Godmorgen, måske mærker du det også - det spirende forår. Fuglene pipper, træerne knoppes, og snart, snart kan vi komme ud det grønne og lunere. 
 
Denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev handler blandt andet om, hvordan vi voksne kvinder hurtigere og mere effektivt kan opbygge muskelmasse. Vores muskelmasse daler nemlig hurtigere end mænds, formodentlig på grund af faldende østrogenniveauer, og det kan tage tid at genopbygge muskler. Nu har en række forskere fundet frem til, at 
kombinationen af træning OG Zooca omega 3 genopbygger hurtigt og effektivt og deruover har en række yderligere gavnlige effekter. Jeg har mærket det på egen krop, at det virker. Det er godt nyt, og du kan læse meget mere herunder.

En anden sag, der ligger mig på sinde, er det faktum, at halvdelen af de indkøb, der kører igennem supermarkedernes kasseapparater, er ultraforbejdede fødevarer, ofte pakket i flotte emballager. HALVDELEN! er vi da blevet komplet vanvittige? Jeg erkender, at det kan være vanskeligt som forbruger at navigere i junglen af reklamer og forarbejdet mad, MEN forarbejdede fødevarer udgør - efter min mening - den største trussel mod vi menneskers sundhed. I kombination med PFAS selvfølgelig... Så herunder kan du læse mere om, hvad ultraforarbejdede fødevarer er, og hvordan du bedst undgår dem. Læs med og gør noget, for din egen og dine børns sundheds skyld, for der er ikke andre, der gør det. 
 
 
Måske har du også lyst til at kigge forbi Hadsten til en underholdende aften med god mad og sund snak i Hadstens Kulturhus - Sløjfen - Den 18. april kl. 18,30 står den i det gode lange livs tegn, og vi skal tale om, alt det, vi selv kan gøre for at holde os sunde, glade og raske - hele livet. Håber vi ses. 

Sædvanen tro, finder du også superlækre opskrifter på Fit for Fight smoothie, på Immun pandekager, på Løgtærte med spinat, der bare smager, på okseragout med grønt, der kan tilberedes, så der er til flere dage, på rugbrød med grønkålstatar samt på den lækreste, saftige rødbedekage, der er ren forkælelse til weekenden. Du kan glæde dig. 
Jeg ønsker jer allesammen en dejlig og hyggelig uge 
Anette     
 
 

Fit for fight smoothie

Fit for fight smoothie


Den skønneste smoothie, der nærer og smager. Den er perfekt til morgenmad - on the go - eller efter træning. 
Du finder opskriften her Fit for Fight smoothie 

Vær opmærksom forbruger - vælg gode råvarer, det betaler sig

 
 
Den, efter min vurdering, største trussel mod vi menneskers sundhed i dag, er - udover PFAS - ultraforarbejdede, designede, sprøjtede og manipulerede fødevarer, der desværre i stigende grad finder vej til vores butikshylder – og maver.  
 
Når vi handler ind, er vi – bevidst eller ubevidst - i yderst kompetente fødevaredesigneres vold. De ved lige præcis hvilken mængde sukker, industrisalt og dårligt fedt, de skal tilsætte til et produkt, for at smagen og tilfredsstillelsen rammer vores hjerners bliss-point. Det er fødevarer, der behager uden at nære, og det værste er, at hjernen kalder på mere. Det er på godt dansk ”uhyggeligt, du”.  
 
Sund mad, tilberedt af de bedste og mest nærende råvarer, er selve grundlaget for et liv i sundhed og glæde. Med industriens kyniske manipuleren med vores råvarer, og det er ovenikøbet lovligt, sættes det på spil, og vi ser da også, at flere og flere danskere bukker under for sygdom. Cirka 80% af alle voksne danskere over 16 år har en diagnose på en kronisk – ofte medicinkrævende – lidelse. Den næringsrige mad, der er nødvendig for at opretholde en sund organisme, kræver i dag en særdeles vågen og oplyst forbruger at finde frem til.    
 
Vi lader os forlede af det hurtige, de smarte og indbydende pakninger og placeringer, og det går lige lukt nedad bakke med vores og vores børns sundhed. Meget af det, der sælges i dag, kan efter min mening knapt kaldes for mad. Og det er trist at kunne konstatere, at mere end halvdelen af de fødevarer, der køres igennem kasseapparaterne i danske supermarkeder, er ultraforarbejdede.  
 
Det er for eksempel færdigretter, fast-food, kyllingenuggets, pålæg, læskedrikke, chips, lightprodukter, morgenmadsprodukter, yoghurter, bagemix, posesaucer og -supper, færdigt brød, kager og kiks, frysepizzaer, fyldt med industrisalt og dårligt fedt. Også visse plantebaserede produkter hører til denne kategori.  
 
Adskillige studier viser i dag, at indtag af sådanne forarbejdede og designede fødevarer øger risikoen for sygdom. 39% øget risiko for udvikling af forhøjet blodtryk og 24% øget risiko for hjerteanfald er blot et par af de skræmmende tal. Den gode mad må og skal på dagsordenen, også fra politisk side. Men først og fremmest må du selv på banen...
 
Jeg mener, at fødevaremarkedet skal reguleres, der skal indføres regler for graden af forarbejdning, metoderne for forarbejdning samt hvilke ingredienser, der er tilladt at tilsætte. Økologisk landbrug og økologiske råvarer skal prioriteres i dette land, de er mere næringsrige og uden alle de sygdomsfremkaldende sprøjtegifte og PFAS som konventionelle råvarer også indeholder. Og det haster mere end nogensinde…
 
Men du kan gøre dit ved konsekvent at købe årstidens økologiske råvarer og gå i en stor bue udenom det forarbejdede og designede. Faktisk er vi forbrugeres stemme den allervigtigste i denne sammenhæng, for undlader du at købe de ultraforarbejdede fødevarer, så retter industrien ind derefter. Så gør nu noget ved det - nu, lige nu… Kan fast-food påvirke børns intelligens?
        
 

Kvinder taber hurtigere muskelmasse end mænd

 
 

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det afføder også hyppigt dalende kondition og nedsat livskvalitet.   

Jeg kan huske, at en personlig træner engang sagde til mig, at når man var kvinde og 50 år, så var det nærmest umuligt at genopbygge muskelmasse. Det var ikke så opmuntrende for mig at høre, Jeg var netop dengang fyldt 50 og havde lige gennemgået et voldsomt sygdomsforløb, så jeg trængte til at få genoptrænet mine muskler. Jeg er heldigvis en stædig og vedholdende person, så det lykkes for mig, og det at blive stærkere har for mig haft en både livsforandrende og livsforbedrende effekt.  
 
Nu dokumenterer et review over de seneste års studier, det jeg oplevede, nemlig at kvinder selvfølgelig også effektivt kan opbygge muskelmasse, også selvom dåbsattesten har mere end 80 år på bagen. Det kræver bare styrketræning/modstandstræning 2-3 gange om ugen i 50 minutter. 7-8 øvelser med mindst 11x2 gentagelser har vist sig at kunne dæmpe tabet af muskelmasse, uanset alder.
 
Og det betaler sig, for det giver en øget livskvalitet at være stærkere. Studierne anbefaler alle kvinder, både før og efter overgangsalderen, at styrketræne for dermed at opnå større uafhængighed og livskvalitet. Det handler nemlig om - hele livet - at bevare energien, og lysten og evnen til at engagere sig i dagligdagens aktiviteter - at kunne det og samtidig at undgå at ​​falde, så kan vi være godt kørende i mange år.
Læs mere her  
Risikoen ved inaktivitet 
 
 

Nyt studie; super effektiv opbygning af muskelmasse

 
 
 
Denne dobbeltblindede randomiserede, interventionelle undersøgelse havde til formål at afsøge, om kombinationen af styrketræning og indtag af Zooca omega 3 olie fra calanus plankton, kunne øge effekterne af træningen blandt voksne kvinder mellem 65 og 80 år.

55 sunde, mest stillesiddende kvinder, i alderen 65-80 blev indrulleret i studiet og tilfældigt inddelt i to grupper. En gruppe udførte træning to gange om ugen + en travetur ugentligt på en time. De fik placebotabletter. Den anden gruppe trænede og travede på samme måde, men indtog derudover 4 stk. Zooca omega 3 olie dagligt.  
Både før og efter de 16 ugers deltagelse i programmerne blev deltagernes resultater evalueret i forhold til muskelstyrke, udholdenhed og kropssammensætning.  
 
Vi ved, at træning alene kan øge muskelstyrke, stofskifte og balance, men kombinationen af træning OG Zooca omega 3 gav overraskende en række yderligere gavnlige effekter. 
 
De viste sig i form af forbedret stofskifte, yderligere muskelstyrke, forbedret hjertefunktion, ligesom de to tiltag tilsammen førte til forbedringer i form af 12,5% stigning i insulinfølsomheden samt en 14% reduktion, målt i cm, i det viscerale fedtområde. Det er det fedt, der sidder på maven og imellem organerne.   
 
Deltagerne i forsøget kombinerede styrketræning 2 x ugentligt a’ 50 minutter med en travetur 1 x ugentligt i rask tempo på 60 minutter med indtag af 4 stk Zooca omega 3 dagligt. Sådan øger kvindere deres muskelmasse

 

Mit foretrukne omega 3 tilskud øger dannelse muskelmasse

 
Zooca
 

Zooca omega 3 fra Calanus er en suveræn og ren kilde til omega 3. Faktisk er den min absolut foretrukne. Den adskiller sig nemlig fra andre omega 3 olier ved at være naturligt fremstillet. Det betyder, at den hverken er raffineret ved høje temperaturer eller opkoncentreret. Som en ekstra bonus, så optages Zooca omega 3 også lettere og omdannes mere effektivt af kroppens celler i forhold til omega 3 fedtsyrerne fra en almindelig fiskeolie.

Zooca omega 3 er udvundet af Calanus dyreplankton. Plankton er små organismer, der befinder sig allernederst i fødekæden. Det giver olien den store fordel, at den er fri for tungmetaller, dioxiner og andre af de uønskede toxiske stoffer, som ofte findes i fede fisk. Toxicitet er netop sammen med harskningsgraden en af de helt store udfordringer for mange af de mest anvendte fiskeolier.

Meget tyder på, at omega 3 fedtsyren i Calanus SDA (stearidonsyre), er i stand til, med sin voks-ester form, at fremme dannelsen og optagelsen af de mere velkendte EPA- (eicosapentaensyre) og DHA- (docosahexaensyre) fedtsyrer. Det gør denne olie helt unik og effektiv, idet omega 3 indholdet i to kapsler Zooca omega 3 olie på 221 mg, således vil mere end fordobles, så niveauerne af EPA og DHA i blodet i løbet af kort tid svarer til cirka 500 mg. Som det fremgår af studiet, som jeg referer til i artiklen allernederst herunder, så ser Calanus omega 3 ud til at blive optaget og omdannet mere effektivt end mange kemisk opkoncentrerede fiskeolier.

Indtag af 4 stk Zooca Omega 3 kan i kombination med styrketræning, effektivisere genopbygningen af muskelmasse blandt voksne kvinder. Læs med HER

Du kan købe Zooca Omega 3 HER
Læs hele artiklen her Zooca omega 3 - ren og effektiv
Dette er IKKE en reklame

 
 

Ses vi i Hadsten?

 
 
Kom og vær med til en underholdende aften med god mad og sund snak i Hadsten Kulturhus - Sløjfen - Den 18. april står den i det gode lange livs tegn, og vi skal tale om, alt det, vi selv kan gøre for at holde os sunde, glade og raske - hele livet.

Foredraget vil være krydret med fortællinger og erfaringer fra nogle af verdens ældste, og deres erfaringer kan faktisk kobles til de mange nyere, videnskabelige resultater indenfor aldring. Du vil blandt andet kunne høre mere om, hvad god mad, god søvn, godt selskab og motion kan gøre af godt for dig, og hvordan det kan hjælpe dig til at få det allerbedste ud af dine gener, så du kan leve godt og længe.

Kom og få inspirerende indspark, velunderbygget viden og konkrete redskaber, der i godt selskab med god mad forhåbentlig vil både inspirere og glæde. 

Deltag i foredraget '7 veje til et langt liv' med Anette Harbech Olesen:

Tilmeld dig til den 18. april kl. 18,30 inkl. spisning i Hadsten HER

 

Påsken nærmer sig - prøv for eksempel Rødbedekagen...

 
Rødbedekage
 
Denne rødbedekage er lavet på blandt andet revne rødbeder, og den smager fantastisk. De skønne rødbeder tilfører sødme og fylde til kagen, som varmt kan anbefales. Kagen er glutenfri og mælkefri. Find opskriften her Rødbedekage 

Immun pandekager

 
Immunpandekager

Disse pandekager er super lette at lave og samtidig super sunde. De indeholder immun-styrkende ingredienser og er fra bogen Styrk dit immunforsvar af læge Pia Norup og Tine Jørgensen. Du kan finde opskriften her
Immun pandekager 
 

Rugbrød m grønkålstatar

 
Smørrebrød med grønkålstatar
 
Forkæl dig selv og familien med et stykke lækkert smørrebrød med grønkålstatar, kapers og sprøde chips. Det er toplækkert smørrebrød, vegetarisk og er fra Kirsten Skaarups bog Grønt smørrebrød. 
Smørrebrød med grønkålstatar

Okseragout med grønt

 
Okseragout med grønt
  
Lækker weekendmad, hvor du let kan lave til to dage. Okseragout med grønt er en virkelig  velsmagende og skøn ragout, der kan serveres med delikat rodfrugtmos eller salat. 
Okseragout med grønt 

Løgtærte med spinat

 
Løgtærte med spinat
 
Denne tærte med løg og spinat smager fantastisk godt, og så ser den smuk ud. Du kan bage tærten i forvejen og lune den før servering. Den kan nydes af hele familien. Find opskriften her 
Løgtærte med spinat 

Boost dit immunforsvar
 
 
Du - eller dem, du kender, kan tilmelde sig mit GRATIS nyhedsbrev og få en gratis e-bog til en værdi af kr. 99,- HER 

Jeg glæder mig til at komme i haven og få plantet ud. Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en god uge
Anette