en variation af den populære mexikanske ret Chili con Carne. Her er kødet blot erstattet af masser af grønsager og bønner. Retten kan krydres efter ønsker og smagsløg. Den smager fantastisk godt og kan eventuelt suppleres af en frisklavet guacamole. Du finder opskriften her
Chili sin carne med små majspandekager
 
 

Fantastisk god og spicy græskarsuppe

 
Spicy græskarsuppe
 
Denne opskrift på græskarsuppe er med chili, æbler og granatæbler. Den er spicy og susende lækker, cremet og velsmagende. Du kan sagtens lave en stor portion og fryse ned. Gør du det, så undlad kokosmælk og tilsæt først den, lige før at suppen skal serveres. Du kan finde opskriften her
Spicy græskarsuppe  
 
 

7 veje til et langt liv
 

I weekenden deltog jeg i aktiviteterne på bogmessen, og jeg må tilstå, at jeg var ved at falde bagover, da jeg som noget af det første, stødte ind i kæmpe postere af mig selv og min bog på Politikens forlags stand. Dear me. Heldigvis var min skønne fotograf Sara Galbiati til stede og fik det foreviget. Bogmessen er altid spændende, og det er fantastisk SÅ mange spændende bøger, der skrives og udgives hvert eneste år. Min egen bog - 7 veje til et langt liv - blev overordentligt godt modtaget, og den viser da også vejene til bevarelse af sundhed og raskhed hele livet. Du kan opnå EKSTRA 15% rabat lige HER 
(
Indtast koden LANGTLIV ved betaling). 
 
I næste uges nyhedsbrev skal vi tale endnu mere om sundhed, og her i Madforlivet nyhedsbrev vil du kunne finde et tema om alt det nye, vi idag kender til, som kan påvirke vores sundhed - positivt som negativt. 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig god januar
Anette