Velkommen tilbage fra ferie, jeg håber, I har nydt jeres feriedage ligeså meget, som jeg har nydt mine. Jeg har været i Astrid Lindgrens skønne Sverige, i Skærgården, hvor husene mindede om ´Alle vi børn i Bulderby´. Det var bare vildt herligt og hyggeligt.
 
Jeg har modtaget rigtig mange mails fra jer her i ferien. Rigtig mange faktisk, for en professor har været ude med riven med en melding om, at det kunne være livsfarligt at spise vitaminer og mineraler. En anden undersøgelse har vist, at der svindles med ekstra jomfru olivenolie betegnelsen, der er vores eneste rettesnor for at kunne købe olivenolier af høj kvalitet. I ville gerne have mit syn på sagerne, og det får I derfor samlet i denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev. 
 
Jeg forstår til fulde, at mange af jer finder det vanskeligt at navigere i junglen af kosttilskud og vitaminpræparater. Det er vitterlig en jungle, og den bliver ikke mindre gennemskuelig af, at fremtrædende personer - med cirka et års mellemrum - bandlyser vitamin- og mineralindtag. Det er trist, for alt for mange danskere mangler de livsvigtige vitaminer og mineraler. Nøgleordene for sådanne kosttilskud bør være kvalitet, form og optagelighed, og det og meget mere kan du læse om herunder, hvor du også finder redskaber til, hvordan du finder de bedste.
 
For de fleste af os er det en virkelig god og klog beslutning at supplere vores måltider med et højkvalitets tilskud af mikronæringsstoffer, for måden vi dyrker og forarbejder vores råvarer på idag, har medført et betydeligt næringsstoftab, så det kan være vanskeligt at få tilstrækkeligt gennem maden.  
 
Vitaminer og mineraler er underkendte og udskældte, men heldigvis har kloge og gode mennesker lavet uafhængig forskning, der blandt andet viser, hvordan højkvalitets vitaminer, mineraler, omega 3 og coenzymQ10 for eksempel kan forebygge  hjertekar-sygdom, give dig mere energi og styrke dig generelt. Baseret på denne forskning har jeg personligt udvalgt de for mig bedste tilskud i det, som jeg tillader mig at kalde 100-års pakken. Du kan læse meget mere om alt dette, om kvaliteter, forskning, optagelighed, og hvordan du udvælger dig de bedste herunder. Og blot til orientering, så er jeg 100% uvildig og uafhængig, jeg har ingen monetære samarbejder med virksomheder ejheller reklamer her i nyhedsbrevet eller på min hjemmeside. 

Sædvanen tro finder du også et par delikate opskrifter på blandt andet en skøn Vitamindrik, på ærte puré, muslinger med sellerifritter, Blomkålsbearnaise med nye gulerødder og dampet kylling, på agurkesalat med melon, og den skønneste tomatsalat, der kan serveres med grønne frikadeller, svampe- eller lammefrikadeller. Der er mange velsmagende muligheder.

God læselyst, pas på jer og ha' det rigtig godt 
Anette     
 
 

Super lækker vitamindrik

Vitamindrik
 
Økologiske grønsager er rige på vitaminer og mineraler. Når du blender dem, så øger du kroppens muligheder for at optage de sunde mikronæringsstoffer, ligesom dit tarmmikrobiom bare elsker de mange fibre. Tyvstart dagen med 400 gram grønsager og bliv stærkere og sundere. Du finder opskriften her Vitamindrik 
 
 

Mit syn på den verserende vitamindebat

Vitaminer


Vi danskere advares igen og igen mod indtag af vitaminer og mineraler? 
Senest har en professor været på banen, og i sine advarsler taget udgangspunkt i et større observationsstudie, en undersøgelsesform, som læger normalt ikke tillægger tilstrækkelig konkluderende vægt. Men så lige her, hvor det gælder kritik af indtag af vitaminer og mineraler, kan denne form for studie øjensynligt anvendes og konkluderes på. Studiet skulle jf. professoren vise, at indtag af vitamintilskud ikke nødvendigvis virker livsforlængende, og at vitaminindtag i hendes optik kan være decideret sundhedsskadeligt. Professoren konkluderer efter min mening ret friskt, men har delvist ret, dog af helt andre årsager, end hun fremfører i sine artikler.

1. For det første, så er vitaminer og mineraler livsvigtige, uden dem, intet liv. Mange danskeres symptomer og sygdomme vil faktisk, efter min mening og en række forskningsresultater, kunne afhjælpes via tilskud af højkvalitets vitaminer og mineraler, men det er desværre ikke et område, vores sundhedssystem har fokus på. Her opereres ikke så ofte med forebyggende tiltag eller årsagsdiagnosticering, men derimod hyppigere på medicinsk symptombehandling. Der levnes ofte ikke tid til indsigt i hverken livsstilens, madens eller mikronæringsstoffernes afgørende betydning for sundhed og balance. Udfordringen er for mig at se, at rådgivning om, hvilke mikronæringsstoffer vi hver især mangler, hvilke kvaliteter og doser vi med fordel kunne supplere med hver dag, slet ikke tilbydes danske borgere. I stedet fokuseres der på potentielle bivirkninger, eksempelvis i relation til det livsvigtige D-vitamin, hvor vi stort set kun hører om risikoen ved overdosering, ikke om i hvor høj grad det beskytter os mod kræft og virale infektioner og meget mere. En overlæge fra Odense Universitetshospital har udtalt, at såfremt alle danskere indtog tilstrækkeligt med D-vitamin om vinteren, så vil der kunne spares 17-18% af de samlede sundhedsudgifter her i landet. Så effektivt beskytter D-vitaminet os. Der er aldrig registreret dødsfald på grund af vitaminindtag. Derimod vurderes det, at cirka 3000 danskere årligt dør af fejl- eller overmedicinering. Måske er tiden inde til at efterse prioriteringerne?

2. For det andet, så er det næsten umuligt i dag at spise sig til tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler. Den mad og de mikronæringsstoffer, vi vælger at spise hver dag, har afgørende betydning for vores sundhed, men den store udfordring ligger i kvaliteten, idet vores nutidige konventionelle og sprøjtede fødevarer har et langt lavere indhold af mikronæringsstoffer, sammenlignet med råvarer dyrket for 80 år siden. Det skyldes dyrkningsmetoder og forarbejdningsprocesser. Helt almindelige grønsager kan indeholde op til 60% færre mikronæringsstoffer end for blot 80 år siden, og mange danskere lider da også under mangel på vitaminer og mineraler, herunder det vigtige magnesium, det immunstyrkende selen for ikke at tale om B-vitaminer, K2 vitamin, jod og det livsvigtige D-vitamin. Af disse årsager kan det være nødvendigt for mange danskere at supplere de daglige måltider med et vitamintilskud, og det er i denne sammenhæng også væsentligt at informere om, at disse i lighed med vores fødevarer, kan købes i meget forskellige kvaliteter og med stor variation i optagelighed og effekt. Det ville være en omsorgsfuld og fornuftig brug af vores skattekroner at informere om disse forhold, fremfor at skabe tvivl og frygt. Intelligent information om nødvendigheden af gode, økologiske råvarer fremfor forarbejdede fødevarer samt hvordan vi hver især supplerer med de bedste højkvalitets vitaminer og mineraler, vil efter min mening kunne have særdeles stor sundheds-forebyggende effekt.

3. Den tredje og nok væsentligste årsag til vitaminmangel skyldes formodentlig kvaliteterne, formerne og optageligheden af de vitamin- og mineraltilskud, der udbydes. Og her giver jeg faktisk professoren ret, for der er alt for meget skrammel på markedet, der indeholder uorganiske mineraler, syntetiske og vanskeligt optagelige former. De såkaldte supermarkedsvitaminer, der desværre ikke kun forhandles i supermarkederne, men også markedsføres flittigt på tv, lader kvalitetsmæssigt meget tilbage at ønske. Sådanne vitamin- og mineraltilskud ville jeg personligt aldrig byde min krop. Optageligheden af vitamin- og mineraltilskud kan jf. undersøgelser variere fra 20% til 93%. Det er selvfølgelig klart bedst at vælge dem med højeste optagelighed, der naturligt er lavdoserede. Du kan via linket herunder læse, hvor og hvordan du kan vælge kvalitetsvitaminer og -mineraler med den højeste optagelighed og effekt. (Jeg gør opmærksom på, at jeg er uvildig og ikke har nogen former for monetære samarbejder med virksomheder eller producenter).

Læs med her om Sådan vælger du de bedste vitamin- og mineralprodukter
Dette er ikke en reklame!

 

 

Læge Claus Hancke skriver følgende...

 
"Jeg kunne sagtens konstruere en multivitaminpille, som hovedsageligt virker negativt på kroppen. Den vil være billig, og med tilstrækkelige reklamekroner, skal den nok blive solgt til de store supermarkedskæder, som primært ser på pris, rabatter og hyldeholdbarhed. 
 
Jeg ville bruge natriumselenit som selen. Det koster ingenting, og jeg kunne deklarere det som selen. Det optages bare ikke i kroppen. Så den selen effekt, der kan halvere forekomsten af hjertesygdomme og død, ja, den vil så udeblive. 
 
Jeg ville bruge kromklorid som krom. Det koster ingenting, men er ganske inaktivt i forhold til kromgær. Her er kromklorid omdannet til GTF-krom (glucose-tolerance-faktor), der stabiliserer blodsukkeret. Kromklorid har ikke denne effekt, men kan deklareres som krom på emballagen, og så tror de fleste, at de får tilstrækkeligt. 
 
Hvert eneste af de indholdsstoffer, der findes i multivitaminpiller, kan deklareres på denne måde, selv om det er i en (ofte billig) form, der ikke har nogen positiv biologisk effekt. Som jeg skrev ovenfor, så kan man således let konstruere en meget billig pille med en fin deklaration, men uden nogen form for positiv effekt.

Dette er ikke for at sige, at der kun er tale om sådanne ”junk-piller” i undersøgelsen, men blot for at illustrere, at når man ikke har defineret kvalitet eller indhold af det, som folk rent faktisk har spist, så er det mere end vanskeligt at danne sig overblik over noget så broget som begrebet ”multivitaminpiller”. Og når der ikke er tale om et veldefineret produkt, så er det mildt sagt useriøst af konkludere noget sundhedsmæssigt ud fra de givne data, og forfatterne nøjes da også med at konkludere, at de ikke så nogen forskel i dødelighed i de to grupper.

Lad mig slutte med at sige, at vitaminer og mineraler sjældent afhjælper så meget, - Man må bare ikke mangle dem. Det vigtigste er naturligvis sund mad, og der hvor denne svigter på indholdet, bør man så supplere med vitaminer og mineraler af høj kvalitet." Du kan læse hele Claus Hanckes artikel HER

Og nu vi er ved det...

Kvaliteten af vitaminer og mineraler har betydning
 

Mangel på livsvigtige vitaminer og mineraler kan potentielt gøre dig syg, og mange symptomer og dårligdomme kan faktisk skyldes mangel på disse, ofte oversete, vitaminer og mineraler, der også kaldes for mikronæringsstoffer. Selv i dag kædes forekomsten af en række sygdomme sammen med både D-vitaminmangel, selenmangel og vitaminmangel generelt. Kroppen giver som regel lyd, hvis den mangler vitaminer og mineraler. Det betyder, at du ved at følge kroppens signaler, kan hjælpe dig selv til selvhjælp ved at tilføre en for dig optimal variation af næringsstoffer. Herunder finder du et par typiske symptomer på vitamin- og mineralmangel. Det kan bl.a. være:

1. Eksem eller udslet (ses ofte ved mangel på biotin og B + A vitaminer samt zink)
2. Nedsat energi og immunforsvar samt træthed og hyppige infektioner (ses ofte ved generel mangel på mikronæringsstoffer, med særligt fokus på D3 vitamin, zink og selen)
3. Hårtab (ses ofte ved mangel på biotin og B vitaminer)
4. Urolige ben samt kramper i benene (ses ofte ved mangel på magnesium)
5. Nedsat mundsundhed (ses ofte ved mangel på mikronæringsstoffer, CoQ10 samt omega 3)

Mange af disse symptomer kan skyldes mangel på mikronæringsstoffer. Tilførsel af relevante vitamin- og mineraltilskud, i en form og kvalitet som kroppen kan optage, vil ofte afhjælpe disse symptomer. Vær dog opmærksom på, at mange typer medicin også kan have nogle af ovennævnte symptomer som hyppige bivirkninger.

Jeg har nu igennem mange år undersøgt former og optagelighed i relation til en lang række vitaminer og mineraler, og mine personlige valg af vitaminer og mineraler er i food state former. Det er så at sige mikronæringsstoffer, pakket ind i en madpakke, så kroppens celler kan genkende dem som mad og optage dem. Jeg foretrækker disse vitaminer og mineraler fremfor de mange uorganiske former, da optageligheden er højere, og det derfor er muligt at opnå en god effekt selv med ganske små doser vitaminer og mineraler.
 
Når vi for eksempel spiser kål, der er dyrket i økologisk jord, optager planten mineralerne fra jorden og omdanner dem via fotosyntese til organiske mineraler, som kroppens celler let genkender som mad. Det kan derfor være en fordel at vælge organiske mineraler eller food state-vitaminer og mineraler, for her er mikronæringsstofferne bundet op på en fødevarematrix ligesom i naturen. I en sådan form genkender cellerne dem, og det øger optageligheden, og du kan dermed nøjes med mindre doser. Det er årsagen til, at jeg personligt har valgt food-state vitaminer og mineraler, organiske mineraler eller organisk bundne mineraler. De forhandles i Danmark under varemærker som Nature’s Own, Nani eller NDS. Også Pharma Nord har en række produkter, der er fremstillet på den måde. De kan købes i landets helsekostforretninger samt på nettet.

Nature’s Own CoQ10 multi er en fantastisk multi, og et af de få, gode multivitaminmineral produkter i Danmark, der indeholder CoQ10. Det er suverænt for din mundsundhed (CoQ10 styrker tandkødet) og for dine energiniveauer. Nani's multivitamin er også i food state kvalitet, dog uden CoQ10. 

Ønsker du at tage daglige tilskud af vitaminer og mineraler, så vær kvalitetsbevidst. Det er ikke nødvendigvis dyrere, men mange såkaldte supermarkedsvitaminer indeholder uorganiske former med lav optagelighed. Det betyder, at din krop skal bruge kræfter på at udskille overskydende mængder, og det er både uhensigtsmæssigt og kan for mange også give en falsk tryghed.
Læs mere her Viden om vitaminer
Dette er ikke en reklame

 
 

Vælg de bedste vitaminer

Vælg de bedste vitaminer


Indtag af kosttilskud med vitaminer og mineraler skal tilpasses dit individuelle behov og skal ikke overdrives. Alt for mange vitaminprodukter indeholder mikronæringsstoffer med lav optagelighed. Det kan være uorganisk selen, magnesium, eller endnu værre: uorganisk calcium i form af carbonat. Disse former genkender kroppen ikke, så den skal bruge ressourcer på at udskille eller deponere de overskydende mængder. 
 

Vælger du vitaminer og mineraler, der som food state produkterne er koblet op på en fødevarematrix, så øger det optageligheden, du kan nøjes med mindre doser og være tryg ved, at de optages. 

Vitaminer, mineraler og sporstoffer har brug for hinanden for at kunne virke og hjælpe os. Derfor anbefaler jeg altid at supplere enkeltindtag af vitaminer og mineraler med en multivitamin-mineraltablet af høj kvalitet hver dag.   

Professor Urban Alehagen er en af de læger, der har forsket i vitaminer og mineralers betydning for vores helbred og livslængde. Han har påvist ganske fantastiske resultater i forhold til selen og CoQ10's fænomonale effekt ved hjertekarsygdomme, hvor daglige tilskud af selen og CoQ10 markant bedrede hjertefunktionen blandt forsøgspersonerne på alle parametre. Antallet af dødsfald blandt mennesker, der indtog disse tilskud, blev ligeledes reduceret. Resultaterne af dette studie, der blev offentliggjort i International Journal of Cardiology, viste, at de forsøgspersoner, der hver dag indtog tilskud af selen og Q10, havde hele 54 procent lavere risiko for at dø af hjertekarsygdom, en hyppig dødsårsag blandt ældre. De har også påvist, at de deltagere, der tog tilskud af coenzym Q10 og selen, holdt sig i live i længere tid, ligesom telomerafkortningen blev hæmmet.  

Coenzym Q10 indgår i mitokondriernes energidannelse og spiller en helt afgørende rolle for din krops funktionsevne og energiniveauer. Personligt tager jeg Nature’s Own CoQ10 multi, der indeholder 40 mg CoQ10. Gør du det samme, kan du med stor sandsynlighed nøjes med 100 mg coenzym Q10 derudover for at være dækket ind. Har du en hjertekarsygdom eller tager du kolesterolsænkende medicin, skal du muligvis indtage en lidt højere dosis, da medicinen blokerer for kroppens egen dannelse af CoQ10. I studierne er der anvendt Q10 i form af ubiquinon, som også er den, jeg tager.  

Mine personlige valg er derfor følgende 100-års pakke:
1. Multi. Nature’s Own CoQ10 multi eller Nani multi. Der skal altid indtages en multi, såfremt du tager enkelt vitaminer og mineraler, da mikronæringsstofferne spiller sammen.
2. Coenzym Q10 Pharma Nord ubiquinon 100 mg (hvis du er 50+ eller tager statiner)
3. D vitamin optages bedst som separat tilskud, koblet op på sundt fedt, for eksempel i form af Nature’s Own, Nani eller Pharma Nord D vitamin 1 stk dagligt fra sept-maj - (behovene er individuelle). 
4. Selen og zink, for eksempel fra Pharma Nord 1 stk dagligt 

4. C vitamin pulver fra Plantforce - ægte fødevarebaseret C vit. 1 mål dgl.
5. Omega 3 -Zooca fra plankton – 2 stk dagligt

Er du kvinde over 50 år, kan du ofte med fordel tage Nature’s Own Bone Support med food state calcium, magnesium, D3-vitamin, bor og K2-vitamin. Det er en optimal cocktail til knoglesundheden. Tager du både Nature’s Own CoQ10 Multi og Nature’s Own Bone Support, vi du formentlig være dækket ind med D-vitamin, så udelad ekstra tilskud. 
Som mand over 50 år skal du ikke umiddelbart tage calciumtilskud, derimod en til to stk. food state-magnesium til natten.
Du kan købe 100-års pakken HER
Dette er ikke en reklame, jeg er blot ægte begejstret  

 
 

Inkluder mikronæringsstoffernes betydning på medicinstudiet

inkluder læren om mikronæringsstoffer på medicinstudiet
 

Jeg nærer et personligt håb om, at en væsentlig del af fremtidens behandlingsformer kommer til at omfatte rådgivning indenfor sund økologisk mad, optimering af tarmmikrobiomet via sund mad og sunde fedtstoffer samt probiotika, i kombination med individuelt tilpassede vitamin- og mineraltilskud. Tænk hvad vi i det daglige kan gøre selv med den rette viden, og hvad vi kan spare på sundhedsvæsenet og på bivirkningstung medicin, såfremt læger og sundhedsansatte lærte om værdien af sund mad og implementerede disse væsentlige faktorer med mad og vitamintilskud i deres daglige praksis. En læge fra Odense Universitetshospital har udtalt, at hvis bare alle danskere havde tilstrækkeligt høje D-vitaminniveauer hele året, så ville der kunne spares 16-17% på vores samlede sundheds-udgifter. Så stor betydning har bare et mikronæringsstof. Alligevel oplever vi manglende information og ligefrem en kampagne imod dette livsvigtige vitamin. Modstanden og den manglende viden og interesse begrundes med, at behandlinger med vitaminer og mineraler ikke er tilstrækkeligt videnskabeligt dokumenterede.

Videnskab kræver penge, og vitaminer og mineraler kan i modsætning til lægemidler ikke patenteres. Der er dog alligevel kommet en del videnskab på området igennem de seneste år, ofte betalt af uafhængige forskningmidler og udført af brave forskere, men disse studier bliver ikke omsat til praktisk rådgivning i Danmark. 

Ingen tvivl om, at de bedste kilder til vitaminer og mineraler er vores mad. Det kræver bare en kæmpe indsats i dag at få tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer ad den vej, hvis det overhovedet er muligt, for vi kan eksempelvis ikke spise os til tilstrækkeligt høje D-vitaminniveauer om vinteren, ligesom det også kan være problematisk at få tilstrækkeligt med selen og zink. Calcium får vi derimod i rigelige mængder, men glemmer måske det om muligt endnu vigtigere magnesium, som mange, særligt ældre, mangler. Denne problematik skyldes blandt andet måden vi dyrker og forarbejder vores råvarer på.
Du kan læse mere om Urban Alehagens forskning HER og HER 

 
 

Og så til olivenolien...

Olivenolie
 
Danmark er et u-land, når det kommer til viden om sunde fedtstoffer. Den gamle skrøne fra 80'og 90'erne om, at fedt var farligt, var stærkt manipulerende og orkestreret af sukkerindustrien, men hænger desværre stadig ved. Vi er stadig den dag idag en overvejende fedtforskrækket befolkning.
 
Sundt fedt er ikke farligt. Tværtimod er visse sunde fedtstoffer livsvigtige. Det handler derfor om at sætte sig ind i, hvad der er sundt fedt, og hvad der er lige det modsatte, for det afspejler sig direkte i vores velbefindende. Vi må selv gøre arbejdet, for der er for mig at se ingen hjælp at hente, hverken i lovgivining eller kostråd, og supermarkedernes hylder bugner desværre af potentielt sundhedsskadelige, stærkt raffinerede planteolier. Forhold, der efter min mening bør rettes op på, gerne hurtigst muligt. Læs eventuelt mere via links nederst. 

Men lad os gå til ekstra jomfruolivenolierne. "Ekstra jomfru" er lovgivningsmæssigt vores eneste garanti for, at en olie ikke er raffineret. Men desværre er der nu igen afsløret snyd med olier med betegnelsen "ekstra jomfru". Betegnelsen "koldpresset" er ikke brugbar, idet det er tilladt at koldpresse for derefter efterfølgende at raffinere.

På grund af manglende lovgivning, kontrol og viden, så er Danmark et af de lande i verden, der tiltrækker flest oliesvindlere. Mange indkøbere fra de store supermarkedskæder ved slet ikke nok om fedtsyrer, og betydningen af høj kvalitet, de er primært fokuserede på prispunkter. Mange af dem smager ikke engang på olierne, det ved jeg fra nogle af mine kontakter indenfor branchen. 

Kvalitet koster, men det betaler sig på sundhedskontoen

Vi er som forbrugere heller ikke specielt velinformerede, og så er vi ikke villige til altid at ville betale prisen for kvalitet. Vi er nærige i forhold til kvalitetsråvarer, det slår igennem både på udbuddet af fødevarer, men også på udbuddet af olier. Det er et paradoks, for vi bliver, hvad vi spiser. Kunne vi bare forlige os med, at kvalitetsmad er det, der også giver en sund krop, så ville udbuddet af råvarer i danske forretninger se helt anderledes ud. Både når det gælder grønsager, kyllinger og olier, men givetvis vil det også ses afspejle sig i vores sundhedstilstand. 2/3 af alle voksne danskere har en diagnose på en kronisk sygdom. 

Dårlge fedtstoffer, raffinerede olier og harske fedtsyrer er billige at anvende og blandes i fødevarer, færdigretter og fast-food med meget mere. Sådanne typer fedt kan potentielt være sundhedsskadelige at anvende og føre til øget inflammation. Kvaliteten af det fedt, vi spiser, er afgørende for funktionaliteten og dermed for vores kropslige velbefindende. 

Om du kan stege i olivenolie, afhænger af kvaliteten

Et godt eksempel, når vi taler om olivenoliers kvalitet, er olivenolier til stegning og svitsning. I Danmark elsker vi at stege vores mad, men mange steger i raffinerede planteolier og dårlige olivenolier, hvilket ikke er sundt. Langvarig stegning, eksempelvis frikadellestegning, i dårlige olier, kan potentielt fremkaldte såvel oxidation som en række potentielt sundhedsskadelige biprodukter. Helt ny australsk forskning viser imidlertid, at vælger du en rigtig god, økologisk ekstra jomfruolivenolie, så kan den faktisk tåle selv længerevarende opvarmning og stegning. Forskerne fra Australien analyserede en række madolier, heriblandt kokosolie, rapsolie, solsikkeolie, vindruekerneolie, jordnøddeolie, risolie, avocadoolie, olivenolie, jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie. Deres resultater påviste med stor tydelighed, at en højkvalitets ekstra jomfruolivenolie var den bedste olie at stege i, skarpt forfulgt af kokosolie, hvorimod rapsolie meget dårligt tåler opvarmning.

Ud fra dette studie ser det ud til, at kvalitet betaler sig, idet ekstra jomfruolivenolie har en fedtsyreprofil og et naturligt indhold af antioxidanter, der øjensynligt beskytter olien og holder den stabil. Jeg synes, at dette er dejligt nyt. 

Der må og skal klarere lovgivning på området om olier og olivenolier

Der er ikke mange forbrugerbeskyttende elementer i den i øvrigt særdeles mangelfulde lovgivning, som vi i Danmark har på området fedt til menneskeligt konsum. Vi har i mange år vidst, at de olier, der sælges i danske supermarkeder, er af alt for ringe kvalitet. Vi er mange, der har forsøgt at råbe myndighederne op og appellere til klarere lovgivning og flere kontroller. Vi mangler nemlig i den grad et klart og utvetydigt regelsæt på fedtområdet her i Danmark. Disse appeller har hidtil været forgæves, og nu er det igen blevet afsløret, at hovedparten af de ekstra jomfruolivenolier, der sælges i danske supermarkeder, ikke er ekstra jomfru. 

Tre ting, du kan være opmærksom på, når du skal købe ekstra jomfruolivenolie:

1. En olie, der skal kunne bære betegnelsen ekstra jomfru, må ikke afvige fra det jomfruelige og uspolerede. Den er fremstillet af mekanisk pressede, nyhøstede oliven, den er ikke opvarmet, ikke tilsat kemi, ikke opblandet, indeholder ingen urenheder og er ikke harsk. Læs varedeklarationen, her kan du se, hvor olien kommer fra. Det er et dårligt tegn, hvis der er mange oprindelseslande. Det kan være tegn på en opblandet olie. Står der ingenting, skal du heller ikke købe den. 

2. Se på etiketten, om olivenolien er DOP-certificeret, om der for eksempel står DOP-Toscana eller DOP-Lazio. Det betyder, at den har været igennem to kontroller for, at det er en kvalitets  olivenolie og at indholdet svarer til det, der står på flasken.  

3. Vælg en økologisk, ekstra jomfruolivenolie fra en troværdig kilde, der værner om kvalitet og renhed. Det betaler sig. Jeg har personligt valgt at bruge Colombanis olivenolie. Jeg og mine naboer skiftes til at lave et samlet køb fra Colombani, og vi opnår derved stor rabat. Deres bag in box indeholder 3 liter af de skønne dråber, og den kan holde sig i flere år. Nogle køber også olien på flasker, men de fleste af os vælger den smarte bag in box HER

Du kan læse her om Mit personlige valg af olivenolie
Læs mere her olivenolie er sundt
Her kan du læse mere om Sundt fedt
Læs med her om Den store løgn om sukker
 

Dette er ikke en reklame

 
 

Blomkålsmos m gulerødder

Blomkålsmos
  
Denne Blomkålsmos er et hit. Den smager noget så godt, nærmest som en variant af bearnaisesauce, men den er sund, let og lækker. Du kan med fordel servere blomkålsmos som tilbehør. Du finder opskriften her Blomkålsmos
 

Sommerlig agurkesalat

Agurkesalat med melon
 
Skøn og frisk agurkesalat med melon, der egner sig som tilbehør til sommerens grillmad, fisk, fjerkræ eller som selvstændig forret. Du finder opskriften her
Agurkesalat med melon

Blåmuslinger med fritters

Blåmuslinger
 
Blåmuslinger er både sunde og bæredygtige, og så er de lette at tilberede. Denne opskrift på Blåmuslinger med sellerifritters stammer fra Anne Hjernøe’s køkken. Du finder opskriften her Blåmuslinger 
 

Suveræn tomatsalat

Tomatsalat


Denne fabelagtige tomatsalat er fra min seneste bog ”7 veje til et langt liv”, og den egner sig fortrinligt som tilbehør til grønne frikadeller, lammefrikadeller og nye kartofler med persille. Du kan finde opskriften her 
Suveræn tomatsalat 

 

Ugens opskrift; Ærtepuré

Ærtepuré
 
Lækker ærtepuré, der er let at tilberede og kan anvendes som pålæg, tilbehør eller som cremet tilbehør til salater og sandwiches. Det smager forygende, og du kan servere det til grønne broccolibøffer, grønne frikadeller eller svampefrikadeller.
Find opskriften her 
Ærtepuré 
 
 

7 veje til et langt liv
 
 
Glæd dig til i næste uge, hvor temaet er tarmsundhed, og hvad vi idag ved om tarmsundhedens indflydelse på udvikling af sundhed eller sygdom.

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af min nye bog og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette