Ny viden om C-vitamin viser os, at C-vitamin - udover at være vigtigt for vores immunforsvar - også er afgørende for hjernens evne til at koncentrere sig og huske.
 
Mange bær og frugter, der er i sæson lige nu, er rige på C-vitamin, og derfor er det en rigtig god ide at spise, plukke, sylte og fryse ned, her i sæsonen. Du kan finde dejlige opskrifter og gode ideer til mere C-vitamin fra naturens skønne skatkammer. 
 
Vidste du, at vi voksne kvinder hurtigere og mere effektivt kan opbygge muskelmasse via en kombination af styrketræning og omega 3. Vores muskelmasse daler hurtigere end mænds, formodentlig på grund af faldende østrogenniveauer, og det kan tage tid at genopbygge muskler. Nu har en række forskere fundet frem til, at kombinationen af træning OG Zooca omega 3 genopbygger hurtigt og effektivt og deruover har en række yderligere gavnlige effekter. Jeg har mærket det på egen krop, at det virker. Det er godt nyt, og du kan læse mere herunder.
 
En anden sag, der ligger mig på sinde, er det faktum, at halvdelen af de indkøb, der kører igennem supermarkedernes kasseapparater, er ultraforbejdede fødevarer, ofte pakket i flotte emballager. HALVDELEN! Er det ikke bare for dumt? Jeg erkender, at det kan være vanskeligt som forbruger at navigere i junglen af reklamer og forarbejdet mad, MEN forarbejdede fødevarer udgør - efter min mening - den største trussel mod vi menneskers sundhed. I kombination med PFAS selvfølgelig... Så herunder kan du læse mere om, hvad ultraforarbejdede fødevarer er, og hvordan du bedst undgår dem. Læs med og gør noget, for din egen og dine børns sundheds skyld lige NU, for der er ikke andre, der gør det.  
 
Måske har du også lyst til at kigge forbi Skanderborg Kulturhus til en underholdende aften om god mad og sund snak den 24. september kl. 19,00. Vi skal tale om, alt det, vi selv kan gøre for at holde os sunde, glade og raske - hele livet. Jeg håber vi ses. 

Sædvanen tro, finder du superlækre, sommerlige opskrifter på Fit for Fight smoothie, på sommersalat med jordbærdressing, lækre mysliboller og en sund bær marmelade. Du kan roligt glæde dig. 
Jeg ønsker jer allesammen en dejlig og hyggelig sommer, jeg tillader mig at holde ferie i de næste tre uger, så nyhedsbrevet udkommer igen i uge 32. På gensyn til da. 
Anette     
 
 

Fit for fight smoothie

 
Fit for fight smoothie


Den skønneste smoothie, der nærer og smager. Den er perfekt til morgenmad her om sommeren eller efter dagens travetur. 
Du finder opskriften her Fit for F smoothie 

GRATIS e-bog - Sommer på terrassen

Sommer på terrassen
 
Fik du dowloadet ´Sommer på terrassen´, fyldt med tips og opskrifter til en sommer med cocktail, mocktails, snacks og enkle, sommerlige,retter - helt gratis? Du kan stadig nå det, og du finder bogen til download lige HER
 

Ny viden om det livsvigtige C-vitamin

 
C-vitamin
 
Vi mennesker er de eneste pattedyr, udover marsvin, der ikke selv kan danne C-vitamin. Det betyder, at vi hver dag skal sikre os tilstrækkeligt med C-vitaminrig mad, for C-vitamin er et livsvigtigt vitamin.  
 
I gamle dage fik sømændene skørbug og døde, hvis ikke de fik tilstrækkeligt med C-vitamin gennem den mad, der var til rådighed på langtursskibene. Det var blandt andet derved, at man fandt frem til C-vitaminets mange livsvigtige funktioner.    
 
C-vitamin er også en kraftig antioxidant, der har såvel antibakteriel, antiviral og antiinflammatorisk effekt og har således stor betydning for indre kropslig balance og immunforsvarets effektivitet. C-vitamin virker forebyggende mod blandt andet hjertekarsygdomme, højt blodtryk og leddegigt.  
 
C-vitamin er også afgørende vigtigt for hjernens funktionsevne og hukommelse. Et nyere studie har vist, at mangel på C-vitamin – også i fosterstadiet - kan resultere i mindsket hippocampus - og dermed indlæringsevne -et nedsat antal neuroner, samt fald i hukommelsen blandt marsvin. Med andre ord, marsvin med C-vitaminmangel har nedsat hjernefunktion og husker dårligere. Forskerne overvejer i denne forbindelse, om dette kan have betydning for børn, født af mødre med C-vitaminmangel. Måske fører dette ligefrem til, at gravide fremover anbefales C-vitamintilskud?  
 
C-vitamin indgår også i optagelsen og funktionen af andre vitaminer, så C vitamin er på mange måder et vigtigt mikronæringsstof, som det er bedst at have tilstrækkeligt af i kroppen. Det er meget flygtigt, påvirkeligt af ilt og varme, og da det også er vandopløseligt skal det helst tilføres hver dag, enten gennem mad eller højkvalitets tilskud.
 
Det C-vitamin, der findes i mad, adskiller sig fra det C-vitamin, du får som tilskud i vitaminpiller. Sidstnævnte er som oftest i form af ascorbinsyre. Ascorbinsyre anvender vi også i konserveringen af fødevarer. Det bedste er derfor efter min mening at spise C-vitamin fra naturlige kilder, og heldigvis findes der også i dag tilskud og vitaminpiller, der indeholder C-vitamin fra naturlige fødevarekilder (se mine foretrukne herunder).  
 
Mangel på C-vitamin viser sig ofte som blandt andet træthed, nedtrykthed, ondt i knogler, hjertearytmi, nedsat hukommelse og uforståelige blødninger, men der kan være mange andre tegn på mangel, der ganske enkelt gør os mere modtagelige overfor sygdomme.  
 
Mange overraskes over, hvilke råvarer, der indeholder mest C-vitamin, for appelsiner og citroner er ligesom blevet symbolet på C-vitaminrig frugt. Du kan klikke på linket herunder os se, hvilke råvarer, der indeholder mest C-vitamin, og mange råvarer som de bær og frugter, der er i sæson lige nu, er særdeles rige på C-vitamin. Så pluk, frys ned og sylt, så du har til de mørke måneder også, eller gør som jeg, suppler din mad med en skefuld Plantforce C-vitamin, udvundet af C-vitaminrige bær og frugter. Du kan læse hele artiklen HER
og finde mit foretrukne C-vitamintilskud HER
Dette er ikke en reklame

 

Bær er sunde og C-vitaminrige

 
Bær er sunde
 

Bær er super sunde, og lige nu er det højsæson for alskens bær. Det kan virkelig betale sig at plukke og spise de skønne og farverige størrelser, for de er fyldt med C-vitamin, antioxidanter og andre sunde næringsstoffer. Svælg derfor roligt i jordbær, hindbær, ribs, stikkelsbær, blåbær, brombær, kirsebær, sortebær og mange andre forskellige slags bær. Ikke alene smager de godt, de gør dig også godt.

Når du skal plukke eller købe bær, så er det en god ide at rengøre dem grundigt og spise dem hurtigt, mens de er friske. Skal bærrene ikke spises med det samme, så rengør dem og sæt dem på køl eller frys dem ned i små poser, så har du til vinterens smoothies. Bær påvirker blodsukkeret mindre end megen anden frugt. 

Bær er levende mad, og de modnes faktisk lynhurtigt. Bær kan derfor hurtigt udvikle brune pletter eller mug, når de er plukkede. Det er derfor bedst at spise bærrene helt friske eller at sætte dem på køl, det forsinker processen. Du skal ikke spise bær, der er ved at mugne, da det kan være skimmelsvampe, de er angrebet af, og de er ikke sunde at få indenbords. Nyd derfor økologiske og rengjorte bær helt friske, de smager også bedst og har det højeste indhold af mikronæringsstoffer.

Har du mulighed for det, så pluk større portioner i denne tid, hvor bær er i sæson, og frys dem ned i mindre portioner. Næringsstoftabet er minimalt, og selvom bærrene ser lidt mere smattede ud efter frysning, så er de altså stadig super sunde. Når bærrene fryses ned til lave minusgrader, så sprænges deres celler, og det er grunden til, at bærrene er mere bløde, når de tages op igen af fryseren.

Køber du frosne bær i supermarkedet, så skal de jf. Fødevarestyrelsen lige have et opkog inden du anvender dem. Det skyldes, at bær kan indeholde virus, der stadig er aktiv, selvom bærrene har været frosne. Eventuelle vira destrueres ved kogning i blot et minuts tid. Det gør mange af mikronæringsstofferne desværre også.

Vidste du, at jordbær indeholder mere C vitamin end citrusfrugter, at blåbær indeholder særdeles mange antioxidanter og at kirsebær er små vitaminbomber. Nyd derfor sommerens bær, spis dem, som de er, anvend dem i desserter, kager, smoothies eller hjemmelavede is. De er super sunde, og har du ikke adgang til bær i din egen eller gode venners haver, og du skal ud at købe, så vælg altid de økologiske bær, der ikke indeholder rester af uønsket kemi. Der kan eksempelvis gemme sig mange sjove ting i konventionelle jordbærs nobrede overflade, og det hjælper altså ikke at købe dansk. 83% af de konventionelle danske jordbær indeholder pesticidrester, 86% af de udenlandske og 0% af de økologiske. Dansk konventionelt er IKKE generelt bedre end det udenlandske - hverken frugt eller grønt!!! Pesticidrester kan være vanskelige at vaske af, også af jordbærrene. Vil du således have optimal gavn af bærs mange gavnlige næringsstoffer, så pluk eller køb de økologiske. Bær er sunde

 

Vær opmærksom forbruger - vælg gode råvarer, det betaler sig

 
 
Og lige et lille hip her inden ferien, så husk det nu...
Den, efter min vurdering, største trussel mod vi menneskers sundhed i dag, er - udover PFAS - ultraforarbejdede, designede, sprøjtede og manipulerede fødevarer, der desværre i stigende grad finder vej til vores butikshylder – og maver.  
 
Når vi handler ind, er vi – bevidst eller ubevidst - i yderst kompetente fødevaredesigneres vold. De ved lige præcis hvilken mængde sukker, industrisalt og dårligt fedt, de skal tilsætte til et produkt, for at smagen og tilfredsstillelsen rammer vores hjerners bliss-point. Det er fødevarer, der behager uden at nære, og det værste er, at hjernen kalder på mere. Det er på godt dansk ”uhyggeligt, du”.  
 
Sund mad, tilberedt af de bedste og mest nærende råvarer, er selve grundlaget for et liv i sundhed og glæde. Med industriens kyniske manipuleren med vores råvarer - og så er det ovenikøbet lovligt - sættes det på spil, og vi ser da også, at flere og flere danskere bukke under for sygdom. Cirka 80% af alle voksne danskere over 16 år har en diagnose på en kronisk – ofte medicinkrævende – lidelse. Den næringsrige mad, der er nødvendig for at opretholde en sund organisme, kræver i dag en særdeles vågen og oplyst forbruger at finde frem til.    
 
Vi lader os forlede af det hurtige, de smarte og indbydende pakninger og placeringer, og det går lige lukt nedad bakke med vores og vores børns sundhed. Cirka halvdelen af det, der i dag udbydes i supermarkederne, kan efter min mening knapt kaldes for mad. Og vi må mangle solid og uvildig viden om madens betydning, for det kan konstateres, at det er mere end halvdelen af de fødevarer, der køres igennem kasseapparaterne i danske supermarkeder, der er ultraforarbejdede.  
 
Det er for eksempel færdigretter, fast-food, kyllingenuggets, pålæg, læskedrikke, chips, lightprodukter, morgenmadsprodukter, yoghurter, bagemix, posesaucer og -supper, færdigt brød, kager og kiks, frysepizzaer, fyldt med industrisalt og dårligt fedt. For slet ikke at tale om turbokyllinger. Også visse plantebaserede produkter hører også til denne kategori.  
 
Adskillige studier viser i dag, at indtag af sådanne forarbejdede og designede fødevarer øger risikoen for sygdom. 39% øget risiko for udvikling af forhøjet blodtryk og 24% øget risiko for hjerteanfald er blot et par af de skræmmende tal.
 
Den gode mad må og skal på dagsordenen, også fra politisk side, om ikke andet, så for vores børn og børnebørns skyld. Det er ganske skrækkeligt, at vi ikke lærer vores børn, hvad der er rigtig mad, og hvad der kan gøre dem syge. Men jeg er bange for, at der går laaang tid, hvis nogensinde, så først og fremmest må du bare selv på banen...
 
Jeg mener, at fødevaremarkedet skal reguleres, der skal indføres regler for graden af forarbejdning, metoderne for forarbejdning samt hvilke ingredienser, der er tilladt at tilsætte, og de må og skal deklareres med store gule klistermærker. Økologisk landbrug og økologiske råvarer skal prioriteres i dette land, de er mere næringsrige og uden alle de sygdomsfremkaldende sprøjtegifte og PFAS som konventionelle råvarer også indeholder. Og jeg er bange for, at det haster mere end nogensinde…
 
Men du kan påvirke udviklingen ved konsekvent at købe årstidens økologiske råvarer og gå i en stor bue udenom det forarbejdede og designede. Faktisk er vi forbrugeres stemme den allervigtigste i denne sammenhæng, for undlader du at købe de ultraforarbejdede fødevarer, så retter industrien ind derefter. Så gør nu noget ved det - nu, lige nu… Kan fast-food påvirke børns intelligens?
        
 

Mit foretrukne omega 3 tilskud øger dannelse muskelmasse

 
Zooca
 

Mange spørger ind til mit foretrukne omega 3 tilskud, og det er Zooca omega 3 fra Calanus. Det er en suveræn og ren kilde til omega 3. Den adskiller sig nemlig fra andre omega 3 olier ved at være naturligt fremstillet. Det betyder, at den hverken er raffineret ved høje temperaturer eller opkoncentreret. Som en ekstra bonus, så optages Zooca omega 3 også lettere og omdannes mere effektivt af kroppens celler i forhold til omega 3 fedtsyrerne fra en almindelig fiskeolie.

Zooca omega 3 er udvundet af Calanus dyreplankton. Plankton er små organismer, der befinder sig allernederst i fødekæden. Det giver olien den store fordel, at den er fri for tungmetaller, dioxiner og andre af de uønskede toxiske stoffer, som ofte findes i fede fisk. Toxicitet er netop sammen med harskningsgraden en af de helt store udfordringer for mange af de mest anvendte fiskeolier.

Meget tyder på, at omega 3 fedtsyren i Calanus SDA (stearidonsyre), er i stand til, med sin voks-ester form, at fremme dannelsen og optagelsen af de mere velkendte EPA- (eicosapentaensyre) og DHA- (docosahexaensyre) fedtsyrer. Det gør denne olie helt unik og effektiv, idet omega 3 indholdet i to kapsler Zooca omega 3 olie på 221 mg, således vil mere end fordobles, så niveauerne af EPA og DHA i blodet i løbet af kort tid svarer til cirka 500 mg. Som det fremgår af studiet, som jeg referer til i artiklen allernederst herunder, så ser Calanus omega 3 ud til at blive optaget og omdannet mere effektivt end mange kemisk opkoncentrerede fiskeolier.

Indtag af 3-4 stk Zooca Omega 3 kan i kombination med styrketræning, effektivisere genopbygningen af muskelmasse blandt voksne kvinder. Læs med HER

Du kan købe Zooca Omega 3 HER
Læs hele artiklen her Zooca omega 3 - ren og effektiv
Dette er IKKE en reklame, jeg er bare top begejstret

 
 

Ses vi i Skanderborg?

 
 
 
Kom og vær med til en underholdende aften med hygge og sund snak i Skanderborg Kulturhus
 
Den 24. september står den i det gode lange livs tegn, og vi skal tale om, alt det, vi selv kan gøre for at holde os sunde, glade og raske - hele livet.

Foredraget vil være krydret med fortællinger og erfaringer fra nogle af verdens ældste, og deres erfaringer kan faktisk kobles til de mange nyere, videnskabelige resultater indenfor aldring. Du vil blandt andet kunne høre mere om, hvad god mad, god søvn, godt selskab og motion kan gøre af godt for dig, og hvordan det kan hjælpe dig til at få det allerbedste ud af dine gener, så du kan leve godt og længe.

Kom og få inspirerende indspark, velunderbygget viden og konkrete redskaber, der i godt selskab med god mad forhåbentlig vil både inspirere og glæde. 

Deltag i foredraget '7 veje til et langt liv' med Anette Harbech Olesen:

Køb billet her til tirsdag den 24. september kl. 19 i Skanderborg HER

 

Skøn sommersalat

 
Sommersalat
 
Skøn og velsmagende sommersalat, der lige er velegnet i selskab med jordbærdressingen. Du kan variere salaten med de råvarer, du har til rådighed. Du finder opskriften her Sommersalat

 

Delikat jordbærdressing

 
jordbærdressing
 
En let og delikat jordbærdressing, der er velegnet til sommerens salater. Dressingen er lavet på jordbær og jordbærrenes sødme kombineret med hvidløg og eddike tilfører friskhed. Jordbærdressing

 

Skønne mysliboller

 
Mysliboller

Disse skønne og nemme mysliboller er velegnede til hyggelige feriemorgener eller til at tage med på tur. De smager fantastisk og samtidig super sunde. Find opskriften her Mysliboller
 
 

Sund marmelade

 
Sund marmelade
 
Forkæl dig selv og familien med denne lækre og lette bær marmelade, sødet med dadler og abrikoser istedet for sukker. Du finder opskriften her 
Sund marmelade 
 
 

 
 
Lige her skal min sommerferie holdes, og jeg glæder mig rigtig meget. Jeg har valgt at holde fri fra Madforlivet i de næste tre uger...
Jeg tilstræber at besvare så mange spørgsmål som muligt til daglig, men du må rigtig gerne holde fri fra spørgsmål sammen med mig i de kommende uger :-). Skulle du også have lyst til at følge med i mine sommerferieoplevelser, skriverier og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram 
 
Du - eller dem, du kender - kan frit tilmelde sig mit GRATIS nyhedsbrev og få en gratis e-bog ved tilmelding HER 
 
Følg gerne min side her og efter ferien kan du igen få svar på eventuelle spørgsmål her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du til hver en tid kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig god sommer
Anette