Der er nye - og temmelig alarmerende - oplysninger om Miljøstyrelsens ageren i sagen om det forbudte sprøjtemidel Reglone. Derfor denne ekstra udgave af nyhedsbrevet.

Læs gårdejer Kjeld Hansens indlæg herunder og mit forslag til handling, for handle på dette, det må vi. Det er jo vores og vores børn og børnebørns helbred og sundhed, det her handler om. Vi skal ganske enkelt ikke finde os i at vores mad, jord og drikkevand er dybt forurenet af toksiske og sygdomsfremkaldende stoffer. Det må stoppes, og du kan læse mit forslag til, hvad vi kan gøre herunder.
 
I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev er der også en gave til dig. Jeg har skrevet en lille e-bog med masser af sunde opskrifter og gode råd til en dejlig sommer på terrassen. Du kan downloade e.-bogen helt gratis idag og i de kommende dage. Læs mere herunder.
OG, i den første udgave, som mange tusinde af jer nåede at downloade, der havde der desværre indsneget sig en fejl i mocktail opskrifterne, jeg havde byttet om på cl og dl. Det beklager jeg, og det er nu rettet, så download endelig en opdateret og rettet udgave også. 
 
Sædvanen tro, finder du også superlækre forårs opskrifter på grøn morgensmoothie, fyldt med fibre - den kan også laves som grød - de skønneste tomatfrikadeller, frisk og lækker ærtepuré med bagte gulerødder, og de skønneste ´kødboller´med linser med tomatsauce. Du får også bogen "Sommer på terrassen", der er fyldt med nye lækre sommeropskrifter. Du kan downloade e-bogen helt GRATIS. Du kan glæde dig, for det hele er lækkert, velsmagende og sundt. 

Jeg ønsker jer allesammen en hyggelig og glædesfyldt uge
Anette     
 
 

Tarmbakteriernes festmåltid version 2.0

 
Tarmbakteriernes festmåltid


Tyvstart dagen med 300 gram sunde fibre fra grønsager med denne skønne, nærende og fiberrige grønne smoothie, der også kan serveres som grød. Den smager skønt, er fyldt med tarmsunde fibre og mætter godt. MEN husk, at råvarerne skal være økologiske. Du kan læse mere i gårdejer Kjeld Hansens indlæg herunder. 
Find opskriften her Tarmbakteriernes festmåltid 

GRATIS gave til dig, der modtager Madforlivet nyhedsbrev

 
Sommer på terrassen
 
Denne skønne e-bog, fyldt med nye opskrifter og sunde råd, kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev, downloade helt gratis. Det er min sommergave til dig. Jeg håber, du må nyde de delikate opskrifter og have en dejlig sommer med glæde, smil og god mad. 
 
Holder du af en drink på terrassen før eller efter middagen, så finder du også et par skønne opskrifter i bogen på cocktails og mocktails - altså drinks med eller uden alkohol.
 
Glæd dig til inspirationen og de hyggelige opskrifter. Du kan downloade e-bogen Sommer på terrassen helt GRATIS lige HER
 
 

Debatindlæg af gårdejer Kjeld Hansen, bragt i Avisen Danmark

 
 
Dette debatindlæg er skrevet til Avisen Danmark af gårdejer Kjeld Hansen
 
Miljøstyrelsen har droppet den årlige dispensation til at sprøjte med kartoffelgiften
Reglone, selvom de danske kartoffelavlere hævder ikke at kunne klare sig uden. Det tjener styrelsen og miljøminister Magnus Heunicke til ære, at man langt om længe fjerner det hjerneskadende kemikalie fra miljøet i Danmark.

Men Reglone-giften er ikke afskaffet. Den kan stadig bruges i marker med purløg. Derom senere.

Reglone blev forbudt i samtlige 28 EU-lande i 2019, fordi midlets aktive giftstof diquat anses for at kunne volde hjerneskader på fostre og være årsag til Parkinsons Sygdom hos voksne. Den viden har Miljøstyrelsen negligeret i fem år og uddelt årlige dispensationer til at bruge giften.

Nu er embedsværket tilsyneladende blevet klogere – eller hvad? Sandsynligvis er der tale om en politisk beslutning om at imødekomme kritikerne. Rent fagligt har intet ændret sig vedrørende giftigheden, så dispensationerne har aldrig været forsvarlige.

Fra første færd har styrelsens praksis været i modstrid med forsigtighedsprincippet, som Miljøstyrelsen ellers hævder at respektere, før sprøjtemidler godkendes til salg og anvendelse i Danmark. Læs bare denne forsikring fra styrelsens hjemmeside: ”Midlerne bliver kun godkendt, hvis grundige undersøgelser har vist, at de ikke giver uønskede effekter på hverken mennesker, miljø eller grundvand.”

I virkelighedens verden godkender Miljøstyrelsen sprøjtegiftene efter det omvendte princip. Uanset hvilke seriøse betænkeligheder eller forskningsbaserede advarsler, der lægges frem, så imødekommer Miljøstyrelsen altid landbrugets krav om de forbudte sprøjtegifte. Den styrelse, der skulle skærme befolkningen og værne miljøet, tilgodeser konsekvent landbrugserhvervets interesser på bekostning af fællesskabet. År efter år udstedes der dispensationer, indtil bevisbyrden bliver så overvældende eller kritikken så voldsom, at det ville være politisk selvmål at fortsætte - fx. som med den forbudte Reglone.

Det er lobbyorganisationen Landbrug & aFødevarer, der hvert år siden 2019 har fremsat dispensationskravet på vegne af de danske kartoffelavlere, og det er ikke småting, de får udsprøjtet. De seneste lovpligtige indberetninger af forbruget i landbruget viser, at i planperioden 2022-23 blev Reglone brugt på 21.822 hektar marker i 63 af de 98 danske kommuner. Det vil sige, at giften har været anvendt på marker med kartofler, kløverfrø og engrapgræs i to ud af tre kommuner.

Blandt de mest kemiafhængige brugere af Reglone indtager Brdr. Kjeldahl I/S på Samsø førstepladsen med 67 forskellige sprøjtegifte og 121 sprøjtninger. Også Lammefjordens Grøntsagslaug (LG), der bl.a. leverer sine kartofler til Coop- supermarkederne, et laug, der i flere år har LG bidraget til finansieringen af ’Støt Brysterne’- kampagnen i Kræftens Bekæmpelse uagtet det voldsomme kemikalieforbrug med op til 18 forskellige sprøjtninger af kartoflerne. Efter stigende kritik har Kræftens Bekæmpelse valgt at indstille samarbejdet.

Med stoppet for Reglone-dispensationerne er der taget et lille skridt i den rigtig retning for sundhed og miljø, men Miljøstyrelsen opretholder i al stilhed syv andre dispensationer til forbudte sprøjtegifte, og blandt dem er der altså stadig Reglone. Ikke længere lovligt til kartofler men stadig tilladt til bl.a. purløg. En så vankelmodig praksis skader ikke bare miljøet, men også tilliden til EU-fællesskabets regler og måske allerværst: respekten for landmanden.
 

Hvad kan vi som forbrugere gøre?

 
Der hersker nu ingen tvivl, den beskyttelse, vi danskere forestillede os vi havde, gennem miljøstyrelsen og generelt politisk, er ikke-eksisterende. Skeletterne vælter frem fra miljø skabene, og jeg er bange for, at vi har været alt for godtroende og tænkt, at det kan da ikke være tilladt i Danmark at sprøjte stærkt toksiske, sygdomsfremkaldende gift ud over vores mad. Men det er sket, og det har ødelagt jorden, drikkevandet og nogle menneskers helbred. 
 
I Tyskland betegner man nu sygdommen Parkinsons som en erhvervsskade, fremkommet når man har været udsat for Reglone og pesticider. De sygdomsramte får erstatning fra staten. I Danmark anvendes Reglone i stor stil, i selskab med andre forbudte og potentielt sygdomsfremkaldende midler, som der også dispenseres for i Miljøstyrelsen. Midler, der eksempelvis sprøjtes udover konventionelle spinatmarker. 
 
Håbet om, at vores politikere og vores styrelser har hensynet til vi danskeres sundhed på dagsordenen, er endegyldigt slukket. Derfor må tage ansvar hver især, og vi må handle på dette, for det kan da ikke være rigtigt, at vores skattebetalte medarbejdere i styrelser og ministerier bare lader hånt om os og vores børn og børnebørn. 
 
Derfor kære venner, det eneste vi kan gøre, og som vil virke, det er at købe økologisk hver gang I handler. Vær konsekvente, for findes varen ikke økologisk i den forretning du handler i, så lav noget andet til middag eller gå i en anden forretning eller køb hos Aarstiderne, hvor kvaliteten er høj. Køber du årstidens aktuelle råvarer, så er økologiske grønsager i supermarkedet ikke dyrere, men måske skal der ledes mere, for selv Coop slækker på økologien. Der er stærke kræfter på spil, og landbruget er vant til at få det, de vil have. De har fire gange så mange medarbejdere på Axelborg i forhold til antallet af politikere få hundrede meter væk på Christiansborg, og det er desværre ikke vores velbefindende, der styrer deres dagsorden. 
 
Hvis vi allesammen kræver økologi uden sprøjtegifte, så tvinges både landmænd og supermarkeder til at dyrke det og have det på hylderne, det er vores eneste chance venner, hvis ikke vi skal ende som amerikanerne, men det kan du læse om i næste nyhedsbrev. Gør det nu; KØB ØKOLOGISK (og er der ægtemænd, der ikke vil lege med, så kan jeg oplyse, at det virker at nægte at lave mad af de ikke-økologiske indkøb).

Jeg mener af hele mit hjerte, at hele denne situation er så alvorlig, at vi bare må handle. De fleste pesticideer og sprøjtemidler burde forbydes. Indtil da er mine to bedste råd til dig; køb økologisk hver gang og rens dit vand, før du drikker det hver gang – for din egen og dine kæres skyld. Prioriter økologi og undgå hormonforstyrrende stoffer  
 
 

Kødboller med linser i tomatsauce

 
Kødboller
 
Delikate og velsmagende `kød´boller med linser og tomatsauce er en skøn spise, der kan kombineres med almindelig pasta, squashpasta og/eller tomatsauce. Du kan sagtens lave ekstra af de kødlignende linseboller og fryse dem ned. De kan bruges som nævnt her eller som boller i en god boller i karry, find opskriften herunder. Denne opskrift er udviklet af Anette Hoeg Nilesen til bogen “Det grønne årstidskøkken”. Du finder opskriften her Kødboller med linser i tomatsauce
 
 

Suveræne tomat frikadeller

 
Tomat frikadeller

Denne opskrift på skønne og velsmagende tomat frikadeller er fyldt med saft og kraft. Prøv dem, for de er enkle at lave og supergode. Opskriften er let at gå til, og du kan sagtens lave ekstra og fryse ned, så du har let mad til travle dage. Find opskriften her
Tomat frikadeller

Ærtepure med gulerødder

 
Ærtepure med gulerødder
 

Ærtepuré med bagte gulerødder er en enkel og særdeles velsmagende tilbehørsret til grønne frikadeller, gulerodsbøffer, fisk eller kød, og den vil smage alle familens medlemmer. Opskriften er fra bogen Madglæde 
Ærtepure med gulerødder 


Husk din gave...

 
Sommer på terrassen
 
 
Fik du downloadet din gave med inspiration til helt nye, lette og lækre sommeropskrifter? Hvis ikke, kan du stadig nå det lige HER 

Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedssbrev, så er de meget velkomne og modtager ved tilmelding en gratis e-bog til en værdi af kr. 99,-. Nyhedsbrevet udkommer en gang om ugen og er gratis. De kan tilmelde sig lige HER 

Jeg nyder min have og glæder mig til snart at kunne høste meget af det, jeg har plantet. Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en dejlig og glædesfyldt uge
Anette