Imorgen er det Luciadag, og tid til smukke Luciaoptog, sang og Luciaboller. Du finder opskrifterne med og uden gluten herunder. Det er lige til at komme i julehumør af. OG er du endnu ikke i julehumør, så kan nogle af opskrifterne i dette nyhedsbrev måske hjælpe dig? Du finder nemlig, udover Luciaboller, opskrifter på de lækreste kardemomme scones, de skønneste salater, grillede fennikel med squashcreme og kartoffeltarteletter med artiskokker der alle passer perfekt til julemaden. Du får også opskriften på min mormors vanillekranse, der bare er noget så gode. Det hele er tilberedt af de allerbedste og mest velsmagende råvarer. 

Du kan også læse om en ret fantastisk, vigtig og hjælpsom gave, som du kan give,  herunder. Det kærlige måltid laver på frivillig basis mad til familier, der er ramt af alvorlig sygdom - helt gratis. De gør en kæmpe forskel, og for kun 300,- kan du hjælpe og gi' en gave i form af 12 lækre måltider til et menneske, der er ramt af livstruende sygdom. En smuk gave til en, der virkelig har brug for det. Du får et modtagerbevis, du kan gi' som gave og kan læse mere om gaven herunder. 
 
Måske har du også fulgt debatten om al den ultraforarbejdede mad, vi mere eller mindre bevidste fylder i vores indkøbskurve. Indtag af al den forarbejdede mad kædes idag sammen med øget risiko for udvikling af en lang række sygdomme. Idag har 2/3 af alle danskere over 16 år en diagnose på en kronisk – ofte medicinkrævende – sygdom. Måske er tiden inde til, at vi selv går igang og gør en indsats for egen sundhed. Måske er tiden også inde til et oprør mod det overvældende udbud af forarbejdede, designede og kemifyldte fødevarer. Hvis vi lader være med at købe dem, så vil supermarkederne disponere anderledes, selvom de også, efter min mening, bærer en del af ansvaret. Vi har som forbrugere virkelig stor magt, vi skal bare bruge den. Læs mere og find et par eksempler og gode råd til julemaden i artiklerne herunder, for selv dit rugbrød... 
 
Måden vi dyrker og forarbejder vores hvede og rug på idag kan også påvirke tarm og fordøjelse og potentielt føre til en lang række lidelser. Det er skræmmende, og cirka en million danskere lider af irritabel tarm eller permeabel tarm, lidelser der kan føre til autoimmune sygdomme. Men der er hjælp at hente, for i min bog Gaven til maven finder du både viden og redskaber. Idag får du - som modtager af Madforlivet nyhedsbrev - chancen for at købe Gaven til maven til en helt særlig pris, og du kan roligt købe en ekstra bog til enten julegave eller mandelgave, for med 25% rabatkoden JULEGAVEN, der gælder idag og frem til søndag, får du bøgerne leveret til næsten halv pris. Læs herunder, hvordan du gør. 
 
Skal du også bage vaniljekranse, så husk at bruge ægte vanilje. Du kan læse hvorfor herunder, og jeg har selv netop købt det på tilbud her Madagaskar vanilje
 
Min favoritkogebog er Kirsten Skaarup's Grøn gæstemad, også en suveræn gaveide til en, du holder af. Måske har du også lyst til at gi' en god veninde eller ven en oplevelse i form af et foredrag med mig? Jeg holder foredraget 7 veje til et langt liv både i Løkken og Aarhus, her efter jul, og du kan læse mere og tilmelde dig herunder. 
 
OG til allersidst kan du helt GRATIS downloade hele to JULE e-bøger, fyldt med inspiration...Ønsker jer en rigtig god uge, lige om lidt er det jul...
Anette    
 Dette er en reklame for min egen bog!
 
 

Gi' en kærlig julegave til en, der har kæmpe behov ...

Det kærlige måltid
 
 

Jeg har tidligere skrevet om det fantastiske tiltag; Det kærlige måltid og projektets initiativtager Charlotte Thyberg. Det kærlige måltid støtter familier, der er midlertidigt ramt af alvorlig sygdom, som eksempelvis kræft, og som har vanskeligt ved at få hverdagen til at fungere. Familierne modtager fire nærende måltider om ugen i otte uger - til samtlige familiemedlemmer - uden beregning. Alle måltider er tilberedt af fantastiske frivillige medhjælpere, der også leverer måltiderne lige til døren - helt gratis. Projektet er særdeles populært, men da alle måltider er gratis for familierne, så har Det kærlige måltid også brug for en økonomisk håndsrækning. 

En sådan håndsrækning kan du hjælpe med og endda slå to fluer med et smæk, for du kan samtidig gi' en gave i form af 12 lækre måltider til en af Det kærlige måltids udvalgte modtagere, der er ramt af livstruende sygdom. Jeg kan på det varmeste anbefale dig at give denne gave, der kun koster 300,- HER

Du modtager et donationsbevis på 12 måltider til en person, der virkelig har brug for hjælp. Gi' den allerbedste julegave... HER 

Det kærlige måltid
 
 

Prioriter sundheden og de gode råvarer - også til jul

Den dystre sandhed om ultraforarbejdet mad


I har sikkert hørt og læst om den stigende mængde ultra forarbejdede - eller bare forarbejdede mad - der sælges, også i Danmark. I USA, England og mange andre lande er det stukket helt af og udgør op til 70-80% af befolkningernes madindtag. Herhjemme ligger vi på cirka 50%, men med en stigende tendens. Ultraforarbejdet mad burde efter min mening helt og aldeles forbydes, for meget af det er slet ikke det, jeg vil kalde mad. 
 

Den forarbejdede mad er udtænkt af nogle af verdens dygtigste videnskabsfolk, udviklet af de bedste fødevareudviklere, og emballagerne designet af yderst kompetente reklamefolk. Men tro endelig ikke, at denne store indsats er foretaget med henblik på at gøre os allesammen sundere, for der er stort set intet sundt ved forarbejdede fødevarer. Disse fødevarer er tværtimod nøje udtænkt for at få os til at vælge præcis disse produkter, fordi de står de rigtige steder i supermarkederne, emballagerne er indbydende og ikke mindst; det er nemt.  Og vi hopper på den i stor stil, også selvom forarbejdede færdigretter og fødevarer er langt DYRERE end mad, tilberedt fra bunden af årstidens gode, økologiske råvarer. 

Sådanne ultraforarbejdede fødevarer bliver nu i Chris van Tullekens nye bog "Ultraforarbejdet mad" kædet sammen med øget risiko for udvikling af en lang række sygdomme. Idag har 2/3 af alle danskere over 16 år en diagnose på en kronisk – ofte medicinkrævende – sygdom.

Måske skulle vi selv igang med at gøre en indsats for at få det hele på ret køl. Måske er tiden inde til et oprør mod det overvældende udbud af forarbejdede, designede og kemifyldte fødevarer. Hvis vi lader være med at købe dem, så vil supermarkederne disponere anderledes, selvom de også, efter min mening, bærer en del af ansvaret. Vi har som forbrugere virkelig stor magt, vi skal bare bruge den. Du kan læse mere og finde et par eksempler i artiklerne herunder. 

Julen står for døren, og her er mine to bedste råd: 
1. Vælg årstidens bedste, gerne økologiske råvarer, når du handler ind. Når du skal lave brunede kartofler, så lad være med at købe dem på glas. De er efter min mening lige det modsatte af sunde. Køb i stedet gode små, økologiske kartofler, pil dem dagen før og brun. 

2. Spis mindre kød og mere grønt, suppler andestegen, flæskestegen eller nøddepostejen med lækre grønkåls- eller rødkålssalater, så mindre dyrt kød og mere sundt grønt. Gør det enkelt, men delikat. Lav maden fra bunden, lav ekstra til juledagene, det er både sundere og billigere.
 
Prioriter kvalitet og sundhed. Ny forskning viser, at maden er et af de allervigtigste redskaber vi har, når vi taler forebyggelse af sygdom og optimering af sundhed. Det handler om god og sund mad, men også til priser, hvor alle kan være med. 
Læs hele artiklen Den dystre sandhed om ultraforarbejdet mad
 
 
 

Hvad med rugbrødet?

rugbrød

Vi er opdraget med at rugbrød er sundt for os. Rugbrød har her i Danmark nærmest udgjort en af grundstenene i vores daglige måltider. Derfor er det også rystende at læse, hvordan meget rugbrød i dag fremstilles.  
 
Et rigtigt fuldkornsrugbrød, bagt af stenkværnet rugmel, hele korn og kerner, er som udgangspunkt en virkelig sund spise. Et sådant rugbrød kan nære tarmen og forebygge sygdom. Det tilfører vigtige fibre og det er fyldt med næringsstoffer, som styrker organismen. Men sunde og nærende rugbrød er en sjældenhed i Danmark i dag. Desværre.

Hvordan er vi havnet i en situation, hvor langt hovedparten af de rugbrød, der sælges i supermarkeder og hos bagere, ikke er bagt af stenkværnet fuldkornsrugmel, men derimod af lige dele voldsomt raffineret rugmel og hvedemel, tilsat maltsukker, som farver det mørkt. Med andre ord, alle de sunde, næringsrige og befordrende fibre og næringsstoffer fra fuldkornsrug og -hvede er raffineret væk. Og hvad værre er, spiser du sådant ultraforarbejdet brød, så kan det øge risikoen for fænomenet permeabel tarm. Altså en hullet tarm, hvor ufordøjet mad kan finde vej til blodbanen og dermed aktivere immunforsvaret, der kan lave ballade. Det øger risikoen for udvikling af autoimmune sygdomme.

Det sunde danske rugbrød er dermed i mange tilfælde forvandlet til noget, der i værste fald kan sammenlignes med sandkage, der i stedet for at nære kroppen, kan belaste den.
 
Særligt fibre fra rug er befordrende for vore tarmsundhed, men det oplyste fiberindhold behøver ikke nødvendigvis at stamme fra rug, som man vil kunne forvente det af et rugbrød. Det kan derimod være udvundet af roer eller andre fødevarer, som ikke har de de samme gavnlige egenskaber, som ses i ægte fuldkornsrug. Skiveskåret rugbrød kan desuden indeholde rester af usunde vegetabilske fedtstoffer. Som forbruger lades du i stikken, for vi køber og spiser rugbrød i den tro, at det er sundt og godt for os, men kvaliteten af de rugbrød der ofte sælges i Danmark i dag er vanskelig at gennemskue. Derfor må der efter min mening kunne stilles klare krav til dansk rugbrød.   
 
Det bedste er derfor at bage sit rugbrød selv af økologisk, stenkværnet rugmel og på en god surdej. Har du ikke mulighed for det, så læs meget mere her, inklusiv mine fem krav til et godt rugbrød. Du kan læse hele artiklen her Er rugbrød sundt? 
 
 

Måske skal du leve glutenfrit?

 
Luciaboller
 
At bage uden glutenholdige råvarer og fibre kan være løsningen og vejen til bedring, hvis du lider af irritabel tarm, permeabel tarm eller autoimmune sygdomme. Lider du af cøliaki eller glutenintolerance er en glutenfri levevis en nødvendighed.
 
Cirka en million danskere oplever fra tid til anden irritabel eller permeabel tarm, skyldes det monstro de mange voldsomt raffinerede kornprodukter, der blandes i en lang, lang række raffinerede fødevarer og færdigretter?

Lider du af ovenstående, så kan det kræve, at du i en periode lever glutenfrit og selv bager med glutenfri melsorter, ikke færdigmix, for du skal også her have fibre. Det er en særlig teknik, det skyldes, at melet du kan anvende ikke har den samme hæveevne som glutenholdigt mel. Du kan blandt andet bage med økologisk groft rismel, havremel, majsmel (polenta), quinoamel, kastanjemel, kokosfibermel, amaranthmel, linsemel, boghvedemel (hvis det tåles) eller hirse.

Det kan være en god ide at anvende loppefrøskaller, bedre kendt under navne som Skallin (økologisk) eller Husk (ikke økologisk). Ved at piske tempereret vand og loppefrøskaller til en gel i to minutter, så kan du skabe en god volumen og luftighed i brødet.

Når blandingen har stået lidt, er geleret og pisket i mindst to minutter, så tilsættes de øvrige ingredienser til de glutenfri boller eller det glutenfri brød. Det er allerbedst at tilberede dejen med en gammeldags elpisker, i en røremaskine eller food processor. På den måde kommer der masser af luft ind i dejen. Du kan også bage med glutenfri surdej, gær eller bagepulver.

Det er vigtigt at vide, at dejen ikke må være 
for fast, den skal være som en tyk grød. Er den for fast, må du tilsætte mere væde. Smør hænderne med olivenolie eller vand og form forsigtigt brød eller boller, som du sætter på bagepladen. Du kan også bruge en ske. Bag derefter det glutenfri bagværk efter anvisningerne, gerne med lidt dampskud eller damp fra en skål med vand, hvis det er muligt.

Vær opmærksom på, at glutenfrit brød hurtigt bliver tørt. derfor kan du med fordel fryse det ned umiddelbart efter bagning i små portionsposer. Når du så har lyst til en glutenfri bolle, så tager du den op af fryseren, stænker den med lidt vand og luner den i ovnen. Så er brødet som nybagt.
Du kan læse meget mere i min bog Gaven til maven. Find opskrift på glutenfri boller og Luciaboller

 
 

Gi' dig selv og dine kære og jeres tarm - den bedste julegave...

Gaven til maven



Som modtager af Madforlivet nyhedsbrev får du her en unik mulighed for at købe min bog Gaven til maven med hele 25% rabat på Saxo's i forvejen attraktive pris. Bogen har hjulpet rigtig mange mennesker med at få en bedre fordøjelse og et sundere liv. Bogen Gaven til maven sætter fokus på irritabel tarm, og den voldsomme stigning indenfor auroimmune sygdomme, og den er fyldt med den seneste nye forskning og masser af rigtig gode opskrifter på mad, der er befordrende for en tarm i balance og alle er lette at lave. 

Bogen sætter fokus på forskningen indenfor forarbejdede fødevarer og glutenholdige fibres indvirkning på tarmmikrobiomet og tarmens konstitution og sundhed. Den er TOP aktuel og særdeles brugbar.

Du kan læse mere om og købe bogen Gaven til maven med 25% på Saxo's i fovejen lave pris ved at anvende koden JULEGAVEN hos Saxo lige HER
Dette er en reklame for min egen bog!

 
 

Den dejligste julegave...

Grøn gæstemad
 
Kirsten Skaarups fantastiske kogebog GRØN GÆSTEMAD er en perfekt gave til en god veninde eller et familie-medlem, der gerne vil spise mere grønt og savner inspiration. 

Bogen hører til blandt mine absolutte favoritter, og den er ofte i brug. Siden udgivelsen i oktober har min bog allerede fået lidt krøllede sider, for jeg har iavet flere af Kirstens vidunderlige opskrifter, for eksempel grillede fennikel med squashcreme eller hendes virkelig skønne kartoffeltarteletter med artiskokhjerter et utal af gange. Mine gæster har også nydt disse retter. 
 
Kirsten kan lave mad, så englene synger, og Kirstens opskrifter er virkelig gode - hver gang. Hun tryller med de plantebaserede råvarer, så de både smager og præsenterer sig helt fantastisk. Bogen giver suveræn inspiration til grøn gæstemad - og hverdagsmad - må jeg tilføje, så alle omkring bordet føler, at de får en kulinarisk oplevelse med både velsmag og nydelse. 
 
Du kan købe bogen til dig selv eller som gave Grøn Gæstemad
Dette er ikke en reklame

 

Gi' din veninde en oplevelse...

foredrag
 
Rigtig mange har skrevet og spurgt mig, om jeg da ikke snart holdt foredrag i Aarhus, og det gør jeg den 18. marts 2025 kl 17 i KlostergadeCentret, Klostergade 37, 8000 Aarhus C. 

Måske en ide til en julegave til en veninde, for det bliver helt sikkert en hyggelig aften. Scenen er sat til en dejlig, underholdende og informativ oplevelse, hvor jeg taler om 7 veje til et langt liv, om hvordan 
det aldrig er for sent at begynde at sætte ind på sundheds-kontoen, for vores kroppe er heldigvis bare modtagelige for gavnlige livsstilsændringer - hele livet igennem. Kom og vær med. Du kan købe billetter lige HER
 
Jeg kommer også til Løkken den 30. januar 2025. Her vil Kulturhus Løkken danne rammen om en skøn aften, der står i 7 veje til et langt liv's tegn. I vil få et indblik i den helt nye epigenetiske forskning, der blandt andet viser, at vores valg af mad og livsstil kan have afgørende indflydelse på vores sundhed og raskhed, når vi bliver ældre, og også for vores livslængde. Jeg glæder mig til at møde jer i denne skønne by, og du kan købe billet HER

 

Salat m rosenkål og nødder

Salat med rosenkål

Denne opskrift på salat med rosenkål og pekannødder passer perfekt til julemaden. Den er virkelig lækker og velsmagende og ser noget så indbydende ud på julebordet. Se 
opskriften her
Salat med rosenkål og nødder
 
 

Salat med bagte rødbeder

Salat med bagte rødbeder
 
Denne salat er virkelig lækker, den smager forrygende dejligt og kan passe som tilbehør til såvel den traditionelle julemad som til en god nøddepostej, grønne frikadeller eller bøffer.
Du finder opskrifte her
Skøn salat med rødbeder
 
 

Kardemomme scones

Kardemomme scones

Duften og smagen af nybagte kardemomme scones er hyggelig og passer til dejlige adventssøndage med lun gløgg og familiehygge. Scones'ene kan også bages glutenfrit, og de smager fantastisk. Du finder opskrifterne her 

Kardemomme scones 
 
 

Julens bedste vaniljekranse

Vaniljekranse
 
Denne opskrift stammer fra min mormor, og jeg vover at kalde dem julens bedste vaniljekranse, for de smager fantastisk, tilsat ægte Madagaskar vanilje. Kan også tilberedes glutenfrit, se opskrifterne her
 
 

Her fandt jeg ægte Madagaskar vanilj til superpris

Madagaskar vanilje

Har du også lyst til at bage min mormors vaniljekranse, så kan jeg varmt anbefale det, for der findes næppe noget, der kan fremmane en stemning og forventning om velsmag, som vanilje og vaniljekranse.
 
Der er vægtige grunde til at vælge den ægte vanilje. Ægte vanilje indeholder nemlig – modsat de kunstige alternativer – antioxidanter og har antiinflammatoriske egenskaber. Traditionelt er vaniljen da også blevet brugt i medicin til at stimulere humøret, lindre fordøjelsesproblemer og modvirke kvalme. Aztekerne, som var de første til at opdage planten i Mexicos frodige jungle, mente ligefrem, at vaniljen var et afrodisiakum.

Ægte vanilje er verdens næstdyreste krydderi kun overgået af safran, og det skyldes primært, at vanilje er en både sårbar, langsommelig og besværlig plante at dyrke. Der er adskillige gode grunde til at vælge den ægte vanilje, fremfor de billige alternativer, herunder syntetisk fremstillet vaniljesukker- og aroma. For når du vælger den ægte vare, får du vaniljen i dens reneste form og fremfor alt får du den særligt dybe og komplekse smag, som du kun finder i ægte vanilje, der indeholder over 200 forskellige aromastoffer. Du kan i øvrigt nemt lave dit eget vaniljesukker ved at skrabe kornene ud af stængerne og med en kniv presse dem ud i lidt rørsukker eller kokossukker.

Den bedste vanilje, du kan købe er Madagaskar vanilje. Den højeste kvalitet benævnes Bourbon, Madagaskar vanilje premium A. Jeg har netop selv købt vanilje af denne høje kvalitet på tilbud, de var lækre, fyldige og virkelig velsmagende, men Madagaskar Bourbon vaniljestænger er også kendt  for deres høje kvalitet og intense vaniljesmag HER 
Du kan læse hele artiklen HER
Dette er ikke en reklame, jeg er bare oprigtigt begejstret! 

Inspiration til julens retter? Få to jule e-bøger helt GRATIS

Jul med Anette & venner
 
Savner du inspiration til spændende og lækre juleretter, så kan du helt GRATIS downloade Jul med Anette & venner, der er fyldt med tips og ideer, lige HER og HER
 
Følg med i alt det nye her i nyhedsbrevet, anbefal det også meget gerne til dem, du kender. De får ovenikøbet en gratis e-bog til en værdi af 99,- ved tilmelding. DEL gerne muligheden for at modtage Madforlivet nyhedsbrev med dine venner lige HER
 
Skulle du også have lyst til at følge med i julerier, rejser samt i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige dage
Anette