Denne uges Madforlivet nyhedsbrev byder på noget af alt det, du selv kan gøre for at sikre dig et langt liv i sundhed og glæde. Jeg retter fokus på dette væsentlige emne, fordi Statens Institut for Folkesundhed netop har udgivet rapporten om danskernes sundhed anno 2023. Kun 12,1 procent af de adspurgte danskere svarer, at de har et sundt kostmønster. Samtidig vurderer næsten 19% af danskerne, at de lever usundt. Når nu vi ved, at maden har så uendelig stor betydning for tarmmikrobiom og sundhed, så er det trist læsning. Det går den forkerte vej, og herunder kan du læse mere om rapporten, men du kan også læse mine allerbedste råd til, hvad du kan gøre for dig selv og dine kære - for sundhed, raskhed og glæde. Det handler om tarmmikrobiom og sunde råvarer, og det er faktisk ikke svært.
 
Line Iversen, en trofast læser af madforlivet nyhedsbrev, har skrevet til Kohberg, fordi hun er vred over den stærkt dalende kvalitet af deres rugbrød. Hun sendte mig en kopi af det brev, og jeg giver hende ret, du kan læse Lines brev og klummen om rugbrødet, der blev til sandkage herunder.  
 
Vinderne af Britt's superfood konkurrence om to eksemplarer af min bog 7 veje til et langt liv er udtrukket. Du kan se, om du er en af de heldige herunder. 
 
Ses vi mon i Brædstrup eller Hadsten? Disse steder fortæller jeg blandt andet mere om 7 veje til et langt liv, om hvordan du får det optimale ud af dine gener, om forskningen, erfaringerne og aldersknapperne. Vi kommer omkring det hele, og du får svar på eventuelle spørgsmål samt redskaber til en række livsforbedrende tiltag. Håber vi ses. Du kan læse mere om foredragene og tilmelde dig herunder.

Du finder også en skøn opskrift på en grøn morgensmoothie, på et godt rugbrød, på en super sund og mættende salat, på lækre lammefrikadeller, på grøn biksemad, der bare smager og jordskokkesuppe, der er let og lækker aftensmad. Rigtig god læselyst 

 Anette      

 

Blend dine grønsager og start dagen med en sund smoothie

 
Tarmbakteriernes festmåltid
 
Det er så vigtigt for vores generelle sundhed, at vi spiser grønsager i rigelige mængder hver dag. Alligevel er det svært for mange at få det gjort. Løsningen kan være at blende dine grønsager. Det er ikke bare nemt – det er også effektivt. Blenderen frigør nemlig grønsagernes vitaminer og mineraler, så du får størst mulig gavn af dem. Du kan blende grønsager til smoothies eller supper. 

Har du for vane at drikke dine grønsager som juice, skal du være opmærksom på, at du får langt mere ud af at blende dem til en frisklavet smoothie. Derved får du nemlig både saft, frugtkød og de sunde fibre med. Drikker du kun grønsagssaften, går du glip af både de sunde fibre og mange af vitaminerne.

Hvis du synes, det kræver lidt tilvænning at spise eller drikke blendede grøntsager, kan du med fordel tilsætte for eksempel et æble eller en skive ananas til smoothien for naturlig sødme. Du kan også med fordel blende en suppe til aftensmad og evt. tilsætte Bone broth. 

Her finder du opskriften på, hvordan du kan tyvstarte indtaget af grønsager med 3-400 gram grønt lige fra morgenstunden med denne skønne Grønne smoothie eller grød Tarmbakteriernes festmåltid 

 

Det går nedad bakke med danskernes sundhed

 
Det går nedad bakke med danskernes sundhed
 

Vi får mere og mere viden om sundhed, men desværre udmønter det sig ikke i den måde, vi spiser eller lever på. Den seneste rapport fra Den Nationale Sundhedsprofil tegner et billede af en nedadgående kurve for kvaliteten af den mad, vi spiser. Med andre ord; Det går ned ad bakke med vores sundhed.

Siden 2010 har Statens Institut for Folkesundhed jævnligt udgivet en fyldig rapport om danskernes sundhed. I 2013 svarede 20,9 procent af de adspurgte danskere, at de havde et sundt kostmønster. Her ti år senere er tallet faldet til 12,1%. Samtidig vurderer næsten 19% af danskerne, at de har et usundt kostmønster. I 2013 var det tal på knap 14%. Kort sagt går det altså den direkte forkerte vej med at spise sundt.

Det er heller ikke blevet nemmere at leve sundt. Vores drikkevand er forurenet med potentielt sygdomsfremkaldende PFAS og pesticider, og vores råvarer forarbejdes til ukendelighed af industrien. Ingen politikere griber ind. Vi ved, at den mad vi putter i munden, det vand vi drikker, og den luft vi indånder ubestrideligt spiller en stor rolle for vores sundhed og velbefindende, og at forurening, skadelig kemi og forarbejdning skaber  en øget risiko for udviklingen af rigtigt mange sygdomme. Derfor skriger det også til himlen, at ingen tager sig af at rense vores drikkevand, og at kvaliteten af den mad, vi efterhånden kan finde i de danske supermarkeder, i større og større grad udgøres af forarbejdede industriprodukter, der befinder sig meget langt fra udgangspunktet: sunde og nærende råvarer.

Sammenligner man ovennævnte udvikling med sygdomsstatistikkerne, er der et ikke overraskende sammenfald. For flere og flere af os kæmper med sygdomme som overvægt, diabetes, stofskiftesygdomme, kræft med mere. Sygdomme, som ifølge en lang række forskningsresultater, kan hænge sammen med den stærkt forringede kvalitet af vores vand, luft og fødevarer.

Det kræver naturligvis en indsats at tage ansvar for sin egen sundhed, men jeg kan personligt skrive under på, at det er hele indsatsen værd. Belønningen er nemlig højere grad af velvære og sundhed, såvel mentalt som fysisk. Og jeg tror på os, at vi kan... Derfor kan du læse mit allerbedste råd til hvordan, lige her: 
Det går nedad bakke med danskernes sundhed - det kan du gøre

 

 

De vigtige tarmmikrober lever af grønsager

 
Mikrober lever af grønsager

600 gram grønsager om dagen. Sådan lyder det officielle kostråd, og der er tungtvejende sundhedsmæssige grunde til at følge dette. Grønsager er nemlig tarmbakteriernes absolutte livretter. 70% af immunforsvaret er knyttet til vores tarmmikrobiom, og hvis vi drager omsorg for det, drager vi automatisk omsorg for os selv og vores sundhed. Tarmmikroberne spiller en afgørende rolle for vores helbred, idet de blandt andet indirekte påvirker både immunforsvar, nerve- og hormonsystem samt hjernen og hjertets sundhed. Det påvirker stort set alt i os, og et forstyrret eller underernæret tarmmikrobiom kan øge den enkeltes risiko for udvikling af en lang række sygdomme som type 2-diabetes, overvægt, hjertekarsygdomme, sclerose, skizofreni, anoreksi, depression og mange flere. 


Sundheden sidder i tarmen
og er afgørende for, om der udøves den fornødne beskyttelse i forhold til vores mange genetiske dispositioner. Derfor er det bedste du kan gøre at spise 600 gram grønsager om dagen. Hvis du synes, det er svært, så tyvstart dagen med 3-400 gram grønsager fra en blendet smoothie. Det smager, nærer og mætter. Alternativt kan du blende en god grønsagssuppe til din aftensmad.
 
Blendning gør det nemmere at spise større mængder af de grønne sager, men det er ikke den eneste fordel. Vitaminer og mineraler sidder i plantens celler, og når du blender, frigør du dem og gør dem lettere optagelige. Godt nok vil enkelte vitaminer gå tabt ved blendning, blandt andet på grund af oxidation, men i den sidste ende vil indtag af de blendede grønsager alligevel give dig større fordele, end når du spiser de uforarbejdede grønsager, som kroppen ikke altid når at få gavn af, inden de har passeret tarmen. Drikker du dine grønsager ved at blende dem til smoothies, grød eller suppe, vil de gode sager i nogle tilfælde blive optaget allerede i mundhulen. Læs her
Hold dit tarmmikrobiom toptunet 


 

Sådan får du 600 gram grønsager om dagen

 
Sådan får du 600 g grønsager


Vores tarm er vært for milliarder mikrober som bl.a. bakterier, virus og svampe, der tilsammen udgør vores mikrobiom. Tarmmikrobiomet har voldsom stor betydning for en velfungerende organisme. Det gamle slogan ”Du bliver, hvad du spiser,” er ikke taget ud af det blå. Spiser du sundt, uforarbejdet, økologisk og varieret, får du også et sundt og frodigt mikrobiom, som til gengæld vil belønne dig både fysisk og mentalt. Grønsager er en af de bedste kilder til fibre, som er med til at øge forekomsten af sunde tarmbakterier og forebygge livsstilssygdomme, som for eksempel visse kræftsygdomme, overvægt, type 2-diabetes, hjertekarsygdomme med mere.

Heldigvis er der meget, vi selv kan gøre!

En af de sikreste måder at booste sundheden og tarmmikrobiomet – er at sørge for, at få de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. Men ja, det kan være lettere sagt end gjort – de seneste tal viser, at vi spiser 199 gram grønsager i gennemsnit dagligt. Det er mindre end tidligere og alt, alt for lidt.

Derfor får du her inspiration til at tænke mange grønsager og lidt mindre frugt ind fra morgen til aften. Gerne i forholdet 500 gram grønsager og 100 gram frugt eller bær. Ved at sprede de grønne sager ud over hele dagen, bliver det nemlig meget nemmere at nå de anbefalede 600 gram. Du kan eventuelt lave en MADPLAN og veje de grønsager af hver morgen, som du skal bruge. På den måde kan du sikre dig, at du får tilstrækkeligt.
Her får du mine bedste råd til at integrere mere grønt i dagens måltider:
1. Start morgenen med en grøn smoothie med 3-400 gram grønsager
2. Spis en fyldig salat eller en grønsagsrest fra dagen før til frokost, gerne i selskab med kikærtefritter, grønne frikadeller eller hummus 
3. Lad grønsagerne være det bærende i aftensmåltidet

Sådan får du 600 gram grønsager 

 
 

Er det danske rugbrød blevet til ren sandkage?

 
vælg det bedste rugbrød


De fleste danskere betragter rugbrød som en sund spise. Et rigtigt fuldkornsrugbrød, bagt af stenkværnet rugmel, hele korn og kerner, er også som udgangspunkt en sund spise. Men sunde og nærende rugbrød er en sjældenhed i Danmark i dag. Desværre. Hvordan er vi havnet i en situation, hvor langt hovedparten af de rugbrød, der sælges i supermarkeder og hos bagere, ikke er bagt af fuldkornsrugmel, men derimod af lige dele raffineret rugmel og hvidt næringsdrænet hvedemel, tilsat maltsukker, som farver det mørkt. Det oplyste fiberindhold behøver ikke nødvendigvis at stamme fra rug, som man vil kunne forvente det af et rugbrød, men kan derimod være udvundet af roer eller andre fødevarer, som ikke har de gavnlige egenskaber, som ses i ægte fuldkornsrug. Skiveskåret rugbrød kan desuden indeholde rester af dårlige fedtstoffer. Det er en trist udvikling!

En af læserne af Madforlivet nyhedsbrev - Line Iversen - sendte mig dette brev, som hun netop havde sendt til Schulstad. (Jeg har tilladt mig at forkorte det lidt):

Hej Brødudviklere eller måske nærmere brødafviklere?
Jeg sidder her med to udgaver af Schulstad KORNKAMMERET ØKO SOLSIKKE RUGBRØD - En ”gammel” udgave og en ”ny” udgave.
Når jeg sammenligner, falder jeg over jeres ændrede slogan: ”Hverdagsøkologi fra naturens hånd” der er blevet til ”Vi elsker økologi og en god smag”.
På alle sundhedsparametre er næringsindholdet i den nye version gået den forkerte vej! Mere fedt, mere salt, mindre protein, færre fibre og en række ingredienser, der er skiftet ud med dårligere (og billigere?) alternativer. Hvad har I lige gang i? I bevæger Jer i den helt forkerte retning. Vi, der elsker økologi, vi kan lide naturlighed og sundhed. Vi vil da ikke have ”slik” istedet for rugbrød. Det med mere fedt, mere salt og sukker, det taler til vores ur-hjerner. Det fristes vi af, hjernen kalder på mere, men det er rigtig skidt for vores sundhed. I har et stort ansvar - Lev op til det!         Line Iversen

Det sunde danske rugbrød er i mange tilfælde forvandlet til noget, der i værste fald kan sammenlignes med sandkage, der i stedet for at nære kroppen, kan belaste den. Et rigtigt rugbrød er bagt på stenkværnet rugmel, og det er sundt. Et sådant rugbrød kan nære tarmen og forebygge sygdom. Det tilfører vigtige fibre og det er fyldt med næringsstoffer, som styrker organismen. Derfor er det også uforståeligt, at rugbrød, bagt primært af hvidt raffineret mel og farvet mørkt af maltsukker, overhovedet må sælges under betegnelsen rugbrød. Ikke alene er det drænet for næringsstoffer, det virker også som sukker i kroppen. Det er usundt, og endnu værre, det er også snyd. Som forbruger lades du i stikken, for vi køber og spiser rugbrød i den tro, at det er sundt og godt for os, men kvaliteten af de rugbrød der sælges i Danmark idag er vanskelig at gennemskue. Derfor må der efter min mening kunne stilles fem klare krav til dansk rugbrød:

  1. At det for at kunne kaldes rugbrød er bagt primært på rigtigt fuldkornsrugmel
  2. At det er rigt på naturlige fibre, primært fra rug
  3. At det er bagt på en velsyrnet surdej og IKKE tilsættes store mængder eddike
  4. At indholdet af maltsukker og hvidt raffineret hvedemel holdes på et minimum
  5. At anvendelsen af raffinerede fedtstoffer reduceres, også i fremstillingen af skiveskåret rugbrød, der udgør 94% af det rugbrød der sælges i Danmark.

Det allerbedste du kan gøre er selvfølgelig at bage det gode rugbrød selv. Alternativt at finde et godt bageri, hvor de bager gode rugbrød af stenkværnet økologisk rugmel, baseret på surdej. Der findes heldigvis sådanne bagerier stadigvæk. 

Gå i en stor bue udenom færdige rugbrødsblandinger, men bag dit helt eget rugbrød, som du ved, hvad indeholder. I min verden er det allerbedste rugbrød helt enkelt bagt af økologisk, stenkværnet mel, hele og skårne rugkerner, frø, fibre og surdej. Det er let og sundt. 
Her finder du opskriften på Verdens bedste rugbrød
og på det bedste Glutenfri "rugbrød" Søg på hjemmesiden efter surdej med eller uden gluten

 

Vinderne af Britt's Superfood konkurrence om to af mine bøger

7 veje til et langt liv
 
Personligt er jeg glad for hvedegræssaft fra Britt's superfood. Jeg drikker det hver morgen i min grønne smoothie, og det gør mig noget så godt. Britt's superfood har kørt en konkurrence om to eksemplarer af min seneste bog 7 veje til et langt liv. Vinderne af konkurrencen er nu udtrukket. De heldige vindere er:
 
Jette Skov
og 
Birthe Walther
 
Stort til lykke til Jer, vil I maile mig jeres fysiske adresse til anette@madforlivet.dk, så er der et signeret eksemplar på vej til jer. 
 

Lammefrikadeller m broccoli

 
Lammefrikadeller

Disse krydrede lammefrikadeller smager fantastisk godt og er velegnede til lækker middagsmad med en frisk broccolisalat med bagte tomater til. Du kan lave dobbeltportion og fryse ned. Du finder opskriften her  
Krydrede lammefrikadeller 

 

Skøn og mættende salat

 
Skøn og mættende salat

En let og mættende salat smager både godt og sprødt. Denne delikate salat med æg og hampefrø er ideel til både frokost og aftensmaden. Den er hurtig og nem at tilberede, og så ser den skøn ud. 
 

Suppedag: Jordskokkesuppe

 
Jordskokkesuppe
 
Jordskokkesuppe smager fantastisk og er sundt for tarmens mikrobiom og let at lave. De sunde jordskokker kan let tilberedes til en velsmagende suppe, og dermed har du let aftensmad. Du kan se opskriften på min favoritversion af jordskokkesuppe her 
 
 

Restedag: Grøn biksemad

 
Grøn biksemad
 
Laver du en madplan for ugen, laver dobbeltportioner af din aftensmad to dage om ugen, indfører en suppedag og en restedag, så letter du dig selv og din madlavning. Et eksempel til restedagen er denne grønne, vegetariske biksemad - Find opskriften her 
Vegetarisk biksemad 
 
 

Hvis du er i tvivl om betydningen af PFAS i dit drikkevand...

 
Er du eller dine nære og kære det mindste i tvivl om betydningen af PFAS - verdens allerfarligste evighedskemikalier - i vores drikkevand - som jeg skrev om i sidste uge, og om de ansvarlige har gjort, hvad de kunne for at informere os og undgå, at vi som befolkning kom i kontakt med eller drak disse potentielt sygdomsfremkaldende stoffer, så se med her...  Mon ikke, vi skulle stille de uansvarlige til ansvar?
Men sørg nu for at rense dit drikkevand, før du drikker det! Ingen andre gør det...
 

Ses vi i Brædstrup eller Hadsten?

 
Foredrag
 

Har du et ønske om at kunne holde dig så frisk og sund som muligt hele livet? Så kom og vær med på Brædstrup Bibliotek eller i Hadsund. Jeg vil disse aftener afsløre nogle af de hemmelige veje til et langt og godt liv. Jeg lover, at det både bliver hyggeligt og underholdende. 

Foredragene vil være krydret med fortællinger og erfaringer fra nogle af verdens ældste, og deres erfaringer kan faktisk kobles til de mange nyere, videnskabelige resultater indenfor aldring. Du vil blandt andet kunne høre mere om, hvad god mad, god søvn, godt selskab og motion kan gøre af godt for dig, og hvordan det kan hjælpe dig til at få det allerbedste ud af dine gener, så du kan leve godt og længe.

Kom og få inspirerende indspark, velunderbygget viden og konkrete redskaber, som med det samme vil sætte dig i stand til at navigere optimalt og sundt i livet. 

Du kan deltage i foredraget '7 veje til et langt liv' med Anette Harbech Olesen her:

Tilmeld dig her til den 12. marts kl. 18,30 på Brædstrup Bibliotek
eller 
Tilmeld dig her til den 18. april kl. 18,30 inkl. spisning i Hadsten Kulturhus

Håber vi ses...

 

Madforlivete
 
Er du glad for Madforlivet nyhedsbrev, så er du meget velkommen til at anbefale nyhedsbrevet til venner og familie, som også vil kunne have glæde af en masse viden og opskrifter. Lige nu modtager de en gratis e-bog til en værdi af 99,- ved tilmelding. De kan tilmelde sig helt gratis HER
De skal blot HUSKE at klikke godkendende i den email, som de modtager umiddelbart efter tilmelding, før er de ikke tilmeldt!


Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på vore nye hjemmeside Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine alt godt
Anette