|
|
|
|
Denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev indeholder mit allerbedste sundhedsråd til dig og din familie. Det er faktisk et forholdsvist nyt studie, der har inspireret mig til dette nyhedsbrev, for det nye studie forbinder årsagen til Parkinson's sygdom med pesticider og PFAS og ændringer i tarmmikrobiomet. Parkinsons sygdom er den hastigst voksende neurologiske sygdom, både herhjemme samt på verdensplan. Du kan læse mere herunder., for desværre bliver vi danskere ikke sundere. Forekomsten af kræft, Parkinson's, autoimmune sygdomme samt infertilitet med meget mere fylder. En af årsagerne til disse ulykkeligheder vurderer forskerne skal findes i den lange, lange række af kemiske stoffer, som idag fylder i vores jord, luft, drikkevand, mad og også i os selv. Det er kemi af værste skuffe, og det kan skade os og gøre os syge. Derfor er det vigtigt som menneske og familie at kunne manøvrere udenom disse hormonforstyrrende og kemiske stoffer, så godt, som det lader sig gøre. Herunder får du seneste nyt fra forskningsfronten samt gode råd til at undgå al den hormonforstyrrende kemi. Der er ikke andre end dig selv, til at gøre noget ved det.
De cremer, du bruger, migrerer også gennem huden, og mange indeholder hormon-forstyrrende stoffer, som kan påvirke dit helbred. Min rejse indenfor dete område har været lang, jeg har oplevet nogle af verdens førende toksikologer berette om konsekvenserne af dagligt brug af mange af de helt almindelige cremer og make-up produkter, som mange af os anvender hver dag, og derfor deler jeg herunder lidt om det, der skulle ende med at blive mit absolutte favoritmærke. Her er cremerne rene, virksomme, gavnlige, collagenstyrkende og ikke dyre. Faktisk er dette firmas serum så virksom, at de fleste af mine bekendte, såvel mænd som kvinder, bruger den, også fordi den i netop denne tid - som en bonus - har vist sig gavnlig mod allergi og rindende øjne. Lige nu kan du også spare mange penge, hvis du køber et eller to stk. Se med HER
Har du lyst til at blive sommerferieklar, så tag tre sunde, styrkende og udrensende dage med skønne smoothies, salater og supper. Min e-bog Boost dit immunforsvar kan downloades til KUN kr. 29,- i de næste tre dage. I bogen finder du forskningen bag samt gode og enkle opskrifter til 72 timers boost HER
Og så bare lige fra mig til dig; rens dit drikkevand, før du drikker det, det er der heller ikke andre, der gør for dig. Lad være med at tro, at vandværker eller regering tager det ansvar på sig. PFAS og pesticider burde have været forbudt for mange år siden, der sker intet. Så lad os navigere helt udenom disse forfærdelige stoffer, så godt vi kan. Rens dit vand, før du drikker det, for regeringens plan om randzoner kommer først til at virke om 30-40 år. Indtil da går det kun en vej med drikkevandskvaliteten - nedad bakke - selvom det er svært at forestille sig, at det kan blive værre. Du kan læse HER, hvordan jeg renser mit vand.
Sædvanen tro, finder du også superlækre forårs opskrifter på Flad-mave smoothie, skøn kartoffelsalat med asparges, den lækreste salat med fenikkel og asparges samt en frisk agurkesalat med melon. Alle disse salater er velegnede både til fisk, kød eller skønne gulerodsbøffer. Du kan glæde dig, for det hele er sundt og smager af forår.
Jeg ønsker jer allesammen en hyggelig og glædesfyldt uge
|
|
|
|
|
|
Prøv denne skønne smoothie, der nærer tarmmikrobiomet og virker udrensende. Jeg kalder den "Flad-mave smoothie", fordi den kan hjælpe dig af med fedtet på maven, hvis du erstatter et af dagens måltider med denne i et par uger. Find opskriften her Flad-mave smoothie
|
|
|
|
|
Bedste sundhedsråd; Prioriter økologi & undgå uønsket kemi
|
|
Vi udsættes idag for påvirkninger fra mange flere forskellige kemiske og hormonforstyrrende stoffer end nogensinde set tidligere i historien. Det handler blandt andet om PFAS, om pesticidrester og om kviksølv fra fisk, blandt andet tun og laks. En af konsekvenserne heraf vurderes at være, at unge piger går langt tidligere i puberteten, de har vanskeligere ved at blive gravide, og når og hvis de får børn, kan disse stoffer formodentlig påvirke amningen, fordi der dannes mindre mælk. En anden alvorlig sag er, at antallet af kræfttilfælde i Danmark stiger, forekomsten af Parkinsons patienter er ligeledes stærkt stigende, og vores generelle intelligens og hukommelse stagnerer. Alvorlige ting, vi står overfor, og mere og mere tyder på, at årsagen til alle disse ulykkeligheder skal findes i vores stærkt øgede forbrug af og forurening med pesticider, PFAS, tungmetaller og anden kemi.
Professor i miljømedicin Philippe Grandjean kobler blandt andet den lavere fertilitet og intelligens blandt danskerne sammen med PFAS, pesticidrester, tungmetaller og andre kemiske substanser, som vi i stigende omfang udsættes for. Flere og flere nybagte mødre har vanskeligt ved at amme deres børn, de har ikke mælk nok, også her mistænkes ovennævnte kemiske substanser. Samme kemiske stoffer sættes i forbindelse med udviklingen af Parkinsons, OG dyreforsøg har vist, at PFAS og visse pesticider kan være kræftfremkaldende, flere af dem er idag klassificeret som kræftfremkaldende stoffer af Det Internationale Agentur for Kræftforskning.
Philippe Grandjean anbefaler, at vi danskere i højere grad vælger og prioriterer økologiske råvarer. Det betyder nemlig, at vi på denne måde undgår de potentielt skadelige rester af pesticider og andre kemiske stoffer, som findes i stigende grad i konventionelle fødevarer. Jeg tilslutter mig denne anbefaling fuldt og helt.
Men et er den stagnerende intelligenskvotient, hvor man blandt andet mistænker indtag af pesticidet chlorpyrifos for at kunne være en af årsagerne. Andet er dalende fertilitet, der hos kvinder forbindes med høje niveauer af PFAS i drikkevandet og methyl kviksølv fra indtag af tun og laks. Du kan læse mere om PFAS, chlorpyrifos og methylkviksølv via linket herunder.
Både Philippe Grandjean og andre miljømedicinske forskere mistænker mere end 1000 forskellige kemiske stoffer, som mange danskere er i kontakt med hver dag, for at kunne påvirke vores organisme negativt. Det er en af mange vægtige grunde til at prioritere økologiske råvarer og masser af økogrønt i dagens måltider.
Måske er det på tide, at vi lader tvivlen om de sundhedsmæssige risici ved brugen af disse stoffer, komme os almindelige danskere til gode? Jeg mener, at det er særdeles alvorligt, og mange af dem burde helt forbydes. Indtil da; køb økologisk hver gang og rens dit vand, før du drikker det hver gang – for din egen og dine kæres skyld. Prioriter økologi og undgå hormonforstyrrende stoffer
|
|
|
|
|
Hormonforstyrrende stoffer
|
|
Hormonforstyrrende stoffer er først og fremmest en gruppe af mange forskelligartede stoffer med det til fælles, at de påvirker vores hormoner.
Et stof er ifølge WHO hormonforstyrrende, når en række kriterier er opfyldt. Desværre er processen med at klassificere stoffer som hormonforstyrrende omstændelig, og ikke noget, der foretages rutinemæssigt, før nye stoffer sendes i handlen. Ligeledes tager man ikke højde for cocktaileffekten ved undersøgelsen af stofferne. Udtrykket cocktaileffekt betyder, at nogle hormonforstyrrende stoffer bliver endnu mere potente, når de kommer i selskab med andre kemiske stoffer. Skadeeffekten af det enkelte stof bliver altså ganget op. I det virkelige liv udenfor laboratorier er sandheden nemlig, at vi sjældent kun påvirkes af et enkelt stof. Faktisk sker det aldrig. Derfor er det sørgeligt, at stofferne stort set kun bliver undersøgt enkeltvis.
Generelt findes der 4 typer af hormonforstyrrende stoffer: 1. Naturlige hormoner, som dannes i dyr, men som potentielt kan blive skadelige for andre arter herunder mennesket, hvis vi indtager dyret eller produkter derfra som fx. mælk. 2. Naturlige stoffer, som dannes i planter og svampe. I denne kategori finder vi de såkaldte fytoøstrogener, der findes i høj koncentration i soja, rødkløver og hørfrø. 3. Syntetiske hormoner, der anvendes som medicin. Et klassisk eksempel er p-piller. 4. Syntetiske kemikalier fremstillet til anvendelse i industri, landbrug og i forbrugerprodukter. Denne gruppe er meget stor og undervurderet af mange. Eksempler herpå er PFAS, bisphenoler, phtalater, triclosan, dioxin og en lang række forskellige pesticider.
Når stofferne påvirker vores hormonsystem, er det klart, at det kan få konsekvenser i kroppen.
Nogle af de hormoner, som i høj grad påvirkes af de hormonforstyrrende stoffer, er vores stofskifte- og kønshormoner. Hormonforstyrrende stoffer menes at spille ind i forhold til den stigende infertilitet, ligesom visse hormonforstyrrende stoffer kan bidrage til udviklingen af en række kræftformer såsom testikel- og brystkræft.
Læs hele Maria Langbaks artikel Hvad er hormonforstyrrende stoffer?
|
|
|
|
Helt overordnet er der 3 måder, hvorpå vi kan få stofferne ind i kroppen: gennem huden, munden og næsen:
1. Vores hud er fantastisk til at absorbere forskellige substanser. Desværre også dem, som kan skabe ballade i kroppen. Vi må derfor være bevidste i vores valg af plejeprodukter såsom cremer, olier, hårplejeprodukter og makeup. Det tøj, vi bruger kan ligeledes indeholde kemiske stoffer. Vælg altid økologiske produkter.
2. Den mad, vi spiser, og det vand, vi drikker, kan indeholde mange hormonforstyrrende stoffer både fra forurening som PFAS og pesticider, men også selve fødevaren, fra dyrknings- og fremstillingsmetoden og fra emballagevalget. Vælg altid økologisk.
3. Gennem næsen indånder vi mange partikler fra luften ude som inde. De hormonforstyrrende stoffer har tendens til at gemme sig godt i støvet.
Du finder et par gode råd herunder:
Det er altid en god ide at vælge økologiske råvarer, emballager, drikkedunke og madkasser. Opbevar madrester og fødevarer i stålbeholdere, tallerkener eller glas og dæk det med genanvendeligt madpapir, som fx. Wrappy. Læs mere HER
Undgå slip-let belægninger i dine køkkenredskaber, potter og pander samt airfryeres etc. Vælg gryder og pander af stål, jern eller med keramiske overflader. Læs mere HER
Rens dit vand, inden du drikker det, eksempelvis via et porcelænsrensefilter, tilkoblet vandhanen. Du kan læse, hvordan jeg gør HER
Vask altid nyt tøj før brug, det indeholder mange kemikalier. Undgå Goretex, og et par jeans skal faktisk vaskes mere end ti gange, før alle kemikalier er ude.
Vælg altid økologiske cremer, shampooer og andre plejeprodukter. Læs mere HER
Luft grundigt ud et par gange dagligt og støvsug og støv af to gange om ugen. Pas på med maling og sprayprodukter, og luft godt ud, hvis du køber ny bil. Læs hele artiklen her Hvad er hormonforstyrrende stoffer?
|
|
|
|
|
|
Parkinsons sygdom er den hastigst voksende neurologiske sygdom, både herhjemme og på verdensplan. Antallet af Parkinsonramte danskere er fordoblet i perioden 1990-2015, og WHO skønner, at forekomsten af sygdommen i verden vil være mere end fordoblet igen, inden 2040. De taler om en mulig Parkinson epidemi.
Nogle pesticider har igennem de seneste 25-30 år været under mistanke for at udgøre en risikofaktor for blandt andet udviklingen af Parkinsons sygdom, men igennem de seneste årtier er der kommet mange flere og nye typer sprøjtemidler til, ligesom det samlede forbrug af pesticider og PFAS er steget.
Det betyder, at vi i dag finder rester af de stærkt toksiske PFAS og pesticider overalt; i jorden, i vandet og i os mennesker. En undersøgelse fra 2019 viste, at der var pesticidrester i 83% af de analyserede konventionelle landbrugsarealer. I 2020 fandt man pesticider i koncentrationer over grænseværdierne i 22% af alle overvågede floder og søer i Europa, og en undersøgelse fra perioden 2014-2021 i fem europæiske lande viste, at 84% af de deltagende personer havde spor af mindst to typer pesticider i kroppen.
Men hvor skadelige er disse stoffer egentlig? Det er blandt andet undersøgt i dyreforsøg, registerstudier samt i analyser af cellekulturer. Og det er ikke småting, disse stoffer ser ud til at kunne forårsage. En række pesticider forbindes med blandt andet infertilitet, der er et voldsomt stigende problem. De mistænkes også for at kunne skabe misdannelser blandt fostre og forårsage ammeproblemer blandt nybagte mødre. PFAS og visse pesticider kan øge risikoen for udvikling af visse kræftformer, luftvejslidelser, Alzheimers sygdom – og altså også Parkinsons sygdom.
I et netop publiceret studie i Journal of Parkinson’s Disease påvises der en sammenhæng mellem ændringer i tarmmikrobiomet og udviklingen af Parkinson’s. Pesticider og ikke mindst PFAS kan påvirke tarmmikrobiomet og ændre sammensætningen af mikrober i tarmen, og dermed øge risikoen for udvikling af den frygtede sygdom. De tysk-slovenske forskeres undersøgelser viser med stor tydelighed, at sprøjtemidler, PFAS og andre miljøgifte kan være en stærkt medvirkende årsag til den voldsomme stigning i forekomsten af Parkinsons sygdom.
Danske forskere har tidligere påvist, at Parkinson’s hyppigt starter i tarmens eller næsens nervebaner. Et endnu ikke publiceret dansk studie ser ud til at kunne påvise et ændret tarmmikrobiom blandt Parkinson patienter.
Min bedste anbefaling: Vælg økologiske råvarer og rens dit vand, før du drikker det! Du kan læse hele artiklen HER
|
|
|
Mine foretrukne plejecremer
|
|
Zinobel Organic Boost er cremer uden kemi og mine foretrukne cremer, ikke mindst deres serum. Jeg startede med Zinobels serum for en del år siden efterhånden, og efter få ugers brug var jeg fuldstændig overbevist; den er intet mindre end fortræffelig.
Det er ikke hver dag, jeg støder på økologiske skønhedsprodukter, der bare virker og er fremstillet på økologisk hybenolie, avocadoolie, granatæbleekstrakt, beta-glucan og mange andre rene og nærende ingredienser. Særligt det høje indhold af beta-glucan imponerede mig, for det stof ved jeg kan fremme dannelsen af hudens collagen. Stifteren af Zinobel, Joan Arler, havde, ligesom jeg selv, stiftet bekendtskab med alle de kemiske stoffer, parabener og nanoplastik, der i dag indgår i mange konventionelle hudplejeprodukter. Joan satte sig med vanlig grundighed ind i, hvilke råvarer, der har særlig stor betydning for huden, hvilke olier, der har den bedste optagelighed og molekylestørrelse, hvilke stoffer, der hæmmer collagennedbrydningen, og omvendt, hvilke stoffer, der genopbygger collagen og rigtig meget mere.
Joan nørdede med sine cremer, og faldt blandt andet også over et studie, der viste, at stoffet beta-glucan fra gær reparerer og genopbygger hudens collagen og styrker den på helt fantastisk vis. Joan har derfor et virkelig højt indhold af det dyre beta-glucan i mange af sine produkter. Der bliver ikke sparet på ingredienserne i Zinobel Organic Boost produkterne, målet er kun at lade de allerbedste, økologiske råvarer, indgå i cremerne.
Efter mange års udviklingsarbejde er resultatet blevet til en fuldstændig fantastisk hudplejeserie, bestående af de allerfineste økologiske olier, endda til rimelige priser og kvaliteten helt i top. Produkterne er veganske og indeholder som sagt en lang række helt unikke hjælpestoffer til huden.
Produkterne er blevet så godt modtaget, at Joan nu får sine produkter fremstillet i større målestok hos nogle af landets dygtigste indenfor økologisk hudpleje.
Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle udskifte mine andre økologiske cremer, for jeg var glad for dem, men de var frygtelig dyre. Nu er de udskiftet med Zinobel Organic Boost, og jeg er virkelig glad for disse produkter. Mange af mine veninder er også glade for Zinobels produkter og serum, der udover en stor og god effekt på huden, også har vist sig effektivt mod allergi. Lige nu kører et EKSTRAORDINÆRT godt tilbud:
Køb 1 stk Zinobel serum til kr. 279,- (normalpris 349,-) HER Køber du 2 stk Zinobel serum ændres prisen til KUN kr. 499,- HER
Du kan læse mere om Zinobel HER Dette er ikke en reklame, jeg er begejstret
|
|
|
|
|
Klar til sommerferien? prøv 3 dages boost og udrensning
|
Har du lyst til at blive sommerklar og få boostet dit immunforsvar, så prøv disse tre dage, hvor dit system optimeres effektivt. E-bogen Boost dit immunforsvar på 3 dage er baseret på spændende forskning og koster KUN kr. 29,- til jer i de næste tre dage. Herefter er prisen igen kr. 99,-.
Bliv klar til sommerferien, køb e-bogen her Boost dit immunforsvar på 3 dage Dette er en reklame for min egen bog
|
|
|
|
|
Suveræn kartoffelsalat med asparges
|
Den lækreste kartoffelsalat med sunde, spæde grønne asparges. Den smager helt fantastisk. Find opskriften her Kartoffelsalat med asparges
|
|
|
|
|
Det er med at nyde de skønne asparges, mens de er her. Denne salat med asparges, fennikel, ærter og dild er top lækker, frisk og let at lave. Du finder opskriften her Salat med asparges
|
|
|
Skøn og frisk agurkesalat med melon, der egner sig som tilbehør til sommerens grillmad, fisk, fjerkræ eller som selvstændig forret. Du kan finde opskriften her Agurkesalat med melon
|
|
|
|
|
Nåede du at købe Boost dit immunforsvar til KUN 29,- Hvis ikke, så kan du stadig nå det lige HER
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedssbrev, så er de meget velkomne og modtager ved tilmelding en gratis e-bog til en værdi af kr. 99,-. Nyhedsbrevet udkommer en gang om ugen og er gratis. De kan tilmelde sig lige HER
Jeg nyder min have og glæder mig til snart at kunne høste meget af det, jeg har plantet. Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet
Jeg ønsker dig en god uge
Anette
|
|
|
|
|
|