I dette Madforlivet nyhedsbrev får du ny viden om søvn, for vidste du, at dårlig nattesøvn kan fremskynde aldringsprocessen og have betydning for livskvaliteten og hukommelsen? Derfor får du gode tips her til gode søvnvaner, til hvordan du eliminerer søvntyvene, og hvorfor dagslys i dagtimerne og fuldstændigt mørke om natten er så vigtigt.

Du kan også læse nyt om NAD+, for norske forskere har fokus på dette B-vitaminlignende stof og dets betydning for energiniveauer og nervesystem. Vitaminer og kosttilskud er vitterligt en jungle at bevæge sig ind i, men for de fleste af os er det faktisk en rigtig god og klog ide at supplere vores måltider med tilskud af mikronæringsstoffer, for måden vi dyrker og forarbejder vores råvarer på idag, har medført et betydeligt næringsstoftab, så det kan være vanskeligt at få tilstrækkeligt gennem maden.I min bog 7 veje til et langt liv kan du læse meget mere om, hvordan du bruger dine penge bedst og finde dokumentationen for, hvorfor visse kosttilskud er bedre end andre. Og blot til orientering, så er jeg 100% uvildig og uafhængig, jeg har ingen monetære samarbejder med virksomheder ejheller reklamer her i nyhedsbrevet eller på min hjemmeside. Bogen kommer på tilbud imorgen til Black Friday pris HER
 
Som modtager af Madforlivet nyhedsbrev deltager du automatisk i vores Adventskalender, hvor der hver uge, fra næste uge og frem til jul, vil være mulighed for at vinde flotte præmier. Har du venner eller familie, som også kunne tænke sig at deltage og at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så del gerne dette nyhedsbrev med dem. Tilmelder de sig i denne uge HER så deltager de også automatisk i Adventskalenderen fra i næste uge og kan udover flotte præmier også få glæde af alle de sunde nyheder og opskrifter. 
 
Vi har på grund af den store interesse valgt at forlænge super tilbuddet på Kirsten Skaarups forrygende e-bog Grøn mad til jul og nytår. Bogen er fyldt til randen med inspirerende, delikate og grønne jule- og nytårsretter. Den er faktisk ganske fantastisk og meget omfattende. Som modtager af Madforlivet nyhedsbrev kan du lige nu købe denne fantastiske e-bog til KUN 1/2 pris (normalpris kr. 99,- NU kun kr. 49,-).

Den 5. december kan du deltage live, hvor jeg og Mads Bo fra High on Life går i køkkenet med udgangspunkt i min bog 7 veje til et langt liv. Det bliver ikke kedeligt, og du får mulighed for at stille spørgsmål undervejs. Alle deltagere får en gratis e-bog.
Tilmeld dig HER

Sædvanen tro finder du også et par delikate opskrifter på blandt andet den skønneste og sundeste grønne morgenmad, kålpizza med burrata, den lækreste salat med granatæbler, som kan serveres med broccolibøffer eller svampefrikadeller samt sunde, sprøde grønkålschips. 
Pas nu på jer i stormen og regnen og ha' det rigtig godt
Anette     
 
 

Den sundeste morgenmad

 
Super smoothie
 
Denne super smoothie er ikke alene sund, den er også livgivende og velsmagende. Den indeholder sunde grønsager, der er de bedste kilder til fibre og vitaminer og mineraler, og du kan med denne super smoothie øge dit indtag af både fibre og mikronæringsstoffer. Særligt, hvis du drikker smoothien med det samme, du har blendet den. Det er lettere for kroppens celler at optage vitaminer og mineraler fra blendede grønsager og frugt, så derfor er dette en god måde at sikre sig ekstra mikronæringsstoffer på. Du finder opskriften her
 

Tjek op på Black Friday tilbuddet imorgen - og anbefal en ven at deltage i Madforlivet Adventskonkurrence

 
7 veje til et langt liv
 
Min nye bog hedder 7 veje til et langt liv - få det bedste ud af dine gener, og den præsenterer dig for mangeårige erfaringer kombineret med den seneste nye videnskab indenfor aldring og epigenetik, der viser os vejene til et godt og langt liv i raskhed og friskhed. Uanset din alder, så er kroppen modulerbar og lydhør, og i bogen finder du enkle og velunderbyggede redskaber til et godt og langt liv.
 
Mangler du en gave til dig selv eller en, du holder af, så kan du i morgen købe bogen 7 veje til et langt liv med BLACK FRIDAY rabat. 7 veje til et langt liv
Du kan købe 7 veje til et langt liv
HER 
Dette er en reklame for min egen bog

 

OBS! ADVENTSKALENDER

Som modtager af Madforlivet nyhedsbrev deltager du nu automatisk i vores jule- Adventskalender, der løber hver uge frem til jul. Første gang på torsdag.

En af præmierne er for eksempel 2 glas Manuka honning + 1 eksemplar af min nye bog - værdi kr. 1100,-. En anden er en lækker julekurv + 1 eksemplar af min nye bog, en tredje er en aero press kaffebrygger og lækker økologisk kaffe + 1 eksemplar af min nye bog og meget mere. 

Kender du en, der kunne være interesseret i at deltage i Madforlivet's Advents-konkurrence, så send dem fluks dette link. Alt, hvad de skal gøre, er at tilmelde sig nyhedsbrevet HER
  så er man automatisk tilmeldt adventskalenderen også.
Skynd dig at anbefale dette til dine venner...

 

 

Sover du godt?

 
Sover du godt?


Sover du godt og føler du dig udhvilet og frisk, når du vågner? Hvis ikke, så skal du vide, at du ikke er alene. Et stigende antal mennesker er udfordret af dårlig nattesøvn og manglende friskhed om morgenen. Udover eksponering fra blåt lys lige før sengetid, viser helt ny forskning fra University of California, at særligt to nøglefaktorer har betydning for kvaliteten af din nattesøvn, nemlig graden af motion i løbet af dagen samt hvilken morgenmad, du spiser. I studiet undersøgte forskerne adfærden blandt 833 personer, som over en periode på to uger fik en række forskellige morgenmadsmåltider, bar armbåndsure til at registrere deres fysiske aktivitet og søvnkvalitet, førte kostdagbøger og registrerede, hvor friske de følte sig i løbet af dagen. Der deltog også tvillinger i undersøgelsen, så forskerne kunne vurdere en eventuel genetisk indflydelse.

Et andet og helt nyt og omfattende studie fra Harvard Medical School viste, at de deltagere, der sov godt, havde en lavere risiko for at dø af hjertekarsygdomme, kræft og andre sygdomme, sammenlignet med de deltagere, der havde dårlige søvnvaner. De fem sovevaner er enkle at følge, og det kan virkelig betale sig at forsøge at efterleve dem.

  1. Sov syv til otte sammenhængende timer uden at vågne. hver nat
  2. Når du går i seng, er det bedst at falde i søvn hurtigt. Prøv om du kan undgå at du vender og drejer dig, før du falder i søvn. Daglig motion kan hjælpe dig til at falde hurtigere i søvn
  3. Efter syv-otte timers uafbrudt søvn, er det bedst, hvis du føler dig frisk og veludhvilet. Hold øje med, at du er udhvilet, når du vågner
  4. Undlad sovemedicin 
    Læs artiklen Ny viden om søvn
 
 

Ny viden om søvn

 
Ny viden om søvn

En god nattesøvn har større indvirkning på mænds end på kvinders forventede øgede levetid. For mens mænd, der i øvrigt sover og lever sundt (ihht de nævnte parametre i artiklen her til venstre), i gennemsnit lever 4,7 år længere end mænd, der ikke gør, så er tallet for kvinder kun 2,4 år.

Et andet søvnstudie satte fokus på mad og motion i forhold til kvaliteten af nattesøvnen. Man fandt her frem til, at hemmeligheden bag vågenhed og friskhed i løbet af dagen blandt andet ligger i blodsukkerbalancen, og her har madkvalitet og motionsrutiner stor betydning. Forskerne opdagede nemlig, at et stabilt blodsukker – sammen med en god nattesøvn – er nogle af de afgørende nøgler til at føle sig frisk og vital hele dagen.

Ny viden om søvn viser, at det kan betale sig – udover en række sundhedsparametre, at være opmærksom på nedenstående råd:

1. Undgå blåt lys en time før sengetid og sov i fuldstændigt mørke
2. Kom ud hver dag og få dig rørt og få dagslys igennem øjnenes iris
3. Tilstræb at gå i seng og stå op på cirka samme tid hver dag
4. Forsøg om du kan få cirka syv-otte timers søvn hver nat
5. Spis blodsukkerstabiliserende, det vil sige, at du med fordel kan spise gode proteiner, sundt fedt og fiberrige kulhydrater som for eksempel grønsager til hvert eneste af dagens tre måltider
6. Undgå kaffe efter kl 14
7. Undgå sukker og alkohol

Genetik viste sig at spille en mindre væsentlig rolle ifht vores evne til at sove godt, hvorimod de deltagere, der undlod sukker og motionerede hver dag, sov bedre og følte sig generelt gladere og med større overskud.
L
æs mere her 
Slip Søvntyvene
 

 
 

Vidste du det om melatonin?

 
Hormoner i topform

En stor del af kroppens funktioner er styret af vores hormonsystem. Både stofskifte, blodsukkerbalance, døgnrytme, søvnbalance, kalkbalance, sex lyst, forplantningsevne og din generelle følelse af overskud i hverdagen er styret af dit hormonsystem. Derfor hænger dit velbefindende også i høj grad sammen med en god hormonbalance.

Jo ældre, vi bliver, jo færre signalstoffer, enzymer og hormoner producerer vi i kroppen. Særligt kvinder fra 40-50 års-alderen og opefter påvirkes ofte af hormonelle forstyrrelser i forbindelse med overgangsalderen. I takt med, at antallet af æg i kvindens livmoder falder, daler også produktionen af hormonet progesteron samt østrogen- og testoteron. Også produktionen af melatonin daler, og det kan mærkes, for melatonin er et overordnet hormon, der er uløseligt forbundet med både østrogen og serotoninproduktionen. De fleste mærker det på bl.a. nattesøvnen, svedeturene og humøret. Følgerne af et hormonsystem i ubalance er altså cirkulær – men den onde cirkel kan heldigvis brydes.

Der sker store forandringer i kvindekroppen omkring 50 års alderen, når vores østrogenniveauer falder, vores menstruationer ophører og vi dermed også ophører med at kunne få børn. Vi kalder denne fase for overgangsalderen. Udover de følelsesmæssige udfordringer denne forandring kan medføre, så oplever mange kvinder også fysiske symptomer i form af blandt andet hedeture, vægtøgninger, humørforstyrrelser og dårlig søvn. En ny undersøgelse foretaget af en international gruppe forskere viser, at kvinder i overgangsalderen formodentlig vil kunne drage fordel af tilskud af melatonin. Dette signalstof ser ud til at kunne lindre nogle af de ubehagelige symptomer, der kan opstå i forbindelse med overgangsalderen. Melatonin spiller en overordnet hormonel rolle, og forskerne bag denne undersøgelse antyder, at det kan være et drastisk fald i kvindernes melatonin niveauer, der medvirker til udvikling af disse symptomer. Derfor indikerer nedennævnte studie (klik på link), at melatonin, givet til kvinder i overgangsalderen som tilskud til natten, ikke kun vil kunne hjælpe til en bedre nattesøvn, men muligvis også kan have humørforbedrende og beskyttende effekter. Forskerne bag studiet slår fast, at der er behov for yderligere forskning, men at noget tyder på, at melatoninbaseret terapi til kvinder i overgangsalderen i doser på 0,5-1 mg REN melatonin (ikke depot) til natten, vil kunne afhjælpe flere symptomer i forbindelse med overgangsalderen. 
Læs mere her 
Hormoner i topform
 

Ny viden om NADH+

 
NAD+
 
Jeg har tidligere skrevet om NAD+. Stoffet spiller en ganske væsentlig rolle i forhold til cellernes biologiske processer, herunder energiproduktionen og DNA-reparationer. Stoffet vurderes også til at have en evne til at beskytte os mod  aldersrelaterede sygdomme.  

NAD+ kan vi normalt selv danne ud fra B3 vitamin i nikotinamid form, men evnen til omdannelse daler med årene. Lave NAD+ niveauer kan bidrage til manglende energi, hjertekarsygdomme, manglende hukommelse og flere andre sygdomme. Med andre ord; NAD+ kan hjælpe med at holde dig sund og vital og leve et godt, langt liv. 

En række undersøgelser har vist, at NAD-niveauer falder med alderen, og forringelsen af ​​NAD-metabolismen fremmer adskillige aldringsrelaterede sygdomme. Omvendt har opreguleringen af ​​NAD-metabolismen, eksempelvis i form af kosttilskud med forløberne til NAD+, vist sig at forhindre faldet af NAD+ og har vist gavnlige virkninger mod aldring og ældningsassocierede sygdomme.

Derudover har helt nye undersøgelser på mus vist, at NAD kan beskytte nerveceller mod de skader, der opstår ved Parkinsons sygdom. Anden forskning, foretaget af nordmanden Øyvind Torheims fra Oslo universitet har set på NAD i kampen mod Alzheimer. Forskningen indikerer at NAD kan reducere DNA-skader i mus med Alzheimer. 

Såvel genetisk som ernæringsmæssig aktivering af NAD-metabolismen ser ud til at kunne forlænge levetiden for både mus og mennesker samt muligvis også forebygge visse aldersrelaterede sygdomme. Samlet set er det klart, at NAD-metabolismen spiller flere vigtige roller i aldringsprocessen og for levetiden.

Nikotinamid-adenindinukleotid eller NAD+, findes i stort set alle celler i din krop, og omdannes ud fra B3 i nikotinamid ribosid (NR) og nikotinamid mononukleotid (NMN) formerne.

Det kan derfor med alderen være en god ide at spise tryptofanholdige fødevarer som økologisk laks, æg, græskarkerner og ananas, de er forløberne til serotonin (budbringeren af det gode humør), og sammen med B3 indgår de i dannelsen af NAD+.

B3 vitamin i nikotinamid form kan ikke købes som kosttillskud i Danmark, det kan den omdannede form NAD+ heller ikke. Jeg tager selv NAD+, men køber det fra Holland.
Du kan læse mere her 
NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital 
 
 

Få inspiration til julens grønne retter til 1/2 pris - NY e-bog

 
Grøn jul
 

Til alle modtagere af Madforlivet nyhedsbrev er der her tale om et ganske suverænt tilbud. Kirsten Skaarup har skrevet en helt ny og voldsomt inspirerende e-bog, fyldt til randen med skønne velsmagende og plantebaserede jule- og nytårsopskrifter. Vi har på grund af den store interesse forlænget rabatperioden, og du får her mulighed for at købe og downloade bogen til 1/2 pris HER

Det er en omfattende e-bog, den er fyldt til randen med lækkerier og netop i disse år, hvor også julens faste madtraditioner er under forvandling, finder du alt, hvad du har brug for i Kirsten E-bog; masser af nye, lækre og plantebaserede opskrifter til jul og nytår. 

Kirstens opkskrifter er forrygende, altid velsmagende og klimakærlige, og savner du lækre opskrifter til højtidens forretter, hovedretter, tilbehør, julefrokoster eller desserter, så er dette lige bogen for dig. Bogen er GOD, smuk og sjov og mega inspirerende, og den får mine varmeste anbefalinger.

Du kan købe Kirstens fantastiske e-bog til 1/2 pris HER  
 
 

Mads Bo og Anette deler tips og tricks - og få en gratis e-bog

 
Juleevent
 
Bliv top inspireret - vær med tirsdag d. 5 december, hvor jeg sammen med Mads Bo går i  køkkenet med udgangspunkt i min nye bog ’7 veje til et langt liv’. 
 
Vejen til et længere og ikke mindst bedre liv er hverken fantastisk eller uoverskuelig, derimod kan blot små justeringer i hverdagen og i madvaner kan gøre en kæmpe forskel. Denne dag kan du høre mere om, hvilke specifikke fødevarer, du med fordel kan inkludere, og hvilke det er bedst at undgå, når målet er, at få det bedste ud af dine gener.  
 
Mads Bo og jeg vil fremtrylle en vifte af opskrifter som juicer, smoothies, supper, dressinger mv., så du kan roligt glæde dig til en lille times tid, fyldt med uundværlig viden, masser af inspiration og god energi undervejs.  Du kan tilmelde dig lige HER
 
Alle deltagere vil ifbm eventet få mulighed for at downloade en GRATIS e-bog 
 
 

Salat med granatæbler

 
salat med granatæbler
  
Denne delikate salat er både velsmagende, sund og smuk. Grønkål med søde kartofler og granatæbler er en perfekt kombination, der præsenterer sig smukt og samtidig er supersund. Du finder opskriften her
 

Kålpizza med burrata

 
Kålpizza


Kålpizza med burrata, parmaskinke og rucola er en lækker og let aftensmad. Den vil kunne glæde hele familien, den er let at tilberede, fiberrig og glutenfri, og opskriften stammer fra bogen Kålhydrater.
Du kan finde opskriften her

Kålpizza med burrata

 

Grønkåls chips

Grønkåls chips
 
Grønkåls chips er super lækre som snaklcks eller som tilbehør til alskens retter som grønne broccolibøffer eller svampefrikadeller. Du kan finde opskriften her 
Grønkåls chips 
 
 

7 veje til et langt liv
 

Savner du en gave til dig selv eller en, du holder af, så
KØB M/BLACK FRIDAY RABAT LIGE HER  7 veje til et langt liv
 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af min nye bog og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette