Denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev handler blandt andet om, hvordan motion og træning kan hjælpe dig og øge både din fysik, men også din IQ, din hukommelse og din koncentrationsevne. Adskillige undersøgelser viser, at daglig motion er det absolut bedste du kan gøre for dig selv. Træning er afgørende for din muskelstyrke, for din aldring, men  også for din hjerne. Motion hjælper nemlig hjernen med at holde sig fit, hjælper med at danne signalstoffer, som er væsentlige for blandt andet dit immunforsvar, dit humør, din grad af overskud, sikrer dig en bedre nattesøvn og hjælper dig til en bedre fordøjelse. Faktorer, der gør at du kan holde kroppen og hjernen sund – livet igennem.
 
I en ny og ganske fantastisk bog Gik Einstein til fitness? præsenterer hjerneforsker Troels W. Kjær os for den seneste nye forskning, der viser, at når musklerne arbejder, så arbejder hjernen også. Træning kan simpelthen betyde højere IQ, ligesom visse former for træning kan give både bedre hukommelse, koncentrationsevne og højere intelligens. 

Daglig bevægelse er således sundt, og en amerikansk undersøgelse, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Circulation, viste for et par år siden, at hvis du træner to til fire gange mere end den anbefalede halve time om dagen, kan du nedsætte din risiko for hjertesygdomme, og jo længere og hurtigere du går, des lavere risiko har du groft sagt for udvikling af hjertekarsygdomme. En daglig gåtur øger desuden stofskiftet, reducerer mavefedtet, styrker muskler, hjerne, humør og balance og sænker risikoen for udvikling af type 2-diabetes med op til 50%, viser denne forskning.

Derfor er det en god ide at finde den motionsform, der passer dig bedst. Læg en plan og gi dig selv og din krop den gave, daglig motion er. At sidde for meget og ikke få sig rørt sig er en trussel mod din sundhed, derfor er det godt at få gjort bevægelse og gåture til en naturlig og uundværlig del af dagligdagen. Du finder forslag til det herunder. 

Flere og flere, særligt kvinder, får konstateret knogleskørhed. Bevægelse er også en væsentlig del af bevarelse af en sund knoglemasse, ligesom det at indtage vitamin- og mineraltilskud i de bedste letoptagelige former. Det er slet ikke så let at gennemskue i Danmark. Det, og meget mere, kan du også læse om herunder. 
 
Sædvanen tro, finder du en række opskrifter på blandt andet Cafe Glad´s fantastiske grønne morgenbowl, den vidunderligt nemme og velsmagende Bircher mysli, nemme - og lidt sundere - kanelsnegle, spinattærte, der bare smager og lækkert sennepsbagt blomkål, der passer perfekt til både grønne og almindelige frikadeller. Du kan glæde dig.
  
 
Jeg ønsker jer allesammen en dejlig og hyggelig uge, og i næste uge vil du kunne finde mine bedste tips og retter til en sund, sjov og velsmagende påske.  
Anette     
 
 

Super energi smoothie

 
Super smoothie


Den skønneste smoothie, fyldt med alle de gavnlige fibre og næringsstoffer, som giver energi, sundhed og velsmag. 
Du finder opskriften her
Super Energi Smoothie

Gik Einstein til fitness?

 
Gik Einstein til fitness?
 
Denne bog - Gik Einstein til fitness? - er den bedste bog, jeg længe har læstVelskrevet, super interessant og ovenud vigtig. I bogen, der udkom i forgårs, præsenterer hjerneforsker Troels W. Kjær den seneste nye forskning indenfor området træning og hjernesundhed. 
 
Du bliver grebet af bogens budskab helt fra starten. En læge interesserer sig for Einstein's hjerne, da han skal obducere hans lig. Hånd i hånd med præsentationen af bogens primære budskab; nemlig at fysisk aktivitet og intelligens hænger uløseligt sammen, og at dans, løb, traveture, cykelture og det, at få pulsen op i mindre intervaller, virker særdeles befordrende for intelligens og hukommelse, folder historien om Einsteins hjerne sig ud sideløbende.
 
I Gik Einstein til fitness? erfarer du, at når musklerne arbejder, så arbejder hjernen også. Træning kan simpelthen betyde højere IQ. Visse former for træning giver både bedre hukommelse, koncentrationsevne og højere intelligens. Oveni det er træning med til at bekæmpe depression, stress og tristhed. Og ser vi lidt på resultaterne fra verdens førende hjerneforskere, kan vi sige hvorfor; vores hjerner forandrer sig, når vi træner. Dele af den vokser, mens andre skrumper.
 
Der er særligt fire ting, der påvirker hjernekapaciteten positivt:
1. Fysisk aktivitet mindst 3x30 min. om ugen, der får musklerne til at sende signaler, der får hjernen til at vokse, og intelligensen til at stige. Pulsen skal op. 
2. Hjernegymnastik, der udfordrer hjernen fx. skak, sudoko, lær et nyt sprog.
3. Sund mad, indeholdende sunde råvarer, grønsager, sundt fedt og gode proteiner
4. Pauser i hverdagen samt dyb nattesøvn i fuldstændigt mørke 

Boksning med slag på hjerne og hoved samt bjergbestigning med udsættelse for højder og tynd luft kan have modsat effekt.
 
Et andet interessant studie på mus viser, at hvis mandemusen er meget fysisk aktiv før han gør sin kvindemus gravid, så ser det ud til - altså i museforsøg - at der fødes mere intelligente musebørn. Vi ser frem til forskningen på mennesker :-) 
 
I Gik Einstein til fitness? finder du den seneste nye hjerneforskning, der gennem virkelig  interessante eksempler, som det om Einsteins hjerne, var han nu så intelligent, fordi han dyrkede megen motion? Det kan du læse om, ligesom historien om drengen, der ikke sov i 11 dage, og om sportslegender, der har betalt en dyr pris for at nå helt til tops, så bliver vi som læsere klogere på hjernen, og hvor meget vi kan gøre for at forbedre dens kapacitet - helt naturligt. 
 
Det er en FANTASTISK GOD bog, den får mine allerbedste og allervarmeste anbefalinger med på vejen. Tænker den er et must-read. 
Du kan købe bogen her Gik Einstein til fitness?

 

Bevægelse behøver ikke være kedeligt...

 

Adskillige undersøgelser viser, at daglig bevægelse og motion er det absolut bedste du kan gøre for dig selv. Motion hjælper mod nedtrykthed, sikrer dig en bedre nattesøvn og hjælper dig til en bedre fordøjelse. Det holder dig i bedre form og kan holde ekstra kilo fra døren. Alle de faktorer, der gør at du kan holde kroppen sund – livet igennem.

Og det behøver slet ikke være kedeligt, for du kan finde lige præcis den form for bevægelse, der passer dig bedst. Er det på med favorit musiknumrene og en dans i stuen, er det en travetur i skoven, er det at tage cyklen til og fra arbejde eller er deet en svømmetur i svømmehallen. Det hele er sundt, bare du bevæger dig og får pulsen lidt op.

Kombiner eventuelt dansen eller den daglige gåtur med styrketræning et par gange om ugen, for muskelstyrke er vigtigt, særligt i takt med at vi bliver ældre. Alle former for bevægelse er sunde, og en amerikansk undersøgelse, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Circulation, har for eksempel vist, at jo længere og hurtigere du går, des lavere risiko har du for at udvikle hjertekarsygdomme. En daglig gåtur øger desuden stofskiftet, reducerer mavefedtet, styrker muskler og balance og sænker risikoen for udvikling af type 2 diabetes med op til 50%. 

Find gerne den motionsform, der passer dig bedst, eventuelt også den musik, der passer dig bedst. Musik kan være befordrende, hvadenten den spilles til yoga, styrketræning, traveture, svømning eller dans. Mulighederne er mange, kombiner dem eventuelt, for det vigtigste er, at det er aktiviteter, der gør dig glad og som giver dig en god fornemmelse i kroppen og passer til dig.

Læg en plan og gi dig selv og din krop den gave, daglig motion er. At sidde for meget og ikke få sig rørt sig er nemlig en trussel mod din sundhed, og derfor er det godt at få gjort bevægelse til en naturlig del af dagligdagen. Læs HER

 

 

Husk Vitamin N - naturens gratis vitaminer

Vitamin N
 

Vitamin N står ganske enkelt for NATUREN. Vi skal derfor huske at komme ud i naturen hver dag, uanset vejret. Ny forskning fra Syddansk Universitet underbygger, at naturen har en rigtig god indvirkning på os mennesker. En rask travetur kan få tristhed, stress og sygdom til at mindskes, og deltagerne i studiet oplyser, at de oplever, at naturen har helbredende effekt.

Syddansk Universitetets projekt ”Sund i Naturen” strakte sig over tre år, og resultaterne viste, at brug af naturen øgede deltagernes livskvalitet markant. Deltagerne var børn med særlige behov, kronisk syge mennesker, mennesker med stress, angst eller depression samt ensomme ældre. Samtlige deltagere fik det bedre i løbet af den tid, projektet udfoldede sig, lød konklusionen.

Kronisk syge fik et nyt syn på sig selv, for de kunne mere end de selv troede under projektets forløb. Mænd og børn blev mere aktive, og de, der led af stress, ensomhed, angst og depression fandt ro livsglæde i naturen.

Alle deltagerne fik det bedre, efter at de havde været en del af projektet ”Sund i Naturen”. De følte en anden ro og en stor glæde ved at være en del af noget større og opleve naturens magi. På baggrund heraf kaldes naturen for vitamin N, og vi skal simpelthen bruge naturen noget mere. Morgen, middag eller aften, nyd den smukke natur.

Vitamin N er helt gratis, og jo før vi kan lære vores børn og børnebørn værdien af den smukke danske natur, jo bedre. Få børnene væk fra computere og tv og få dem ud til skov og strand.

Så kom ud i naturen hver dag. Gå en tur, nyd årstiderne og alt det smukke og levende omkring os. Jeg er overbevist om, at det er godt, og nu har vi ovenikøbet dokumentation for det. 
Læs hele artiklen her
Vitamin N - natur er helbredende

 

 

Bevægelse er også godt for knoglesundheden

 
Knoglesund - hele livet
 
Flere og flere danskere får konstateret knogleskørhed eller osteoporose, men vidste du, at vi danner knoglevæv hele livet, at formen for calcium, som du indtager, har stor betydning for dens virkning og optagelighed, men også, hvilken dosis du behøver at tage. Mange danske kvinder indtager hver dag uorganisk calcium i doser, der svarer til det en elefant har behov for. Vidste du, at organisk magnesium er ligeså vigtigt - muligvis endda vigtigere - for knoglesundheden end calcium, at D3 vitamin altid skal indtages koblet på sundt fedt, og at motion er vigtigt for opbygningen af nyt knoglevæv? Det, og meget, meget mere kan du læse om i min omfattende e-bog
Knoglesund - hele livet. 
 
Rask gang, løb, sjipning, en særlig form for styrketræning og trampolinøvelser kan stimulere knogleopbygningen og beskytte knoglemassen. Derfor skal de rette byggesten i form af organisk food state calcium, magnesium, D3 vitamin, K2, silicium og bor have følge af daglig bevægelse, rask gang, hop eller styrketræning for at bevare, styrke eller genopbygge knoglevæv. Personligt tager jeg Bone support, der indeholder det hele HER
Køb e-bogen Knoglesund - hele livet for KUN kr. 49,- HER
(normalpris kr. 99,-)
Dette er en reklame for min egen bog.

Skønne - og lidt sundere - kanelsnegle

 
Kanelsnegle
 
Virkelig lækre, velsmagende og lidt sundere kanelsnegle til weekenden eller en påskemorgen. Kokossukker søder mere og giver en dybere og mere karamelagtig smag. Find opskriften her Kanelsnegle 

Glad's morgenmadsbowl

 
Glad's morgenmadsbowl

I Aarhus er vi så heldige at have Cafe Glad, en 100% økologisk og dedikeret cafe med super lækker mad - også to-go. Her kan du finde opskriften på Cafe Glad's grønne morgenmadsbowl 
Glad's grønne morgenmadsbowl 
 

Bircher mysli

 
Bircher mysli
 
Har du prøvet Bircher mysli? Det er en super velsmagende og mættende morgenmad, hvor du kan tilberede til flere dage ad gangen og supplere med årstidens frugt og bær. Du finder opskriften her Bircher mysli
 

Maskeret blomkål

 
Maskeret blomkål
  
Har du prøvet dette lækre og enkle maskerede blomkål, der bare smager? Blomkålet tilføres blandt andet sennep og Parmesanost under maskeringen. Det passer som tilbehør til det meste. Maskeret blomkål 

Spinattærte der smager

 
Spinattærte
 
Denne opskrift på spinattærte er let at lave, den er sund og bunden er lavet af mandelmel og tapiokamel og er derfor glutenfri. Tærten smager virkelig godt. Du kan finde opskriften her Spinattærte

Boost dit immunforsvar
 
 
Du - eller dem, du kender - kan tilmelde sig mit GRATIS nyhedsbrev og få en gratis e-bog til en værdi af kr. 99,- lige HER 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en god uge
Anette