I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev finder du ny viden om betydningen af en god nattesøvn, du kan læse om en af de største trusler mod nattesøvnen og melatonindannelselsen, nemlig det blå lys fra mobiltelefoner, computere, tv og LED-lys. Du kan også læse meget mere om det vigtige hormonlignende stof melatonin, der blandt andet - sammen med D3 vitamin - også kan indgå i beskyttelsen og behandlingen af Covid. Du får masser af gode og velunderbggede råd til en bedre nattesøvn og meget mere herunder.   

Du får også, som modtager af Madforlivet nyhedsbrev, et særtilbud på min e-bog om Søvnhormonet melatonin. Som du vil opdage, så er melatonin meget mere end et søvnhormon, for det har stor betydning også for hormonbalancen, immunforsvaret og formodentlig også for vores aldring med meget mere. Alle jer, der modtager Madforlivet nyhedsbrev, kan nu købe e-bogen om Søvnhormonet Melatonin til 1/2 pris i de næste 3 dage. Fra mig til dig. 
 
Og jeg nævner det lige igen, også fordi der absolut INTET sker fra Miljøministeriets side. Mit bedste råd til dig er; rens dit drikkevand, før du drikker det, det er der ikke andre, der gør for dig. Lad være med at tro, at vandværker eller regering tager det ansvar på sig. PFAS og pesticider burde have været forbudt for mange år siden, men der sker intet. Idag ved vi, at PFAS kan være kræftfremkaldende og pesticider kan give Parkinsons, begge sygdomme er iøvrigt i eksplosiv vækst. Så lad os navigere helt udenom disse forfærdelige stoffer, så godt vi kan. Rens dit vand, før du drikker det, for regeringens plan om randzoner kommer først til at virke om 30-40 år. Indtil da går det kun en vej med drikkevandskvaliteten - nedad bakke, selvom det er svært at forestille sig, at det kan blive værre. Du kan læse HER, hvordan jeg renser mit vand. 

Sædvanen tro, finder du også superlækre opskrifter på Sov Godt smoothie, rabarbertærter, skønne pocherede æg med økolaks og avocado, lækker forårssalat med abrikoser, frittata med urter, der smager, mætter og er let at lave og så på delikate grønne kødboller med linser i en dejlig tomatsauce. Glæd dig, for det hele har en smag af forår. 
Jeg ønsker jer allesammen en dejlig uge, fyldt med smil og glæde
Anette     
 
 

Sov godt smoothie

 
Sov godt smoothie


Prøv denne søvnfremmende smoothie, der ikke bare smager godt, men også er befordrende for en god nattesøvn, hvis du har vanskeligt ved at sove. Du kan indtage smoothien før du skal sove eller i stedet for en dessert efter dit aftenmåltid.
Du finder opskriften her Sov Godt smoothie 

Sådan undgår du søvntyvene

 
Slip søvntyvene
 

Rigtig mange danskere oplever problemer med at sove godt, og en dårlig eller utilstrækkelig nattesøvn kan ikke blot påvirke vores koncentrationsevne, dømmekraft og reaktionstid, men også have indflydelse på vores madvalg. Er du træt og uoplagt er du nemlig mere tilbøjelig til at vælge sukkerrige og fede madvarer, end hvis du er veludhvilet. En god nats søvn er et underkendt sundhedsparameter, for kvaliteten af din nattesøvn har stor sundhedsmæssig betydning. 

Der er mange faktorer, der potentielt kan forstyrre nattesøvnen. Stress er en af de hyppigste. Mange af os kender til at ligge og spekulere og bekymre sig uden at kunne falde i søvn. I perioder med store udfordringer kan det derfor være en god idé at skrive ned, hvordan du oplever situationen. At skrive sine tanker ned, bedrer ofte nattesøvnen, fordi tankerne flyttes fra hjerne til papir.

Det kan muligvis også blive mere klart, hvad du oplever som den primære årsag til problemet, og hvilke løsningsmuligheder der er. Ofte kan det hjælpe til at anskue problematikken mere klart. Selv ganske korte stunder med stilhed eller afslapning i løbet af dagen, kan også hjælpe til større klarhed. Vær opmærksom på, at en bivirkning ved flere typer medicin kan være netop – søvnløshed.

Det er en god ide først og fremmest at gå i seng cirka på samme tid hver dag og stå op cirka på samme tid hver morgen. Luft godt ud i soveværelset, før du skal sove og undgå de hyppigste søvntyve:

1. Koffein. Kaffe, te, cola eller de mange andre koffeinholdige drikke, der kan friste i dagligdagen, er de værste søvntyve. Det tager lang tid at udskille koffein. Halveringstiden for koffein i leveren hos raske voksne er cirka 5 timer. Halveringstiden er et udtryk for den tid, det tager kroppen at eliminere halvdelen af den samlede mængde koffein. Begræns derfor kaffedrikningen og drik dagens sidste kop før kl. 14. Det giver bedre søvn og potentiale.

2. Tobak. Nikotin er en velkendt stimulans, men mindre velkendt er det, at den kan forårsage dårlig søvn. Nikotin hæver blodtrykket og øger hjerterytmen. På alle måder er det en god idé at kvitte tobakken, og i særlig grad lige før sengetid.

3. Alkohol. Alkohol undertrykker nervesystemet. Vi er givetvis mange, der har oplevet at kunne falde bedre i søvn efter at have drukket et glas rødvin. Alkohol påvirker søvnkvaliteten i svær grad, for det hæmmer vigtige søvnfaser. Alkohol menes at være årsag til op mod 10% af alle kroniske søvnlidelser, idet alkohol også forårsager hyppigere opvågninger i løbet af natten. Bare et enkelt glas vin kan forstyrre søvnen.

4. Manglende motion. Jævnlig motion fremmer en god søvn. Vi falder hurtigere i søvn, hvis vi har rørt os, og vågner færre gange i løbet af natten. Studier viser, at motion har større betydning for ældres søvnkvalitet end for yngres men fremmer hos alle en god og dyb søvn. Det kan dog ikke anbefales at motionere indenfor 2 timer før sengetid, for så kan det være vanskeligt at falde til ro.
Du kan læse hele artiklen her 
Slip søvntyvene

 
 

Mørke om natten er vigtigt

 
Den største trussel - blåt lys
 
En af de største nutidige trusler mod en effektiv melatoninproduktion og en god nattesøvn er blåt lys, særligt fra computerskærme, tv, telefoner, LED lys med mere. Sidder vi ved computeren sent om aftenen, ser vi tv, lige før vi skal sove, eller sover vi med mobiltelefonen på natbordet, så kan det afholde os fra at falde i søvn og sove godt.

Hjernens elektriske aktivitet øges, nervesystemet får ikke mulighed for at slappe af, og resultatet kan være dårlig søvn og nedsat melatoninproduktion.

I gamle dage var solen den primære lyskilde i vi menneskers liv, og aftenerne blev tilbragt i skæret fra levende lys eller i tusmørke. I dag har vi elektrisk lys, og opholder os måske i mange af døgnets timer, netop i kunstigt lys. Blå lysbølger kan påvirke os negativt, særligt i de sene aften- og nattetimer. De kan ved kontinuerlig påvirkning skade vores søvn- og døgnrytmer, hvilket forbindes med øget risiko for udvikling af en række sygdomme.

Forskere fra Harvard Medical School pointerer samstemmende, at specifikke bølgelængder af blåt lys undertrykker dannelsen af melatonin i hjernen. Det er eksempelvis lys fra computere, telefoner, tv, andet elektronisk udstyr samt kunstig belysning og LED lys, om aftenen og natten, der er årsag til nedsat eller forsinket melatoninproduktion. Vi udsættes i stigende grad for blåt lys fra disse kilder. To forskergrupper i Storbritannien og USA udførte undersøgelser i 2001, der ligeledes viste, at blå lysbølger undertrykker melatoninproduktionen, og ifølge Dr. Charles Czeisler fra Harvard Medical School er de energibesparende lysdioder, kendt som LED pærer, særdeles problematiske. Han har dokumenteret, at naturligt dagslys om dagen og mørke om natten holder en persons indre ur og rytme i overensstemmelse med biologien.

Det er derfor en rigtig god sundhedsinvestering at undlade at anvende computere, telefoner, LED lys og tv etc. i en time eller to før sengetid. Det giver din hjerne den fornødne ro og signalerer, at det er tid til at få din nødvendige og livgivende søvn.
Du kan læse hele artiklen her
Mørke om natten er vigtigt
 
 

Sov IKKE med mobiltelefonen

 
Sov ikke med mobiltelefonen

Vi har længe vidst, at en af de største trusler mod en god nattesøvn, er de blå lyspåvirkninger fra mobiltelefoner, computere, tv og LED lamper.
 
Et nyt forskningsresultat underbygger denne eksisterende viden og slår fast, at mobiltelefonerne må og skal ud af soveværelserne, hvis vi vil sikre os en god nattesøvn.   I studiet, der havde til formål at undersøge søvnpåvirkninger fra deltagernes adfærd med mobiltelefoner eller smartphones før sengetid, deltog 24.856 voksne danskere over 16 år. Deres mobilvaner og adfærd både før og efter sengetid blev kortlagt og holdt op imod deres søvnkvalitet. Konklusionen er fremkommet via spørgeskemaundersøgelser om vaner, helbred, oplevelser etc., suppleret af evalueringer fra Karolinska Sleep Questionnaire (KSQ). Det hele er samlet via SmartSleep og publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Sleep Research. Eksperimentet er blevet udført i samarbejde med medarbejdere på Danmarks Radio og Go’ morgen P3, der i én uge i 2018, satte fokus på søvn og mobiltelefonbrug.  
 
Konklusionen af undersøgelsen var tydelig: De deltagere, der brugte deres mobiltelefon lige inden, de lagde sig til at sove, oplevede dårlig og forstyrret søvn, sammenlignet med de, der ikke brugte mobilen. 58% af deltagerne oplyste, at de benyttede deres mobil, lige inden de skulle sove og havde mobilen ved sengen. Det drejede sig i højere grad om de yngre deltagere.

For en muligvis endnu mere alvorlig sag er, at 18 % af deltagerne, primært de yngre, angav i spørgeskemaet, at de også anvendte deres mobil i selve søvnperioden flere gange om ugen. Både daglig, natlig og problematisk mobilbrug er associeret med dårlig søvnkvalitet, men mobilbrug i søvnperioden er den faktor, der er stærkest forbundet med forstyrret og dårlig nattesøvn i forhold til andre tidspunkter.   En god nattesøvn er afgørende for at vi kan fungere godt i dagtimerne, derfor viser dette studie i lighed med tidligere, at mobiltelefon, tv og computer ikke bør anvendes i timerne før, vi går i seng, ligesom vi skal sove i fuldstændigt mørke om natten. Læs hele artiklen her
Mobiltelefonen ud af soveværelset 
 
 

Melatonin - kan melatonin også beskytte os mod Covid?

 
Kan melatonin og D-vitamin beskytte os?
 
Meget tyder på, at ikke alene tilstrækkeligt høje D-vitaminniveauer, men også melatonin, kan være et effektivt beskyttende middel mod vira og Covid-19.
 
Mange, mange videnskabelige forskningsresultater peger på D-vitamin som et beskyttende våben, mens mere end 140 videnskabelige undersøgelser tegner et billede af, at melatonin også kan være oplagt at anvende til forebyggelse eller behandling af SARS-CoV-2.   
 
Melatonin er mest kendt som et søvnhormon med ansvar for døgnrytmen, men melatonin har mange andre gavnlige effekter og er blandt andet den kraftigste antioxidant vi danner i kroppen. Vi danner melatonin om natten, men produktionen er under pres fra blåt lys fra computere, telefoner, LED lys og tv, der potentielt kan sænke vore egenproduktion. Det er primært melatonins egenskaber som kraftig antioxidant, der i studiet nævnes som et effektivt middel mod coronavirus, men melatonin har også i mange år været anerkendt for sine antivirale og antiinflammatoriske virkninger.  
 
De fleste er ikke klar over, at D-vitamin, der primært dannes ud fra solens stråler, på en kompleks måde arbejder sammen med og er involveret i dannelsen af melatonin, der igen er afhængig af påvirkning fra lys og mørke. Undersøgelsen viste samme billede som ved brug af D-vitamin mod covid, at når patienter med COVID-19 fik tilskud af melatonin, enten alene eller i kombination med D-vitamin eller andre behandlingsformer, så fik patienten det bedre, sygdomsforløbet blev mildere og kortere og færre døde.  
 
Tidligt under den seneste pandemi efterlyste en række læger og forskere, at melatonin kunne indgå i behandlingen af COVID-19. Frontline COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC) anbefaler brugen af melatonin i deres I-Care early COVID-behandlingsprotokol. I april 2020 foreslog et hold læger fra USA, Israel og Rusland også, at melatonin kunne anvendes til at reducere pandemiens sværhedsgrad; "...ved at bruge det sikre (i USA) håndkøbs-lægemiddel melatonin, kan vi muligvis forhindre udviklingen af alvorlige sygdoms-symptomer hos coronavirus-patienter, reducere sværhedsgraden af deres symptomer og/eller reducere immunpatologien af coronavirusinfektion på patienternes helbred efter den aktive fase af infektionen er overstået.” Studiet konkluderer, at melatonin vil kunne anvendes som et sikkert forebyggende middel mod COVID-19 såvel som et værktøj til behandling. Ren melatonin er sikkert at anvende og har meget få bivirkninger, men undtagelsen er, at mennesker med epilepsi ikke skal tage melatonin.
 
Derfor; Bered dig allerede nu til efterårets komme. Beskyt dig selv ved at ligge på 100 nmol/l D-vitamin i blodet året rundt. Tag det eventuelt som tilskud fx. Pharma Nords D-pearls eller Nani eller Nature's Own D-vitamin. Suppler altid med en multivitamin af høj food state kvalitet fx. Nani eller Nature's Own, samt Omega 3 fra Zooca eller Puori og REN (ikke depot) melatonin 2 eller 3 mg til natten. Melatonin er receptpligtigt i Danmark.  
 
 

Super tilbud på min e-bog Melatonin

 
Melatonin
 
Vil du vide mere om melatonin, søvn, hvordan du sover bedre, hvordan du undgår overgangsaldersymptomer, og hvordan du beskytter dig selv mod vira? Alt det og meget mere finder du i min bog Søvnhormonet melatonin
 
Læs den seneste nye viden vedr. søvn, aldring, forebyggelse og det vigtige hormon melatonin, der er så meget mere end et søvnhormon. 

Normalpris er kr. 99,- 1/2 pris KUN til jer i de næste tre dage her kr. 49,-.
Herefter er prisen igen som normalt kr. 99,-. 
Du kan købe e-bogen her Søvnhormonet melatonin
Dette er en reklame for min egen bog

De skønneste rabarbertærter - fire små eller en stor

 
Rabarbertærte
 
Lige nu er det rabarbertid, og disse rabarber tærter er friske og lækre og vil glæde på ethvert kaffebord. Du kan bage en stor tærte eller fire små af denne portion. Tærterne smager bedst samme dag, som de er bagt og kan tilberedes med speltmel eller glutenfrit, du kan se alternative meltyper herunder.
F
ind opskriften her Rabarbertærte 

Pocherede æg m/laks

 
Pocherede æg

Skøn, lækker og mættende morgenmad eller frokostret med pocherede æg, økolaks, avocado, på quinoa eller ristet rugbrød og grønt. Retten er hurtig og let, og så smager og mætter den virkelig godt. 
Du kan finde opskriften her
Pocherede æg med avocado 

Kødboller med linser i tomat

 
Kødboller
 
Delikate og velsmagende `kød´boller med linser og tomatsauce er en skøn spise, der kan kombineres med almindelig pasta, squashpasta og/eller tomatsauce. Opskriften er fra Anette Hoeg Nielsens bog “Det grønne årstidskøkken”, og du finder den her 
Kødboller med linser i tomat 
 

Forårs salat med abrikoser

 
sommerlig salat med fersken
 
Denne skønne og velsmagende sommersalat er let at lave, den er sund og kan serveres til såvel fisk som grønne frikadeller eller grillmad. Opskriften her
Sommerlig salat med abrikoser 

Fritatta med urter

 
Fritatta med urter
  
En spansk favorit, der mætter og smager, hvad enten den serveres til morgenmad, frokost eller aftensmad med en god salat til. Delikat og let. 
Frittata med urter 

Melatonin
 
 
Fik du købt bogen Søvnhormonet Melatonin til 1/2 pris? Hvis ikke, så kan du stadig nå det lige HER

Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedssbrev, så er de meget velkomne og modtager ved tilmelding en gratis e-bog til en værdi af kr. 99,-. Nyhedsbrevet udkommer en gang om ugen og er gratis. De kan tilmelde sig lige HER 

Jeg glæder mig til at komme i haven og få plantet ud. Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en god uge
Anette