Her midt i æbletiden, har vi fået en ny sundhedsreform. Men er det en sundhedsreform, der gør os danskere sundere og gladere? Du kan læse mit indspark i debatten herunder, for der mangler efter min mening et ganske væsentligt element i den nye reform. 
 
Men vi berører også et andet, særdeles vigtigt emne i denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev. For vi er mange - rigtig mange - der får anbefalet at tage tilskud af kalk og D-vitamin hver dag, formodentlig i bestræbelserne på at vi skal undgå knoglebrud. Desværre består den mest fremherskende form for anbefalet calciumtilskud af uorganisk calciumcarbonat med særdeles lav optagelighed. Det betyder, at indtaget sættes så højt, at det potentielt kan føre til andre og mere alvorlige sundhedsproblemer end knoglebrud og knogleskørhed - for eksempel hjertekarsygdomme, herunder hjerteinfarkt. Risikoen præsenteres klart og tydeligt i helt nye metaanalyser og reviews. Jeg har kontaktet Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og osteoporoselæger flere gange i løbet af de seneste 15 år vedrørende dette væsentlige emne, men der er ingen lydhørhed overhovedet. Vi må håbe, at de snart lader sig råbe op, for det haster med nye retningslinier.
 
Et anden aspekt ved denne - efter min mening uetiske praksis - er også, at man helt glemmer det vigtige magnesium, der om muligt er vigtigere for knoglesundheden end calcium. Magnesium er også afgørende for aktiveringen af det livsvigtige D-vitamin. Og det er nu engang langt bedre at vælge de allerbedste organiske food state former, der har en høj optagelighed, hvorfor dosis kan sænkes. Du kan herunder læse meget mere om, hvad du med fordel kan være opmærksom på, når det gælder indtag af mikronæringsstoffer og bevarelse af stærke knogler hele livet. Det kan have afgørende og indgribende positiv betydning for din sundhed at læse med herunder og vælge højtoptagelige produkter og dermed lavere dosis. 
Ønsker du at vide endnu mere og læse om den omtalte nye forskning, så kan du i denne uge ekstraordinært downloade min e-bog om knoglesundhed for
KUN kr. 49,- (norm. kr. 99,-) 
Knoglesund - hele livet.  
 
Du får også opskriften på Knogle Booster smoothie, på grøn havregrød, der smager og mætter, på Knoglesund tærte eller på min favorit grønsagssuppe med kryddercreme, der smager virkelig dejligt. Du kan også prøve mine lækre, bløde fiberboller, der bages helt uden mel, men som smager og mætter - også i madpakken, eller på de skønneste æble muffins, der er perfekte til en omgang eftermiddags hygge. 
Det allerbedste til dig og dine
Anette    
 
 
 

Min kommentar til den nye sundhedsreform...

 
Gør sundhedsreformen danskerne sundere?
 
 
Gør den nye sundhedsreform os danskere sundere?  

Jeg fulgte, ligesom mange andre, interesseret med i præsentationen af den nye sundhedsreform. Jeg har nær familie, der har oplevet voldsomt lange ventetider på undersøgelser og svar, så jeg havde store forventninger til den nye reform. Men som altid i politik, så endte det med et kompromisernes sammenstrik, som måske, måske ikke, vil forbedre danskernes vilkår.  
 
Det er voldsomt mange penge, der forhandles om, og derfor savnede jeg særligt et tema: FOREBYGGELSE. Ikke med et ord eller en øre blev det område, som jeg anser for helt afgørende for, om vi kan vende hele den katastrofale sygdomsskude, nævnt.  
 
Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg synes, at det er alt for nemt at få en diagnose i Danmark. Som regel en diagnose på en ”kronisk” medicinkrævende sygdom, som placerer patienten med en forestilling om, at denne sygdom og medicin skal de leve med resten af livet. Jeg savner respekten for den enkelte, for kroppens modulerbarhed, der med de rette input i form af mad, vand, tanker og bevægelse med mere kan rigtig meget. Grænserne mellem sundhed og sygdom har rykket sig. Normalværdierne, som ligger til grund for blodanalyser og andre undersøgelsesformer fastsættes ud fra gennemsnitlige beregninger, men er de altid velunderbyggede og uafhængige? Uanset, så er resultatet, at vi danskere i stærkt stigende grad får diagnoser på kroniske, medicinkrævende sygdomme.  
 
En opgørelse fra Ålborg Universitet viste i 2019, at to tredjedele af alle voksne danskere (over 16 år) havde en kronisk, ofte medicinkrævende, diagnose. I dag skriver vi 2024, og professor John Brodersen udtaler i en artikel af 4. januar i Sundhedspolitisk tidsskrift, at mere end 96% af den voksne befolkning i Danmark efter hans vurdering i dag har en sygdomsdiagnose. Jeg ved godt, at det ofte er lettere at tage en pille fremfor at ændre livsstil, og i en række tilfælde kan medicin være livsnødvendigt, men måske er vi gået for vidt i jagten på diagnoser og medicinering? Vi må heller ikke glemme, at alle typer medicin koster og har bivirkninger.  
 
Vi mennesker er alle forskellige og individuelle, men vi har det til fælles, at vi er udstyret med geniale kroppe, der som oftest er både er tilgivende og tilpasningsvillige, når de får tilbudt de rette byggestoffer. Her tænker jeg ikke umiddelbart på medicin, men derimod på god og nærende mad, drikke og daglig bevægelse.  
 
Og for mig at se, er det netop her, skoen trykker. Vores læger uddannes ikke i betydningen af god mad og motion, det kan patienterne på landets sygehuse og plejehjem skrive under på. Det er heller ikke let at leve sundt i Danmark, udbuddet af uforarbejdede, økologiske råvarer er stærkt dalende, hvorimod de forarbejdede fødevarer fylder mere og mere. En naturlig udvikling, hvis man primært tænker økonomi og indtjening her og nu, men hold da op, hvor ville det kunne batte på hele sundhedsbudgettet, hvis de danske politikere turde forbyde ultraforarbejdede fødevarer, som de for eksempel har gjort flere steder i Japan. Sådanne forarbejdede fødevarer fylder nu cirka halvdelen af de varer, vi kommer i vores indkøbskurve, og de er IKKE med til at gøre os sundere. Tværtimod. Hvis man samtidig turde at kræve en omstilling til flere gode, uforarbejdede økologiske råvarer, måske endda fjernede momsen på disse, så ville det have enorm betydning for danskernes handlemønstre og madvalg.  
 
Jeg oplever på næsten daglig basis, at prioriteringen af en sund levevis med god, uforarbejdet mad og motion ofte træder i baggrunden i dag i forhold til andre gøremål. Det er ærgerligt, for sund mad, ledsaget af daglig bevægelse er et af de vigtigste personlige værktøjer, vi mennesker har, og det kan være helbredsmæssige og livsforandrende valg.   Så hvorfor gør vores politikere det ikke bare nemmere og billigere at købe sunde, økologiske råvarer og forlanger af Landbrug-Fødevarer, at der omlægges til økologi? Hvorfor forbyder de ikke ultraforarbejdede fødevarer og inspirerer til, at vi alle i stedet laver god mad fra bunden. De kan starte med at indføre den gode mad på hospitaler, plejehjem og andre offentlige institutioner. Og så skal det være lettere og billigere at motionere mere, ligesom lægerne skulle på kursus i at formulere sig håbefuldt. Jeg tror DET ville batte betydeligt mere for danskernes sundhed end den foreliggende sundhedsreform. 
 
Men, vi kunne jo sådan set også selv tage initiativet, så skal resten nu nok følge med. Så hvad venter vi på, skulle vi ikke bare se at komme igang? Del gerne artiklen HER
Anette      
 
 

Er magnesium vigtigere for knoglerne end calcium?

er magnesium vigtigere for kroppen end calcium?
 

De fleste kvinder over 50 og mange ældre kvinder og mænd får af sundhedsmyndigheder og læger anbefalet tilskud af kalk hver dag. Tanken er, at det sammen med D vitamin skal kunne hjælpe til sunde og stærke knogler. Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet følgende på deres hjemmeside: ”Ældre over 70 år, plejehjemsbeboere samt personer i øget risiko for knogleskørhed anbefales et dagligt tilskud på 20 mikrogram (800 IU) D-vitamin og 800-1000 milligram calcium for at forebygge fald og knoglebrud.”

Den mest anbefalede og anvendte form for calciumtilskud er calcium carbonat, en uorganisk form for calcium med særdeles lav optagelighed. Det svarer efter min mening mest til pulveriseret tavlekridt. Vi oplyses ikke om, at der findes forskellige former for kalk eller calcium, eller at uorganisk calcium carbonat kan være potentielt sundhedsskadeligt at indtage, særligt i de doser, som nævnes her.

En metaanalyse fra 2021 og et netop publiceret review fra 2024 har konkluderet:
Indtag calciumtilskud (calcium carbonat) på 1000 mg dagligt øger signifikant risikoen for udvikling af hjertekarsygdom, specifikt blandt raske postmenopausale kvinder.

Vi (særligt kvinder) har behov for cirka 400 mg calcium dagligt. I Danmark får vi en del calcium gennem maden, da vi blandt andet spiser mange mælkeprodukter. Den type calcium, du får igennem maden, er ikke skadelig for hjertesundheden, og man påregner, at hver dansker dagligt får cirka 200 mg herfra gennemsnitligt. Ræsonnementet bag anbefalinger på tilskud af 1000 mg calcium carbonat er, at du maximalt optager 20% af denne form for calcium, så du altså skulle få de resterende 200 mg derigennem. Desværre er der så blot 800 mg overskydende uorganisk calcium, som kroppen skal håndtere. Det er det, der kan vise sig problematisk.

Jeg har skrevet og talt om dette i mere end tyve år, jeg har drøftet det med læger, Fødevarestyrelse og mange andre sundhedsinteresserede igennem de mange år. Mon ikke tiden lige nu er inde til, at også lægerne og styrelserne begynder at interessere sig lidt for emnet vitaminer og mineraler, og indser, at der er STOR forskel på mineralers kvaliteter og optagelighed. Det nytter ikke bare fortsat at anbefale uorganisk calcium carbonat i så høje doser, når det kan gøre potentiel skade, og særligt ikke, når der findes bedre løsninger.

Derfor vil du aldrig høre mig anbefale tilskud af solocalcium eller uorganisk calcium carbonat. Indtag af solo kalktilskud alene i de doser, der her tales om, øger risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme, hjerteinfarkt, forkalkning og potentielt demens (referencer via linket herunder).

Vi hører heller ikke om, at organisk magnesium faktisk er vigtigere for knoglesundheden end calcium!

Du skal derfor aldrig indtage tilskud af calcium uden også at tage organisk magnesium. Magnesium er lige så vigtigt, om ikke vigtigere, for knoglesundheden end kalk, og desuden hjælper det calcium ind i knoglerne og aktiverer D3 vitaminet. Magnesium indtages i samme dosis som calcium 1:1, mængden 200-400 mg. afhænger af alder og sundhedsstatus. Mænd skal kun tage ekstra tilskud af calcium, hvis de lider af osteoporose, men derimod kan det være en god ide for de fleste mænd at tage food state magnesium til natten.

Magnesium spiller således en nøglerolle i forhold til bevarelsen af knoglesundheden og forebyggelsen af osteoporose. 

Læs artiklen Magnesium er vigtigere for knoglesundheden end calcium 

 

 

Hvad skal jeg så tage?

100-års pakken


Et eventuelt calciumtilskud bør derfor altid have følge af et magnesiumtilskud, bedst i organisk eller organisk bundet form (food state kvalitet). For de fleste mennesker vil det optimale forhold i indtaget ligge på 1:1.

Vær altid kvalitetsbevidst og vælg kun organiske kilder eller food state kilder, hvis du supplerer med tilskud. Organisk calcium og magnesium i food state form er koblet op på en fødevarematrix, som øger optageligheden markant, fordi kroppens celler oplever dem som mad. Disse former er efter min mening bedre end både calcium carbonat og calcium citrat (Læs endelig indholds-fortegnelsen, muligvis nødvendigt med en lup, da flere citratformer ofte blandes med malat og andre særdeles vanskeligt optagelige uorganiske kalkkilder).

D3 vitamin og K2 vitamin er særdeles vigtige, også for knoglesundheden, hvorfor kalktilskud altid – udover food state calcium og magnesium i forholdet 1:1 – bør indeholde D3 vitamin og K2 vitamin og gerne også bor og silicium.

Den i Danmark anbefalede calciumdosis er efter min mening meget høj. Den er formodentlig baseret på det faktum, at hovedparten af det calcium, der anbefales af landets læger og apoteker, er i form af calcium carbonat.

Calcium carbonat er uorganisk calcium, og det kan efter min mening sammenlignes med pulveriseret tavlekridt, det er billigt at fremstille og har en endog meget lav optagelighed. Derfor er det nødvendigt at indtage store doser. Det kan potentielt skabe problemer i kroppens indre biokemiske balancer og altså øge risikoen for hjertesygdom (ref. via linket nederst). Ved indtag af organiske food state former kan de fleste klare sig med tilskud af 2-400 mg calcium, 2-400 mg magnesium, D3, K2, bor og silicium hver dag, afhængig af alder og sundhedstilstand.

For kvinder efter overgangsalderen og ældre over 70 år kan det være vanskeligt at spise sig til tilstrækkelige mængder mikronæringsstoffer, herunder calcium, magnesium, bor, D3 og K2 for at sikre sunde knogler. Derfor er der ofte behov for et dagligt tilskud af højkvalitets food state vitaminer og mineraler.

Indtag af organisk, food state eller organisk bundet calcium og magnesium har højere optagelighed, hvorfor dosis kan reduceres, og risikoen for udvikling af forkalkning og sygdom i forbindelse med indtag mindskes.

Jeg tager personligt food state produktet Bone support fra Nature’s Own sammen med øvrige food state vitaminer og mineraler hver dag.
Mine personlige valg af kosttilskud kan du læse om her 100-års pakken

 
 

Syv råd til sunde knogler

Syv råd til sunde knogler

Her finder du syv gode råd til sunde knogler. Du kan nemlig selv hjælpe dine knogler til at blive sunde og stærke. 

Danmark har desværre en kedelig topplacering, når det gælder forekomst af osteoporose, og det er tankevækkende, at man i andre lande som for eksempel Japan næsten ikke kender til denne knoglesygdom. Livsstil og arvelighed er afgørende faktorer i forhold til sunde, stærke knogler.

Osteoporose, også kendt som knogleskørhed, rammer flere og flere danskere. Hver tredje danske kvinde og hver ottende danske mand over 50 år udvikler skøre knogler.

Knoglernes værste fjender er alder, inaktivitet, rygning, stress, et for lavt niveau af D-vitamin i kroppen samt et for højt indtag af raffinerede, forarbejdede fødevarer, herunder sukker, hvidt brød og mange færdigretter, ligesom et stort forbrug af kaffe, alkohol og sodavand slet ikke er optimalt for knoglesundheden.

Herudover kan følgende spille en negativ rolle:

  • langvarig brug af visse typer medicin – brug af steroider
  • følelsesmæssig stress og hormonelle ubalancer som f.eks. østrogenmangel. Kvinder i overgangsalderen har således alt andet lige en højere risiko for at udvikle svage knogler end yngre kvinder.
  • Heldigvis kan du også skubbe på genopbygningen ved at give dine knogler de bedste vilkår. 
 
Mine 7 bedste råd er disse:
1. Spis antiinflammatorisk
2. Undgå forarbejdede fødevarer, sukker og raffinerede planteolier, alkohol og rygning
3. Spis masser af økologiske og grønne grøntsager samt fisk og uraffinerede ekstra jomfruolier
4. Drik en Knogle Booster Smoothie eller spis Professorens grønne energigrød hver dag for at øge mineraloptagelsen. Du finder flere links til opskrifter herunder
5. Tag et tilskud af organisk bundne food state vitaminer og mineraler hver dag. Husk at organisk magnesium om muligt er endnu sundere for knoglevævet end calcium. Du kan læse meget mere i min e-bog her 
Knoglesund - hele livet

6. Vær fysisk aktiv – og inkluder gerne motion med vægte
7. Få en god nattesøvn – og hjælp gerne kroppen på vej med knogleopbyggende organiske mineraler som magnesium. Suppler evt. med melatonin, hvis 50+.
Du kan læse meget mere i min e-bog her
Knoglesund - hele livet 
 
 

Knoglesund - hele livet - seneste nye forskning - TILBUD bog

 
Knoglesund - hele livet
 
Alt for mange kvinder og mænd over 50 år udvikler knogleskørhed. Vi har derfor behov for viden om, hvad vi selv kan gøre i relation til god mad, sunde kosttilskud og skræddersyet motion for at bevare sunde knogler – hele livet. Hvilke faktorer medvirker — og hvilke modvirker — sunde knogler? Derfor har jeg skrevet bogen Knoglesund – hele livet, den kan hjælpe dig til at finde vej i junglen af forskning, råd og kosttilskud. Læs det hele her, hent inspiration og læs den seneste nye forskning FØR kr. 99,- NU KUN kr. 49,-.

Benyt dig af tilbuddet - KØB e-bogen til 1/2 pris her Knoglesund - hele livet
 
OBS! Tilbuddet gælder frem til 30.09.24. Du modtager et link e-bogen via ordrebekræftelsen, hvor du kan downloade den og gemme den i en mappe på computeren, du kan også printe den. Dette er en reklame for min egen bog. 
 
 

Grøn havregrød

grøn havregrød
 
Denne opskrift på grøn havregrød er en sund variant af den traditionelle havregrød. Her er tilsat gode fedtstoffer, der sammen med grønt og protein gør måltidet fuldtdækkende, mættende og blodsukkerstabiliserende. Opskriften stammer fra min bog Gaven til maven. Find opskriften her Grøn havregrød

 

Knoglesund smoothie

Knogle Booster smoothie
 
Knogle Booster Smoothie er både børnevenlig, velsmagende og fyldt med knoglesunde næringsstoffer som calcium og magnesium. Vælg økologiske ingredienser, så sikrer du flere sunde næringsstoffer og ingen uønsket kemi.
O
pskriften finder du her
 

Knoglesund tærte

Porretærte med rødløg


Denne porretærte med rødløg kan let blive familiens favorittærte. Den er sund, har smag og fylde, og er samtidig let at tilberede. Porrer og rødløg er sunde og næringsrige, så kombinationen er optimal. Server gerne en salat, tilpasset årstiden til.
Du finder opskriften her 

Porretærte med rødløg

 
 

Min favorit grønsagssuppe

Grønsagssuppe
 
Denne opskrift er en af mine all time favoritter; Grøntsagssuppe med Lækker Kryddercreme. Den smager suverænt, er mættende og skøn, og du kan sagtens tilberede suppe til to dage, så du har let mad dag to. Opskriften stammer fra Provence i Frankrig, og smagen og konsistensen er delikat. Find opskriften
 
 

Skønne fiberboller

Stenalderboller


Skønne og bløde fiberboller, bagt helt uden mel, og dermed glutenfri. De er fyldt med sunde fibre fra grønsager, kerner, frø og loppefrøskaller. De geniale boller er superlækre og lette at bage. Du finder opskriften her
Fiberboller
 

 

Skønne, nemme æblemuffins

Æblemuffins
 
Her får du en opskrift på suveræne æblemuffins med kanel og kardemomme. De smager forrygende, er lette at bage og passer lige til en hyggelig eftermiddag, hvor familien samles. Du finder opskriften her
 
 

Knoglesund - hele livet
 
Fik du downloadet e-bogen Knoglesund - hele livet? Hvis ikke, så 1/2 pris lige HER
 
Skulle du eller en, du kender, også have lyst til at følge med i nyt om mad og sundhed samt den nye bog om vitaminer, så kan I tilmelde jer nyhedsbrevet helt gratis og ovenikøbet få en e-bog til en værdi af kr. 99,- ved tilmelding lige HER

Vil du gerne følge med i mit liv, mine rejser samt i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine gode dage 
Anette