I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev sætter vi fokus på fedt, for alt for længe har vi danskere været underlagt misvisende, fejlagtige og decideret farlige råd, når det kommer til, hvilke typer fedt, vi skal spise. Der er nemlig forskel på fedt, nogle former er livsvigtige og sunde for os, andre er lige det modsatte.
 
Fedt har som næringsstof og fødevare haft en tumultagtig tilværelse de seneste mange år. Først blev det "opdaget" af industrien som billig råvare, så skulle det være endnu billigere og mere praktisk at anvende, og derfor blev margarinen og transfedtet opfundet. Det var bare så trist, at selvom man fik selveste Liva Weel til at promovere den boblende og sydende margarine som sundere end smør, så døde vi af det, hvis vi spiste nok. Så fandt sukkerindustrien på, at betale læger og forskere over hele verden for at dæmonisere fedtet og glemme og gemme de slemme forskningsresultater, der viste hvor helbredsskadeligt sukker er, særligt flydende sukker. Og selv om det hele blev afsløret - desværre alt for sent - så hænger mange af os stadig fast i det gamle "fedt er farligt", måske også fordi vi ikke får hjælp til at kunne skelne imellem det gode og det dårlige fedt. Den hjælp får du her.
 
Når vi taler om fedt, så handler det i særlig grad om kvalitet og form. Fedt er et livsnødvendigt fedtstof, men kvaliteten og formen af det fedt, du vælger at spise, kan have stor indflydelse på din sundhed. Læs med herunder, hvor du får velunderbygget viden og masser af redskaber til at kunne vælge de rette typer fedtstoffer til dig og din familie.
 
Du får også mulighed for - helt gratis - at downloade min e-bog Smør eller margarine, der giver dig konkrete og praktiske værkstøjer til at kunne navigere sundt i fedtjunglen. 
 
Vi har udtrukket TO heldige vindere af Anodyne's holdningsforbedrende t.shirts. Til lykke til de to, og på grund af den store interesse, har Anodyne valgt at forlænge rabatkoden, så du som læser af Madforlivet nyhedsbrev - kan få 20% rabat på alle Anodynes t.shirts indtil søndag aften ved at bruge koden RABAT20 ved køb HER med 20% rabat. Se herunder.  
 
Sædvanen tro finder du også nye, inspirerende og delikate opskrifter her i nyhedsbrevet. Denne gang kan du prøve min signaturdressing, som jeg altid har i køleskabet, min grønne yoghurt, den skønne smoothie med omega 3, den friske squashsalat med fennikel, blomkålsbøfferne, den suveræne bønnesalat, og min favorit frokostsalat med æg og hampefrø. Mange velsmagende muligheder.
Pas på jer og ha' det rigtig, rigtig godt
Anette     
 
 

Anettes basisdressing med omega 3...

Basis dressing
 
Velsmagende og enkel dressing, der er velegnet over salater og grønsager. Den er skøn og indeholder udover sunde omega 3 fedtsyrer også monoumættet fedt fra den gode olivenolie. Dressingen kan fint opbevares i en flaske på køl i op til en uge, så du kan lave til flere dage ad gangen. Du kan finde opskriften lige her
Anettes Basis dressing
 

Det ER bare ikke lige fedt...

Det ER ikke lige fedt
 
 
Synes du også, at det kan være vanskeligt at finde frem til de bedste olier, når du står i supermarkedet foran deres metervis af hylder med olier, der som regel er hældt på klare plast- eller glasflasker. Så er du ikke alene. De fleste danskere oplever det som en jungle. MEN at tilegne sig viden om sundt fedt versus usundt fedt kan faktisk vise sig helt afgørende for både din livskvalitet og din raskhed. Derfor dette nyhedsbrev.
 
Viden om sundt versus usundt fedt lader sig ikke sige med tre ord, og desværre er der ikke megen hjælp at hente fra officiel side. Desværre. Vi danskere mangler enkle, veldoumenterede og opdaterede råd om sundt og usundt fedt, og så mangler vi en lovgivning på hele dette område, så vi kan komme svindel og harske olier til livs. Det kunne forenkle vores liv og beskytte os mod de værste fælder. Derfor kan du læse med her, hvor du får få men enkle og velunderbyggede råd. 
 
Det er i disse dage præcis 22 år siden, at jeg udkom med min første bog "Det er ikke lige fedt". Den skrev jeg, stærkt provokeret af den dengang fremherskende fedtforskrækkelse.  Det var dengang, da forskere og professorer over hele verden - også i Danmark - blev grundigt betalt af sukkerindustrien for at dæmonisere fedtet og skyde skylden for stort set alle dårligdomme på - netop fedtet. Samtidig forsinkede og forhalede de den grumme sandhed om sukkers - særligt flydende sukkers -negative indflydelse på vi menneskers helbred. Læs det hele via linket herunder. 
 
Desværre hænger det stadig ved. Fedtforskrækkelsen. Alt for mange danskere viger den dag idag uden om fedt - også det sunde og livsnødvendige fedt. Fedtforvirringen hersker i Danmark... 

Lad os starte med, hvorfor du har brug for kvalitetsfedt hver dag:
1. Fedt udgør en stor del af din krop, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken kvalitet det fedt består af. Hver eneste af din krops milliarder af celler er omgivet af en membran bestående af fedt. Den styrer blandt andet, hvad der får lov til at komme ind og ud af dine celler. Du kan derfor ikke have optimale cellefunktioner uden tilstrækkeligt med sundhedsgavnligt fedt, da transporten af stoffer ind og ud af cellerne kun fungerer, når der er  optimal tilgang til forskellige fedtstoftyper af høj kvalitet.
2. Du har brug for mættet fedt for at kunne danne blandt andet kønshormoner og kolesterol. Kolesterol er livsvigtigt, det beskytter din hjerne, og uden kolesterol kan du fx. ikke danne det livsvigtige D3 vitamin fra solens stråler. 
3. Sunde fedtsyrer er afgørende for nervesystem, immunforsvar og hormonsystem, og dine vitale organer kan ikke fungere optimalt, hvis ikke der er sundt fedt til stede. 
4. Sundt fedt har også betydning for din hud og slimhinder og meget, meget mere.  

Din krop er intelligent og viser dig, når dine celler ikke får tilstrækkeligt med livsvigtigt fedt. Så kan du oplever:
tør hud, eksem, skøre negle, hård ørevoks, små knopper på bagsiden af ​​dine arme eller krop, ømme og stive led eller hukommelsesproblemer.  

Du kan læse mere om fedt her Kend dit fedt   
Du kan læse mere her om Den store løgn om sukker 
 

Historien om transfedt

Transfedtsyrer
 
For 22 år siden udkom min første bog om fedt, et emne jeg interesserede mig for - og stadig interesserer mig levende for - i særlig grad på grund af den voldsomme og stærkt fejlagtige ”fedt er farligt” kampagne, som desværre stadig sidder dybt i mange danskere.  
 
For 20 år siden sad jeg så på Rungstedgaard og oplevede, at der blev skrevet Danmarkshistorie, da vi som det første land i verden forbød brugen af transfedtsyrer. Det var en stor dag, med deltagelse af daværende minister for området Lars Barfod. Initiativtagerne til forbuddet, lægerne Steen Stender og Jørn Dyerberg, deltog også. De havde undersøgt og fundet, hvor skadelige transfedtsyrer var, det øgede dødeligheden af hjertekarsygdomme dramatisk. De burde have en medalje, for det lykkedes dem at få det forbudt.  
 
Industrielt fremstillede transfedtsyrer opstår, når sarte, umættede fedtsyrer hydrogeneres, altså opvarmes til særdeles høje temperaturer, så ændres fedtsyreformen fuldstændigt, og fra at være anvendelige for kroppens celler og systemer, så bliver de ganske uanvendelige, ja man kan vist roligt sige, at de bliver en belastning for hele systemet. Men industrien jublede, det var anvendeligt for dem, billigt, stabilt og nemt at anvende i produktionen. Transfedtsyrer blev anvendt i alskens fast-food, færdigretter, margariner, chokolade, wienerbrød, færdige bag- og sovsemix og meget, meget mere.
 
Det hele startede med margariner, hvor danske husmødre i 50’erne og 60’erne blev bombarderet med budskabet om, at margarine var sundere end smør og kunne hindre hjertekarsygdomme. Det budskab har kostet mange menneskeliv igennem årene, for det viste sig at forholde sig lige modsat. Forekomsten af hjertekarsygdomme steg kraftigt fra 50’erne og fremefter og udviklede sig i den periode til at blive den hyppigste dødsårsag herhjemme.  
 
Der skelnes imellem naturlige og industrielt fremstillede transfedtsyrer. De naturlige findes eksempelvis i komælksprodukter, og de er ikke skadelige for helbredet, nogle mener ligefrem, at de kan have visse gavnlige effekter. Når vi taler om de industrielt fremstillede, så er der absolut ingen sundhedsgevinster at hente. Faktisk er industrielt fremstillede transfedtsyrer decideret farlige at spise, og langt mere skadelige end mættet fedt, der faktisk ikke i fornuftige mængder er skadeligt.
 
I mange produkter er industrielt fremstillede transfedtsyrer siden forbuddet, erstattet med mættet fedt, for eksempel i form af kokos- og palmeolie. Danmark forbød transfedtsyrer i 2004, som det første land i verden. Siden da, er hjertedødeligheden faldet med 80%, ja, du læste rigtigt - 80% - og forbuddet har siden reddet 700 danske liv årligt. Lad os lære af dette og holde fast i at prioritere kvalitet, også når vi taler om fedt og olier.  
 
WHO forventer, at alle verdens lande har forbudt transfedtsyrer i 2025, lige nu har halvdelen indført et forbud. 
Læs og del artiklen Transfedtsyrer - historien om et farligt fedtstof

 

Nøgleordet er kvalitet

kvalitet i olievalget
 
Lad os lige slå fast: en fødevares fedtprocent er ikke det vigtigste parameter for, hvorvidt fødevaren er sund eller ej, det er derimod bl.a. kvaliteten og jomfrueligheden af de fedtstoffer, den indeholder. Alt for meget dårligt og ødelagt fedt finder vej til færdigretter, fast-food og forarbejdede fødevarer, der kan se uskyldige ud, men som slet ikke er det. Vores efterhånden alt for høje indtag af raffinerede omega 6 planteolier, som for eksempel  vindruekerneolie, majsolie, solsikkeolie med mere, ligger i stedet som en veritabel bombe under vores og vores børns sundhed og raskhed. 
 
Vil vi vores egen og vores kæres sundhed, så skal vi vælge de sunde, økologiske, jomfruelige og uspolerede fedtkilder, der nærer og bygger os op. Samtidig må vi benhårdt vælge alt det raffinerede, forarbejdede, kunstige og manipulerede fedt fra. Kvalitet er et absolut nøgleord, når vi skal vælge i junglen af fedtstoffer og olier. 
 
Udvinding, behandling og opbevaringsforhold er et af de afgørende elementer for de forskellige fedtstoffers kvalitet, og dermed hvilke konsekvenser de pågældende fedtstoffer får for din sundhed. De livsvigtige fedtsyrer er nemlig utroligt sarte og udsættes de for hårdhændet behandling, kan de harskne og de positive egenskaber kan mindskes eller de kan blive direkte skadelige. 

Noget andet er typen af fedt, om det er mættet, monoumættet eller flerumættet. Du har brug for lidt af hver slags hver dag, men helst af allerhøjeste kvalitet. Hvordan kan du læse mere om herunder. 
 
Det bedste er derfor at købe uspolerede og uraffinerede ekstra jomfruolier, Vælg de allerbedste ekstra jomfruolier i økologisk kvalitet, det er den eneste garanti for høj kvalitet, du har i Danmark idag. Koldpressede olier er nemlig ikke nødvendigvis uraffinerede. 
 
“Ekstra jomfru” betegnelsen er din eneste garanti for, at olien er af høj kvalitet, presset under 50 grader og ikke raffineret. 

Naviger udenom alle de raffinerede omega 6 olier som solsikke-, majs eller vindruekerneolie. De tilfører ikke noget sundt. Det er også sådanne olier og fedtstoffer, der rask væk blandes i en lang række færdigretter, fast-food, bagerbrød, salater, pateer og i mange færdige melblandinger til brød og kager. De går under betegnelser som:
Partielt hærdet fedt, delvist hydrogeneret fedt, hærdet eller delvist hærdet vegetabilsk olie, vegetabilsk olie/fedt/fedtstof.

Undgå alle fødevarer, der indeholder sådanne typer fedt, for de kan forskubbe den vigtige balance imellem omega 3 og omega 6 i kroppen. Undgå ligeledes alle former for margariner, flydende som faste eller smørbare, frituremad og fast-food. Skær ned på dit indtag af kød, kødpålæg og mælkeprodukter og spis istedet masser af økologiske grønsager i selskab med gode ekstra jomfruolier, avocadoer, mandler, frø og kerner samt sunde proteiner. Du kan læse mere om fedt her Sundt fedt 

 

Sådan sikrer du dit fedtindtag

Kend dit fedt
 
Det er let at blive forvirret, når talen falder på fedt. Vi har fået tudet ørerne fulde, og får stadig anbefalet, at passe på med mættet fedt og i stedet spise planteolier. Jeg gør høfligst opmærksom på, at mindre mængder mættet fedt er livsvigtigt for hormon-, kolesterol- og D-vitamindannelse med mere. Videnskabeligt har der aldrig været belæg for advarslen, for mættet fedt er ikke usundt i passende mængder. Det er derimod industriens manipulerede fedt som fx. transfedt, ødelagt og raffineret fedt, som er præsenteret ved mange omega-6 planteolier og margariner, faste som flydende og smørbare og så videre.  

Trods denne viden og forskning, som vi har kendt til i mere end tyve år, anbefaler Fødevarestyrelsen stadig, at vi skifter det mættede fedt ud med planteolier. Et råd, der går stik imod ernæringsforskernes råd om ikke at spise for mange omega-6 planteolier. 

Til min store glæde, har Fødevarestyrelsen nu netop ændret sine hjemmesider - undtagen en. På disse er "solsikke-, majs-, tidsel- og sojaolie" nu slettet og erstattet af raps- og olivenolie. Der advares stadig mod mættet fedt, men lad os håbe, at de fremover vil fokusere mere på kvaliteten af fedtet og de store forskelle, der er indenfor de forskellige fedttyper. DET er nemlig der, den afgørende gevinst rent helbredsmæssigt ligger.

Derfor kan du med fordel sikre dig ved hver dag at spise:

Mættet fedt: Det får vi som regel rigeligt af som danskere, men erstat gerne kødpålæg, fedtholdigt kød, mayonaisesalater etc. med 5 gram gammeldags kærnet smør (Naturmælk) eller Ghee, så er du godt kørende. 

Monoumættet fedt: Vær opmærksom på kvaliteten og sikr' dig 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie dagligt eller økologisk avocado, valnødder etc. 

Flerumættet fedt: Her mangler mange danskere omega 3 og får for meget omega 6. Det kan være særdeles uheldigt for sundheden.

Prioriter højkvalitets omega 3 kilder som  økologisk laks, gammeldags modnede sild, 1 spsk. kværnede hørfrø, hørfrøolie, kerner og frø eller som tilskud omega 3 fx. fra Zooca eller Puori fiskeolie. 
Se her Omega 3 - sådan får du nok 

 
 

Uforståelige fedtanbefalinger

Mad mod gigt

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse, publiceret i det videnskabelige tidsskift British Medical Journal, viste med stor tydelighed, at hjertesyre, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt fra smør ud med omega-6-rige olier og margariner, langt oftere fik hjertekarsygdomme, sammenlignet med de mænd, der fortsat spiste smør.

Ydeerligere forskning, baseret på en publiceret artikel om fedtstoffer fra Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring, bakker op om ovenstående: 

Udskiftes mættet fedt med omega-6 planteolier, så kan det øge forekomsten af hjertekar-sygdomme – og tidlig død.  

Middelhavsmaden er verdens mest velundersøgte kostretning, og den er optimal i forhold til at holde styr på graden af inflammation i kroppens væv. Kombinationen af mange grønsager, ekstra jomfruolivenolie, omega 3 olier af høj kvalitet og fisk samt et minimalt indtag af sukker og kød, ser ud til at være den optimale måde at spise på. Middelhavs-maden er da også kåret til verdens sundeste levevis. 

Middelhavsmaden er særligt kendetegnet ved den gode ekstra jomfruolivenolie. Den har så mange gavnlige egenskaber, at blot to spiseskefulde om dagen, kan holde såvel kolesterol som inflammation i skak. Vel at mærke, hvis du køber den bedste kvalitet - økologisk og ekstra jomfru på mørk flaske. Læs fx. HER

Uvist af hvilken årsag, har der været modstand mod at anbefale den suveræne olivenolie herhjemme, måske fordi Danmark er et rapsland. MEN, selvom rapsolie er en sund olie, der indeholder cirka 30% flerumættede fedtsyrer, så er det meget vanskeligt at finde en økologisk, uspoleret, uraffineret rapsolie i Danmark. Flerumættede fedtsyrer tåler ikke opvarmning, og tænk, at vi er så dumme herhjemme, at vi ødelægger denne ellers gode olie, for at industrien og kokkene lystigt kan producere, stege og brase i en ellers sund olie, der ved en sådan behandling, mister sine gavnlige egenskaber. Læs her
Vær varsom med omega-6 planteolier

 
 

GRATIS e-bog - Sådan vælger du det sunde fedt

Smør eller margarine
 
Ønsker du også at kunne navigere sundt i fedtjunglen, så kan du hente viden og hjælp i min e-bog "Smør eller margarine". Her finder du god viden og enkle forklaringer på, hvilke fedtstoffer, der er sunde og gode, og hvilke, du med fordel kan undgå. Lige nu kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev downloade bogen
HELT GRATIS lige her Smør eller Margarine

 

Prøv den sunde grønne yoghurt, den vil gøre dig godt...

Grøn yoghurt
 
 
Antiinflammatorisk grøn yoghurt smager fantastisk og er samtidig fyldt med nærende fibre, gode proteiner og sunde fedtstoffer. Den grønne yoghurt har antiinflammatorisk effekt, er glutenfri og kan også tilberedes mælkefrit. Den er nem at tilberede og kan hurtigt blive hele familiens favoritmorgenmad. Du finder opskriften her Grøn antiinflammatorisk yoghurt 
 
 

Vinderne af TO Anodyne trøjer er udtrukket - stadig 20% rabat

Anodyne
 
Måske kender du allerede Anodynes holdnings t.shirts? Jeg gjorde ikke, før en god veninde gjorde mig opmærksom på, hvordan de havde hjulpet hende. Jeg har igennem en del år haft nakke og ryg udfordringer efter en trafikulykke, og derfor satte jeg mig for at prøve dem af. Jeg startede med at have t.shirten på to timer hver formiddag, og jeg er virkelig overrasket over, hvor effektivt, de fremmer den rette kropsholdning i ryg og nakke. Nu anvender jeg t.shirten hver dag, og jeg er meget begejstret.

T-shirten gør brug af en patenteret NeuroBand™-teknologi, der medvirker til en bedre kropsholdning og minimerer risikoen for overbelastning. Derfor kan den anvendes til træning, fysioterapi eller bare i løbet af dagen, som jeg gør.
 
STORT TIL LYKKE til de to heldige vindere af konkurrencen, der hver har vundet to Anodyne t.shirts til en værdi a´kr. 1598,-. De har begge svaret rigtigt, nemlig A, som er det korrekte svar. De to heldige vindere er:
 
Gitte Larsen fra Farum
og
Dorthe Frydenholm fra Horsens

Oplever du også ryg- eller nakkeproblemer, så har Anodyne forlænget rabatkoden, så du kan stadig - som læser af Madforlivet nyhedsbrev - nå at få 20% rabat på alle Anodynes t.shirts indtil søndag aften ved at bruge koden RABAT20 ved køb HER

Dette er ikke en reklame, jeg er bare ægte begejstret
 

Smoothie med omega 3

Smoothie med omega 3
 
 
Smoothie med omega 3 er super let at lave og smager fantastisk godt, Den er samtidig fyldt med fibre og næring. Den grønne smoothie er let at tilberede og kan hurtigt blive hele familiens favoritmorgenmad eller mellemmåltid før eller efter træning. Find opskriften
 

Skøn bønnesalat

Antiinflammatorisk bønnesalat
 

Denne opskrift på bønnesalat er både velsmagende og enkel. Bønnesalaten er fyldt med næring, den er antiinflammatorisk, og den mætter godt. Du kan anvende frosne eller friske grønne bønner, og d
u kan finde opskriften her
Antiinflammatorisk bønnesalat
 
 

Squashsalat med fennikel

Squashsalat

Squashsalat med fennikel og citrondressing er en frisk og delikat salat, der er velegnet som tilbehør til såvel kød- som plantebaserede retter. Opskriften er udviklet af Anette Hoegh Nielsen til “Det grønne Årstidskøkken”. 
Find opkriften her 
Squashsalat med fennikel
 

Blomkålsbøf

Blomkålsbøf
  
Blomkål kan serveres på mange måder, også som en slags bøf. Det er sundt, nemt og billigt, og det smager virkelig godt. Blomkål skal helst have tilført smag, så prøv enten blomkålsbøf eller Maskeret blomkål.
Du finder opskriften på blomkålsbøf her
Blomkålsbøf 
 
 
 

Mættende salat med æg og hampefrø

Mættende salat med æg og hampefrø
 
Denne delikate salat med æg og hampefrø er ideel til både frokost og aftensmaden. Den er hurtig og nem at tilberede, og så ser den skøn ud.
Du finder opskriften her
 
 

palmeolie
 
 
PALMEOLIE! Som jeg skrev tidligere, så er de livsfarlige transfedtsyrer siden 2004 hovedsageligt blevet erstattet af mættet fedt som kokos- og palmeolie. Det har alligevel været langt sundere for alle os danskere, og hjertedødeligheden er siden faldet med 80%. MEN, nu har halvdelen af verdens lande indført forbud mod transfedtsyrer, og selvom det er glædeligt, så betyder det desværre også, at hver indbygger på jordkloden nu årligt - i gennemsnit - indtager 8 kilo palmeolie - ja, du læste rigtigt - OTTE KILO. Og det skærer mig i hjertet, for jeg har set med egne øjne, hvad det gør ved regnskovene, dyrelivet og miljøet. Efter min mening, skal vi derfor ALTID vælge RSPO certificeret palmeolie, eller helt lade være med at spise eller bruge palmeolie, men i stedet kombinere med ekstra jomfru kokosolie. Læs endelig min rørende beretning om hvorfor HER

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af min nye bog og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig HER og ovenikøbet få en GRATIS e-bog ved tilmelding 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1900 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette