Det er på ingen måde nemt at tilegne sig uafhængig og uvildig viden om mad og sundhed her i Danmark. Heldigvis findes der lande, hvor uvildigheden hyldes, men herhjemme stortrives den industrielt betalte forskning. Det har betydning for os allesammen, og for vores sundhed. Måske også mere end du aner.
 
Vi danskere er stadig en af de mest fedtforskrækkede befolkninger i verden. Samtidig hører vi også til dem, der spiser allermest slik og sukker. Personligt tror jeg, at det stadig er eftervirkninger fra den usmagelige, men desværre effektive kampagne - ”fedt er farligt”, der hærgede i 90’erne. Det var en verdensomspændende kampagne, orkestreret af sukkerindustrien, der betalte professorer rundt omkring i verden for at skyde skylden for alle dårligdomme på fedtet, og skjule forskning, der viste, at sukker potentielt kunne være sundhedsskadeligt. Konsekvenserne heraf oplever mange danskere stadig i form af blodsukkerproblematikker, overvægt og sygdom.  
 
Derfor trænger vi danskere i den grad til hjælp og uafhængig viden for at kunne leve sundere. Det er nemlig ikke madens fedtindhold, der afgør, om den er sund. Tværtimod er visse uforarbejdede fedtstoffer livsvigtige. Viden om optimal mad og næring er en mangelvare, og uheldigvis for os svømmer supermarkederne over med forarbejdede fødevarer, der er alt andet end sunde og potentielt kan gøre os syge. Det mest skræmmende er, at det overhovedet er tilladt at sælge disse ultraforarbejdede fødevarer som mad her i landet, noget andet er, at det desværre i dag udgør en større og større del af vores madindtag. I USA udgøres cirka 2/3 af deres kalorieindtag af ultraforarbejdede fødevarer, og i Danmark er vi godt på vej mod amerikanske tilstande. Udvalget af fødevarer i et almindeligt dansk supermarked består af cirka 50% ultraforarbejde fødevarer. Mange tror, det er mad, men intet kunne være mere forkert.  Læs artiklerne herunder om kunstige sødemidler og sukker og se den lille film, den er kort, men interessant. 
 
Heunicke og Miljøstyrelsen er i den grad kommet i søgelyset i forhold til de mange, måske ulovlige, dispensationer til landbruget, men også for manglende rettidig omhu mht vores drikkevand, der nu er så forurenet, at der for mig at se kun er en vej; at rense det, før det sendes ud til dig og mig. Men det gør de ikke. Der står nemlig i loven, at vi har verdens reneste drikkevand her i Danmark, og så må det jo passe? SÅ, bare så du ved det og er helt klar over, at der er ikke andre end DIG selv, der vil og kan tage ansvar for din egen sundhed.

Derfor: køb nu økologiske råvarer hver gang og rens dit drikkevand, før du drikker det!
Lad være med at tro, at vandværker eller regering tager det ansvar på sig. PFAS og pesticider burde have været forbudt for mange år siden, der sker intet. Så lad os navigere helt udenom disse forfærdelige stoffer, så godt vi kan. Du kan læse HER, hvordan jeg renser mit vand. 

Lad dig også inspirere af de superlækre sommeropskrifter og husk at downloade din gratis gave ´Sommer på terrassen`. Du kan glæde dig. 

Rigtig god weekend og gode sommerdage til dig og dine 
Anette     
 
 

Infused water

 
Infused water


Infused water, vitaminfyldt og smagfuldt vand. 
Når det er sommer og varmt, så har vi ekstra behov for at drikke rent vand, for vand er livsvigtigt, men engang imellem kan det være svært at få drukket nok. Infused water er velsmagende og vitaminfyldt vand, og det helt rigtige, når det handler om at tilføre vores vand delikat smag og vitaminer fra bær og grønsager.  

Infused water smager virkelig godt, er super enkelt at tilberede og kan få såvel store som små til at drikke mere vand. Infused water kan tjene som erstatning for sodavand og saft, der er fyldt med sukker eller endnu værre; kunstige sødemidler. Vil du gerne undgå disse, så kan du med et snuptag tilberede infused water, så du let har en række sunde og gode alternativer klar her i sommervarmen. 
 
Vi skal drikke cirka en liter vand per 30 kg kropsvægt, og når det er varmt, kan behovet være større. Derfor kan det være en god ide at supplere med Infused water. Fyld dit rene vand med bær, frugt, agurk, mynte eller andet. Ha' det stående i en karaffel på køkkenbordet eller i køleskabet og nyd det velsmagende vand i løbet af dagen. Det kan vamrt anbefales. Læs mere og find opskrifter her Infused water 

 
 

NEJ til kunstige sødestoffer

 
Kunstige sødemidler


Jeg har igennem de sidste næsten tyve år advaret mod indtag af kunstige sødestoffer som aspartam, nutra-sweet, saccharin, sucralose og acesulfamkalium med mere. Jeg og mine skriverier er gennem årene blevet skældt ud og irettesat af læger og diætister, også læger og diætister, der arbejder med diabetes patienter og overvægtige. Til disse patientgrupper anbefaler man nemlig stadig Diet-coke og andre light drikke, tilsat kunstige sødemidler. Det må efter min mening være på høje tid, at der ændres procedure på dette område.  

En lang række studier og reviews har heldigvis sat fokus på dette vigtige område, og konklusionen er klar: Den sundhedsmæssigt negative indvirkning, hvis man drikker eller spiser fødevarer, tilsat højintensive sødestoffer som aspartam, sucralose og saccharin med mere, kan øge risikoen for blandt andet fedme, metabolisk syndrom, type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. Kunstigt sødede drikkevarer (diæt-drikke) er således forbundet med udvikling af overvægt og andre sygdomme, der går stik modsat hensigten med de officielle anbefalinger.  

WHO har for nylig gennemgået al tilgængelig forskning i og omkring kunstige sødestoffer og deres indflydelse på helbredet. Deres konklusion på denne systematiske gennemgang af den p.t. tilgængelige evidens, har resulteret i en anbefaling om et forbud mod brugen af kunstige sødestoffer i alle typer fødevarer og drikke.  

Brugen af kunstige og naturlige sødestoffer er øget igennem de seneste mange år, men samtidig er de blevet en mere og mere hyppig ingrediens i mad og drikke som en kaloriefri erstatning for sukker.

Nu fremsætter WHO en utvetydig advarsel mod brugen af de mange typer kunstige sødestoffer.  

De søder ofte mange gange mere end almindeligt sukker. De tilsættes lystigt produkter som saft, sodavand, frugtyoghurt, slik, kiks, kager, marmelade, morgenmadsprodukter, is og meget, meget mere. 

Mit råd må, dengang som nu, være at lade være med at indtage de kunstige sødestoffer. Brug i stedet æbler, pærer, dadler og andre naturligt søde frugter og bær til at søde med. Skal du bruge sukker, så anvend kokossukker, der søder næsten dobbelt så meget som almindeligt sukker, hvorfor du kan nøjes med den halve mængde. Læs meget mere her ved siden af.

Det er efter min mening på høje tid, der kommer fokus på disse sammenhænge, så tak for WHO’s anbefaling om et forbud.

Læs med her WHO: forbud mod kunstige sødemidler

 

 
 

Gode sukkererstatninger

 
sukkererstatninger


Jeg anvender ikke meget sukker i min madlavning, men bager jeg en kage, og det sker engang imellem, så bruger jeg kokossukker, dadler eller æbler som sødestof. Eller en kombination.

Kokossukker fremstilles af nektaren fra de blomster, der vokser på kokospalmen. Det er naturligt sukker. Det raffineres ikke, og det smager fyldigt og lidt karamelagtigt, og så påvirker det blodsukkeret mindre end almindeligt hvidt sukker. Du kan derfor nøjes med mindre mængder, når du anvender kokossukker fremfor almindeligt hvidt sukker.

Frugt og tørret frugt er dog også gode at søde kager og desserter med, og det er til hver en tid bedre end hvidt, raffineret sukker. Frugt og tørret frugt er dog også sukkerrige råvarer, men blodsukkerpåvirkningen mindskes af det fiberholdige frugtkød.
 
Stevia er et naturligt udvundet stof, der søder flere hundrede gange mere end sukker. Stevia betegnes således ikke som et kunstigt sødestof, selvom det også findes i syntetisk fremstillet form. Vær dog opmærksom på, at det har en kraftig anissmag, så det egner sig ikke som ingrediens i alle typer opskrifter (anvend det for eksempel ikke til hjemmelavet hyldeblomstsaft, bare et godt råd, baseret på egne erfaringer). Det kunstigt fremstillede stevia kan ikke anbefales. Jeg anbefaler dig kun at anvende stevia til stærkt krydrede kager og desserter. 

Derimod hører æbler nok til mit foretrukne middel til at søde kager, saft og desserter med. Friske æbler er sunde, fiberrige, og de søder friskt og fint. Du kan også anvende æblesaft eller æblesirup. Æblesaftsødet hyldeblomstsaft er et stort hit, det smager fantastisk godt, ligesom kager sødet med en kombination af friske æbler og æblesirup er ideelt. 
 
Du kan også bare med fordel skære ned på sukkerindtaget generelt, og så bage en kage, sødet med kokossukker, når der skal være fest.  
 
 
Er du diabetiker, så prøv disse Æblemuffins uden tilsat sukker
 
 
Æblemuffin
 
 
 

En kalorie er ikke bare en kalorie...

 
 

Vi er blevet tungere globalt set, og selvom overspisning og stillesiddende livsstil hyppigt angives som årsager, så er der en række andre aspekter, der også spiller ind. Her kan du læse mere om, hvordan du succesfuldt kan tage livtag med vægten.

Forskningen, vi kender til i dag, tegner et langt mere nuanceret billede af årsager og sammenhænge i forbindelse med udvikling af overvægt, end den traditionelle tankegang: kalorier ind lig med kalorier ud = sundhed. Kroppen er intelligent og reguleres blandt andet af en lang række urgamle mekanismer. Hvis du eksempelvis udsættes for stress og frygt, så vil kroppen i de fleste tilfælde automatisk holde på fedtet. Derudover viser ny forskning, at:

1. Sammensætningen og mængden af mikrober i dit tarmmikrobiom kan være afgørende for din vægt.
2. Kvaliteten af den mad, du spiser, har afgørende indflydelse på dit tarmmikrobio og på din vægt.
3. Hormonelle ubalancer spiller en langt større rolle end hidtil antaget.
4. Toksiske stoffer fra vores mad og omgivelser kan virke hormonforstyrrende og påvirke din vægt.
5. Kvaliteten og længden af vores nattesøvn har betydning.
6. Stress, angst og frygt samt social mobning og ensomhed kan spille en rolle.
7. Arvelighed spiller en stor rolle.

Vi er vægtfokuserede i Danmark, i en grad, så sunde mennesker, der vejer et par kilo for meget, sygeliggøres. Slankhed er eneste gældende vej til sundhed, hvis man lytter til mange af landets læger og forskere, og overvægtige stigmatiseres. Der bliver ikke sagt et et ord om kvaliteten af den mad, der udbydes, heller ikke om det faktum, at megen medicin har som bivirkning, at man tager på, eller at vægten også kan være delvist genetisk bestemt. Vejer du for meget i Danmark, så må det være fordi du ikke har styr på dit liv, eller er uoplyst.

Det er således hårdt at veje for meget i Danmark, og alle, der ligger for højt på den efter min mening ubrugelige BMI skala, anbefales at gå på slankekur. Det til trods for, at det kun lykkes for 5% af holde et vægttab i fem år, og at resten ender ofte ud med en højere fedt% end før kuren på grund af den såkaldte yo-yo effekt. Det er væsentligt at vide, at du sagtens kan være sund, selvom vægten viser flere kilo, end du bryder dig om. At veje for meget, er IKKE det samme som at være usund, vi er alle sammen forskellige, har forskelligt mikrobiom og genetisk disposition, ligesom vi alle har vores historie, der også kan have indflydelse på vægten. Det skal vi huske på og det skal vi rumme.

Derimod skal vi have et langt større udbud af sunde, økologiske, uforarbejdede råvarer. Forbyd dog de mange forarbejdede fødevarer, der fylder i deres farvestrålende meballager og frister både unge og gamle med deres tilsætninger af salt, sukker og dårligt fedt. Det er efter min mening ikke menneskemad, og vi skal lade være med at spise det.

Du kan læse hele artiklen HER
og jeg kan varmt anbefale dig at se den korte video, der er på engelsk, men særdeles interessant lige herunder
 
 

Det grønne årstidskøkken

 
Det grønne årstidskøkken
 
Anette Hoeg Nielsens nye bog ´Det grønne årstidskøkken´er god altid at have ved hånden, for den er smuk og sprængfyldt med de skønneste og mest inspirerende opskrifter, frembragt af årstiderness allerbedste afgrøder.
 
Ved at følge Anettes opskrifter igennem hele året, kan du nære både din egen og dine kæres sundhed, men også jordens og klimaets. Det er også lige præcis det, der er Anettes grundtanke bag denne smukke kogebog.
 
Bogen indeholder 100 helt vidunderlige opskrifter, jeg har tilberedt flere af dem, og de er i særklasse gode. Anette kan noget med smag og konsistens, for retterne fylder og tilfredsstiller. Opskrifterne i bogen er alle plantebaserede og fremstillet af årstidernes aktuelle, økologiske eller biodynamiske grøntsager. Mere meningsfyldt, smagfuldt og nærende kan det ikke gøres. 
 
Har du et ønske om at du og familien skal spise flere grønsager, så er dette bogen, du skal have i dit køkken, for her er alt, hvad du behøver af inspiration og opskrifter til at komme igang.
 
"Det grønne årstidskøkken" får mine allervarmeste anbefalinger. Jeg er virkelig topglad for mit eksemplar, der står først fremme på hylden i køkkenet. 
Du kan bestille den smukke bog her 
Det grønne årstidskøkken 
Bogen er på 288 sider - Dette er ikke en reklame, jeg er ægte begejstret.
 
 

Salat med forårsgrønt

 
Salat med forårsgrønt
 
Denne lækre, appetitvækkende og sunde salat er let at tilberede og passer til både fisk, fjerkræ, kød eller tærte. Du kan variere salaten, afhængig af hvilke råvarer du har i din grønsagsskuffe. Du finder opskriften her 

Skøn sommertærte

 
Sommertærte
 
Denne Sommertærte med spinat og squash er delikat og velegnet til såvel frokost som aftensmad med en god salat til. Opskriften stammer fra Anette Hoeg Nielsens bog Det grønne Årstidskøkken. Du finder opskriften her
Sommertærte med spinat 

Suveræne fiskefrikadeller

 
Fiskefrikadeller

Denne opskrift på fiskefrikadeller er susende god og stammer fra Svinkløv Badehotel. Opskriften er let at gå til, og du kan roligt tilberede den store portion og eventuelt fryse ned i mindre portioner, så du har let mad til travle dage. Find opskriften her
Suveræne fiskefrikadeller
 

Prøv hjemmelavet remoulade

 
Hjemmelavet remoulade
 
Til gode fiskefrikadeller, fiskefileter og anden fisk, kan jeg varmt anbefale min hjemmerørte remoulade. Den smager virkelig godt, er enkel at lave og er helt uden e-numre. Remouladen kan holde sig i køleskabet i en god uges tid. Prøv den, opskriften finder du her Hjemmelavet remoulade

Gazpacho med jordbær

 
Gazpacho med jordbær
 
 
Delikat, frisk og velegenet til varme sommerdage. Prøv denne toplækre gazpacho med jordbær. Denne opskrift på gazpacho med chili er spansk inspireret men med dansk islæt af jordbær. Opskriften stammer fra Anette Hoeg Nielsens bog Det grønne Årstidskøkken. Du finder opskriften lige her Gazpacho med jordbær
 
 

Fik du hentet din GRATIS gave?....

 
Sommer på terrassen
 
 
Fik du dowloadet Sommer på terrassen, fyldt med tips og opskrifter, helt gratis? Du kan stadig nå det, og du finder bogen til download lige HER

Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedssbrev, så er de meget velkomne og modtager ved tilmelding en gratis e-bog til en værdi af kr. 99,-. Nyhedsbrevet udkommer en gang om ugen og er gratis. De kan tilmelde sig lige HER 

Jeg nyder min have og glæder mig til snart at kunne høste meget af det, jeg har plantet. Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en god uge
Anette