Trænger du til ny energi efter ferien? Føler du, at dine batterier behøver opladning, så finder du gode råd og redskaber herunder, i denne uges udgave af Madforlivet nyhedsbrev.

Dine energiniveauer hænger blandt andet sammen med måden du lever på, kvaliteten af den mad, du spiser, hvor meget, du får dig rørt, og hvordan din vitaminstatus er. Energien danner vi nemlig i kroppens små energifabrikker - mitokondrierne. Her omdannes maden via en række processer, der alle kræver vitaminer og mineraler, til energi. Mange ting kan spille ind, og også sygdom og medicin kan påvirke mitokondriernes funktion. Du kan læse meget mere om, hvordan du optimerer disse processer herunder, hvor læge Pia Norup forklarer de vigtige mekanismer. Du finder også praktiske råd til, hvordan du nærer dig selv og dine mitokondrier - og dit tarmmikrobiom - bedst muligt.
 
 
Jeg vil også lige dele en overraskende positiv oplevelse med dig. Jeg fik for et stykke tid siden anbefalet en holdnings t.shirt, fordi jeg ofte har udfordringer med min nakke og ryg, særligt når jeg sidder og skriver. Jeg kendte ikke til disse t.shirts, men blev så positivt overrasket over deres effekt, at jeg har valgt at dele mine oplevelser og erfaringer med jer. I kan derfor læse om Anodyne's fænomenale holdnings t.shirts herunder, og I kan ovenikøbet deltage i konkurrencen om to x to t.shirts til en værdi per pakke a' kr. 1598,-. Jeg er virkelig positivt overrasket over, hvor effektivt, de fremmer den rette kropsholdning i ryg og nakke. Nu anvender jeg t.shirten hver dag, og jeg er meget begejstret og glad for effekten. Læs meget mere og deltag i konkurrencen herunder. 
 
Sædvanen tro finder du også delikate opskrifter i denne uges nyhedsbrev. Måske var det noget for dig at prøve den velsmagende mocktail/cocktail med aroniajuice; Aronia fizz. Eller hvad med den virkelig delikate ret med svitsede artiskokhjerter på kryddercreme, den friske og enkle salat med melon, de enkle og velsmagende kartoffelfrikadeller med broccolisalat eller måske vil den forkælende kokosis med kaffe kunne friste dig og dine kære? 
God uge til jer alle
Anette     
 
 

Sommer drink - aronia fizz - med eller uden alkohol

 
aronia fizz
 
 
Den lækreste og friskeste sommer drink med eller uden alkohol. Sommer drinken fremstilles af den ultrasunde aroniasaft, uden tilsat sukker. Lad os kalde den aronia fizz, og den egner sig perfekt til en før middag drink på terrassen eller som velkomstdrink, når der kommer gæster. Du finder opskriften her Aronia fizz
Du kan købe den naturligt søde Aronia saft, uden tilsat sukker HER
 
 

Energi for livet...

 
Energi for livet
 
Den mad vi spiser hver dag bliver i sidste ende nedbrudt og blandt andet anvendt til energi. Det er væsentligt for, at vi overhovedet kan stå ud af sengen om morgenen, at vi kan fungere, at vi kan løbe en tur, at kroppens celler er i stand til at bruge og omdanne den mad vi spiser til energi.  
 
Alle levende celler er afhængige af en energitilførsel udefra og de proteiner, kulhydrater og fedtstoffer vi spiser gennem vores mad indgår sammen med alle mikronæringsstofferne i en lang række signal- og stofskiftemæssige funktioner, ikke mindst i forbrændingen. Madens vej til cellernes mitokondrier, som cellernes små energifabrikker hedder, og hvor energidannelsen foregår, er lang, og mange ting kan gå galt på vejen. Der kan mangle forsyninger af næringsstoffer eller der kan mangle vitale vitaminer, mineraler eller enzymer. Risikoen for, at et led i processen svigter, er til stede.
 
Dannelsen af ATP, som kroppens møntfod for energi kaldes, afhænger også af råvarernes kvalitet, som igen afhænger af såvel dyrkningsmetoder, forarbejdning og opbevaring samt dyrenes foder og opvækstforhold. Det bedste for kroppens celler er gode grove og uspolerede, økologiske råvarer, dyrket eller opdrættet med nænsomhed og omtanke. Det er dem vor organisme får størst gavn af. Maden skal dernæst tygges grundigt og fordøjes effektivt, for at de enkelte næringsstoffer bliver tilgængelige. Kun sådan kan vi kan få optimal energi ud af den mad vi spiser. Du kan læse mere om fordøjelsen her
 

Èn vane, der gi'r mere energi

 
En vane, der gi'r mere energi

Gode råd til øget energiproduktion:

1. Spis mindre og bedre

2. Undgå sukker, hvidt brød og raffinerede planteolier.

3. Spis flere grønsager og gode fedtsyrer, herunder omega 3.

3. Spis 3 måltider ml. kl 07 og 19

4. Suppler m food state vitaminer af høj kvalitet samt CoQ10

5. Find de tiltag, der afstresser dig

6. Dyrk motion eller få dig rørt hver dag, sollyset og den friske luft gør dine mitokondrier godt

7. Sov godt i mindst 7 timer

Tarmmikrobiomet har vist sig afgørende for vi menneskers sundhed og velbefindende. Tarmmikroberne lever af fibre, primært fra grønsager, der i tarmen omdannes til specielle sundhedsfremmede fedtsyrer som for eksempel smørsyre (butyrat), der styrker tarmslimhinderne og immunforsvaret. Mikroberne er også i stand til at gøre plantemadens indhold af sunde vitaminer, mineraler og polyfenoler tilgængelige og letoptagelige for kroppens celler. 
 
Vil du gerne styrke din tarmmikrobiota og dine energiniveauer, så kan du indføre én god og effektiv vane henover efteråret. Tyvstart dagen med en grøn smoothie, der indeholder cirka 400 gram sunde og fiberrige grønsager, der nærer, smager og mætter, og så gør den grønsagernes vitaminer og mineraler lettere tilgængelige for kroppens celler. 
Du finder opskriften her
 

Sådan holder du dine mitokondrier fit for fight - hele livet

 
Hold dine mitokondrier fit for fight
 
Af læge Pia Norup

Mitokondrier er mikroskopiske cellestrukturer, der findes indeni kroppens celler, og de er de mest fascinerende strukturer, som man kan blive ved og ved med at lære nyt om. Mitokondrier producerer energi. Det gør de ved at omdanne energi fra vores mad til energi i cellerne, som vi kan bruge i kroppen, især i muskler, i hjernen og i indre organer. Man kan sige, at maden er fysisk energi, som bliver omdannet til kemisk energi i mitokondrierne, så kroppen kan bruge energien til at lave fysisk arbejde.

Men udover at producere energi, ved en kompliceret proces med mange forskellige enzymer involveret, inde i mitokondrierne, så er de også meget dygtige til at sanse, kommunikere og regulere energien ud fra de signaler, de fanger i kroppen. Hvis der f.eks. er sygdom eller tegn på stress eller for mange signalstoffer, der indikerer ”fare på færde”, nedreguleres energiproduktion, for at give kroppen ro til at klare udfordringerne. Derfor bliver vi tit trætte, når vi er syge. Det er kroppens måde at få os ned i tempo, så vi kan hele os selv.

Vi ved nu, at mitokondrie-dysfunktion, eller dårligt fungerende mitokondrier, er en medvirkende mekanisme i både aldring, men også mange sygdomme, især i hjernen. Flere og flere studier kobler mitokondrie dysfunktion sammen med en række sygdomme som Alzheimers demens, depression, Parkinsons sygdom m.m. Netop af denne grund er mitokondrie-sundhed noget, der optager mange mennesker. Jo bedre vores mitokondrier fungerer, desto mindre sygdom, desto langsommere aldring og desto mere energi og overskud!

Vi ved, at mitokondrierne har det allerbedst og producerer mest energi, når vi er
regelmæssigt fysisk aktive, træner ved forskellige intensiteter og pulszoner, og når vi
har tilstrækkeligt med de vigtige vitaminer og mineraler og co-enzymer, der indgår i
energiomsætningen. Træning kaldes også ”mitokondrie-medicin”, for det er utroligt
effektivt for mitokondriefunktionen, og man kan måle effekten, med det samme, en
muskel begynder at trække sig sammen.

Næringsstofmæssigt, er det især vigtigt at have tilstrækkeligt med B-vitaminer, K-
vitamin, magnesium, carnitin og Q-10, for at mitokondriefunktionen kan fungere
optimalt. 
Du kan læse mere om læge Pia Norup HER 
 
 
Pia Norup
 
 

Vil du vide mere? Så læs bogen Aldrig mere træt af Pia Norup

 
Aldrig mere træt


Nedsat mitokondriefunktion forbindes med træthed og mange andre lidelser. Det kan føre til inaktivitet, som igen kan øge risikoen for udvikling af hjernedegenerative tilstande som for eksempel Alzheimers sygdom. Det er blevet anslået, at cirka 20-22% af alle tilfælde af Alzheimers sygdom ville kunne forebygges via velfungerende mitokondrier samt daglig fysisk aktivitet. Fysisk inaktivitet og stillesiddende adfærd er en bombe under vores sundhed og påvirker de vigtige mitokondrier negativt. Dette kan forklares med, at fysisk inaktivitet fremmer metabolisk stress. Du beskytter således ikke bare dine hjerneceller men også dine mitokondrier ved at bevæge dig hver eneste dag.

Mitokondriefunktion er påvirket af en lang række andre sygdomme, der har træthed som fællestræk. Senest er amerikanske forskere kommet på sporet af, at coronavirus nærmest kaprer mitokondrierne og får dem til at fungere dårligere. Mitokondrierne spiller også en vigtig rolle for immunsvaret, men da de også står for vores energiforsyning, er det logisk nok, at lammende træthed er så udtalt som symptom og følgevirkning til covid-19.

Men hvad skal man så gøre for at styrke sine mitokondrier som modgift til træthed? Det har læge Pia Norup erfaring med. I sit arbejde som livsstilslæge har hun i årenes løb haft mere end 1000 klienter og patienter i hænderne. Nogle ønsker rådgivning til at holde sig sunde og raske, andre søger hjælp mod sygdomme, ubalancer og dårlig trivsel. I den sidste gruppe er træthed en uoverskuelig fællesnævner. Hun har også barslet med en bog om emnet, Aldrig mere træt, der blandt andet rummer en komplet energiplan til 4 uger.

Det er for de fleste en god ide at spise mindre brød, ris og pasta, end de fleste danskere normalt gør, og i stedet spise flere grønsager og flere af de gode fedtstoffer. Jeg kan varmt anbefale dig at prøve det af. Du kan købe bogen HER  

 

 

Anodyne® holdningsforbedrende t.shirts - Læs om mine erfaringer og deltag i KONKURRENCEN om 2x2 t.shirts

Mine erfaringer m Anodyne's

 
Anodyne
 
Måske kender du allerede Anodynes holdnings t.shirts? Jeg gjorde ikke, før en god veninde gjorde mig opmærksom på, hvordan de havde hjulpet hende. Jeg har igennem en del år haft nakke og ryg udfordringer efter en trafikulykke, og derfor satte jeg mig for at prøve dem af. Jeg startede med at have t.shirten på to timer hver formiddag, og jeg er virkelig overrasket over, hvor effektivt, de fremmer den rette kropsholdning i ryg og nakke. Nu anvender jeg t.shirten hver dag, og jeg er meget begejstret.
 
Døjer du også med smerter eller spændinger i ryg, nakke eller skuldre, så kan der måske være hjælp at hente i en sådan ikke helt almindelig t-shirt. Anodyne® Posture Shirt™ er en patenteret, medicinsk godkendt og velundersøgt mulighed for helt uden besvær at opnå en mere hensigtsmæssig holdning, og t.shirten har, som den eneste af sin slags, dokumenteret effekt på smerter og spændinger. Mange beretter, at de oplever færre nakke-, skulder- og rygsmerter, når de anvender den.
 
T-shirten gør brug af en patenteret NeuroBand™-teknologi, der medvirker til en bedre kropsholdning og minimerer risikoen for overbelastning. Derfor kan den anvendes til træning, fysioterapi eller bare i løbet af dagen, som jeg gør. 
 
For ikke at lade min egen begejstring løbe helt af med mig, fik jeg et vennepar til at afprøve trøjerne også. Deres kommentarer lyder sådan her: "Når man først har fået trøjerne på, de kan være lidt krævende at få på og af, så er de behagelige, og vi mærker tydeligt, at de støtter, korrigerer og får os til at rette os op. Vi er positivt overraskede, for vi har ikke hørt om trøjerne før".
Du kan som læser af Madforlivet nyhedsbrev opnå 20% rabat indtil søndag aften ved at bruge koden RABAT20 ved køb HER
 
Dette er ikke en reklame, jeg er bare ægte begejstret 
 
 

Historien bag Anodyne's

 
Anodyne
 
Anodyne® blev grundlagt i 2014 af ægteparret Mia og Kenneth Gaardmand Avnsted. Kenneth havde døjet med kroniske rygsmerter i mange år, og dette blev starten på det forretningseventyr som i dag omfatter produktion og salg af ergonomiske hjælpemidler på tværs af 15 lande i Europa.

Siden 2014 har Anodyne® solgt næsten en halv million af de unikke og patenterede T-shirts og udvidet sortimentet til at omfatte en bred vifte af produkter, der forbedrer kropsholdningen, øger dagligt velvære og hjælper med at lindre smerter og spændinger.

Der er forsket i effekten af Anodyne's produkter, og de holdningsforbedrende kompressions t.shirts og spændingsstropper har vist dokumeteret gavnlig effekt på kropsholdningen ved at reducere tendensen til at falde sammen med fremadgående skuldre. Små, men effektfulde ændringer, der kan opnås uden den helt store indsats. 
 
Såvel atleter som læger anvender Anodyne's produkter som et supplementer til prerehabiliterings- og genoptræningsøvelser. De er medicinsk godkendt og anbefales af mange behandlere, netop fordi der er forskningsmæssig belæg for effekten. 

Anodynes vigtigste mission er, at produkterne skal gøre en reel forskel for den enkelte bruger. Derfor er de udviklet til helt almindelige mennesker, der oplever smerter og spændinger, eller generelt bare ønsker at blive mere opmærksomme på deres krop og sundhed. 
Du kan deltage i KONKURRENCEN herunder og kan som læser af Madforlivet nyhedsbrev opnå 20% rabat indtil søndag aften ved at bruge koden RABAT20 ved køb HER 
Dette er ikke en reklame, jeg er bare ægte begejstret,
 
 

VIND to Anodyne® holdningstrøjer - Der udloddes 2 x 2 stk

 
konkurrence
 
KONKURRENCE
Madforlivet sætter i samarbejde med Anodyne TO præmier på højkant med hver to holdningsforbedrende t.shirts til en per pakke a' kr. 1598,-. 
 
En pakke indeholder således to holdningsforbedrende trøjer, enten begge til dig selv, eller en til dig og en, du holder af. Trøjerne fåes i flere farver samt enten i bomuld eller i spandex/polyester. 
 
Alt, hvad du skal gøre, er at besvare dette spørgsmål:
 
Kan du ved at anvende Anodynes holdningsfremmende trøjer opnå: 
A. En bedre og mere rank kropsholdning
B. skrutryggethed 
 
Du kan deltage i konkurrencen ved at besvare spørgsmålet med A eller B 
inden den 9. september, ved at sende en mail til konkurrence@madforlivet.com 
med dit navn anført. 
 
Vinderne trækkes den 10. september og publiceres i nyhedsbrevet den 12. september. Vinderne vil få direkte besked.
 
OBS! Du kan som læser af Madforlivet nyhedsbrev opnå 20% rabat indtil søndag aften ved at bruge koden RABAT20 ved køb HER 
Dette er ikke en reklame, jeg er bare ægte begejstret!
 
 

Artiskokhjerter kryddercreme

 
Artiskokhjerter på krydderurtecreme
  
Delikate, marinerede artiskokhjerter på skøn og velsmagende krydderurte-creme. En let og velsmagende ret. Find opskriften her
Artiskokhjerter på kryddercreme
 
 

Frisk salat med melon

 
Salat med melon
 
Skøn og frisk sommersalat med melon, der passer til en let frokost eller som tilbehør til aftensmaden. Salaten er let at lave, og du finder opskriften her 
Salat med melon 
 
 

Prøv disse skønne kartoffelfrikadeller

 
Kartoffelfrikadeller
 
Skønne, enkle og velsmagende kartoffelfrikadeller, der er lette og billige at lave. Server dem med salat med melon eller med den skønneste broccolisalat. En let aftensmad, og lav endelig ekstra, så du har til frokost også.
Du kan finde opskriften her Kartoffelfrikadeller 

 

Kokosis med kaffe
 
Svalende, hyggelig, let og lækker kokosis med kaffe, der bare smager. Prøv den en aftenstund her i varmen. Du finder opskriften HER 
 
Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne. De modtager en gratis e-bog ved tilmelding HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette