Dine tanker og overbevisninger har stor betydning for din sundhed og livskvalitet, og dermed også for raskhed eller sygdom. Jeg har i mange år interesseret mig for tankernes kraft, ikke mindst for, hvorfor placebo behandlinger kan have så stor effekt. Det har således også undret mig, hvorfor disse naturlige og virkningsfulde aspekter ikke i højere grad anerkendes og inddrages i behandlingstilbuddene i Danmark. 
 
Derfor har jeg valgt at skrive et par artikler om dette vigtige emne, om den enorme betydning af placeboeffekt, og hvor stor indflydelse dine tanker og overbevisninger har, både for din adfærd, men også for din sundhed og eventuelle helbredelsesproces. 
 
Du får også en unik mulighed for at erhverve en af de allersidste pladser på Pia Norup, Anette Meldgaard og Signe Søndergaards fantastiske kursus på Samsø om netop krop, sind, sjæl og tankers betydning for din sundhed og dit helbred. Det er et dagsretreat på Samsø den 13. september, og der er som sagt kun få pladser tilbage. Som læser af Madforlivet nyhedsbrev kan du helt ekstraordinært få kr. 200,- i rabat på en af de sidste pladser efter først til mølle princippet. Så skynd dig, hvis du vil med, jeg kan på det varmeste anbefale det. Tilmeld dig HER  (Klik på ”Bruger du klippekort eller rabatkode?” og skriv ”Samsø2024”, så godkendes koden og den nye pris står på tilmeldingen.) 
 
Her i nyhedsbrevet finder du også gode råd til mad, som dit tarmmikrobiom vil elske, om den tætte forbindelse imellem tarm og hjerne, og hvor kæmpestor betydning dine valg af mad har for din sundhed og velbefindende.  

Og så.... hvorfor pokker forlanger vi ikke bare det L.... PFAS forbudt? Danmark har før gået enegang i EU, dengang handlede det om transfedtsyrer, og det har reddet mange tusinde danskeres liv. Det vil et forbud mod PFAS også kunne gøre, og du kan læse meget mere om, hvorfor du bare - lige NU - skal sætte igang med at købe økologisk og rense dit vand, for PFAS stofferne kan gøre dig syg. 
 
Der er også netop publiceret en helt ny undersøgelse af de tamponer, som mange kvinder bruger hver måned. Undersøgelsen er den første af sin art, og den er foruroligende, for samtlige typer tamponer, der indgik undersøgelsen, indeholdt toksiske metaller som bly, arsen og cadmium. Ikke godt, og derfor kan det være, at du skal finde på andre muligheder. Du kan læse mere om det herunder. 
 
Du finder også en skøn opskrift på en tarm boostende stress-af smoothie, på den mest vidunderlige rødbedesalat med blommer, den er GOD, på fantastiske gulerodsbøffer, på de helt vidunderlige tomatfrikadeller, som du må prøve, hvis ikke du har prøvet dem endnu, og til sidst på den mest delikate æblemorgenmad, du kan forestille dig. Sunde og enkle opskrifter til ugen, der både smager og kan skabe glæde for hele familien. Rigtig god uge, den tegner fint med sol og varme Anette     
 
 

Dine tanker og følelser kan påvirke dig fysisk...

 
Dine tanker kan påvirke dig fysisk
 
 
Du kender det sikkert godt, nervøsitet, angst, tristhed eller stress kan ofte mærkes i maven.  Udtryk som at have "sommerfugle i maven” eller kvalme og ondt i maven viser os, at der er en tæt forbindelse imellem hele vores tarmsystem, vores tarmmikrobiom og så vores tanker og følelser.  
 
Hjernens tanker, overbevisninger og forventninger har direkte effekt på vores mave og tarme. For eksempel kan selve tanken om at spise et måltid frigive mavens safter, før maden overhovedet kommer ind i munden. Også frygten for at skulle holde en tale, kan få maven til at gå amok. Forbindelsen går begge veje, så en belastet tarm kan også sende signaler til hjernen, fuldstændig ligesom en plaget hjerne kan sende signaler til tarmen. Hjernen og tarmmikrobiomet, som er et udtryk for de flere kilo mikrober vi har i vores tarme, er helt tæt forbundne, og der sendes konstant tusindvis af signalstoffer begge veje – fra tarm til hjerne og fra hjerne til tarm. Netop derfor kan det være vanskeligt at behandle fordøjelsesproblemer, irritabel tarm eller andre tarmudfordringer uden også at se på, hvordan vi har det rent følelsesmæssigt. Omvendt bør psykiske udfordringer også give anledning til et nærmere kig på mulige ubalancer i tarmmikrobiomet.  
 
Tarmmikrobiomet består optimalt af en lang række mikrober, herunder de gavnlige mælkesyrebakterier, der – når de er i balance og mange nok – kan hæmme forekomsten af uønskede bakterier, svampe og parasitter i tarmen. Overvækst af uønskede bakterier, parasitter og svampe i tarmene kan øge risikoen for en perforeret tarmslimhinde, hvilket kan føre til, at ufordøjede fødeemner entrer blodbanen. Nogle af disse formår endda at passere blodhjernebarrieren og de kan dermed potentielt udløse følelser som blandt andet angst og depression. At et sundt og velafbalanceret tarmmikrobiom kan regulere immunforsvaret og have indflydelse på udvikling af såvel fysisk som psykisk sygdom er den primære årsag til, at tarmen og tarmmikrobiomet kaldes for vores 3. Hjerne.  
 
Sygdomme som angst, stress, anoreksi eller depression relateres i dag til ubalancer i tarm-mikrobiomet, og forsøg med fæces transplantationer har vist lovende resultater. Nyere forskning, foretaget af blandt andet Oluf Borbye Petersen, viser, at der foregår en betragtelig og konstant vekselvirkning af signaler imellem hjernen og tarmen, men også omvendt fra tarmens mikrobiom til hjernen. Sammensætningen af dine tarmmikrober er således helt afgørende for dit helbred og humør samt for udvikling af sygdom eller sundhed.  
 
Du kan derfor med fordel arbejde konstruktivt med dine tankemønstre og eventuel stress, og hver dag være særdeles selektiv omkring, hvad du vælger at spise og drikke, og hvordan du i øvrigt lever og tænker. Læs mere HER 
 
 
 

Tarm boostende stress-af smoothie

 
Stress af smoothie
 
Denne friske og delikate Stress-af Smoothie er let at tilberede, og den er befordrende for tarmsundheden og både nærende og beroligende. Smoothien er velegnet til såvel børn som voksne. Her finder du opskriften Stress-af smoothie 
 

Placeboeffekten er effektfuld

 
 
Placeboforsker ved Aarhus Universitet Lene Vase har påvist, at din forventning og din tiltro til den behandling du modtager – kan have helt afgørende effekt for din helbredelse. Så, går du rundt og tror, at placebo effekten kun er de cirka 30%, som vi hidtil er blevet informeret om, så kan du godt tro om igen. For forskning i placebos effekt viser, at vores tro på behandlingens effekt, kan have helt afgørende indflydelse på, om du bliver rask eller ej. Lene Vase formidler sin forskning med dyb overbevisning, og den påviser, at du rent faktisk i mange tilfælde kan tænke dig raskere. Lene Vase burde efter min mening tildeles al den forskningsstøtte, der skønnes nødvendig for at belyse dette interessante emne yderligere. Denne afgørende faktor burde for mig at se også indgå som en naturlig del af pensum på medicinstudiet, for det er bestemt ikke ligegyldigt, hvordan din læge eller behandler formidler budskabet i relation til behandling eller overlevelse, når sygdom rammer. 
 
Det første interessante eksempel fra det virkelige liv, jeg stødte på, omhandlede knæoperationer. Studier viste, at resultaterne fra reelle knæoperationer og placebo (kirurgerne åbnede, skyllede og gjorde ellers ikke andet) viste overraskende, at sidstnævnte gruppe patienter kom sig bedre og hurtigere. Et fantastisk og tankevækkende eksempel på placebos store effekt. Andre, tilsvarende operationer som eksempelvis det placebokontrollerede studie ifht intervention ved hjertekrampe viste også, at selve operationen ikke havde større effekt, faktisk tværtimod, i forhold til placebo-behandlingen. Måske kræver disse studier, at læger og behandlere i højere grad bør interessere sig for mennesket, historien og dermed også selve årsagen til sygdommen og tilrettelægge deres forslag til behandling derefter. Hvordan lægen formidler sin viden om sygdom og chancer har også overordentlig stor betydning for patientens tilgang, håb og overbevisninger. 

Lene Vase udtaler til Ugeskrift for læger; "Alle indgreb har potentielle bivirkninger. Derfor er det vigtigt at stille sig kritisk overfor, om en behandlingseffekt kunne opnås ad andre veje. Det handler om at få en bedre forståelse af, hvad der rent faktisk virker. Selvom vi tror, at det er interventionen, der virker, kan det jo være, at det er patientens egne forventninger til behandlingen, der spiller ind, og at man ved nogle behandlingsmetoder vil kunne opnå samme effekter med mindre invasive indgreb", siger hun.

Det ER selvfølgelig lettere både at ordinere og at tage imod en medicisk recept og en ´magisk´ pille. Men måske er der et stykke arbejde, der kan betale sig at gøre, både følelsesmæssigt og fysisk. Det kan handle om såvel den enkeltes som behandlerens anerkendelse og bearbejdning af betydningen af traumer, følelser, overbevisninger, men også af valg af mad og levevis, i forhold til udvikling af den pågældende sygdom.

Dine erfaringer og overbevisninger påvirker din indre biokemi. Vi ved det måske egentlig godt alle sammen, men denne tilgang til sundhed eller sygdom har været overset og negligeret i alt for mange år. Vi har grebet til operation og medicin som løsningen på de fleste symptomer og dårligdomme, men vi har et supplement hertil – oven i købet lige ved hånden, helt gratis og bivirkningsfri – en indre helbredende kraft, der kan anvendes, hvis bare vi aktiverer den. 
 
 

Denne mad er god for tarmen

 
Fordøjelsen - din 3. hjerne


Vores hjerne er fantastisk, den er neuroplastisk og former sig efter den måde vi lever, tror og spiser på. Og det er hverken på piller, sukker, cola, hvidt brød eller fast food hjernen og kroppen trives optimalt eller udvikles på. En sådan plan kan derimod føre lige lukt til udvikling af “Homo Obesus” (fedme mennesket). Vi er på vej derhenad, for forarbejdet og sukkerrig mad fylder alt, alt for meget i mange danskeres - både børn, unge og voksnes, kalorieindtag. Indføring af gode, økologiske råvarer, masser af grønsager og sunde fedtstoffer, gode proteiner, suppleret af vitaminer, mineraler og omega 3 af allerhøjeste kvalitet kan til hver en tid - sammen med gode tanker - have positiv betydning for vores sundhed og raskhed.

Tarmvæggen udgør grænsefladen imellem dit indre og den ydre verden. I tarmvæggen bor derfor både beskyttende tarmbakterier og størstedelen af dine immunforsvarsceller i form af hvide blodlegemer. Det er sammensætningen af disse tarmbakterier, der kaldes for tarmmikrobiomet. Et velafbalanceret tarmmikrobiom har stor betydning for dit immunforsvars evne til at beskytte dig og ultimativ betydning for en velfungerende hjerne og dit generelle velbefindende.

Den mad, du vælger, har betydning. Du kan se det som en samtale med din krop; kvaliteten af det, du putter ind, svarer til kvaliteten af de signaler og processer, du skaber. 

Heldigvis er din tarm særdeles modtagelig for gavnlige stimuli og kan forme sig afhængig af, hvad du vælger at spise og drikke, og hvordan du i øvrigt lever og tænker. Du kan understøtte en sund og velafbalanceret tarmbiota ved at:

  • Spise masser af økologiske grønsager, gerne 500 g om dagen. Det er de vandopløselige fibre fra grønsager, der blandt andet indgår i dannelsen af en stærk tarmslimhinde og et sundt og velafbalanceret tarmmikrobiom
  • Spise færre fibre fra glutenholdig mad. Gluten findes i hvede, rug og byg
  • Spise gavnlige mælkesyrebakterier til tarmen hver eneste dag, så den kan holde balance og immunforsvar intakt. Det kan være i form af fermenterede grønsager,
    Bone Broth, velsyrnede yoghurter eller kefir
  • Du kan også supplere med tilskud af højkvalitets mælkesyrebakterier i kapselform. Her tages en kapsel dagligt sammen med et måltid. Du kna læse mere HER

Din fordøjelse er uløseligt og intimt forbundet med hjernen, og din tarmsundhed kan afgøre dit helbred og din eventuelle risiko for udvikling af en lang række sygdomme som diabetes og overvægt, men også depression, migræne, angst og ADHD. Læs mere her
Fordøjelsen - din 3. hjerne   
Find opskriften her på Tomatfrikadeller

Tomatfrikadeller
 
 

Krop, sind og sjæl i balance - en-dags kursus - kun få pladser

 
Krop, sind og sjæl

 

Glæd dig til en dag, hvor du sammen med ekspert teamet Pia, Signe og Anette kan dykke ned i sindets enorme betydning for din krops helingsproces.

Dagsretreatet foregår på Samsø den 13. september, og der er kun få pladser tilbage. Som læser af Madforlivet nyhedsbrev kan du helt ekstraordinært få kr. 200,- i rabat på en af de sidste pladser efter først til mølle princippet. Så skynd dig, hvis du vil med, jeg kan på det varmeste anbefale det. 

Udfra principperne indenfor Functional Medicine arbejder Pia, Signe og Anette lægeligt ud fra såvel de mindste molekylære niveauer i cellerne, men også ud fra de helt store perspektiver i livet. Nogle samtaler kan i sig selv være helende, da kroppens reaktioner her ses i et større perspektiv. Ofte har teamet erfaret, at det ikke er helt tilfældigt, at mennesker rammes af sygdom eller symptomer på lige præcis det specifikke tidspunkt i deres liv, idet der ofte kan ses en sammenhæng, en tidslinje, og en kombination af faktorer, der kan udløse en kropslig reaktion.

Når der arbejdes med fysisk heling i kroppen, kan du nå rigtig langt med både kostændringer, motion, søvn og stress. Men de fleste af os kan godt mærke, at det også betyder noget for vores fysiske symptomer, hvordan vi har det psykisk, mentalt og følelsesmæssigt. Og vi kan mærke, at det hænger sammen. Ofte er Pia blevet spurgt om hun ikke kan undervise lidt mere indenfor denne del af funktionel medicin og helingsprocesser. Og det har teamet derfor valgt at gøre på deres dags
retreat d. 13.september på Samsø.

Overskriften for undervisningen er: ”Krop, sind og sjæls forbundethed i
helingsprocesser”. I undervisningen kommer læge Pia Norup ind på:

  • Hvordan mad, søvn og den fysiske livsstil påvirker sindstilstand, kognitive
    funktioner og følelser?
  • Hvad er neuro-inflammation og hvordan kommer det til udtryk?
  • Hvad sker der i den fysiske krop, når vi arbejder med sindet og med det mere
    sjælelige gennem for eksempel meditation og mindfulness?
Der undervises desuden i yoga to gange på dagen, ved yogalærer Anette Meldgaard. Yogaen vil i sig selv være en lille rejse, både fysisk, mentalt og spirituelt. Det er en meget selvkærlig yogapraksis, designet til at nå endnu tættere ind i essensen af den du er. Signe Søndergaard underviser i, hvordan du kan lave en smoothie med de allerbedste råvarer, der støtter dit fysiske og mentale velvære og sundhedstilstand.

Kun pladser tilbage: Pris 2200 kr. Tilmeld dig HER:
Ved tilmelding kan du bruge rabatkoden ”Samsø2024” og få 200 kr. rabat. 
OBS! Klik på ”Bruger du klippekort eller rabatkode?” og skriv ”Samsø2024”, så godkendes koden og den nye pris står på tilmeldingen.
 
 

Vær varsom med tamponer

 
Vær varsom med tamponer

Kære medsøstre, en helt ny undersøgelse fra Berkeley School of Public Health har vist, at tamponer fra 16 forskellige populære mærker indeholder toksiske metaller som bly, arsen og cadmium. Dette er så vidt vides den første undersøgelse af sin art, og tamponer er ikke tidligere blevet undersøgt for disse stoffer. De er heller ikke underlagt krav om ikke at indeholde potentielt skadelige metaller eller andre toksiske stoffer.  
 
Netop tamponers indhold af metaller kan være problematisk, fordi vi kvinders slimhinder i skeden er sartere og lettere absorberer diverse substanser, sammenlignet med huden andre steder på kroppen. Når det nu viser sig, at samtlige undersøgte tamponer indeholdt uønskede kemikalier og metaller, så må det nødvendigvis give anledning til stor forsigtighed, måske endda en anbefaling imod brugen af tamponer til menstruerende kvinder.  
 
Mere end % af alle menstruerende kvinder anvender tamponer, og disse kan sidde i op til tre timer. Anvendelseshyppigheden samt indholdet af potentielt sundhedsskadelige metaller som kviksølv, nikkel, bly, arsen, barium, cadmium, kobolt, krom, kobber, jern, mangan, selen, strontium, vanadium og zink, varierer jf. undersøgelsen, afhængig af geografisk placering - USA kontra EU etc.
 
Der blev dog fundet høje koncentrationer af metaller i samtlige typer undersøgte tamponer; ingen kategori havde generelt lavere koncentrationer af metaller end andre, heller ikke de økologiske.  
 
Metaller i tamponer kan stamme fra bomuldsmaterialet, der kan have absorberet metaller fra vand, luft eller forurenet jord. De kan også være tilsat bevidst under produktionen som en del af et farvestof, blegemiddel, antibakterielt middel eller middel til at få tamponerne til lettere at kunne indføres.  
 
Høje niveauer af en række metaller som ovennævnte har vist sig at kunne øge risikoen for infertilitet, demens, diabetes og kræft. Derudover kan metaller i værste fald gøre skade på både mødres og fostres sundhed.  
 
Da denne undersøgelse er helt ny, så kræver det yderligere undersøgelser at fastslå, i hvilken grad de metaller, der er fundet i tamponerne, optages i kroppen og hvilke eventuelle sundhedsskadelige effekter, de kan have. Helt overordnet burde det vel være et krav, at de tamponer, der sælges i Danmark, var uden disse toksiske stoffer, gerne fulgt op af en mærkning som garanti for, at de er helt fri for den slags potentielt sundhedsskadelige stoffer. Lad os gerne se en hurtig politisk indsats på dette område.
 
Indtil da, anvend de suveræne og bæredygdtige 
Mewalii hampebind eller
De praktiske menstruationstrusser
eller de geniale Mestruationskopper

Læs mere her Vær varsom med tamponer

 

Forbyd nu det PFAS!

 
Forbyd nu det PFAS

Hvor finder vi de politikere, der står frem og tager ansvar for PFAS-skandalen? De er pist væk, og der sker absolut ingenting af betydning på området. Imens triller det ene forskningsresultat efter det andet ind, der peger på PFAS-forårsagede sygdomme. Vi danskere finder os ovenikøbet pænt i det og fortsætter med at drikke vandhanevandet, købe slip-let pander, vandafvisende tøj og sko, maling, kosmetik, medicin og air-fryers, fyldt med PFAS.

Blandt de mange bekymrede forskere finder vi en af verdens mest vidende på dette område, nemlig professor i miljømedicin Philippe Grandjean, der ovenikøbet ser ud til at have fået mundkurv på. Var hans advarsler måske politisk ubelejlige?

Vi har kendt til disse omfattende problemer længe, og alligevel har danske politikere tilladt industrien at firedoble forbruget af de selvsamme stoffer siden 2017. Ifølge de forskere, der nu er gået på barrikaderne, er der kun ét at gøre ved det voksende problem, og det er at tage fat om ondets rod og fjerne kilden til denne forurening. Med andre ord er den eneste rigtige løsning at indføre et totalforbud mod de skadelige PFAS-stoffer.

1. Senest har et forskerhold påvist en sammenhæng mellem PFAS i drikkevandet og øget risiko for udvikling af hjertekarsygdomme. En række italienske borgere drak PFAS-forurenet vand og andre gjorde ikke. Resultatet var tydeligt; PFAS i vandet førte til øget risiko for at dø af hjertekarsygdom. Læs mere HER
2. Herhjemme har det vist sig, at PFAS kan føre til øget risiko for udvikling af Parkinsons sygdom, en lidelse i voldsom vækst. Læs mere HER
3. Og PFAS stoffer er også under mistanke for mange andre lidelser som nedsat fertilitet, fostermisdannelser, nedsat immunforsvar blandt børn samt øget risiko for kræft med mere. 

En af de værste kilder til PFAS her i Danmark er vores drikkevand. Der må og skal gøres op med vores forestilling om rent drikkevand i hanerne, og det skal gå stærkt. Vi drikker til forskel fra i mange andre lande, vores grundvand. Det stærkt øgede forbrug af PFAS, øger også jordforureningen. Landbruget har ligeledes øget deres sprøjtning med pesticider, der indeholder PFAS – ja, du læste rigtigt, så det er ikke mange danske boringer, der i dag sender rent vand ud igennem hanerne. Mange steder er vandet så forurenet, at det slet ikke burde sendes urenset ud. Hidtil har vandværkerne fortyndet sig ud af problemet, men nu er der snart ikke mere rent vand at fortynde med. Der er for mig at se kun et at gøre, RENS vandet, før det sendes ud!

Vi kan simpelthen ikke fortsat bare sidde på hænderne og vente, vi er nødt til at komme op af stolene og selv iværksætte nogle helt konkrete tiltag, herunder kræve et totalforbud af PFAS stofferne. Vi må og skal gå enegang i Danmark, vi kan ikke vente på det langsommelige EU. Indtil da køb 100% økologisk og rens dit vand, før du drikker det. Læs med her, hvordan jeg renser mit drikkevand

 

 

 

Rødbedesalat med blommer

 
Rødbedesalat
 
Den skønneste rødbedesalat med blommer, og det er jo lige nu, at rødbederne er spæde og lækre og blommerne friske. Den er let at lave og smager helt fantastisk dejligt. 
 

Gulerodsbøffer

 
Gulerodsbøffer
 
De bedste gulerodsbøffer, vegetariske og velsmagende, de er intet mindre end et hit. Gulerodsbøfferne er udviklet af min gode veninde, madskribenten Kirsten Skaarup. Find opskriften her Gulerodsbøffer 
 
 

Æblemorgenmad
 
Er du glad for Madforlivet nyhedsbrev, så er du meget velkommen til at anbefale nyhedsbrevet til venner og familie, som også vil kunne have glæde af en masse viden og opskrifter. De kan tilmelde sig helt gratis HER
De skal blot HUSKE at klikke godkendende i den email, som de modtager umiddelbart efter tilmelding, før er de ikke tilmeldt!
 
Her finder du også opskriften på den lette og delikate Æblemorgenmad

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på vore nye hjemmeside Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig og dine alt godt
Anette