Nu er der godt nyt og aktuel information til dig, der gerne vil investere i egen sundhed uden det store besvær men med kæmpe stort udbytte. Genvejen til sundhed kan nemlig ligge i et ganske lille greb. Ved at tyvstarte dagen med 4-500 gram grønsager i en grød eller smoothie, sikrer du dine tarmmikrober fibre og næring, så de kan hjælpe med at holde dig rask og på toppen. Ideen er god, det er super sundt, det giver ro i forhold til at få tilstrækkeligt af de sunde grønne sager, og så smager det godt.
 
Som du nok har regnet ud, så er det professor Oluf Borbye Pedersen, der er på spil med en helt ny bog, der er blevet til i samarbejde med Mette Mølbak. Bogen ´Professorens grønne energigrød´ handler om, hvordan dit tarmmikrobiom kan hjælpe dig til større sundhed og mere energi, hvis du hver dag fodrer det med de råvarer, som mikroberne elsker; nemlig grønsager, og gerne de økologiske af slagsen. Bogen giver dig væsentlig viden om grønsagernes betydning for mikrobernes dannelse af signalstoffer, så din krop kan fungere som en velsmurt motor. Bogen indeholder udover solid viden også skønne opskrifter og forslag til flere varianter af den grønne energigrød samt spændende smoothies, hvor stort set alt indhold i grønsagsskuffen kan komme i spil. 
 
Som trofast læser af Madforlivet nyhedsbrev kan du få hele 20% rabat på vejl. udsalgspris på bogen hos Saxo, ved at bruge rabatkoden energigrød20 Koden gælder til og med på søndag. Du kan læse mere om bogen HER samt herunder. OBS! Koden kan ikke kombineres med andre koder. Den giver ikke automatisk fri fragt og kan ikke bruges, hvis du har et Saxo-medlemsskab med fordele. Dette er ikke en reklame. 

Dine daglige valg af råvarer er afgørende vigtige for din sundhed. Fibre, næringsindhold samt mikronæringsstoffer har betydning for din krops velbefindende. Det og meget mere  kan du også læse mere om i artiklerne herunder. Tænk, hvis du blot ved at skifte morgenmaden ud, kan blive sundere, friskere og gladere? 
 
Derfor finder du i dette nyhedsbrev en lang række sunde og skønne opskrifter på grøn morgenmad i form af grøn energigrød, rød energigrød og en række smoothies, der alle er propfyldt med fibre og næring. 

Ønsker jer allesammen en dejlig uge og rigtig god fornøjelse med at prøve Professorens grønne energigrød af... 
Anette    
 
 
 

NY bog - Professorens grønne energigrød

 
Professorens grønne energigrød
 
Alle jer, der hver uge modtager Madforlivet's nyhedsbrev, kender også min beundring for professor Oluf Borbye Pedersen, hans banebrydende forskning og ikke mindst hans geniale grønne energigrød.
 
Nu har Oluf, i samarbejde med Mette Mølbak, skrevet en bog med titlen ´Professorens grønne energigrød´, og den er både aktuel, let læst, GOD og indeholder opskriften på et sundere, lettere og mere grønsagsrigt liv.
 
I bogen får du både Mette og Olufs egne historier, hvorfor og hvordan de begge har haft sundhedsmæssig glæde af energigrøden hver morgen, og hvordan forskningen nu i højere og højere grad underbygger effekten af en daglig portion grøn grød eller smoothie. 
 
Professorens grønne grød er et forrygende eksempel på, hvordan solid forskning kan omsættes til sund daglig praksis, og stor, stor ros til begge forfattere for netop dette geniale træk. Oluf har i sin nye version af grøden endnu flere fiberrige grønsager med end tidligere, og med cirka 400-500 gram grønt og bær per person, får du og dine tarmmikrober den helt perfekte næring – lige fra morgenstunden.
 
Bogen er GOD og BRUGBAR og får mine allervarmeste anbefalinger. Jeg er virkelig begejstret, og jeg kan anbefale jer allesammen at få fat i bogen og prøve professorens energigrøds varianter af. Passer det dig dårligt om morgenen, så spis eller drik den til frokost eller aftensmad i stedet. Bogen er en fremragende gaveide til dig selv, men også til familie og venner. 
 
Som trofast læser af Madforlivet nyhedsbrev kan du få hele 20% rabat på vejl. udsalgspris (kr. 249,95) hos Saxo, ved at bruge rabatkoden energigrød20 - koden gælder indtil søndag. Du kan læse mere om bogen HER samt herunder. 
 
OBS! Koden kan ikke kombineres med andre koder. Den giver ikke automatisk fri fragt og kan ikke bruges, hvis du har et Saxo-medlemsskab m shoppingfordele. Dette er ikke en reklame!

Tyvstart dagen sundt - det betaler sig

 

Maden er et af de helt grundlæggende og vigtige parametre for opretholdelse af sundhed og livskvalitet. Derfor kan det betale sig at være kræsen og omhyggelig i sine valg af råvarer.

Vi ved, at årstidens økologiske råvarer og økologisk mad generelt er sundere og mere næringsrig end konventionelle og forararbejdede fødevarer. 
Hvor kunne det være befriende, såfremt der her i Danmark blev iværksat et større uvildigt kostforsøg med henblik på at højne danskernes sundhed og forebygge en række sygdomme. Et forsøg, hvori de helbredsmæssige forskelle på at indtage økologiske kontra konventionelle afgrøder, blev grundigt belyst. Mærkværdigvis ser vi ikke initiativ til et sådant, trods åbenbare forskelle i indholdet af næringsstoffer og pesticidrester med mere i henholdsvis økologiske kontra konventionelle afgrøder. Kostforsøg eller ej, jeg har truffet mit valg, jeg køber økologisk hver gang.

Et andet pradoks er også, at vi spiser mere og mere stærkt forarbejdet, nærings-drænet, kemifyldt og sukkerrig mad. Der er stor forskningsmæssig fokus på, hvordan det kan påvirke vores helbred. Spiser du forarbejdede fødevarer og forarbejdet mad, så øger du din risiko for at udvikle både fedme, inflammation- og betændelsestilstande samt metaboliske sygdomme som forhøjet blodtryk, for højt kolesterol og åreforkalkning med mere.

Det er SÅ vigtigt for vores generelle sundhed, at vi spiser grønsager i rigelige mængder hver dag. Alligevel er det svært for mange at få det gjort. Gennemsnitligt spiser vi under halvdelen af de 500 gram grønsager, der anbefales. Løsningen kan være at blende dine grønsager. Det er ikke bare nemt – det er også effektivt. Blenderen frigør nemlig grønsagernes vitaminer og mineraler, så du får størst mulig gavn af dem.

Grønt er tarmbakteriernes absolutte livret. 70 % af immunforsvaret er knyttet til vores tarmmikrobiom, og hvis vi drager omsorg for det, drager vi automatisk omsorg for os selv og vores sundhed. Tarmmikroberne spiller en afgørende rolle for vores helbred, idet de blandt andet påvirker både kroppens nerve- og hormonsystem.

Tyvstart dagen med en grøn smoothie eller grød, og få dermed cirka 400 gram grønsager allerede fra morgenstunden. Metoden gør det nemmere at spise større mængder af de grønne sager, men det er ikke den eneste fordel. Vitaminer og mineraler sidder i plantens celler, og når du blender, frigør du dem og gør dem lettere optagelige. Drikker du dine grønsager ved at blende dem til smoothies, grød eller supper, vil de gode sager i nogle tilfælde blive optaget allerede i mundhulen.

Vores tarm er vært for tusindvis af bakterier, virus og svampe, der tilsammen udgør vores mikrobiom, der har voldsom stor betydning for en velfungerende organisme. Det gamle slogan ”Du bliver, hvad du spiser,” er ikke taget ud af det blå. Spiser du sundt, uforarbejdet, økologisk og varieret, får du også et sundt og frodigt mikrobiom, som til gengæld vil belønne dig både fysisk og mentalt. Grønsager er en af de bedste kilder til fibre, som er med til at øge forekomsten af sunde tarmbakterier og forebygge livsstilssygdomme, som visse kræftsygdomme, overvægt, type 2-diabetes, hjertekarsygdomme med mere.

Bakterierne nedbryder fibrene og omsætter dem til stoffer, der gavner vores helbred og sundhed. Det gælder blandt andet smørsyre og propionsyre, ligesom de indeholder gavnlige flavonoider og polyfenoler, som beskytter kroppen mod en lang række, kroniske sygdomme. Forskning har vist, at ubalance i tarmenes mikrobiom potentielt kan bidrage til udviklingen af så forskellige sygdomme som overvægt, tyktarmskræft, anoreksi, inflammatoriske tarmsygdomme, skizofreni, depression og autisme. Så ved at bringe balance i dit tarmmikrobiom kan du med stor sandsynlighed selv gøre en indsats for at beskytte dig mod en række sygdomme. Faktisk kan du på bare to døgn ændre tarmens mikrobiom ved at skifte kødet og pålægget ud med grønsager.

Har du for vane at drikke dine grønsager som juice, skal du være opmærksom på, at du kun får fuld glæde af grønsagerne, hvis du blender dem, så de indeholder alle fibre samt vitaminer og mineraler. Derfor: 

  1. Drikken eller grøden skal være blendet, hjemmelavet og frisklavet
  2. Du skal blende og sørge for at få både saft, fibre og frugtkød med
  3. Drikker du kun en presset saft, går du glip af både de sunde fibre og mange af vitaminerne, derfor er det en god ide at blende.

Hvis du synes, det kræver lidt tilvænning at spise eller drikke blendede grøntsager, kan du med fordel tilsætte for eksempel en halv banan, et æble eller en skive ananas for naturlig sødme. Her finder du opskriften på Tarm Booster Smoothie

Derfor vil jeg til hver en tid råde dig til, som noget af det vigtigste, at du så vidt muligt går efter årstidens naturlige, uforarbejdede og økologiske råvarer, hvor det er muligt. De er både mere næringsrige, mere velsmagende og mere tilfredsstillende.

Du kan læse mere her Forarbejdet mad kan koste på helbredskontoen 
 

 

 

Professorens grønne energigrød eller -smoothie

 
Professorens grønne energigrød
 
Denne version af Professorens grønne energigrød får en silkeblød struktur og bliver næsten helt dessertagtig. Dermed er det en god ’begyndergrød’ til dem, der skal vænne sig til konceptet. Opskriften stammer fra Oluf Borbye Pedersen og Mette Mølbaks bog “Professorens grønne energigrød”. Opskriften her Professorens silkebløde energigrød
 
 
 
Professorens grønne energigrød

Denne grønne energigrød kan også drikkes som smoothie, og den giver dig en optimal start på dagen med ikke mindre end 4-500 gram sunde, økologiske grønsager. 
Oluf Borbye Pedersen grønne energigrød version 2.0 indeholder flere fiberrige grønsager – lige fra morgenstunden. Find opskriften her Professorens grønne energigrød eller smoothie 2.0
 
 

Oluf Borbye Pedersen om ”Professorens grønne energigrød”:

 
Professorens grønne grød
 
”Spiser du mon 30 forskellige slags plantemad hver uge og godt et halvt kilo grønsager dagligt?
 
Det er det, de store internationale studier og kostanbefalinger opfordrer os til at gøre, så vi på den måde kan få dækket vores behov for de vitaminlignende flavonoider, antiinflammatoriske plantemolekyler samt mange forskellige slags kostfibre fra grønt og frugt. De sidste omsættes af gavnlige tarmbakterier til helbredsfremmende smørsyre, aceteddikkesyre og propionsyre, som vi ikke selv kan danne.  
 
Bare tanken om hver dag at skulle tygge sig igennem omkring et halvt kilo grønsager eller mere, får mange til at give op i forhold til ovenstående mål for sund og grøn mad.  
 
Men der findes en genvej, og det er at kværne en stor portion af mange forskellige friske eller frosne grønsager tilsat nødder, mandler og frugt i en kraftig blender. Udvalget af plantemad i blenderen bestemmer du – alt efter dine smagspræferencer, men du kan tilberede forskellige slags energigrød og smoothies, tilpasset årstidens afgrøder, der kan bringe ro i tarmsystemet, styrke immunforsvaret og bedre din mentale balance.  
 
Det tager kun kort tid at forberede og spise den fint kornede grønne energigrød. Ved at blende grøntsager og frugt gør du fordøjelsesarbejdet langt lettere for dine egne tarmenzymer og tarmbakteriernes enzymer. Du kan nemlig lettere optage den grønne mads sundhedsfremmende stoffer sammenlignet med hvad du kan optage, når du tygger og synker maden i langt større og grovere bestanddele.  
 
For 36 år siden indførte min hustru Eva og jeg gradvist en ny vane, nemlig at udskifte morgenmaden med den fint blendede grød af friske grønsager toppet med bær, frugt, nødder og mandler. Over de senere år er kendskabet til grøden blevet udbredt i befolkningen, og nogle medier har givet den navnet ’Professorens grønne energigrød’.

Titlen på Mette Mølbak’ og min bogen er da også blevet ’Professorens grønne energigrød’, fordi min hustru og jeg har spist denne grød i 36 år, inspireret af mine forskningsresultater. Ordet ’energi’ om den grønne grød skyldes ikke grødens kalorieindhold, men derimod at grødens mange planteingredienser, efter de er blevet omdannet af tarmmikrobiomet og vores egne enzymer, samlet set gør os mere energiske og giver et løft af velvære i krop og sjæl.  
 
Vores bog ”Professorens grønne energigrød” udkom i forgårs, og indeholder udover viden om, hvorfor energigrøden er god for os, også 16 recepter/opskrifter på vidt forskellige slags energigrød, der har det til fælles, at de styrker tarmmikrobiomet og hjælper dig til raskhed og styrke.”  Oluf Borbye Pedersen 
 
 

Mine foretrukne blendere - gå ikke ned på motorkraft...

 
Den bedste blender
 
Jeg får meget ofte spørgsmål om, hvilke pander jeg anvender, og hvilken blender jeg kan anbefale og så videre. Og ja, jeg undersøger da også nøje markedet og mulighederne, før jeg investerer i nyt køkkengrej eller maskiner til madlavningen. Spørgsmålene skyldes givetvis, at mange, som jeg, har oplevet, at adskillige af fx. de blendere, der sælges, simpelthen ikke har tilstrækkeligt med watt eller motorkraft til at blende grøn grød, grønsagssupper, pestoer, nødder etc.

Det er sundt at blende, for når du blender, bevarer du råvarernes fibre og næringsstoffer. Faktisk gør blendning flere af næringsstofferne lettere tilgængelige for kroppens celler. Jeg  anvender min blender flere gange dagligt til grøn grød, lækre smoothies, skønne supper, lækre pestoer og nemme desserter. Jeg har også gjort mig mine erfaringer, valgt forkert, og på den baggrund, og også fordi jeg  bruger en blender så meget i mit køkken, har jeg valgt Rolls Royce modellen indenfor blendere, nemlig en Vitamix. Den ligger i den dyre ende, men til gengæld har du også en superstærk blender for livet.  

Erfaringerne har lært mig, at en blender skal have mindst 600 watt for at du bliver glad for den til din daglige madlavning. Blendere med mindre kapacitet kan ikke klare grønsager, nødder, mandler og tørrede frugter i tilstrækkeligt omfang, så skal du blende ad flere omgange, og det bliver man træt af. Vitamix’en har 1380 watt, og den er vitterlig susende stærk og fantastisk anvendelig. En god blender skal efter min erfaring og mening have flg.:

  • Vigtigt at du kan variere hastigheden, afhængigt af, hvad du ønsker at blende. Billigere blendere, der kun kører med en (for høj) hastighed, går ofte i stå, når der skal blendes lidt mere seje ting.
  • Vigtigt med en motor på mindst 600 watt, gerne mindst 1000 watt.
  • Vigtigt med skarpe og stærke knivsblade og en kantet kande for optimal blendning.

Om morgenen, når jeg eksempelvis laver min grønne favoritmorgenmad, så er det en fornøjelse med en rigtig god blender, der gør morgenmaden cremet, blød og lækker i et snuptag, og som samtidig er let at rengøre. Kommer jeg lidt sent hjem og hurtigt lige vil lave mig en grønsagssuppe, så putter jeg alle de rengjorte grønsager ned i blenderen, tilsætter lidt grønsagsbouillon, krydderurter og vand, og så blender jeg på overdrive i 6 minutter, så har jeg varm og lækker suppe til aftensmad. Har jeg gæster, så forbereder jeg desserten, eksempelvis sund chokolademousse med avocado eller hindbærkage i blenderkanden, og alt hvad jeg skal gøre er at blende i et par minutter og servere. Ja, jeg vil nok betegne min blender som mit absolut mest foretrukne køkkenredskab.

Vitamix e-310 er en virkelig god og stærk blender, fås med større kande og andet ekstra tilbehør, kan købes HER

Deluxe Vitamix'en til det mere professionelle køkken, eller til dig, der bare vil have det bedste, kan købes HER

Wartmann blenderen er til dig, der ikke har det store behov, men gerne vil have en god og solid blender, kan købes HER

Du kan læse hele artiklen her om Den bedste blender
Dette er ikke en reklame, jeg vælger blot at dele mine erfaringer!
 

Professorens rødbedekick

 
Professorens rødbedekick
 
Måske kan du lide juice med rødbede og ingefær? Den kombination tager denne eneregigrød til nye højder i en grød, der smager, har en flot, intens rød farve, og som indeholder masser af energi. Opskriften stammer fra Oluf og Mette Mølbaks bog “Professorens grønne energigrød”. Du kan finde opskriften her Rødbedekick

 

Suveræn sundhedssmoothie

 
Sundhedssmoothie
 
Foretrækker du en smoothie, så kommer her en opskrift på en skøn og sund smoothie, fyldt med næring og smag. Du kan drikke Sundhedssmoothien med det samme, du har blendet den, eller tage den med på farten og nyde den som mellemmåltid eller efter træning. Opskriften her Sundhedssmoothie 
 
 

Kolesterolsænkende smoothie

 
Kolesterolsænkende smoothie
 

Denne smoothie er velegnet, hvis du gerne vil holde balance i kolesteroltallene. Smoothien indeholder blandt andet rødbede, der er godt for blodtrykket, blåbær, der er supersunde og  bladselleri, der generelt er fiberrige og sunde. Smoothien smager godt og er lækker, energigivende og super let at tilberede. Ved at blende bær, frugt og grønsager, så får du alle de gode fibre indenbords, og du optager de mange vitaminer og mineraler bedre. Fibrene binder brugt kolesterol til sig og transporterer det ud af kroppen. Du kan også fryse smoothies ned som ispinde. Let og velsmagende og fyldt med sunde og næringsrige bær. Du kan finde opskriften her Kolesterol smoothie 

 
 

Grøn smoothie
 
Fik du benyttet dig af tilbuddet på Professorens grønne energigrød? Du kan stadig nå det HER Som modtager af Madforlivet nyhedsbrev kan du få hele 20% rabat på vejl. udsalgspris (kr. 249,95) hos Saxo, ved at bruge rabatkoden energigrød20 - koden gælder til og med søndag 
OBS! Koden kan ikke kombineres med andre koder. Den giver ikke automatisk fri fragt og kan ikke bruges, hvis du har et Saxo-medl.skab m shoppingfordele. Dette er ikke en reklame!

I næste uges nyhedsbrev handler det om Kolesterol. Ugebladeet Hjemmet bringer et særtillæg om kolesterol, baseret på min bog Kolesterolkogebogen, og det uddyber jeg og bringer mere nyt om i Madforlivet nyhedsbrev uge 34. 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig god uge
Anette