I denne sommerudgave af Madforlivet nyhedsbrev er der en gave til dig. Jeg har skrevet en lille e-bog med masser af sunde opskrifter og gode råd til en dejlig sommer på terrassen. Du kan downloade e.-bogen helt gratis idag og i de kommende dage. Læs mere herunder.
 
Siden sidste nyhedsbrev er der indgået et forlig om fremtiden for dansk landbrug, og det er fint, at der nu sættes ind på dette område, men forligsparterne har glemt en væsentlig komponent; nemlig økologien. Aftalen favoriserer det konventionelle landbrug med alle deres kemiske fiksfakserier, og har helt glemt de økologiske i aftalen, selvom de faktisk er dem, der i årevis har bidraget mest til bærdygtig og miljøvenlig adfærd. Økologiske afgrøder er mere næringsrige end konventionelle, og de er fri for uønsket kemi, så what's not to like? Køber du årstiden aktuelle afgrøder, så er priserne for økologiske grønsager idag stort set de samme som for de konventionelle. Men danske økologiske avlere og landbrug har det svært, mange er lukket, og dokumentationsbyrden og papirarbejdet voldsomt omfattende. Lad os som forbrugere rette op på politikernes manglende fokus på sunde og usprøjtede råvarer og købe økologisk!
 
 
Eksempelvis er konventionelle kartofler årsag til hovedparten af de pesticid- og PFAS rester, vi danskere går rundt med i kroppen. Endelig har Miljøstyrelsen, presset af en juridisk stævning,  stoppet Reglone dispensationerne til kartoffelavlere og landmænd, men det viser sig, at avler de purløg, så må de gerne anvende det stærkt toksiske og sygdomsfremkaldende Reglone. Hvad er det for noget, hvem er det Miljøstyrelsen forsøger at narre? Lad os få ryddet godt og grundigt op i den styrelse og indtil da; køb for pokker økologisk. et er vigtigere nu end nogensinde før, så gør det nu. 
 
Sædvanen tro, finder du også superlækre forårs opskrifter på Rabarberdrøm, de skønneste tomatfrikadeller, frisk og lækker ærtepuré, den skønneste salat med asparges og så bogen "Sommer på terrassen", der er fyldt med nye lækre sommeropskrifter. Du kan downloade e-bogen helt GRATIS. Du kan glæde dig, for det hele er lækkert, velsmagende og sundt. 

Jeg ønsker jer allesammen en hyggelig og glædesfyldt uge
Anette     
 
 

SKØN mock- eller cocktail. Rabarber Drøm til terrassehygge

 
Rabarber drøm

Skøn, delikat og velsmagende drink, der kan tilberedes med eller uden alkohol. Find opskriften her Rabarber drøm 

GRATIS gave til dig, der modtager Madforlivet nyhedsbrev

 
Sommer på terrassen
 
Denne skønne e-bog, fyldt med nye opskrifter og sunde råd, kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev, downloade helt gratis. Det er min sommergave til dig. Jeg håber, du må nyde de delikate opskrifter og have en dejlig sommer med glæde, smil og god mad. 
 
Holder du af en drink på terrassen før eller efter middagen, så finder du også et par skønne opskrifter i bogen på cocktails og mocktails - altså drinks med eller uden alkohol.
 
Glæd dig til inspirationen og de hyggelige opskrifter. Du kan downloade e-bogen Sommer på terrassen helt GRATIS lige HER
 
 

Godt nyt om kartofler, eller?

 
kartofler
 
Igennem en årrække har danske kartoffelavlere som sagt fået dispensation til at sprøjte kartoflerne lige før høst med det forbudte stof Reglone. Sprøjtegiften Reglone er baseret på giftstoffet diquat, der sættes i forbindelse med øget risiko for udvikling af blandt andet alvorlige neurologiske sygdomme og Parkinsons.

EU forbød stoffet i 2019, men danske kartoffelavlere har fået dispensation hos Miljøstyrelsen år efter år lige siden. Stoffet bruges til nedvisning af kartoffelplanter lige før høst. Gentagne klager, artikler og henvendelser til Miljøstyrelsen har ikke haft effekt, dispensationerne blev troligt udstedt år efter år af Miljøstyrelsen. 
 
Jeg skrev i maj måned en række spørgsmål til Magnus Heunicke om blandt andet denne problematik, om PFAS og om vores drikkevandskvalitet. En måned senere - altså i juni - modtog jeg svar fra en medarbejder i Miljøstyrelsen, der udover en masse floskler skrev sådan her: "I forhold til at anvende sprøjtemidler gives der kun tilladelse, hvis en grundig risikovurdering viser, at der er sikker anvendelse for både menneskers sundhed, miljø og grundvand."
 
Undersøgelser har vist, at mennesker, der arbejder i landbrug og gartnerier, hvor der anvendes diquat-midler som Reglone, har to en halv gange så høj risiko for at udvikle Parkinsons Sygdom sammenlignet med hele befolkningen. I Tyskland har man nu anerkendt Parkinsons som en anerkendt erhvervssygdom, forårsaget af pesticider som blandt andet Reglone med mere. De sygdomsramte kan se frem til en erstatning fra det offentlige. 
 
Disse undersøgelser var offentliggjort og tilgængelige, da Miljøministeriets medarbejder skrev til mig, men alligevel har hun mod til at skrive - stik mod den aktuelle viden: "I forhold til at anvende sprøjtemidler gives der kun tilladelse, hvis en grundig risikovurdering viser, at der er sikker anvendelse for både menneskers sundhed, miljø og grundvand."
 
I december 2023 offentliggjorde Danmarks naturfredningsforening et juridisk notat, der konkluderede, at Miljøstyrelsen formentlig handler ulovligt i forhold til at udstede de samme dispensationer år efter år til brug af Reglone. Men der skulle en juridisk stævning til mod Miljøstyrelsen for at ændre deres praksis om at udstede ulovlige dispensationer på sundhedsskadelige sprøjtegifte. Miljøstyrelsen har i disse dage ændret holdning og forbyder nu - ligesom EU siden 2019 - kartoffelgiften Reglone.

Det nye forbud begrunder Miljøstyrelsen med mangelfuld sikkerhed. Ganske vist viser Miljøstyrelsens tidligere risikovurdering sikker anvendelse, men man finder jo som bekendt kun det, man leder efter, og en helt ny risikovurdering giver et ganske andet resultat; Sprøjtning med Reglone er ikke sikkert, hverken for beboere eller forbipasserende til sprøjtede marker. 

Så egentlig er alt dette godt nyt for kartoffelelskere, men hvornår kan vi regne med, at kartoffelavlernes lagre af Reglone er brugt op, og hvornår holder avlerne op med at sprøjte kartoflerne 16-18 gange før høst? Konventionelle kartofler er årsag til hovedparten af de pesticid- og PFAS rester, vi danskere går rundt med i kroppen. Så køb nu for pokker de økologiske, der er ikke andre end dig selv, til at sørge for din og din families sundhed. Det er vigtigere nu end nogensinde før, så gør det nu. 
 
I det hele taget, hvornår begynder vores lovgivere og styrelser at tænke på befolkningens sundhed fremfor landbrugs medlemmernes monetære interesser? På Axelborg vrimler det med lobbyister og eksperter, der kan påvirke lovgiverne, men er det rimeligt, at vi helt almindelige danskere gang på gang skal lades i stikken? Om ikke andet, så lad os stille et krav om mærkning med store gule labels, hvor det skal anføres, hvad afgrøden er sprøjtet med og hvor meget. Så garanterer jeg for, at de økologiske avlere får travlt.
 
Men lad os give dem travlhed alligevel, for vælg de økologiske kartofler - hver gang - for sjovt nok kan de økologiske avlere fint finde ud af at dyrke velsmagende kartofler, helt uden brug af ovennævnte sprøjtegifte. Du kan læse hele artiklen Er kartofler sunde?
 
 

Forbyd Roundup og PFAS!

 
kartofler
 

To gange har Danmark nu med en afgørende stemme, stemt nej til en udfasning af Roundup og aktivstoffet glyphosat. Senest i november drog Heunicke til Bruxelles og stemte NEJ til udfasning og JA til fortsat brug af det forfærdelige pesticid, der kan ødelægge vores vigtige tarmmikrobiom og ikke mindst vores drikkevand. Roundup er det mest anvendte ukrudtsmiddel i Danmark, og det er efter min mening noget rigtig skidt.

Vi udsættes idag for påvirkninger fra mange flere forskellige kemiske og  hormonforstyrrende stoffer end nogensinde set tidligere i historien. Det handler blandt andet om PFAS, om pesticidrester og om kviksølv fra fisk, blandt andet tun og laks. En af konsekvenserne heraf vurderes at være, at unge piger går langt tidligere i puberteten, de har vanskeligere ved at blive gravide, og når og hvis de får børn, kan disse stoffer formodentlig påvirke amningen, fordi der dannes mindre mælk. Nu meddeler Mette Frederiksen, at alle hormonforstyrrende stoffer bør forbydes, fordi de "øjensynligt skader fertiliteten". Måske skulle hun tjekke med sin miljøminister og hans styrelse, for det stemmer vist slet ikke overens med deres holdning eller praksis, hvis man læser det svar, jeg har modtaget.

En anden alvorlig sag er, at antallet af kræfttilfælde i Danmark stiger, forekomsten af Parkinsons patienter er ligeledes stærkt stigende, og vores generelle intelligens og hukommelse stagnerer. Alvorlige ting, vi står overfor, og mere og mere tyder på, at årsagen til alle disse ulykkeligheder skal findes i vores stærkt øgede forbrug af og forurening med pesticider, PFAS, tungmetaller og anden kemi. Der er øjensynlig ingen hjælp at hente i Miljøministeriet, der ovenikøbet har udført 85% FÆRRE kontroller i 2023 hos pesticidforhandlere og -brugere, fra 103 besøg i 2021 til blot 16 besøg. Det til trods for, at tre ud af fire pesticidforhandlere brød loven ved kontrolbesøg i 2023. (jf. Politiken). Der er øjensynligt hverken styr på forhandlerne eller de landmænd, der for år tilbage indgik en frivilliug aftale med regeringen om nedbringelse af forbruget. Det er vist desværre gået lige præcis modsat. 

Professor i miljømedicin Philippe Grandjean kobler blandt andet den lavere fertilitet og intelligens blandt danskerne sammen med PFAS, pesticidrester, tungmetaller og andre kemiske substanser, som vi i stigende omfang udsættes for. Flere og flere nybagte mødre har vanskeligt ved at amme deres børn, de har ikke mælk nok, også her mistænkes ovennævnte kemiske substanser, OG dyreforsøg har vist, at PFAS og visse pesticider kan være kræftfremkaldende, flere af dem er idag klassificeret som kræftfremkaldende stoffer af Det Internationale Agentur for Kræftforskning.

Philippe Grandjean anbefaler, at vi danskere i højere grad vælger og prioriterer økologiske råvarer. Det betyder nemlig, at vi på denne måde undgår de potentielt skadelige rester af pesticider og andre kemiske stoffer, som findes i stigende grad i konventionelle fødevarer. Jeg tilslutter mig denne anbefaling fuldt og helt. 

Både Philippe Grandjean og andre miljømedicinske forskere mistænker mere end 1000 forskellige kemiske stoffer, som mange danskere er i kontakt med hver dag, for at kunne påvirke vores organisme negativt. Det er en af mange vægtige grunde til at prioritere økologiske råvarer og masser af økogrønt i dagens måltider.

Nu har vi danskere ikke tradition for at lave revolution ejheller for blot at demonstrere, men jeg opfordrer alligevel til at vi allesammen tager affære mod dette kemiske landbrugshelvede. Det mest effektive, vi kan gøre, er at købe og efterspørge økologi hver gang vi handler og allevegne. På den måde tvinges forretningerne og dermed også producenterne til at rette ind efter vores ønsker. 

Jeg mener faktisk, at hele denne situation er særdeles alvorlig, og at mange af ovennævnte stoffer helt burde forbydes. Indtil da; køb økologisk hver gang og rens dit vand, før du drikker det hver gang – for din egen og dine kæres skyld. 
Prioriter økologi og undgå hormonforstyrrende stoffer
  

 
 

Forsøgte Miljøstyrelsen at narre pressen og alle os andre?

 
Prioriter økologi
 
EU-domstolen forbød i 2019 det særdeles giftige og sygdomsfremkaldende sprøjtemiddel Reglone. Alligevel har Miljøstyrelsen i årene efter forbuddet givet dispensationer til Danmarks landmænd og kartoffelavlere. I 2023 afsagde EU-domstolen sin klare dom over eventuelle dispensationer, et stort og klart no go for medlemslande.  
 
Reglone indeholder aktivstoffet diquat, der kan føre til nerveskader og -sygdomme samt Parkinsons, alle sygdomme i voldsom vækst i Danmark. Flere videnskabelige undersøgelser har vist, at kontakt med pesticiderne rotenon, paraquat og diquat øger risikoen for Parkinsons sygdom op til 2,5 gange, siger Parkinson-foreningen.  
 
Alligevel har Miljøstyrelsen siden 2019 givet dispensation til kartoffelavlerne år efter år, fordi de påstår, at de ikke kan dyrke deres afgrøder uden denne sprøjtegift. Sjovt nok kan de økologiske avlere fint dyrke deres kartofler uden brug af sygdomsfremkaldende kemi. Til trods herfor har Miljøministeren og hans styrelse nægtet at fjerne det toksiske Reglone fra de danske kartofler og har udstedt dispensation efter dispensation.  

Der skulle en juridisk stævning mod Miljøstyrelsen til for at ændre denne, som nogle nu kalder ulovlige, dispenseringsrutine. Miljøstyrelsen har netop ændret holdning og forbyder nu, i lighed med andre EU-lande kartoffelgiften Reglone.  
 
Nu burde vi alle juble, og pressen har jublet; ikke mere disquat i hverken kartofler, jord eller drikkevand. Men, men før vi jubler for meget, så er det netop kommet frem, at landets avlere af purløg i år har fået dispensation til at anvende Reglone og dermed disquat, fordi det åbenbart slet ikke er muligt at dyrke purløg uden brug af dette supergiftige stof. Sjovt nok, for jeg sidder her og kigger ud på mine purløg, der formentlig strutter af sundhed. De er dyrket i helt almindelig økologisk jord uden nogen former for toksiske sprøjtemidler. Var kartoffelavlerforbuddet bare en narresut til pressen og alle os andre? Hvem arbejder Miljøstyrelsens medarbejdere egentlig for?
 
 

Har du prøvet ærtepure'? Det er superlækkert som tilbehør...

 
Ærtepure'
 
Prøv denne forfriskende og forførende ærtepuré, der er velegnet til såvel frokost som tilbehør til aftensmaden. Den er superlet og hurtig at lave. Find opskriften her Ærtepure' 
 

Suveræne tomat frikadeller

 
Tomat frikadeller

Denne opskrift på skønne og velsmagende tomat frikadeller er fyldt med saft og kraft. Prøv dem, for de er enkle at lave og supergode. Opskriften er let at gå til, og du kan sagtens lave ekstra og fryse ned, så du har let mad til travle dage. Find opskriften her
Tomat frikadeller

Salat med nye asparges

 
Salat med  asparges
 
Denne salat med asparges, fennikel, ærter og dild er lækker, frisk og let at lave. Den er populær her i huset, fordi den ikke bare ser indbydende ud, men også smager helt fantastisk dejligt. Du kan sagtens tilsætte nye, kogte og afkølede kartofler til salaten. 
Salat med asparges 

Husk din gave...

 
Sommer på terrassen
 
 
Fik du downloadet din gave med inspiration til helt nye, lette og lækre sommeropskrifter? Hvis ikke, kan du stadig nå det lige HER 

Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedssbrev, så er de meget velkomne og modtager ved tilmelding en gratis e-bog til en værdi af kr. 99,-. Nyhedsbrevet udkommer en gang om ugen og er gratis. De kan tilmelde sig lige HER 

Jeg nyder min have og glæder mig til snart at kunne høste meget af det, jeg har plantet. Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en dejlig og glædesfyldt uge
Anette