Måske har du hørt om vægttabsmedicinen Wegovy eller medicinen mod type-2 diabetes Ozempic? Vidste du, at du, når du spiser visse råvarer, kan sætte din tarm i stand til selv at danne stoffet GLP-1, der dermed helt naturligt skaber en sundheds effekt i lighed med effekten af de to populære lægemidler?
 
Helt ny forskning (endnu ikke publiceret) fra Aarhus universitet viser, at eksempelvis grønkål øger blodsukkerstabilitet og vægttab blandt deltagerne i forskningsprojektet. Det er fantastisk godt nyt, og dejligt at vi nu også har forskning på mennesker, der viser de samme gode resultater som muse- og in-vitro forskningen hidtil har vist. Du kan læse, hvad professoren bag forsøget skriver herunder. Summa summarum, vi må igang med at spise mere grønkål...

Derfor er det også dejligt, at vi har Ulla fra Randers, der har udviklet produktet KALOHAS, som jeg må tilstå, at jeg er blevet ret vild med. Det er frysetørret, økologisk grønkål, pakket i små satchets, der er nemme at have med eller at supplere smoothien, grøden, suppen eller grønsagerne med. Vi skal spise mere grønt, end vi gør idag, også hvis vi vil holde os sunde og raske, og her kan du skyde genvej og supplere dagens smoothies eller grønsager med KALOHAS. Du kan læse meget mere om KALOHAS herunder og få rabat. Du kan også læse om den nye forskning, og hvordan du stimulerer tarmen til dannelse af GLP-1. Selve grundlaget herfor ligger i en god, sund, fiberrig og grønsagsrig mad. Den har nemlig en direkte og positiv effekt på din krops vigtigste sundhedsparameter; tarmmikrobiomet. Ved at spise flere økologiske grønsager og mere kål øges din insulinfølsomhed, reguleres din appetit og din vægt.  

I den forbindelse har jeg lyst til igen at slå et slag for Professorens grønne grød, en helt genial bog, der nu igen er på lager. Og du kan også her opnå rabat med koden energigrød20. Bogen er bare et suverænt eksempel på, hvordan solid forskning let kan omsættes til sund, daglig praksis. OG du kan jo altid supplere med et brev grønkål eller to, som jeg gør. Læs mere om hvordan herunder. 
 
Du kan også lade dig inspirere af opskrifter på grønkåls smoothie, Professorens grønne energigrød version 2.0, Professorens rødbedekick, grønkålssalat med rødbeder, svampefrikadeller, der bare smager, Rødbedesalat med grønkål og blommer samt den lækreste coleslaw. Prøv eventuelt også stegt spidskål med æbler og nødder, en let og billig hverdagsret, der smager virkelig godt. Rigtig god fornøjelse med det hele - ønsker jeg jer allesammen en dejlig og solrig uge
Anette    
 
 
 

Grønkåls smoothie

 
grønkåls smoothie


Den skønneste grønkåls smoothie, der er både børnevenlig, velsmagende og fyldt med sunde fibre, der nærer det vigtige tarmmikrobiom. Grønkåls smoothien er også fyldt med vitaminer og mineraler, der optages mest effektivt i denne blendede form. Du kan tilsætte grønkål eller frysetørret grønkål KALOHAS til smoothien. Vælg økologiske ingredienser, så sikrer du flere sunde næringsstoffer og ingen uønsket kemi.
Du finder opskriften her Grønkåls smoothie 

 

 

Kan vi selv danne tarmens vægttabsmedicin?

 
Sådan laver du din egen vægttabsmedicin

Kan vi selv danne tarmens vægttabsmedicin GLP-1? GLP-1 er et hormon, der dannes i tyndtarmen. Hormonet aktiveres i fordøjelsen, når vi spiser og det er kendt for at have blodsukkerreducerende, mættende og appetithæmmende effekt. GLP-1 er en forkortelse af glukagon-lignende-peptid 1, og det er det hormon, som lægemiddelindustrien har fremstillet i en kunstig udgave til lægemidlerne Ozempic mod type-2 diabetes og Wegovy mod overvægt.

Det kunstige GLP-1 kaldes også semaglutid, og er således en medicinsk fremstillet udgave af tarmhormonet GLP-1, som både fremmer blodsukkerbalancen og snyder krop og hjerne til at tro, at den er mæt. Dette stof anvendes i dag i to af de mest populære medicintyper på markedet, og det kan hjælpe både mennesker med type-2 diabetes og mennesker, der vejer for meget.

Igennem de senere år har forskningen vist os, at dannelsen af GLP-1 også kan stimuleres af en række råvarer. Eksempelvis er proteiner velkendte GLP-1 stimulanser, men polyfenoler fra eksempelvis grønsager, krydderurter, frugt og grøn te hører muligvis til blandt de stærkeste GLP-1 stimulatorer, vi kender til. Hovedparten af forskningen har indtil nu været baseret på studier in vitro (foretaget i reagensglas, og ikke på mennesker), og derfor er det dejligt at opleve et helt nyt og spændende forskningsresultat, viser særligt grønkåls effekt på mennesker i relation til GLP-1 dannelsen. (Læs mere herunder).

Vi danskeres indtag af forarbejdede fødevarer, færdigretter og andre nemme løsninger er steget dramatisk i de senere år. Det fører ofte til et højere kalorieindtag og mindre næringsrig mad. Forarbejdede fødevarer giver heller ikke i samme grad som uforarbejdede råvarer, tarmen noget at arbejde med. Ved i stedet at spise masser af økologiske grønsager og naturlige, uforarbejdede råvarer, så giver du tarmen det, den har brug for og igangsætter samtidig dannelsen af GLP-1 i højere grad, end hvis du vælger de forarbejdede fødevarer.

Vi mennesker kan altså, ved blandt andet at spise masser af fiberrige grønsager, grønkål og rosmarin og drikke grøn te til, helt naturligt stimulere tarmens produktion af GLP-1. Det kan for eksempel hjælpe dig, hvis du har blodsukkerubalancer eller ønsker at tabe dig:

1. spis flere fiberrige grønsager, særligt grønkål eller frysetørret grønkål KALOHAS
2. spis andre typer kål i kombination med linser, bønner, chiafrø, hørfrø og quinoa
3. Krydr´ din mad med krydderurter som rosmarin og basilikum med mere

Uforarbejdeet plantemad arbejder sig langsomt igennem fordøjelsen og nedbrydes langsommere af tarmens mikrober, hvis livret netop er grønsagernes fibre. I samme proces aktiveres nogle særlige celler i tarmen, der løbende danner GLP-1. Den forarbejdede mad passerer langt hurtigere igennem tarmen, og den type mad indeholder ikke i samme grad fibre, som kan nære tarmmikroberne. Derfor, så mætter forarbejdet mad ikke i samme grad som rigtig mad, det nærer heller ikke i samme grad, og det ender ofte med, at vi spiser mere og danner mindre GLP-1.
Her kan du læse hele artiklen Kan vi selv danne tarmens vægttabsmedicin?

 

 

Grønkål kan bedre blodsukker og vægttab

Grønkål kan bedre blodsukker og vægttab
 
Af professor phd. Per Bendix Jeppesen, Aarhus Universitet
Det har længe været kendt, at kosten spiller en central rolle i både forebyggelse og behandling af type-2 diabetes samt andre livsstilssygdomme. Anbefalingerne følger generelt de officielle kostråd om at øge indtaget af fibre og grøntsager.

Der forskes løbende i mere specifikke kostelementer, der anses for særligt gavnlige for personer med type-2 diabetes. Blandt disse er grønsager, der indeholder sekundære metabolitter, som er organiske forbindelser dannet af planter, men som ikke direkte påvirker væksten, som kulhydrater gør. Sekundære metabolitter har smagsgivende egenskaber og vigtige sundhedseffekter hos mennesker, såsom antiinflammatoriske og antioxidative virkninger.

Grønkål er en grøntsag, der er rig på sekundære metabolitter, og derfor blev den udvalgt til et klinisk studie på Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin. Grønkål indeholder blandt andet glucosinolater, polyphenoler og carotenoider. Derudover er den rig på vitaminer, mineraler, proteiner og flerumættede fedtsyrer.

I forsøget blev der anvendt et særligt udviklet frysetørret grønkålspulver (KALOHAS) for at bevare de sekundære metabolitter, som ellers kan nedbrydes ved varmebehandling. Dette pulver blev brugt i en grønkålsbar, som deltagerne indtog tre gange dagligt. Mængden af grønkål i barerne svarer til, at deltagerne dagligt indtog 430 g frisk grønkål. Barerne blev udviklet i samarbejde med Naturli’ A/S og støttet af Future Food Innovation i Skejby.

Hypotesen bag forsøget er, at grønkålens høje indhold af næringsstoffer og sekundære metabolitter vil have en positiv effekt på glukose- og lipidmetabolismen. Det kliniske studie undersøger, om dagligt indtag af ca. 30 g frysetørret grønkål i tre måneder kan forbedre en række sundhedsmæssige parametre hos personer med type-2 diabetes sammenlignet med placebo. Der er også nyere studier, der viser, at grønkål og dets bioaktive forbindelser kan stimulere frigivelsen af GLP-1-hormonet fra tarmen. GLP-1 er et hormon, der har givet grundlag for udviklingen af diabetesmedicinen Ozempic, som indeholder semaglutid, og som også sælges som vægttabsmedicinen Wegovy.

Vores forskningsgruppe er under min ledelse (Prof. PhD Per Bendix Jeppesen) ved at afslutte en artikel om projektet. Studiet har blandt andet vist, at indtagelse af grønkålsbarerne i tre måneder kan medføre forbedringer i langtidsblodsukker (HbA1c), insulinresistens, vægttab og reduceret kalorieindtag. Forskerne observerede også en stigning i GLP-1-plasma-niveauet, hvilket kan spille en rolle, da GLP-1 sandsynligvis påvirker hjernens mætheds-center, hypothalamus, som styrer appetitreguleringen.

Her kan du læse mere Kan vi selv danne tarmens vægttabsmedicin? 

 
 

Kender du KALOHAS?

KALOHAS
 

Kender du KALOHAS? Det er efter min mening et genialt produkt, hvor hvert lille brev  tilfører dig to stængler eller 24 gram økologisk grønkål, inklusive fibre og næringsstoffer, uden tilberedning eller hakning, bare lige til at tilsætte smoothies, morgengrød, omelet, suppe eller som bare kan opløses i et glas vand og drikkes. Jeg må tilstå, at jeg er blevet lidt vild med det, særligt i min morgen smoothie eller omelet. 

KALOHAS er frysetørret, pulveriseret, økologisk grønkål, der er lige til at have med sig i små satchets og let at spise eller tilsætte maden. Det smager godt og friskt. 

Kvinden bag KALOHAS er Ulla Andersen fra Green Gourmet i Randers. Hun rejste som konsulent for Udenrigsministeriet rundt i Østen og lod sig blandt andet inspirere af deres grønsagsrige levevis og forkærlighed for kål. Det var på disse rejser til Japan, Thailand og Korea, at hun fik ideen til KALOHAS, frysetørret og pulveriseret grønkål.

Grønkålene dyrkes økologisk herhjemme samt i Tyskland, og Ulla har lige siden starten haft vind i sejlene. Hun eksporterer mest til netop Østen, og både Korea og japan er store markeder, men også herhjemme er det sunde pulver ved at vinde forbrugernes hjerter. 

Vi danskere har svært ved at få spist tilstrækkeligt med grønsager, vi spiser i gennemsnit 199 gram, hvilket er et pænt stykke under halvdelen af de anbefalede 500 gram. Grønsager er bare særdeles væsentlige medspillere i forhold til bevarelsen af et sundt tarmmikrobiom, idet tarmens mange mikrober lever af fibre - primært fra grønsager. Vi ved også, at rigtig mange lidelser kan have deres udspring i et dårligt fungerende og uafbalanceret tarmmikrobiom. Tarmmikrobiomet er involveret i signaleringen til såvel hormonsystem, nervesystem som til hjernen, og cirka 70% af dit immunforsvar er tilknyttet tarmene. Det er også i tarmen, vi danner GLP-1, der har stor betydning for vores blodsukkerregulering og følelse af mæthed.

Det kan derfor rigtig godt betale sig at holde både blodsukkerbalance og tarm i topform. Det fremmer ikke alene den generelle sundhed, men sikrer også et velfungerende nerve-, hormon- og immunsystem, overskud i hverdagen og et godt humør. OG her kommer KALOHAS ind som et genialt produkt, virksomt, sundt og superlet at tilføje til maden. 

Som læser af Madforlivet nyhedsbrev kan du prøve det af med 20% rabat ved at anvende koden KALOHAS ved køb HER  
(OBS! koden KALOHAS indsættes til sidst ved betaling under coupon code)

Dette er ikke en reklame, jeg er blot inderligt begejstret
 

 

Professorens grønne grød går sin sejrsgang - nu MED rabat

 
Professorens grønne grød
 
 
I kender alle min beundring for professor Oluf Borbye Pedersen, hans banebrydende forskning og ikke mindst hans geniale grønne energigrød. Olufs nye bog Professorens grønne energigrød, der er skrevet i samarbejde med Mette Mølbak er både aktuel, vildt populær, let læst og virkelig GOD - og så indeholder den opskriften på et sundere, lettere og mere grønsagsrigt liv - uden det store besvær.
 
Professorens grønne energigrød er et forrygende eksempel på, hvordan solid forskning kan omsættes til sund daglig praksis, og stor, stor ros til begge forfattere for netop dette geniale træk. Oluf har i sin nye version af grøden endnu flere fiberrige grønsager med end tidligere, og med cirka 400-500 gram grønt og bær per person (Oluf spiser altså en KÆMPE portion, jeg får personligt 3-400 gram i min morgenportion + KALOHAS), men uanset, så får du og dine tarmmikrober den helt perfekte næring, og du får tyvstartet med alt det grønne – lige fra morgenstunden.
 
Bogen har tidligere fået mine allervarmeste anbefalinger, og får det igen. Første oplag var lynhurtigt udsolgt, og nu er den på lager igen, og ja, jeg er virkelig begejstret. Jeg kan anbefale alle jer, der endnu ikke har købt bogen, at få den købt, for professorens grønne energigrød er bare en suveræn bog og grøden i alle variationer giver en fantastisk start på dagen. Læs den og prøv grødvarianterne af. Passer det dig dårligt om morgenen, så spis eller drik den til frokost eller aftensmad i stedet. Bogen er en fremragende gaveide til dig selv, men også til familie og venner. 
 
Som trofast læser af Madforlivet nyhedsbrev kan du få hele 20% rabat på Saxo's aktuelle dagspris ved at bruge rabatkoden energigrød20 - koden gælder indtil på søndag. Du kan læse om og købe bogen HER . 
 
OBS! Koden kan ikke kombineres med andre koder. Den giver ikke automatisk fri fragt og kan ikke bruges, hvis du har et Saxo-medlemsskab m shoppingfordele. Dette er ikke en reklame! 

Professorens energigrød

Professorens energigrød

Professorens grønne energigrød er mere populær end nogensinde, og du kan spise den eller drikke den som smoothie. Den giver dig en optimal start på dagen med ikke mindre end 3-500 gram sunde, økologiske grønsager, afhængiog af din appetit og præferencer.
 
Du kan finde opskriften her
 
 

Professorens rødbedekick

professorens rødbedekick
 
Kan du lide juice med rødbede og ingefær? Så prøv denne kombination som grød, der smager, har en flot, intens rød farve, og som indeholder masser af energi. Opskriften stammer fra Oluf Borbye Pedersen og Mette Mølbaks bog “Professorens grønne energigrød”
Du finder opskriften her
Professorens rødbedekick
 
 

Svampe frikadeller

Svampefrikadeller
 
Denne opskrift på svampe frikadeller med mandler, er bæredygtig, super velsmagende og velegnet til såvel børn som voksne. Du kan roligt lave ekstra af disse frikadeller, så du har til madpakkerne eller fryseren. Opskriften stammer fra Kirsten Skaarups bog Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer. Du finder opskriften her 
Svampe frikadeller 
 
 

Grønkålssalat med rødbeder

Grønkålssalat med bagte rødbeder
 
Salat med rødbeder og brombær og friske figner er en skøn, fyldig og velsmagende salat, der kan serveres sammen med alle former for vildt, fjerkræ eller grønsagsfrikadeller med grønne Puy linser. Salaten er fyldt med skønne smagsvarianter, er smuk og farverig at servere og smager helt fantastisk. Du finder opskriften her 
Salat med bagte rødbeder  
 
 

Rødbedesalat med blommer

Rødbedesalat med blommer
 
Skøn og super velsmagende rødbedesalat med grønkål og blommer. Salaten er velegnet til vildt, lam og andet kød samt til vegetariske retter. Lav endelig ekstra til frokost dagen efter. Du kan finde opskriften her
 
 

Den bedste Coleslaw

Coleslaw
 
Prøv denne skønne, lette og friske Coleslaw salat, der bare smager. Coleslaw er delikat og mættende  og kan serveres såvel til frokost som til aftensmad, eksempelvis med lækre fiskefrikadeller eller grønne frikadeller.  
Den bedste Coleslaw

 

Stegt spidskål med æbler og nødder

spidskål
 
Denne enkle, men delikate ret med stegt spidskål med æbler, dild og hasselnødder kan varmt anbefales. Den er let at tilberede og smager fantastisk dejligt. Opskriften stammer fra Adam Aamanns bog Aamanns grønne køkken, og den er sprød og velsmagende og passer til hele familien. Du finder opskriften her
Stegt spidskål med æbler og nødder
 
 

Den skønneste omelet - med grønkål

Omelet
 
Denne opskrift på Sund omelet egner sig perfekt til morgenmad, frokost eller let aftensmad. Den Sunde Omelet giver en luftig og delikat omelet, der kan serveres med lækkert tilbehør, grønkål - eventuelt et brev KALOHAS, når det skal være nemt. Du kan finde opskriften her Sund omelet 
 
 

Fik du også lyst til at prøve KALOHAS?

 
KALOHAS
Fik du også lyst til at prøve det geniale grønkålspulver KALOHAS, som jeg er lidt vild med, så kan du som læser af Madforlivet nyhedsbrev prøve det af med 20% rabat ved at anvende koden KALOHAS ved køb HER 
Dette er ikke en reklame, jeg er blot inderligt begejstret

Alle nye abbonenter på Madforlivet nyhedsbrev modtager en GRATIS e-bog - Boost dit immunforsvar på kun 3 dage til en værdi a´kr. 99,-. Kender du nogen, der kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så kan de tilmelde sig mit gratis nyhedsbrev og få en gratis e-bog lige HER 

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine en rigtig god uge
Anette