Du modtager Madforlivet nyhedsbrev allerede idag, fordi det snart er påske, og denne udgave netop er fyldt med inspirerende og sunde opskrifter på lækre retter til påskebordet.
Du kan også læse hvordan du får de grønne retter til at lykkes. Det handler nemlig helt enkelt om umami. Hvordan du tilfører de grønne retter umami, kan du også læse om herunder, og det er ikke spor svært. 
 
Louisa Lorang er aktuel med en ny og dejlig bog under titlen Bælgfrugt. I bogen kan du finde et væld af skønne opskrifter, og omdrejningspunktet er at lære os allesammen, at anvende flere bønner linser og kikærter med mere. Tricket ligger også her i at tilføre SMAG, og Louisa guider os til de mange smagsvarianter og til at forstå, at bønner, linser og kikærter kan meget mere end blot at være billigere erstatninger for kød. De kan også tilføre volumen og fugtighed til bagværk og forlænge holdbarheden på kager - og meget mere. En super GOD og timingsmæssig perfekt placeret bog, og du er faktisk så heldig, at du kan finde et par af retterne her i nyhedsbrevet. 
 
Lad dig gerne inspirere af de mange gode påskeopskrifter; den skønne lasagne med grønt, den virkelig gode hjemmelavede karrysalat, den mættende påskesalat, den hjemmelavede bønnedip, af de delikate grønne deller i kålwrap. De virkelig gode og velsmagende  tortillamuffins må du prøve, og de hyggelige konfektkugler og påske smoothien sætter prikken over i'et. 
 
Rigtig god påske fra mig til dig
Anette     
 
 
 

Påske smoothie

 
Påske smoothie


Er der noget bedre end at byde påsken velkommen med denne friske og skønne påske smoothie, fyldt med gavnlige næringsstoffer og velsmag. F
ind opskriften her 
Påske Smoothie 

Sådan lykkes du med de grønne retter

 
Sådan lykkes du med de grønne retter
 
 

Vi skal spise mindre kød og mere grønt både for sundhedens skyld, men nu også for klimaets og bæredygtighedens skyld. Udfordringen er bare mange gange, at vi hverken føler vores mæthed eller smagsløg tilfredsstillet efter at have spist de grønne retter.

Måske kender du også det? Det skyldes, at de grønne retter mangler smagen af umami. Smagen, som vi normalt får fra kød, og som vi er evolutionært betinget til at eftertragte. Hvordan tilbereder vi så masser af grønne retter, der smager og tilfredsstiller? Er det muligt at lave så velsmagende mad af grønsager og bælgfrugter, at vi i længden kan holde ud at spise mange flere af disse sunde og bæredygtige råvarer? 

Det kan det, og Og vi kan forholdsvist let tilsætte de eftertragtede smagsoplevelser til de grønne retter. Derved bliver de både mere interessante, velsmagende og tilfredsstillende. Hvis ikke maden smager, bliver den ikke spist. Derfor vil tilførelsen af umami ikke bare medføre, at vi spiser mere grønt og dermed være gavnligt for den grønne omstilling, men også føre til større generel sundhed. Det handler ikke alene om smag men også om konsistens, duft, omgivelser og anretning af maden. Alle sanser er i spil, når mad skal nydes og spises.

Umami er en grundsmag i lighed med det søde, sure, salte og bitre. Umami er den 5. grundsmag. Mit trick er at anvende miso i de grønne retter, det er fermenteret soja. Fermentering af råvarer giver også den eftertragtede umamismag, ligesom Tamari soja og tang tilfører grønne retter den fremtrædende umamismag. Mit råd; prøv...
Du kan læse hele artiklen her Sæt fokus på smagen

 
 

Lasagne til påskeferien

 
lasagne
 
Denne opskrift på lasagne er med ekstra grønt og linser, og den smager fantastisk dejligt, eventuelt med en lækker salat til. Du kan sagtens lave en stor portion, så du har til to dage. Du kan sagtens lave lasagnen vegetarisk ved at erstatte kødet med 200 g svampe. Denne opskrift stammer fra Louisa Lorangs nye bog: Bælgfrugt 
Find opskriften her Lasagne m grønt 
og her Glutenfri grønsagslasagne
 
 

Den skønneste tomattærte

 
Tomattærte
 
Skøn og lækker tomattærte, lige til påskebordet. Denne tomattærte er krydret med friske ramsløg, og det smager virkelig godt. Du kan anvende alle typer tomater og kan servere tærten med en god salat til. Ramsløg kan også erstattes af hvidløg, hvis ikke du lige bor, hvor der er ramsløg. Du finder også opskriften på glutenfri tærtebund her 
Du finder opskriften her Tomattærte
 

Den fineste bog af Louisa Lorang - BÆLGFRUGT

 
Bælgfrugt
 
Louisa Lorangs nye og smukke bog Bælgfrugt er en hyldest til bønner, linser, kikærter og alle de andre varianter af bælgfrugter. Og de fortjener også bare deres helt egen smukke kogebog. Alt for mange danskere har nemlig prøvet disse fiberrige og proteinrige råvarer af, men vendt dem ryggen igen, ganske enkelt på grund af deres mere end anonyme smag. Denne bog viser dig vejen til retter med bælgfrugter, fyldt med smag og lækkerhed. 
 
Vi skal spise mere grønt, og i bestræbelserne på det, er bønner, linser og kikærter med mere, intet mere end geniale, fordi de indeholder fibre og proteiner, ligesom du får  uendelig megen mad for pengene, når du køber bælgfrugter. Et halvt kilo bønner eller linser til 14 kroner eller mindre, bliver til ET kilo mad, når du har udblødt og kogt dem. Det er da overkommeligt, men det vigtigste her er, at tilføre smag og umami. For hvis ikke de grønne retter smager, så bliver de ikke spist. Det er her mesterkokken Louisa træder i karakter og bibringer alle os danskere denne vigtige bog, der kommer på det helt rigtige tidspunkt, er mega brugbar og sprængfyldt med de mest perfekte og enkle opskrifter - med bælgfrugter.
 
Louisa sat sig for at øge vores kendskab til bønner, linser og bælgfrugter, og hun lykkes med det. Hun har udviklet skønne opskrifter og deler i bogen ud af sine bedste tips og tricks til, hvordan du får de sunde, grønne sager til at smage.
 
I bogen finder du de lækreste opskrifter på for eksempel den fantastiske lasagne med grønt - der indeholder både kød og bønner - og som du finder opskriften på lige herunder. Du finder også opskrifter på kager, brød, salater og burgers, for billige bønner kan meget mere end at erstatte kød, de kan også tilføre fugtighed til bagværk og forlænge holdbarheden på kager. 

Har du også lyst til at blive bedre til at tilberede retter med bønner, linser og kikærter, så er dette lige bogen for dig. jeg er inspireret, og Louisas opskrifter er virkelig gode og enkle at gå til. Og det allerbedste, de smager forrygende. Bælgfrugt får mine allervarmeste anbefalinger, den er GOD. Her kan du købe BÆLGFRUGT 
 

Skønne grønne deller i kålwrap

 
grønne deller i kålwrap
 
 
Skønne og velsmagende grønne deller, der vil glæde og smage hele familien. Denne opskrift er grøn, let og lækker. De grønne deller kan også serveres til ovnbagte rodfrugter og en fyldig salat. Du finder opskriften her Grønne deller i kålwrap

 

Silden og den hjemmelavede karrysalat til påskebordet

 
karrysalat
 
Sild er ikke bare sild. Kan du også godt lide en sildemad, så vælg de gammeldags modnede sild. Udvalget er ganske vist skrumpet voldsomt ind, og de mere velsmagende, gammeldags modnede sild placeres idag ofte i det allernederste hjørne af køledisken. De har måttet vige pladsen for de almindelige hurtigtmodnede edikke-syre sild, der smager af langt mindre. Men det betaler sig at lede, for de gammeldags modnede er mere faste, og er efter min mening langt bedre, når det kommer til både smag og konsistens.  

Sild er en god kilde til de sunde omega 3 fedtsyrer, og optimal forarbejdning af råvaren, med respekt for sundhedsværdi og smag, opnås bedst, når modningen gives tid, og forarbejdningen udøves under hensyntagen sildens fedtprocent, smag og næringsværdi. 

En lækker sild har sit flotte, skinnende skær i behold som tegn på en høj fedtprocent – og det er dén, der giver en både optimal smag og konsistens. Gammeldags modnede sild er bare et mere velsmagende valg. Server silden med en god hjemmelavet karrysalat, så ved du, hvad der er i, og kan selv krydre efter smag og behag. Læs hele artiklen HER
Du kan finde opskriften her Hjemmelavet karrysalat 
 

En rigtig påskesalat

 
Mættende salat

En let og mættende salat med æg, der både smager og ser skøn ud. Denne delikate salat med æg er ideel til både frokost og aftensmaden. Den er hurtig og nem at tilberede. Du kan finde opskriften her Salat med æg 
 

Hvid bønnedip

 
hvid bønnedip
 
Forkæl dig selv og familien med denne enkle men velsmagende bønnedip, der kan serveres til salater eller snacks, og som er let at tilberede. Opskriften er fra Louisa Lorangs bog Bælgfrugt. 
Hvid bønnedip med spinat 
 

Velsmagende tortilla muffins

 
Tortilla muffins
  
Disse tortilla muffins ser dekorative ud og smager fantastisk godt. De er velegnede til såvel påske brunch eller frokost. Tortillamuffins kan tilberedes glutenfrit, så skal du blot vælge de små glutenfri majs tortillas, som supermarkederne har. De kan også tilberedes dagen i forvejen og lunes før servering Tortilla muffins

Konfektkugler til påsken

 
Konfektkugler
 
Skønne konfekt kugler med et let syrligt twist. Disse sunde og velsmagende konfekt kugler er lette at lave og vil glæde hele familien i påskedagene. Der er ikke tilsat sukker i konfekt kuglerne, men de er sødet med abrikoser og dadler. De er glutenfri, og der er tilsat ingefær og citron, der giver en syrlig smag. Konfektkugler 

Ses vi i Hadsten? Jeg glæder mig...

 
Hadsten
 
Jeg kommer til Hadsten, og vi skal tale om det gode, lange liv, og alt det, vi selv kan gøre for at det bliver godt - og sjovt. Kom og vær med til en underholdende aften med god mad og sund snak i Hadsten Kulturhus - Sløjfen - Den 18. april står den i det gode lange livs tegn. 

Foredraget vil være krydret med fortællinger og erfaringer fra nogle af verdens ældste, og deres erfaringer kan faktisk kobles til de mange nyere, videnskabelige resultater indenfor aldring. Du vil blandt andet kunne høre mere om, hvad god mad, god søvn, godt selskab og motion kan gøre af godt for dig, og hvordan det kan hjælpe dig til at få det allerbedste ud af dine gener, så du kan leve godt og længe.

Kom og få inspirerende indspark, velunderbygget viden og konkrete redskaber, der i godt selskab med god mad forhåbentlig vil både inspirere og glæde. 

Deltag i foredraget '7 veje til et langt liv' med Anette Harbech Olesen:

Tilmeld dig til den 18. april kl. 18,30 inkl. spisning i Hadsten HER
 

Boost dit immunforsvar
 
 
Du - eller dem, du kender, kan tilmelde sig mit GRATIS nyhedsbrev og få en gratis e-bog lige HER 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine en rigtig god påske
Anette