Godmorgen, 
En af de allervigtigste ting, du kan gøre for din sundhed, er at holde en god balance i dine blodsukkerniveauer. Blodsukkeret har nemlig afgørende betydning for dine celler og organers velbefindende - og dermed også for dit. Derfor handler mit andet vigtige sundhedsråd 2024 om at holde blodsukkerbalancen.
 
For knap ti år siden, i 2015, skrev jeg en artikel med overskriften ”Har alle danskere en diagnose i 2020?”. Her beskrev jeg, hvordan jeg oplevede, at grænserne mellem sundhed og sygdom rykkede sig, og hvordan danskerne i stigende grad fik diagnoser på såkaldte kroniske, medicinkrævende sygdomme. I 2019 viste en opgørelse fra Ålborg Universitet, at to tredjedele af alle voksne danskere (over 16 år) havde en kronisk, ofte medicinkrævende, diagnose. Den 4. januar i år - 2024 - vurderer professor John Brodersen i Sundhedspolitisk tidsskrift, at mere end 96 procent af den voksne, danske befolkning i dag har en sygdomsdiagnose. 
 
Det er trist læsning. Har vi helt glemt, hvor stor indflydelse vi selv har på vores indre sundhed og balance? Har vi tilsidesat det fakturm, at vores levevis i form af mad, motion, tanker og søvn med mere spiller afgørende ind på vores generelle sundhed? Måske, eller måske har grænserne virkelig rykket sig, så der kan stilles flere diagnoser og udstedes flere recepter? Jeg har på denne baggrund valgt at dele mine tre bedste sundhedsråd anno 2024 med alle jer, der er trofaste læsere af Madforlivet nyhedsbrev. Derfor fik I i sidste uge den første om tarmmikriobiomet, i denne uge artiklen om betydningen af balance i blodsukkerniveauerne, og i den kommende uge om faste. Det skrevne formidles uden fanatisme, men er baseret på den seneste nye videnskab. Målet er mere viden om alt det, vi selv kan gøre i sundhedens tegn, blandt andet via vores valg af mad og livsstil. Denne viden er til dig, så du kan bruge den, og dermed hjælpe dig selv og dine kære til større sundhed - og forhåbentlig også - til færre diagnoser. 
 
Jeg lover dig, at det hverken er svært eller fanatisk, og du kan læse artikel nummer to om blodsukkerbalancen herunder. Du får også mulighed for at tage Madforlivet's blodsukkerkur over tre uger, så du kan mærke på din egen krop, hvor godt det kan gøre. Det er også helt gratis, og du kan læse mere om det herunder. 
 
Måske er du også blevet nysgerrig på en af de ting, som mange taler om lige nu, nemlig FASTE. Så kan du faktisk tyvstarte lidt, via min helt nye e-bog om emnet FASTE - fire forskellige former. Den megen opmærksomhed og de mange nye forskningsresultater har givet anledning til, at jeg har opdateret, udvidet og udviklet nye opskrifter til min tidligere e-bog om emnet. I bogen får du klar besked, og her beskriver jeg den seneste nye forskning og gennemgår fire forskellige former for faste, så du let kan vælge, hvilken der passer dig bedst. Der er opskrifter til alle fire former for faste. Jeg vil meget gerne dele disse næsten livsvigtige budskaber med dig, der som trofast læser abonnerer på Madforlivet nyhedsbrev. Derfor kan du i denne og næste uge erhverve bogen til en særdeles skarp pris: Normalpris kr. 99,00 NU kun kr. 29,00 HER 
  
Ses vi mon i Køge eller Roskilde hhv. den 30. og 31. januar eller i Brædstrup? Her vil jeg nemlig fortælle mere om 7 veje til et langt liv, og om, hvordan du får det optimale ud af dine gener, om forskningen, erfaringerne og aldersknapperne. Vi kommer omkring det hele, og du får svar på eventuelle spørgsmål samt redskaber til en række livsforbedrende tiltag. Håber vi ses. Du kan læse mere om foredragene herunder og tilmelde dig HER

Du finder også en masse skønne opskrifter herunder, på blodsukker smoothie, på delikat morgenmad med pocherede æg, på skønne og mættende fiberpandekager, på let og lækker rattatouille, som du let kan lave til to dage samt på min favoritsalat; bagte auberginer med granatæbler. Du finder også opskriften på lækre æblemuffins, der er lette at lave og som smager himmelsk med en kop te eller kaffe. Opskrifter til ugen, der både smager og kan skabe glæde for hele familien. Rigtig god læselyst 

 Anette     
 
 

Blodsukker smoothie

 
Blodsukker smoothie
 
Hjælp dit blodsukker til bedre balance med skønne, næringsrige og fiberrige grønsager. Det er let og supersund morgenmad, som dine tarmmikrober vil elske. 
Her finder du opskriften på Blodsukker Smoothie 

Blodsukker og diabetes

 
Hold blodsukkerbalancen
 
Blodsukkerbalancen ligger som noget helt grundlæggende under alle dine indre systemer. Er blodsukkeret svingende, så påvirker det stort set alle kroppens organer og celler. Derfor er blodsukkerbalance vigtig for din sundhed.

Antallet af mennesker, der får konstateret type 2-diabetes, er stærkt stigende. En analyse fra 2016 viste, at også forekomsten af diabetisk øjensygdom, kaldet retinopati, har været stigende. Blodsukkerubalancer kædes tillige i dag sammen med øget risiko for udvikling af demens. Forekomsten af diabetes anslås at stige til hele 629 millioner mennesker på verdensplan indenfor de næste 25 år.

Det kan betale sig at fokusere på at spise, så blodsukkerniveauerne er stabile. Jeg vil næsten kalde det for et af de vigtigste sundhedsråd, man i dag kan give. Det er ikke svært, men det kræver kvalitetsbevidsthed i fødevarevalget. Alt for mange fødevarer er i dag forarbejdede og tilsat sukker, hvidt, raffineret hvedemel og dårlige fedtstoffer, og de udgør faktisk en af de største trusler mod vores sundhed. Derimod kan god Middelhavsmad med en masse grønsager (gerne økologiske), ekstra jomfruolivenolie, fisk og frø og kerner være blodsukkerstabiliserende og sundhedsfremmende. 

Ved at kombinere kulhydrater i form af grønsager, gode fedtstoffer og proteiner til hvert af dagens tre måltider, så vil blodsukkerniveauerne som regel være i balance. Spiser du lidt melon, et æble eller anden frugt som mellemmåltid, så suppler også med en fem- seks mandler, der indeholder såvel gode fedtsyrer som proteiner. Undgå store udsving i blodsukkeret i løbet af dagen.

En undersøgelse fra 2020, der blev offentliggjort i The Lancet, konkluderede, at ændret levevis med sundere og mere blodsukkerstabiliserende mad samt daglig bevægelse, førte til en kraftig reduktion blandt mere end 60% af de deltagende type 2-diabetes patienter over en periode på 12 måneder. De spiste og motionerede sig simpelthen ud af deres diabetes. De tabte sig også generelt i vægt.

Undersøgelsen underbygger, at ændrede madvaner med fokus på blodsukkerstabiliserende og nærende Middelhavsmad, i kombination med øget bevægelse, omega 3 fedtsyrer og andre sunde fedtstoffer, kan øge blodsukkerstabiliteten og faktisk også potentielt forebygge andre sygdomme som hjertekarsygdomme, demens og retinopati.

Du kan læse hele artiklen her 
Blodsukkerbalancen er vigtig 

Grønsager & type 2-diabetes

 
Kan fortidens afgrøder helbrede type 2-diabetes?


Sygehus Vendsyssel har påvist, at fortidens afgrøder kan hjælpe mod type II diabetes. De har i tre måneder serveret gammeldags sorter af kål og rodfrugter for en gruppe forsøgspersoner med type 2-diabetes. Tiltaget har vist en rigtig god effekt og har gjort patienterne markant bedre til selv at regulere deres blodsukker. Faktisk har hovedparten af deltagerne spist sig fra en type 2- diabetes på kun tre måneder.

Det er Per Bendix Jeppesen, lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet, der har stået i spidsen for projektet. Han oplyser, at deltagerne har været delt op i tre grupper:
1. gruppe, der skulle spise, som de plejede.
2. gruppe, der skulle spise 500 g almindelige grønsager hver dag og
3. gruppe, der skulle spise 500 g af de gammeldags sorter af kål og rodfrugter.
Til sidstnævnte gruppe blev frøene hentet i Den Nordiske Genbank i Svalbard. 

Det var den sidste gruppe, hvor deltagerne spiste de gamle grønsagssorter, der havde langt de bedste resultater. Formodningen er, at disse afgrøder er mere næringsrige og indeholder flere bitterstoffer og sekundærstoffer end nutidens grøntsager. Det kan give håb for de mange, der lider af type 2-diabetes eller for de endnu flere, der lider af insulinresistens, forstadiet til type 2-diabetes.

Kuren lyder på gammeldags kål og rodfrugter. Mange økologiske og biodynamiske grønsager er dyrket på fortidens frø, men vi må bare have endnu mere gang i dyrkningen af disse helbredende afgrøder. Der er masser af mennesker, der kan undgå unødig medicin og lidelse, og der er masser af penge at spare, for type 2-diabetes er den hastigst voksende sygdom i den vestlige verden.

Der er således masser at gøre. Tag fat og prioriter gode, økologiske og biodynamiske grønsager, rodfrugter og kål. Ved at købe og efterspørge disse sorter, der i modsætning til mange moderne og manipuleredee afgrøder, indeholder flere sunde næringsstoffer og bitterstoffer, der øjensynligt har betydning for vores sundhed og blodsukkerbalance. Gå på jagt her på siden efter lækre, grønsagsrige opskrifter og spis mindst 500 g om dagen af disse gode og næringsrige afgrøder. I kombination med at få dig rørt hver dag i mindst en halv time, vil resultaterne hurtigt vise sig. Prøv eventuelt Madforlivet’s Blodsukkerkur, du kan tilmelde dig helt gratis via linket herunder. Du kan læse mere her
Kan fortidens afgrøder helbrede type 2-diabetes? 

Mit bedste sundhedsråd #2 - Hold blodsukkerbalancen

 
Hold Blodsukkerbalancen


Et af mine bedste sundhedsråd er at holde blodsukkeret i balance. Dit blods indhold af sukkerstoffer, også kaldet glukose, har en stor indflydelse på stort set alle systemer, organer og celler i din krop, og derfor er et stabilt blodsukker noget af det bedste, du kan gøre for at holde dig sund og i balance.

Et nyt år er et godt tidspunkt for nye, sunde vaner. Derfor får du i denne anden del af en artikelserie, mine 3 bedste sundhedsråd anno 2024. I denne kan du blive klogere på, hvorfor blodsukker- og insulinniveauer er helt centrale for en krop i balance, og hvorfor et stabilt blodsukker er en af de mest effektive smutveje til en krop i indre ro.

Sådan fungerer blodsukkeret
Blodsukkeret er blodets indhold af glukose, som vi får fra de kulhydrater, vi spiser. Disse nedbrydes til sukkerstoffer, som optages i blodbanen og sendes rundt til kroppens celler, hvor de omdannes til energi til hjerne, muskler og nerveceller med hjælp fra insulin og glukagon. Problemerne opstår, hvis vi spiser for mange hurtige kulhydrater fra f.eks. sukker, hvidt brød, stivelse, pasta og alkohol. Det får nemlig sukker- og insulinniveauerne til at stige, hvilket i længden er en stor belastning for kroppen. Du mærker det typisk i form af træthed og øget vægt, men belastningen kan også forårsage inflammation og føre til forskellige sygdomme og belastningstilstande som f.eks. insulinresistens, diabetes, den diabetiske øjensygdom retinopati, overvægt, hjertekarsygdomme, demens og en lang række autoimmune sygdomme.

Sådan spiser du dig til et stabilt blodsukker
Forskning viser, at en sund og blodsukkerstabiliserende kost – særligt i kombination med daglig motion – kan være med til at forebygge ovennævnte sygdomme. Den gode nyhed er, at det aldrig er for sent at starte. På blot få uger kan vi faktisk justere insulinniveauerne og genetablere kroppens indre balancer. Du kan opleve, at ubehagelige symptomer, du har bøvlet med, forsvinder, og du vil føle dig både gladere og mere fyldt med energi.
Gevinsten ligger i at vælge de rette råvarer og sammensætte måltidet, så det indeholder fiberrige kulhydrater, protein, sundt fedtstof samt nødder og kerner.

Kulhydraterne
Kroppens primære energikilde kommer som sagt fra kulhydrater, men her er det essentielt at vælge de rigtige. Du bør undgå de hurtige kulhydrater, som gør dit blodsukker ustabilt. Gå derfor udenom pasta, hvide ris, hvidt brød, slik, kiks, kager, sodavand, tilsat sukker og alkohol. Vær opmærksom på, at der kan være skjult, tilsat sukker i mange forarbejdede produkter, som for eksempel ketchup, morgenmadsprodukter og søde yoghurter. De bedste kulhydrater finder du i grøntsager. De er næringsrige, kaloriefattige og fyldt med fibre, som giver en god mæthed og hjælper tarmen med at skabe et sundt tarmmikrobiom, som er så vigtigt for en velfungerende og sund krop. Og så smager grøntsagerne godt. Vælg de økologiske, som har flere næringsstoffer og ingen uønsket kemi. Spis gerne 500 gram om dagen og suppler med 100 g økologiske bær eller frugter.

Sunde proteiner
De sunde proteiner finder du for eksempel i økologisk fjerkræ, fisk eller vildt, samt i økologiske æg, bønner, linser, kikærter, quinoa, mandler og mælkeprodukter af høj kvalitet. Skær ned på kødet, særligt det forarbejdede kød og kødpålæg. Disse sættes nemlig i forbindelse med netop insulinresistens og type 2-diabetes. Spis i stedet økologiske, fede fisk, ditto fjerkræ og æg.

Sundt fedtstof
Din krop kan ikke undvære fedtstof, men som med kulhydraterne, skal du gå efter den gode kvalitet. Den får du for eksempel fra nødder, mandler, frø, kerner, avocado, økologiske fede fisk, fiskeolie eller plankton (Zooca omega 3) af høj kvalitet samt ekstra jomfruolivenolie.

Fibre, grønsager, nødder og kerner 
Masser af fiberrige grønsager, nødder og kerner gør dig mæt og holder maven i gang og kan være med til at forebygge diabetes, hjertekarsygdomme og visse kræfttyper.

Du kan læse mere om, hvad du ellers kan gøre her Hold Blodsukkerbalancen
Her kan du gratis tilmelde dig Madforlivets Blodsukkerkur 

 

FASTE - fire forskellige former - NY og spændende e-bog

 
FASTE

 

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste, det var i forbindelse med offentlig-gørelsen af et ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), begyndte at producere nye immunforsvarsceller.

Dengang var det revolutionerende nyt, men i dag er dette studie suppleret af en lang række spændende publiceringer, der bidrager yderligere til vores viden om, hvad let faste kan gøre for os. Og det er faktisk ikke så lidt. Køb bogen lige HER

At faste er i dag mere populært end nogensinde. Og formodentlig med rette, for der tegner sig et billede af, at periodevis faste i form af let afholdenhed fra visse fødevarer i kortere eller længere perioder, eller det at spise i særlige tidsintervaller, faktisk kan have en række sundhedsmæssige, eller måske ligefrem livsforlængende, fordele. Udover at det er sundere for kroppen, vil du givetvis også føle dig friskere og mere energifyldt.

Her i e-bogen, der er på 98 sider, finder du god og ny viden, brugbare råd og sunde opskrifter til fire forskellige former for faste. De mange muligheder serveres i en overskuelig og samtidig velunderbygget form, der vil sætte dig i stand til at prøve mulighederne af og forhåbentlig finde den form, der passer dig bedst. Du vil blive klogere på:

1. Saft-Smoothie faste
2. Periodisk faste 16:8
3. Periodisk faste 5:2
4. Imiterende faste 72-120 timer

Du kan ved køb af bogen downloade en gratis MADPLAN, så du kan designe din optimale faste med dine favoritopskrifter fra bogen. 

Køb e-bogen Faste - fire forskellige former HER 
Normalpris kr. 99,00 - 
LIGE NU og indtil 28.01 KUN kr. 29,-. 

Denne bog er en opdateret fortsættelse af min oprindelige e-bog fra 2015, der er udgået. 
Dette er en reklame for min egen bog

Pocheret æg på chiabund

 
Pocheret æg med chiabund
 
Skøn, lækker og mættende morgenmad eller frokostret med pocherede æg, økolaks, quinoa og grønt. Retten er hurtig og let, og så smager og mætter den godt.

Fiberpandekager m/topping

 
Fiberpandekager
 
Fiberpandekager med spinat er lette at lave, og de smager godt både som morgenmad med skyr og bær eller til frokost med lidt økologisk laks eller salat over. Du finder opskriften her

Prøv 3 uger på Madforlivet's Blodsukkerkur helt gratis...

Blodsukkerkuren
 

Prøv Madforlivet's blodsukkerkur, der løber over tre uger. Her får du velunderbygget information samt opskrifter, så du kan mærke på din egen krop, hvad tre ugers blodsukker stabil levevis kan gøre for dig, dine energiniveauer, din nattesøvn og dit velbefindende.

Stabile blodsukker- og insulinniveauer er forudsætningen for en krop i balance. Vores levevis med stress, sukker og hurtig mad udfordrer denne balance. Vi danskere har noget der ligner verdensrekord i slikspisning, og d
et påvirker blodsukker- og insulinniveauerne negativt, gør os trætte og hindrer et eventuelt ønske om vægttab. Der er derfor, for mig at se, betydelige sundheds- og vægttabsmæssige fordele i at spise blodsukkerstabiliserende.

Prøv Madforlivet's 3-ugers Blodsukkerkur helt gratis HER

Aubergine med granatæbler

 
Aubergine med granatæbler
 
Salat med granatæbler og aubergine er herhjemme gået hen og blevet hele familiens yndlings salat. Den er velegnet som tilbehør til såvel fisk som kylling og grønne bøffer eller som selvstændig forret. Den er let at lave og så smager den himmelsk. De bagte auberginer spiller perfekt med granatæblerne

Ratatouille med kartoffelmos

 
Ratatouille
 
Denne Ratatouille i en gryde er let, lækker og sund aftensmad til hele familien. Den er fyldt med smagsnuancer og sunde fibre fra grønsager og kikærter. Retten er vegetarisk og gluten- og mælkefri, og du kan let lave dobbeltportion, så har du til fryseren eller til to dage. Se opskrift her 
Ratatouille med kartoffelmos 

Velkommen til en ny og forbedret Madforlivet hjemmeside

 
Madforlivet.com
 
Det er også en stor, stor fornøjelse at kunne byde dig velkommen til vores nye og langt mere velfungerende Madforlivet.com hjemmeside. Den tidligere hjemmeside havde efterhånden mange år på bagen, og adskillige ”tilbygninger” igennem årene gjorde den en tand for snørklet at manøvrere i. Nu har min dygtige webmaster skabt en opdateret og langt mere velfungerende side, og vi håber, at du vil nyde den forbedrede søgefunktion, den større overskuelighed og den højere hastighed på siden. 

I forbindelse med disse forbedringer, ser vi os nødsaget til at nedlægge medlemsfunktionen, som den hidtil har været etableret. For dig, der har en medlemsmappe på hjemmesiden, betyder det i første omgang, at ’gemme’-funktionen nedlægges per 29. februar, da den over årene har givet anledning til en række tekniske udfordringer for både dig som bruger og for mig. Du vil fortsat have adgang til alle de mere end 2000 opskrifter og artikler på Madforlivet.com helt gratis, men hvis du har købt e-bøger via min hjemmeside før 2020, der ligger i din mappe på siden, så må jeg nu bede dig om at downloade og gemme en kopi af dem i en mappe på din computer. Denne ændring påvirker på ingen måde dit abonnement på Madforlivet nyhedsbrev og vil ikke afføde ændringer i hverken udsendelser eller modtagelse af mit nyhedsbrev eller adgang til materialet på min hjemmeside.
Du kan finde en guide til, hvordan du tilgår din mappe HER
 
Den nye hjemmeside er klar, hvor du kan søge i mere end 2000 spændende artikler og opskrifter. Du kan roligt glæde dig og er SÅ velkommen HER

Forårets åbne foredrag finder du her...

 
Foredrag
 

Året starter på Sjælland med to åbne foredrag i henholdsvis Køge og Roskilde. Begge disse aftener taler vi om de hemmelige veje til et langt og godt liv. Jeg lover, at det både bliver hyggeligt og underholdende. Her får du fortællinger og erfaringer fra nogle af verdens ældste samt nyt om, hvordan god mad, god søvn, godt selskab og motion kan gavne dig, og hvordan det kan hjælpe dig med at leve godt og længe.

Du kan deltage og tilmelde dig her:
- 30. januar kl. 19-21: Teaterbygningen i Køge.
- 31. januar kl. 19-21: Roskilde Bibliotek

Jeg gæster også det nye KOMYOUNITY Center på Islands Brygge den 28. februar.
 
Jeg gæster også biblioteket i Brædstrup den 12. marts. Her er temaet også 7 veje til et langt liv, masser af ny viden om det gode liv - også med mulighed for spørgsmål.
 
Den 21. marts kommer jeg til Køge og vil fortælle om Mad mod kræft. Det er den uafhængigge kræftforening Tidslerne, der arangerer, og du kan deltage på Erhvervsakademi Køge, torsdag den 21. marts kl. 19-21  og købe billet HER
 
Lidt senere på året kan du blandt andet møde mig den 24. september i Skanderborg eller vi kan ses i Kulturhus Løkken den 31. oktober
 

De lækreste æble crumble muffins

 
Æble crumble muffins
 
Disse skønne æble crumble muffins er delikate og gode til en hyggestund eller til at tage med på farten. Æble crumble muffins kan også nydes med lidt græsk yoghurt på toppen. Opskriften er glutenfri, du finder den her
Æble crumble muffins 

Faste

Fik du købt min e-bog FASTE - fore forskellige former? Hvis ikke, så kan du stadig nå det lige her. Normalpris kr. 99,- NU kr. 29,- Køb bogen HER
 
Er du glad for Madforlivet nyhedsbrev, så er du meget velkommen til at anbefale nyhedsbrevet til venner og familie, som også vil kunne have glæde af en masse viden og opskrifter. De kan tilmelde sig helt gratis HER

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine alt godt
Anette