Denne udgave af Madforlivet hylder foråret, men sætter også fokus på Miljøministeriet og -styrelsen, og hvordan skandalerne står i kø. Det går ud over os allesammen, at der sidder skattebetalte medarbejdere og godkender forurening. Ja, det ser endda ud til, at de tilpasser og bøjer regler og love, så virksomheder som Cheminova fortsat kan hælde kviksølv direkte ud i havet. Er verden da gået helt af lave? Jeg har skrevet til Miljøministeer Magnus Heunicke og bedt om en handleplan. 
 
Jeg kommer også med en opfordring til dig, deer læser dette nyhedsbrev. Set i lyset af massiv forurening og sprøjtning er det vigtigere end nogensinde selv at tage godt vare på sin sundhed. Status idag er, at halvdelen af de indkøb, der kører igennem supermarkedernes kasseapparater, er ultraforbejdede fødevarer. Lad være med at købe dem, for din egen og dine børns sundheds skyld. Du kan læse mit indlæg herunder. 
 
En del har skrevet, at de ikke lige nåede at benytte sig af tilbuddet om 4 bøger for 50,-. Derfor har vi genåbnet tilbuddet til jer, så du købe de inspirerende e-bøger, plus den opdaterede Kolesterol kogebog til 1/2 pris. 
 
Og så er mit bedste råd til dig måske; rens dit drikkevand, før du drikker det, det er der heller ikke andre, der gør for dig. Lad være med at tro, at vandværker eller regering tager det ansvar på sig. PFAS og pesticider burde have været forbudt for mange år siden, der sker intet. Idag ved vi, at PFAS kan være kræftfremkaldende og pesticider kan give Parkinsons, begge sygdomme er iøvrigt i eksplosiv vækst. Så lad os navigere helt udenom disse forfærdelige stoffer, så godt vi kan. Rens dit vand, før du drikker det, for regeringens plan om randzoner kommer først til at virke om 30-40 år. Indtil da går det kun en vej med drikkevandskvaliteten - nedad bakke, selvom det er svært at forestille, at det kan blive værre. Du kan herunder læse, hvordan jeg renser mit vand. 

Sædvanen tro, finder du også superlækre opskrifter på Grape De-tox smoothie, den skønneste aspargessalat med gedeost, verdens bedste fiskefrikadeller, en dejlig salat med forårsgrønt, squashsalat med fennikel og til sidst den dejligste rabarbertærte med flettet låg. 
Jeg ønsker jer allesammen en lys og dejlig uge, fyldt med smil og glæde
Anette     
 
 

Grape detox Smoothie

 
Grape Delight


Udrensende, opkvikkende, velsmagende og frisk smoothie, der hjælper med udrensning og friskhed. 
Du finder opskriften her Grape detox Smoothie

 

Sidste chance for KØB 4 e-bøger for KUN 50,-

4 e-bøger for 50,-
 
En del har skrevet og spurgt om dette tilbud med fire e-bøger for 50,- kan forlænges, fordi de ikke nåede at købe. Det har vi hermed gjort, så alle jer, der er modtagere og læsere af Madforlivet nyhedsbrev, kan købe nogle af mine mest populære bøger 4 stk for KUN 50,-.
 
Hent inspiration til en sundere sommer, prøv fem sunde dage, eller lad dig inspirere til at lave en madplan med nye opskrifter. De inspirerende e-bøger gør både livet lettere og sundere, og giver dig ny energi og vitalitet inden sommerferien.

Eksklusivt til dig, der modtager og læser Madforlivet nyhedsbrev; 
KØB FIRE E-BØGER FOR KUN 50,- HER
 
Rigtig god læselyst og fornøjelse med det hele...
 

Åbent brev til Heunicke

 
Åbent brev til Heunicke
 
Åbent brev til miljøminister Magnus Heunicke,
 
Vil du ikke være venlig at forklare os almindelige danskere, der betaler vores skat, og dermed er med til at lønne dine medarbejdere i Miljøministeriet og -styrelsen, hvordan dine ansatte kan komme afsted med i årevis at:
 
  1. tilgodese landbrug og kartoffelavlere med dispensationer, så de fortsat kan sprøjte med EU forbudte pesticider og sprøjtemidler, der kan gøre os danskere syge og infertile. 
  2. fortsat tillade intensiv sprøjtning med Roundup, et pesticid, der af WHO betegnes som kræftfremkaldende, og ovenikøbet stemme imod en EU udfasning af giften.
  3. tillade og stadig tillade den omfattende anvendelse af de voldsomt giftige evighedskemikalier PFAS
  4. tillade PFAS i pesticider, der sprøjtes ud over de afgrøder, vi skal spise
  5. forurene vores grundvand med PFAS og pesticider med mere, og så bare lade stå til
  6. dispensere vandværkerne, så de må sende forurenet vand ud til os allesammen
  7. tilpasse og bøje regler og love, så Cheminova, trods lovning om rensning af de forurenede områder ved Harboøre Tange, fortsat kan forurene som før, og meget, meget mere....
 
Hvad er det, der foregår Heunicke, har du glemt at afstemme retning og mål med dine medarbejdere, for det lader til, at de gør lige det stik modsatte af, hvad du som minister og I som regering fortæller os, er jeres mål?
 
Det, der foregår i dit ministerium er både dybt usympatisk, uforståeligt dumt og aldeles uacceotabelt. Hvad vil du gøre ved det? Det vil vi meget gerne høre om, også hvornår forbyder PFAS og begynder at rense vores drikkevand?.   
 
Anette Harbech Olesen
 

Vigtigt; det er NU, du skal tage godt vare om din egen sundhed

 
 
Mange af os er opdraget til, at vores mad ikke må koste noget, og at måltiderne helst skal være hurtige og nemme at tilberede. Reelt er vi den befolkning i Europa, der bruger færrest penge på mad i forhold til vores rådighedsbeløb. Derimod køber vi billige konventionelle fødevarer, færdigretter og take-away i stor stil. Det er en trist udvikling, for sidstnævnte er ofte fremstillet af usunde kombinationer af raffinerede planteolier, sukker, salt og billige, konventionelle råvarer.  

Tiden er derfor mere end inde til, at vi tager gaflen i den anden hånd og ændrer på disse dårlige vaner. Vi skal prioritere os selv, og vi skal lære vores børn, hvor stor betydning maden har for deres sundhed og velvære. Den mad, du og din familie vælger at spise hver dag, er det I består af, det I bliver. Vi danner nye celler og nyt væv hele tide, og råvaren hertil er den mad, I spiser. Er ønsket en sund krop og sunde signalstoffer, så skal du vælge de bedste, økologiske råvarer. Spørg også dig selv, om ikke du og I fortjener at bestå af det allerbedste?  

Det giver derfor mening at investere mere tid og flere penge i din egen og din families sundhed i form af gode økologiske råvarer og mad, lavet fra bunden. Det behøver ikke at være tidskrævende, for du kan lave en madplan, købe alt ind til ugen og tilberede dobbeltportioner to, tre gange om ugen. Indfør en restedag eller måske skal du i byen og spise. Så er den uge hurtigt og let på plads rent madmæssigt.  

Ønsker du, at dine børn skal kunne have et økologisk valg, når de bliver voksne, så de kan undgå potentielt sygdomsfremkaldende pesticidrester og PFAS i deres mad, så skal du prioritere og købe økologisk. Ikke i morgen eller i næste uge, men nu. Hvis ikke vi køber de rene, økologiske råvarer, så har vi ikke et økologisk valg om fem eller ti år. Økologien er trængt, fordi vi ikke vil prioritere den. Vores valg af råvarer afspejler sig i supermarkedernes udvalg og i producenternes udbud. Der er langt flere penge for dem at hente i dyre færdigretter og take-away mad end i årstidens økologiske grønsager. Du kan være med til at gøre en forskel for dig selv og for dem, du holder af, via dine indkøb.  

Mit første job som ung og færdiguddannet var at undervise unge mennesker udenfor arbejdsmarkedet i betydningen af god mad. De havde stort set allesammen skavanker og diagnoser, flere havde svært ved at komme op om morgenen, og mange savnede energi. De beklagede sig over, at de ikke havde råd til de økologiske råvarer. Jeg bad dem notere ned, hvad de i løbet af en måned købte af take-away kaffe, slik, kager, pizzaer og færdigretter. Det overraskede alle, at det blev til gennemsnitligt 1200,- om måneden. Det var vel at mærke exclusiv tobak. Mange af dem røg dengang for 24 år siden. I dag vurderes det, at en gennemsnitsfamilie bruger næsten 2.000 kr. om måneden på at købe take-away, færdigmad, sodavand, slik og alkohol. For sådanne beløb kan man købe virkelig mange økologiske grønsager. I stedet må vi konstatere, at mere end halvdelen af de fødevarer, der køres igennem kasseapparaterne i danske supermarkeder, er ultraforarbejdede.  

Et andet, og særdeles vigtigt aspekt er, at du ved at købe økologiske afgrøder, undgår rester af sprøjtegifte og PFAS med mere, ligesom de økologiske grønsager er mere næringsrige og indeholder flere gavnlige vitaminer og mineraler end de konventionelle. Både pesticider som Roundup samt PFAS kan gøre dig syg. Roundup kan være kræftfremkaldende og øge risikoen for Parkinsons sygdom. En sygdom i kraftig vækst. Producenten bag Roundup har mange tusinde sagsanlæg imod sig. Sidste år fik en amerikaner 1,2 milliarder kroner i erstatning, fordi det blev vurderet, at Roundup var årsag til hans kræftsygdom. Studier viser også, at sprøjtegiftene kan skade børns hjerner, være hormonforstyrrende og påvirke fertiliteten. Så besind dig nu og prioriter økologien for din egen, din families og jordens skyld. Køber du årstidens grønsager, så er de økologiske ikke dyrere end de konventionelle, sprøjtede. Læs med HER  og download en gratis madplan HER
 
 
 

Cheminova – tidens største generationsforurening

 
Cheminova
 
 
Hvis I har læst Kim Blæsbjergs virkelig gode bog ”De bedste familier”, så kender I allerede lidt til Cheminovas mange synder. Bogen fortæller om etableringen af fabrikken i 50’erne, og om de familier, der bosatte sig omkring den. Om udledning af kviksølv – verdens farligste tungmetal – direkte ud i havet, om udledning af andre giftstoffer som for eksempel arsen og bladan, om dødfødte eller misdannede børn og om sygdomme, der bredte sig blandt indbyggerne i området. Om et uddødt fiskerierhverv, forårsaget af forureningen og et deraf følgende fiskeriforbud.  
 
Cheminova står bag en af tidens største generationsforureninger, og oprydningen efter blandt andet kemikaliedepotet Høfde 42 ved Harboøre Tange, forureningen ved Cheminovas gamle fabriksgrund ved Harboøre Tange samt fabrikkens nuværende fabriksgrund på Rønland, kan snildt løbe op i en milliard kroner, måske mere. Mette Frederiksen lovede, da hun kom til, at der skulle ryddes op. Virkeligheden viser sig at være en ganske anden.  
 
Kald mig bare naiv, men jeg forestillede mig, at vores ministerier, heriblandt sundhedsministeriet, fødevare-ministeriet og ikke mindst miljøministeriet med mere, var etableret for os danskere, for at hjælpe os med at holde os sunde og raske. Men det viser sig, at for eksempel miljøministeriet, samtidig med lovning om oprensning ved Cheminova, har haft en ganske anden dagsorden. De har nemlig skræddersyet og tilpasset love og kriterier, så Cheminova ufortrødent kunne fortsætte deres forurening. Det lyder faktisk helt gak-gak, men et dokument fra Miljøministeriet, som DR har fået indsigt i, beviser det.  
 
Det ser ud til, at ansatte i Miljøministeriet har været kreative og regnet baglæns. De startede tilbage i 2020 med Cheminovas angivne behov for udledning, og derefter har de tilpasset vores nationale retningslinjer således, at virksomheden fuldt lovligt, også fremover, kan udlede deres giftige stads i Vesterhavet. Resultatet; forurenede have, fiskedød, forurenet grundvand, øget sygdomsrisiko og meget, meget mere.  
 
Det er en skandale uden lige, og flere eksperter mener, at Miljøministeriet med disse handlinger formodentlig har brudt landets love, da Cheminovas forurening har givet anledning til overskridelser af grænseværdierne i havet. Andre taler om magtmisbrug, da disse tilladelser hverken er juridisk eller teknisk fagligt baserede.  
 
Hvad tænker de dog på derovre i miljøministeriet, har de slet ikke styr på værdierne? Læs mit tidligere brev til ministeren HER
     
 

Undgå pesticider og PFAS i drikkevand og omgivelser

 
 
Undgå pesticider og PFAS i drikkevand og omgivelser
 
 
Det står også rigtig slemt til med drikkevandskvaliteten herhjemme, ikke mindst PFAS-forureningen af det danske grundvand. Det viser en kortlægning fra Danske regioner. 104 forskellige steder i landet er der målt over 100 gange så meget PFAS i grundvandet som grænseværdien tillader. 22 steder er værdien over 1.000 gange højere. En del boringer har endnu ikke målt for PFAS i drikkevandet. Vi må og skal tage dette alvorligt.  
 
Der er rester af pesticider i mere end halvdelen af drikkevandsboringerne i Danmark, og i de seneste år, har vandværkerne måttet lukke cirka 100 boringer om året på grund af massiv forurening. Problemet accelererer hastigt, og resterne fra mange års intensiv sprøjtning er nu på vej ned igennem jordlagene til grundvandet og dermed til vores drikkevand. Forureningen bliver kun værre i de kommende år.  
 
PFAS er kræftfremkaldende og pesticidrester virker hormonforstyrrende og er under mistanke for også at kunne være kræftfremkaldende og øge risikoen for udvikling af Parkinsons.  
 
Nu viser helt nye indsigter, at Miljøstyrelsen i årevis, og i direkte strid med lovgivningen, har ladet en række vandværker få dispensation til at overskride grænseværdierne for pesticider. Disse ulovlige dispensationer er blevet givet år efter år igennem mindst ti år. Dette endda UDEN at Miljøstyrelsen har oplyst skiftende miljøministre om dette. EU kommissionen har flere gange igennem årene påtalt denne EU lovstridige praksis, også uden at der er sket noget som helst. Dispensationerne er fortsat. Sagen belyser de forhold, som også Madforlivet igennem en årrække har gjort opmærksom på. Intet er sket, og sagen sætter nu miljøminister Magnus Heunicke under pres.  
 
Det er mange år siden, at vi skulle have gjort op med forestillingen om, at vi i Danmark skulle have verdens reneste drikkevand. Mange steder er vandet så forurenet, at det ikke bør sendes urenset ud. Hidtil har vandværkerne fortyndet sig ud af problemet, men nu er der snart ikke mere rent vand at fortynde med. Der er kun et at gøre, RENS dit vand, inden du drikker det.    
 
Politikernes forslag om at forbyde brugen af pesticider og PFAS i store områder, hvor der indsamles drikkevand, kan være udmærket, men en sådan indsats vil først have effekt om tidligst 30-40 år. Drikkevandskvaliteten bliver ikke bedre i de kommende år, og der er kun en løsning, og det er at rense vandet. Det kræver politisk vilje, og den ser ikke ud til at være til stede. Derfor rens selv dit vand selv, du kan læse hvordan jeg gør HER.   
 
 

Aspargessalat med gedeost

 
Asparges med gedeost
 
Asparges med gedeost er en fantastisk delikat og let ret med asparges. Retten kan tjene som selvstændig frokostret eller som tilbehør til aftensmaden.
F
ind opskriften her Asparges med gedeost 
 

De bedste fiskefrikadeller

 
Fiskefrikadeller

Denne opskrift på fiskefrikadeller er susende god og stammer fra Svinkløv Badehotel. Opskriften er let at gå til, og du kan roligt tilberede den store portion og eventuelt fryse ned. Du kan finde opskriften her
De bedste fiskefrikadeller 
 
 

Salat med forårsgrønt

 
Salat med forårsgrønt

Denne symfoni af lækre forårsgrønsager er let at tilberede og passer til både fiskefrikadeller og små grønne frikadeller. Du kan variere salaten, afhængig af hvilke råvarer du har i din grønsagsskuffe. F
ind opskriften her
Salat med forårsgrønsager 

 

Squashsalat m fennikel

 
Squashsalat med fenikkel
 
Squashsalat med fennikel og citrondressing er en frisk og delikat salat, der er velegnet som tilbehør til såvel kød- som plantebaserede retter. Opskriften er udviklet af Anette Hoegh Nielsen. Squashsalat med fennikel 

 

Rabarbertærte med flettet låg

 
Rabarbertærte
  
Her hos mig pibler rabarberne frem, og de smager allerbedst, når de er spæde og nye. Glæd dig selv og familien med denne rabarbertærte med flettet låg, der er superlækker og bare smager. 
Rabarbertærte med flettet låg

 

Madforlivet


Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedssbrev, så er de meget velkomne og modtager ved tilmelding en gratis e-bog til en værdi af kr. 99,-. Nyhedsbrevet udkommer en gang om ugen og er gratis. De kan tilmelde sig lige HER 

Jeg glæder mig til at komme i haven og få plantet ud. Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig gode, solrige dage 
Anette