Bered dig på et uhørt godt tilbud! I denne uges udgave af Madforlivet nyhedsbrev får du nemlig som trofast modtager og læser af nyhedsbrevet et unikt tilbud. Måske trænger du til ny energi eller til at komme i form til forår og sommer, til at få ny inspiration til nye retter eller til at prøve fem sunde dage eller antiinflammatorisk madplan af. Uanset hvad du kunne tænke dig at lade dig inspirere af - og uanset normalpris, kan du idag og indtil søndag frit vælge fire e-bøger for KUN kr. 50,- lige HER 
Tilbuddet er personligt og til dig, der modtager Madforlivet nyhedsbrev! 
 
I denne uges nyhedsbrev kan du også læse mere om, hvordan du kan få ny energi, hvis du føler dig træt og uoplagt. Du får viden om mitokondrierne, kroppens små energifabrikker, og hvordan du bedst passer på dem og nærer dem, så de kan producere energi til dig - hele livet.

Læge Pia Norup har skrevet en artikel til denne udgave af nyhedsbrevet, hvori hun forklarer, hvordan du bedst nærer dine mitokondrier. Pia er blandt andet funktionel medicinsk læge, forfatter til bogen "Aldrig mere træt" og indehaver af den nyåbnede lægeklinik Omnia Clinic
, en Functional Medicine Klinik med fokus på det det enkelte menneskes sundhed. Her kan du få skræddersyet din sundhedsplan. På Omnia Clinic tager de hånd om hele dig (Omnia betyder hele vejen rundt) både fysisk, mentalt og psykisk. Har du behov for et sundhedstjek eller inspiration til et sundere liv, så er det her, du kan henvende dig. Indtil da kan du læse mere om træthed herunder samt Pias artikel om mitokondrierne. 
 

En af vejene til et sundere liv kan også være en antiinflammatorisk livsstil, og har du lyst til, på helt naturlig vis, at nedbringe graden af inflammation i din krop og hjerne, så kan du i denne uge - til og med søndag - købe en pakke med ikke mindre end fire af mine inspirerende e-bøger for KUN 50,-. Mine e-bøger Antiinflammatorisk madplan, Madplan 2.0, fem sunde dage og Grøn og Glad på syv dage er med i pakken, og den antiinflammatoriske livsstil og opskrifter er gennemgående i dem alle. 

Du finder også, som vanligt, en række skønne opskrifter herunder; Energi smoothie, den sundeste morgenmad, du kan spise, en let og top delikat ærtesuppe, en skøn forårssalat med asparges, delikate og sprøde broccolifrikadeller, avocadoburger samt rabarbersauté med sommerspidskål. Skøn, lækker og indbydende weekendmad, og husk at lave ekstra, så du har til fryser eller madpakker. Nyd det hele, solen og hinanden og rigtig god weekend.
Anette     
 
 

Energi Smoothie

 
Energi smoothie
 
 
Denne Energi Smoothie er fantastisk, fyldt med alle de gode råvarer, der giver energi. Ved at tilberede og drikke sådan en smoothie hver dag, tilfører du både krop og hjerne masser af gavnlige næringsstoffer, og så smager den ovenikøbet godt. Du finder opskriften her Energi Smoothie

 
 

SUPER tilbud på e-bøger - frit valg 4 stk for KUN 50,-

 
E-bøger

Til alle jer, der er trofaste modtagere og læsere af Madforlivet nyhedsbrev, tilbyder jeg her et udvalg af nogle af mine mest populære e-bøger. Her kan du få ny inspiration til sunde måltider, prøve den antiinflammatoriske madplan, der har vist ganske fantastiske resultater, prøve fem sunde dage, eller lade dig inspirere til at lave en madplan med nye opskrifter med Madplan 2.0. Det gør både livet lettere og sundere, og giver dig ny energi og vitalitet inden sommerferien. Du kan læse mere om magnesium, et mineral, som alt for mange danskere mangler, og finde masser og masser af skønne skønne, inspirerende opskrifter, også på sund fredagsslik i e-bogen Hygge godt. 
 
Eksklusivt til dig, der modtager og læser Madforlivet nyhedsbrev; 
KØB FIRE E-BØGER FOR KUN 50,- HER
 
Rigtig god læselyst og fornøjelse med det hele...
 
 

Føler du dig træt? Læs med her, hvad du kan gøre...

 
Føler du dig træt?
 
Måske kender du også til at føle dig træt? Træthed er et langt mere udbredt fænomen, end vi går og taler om, og mange af os, der er lidt oppe i årene, tænker måske, at det er en naturlig del af det at blive ældre. I virkeligheden er det muligt at gøre noget aktivt ved en eventuel træthedsfølelse.  
 
Træthed kan helt enkelt skyldes mangel på mikronæringsstoffer, dårlig søvn, stress, blodsukkerubalancer, bivirkninger fra medicin eller vacciner eller andet. Altsammen ting, som vi har mulighed for at  gøre noget aktivt ved.  
 
Vi danner energi ud fra den mad, vi vælger at spise. Maden fordøjes og optages, og såvel næringsstoffer som mikronæringsstoffer indgår i dannelsen af energi. Nogle former og sammensætninger af mad giver mere energi end andre. Produktionen foregår i cellernes energifabrikker, de såkaldte mitokondrier. De er cellulære kraftværker, der producerer energi til hver eneste celle og organ i vores krop. Nøglen til forståelse af kroppens energiproduktion ligger således i mitokondrierne, og ved at nære og passe på dem, kan de fungere optimalt.
 
Falder mitokondrieproduktionen, enten fordi der mangler relevante nærings- eller mikronæringsstoffer, vi sover for lidt, er stressede eller lider af blodsukkerubalancer, så kan energiproduktionen i mitokondrierne også falde.  
 
Mitokondrierne  producerer energi i form af ATP (adenosintrifosfat), som er kroppens møntenhed for energi, eller dens "molekylære valuta" for intracellulær energioverførsel, som energien også kaldes. Men ligesom biler kan køre på benzin eller diesel, der udleder kuldioxid (Co2), så dannes der også reaktive oxygenarter, også kaldet ROS - afhængig af brændstofkvalitet og konstitution - når vores indre energifabrikker producerer energi.

ROS indgår i visse signalleringsprocesser i kroppen, men i for store mængder kan ROS føre til øget dannelse af oxidativt stress, frie radikaler og mitokondriel dysfunktion. Det fører igen til nedsat energiproduktion og i værste fald DNA-mutationer, høj inflammationsgrad og selvfølgelig træthed.  
 
Faktorer som stress, dårlig søvn, alkoholmisbrug og eksponering for toksiner som tungmetaller (fx kviksølv), PFAS og pesticider øger ligeledes produktionen af ​​ROS, hvilket igen kan føre til mitokondrieskader. Herunder kan du læse, hvad du kan gøre for at optimere din mitokondriefunktion og dermed dine energiniveauer.
Du kan også læse lige her, hvad dårlig søvn kan forårsage af mitokondrieskader
Dårlig søvn kan påvirke kroppens energifabrikker

 

Styrk dine mitokondrier

 
 
Af læge Pia Norup, Omnia Clinic:
Mitokondrierne er fascinerende små organeller, der findes indeni vores celler. De er vores energi kraftværker, og vores sensorer. De vejrer nemlig, når der er fare på færde og kan regulere op og ned for energiproduktionen, afhængig af, hvad vi udsætter dem for. På den måde kan de også skrue ned for energiproduktionen for dermed at beskytte os, hvis vi har bedst af at tage det stille og roligt. Det sker for eksempel, hvis du er syg eller har høj grad af inflammation i kroppens væv. Konsekvensen heraf kan i værste fald føre til kronisk træthed.

Man får velfungerende mitokondrier ved at skabe optimale betingelser for dem. Det allerbedste, de ved, er motion. Fra det første øjeblik, musklerne trækker sig sammen, får mitokondrierne det bedre. Man taler om, at motion er som medicin for mitokondrierne. Omvendt, er inaktivitet med til, at de kan spalte sig og bliver dårligere til at lave energi. Derfor bliver man træt af at være fysisk inaktiv og frisk af at bevæge sig, gå en tur, spille fodbold, tennis eller en hvilken som helst anden form for fysisk aktivitet.

For at de komplicerede processer indeni mitokondrierne kan fungere allerbedst, er det også vigtigt, at man ikke mangler vitaminer eller mineraler. Derfor spiller maden en stor rolle, hvor de bedste kostråd til mitokondrierne er sundt fedt og sunde proteiner og et hav af farverige grøntsager, bær og frugter. Det gælder om at få så mange farver som muligt, men ikke for meget af hver. Så prøv at lav en regnbue af mad hver dag, med lidt fra mange forskellige farver. Herudover spis blodsukkerstabiliserende og antiinflammatorisk. Prøv også at holde mindst 12 timers spisepause mellem dagens sidste og første måltid. 

Særligt terapeutiske energi-madvarer er:
Mandler, Avocado, ekstra jomfruolivenolie, kokosolie, vildlaks, kød fra fritgående dyr, blåbær, granatæbler, broccoli, spinat, grøn te og mørk chokolade.

Udover den sunde MITO mad, kræver en god energiproduktion også vitaminer og mineraler. Vær derfor opmærksom på eventuelle mangler. De vigtigste kosttilskud i forhold til mitokondrier er en god kvalitets multivitaminpille, gerne fra wholefood eller food-state. Herudover kan du supplere med et B-vitamin complex, Q10 tilskud, D-vitamin, Omega 3, Magnesium eller C-vitamin, individuelt tilpasset. man skal heller ikke mangle jern, selen eller zink.
Du kan læse meget mere i Pias bog Aldrig mere træt
 
 

Trænger til et sundhedstjek?

 
Omnia
 
Om Pia Norup og Omnia Clinic:
Pia Norup er læge og funktionel mediciner og kendt fra TV med programmerne ”Kan man

spise sig rask” og ”Fede Forhold”. Pia har også skrevet flere bøger, bla. bogen ”Aldrig mere træt”, som lige præcis handler om træthed, mitokondrier og energiproduktion.

Pia har mange års erfaring, hun har holdt utallige workshops, hvor deltagerne har fået redskaber til at få det bedre og få mere energi. Altid med udgangspunkt i den funktionelle medicin og det hele menneske.
 
Pia har været med til at stifte Roots Clinic, som for nyligt er overgået til at være tre selvstændige enheder. Pia har således åbnet dørene for sin nye klinik Omnia Clinic sammen med sit nye team af dygtige behandlere. 
 
Omnia Clinic er en Functional Medicine Klinik, der med fokus på det lægelige i Functional Medicine tager udgangspunkt i det enkelte menneske.
 
Pia brænder for, at Functional Medicine bliver langt mere udbredt i Danmark og i befolkningen, og at flere læger bliver uddannet og kan tilbyde et helhedsorienteret
syn på sygdom og sundhed, som supplement til det konventionelle sundhedssystem.
 
Omnia Clinic har Pia fået følgeskab af læge Kristine Bissenbakker, som er blevet oplært
hos Pia det sidste års tid og er i fuld gang med at tage Functional Medicine uddannelsen ved
siden af det kliniske arbejde. I Omnia Clinic tilbyder Pia og Kristine Functional Medicine konsultationer og helbredsundersøgelser, både i Hørsholm og i Fredericia.
Du kan læse mere her og bestille tid til et sundhedstjek Omnia Clinic
 
Dette er ikke en reklame
 
 
Mito
 

Den sundeste morgenmad...

Tarmbakteriernes festmåltid
 
 
Den sundeste morgenmad, du kan starte dagen med. Let at lave, smager super godt, og med denne morgenmad har du allerede fra morgenstunden indtaget halvdelen af dagens anbefalede indtag af 600 gram grønsager og frugt. Du finder opskriften her
Tarmbakteriernes festmåltid

 

Den skønneste ærtesuppe

Ærtesuppe
 
Denne ærtesuppe ser ikke bare indbydende ud, den smager også fantastisk dejligt. Den er let at tilberede, smager friskt og kan anvendes som frokostret eller forret. Ærtesuppen er glutenfri, mælkefri og vegetarisk.
Du finder opskriften her
Ærtesuppe
 
 

Broccoli frikadeller

 
Broccolifrikadeller
 

Disse broccoli frikadeller er et hit. De smager ikke alene fantastisk godt, de er også sunde og lette at lave. Du kan lave dem små eller lidt større, og eventuelt servere dem med en god tomatsalat og hjemmelavet pesto. Du finder opskriften her Broccolifrikadeller 

 

Skøn salat med asparges

 
Salat med asparges

Let, skøn og forårsagtig salat, fyldt med velsmag, asparges og ærter. Salaten smager virkelig godt og du kan servere den til fisk, broccoli frikadeller eller andet. En salat, fyldt med forårsfornemmelser. Opskriften her
Salat med asparges 
 
 

Avocadoburger

 
Avocadoburger
 

Denne lækre Avocado burger med courgette, æble-grønkåls-slaw og smørfritterede salvieblade kan tilberedes og serveres med eller uden gluten og komælk. En burger må gerne både knase, være blød og saftig, samt smage af noget sødt, surt, salt og stærkt. Denne burger opfylder alt dette, og opskriften stammer fra Henrik Vilain og Ingo Schauers bog. Avocadoburger 

 

 

Rabarbersauté med spidskål

 
Rabarbersauté
  
Denne delikate rabarber sauté med spidskål, nye kartofler og asparges kan varmt anbefales og kan nydes som den er, men er også velegnet som tilbehør til alle former for fisk, fjerkræ, kød eller linser. Den smager fantastisk. Opskriften stammer fra bogen “Smagen af rabarber”. Find opskriften her
 
 

Antiinflammatorisk madplan
 
Fik du valgt dine fire e-bøger? Du kan stadig nå at gøre brug af det helt unikke tilbud og købe 4 stk for KUN 50,- lige HER Fire e-bøger for 50,- 

Måske kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER  

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Håber du nyder det dejlige vejr, æbletræerne, der blomstrer lige om lidt og alt det, der spirer og giver glæde og optimisme. Jeg ønsker dig og dine en rigtig dejlig og god uge
Anette