Denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev handler blandt andet om hud, hår og mundsundhed, og hvordan vi holder det hele i topform, samt gode og naturlige tips til at holde huden spændstig, håret smukt og tænderne sunde - hele livet. Jeg stiller også spørgsmålene: "virker det at tage collagen?", "hvilken tandpasta er rent faktisk den bedste?" og skriver lidt om hud, cremer og den efter min mening bedste shampoo. Det hele finder du herunder. 

Men før du kommer dertil, har jeg skrevet artiklen "Nærmer vi os amerikanske tilstande?". Baseret på adskillige oplevelser med fake-news, kendisser, der mod betaling står frem og anbefaler forskellige produkter, samt mine oplevelser på en rejse til USA lige før Corona, hvor det stort set var umuligt at få ordentlig mad, satte jeg mig for at skrive en klumme om, hvor vanskeligt det kan være som forbruger at navigere i junglen af reklamer og forarbejdet mad. Efter min mening udgør al den manipulerede, forarbejdede og sprøjtede mad den største trussel overhovedet mod vi menneskers sundhed. Artiklen finder du herunder. 
 
Du kan også deltage i en konkurrence om to eksemplarer af min bog 7 veje til et langt liv. Det er Britt's superfood, dem med den dejligste og sundeste hvedegræssaft, som jeg personligt nyder hver morgen, der har udloddet bøgerne og har lavet konkurrencen. Svar på spørgsmålet herunder og deltag i konkurrencen. Der udtrækkes to vindere 1. marts. 
 
Du kan også lade dig inspirere til at klippe og sende de skønneste gækkebreve med den helt nye bog GÆK. Den er fantastisk, virkelig smuk at sidde med og forfattet af min veninde Susan Kortegaard og Karin Hald. Gækkebreve er en hyggelig og typisk dansk tradition, og Susan har i flere år hjulpet og inspireret mig til mine, så børnebørnene i London også kender til denne tradition. Om de kan lide den? De elsker den og glæder sig voldsomt hvert år, også til at gætte og ikke mindst til at få et påskeæg. Bogen er fyldt med enkle skabeloner og mere end 100 små, sjove rim, så det er svært ikke at blive grebet og få lyst til at klippe, pynte, sætte prikker og sende afsted med en lille vintergæk. Gækkebreve spreder smil og glæde, hvor de når frem, og med bogen ved hånden er det ikke svært. 

Sædvanen tro, finder du også superlækre opskrifter på Hud- og hår smoothie, på naturens collagen; Bone broth, på Porre- og løgtærte, der bare smager, på kylling med citron og hvidløg, på Chiagrød med bær og ikke mindst på de lækreste grønne kikærtevafler, der kan tilberedes og fryses ned, så de kan serveres som let morgenmad med bær eller til frokost med laks. Du kan glæde dig.  
 
Jeg ønsker jer allesammen en dejlig og hyggelig uge 
Anette     
 
 

Hud- og hår smoothie

Hud- og hår smoothie


Den skønneste smoothie, fyldt med alle de gavnlige næringsstoffer, som såvel hud som hår næres af. 
Du finder opskriften her Hud- og Hår smoothie 

Nærmer vi os amerikanske tilstande?

Nærmer vi os amerikanske tilstande?
 
Denne her artikel startede med en undren. En undren over, hvor mange fagpersoner og kendte, der mod betaling, indvilger i at sælge diverse budskaber og potentielt forlede os forbrugere. Foranlediget af et fake-news opslag på Instagram forleden, og idag af en læges - efter min mening håbløse - klumme om vitaminer og mineraler i avisen, kan jeg ikke lade være med at spørge mig selv; hvordan navigerer vi allesammen i den vanskeligt gennemskuelige jungle af salg, spin og manipulationer om emner, der berører vores sundhed? Hvordan finder vi vej igennem det? 
 
Når vi handler ind til vores måltider, så er vi helt alene med vores sunde fornuft og sådan cirka ti favorit opskrifter på den indre harddisk. Tror vi... Men realiteterne er, at vi faktisk er op imod påvirkninger fra en hær af industrielle forskere og eksperte, der lige præcist ved, hvordan en fødevare skal designes og præsenteres, for at vi vælger netop deres produkt. Måske gør vi det endda helt ubevidst. Det show kræver virkelig sin forbruger at gennemskue. 

Det bliver i stigende grad nødvendigt for os hver især at tage ansvar for egen sundhed, hvis ikke vi vil ende med diagnoser og piller. Derfor kræver det også, at vi sætter os ind i, hvad der er sundt, og hvad der ikke er sundt for os hver især. Den viden kombineret med vores sunde fornuft OG ved at huske at læse det, der står med småt i deklarationen, kan hjælpe os til at navigere uden om alt det forarbejdede.

Det er IKKE raketvidenskab, derimod almindelig sund fornuft, men en svær øvelse at føre ud i livet, når fødevareindustrien helt bevidst og helt lovligt designer mange af deres produkter til at gøre dig og dine børn afhængige af dem - og til at spise mere og mere af dem. Det er nemlig præcist det, mange af dem er fremstillet til. De fyldes ofte med sukker, skadelige planteolier og masser af kemiske tilsætningsstoffer, som blandt andet har til hensigt at ramme det såkaldte "bliss-punkt" i hjernen, der til-fredsstiller, men som ikke mætter. Konsekvensen: hjernen kalder på mere og mere. 
 
Vi ved allesammen, at maden vi spiser, også er det vi består af. Den udgør råvarerne, når der skal bygges nye celler, signalstoffer, hormoner, enzymer og meget mere. Derfor kan du se maden som en samtale med din krop. Dine daglige valg af råvarer, kvaliteter og variationer har kæmpestor betydning for, hvordan du og dine kære har det. Fysisk som psykisk. Der er rigtig meget, vi selv kan påvirke via den mad, vi vælger at spise. 
 
Alle disse forarbejdede og sprøjtede fødevarer udgør efter min mening en af de største trusler mod vi menneskers helbred. 

Så hvorfor finder vi os i det? Hvorfor bliver vi ved med at lade os lokke til at købe industriens raffinerede og stærkt forarbejdede fødevarer? Hvorfor falder vi for de flotte emballager og glemmer at læse alt det, der står med småt på deklarationerne? Hvorfor tillader vi selv fødevareindustrien at have sådan en magt over os? 
 
Det kan undre, særligt set i lyset af, at du og jeg sammen er langt mere magtfulde end industrien og deres ambassadører, hvis vi altså bruger vores magt intelligent. Vi besidder nemlig forbruger-magten, så hvis vi lader være med at købe deres bras, og i stedet vælger sunde, uforarbejdede og økologiske råvarer hver gang, så tvinger vi både producenter og forretninger til at prioritere disse. 
 
Måske indvender du, at det er dyrere og tager længere tid at tilberede, men hvor der er vilje er der vej. Det kræver en indsats at sætte sig ind i, og måske tager det lidt længere tid, men når gevinsten er større velvære, sundhed og glæde, så er indsatsen jo lille. Husk på, at vi stadig lever med konsekvenserne af den store løgn om, at fedt er farligt. Her modtog forskere over hele verden mange penge fra sukkerindustrien for at forhale og forputte vores viden om sukkers skadelige virkning for i stedet at skyde hele skylden på fedtet. Konsekvenserne heraf lever vi med endnu i form af fedtforskrækkelse, type 2-diabetes og overvægt. DERFOR skal vi gøre en indsats - for vores egen og vores børns skyld, så også de lærer at vælge den gode mad - hver gang. 
 
I USA er det mange steder idag næsten umuligt at leve sundt og naturligt. Det er blevet et land, styret af penge, og der er ikke fokus på den enkelte borgers sundhed. Det er kammet over. Vi er på vej i samme retning. Så kære ven, tag nu affære, tag hånd om dit eget og dine kæres liv og helbred og påvirk udviklingen ved at prioritere den gode mad og de økologiske råvarer, så vi fortsat kan købe dem og ikke ender som USA. Det handler ganske enkelt om vores liv og helbred... 
 
 

Sådan holder du huden smuk

 

Der er en bevægelse på vej. Muligvis har du allerede spottet den, men det er en bevægelse væk fra botox og fillers og henimod naturlig aldring, sund mad, rent vand og frisk luft. En ret sund udvikling, synes jeg personligt. Det er dejligt at se flere og flere modne kvinder i medierne, der står naturligt frem. 

Vi kan ikke komme udenom, at vores hud ældes med alderen. Mænd og 
kvinders hud ældes ovenikøbet forskelligt. Huden er kroppens største organ, men vi kvinders hud rynker og ældes ofte hurtigere end mænds. Lidt uretfærdigt, men vores hudstruktur er forskellig, og mænds hud udmærker sig ved at være stærkere, tykkere og indeholde cirka 20% flere fedtceller og mere collagen end vi kvinders.

Vi kvinders hud er konstrueret mere fleksibelt og elastisk, så den lettere kan udvide sig, men det betyder også, at den er lidt svagere i strukturen, tyndere og indeholder mindre fedt og collagen end mænds. Faktorer der forstærkes under og efter overgangsalderen. Det betyder, at den lettere rynker og kan blive lidt slap i det. Forskellene ligger i struk-turen, men også i det hormonelle.

Derfor er følgende syv tiltag ganske afgørende for en velplejet, smuk og fugtspændt kvindehud - hele livet:

1.    Drik rent vand - cirka 1 ½ liter hver dag - det hydrerer

2.    Spis sundt fedt hver dag, det nærer og holder huden spændstig

3.    Collagen og C vitamin fra naturlige kilder – kan virke foryngende på huden, ligesom D vitamin i selskab med højkvalitets vitaminer og mineraler. Du kan læse mere HER

4.    Sov godt og mindst syv timer i fuldstændigt mørke hver nat

5.    Spis sundt, grønt og økologisk

6.    Dyrk periodevis faste. Læs mere i e-bogen Faste - fire forskellige 

7.    Vælg enkle, gode og økologiske cremer og plejeprodukter 

Måske har du prøvet at påsætte plastre med østrogener, melatonin eller nikotin og oplevet, at de rent faktisk virker. Det er fordi det, du påfører huden, optages i kroppen. Dermed har du givetvis også konkluderet, at det samme må gøre sig gældende for de kemiske stoffer som parabener og PFAS med mere, der findes i mange konventionelle cremer, shampooer og make up produkter, som du måske hver dag påfører din hud.

For en del år siden deltog jeg i et symposium, hvor en amerikansk forsker netop fortalte om, hvad vores cremer, læbestifter og øjenskygger indeholdt, og hvad disse stoffer potentielt kunne gøre ved os. Jeg havde nedskrevet flere sider med kemiske navne, forkortelser og betegnelser på potentielt skadelige og hormonforstyrrende stoffer, og da jeg kom hjem, gennemgik jeg alt hvad jeg havde af cremer, make up, læbestifter, øjenskygger, shampooer etc. Det meste røg direkte i skraldespanden, for det var netop de stoffer, produkterne indeholdt. Jeg var rystet i min grundvold og er det faktisk stadig, når jeg ser, hvad der tillades af potentiel skadelig kemi. I næste uges nyhedsbrev kan du læse mere om PFAS, hvor et nyt studie relaterer denne gruppe stoffer til øget risiko for udvikling af brystkræft. Alligevel godkendes og findes disse forfærdelige kemikalier i vores drikkevand, madvarer, medicin, køkkentøj - og i skønhedsprodukter. 

Jeg overraskes således gang på gang over det høje indhold af kemiske stoffer, PFAS og nanoplast, der tilsættes konventionelle cremer og kosmetik, og JA, de optages ganske rigtigt via huden i blodbanerne. De absorberes igennem huden, og dermed kan du få en række potentielt skadelige kemiske stoffer ind i din krop. Listen over hormonforstyrrende kemi i cremer og makeup er lang. Rigtig lang.

Siden da har jeg kun købt rene, økologiske skønhedsprodukter, fordi listen over kemiske stoffer, PFAS og nanoplast er så betydelig i de fleste konventionelle produkter. Af samme årsag anbefaler jeg dig at gøre det samme, for din egen, dine børn og din huds skyld. 
Læs mere i artiklen 
Kemi i cremer og makeup  

 

Virker collagen?

Virker collagen?
 
Collagen er for øjeblikket på manges læber, og særligt kvinder har fokus på at få en eller anden form for collagen i bestræbelserne på at bevare en rynkefri hud og fleksible led. Men lad mig sige det med det samme; collagentilskud er ikke et quick fix eller en hurtig genvej til fast og smuk hud eller mere fleksible led. Forskning dokumenterer dog, at vedholdende indtag kan have god effekt, og de fleste deltagere i studierne mærkede effekt på hud og bevægelighed efter 8-12 ugers indtag. Du kan finde referencer via link herunder.

Collagen er et afgørende vigtigt protein i kroppen. Vi mennesker har et helt naturligt højt indhold af collagen, faktisk udgør det hele 33% af proteinmængden i vores kroppe, mens vi er børn og unge. Collagen udgør blandt andet den vigtige, fibrøse lim, der findes i muskler, ledbånd, sener, knogler og hud, men også tarmvæg og blodkar indeholder collagen. Fra cirka 30-års alderen begynder kroppens niveauer af collagen at falde, og for kvinder går det særligt stærkt nedad bakke i forbindelse m overgangsalderen.

Vi får primært collagen fra fiskeskind, hud og knogler fra dyr samt fra skaldyrsskaller. Alt i alt meget af det, der i dag ender i skraldespanden eller skæres fra, når vi skal lave mad. Det er årsagen til, at så mange – særligt kvinder – tager collagen som tilskud. Det er rimeligt velunderbygget, at dagligt indtag af collagen kan være med til at genopbygge noget af hudens fugtbindende egenskaber samt bibeholde kroppens spændstighed..

De to mest almindelige kilder til collagentilskud stammer fra kvæg (bovine) eller fisk (marine). De adskiller sig på følgende punkter:

  1. Collagen fra fisk indeholder 7 ud af otte essentielle aminosyrer og optages cirka 1 ½ gange bedre end collagen fra kvæg. Fiskene fanges og behandles skånsomt, og denne form er derfor også mindre miljøbelastende end bovine collagentilskud fra kvæg.
  2. Kroppen indeholder 28 forskellige typer collagen, men den mest fremherskende er type 1, der udgør cirka 80% af kroppens samlede collagen. Collagen fra fisk består 100% af type 1 collagen samt aminosyrerne prolin og hydroxyprolin, der øger kroppens muligheder for at anvende collagenet. Bovint collagen fra kvæg består af en blanding af type 1 og type 3 collagen, og indeholder derfor mindre type 1 collagen.

Vi kan groft sagt få collagen fra fisk, kylling, oksekød eller kosttilskud fra disse kilder. Der er rimelig god evidens for, at opmærksomhed på at inkludere en eller flere af disse kilder i din hverdag – kan optimere både hudens og kroppens spændstighed.

Personligt foretrækker jeg en kombination af Bone broth, der er en suppe, kogt på en hel økologisk kylling, og højkvalitets collagenpulver, baseret på fisk. Jeg kan også sagtens spise en gammeldags modnet sild eller en stegt sild på et godt stykke rugbrød til frokost eller finde på engang imellem at lave en god fiskesuppe.

Ligesom vi i fordøjelsen nedbryder proteinkæder til enkeltaminosyrer, så kroppen lettere kan optage og anvende dem, så hydroliseres kosttilskud af collagen netop af denne årsag. Denne proces letter kroppens optagelse og anvendelse af collagene proteiner. Derfor er det også vigtigt, at selve collagentilskuddet er af høj kvalitet. Mit foretrukne er absolut collagenpulver, baseret på fisk, men jeg kombinerer det med god mad, daglig bevægelse og hjemmelavet Bone broth på kylling.

Så til spørgsmålet, virker collagen? er svaret ja. Såvel videnskaben som mine personlige erfaringer er, at det virker, og at det med alderen betaler sig at have opmærksomhed på at få tilstrækkeligt med collagen fra kvalitetskilder hver dag. Men husk at supplere med masser af gode, økologiske grønsager, sundt fedt, C-vitamin fra naturlige kilder og daglig bevægelse, det er afgørende for den gode effekt. 
Læs hele artiklen HER
Læs om mit foretrukne collagen HER

 

FASTE hjælper også huden

FASTE
 
Vidste du, at periodisk faste eller 72 timers faste ikke blot kan styrke hud og hår, men også booste dit immunforsvar og genstarte dannelsen af såvel stamceller som immunforsvarsceller?  
Det er enkelt og velunderbygget, og periodisk faste virker antiinflammatorisk, hjælper krop og hud samt din vigtige fordøjelse. I min e-bog FASTE - fire forskellige former finder du viden, forklaringer og opskrifter til fire forskellige former for fasten, så det hele er lige til at gå igang med.  
Køb FASTE - fire forskellige former for KUN kr. 49,- HER
(normalpris kr. 99,-)
Dette er en reklame for min egen bog.

KONKURRENCE - vind min bog 7 veje til et langt liv...

 
7 veje til et langt liv
 
 
DU KAN VINDE MIN NYE BOG - BRITT UDLODDER TO EKS.
Jeg tager hver dag hvedegræssaft fra Britt's Superfoods og stortrives med det. Jeg ved og mærker, at Britt's økologiske hvedegræssaft er rigt på naturlige næringsstoffer som A vitamin, B5, B12 og alle E vit. Disse vitaminer hjælper kroppen og styrker energiniveauerne. 
 
Deltag og svar på spørgsmålet:
Indeholder hvedegræssaft fra Britt's Superfoods A vitamin?
JA eller NEJ
Skriv dit svar inden 1. marts HER
på Facebook og vigtigt HUSK at tagge 
#brittsuperfoods & #harbecholesen.

Den 1. marts udtrækkes to heldige vindere...
 

Vælg den bedste shampoo

 
Salt shampoo

Her ser du min favorit shampoo, og jeg må advare, for den er stærkt vanedannende. Men den er i særklasse GOD og kommer fra Sea Magik, Englands største mærkevareproducent af spa-produkter.

Sea Magik har i mere end 30 år specialiseret sig i at producere lækre, økologiske produkter tll hud og hår. Ud over at Sea Magik Pink salt shampoo har vundet adskillige priser som bedste shampoo, så er den også i virkeligheden både lækker og drøj at anvende.
 
Shampooen er meget koncentreret, nærmest lidt tør i det, og så indeholder den store mærkbare pink Himalaya saltkorn, der stimulerer hovedbunden. Hertil er der tilsat certificeret økologisk tang ekstrakt og naturlige dufte fra essentielle olier. Ingen sulfater, ingen palmeolie og heller ikke andet skidt, som man ellers ofte mødes af i shampooer, også i langt dyrere produkter. 
 
Det hele serveres i en europæisk BIO-plast tube der er lige så pink som shampooen selv, og hvis du som jeg hælder lidt vand fra bruseren ned i tuben når den er ved at være tom, så får du både det sidste med, og gør tuben perfekt til at blive genanvendt. Jeg giver denne fantastiske shampoo mine allerbedste anbefalinger, og den er IKKE dyr.
Du kan fx. købe økologisk MAGIK SALT shampoo HER
Dette er ikke en reklame, jeg er bare oprigtigt begejstret
 
 
SALT shampoo
 
 

Vælg den bedste tandpasta

 
tandpasta
 

Der er ingen tvivl om, at sunde tænder og tandkød er væsentligt for vores generelle sundhed. En god mundhygiejne er derfor vigtig, herunder tandbørstning og valg af tandpasta. 

Tandlægeforeningen anbefaler, at du bruger tandpasta med fluorid (fluor), da det kan forebygge caries. Det tilslutter jeg mig, men mængden og måden, det anvendes på er væsentlig, ligesom jeg nødigt personligt ville anvende en tand-pasta, der indeholder sodium lauryl sulfat (SLS/NSL) eller andre potentielt allergifremmende og miljø skadelige stoffer. Lovgivningen om tilsat fluorid, triclosan, SLS og hormonforstyrrende parabener i tandpasta viser for mig en foruroligende mangel på rettidig omhu omkring de kemiske stoffer i produkter, som vi og vores børn anvender/spiser.

Fluor hedder egentlig fluorid, og det tilsættes tandpasta for at beskytte tandemaljen mod caries. Det er grundlæggende et giftigt stof, der sammenlignes i toksicitet med arsenik. 
Professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet er fortaler for, at vi hurtigst muligt får en strammere lovgivning. ”Når vi i dag har undersøgelser, der viser, at stofferne har effekter på børn, så kan vi ikke stå ved den grænseværdi, der findes i dag” siger han, og udtaler: "vores grænseværdier for bl.a. fluorerede stoffer er 100 gange for høje". 
 
Børn er sårbare overfor fluorid, og vi ved fra undersøgelser, at 3 årige spiser cirka 60% af tandpastaen. 
 
Tænk har netop publiceret en undersøgelse af tandpasta, der til min forundring nærmest KUN baserer sig på indholdet af Fluorid. Renhed, økologi eller det faktum, at mange tandpastaer, heriblandt Colgate, indeholder sodium lauryl sulfat og triclosan med mere, har ikke fået Tænk til at ryste på hånden, men de udnævner Colgates produkter som vindere. Forbrugerne forholdes hermed særdeles vigtig viden om både indhold af triclosan, SLS med mere.

Personligt har jeg valgt en salomonisk løsning. Jeg veksler morgen og aften imellem: Suztain's øko tandpasta aloevera og Zendium tandpasta. De indeholder begge fluorid, men ikke hverken sodium lauryl sulfat, triclosan, parabener eller andet uønsket. HER
Dette er ikke en reklame, jeg er bare begejstret
 

Bliv inspireret til at klippe gækkebreve af den nye bog GÆK


Skriver du også gækkebreve? Hvis ikke, så kan det være, at du i år får lyst at glæde venner eller familiens børn med et gækkebrev. For En helt ny bog, GÆK, skrevet af min kære veninde Susan Kortegård og hendes veninde Karin Hald, har set dagens lys. Bogen inspirerer på fineste vis til gækkeklip, sjove rim og kreativitet. Den er fantastisk, smuk, brugbar, for gækkebreve spreder smil og glæde, hvor de når frem. Her fortælles om historien og traditionen, der er skabeloner og ikke mindre end 100 sjove små rim. Læs mere og køb bogen her GÆK 
 
 
Gæk
 

Prøv naturens collagen; Bone Broth

Bone broth
 
Bone Broth er en kraftfuld og næringsrig suppe, der er fyldt med opbyggende collagen og afgiftende glycin. Du kan også tilberede en portion og opbevare i køleskabet (max en uge) eller du kan fryse Bone broth ned, eksempelvis som jeg gør, i store isterningebakker, efter tilberedning. Find opskriften her Bone Broth 

Har du prøvet Chiagrød?

Chiagrød

Chiagrød med bær er den letteste og lækreste morgenmad, du kan forestille dig, og du kan tilberede den lynhurtigt til flere dage og opbevare den i køleskabet. Du kan finde opskriften her 
Chiagrød med bær
 

Skønne, grønne kikærtevafler

grønne vafler
 
Forkæl dig selv og familien med disse vildt lækre og sprøde grønne vafler med kikærter, der både er sunde og smager ret forrygende, hvad enten de serveres med bær, øko laks eller salat. Vaflerne kan fryses. Skønne kikærtevafler 
 

Kylling med citron & hvidløg

Kylling med citron og hvidløg
  
Kylling med citron og hvidløg er en velsmagende, let og sund ret, der passer til såvel sammenkomster som hverdagsmad. Du kan justere indholdet af chili og hvidløg afhængig af smagsløg og præferencer. Kylling med citron

Porretærte med rødløg

Porretærte
 
Porretærte med rødløg er en smagfuld og delikat tærte, der er let at tilberede og bare smager. Porretærten kan nydes af hele familien og serveres til enten frokost eller aftensmad. Du kan finde opskriften her Porretærte 

Boost dit immunforsvar
 
 
Du - eller dem, du kender, kan tilmelde sig mit GRATIS nyhedsbrev og få en gratis e-bog lige HER 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en god uge
Anette