Jeg sidder lige nu i London og skriver dette nyhedsbrev til dig. Her er vejret mildt i forhold til danske temperaturer, og jeg stornyder denne by, hvor min søn, svigerdatter og børnebørn har deres skønne hjem. Jeg nyder også mine tre børnebørn og har netop bagt bananbrød til de kommer hjem i eftermiddag. Derved opdagede jeg, at opskriften på bananbrød på forunderlig vis var forsvundet fra hjemmesiden. Den er nu lagt op igen, og jeg har linket til den herunder, for det smager godt og er let og praktisk, særligt hvis du lige har et par modne bananer liggende. 
 
For knap ti år siden, i 2015, skrev jeg en artikel med overskriften ”Har alle danskere en diagnose i 2020?”. Her beskrev jeg, hvordan jeg oplevede, at grænserne mellem sundhed og sygdom rykkede sig, og hvordan danskerne i stigende grad fik diagnoser på såkaldte kroniske, medicinkrævende sygdomme. Mit spørgsmål gik næsten i opfyldelse i 2019, hvor en opgørelse fra Ålborg Universitet viste, at to tredjedele af alle voksne danskere (over 16 år) havde en kronisk, ofte medicinkrævende, diagnose. Det beskriver jeg blandt andet i min bog 7 veje til et langt liv. I dag skriver vi 2024, og noget tyder på, at opfyldelsen af mit spørgsmål nu nærmest er realiseret. Professor John Brodersen udtaler i en artikel af 4. januar i Sundhedspolitisk tidsskrift, at hans vurdering er, at mere end 96 procent af den voksne, danske befolkning i dag har en sygdomsdiagnose.   
 
Det fik tankerne igang, for jeg tænkte, de tal må vi da kunne forbedre. Derfor får I nu som læsere af Madforlivet nyhedsbrev, i denne og de kommende to uger, en artikelserie, der formidler mine tre bedste og mest sundhedsfremmende råd. De formidles uden fanatisme, men er baseret på den seneste nye videnskab. Dem har jeg skrevet, for det er vigtigt at vide, at vi selv kan gøre rigtig meget i sundhedens navn via vores valg af mad og livsstil. Denne  viden er til dig, så du kan bruge den viden og disse værktøjer, og dermed hjælpe dig selv og dine kære til større sundhed - og forhåbentlig også - til færre diagnoser. 
 
For vores kroppe er fantastiske, modtagelige og modulerbare, og min første artikel i serien handler om, hvordan vi holder vores vigtige tarmmikrobiom fit for fight. Den næste handler om at holde blodsukkerbalancen, og den sidste handler om betydningen af let faste for helbred og aldring. Men først til tarmmikrobiomet, for hvorfor er det så vigtigt, og hvordan nærer du det bedst muligt. Jeg lover dig, at det hverken er svært eller fanatisk, og du kan læse det hele herunder. 
 
Måske er du også blevet nysgerrig på en af de ting, som mange taler om lige nu, nemlig FASTE. Så du kan faktisk foregribe den viden, du vil kunne læse om i artikel 3 i min helt nye e-bog om emnet FASTE - fire forskellige former. Den megen opmærksomhed og de mange nye forskningsresultater har givet anledning til, at jeg har opdateret, udvidet og udviklet nye opskrifter til min tidligere e-bog om emnet. I bogen får du klar besked, og her beskriver jeg den seneste nye forskning og gennemgår fire forskellige former for faste, så du let kan vælge, hvilken der passer dig bedst. Der er opskrifter til alle fire former for faste. Jeg vil meget gerne dele disse næsten livsvigtige budskaber med dig, der som trofast læser abonnerer på Madforlivet nyhedsbrev. Derfor kan du i denne og næste uge erhverve bogen til en særdeles skarp pris: Normalpris kr. 99,00 NU kun kr. 29,00 HER 
  
Ses vi mon i Køge eller Roskilde hhv. den 30. og 31. januar? Her vil jeg nemlig fortælle mere om 7 veje til et langt liv, om hvordan du får det optimale ud af dine gener, om forskningen, erfaringerne og aldersknapperne. Vi kommer omkring det hele, og du får svar på eventuelle spørgsmål samt redskaber til en række livsforbedrende tiltag. Håber vi ses. Du kan læse mere om foredragene herunder og tilmelde dig HER

Du finder også en masse skønne opskrifter på smoothies, den bedste coleslaw, du kan forestille dig, grønne frikadeller, chili sin carne med små majspandekager, auberginefad i ovn samt på det lækreste bananbrød, du kan forestille dig. Opskrifter til ugen, der både smager og kan skabe glæde for hele familien. Rigtig god læselyst 

 Anette     
 
 

Tyvstart dagen med 300 g grønsager - Grøn eller rød smoothie

 
Tarmbooster smoothie
 
Tyvstart dagen med skønne, næringsrige og fiberrige grønsager. Det er let og supersund morgenmad, som dine tarmmikrober vil elske. Start dagen med en af disse velsmagende smoothies:
Her finder du opskriften på den grønne Tarmbooster smoothie
Her finder du opskriften på den røde Knoglebooster smoothie 
 

Har alle danskere idag en diagnose på en sygdom?

 
Har alle danskere en diagnose
 
 
For knap ti år siden, i 2015, skrev jeg en artikel med overskriften ”Har alle danskere en diagnose i 2020?”. Her beskrev jeg, hvordan jeg oplevede, at grænserne mellem sundhed og sygdom rykkede sig, og hvordan danskerne i stigende grad fik diagnoser på kroniske, medicinkrævende sygdomme.  
 
Mit spørgsmål gik næsten i opfyldelse i 2019, hvor en opgørelse fra Ålborg Universitet viste, at to tredjedele af alle voksne danskere (over 16 år) havde en kronisk, ofte medicinkrævende, diagnose. I dag skriver vi 2024, og noget tyder på, at opfyldelsen af mit spørgsmål er realiseret, for professor John Brodersen udtaler i en artikel af 4. januar i Sundhedspolitisk tidsskrift, at mere end 96% af den voksne befolkning i Danmark efter hans vurdering i dag har en sygdomsdiagnose.  
 
Hvordan er det kommet så vidt? Tyder disse tal ikke på en vis grad af overdiagnosticering? Eller hvad sker der lige? Er kun fire procent af os danskere virkelig raske? Under alle omstændigheder, Så må vi kunne gøre noget bedre, for en diagnose på en såkaldt kronisk sygdom kan forandre vores tilgang til livet.  
 
Jeg ved godt, at det ofte er lettere at tage en pille fremfor at ændre livsstil, og i en række tilfælde kan medicin være livsnødvendigt, men måske er vi gået for langt i jagten på diagnoser og medicinering? Og vi må heller ikke glemme, at alle former for medicin har bivirkninger.  
 
Jeg tænker blot, om vi helt har glemt at lytte til vores kroppe? Jeg oplever også på næsten daglig basis, at prioriteringen af en sund levevis med god mad og motion ofte træder i baggrunden i dag i forhold til andre gøremål. Det er ærgerligt, for sund mad, ledsaget af daglig bevægelse, kan være helbredsmæssigt livsforandrende, jeg er selv et eksempel på det.

Vi kan med stor fordel skele til, hvordan mennesker lever i Middelhavslandene. Middelhavskost er nemlig i utallige studier udnævnt som verdens sundeste og den bedste livsstil at vælge, hvis ønsker er kolesterol i balance. Hemmeligheden bag Middelhavskost er først og fremmest masser af grønsager, bælgfrugter, frugter, bær, mandler, nødder, ekstra jomfruolivenolie og krydderurter – gerne økologiske, så vi også får gavn af alle de gode mikronæringsstoffer og undgår pesticidrester. Grønsagerne må gerne fylde halvdelen af tallerkenen til hvert måltid. Her ved siden af kan du læse Pias historie.  Du kan læse hele artiklen her Har alle danskere en diagnose i 2020

 

En livsforandrende beretning fra det virkelige liv...

 
Kolesterol i balance


Vi danskere bliver stadigvæk informeret om, at vores totale kolesteroltal ikke må overstige 5, det til trods for, at alle ved, at kolesterolniveauerne helt naturligt stiger med alderen. Vi ved også, at mennesker med lettere forhøjet kolesterol lever længere end mennesker med lave niveauer, ligesom kolesterol på flere måder kan have en beskyttende effekt, også i forhold til risikoen for udvikling af demens.  

Cirka to promille af befolkningen lider af arveligt forhøjet kolesterol, og her kan risikoen være, at kolesterolet oxiderer, og i kombination med høj grad af inflammation i karvæggene kan det være uheldigt og føre til sygdom. MEN, graden af kolesterol og inflammation kan de fleste af os selv i høj grad have indflydelse på via vores valg af mad og øvrig livsstil.  

Mange flere danskere end de to promille tager kolesterolsænkende statiner hver dag og lever med bivirkninger og dårlig nattesøvn. En af dem var Pia, der hos lægen fik konstateret for højt kolesterol og drog hjem med en recept på statiner. Hun læste sig til, at forhøjet kolesterol ikke er en stationær tilstand, men at tallet påvirkes af blandt andet stress og livsstil. Hun havde netop mistet sin mor og følte sig stresset og utilstrækkelig efter et krævende sygdomsforløb.

Det faktum, samt at hun yderligere kunne læse, at det ikke er smør, æg og fløde, der er de værste syndere, i forhold til kolesteroltallet. Det kolesterol, vi får gennem maden, udgør nemlig under 20% af det kolesterol, vi har i blodet. Derimod udgør sukker, flydende sukker, dårlige, raffinerede omega 6 olier som vindruekerneolie, majsolie og solsikkeolie samt hvidt brød og pasta, de største risici. Disse fødevarer stimulerer leveren til dannelse af kolesterol og øger inflammationen.  

Pia valgte at lægge sine madvaner om, begyndte at motionere og indførte en daglig stillestund. Efter få uger mærkede hun en afgørende positiv forskel, hun havde det bedre og var mindre stresset. Efter syv uger på en kolesterolvenlig madplan med daglig motion og stillestund, kunne lægen konstatere, at kolesteroltallene nu var på plads.

Det er ikke kun Pia, der har vist sådanne fine resultater ved helt naturligt at sætte fokus på mad og livsstil. Det er lykkes for mange, mange tusinde danskere, og det kan givetvis også lykkes for dig, hvis du har behov for det. Kroppen er modulerbar og lydhør, og jo mere vi nærer og passer på den, jo bedre har vi det.

Du kan læse mere her
Kolesterol i balance med god mad
 

 
 

FASTE - fire forskellige former - NY og spændende e-bog

 
FASTE

 

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste, det var i forbindelse med offentlig-gørelsen af et ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), begyndte at producere nye immunforsvarsceller.

Dengang var det revolutionerende nyt, men i dag er dette studie suppleret af en lang række spændende publiceringer, der bidrager yderligere til vores viden om, hvad let faste kan gøre for os. Og det er faktisk ikke så lidt. Køb bogen lige HER

At faste er i dag mere populært end nogensinde. Og formodentlig med rette, for der tegner sig et billede af, at periodevis faste i form af let afholdenhed fra visse fødevarer i kortere eller længere perioder, eller det at spise i særlige tidsintervaller, faktisk kan have en række sundhedsmæssige, eller måske ligefrem livsforlængende, fordele. Udover at det er sundere for kroppen, vil du givetvis også føle dig friskere og mere energifyldt.

Her i e-bogen, der er på 98 sider, finder du god og ny viden, brugbare råd og sunde opskrifter til fire forskellige former for faste. De mange muligheder serveres i en overskuelig og samtidig velunderbygget form, der vil sætte dig i stand til at prøve mulighederne af og forhåbentlig finde den form, der passer dig bedst. Du vil blive klogere på:

1. Saft-Smoothie faste
2. Periodisk faste 16:8
3. Periodisk faste 5:2
4. Imiterende faste 72-120 timer

Du kan ved køb af bogen downloade en gratis MADPLAN, så du kan designe din optimale faste med dine favoritopskrifter fra bogen. 

Køb e-bogen Faste - fire forskellige former HER 
Normalpris kr. 99,00 - 
LIGE NU og indtil 28.01 KUN kr. 29,-. 

Denne bog er en opdateret fortsættelse af min oprindelige e-bog fra 2015, der er udgået. 
Dette er en reklame for min egen bog

 

Den bedste coleslaw

Coleslaw

Coleslaw smager friskt og er en delikat salat, der kan serveres til såvel frokost med en rest grønne frikadeller eller kartoffelfrikadeller til eller som tilbehør til anden mad. Du kan finde opskriften på min favoritversion af coleslaw herunder.
 

Prøv mine grønne frikadeller

Grønne frikadeller
 
Grønne frikadeller er en genial spise, og såvel børn som voksne kan lide dem. Frikadellerne er lette at lave og du kan sagtens lave ekstra, som kan fryses ned. Grønsagsfrikadellerne er glutenfri og mælkefri og består primært af grønsager og linser Du finder opskriften her
 

Mit bedste sundhedsråd #1 - Hold dit tarmmikrobiom toptunet

 
Hold dit tarmmikrobiom toptunet


Vores krop er som et gigantisk intranet, hvor der konstant kommunikeres mellem vores milliarder af celler. Et af kroppens allervigtigste kommunikationscentre er placeret i tarmene, hvor bakterier og mikrober udveksler informationer med resten af kroppens systemer og celler, herunder hjerne, hormon-, nerve-, og immunsystem.

Omkring 70 % af vores immunforsvar er knyttet til tarm og fordøjelse, og i det hele taget lever du livet sundest, når dit tarmmikrobiom, som de cirka to kilo mikrober i dine tarme kaldes, indeholder en tilstrækkelig mængde, variation og kvalitet af relevante mikrober. Forskningen har vist, at en fjerdedel af alle danskere har et tarmmikrobiom med lav mangfoldighed, med en overvægt af usunde bakterier og op mod 40 % færre bakterier i tarmene end gennemsnittet. Et usundt og begrænset tarmmikrobiom kan øge risikoen for udvikling af en lang række sygdomme, men heldigvis kan vi selv gøre en del for at rette op på dette. Et velnæret og sundt mikrobiom kan nemlig omvendt gøre underværker for vores velbefindende og beskytte os mod sygdomme. Vi kan ad denne vej gøre en stor indsats for vores sundhed.

Du bliver, hvad du spiser
Vores tarmmikrobiom er unikt og forskelligt fra person til person. Det består af cirka to kilo mikroorganismer, hvis sammensætning, opførsel og diversitet er afgørende for vores helbred. Gennem den mad, vi spiser, kan vi være med til at påvirke, om de skal udvikle sig i den gode retning, hvor de understøtter en sund og velfungerende krop – eller om vi sender dem på overarbejde med inflammation og diverse sygdomme til følge.

Tarmbakterierne trives allerbedst på fibre. Dem får vi flest af fra plantemad, og vi ved fra forskningen, at tarmbakteriernes absolutte livret er grønsager, hvis fibre nærer tarmslimhinden og netop de bakterier og mikrober, som vi gerne vil have flest af. Tarmens overflade repræsenterer cirka 70 % af vores immunforsvar, og forsvarets hvide blodlegemer bor her og uddannes her, så de kan beskytte os mod uønskede bakterier, vira, svampe og parasitter med mere. Blandt andet derfor har kvaliteten og variationen af tarmens bakterier så stor betydning.

Bakterierne i tarmene nedbryder planternes fibre og omdanner dem til kortkædede fedtsyrer, herunder butyrat (også kaldet smørsyre), der styrker tarmslimhinden og samtidig har en positiv indvirkning på vores immunsystem, reducerer inflammation samt fremmer dannelsen af gavnlige mælkesyrebakterier. En sund og tæt tarmslimhinde er vigtig for at forhindre, at ufordøjede føderester og bakterier fra tarmen får adgang til vores blodbaner, hvor de i værste fald kan fremprovokere autoimmune reaktioner, fordi kroppen opfatter dem som fjendtlige. Således kan de gå til angreb på kroppens eget væv fremfor at beskytte det. Butyrat ser også ud til at kunne øge vores insulinfølsomhed, som er én af de vigtigste forudsætninger for en sund krop.

Plantefibrene gør i det hele taget så meget godt for vores krop. De fremmer fordøjelsen og forsyner os med masser af gavnlig næring samt en god mæthedsfornemmelse. De hjælper os også af med kroppens ”affald”, som for eksempel brugt kolesterol, brugte hormoner og andre uønskede elementer.

Skær ned på industrisalt, sukker og forarbejdede fedtstoffer
Overdænger vi derimod vores tarmbakterier med usund mad med for højt indhold af sukker, salt og dårligt fedt fra raffinerede planteolier samt store mængder fedt fra dyr, kan vi risikere at fremme bakteriernes skadelige opførsel og dermed sætte gang i inflammation, der potentielt kan udvikle sig til livsstils-, og autoimmune sygdomme.
Du kan læse mere om, hvad du ellers kan gøre her
Hold dit tarmmikrobiom toptunet 

Chili sin carne m/majskager

Chili sin carne
 
Chili Sin Carne med små majspandekager er en variation af den populære mexikanske ret Chili con Carne. Her er kødet blot erstattet af masser af grønsager og bønner. Retten er velegnet til både børn og voksne og kan krydres efter ønsker og smagsløg, og skønt suppleret af  majspandekager.
 

Auberginefad med kikærter

Auberginefad
 
Auberginefad med kikærter smager ganske enkelt fantastisk. Retten er vegetarisk og glutenfri. Den er let at tilberede, og resultatet er både sprødt og smeltende blødt. Som prikken over i’et toppes den med sprøde mandler, mynte, yoghurt og tahin, let og lækkert. Du finder opskriften her 
Auberginefad med kikærter 
 
 

Velkommen til en ny og forbedret Madforlivet hjemmeside

 
Madforlivet.com
 
Det er også en stor, stor fornøjelse at kunne byde dig velkommen til vores nye og langt mere velfungerende Madforlivet.com hjemmeside. Den tidligere hjemmeside havde efterhånden mange år på bagen, og adskillige ”tilbygninger” igennem årene gjorde den en tand for snørklet at manøvrere i. Nu har min dygtige webmaster skabt en opdateret og langt mere velfungerende side, og vi håber, at du vil nyde den forbedrede søgefunktion, den større overskuelighed og den højere hastighed på siden. 

I forbindelse med disse forbedringer, ser vi os nødsaget til at nedlægge medlemsfunktionen, som den hidtil har været etableret. For dig, der har en medlemsmappe på hjemmesiden, betyder det i første omgang, at ’gemme’-funktionen nedlægges per 29. februar, da den over årene har givet anledning til en række tekniske udfordringer for både dig som bruger og for mig. Du vil fortsat have adgang til alle de mere end 2000 opskrifter og artikler på Madforlivet.com helt gratis, men hvis du har købt e-bøger via min hjemmeside før 2020, der ligger i din mappe på siden, så må jeg nu bede dig om at downloade og gemme en kopi af dem i en mappe på din computer. Denne ændring påvirker på ingen måde dit abonnement på Madforlivet nyhedsbrev og vil ikke afføde ændringer i hverken udsendelser eller modtagelse af mit nyhedsbrev eller adgang til materialet på min hjemmeside.
Du kan finde en guide til, hvordan du tilgår din mappe HER
 
Den nye hjemmeside er klar. Du kan roligt glæde dig og er SÅ velkommen HER
 

Foredrag 7 veje til et langt liv - Køge 30.01 og Roskilde 31.01

 
Foredrag
 

Har du et ønske om at kunne holde dig så frisk og sund som muligt hele livet? Så kom og vær med i Køge eller Roskilde, hvor LOF har arrangeret foredrag med mig her, sidst i januar. Jeg vil disse aftener afsløre nogle af de hemmelige veje til et langt og godt liv. Jeg lover, at det både bliver både hyggeligt og underholdende. 

Foredraget vil være krydret med fortællinger og erfaringer fra nogle af verdens ældste, og deres erfaringer kan faktisk kobles til de mange nyere, videnskabelige resultater indenfor aldring. Du vil blandt andet kunne høre mere om, hvad god mad, god søvn, godt selskab og motion kan gøre af godt for dig, og hvordan det kan hjælpe dig til at få det allerbedste ud af dine gener, så du kan leve godt og længe.

Kom og få inspirerende indspark, velunderbygget viden og konkrete redskaber, som med det samme vil sætte dig i stand til at navigere optimalt og sundt i livet. 

Du kan deltage i foredraget '7 veje til et langt liv' med Anette Harbech Olesen her:

- 30. januar kl. 19-21: Teaterbygningen i Køge.
- 31. januar kl. 19-21: Roskilde Bibliotek

Læs mere og køb billetter HER

 

Det lækreste bananbrød med eller uden gluten

 
Bananbrød
 
Det lækreste og mest velsmagende bananbrød, du kan forestille dig. Det er let at bage, super velegnet hvis du har et par modne bananer eller fire, og det kan tilberedes med eller uden gluten. Du finder opskriften her
Bananbrød - med eller uden gluten
 

Faste

Fik du købt min e-bog FASTE - fore forskellige former? Hvis ikke, så kan du stadig nå det lige her. Normalpris kr. 99,- NU kr. 29,- Køb bogen HER
 
Er du glad for Madforlivet nyhedsbrev, så er du meget velkommen til at anbefale nyhedsbrevet til venner og familie, som også vil kunne have glæde af en masse viden og opskrifter. De kan tilmelde sig helt gratis HER

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine alt godt
Anette